Ona

Diskuze

Jak vybrat správný olej do kuchyně: důležitý je bod zakouření

Slunečnicový, řepkový, olivový, nebo třeba kokosový? Záleží na tom, k čemu ho budete používat. A některé z nich se hodí nejen na vaření, smažení či pečení, ale také na zkrášlování těla.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No prijde mi trochu divne v clanku uvadeny bod "zakoureni" u slunencicoveho a repkoveho oleje - 240 stupnu u repky vs 110 u slunecnice? To mozna tak kdyz se srovna nerafinovany slunecnicovy s rafinovanym HORO, co neni uplne koser ne? Obecne slunecnicovy ma pri stejnem zpracovani "tepelnou stbailitu" o 20-30 stupnu horsi, rozhodne ne o 130 ..... vzdyt slunencicovy olej (upraveny HOSO) se pouziva pro sovoji odolnost vuci vysoke teplote i na smazeni chipsu...

0 0
možnosti

Nejlepší jsou kokosovej a olivovej.

1 0
možnosti

No jo, ale na tom si štědrovečerní řízek neusmažím :-)

1 0
možnosti

J55i15r20i 50F61i73n51k

17. 1. 2016 8:43

Nekdy ten (skoro) nejlevnejsi muze byt nejlepsi a z toho hlediska je repkovy idealni.

A obsahem nenasycenych m.kyselin je hodnotnejsi nez olivovy.

1 2
možnosti

ale vážně. pro teplou kuchyni není nad sádlo

1 0
možnosti

Jak to, dle clanku neni treba prepustene maslo o nic horsi.

0 0
možnosti

když si zakouřim, tak už nevařim

1 0
možnosti

Jinak např. na kvalitní hranolky doporučuji si vytavit lůj a opravdu si je nadvakrát osmažit ve fritéze v loji. Je to naprosto dokonalé.

0 0
možnosti

pouzivam hlavne sadlo. obcas vyzkousim nejaky olej, ale sadlo zatim porad vitezi

3 0
možnosti

Kyselina máslová v přepuštěném másle je nesmysl. Jde o kyselinu máselnou.

3 0
možnosti
Foto

ný, natý, itý, ičitý, ový, istý, ičelý ... kdo si to má pamatovat? :D

máslová / máselná ... pro běžného čtenáře to vyjde nastejno. chemii v tom hledat nebude ;-D

0 0
možnosti

Ted koukam jaky jsem to nouma - znal jsem jenom palmovy, slunecnicovy, olivovy a silikonovy. Pak indulonu :-P

0 1
možnosti

V53i86k82t87o83r 43W57o70l56f

16. 1. 2016 21:13

Důležité je na oleje koukat i z hlediska obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Ty nasycený jsou nejvíc nezdravý a některý oleje jich mají fakt strašně moc, například palmáč, máslo a kokosovej olej.

Tady je hezkej názornej graf: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Comparison_of_dietary_fat_composition.png

1 2
možnosti

To je zase jedna hloupost, která se opakuje do zlbnutí tolikrát až se tomu věří. Přičemž to stojí na velmi vratkých důkazech a objevují se stále nové proti.

Až nebudu muset obden vyvracet hlouposti o obecné škodlivosti cholesterolu a nasycených mastných kyselin, budu mít takovou radost...

5 0
možnosti