Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak vybrat správný olej do kuchyně: důležitý je bod zakouření

Slunečnicový, řepkový, olivový, nebo třeba kokosový? Záleží na tom, k čemu ho budete používat. A některé z nich se hodí nejen na vaření, smažení či pečení, ale také na zkrášlování těla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M70a76r70t55i58n 70K73a75r23á95s48e96k 9488163688488

No prijde mi trochu divne v clanku uvadeny bod "zakoureni" u slunencicoveho a repkoveho oleje - 240 stupnu u repky vs 110 u slunecnice? To mozna tak kdyz se srovna nerafinovany slunecnicovy s rafinovanym HORO, co neni uplne koser ne? Obecne slunecnicovy ma pri stejnem zpracovani "tepelnou stbailitu" o 20-30 stupnu horsi, rozhodne ne o 130 ..... vzdyt slunencicovy olej (upraveny HOSO) se pouziva pro sovoji odolnost vuci vysoke teplote i na smazeni chipsu...

0/0
18.1.2016 13:54

A56n44d54r34e48j 51R14ů14ž12i44č28k50a 6687735456

Nejlepší jsou kokosovej a olivovej.

+1/0
17.1.2016 12:18

T65e19r86e19z63a 37S17u74d31í68k29o67v55á 7158451374405

No jo, ale na tom si štědrovečerní řízek neusmažím :-)

+1/0
17.1.2016 12:43

M12a88r61t40i56n 70K95y11p37r 2232215134454

Hmm, kokosový olej. Svým složením horší než palmový, ale voní hezky.;-D

Tady jeden docela zajímavý článek srovnávající kokosový a palmový olej.

http://www.profitinstitut.cz/Kokosovy_tuk_ANO_ci_NE_Odborne_vyzivove_hodnoceni_kokosoveho_tuku-114

Dost dobře nechápu to nadšení pro kokosový olej, 90% nasycených mastných kyselin, z toho většina s dlouhým řetězcem.

+1/0
17.1.2016 14:56

J35i34r18i 90F45i61n30k 6647109747208

Nekdy ten (skoro) nejlevnejsi muze byt nejlepsi a z toho hlediska je repkovy idealni.

A obsahem nenasycenych m.kyselin je hodnotnejsi nez olivovy.

+1/−2
17.1.2016 8:43

M77a45r47t39i87n 76F96r37a23n59t31i10š27e39k 7305800563165

ale vážně. pro teplou kuchyni není nad sádlo

+1/0
17.1.2016 0:42

M73i75l75a28n 60K71l27o39u42č93e41k 9914147769806

Jak to, dle clanku neni treba prepustene maslo o nic horsi.

0/0
17.1.2016 8:32
Foto

P69a94v93e50l 41Č11e62r12n42í67k 1978955460400

jenže kdo se s tím má dělat žejo? Sádla koupíte kolik chcete v obchodě a jedete. Máslo musíte dlouze zpracovávat (zrychlit to nejde protože byste to připekl)

0/0
17.1.2016 14:23

M92a18r48t69i42n 98F56r79a57n63t89i32š23e10k 7305190613865

když si zakouřim, tak už nevařim

+1/0
17.1.2016 0:41

O14n70d84ř45e87j 88Š51i39n92d15l80e33r 2207398256755

Jinak např. na kvalitní hranolky doporučuji si vytavit lůj a opravdu si je nadvakrát osmažit ve fritéze v loji. Je to naprosto dokonalé.

0/0
16.1.2016 23:09

M39a61r72c93e18l39a 49K76o85u55ř79i98l11o16v31á 3831141173725

pouzivam hlavne sadlo. obcas vyzkousim nejaky olej, ale sadlo zatim porad vitezi

+3/0
16.1.2016 22:28

O33s40k72a98r 85K82o37v38a71ř44í68k 8747483916297

Přesně tak

0/0
17.1.2016 0:26

M94i48c84h51a56l 87M94i54l83l25e94r 9426982539382

u nas u protinozcu prave naopak. Zasadne olej. Pred mnoha lety se tu pouzival skopovy luj (kde je ta ikonka znacici blijak!), ale nastesti s tim od konce 60.let prestavali a naucili se pouzivat jine tuky.

Sadlo se tu pouziva tak malo, ze neni bezne k mani a musel bych si ho vlastnorucne vyskvarit nebo vyhledat evropskeho reznika.

Mame tu ale skvele, kvalitni, cererstve extra panenske oleje z avokada a makadamii, ktere se tu bezne pestuji. K mani jsou bez dodanych esenci nebo s nimi (citron, cili, cesnek, rozmaryna), dale vyborne olivove oleje z mistni produkce s vyberem z ranne, stredni a pozdni sklizne, extra panenske i standardni. Vedle toho ruzne olivove oleje z dovozu ze Spanelska, Recka a Italie.

0/0
17.1.2016 9:44
Foto

P94a77v40e40l 24Č69e17r76n68í85k 1448165190130

Ono v australii (predpokladam ze mluvite o nich jako o protinozcich) jde i o to ze i normalni delnik se zakladnim platem nemusi vubec koukat na cenu jidla. Připravovat běžné jídlo na olivovém oleji si v česku chudší lidé nemůžou dovolit, zatímco v austrálii levné oleje na trhu téměř nejsou protože o ně není zájem.

Když jsem tam přijel, hledal jsem v supermarketech zoufale levné jídlo, protože jsem to všechno přepočítával na naše peníze a naše příjmy. Po pár výplatách mi ale došlo že to je uplně zbytečné.

Proto to ani srovnávat nejde. To co si tam koupíte jako levné a kvalitní by v česku bylo velmi drahé.

+2/0
17.1.2016 14:29

M85i68c95h70a72l 43M86i24l38l67e79r 9136442349242

cena se samozrejme se musi vzdy porovnavat podle mistnich platu a nekdy zalezi take na poptavce.

Krome casu a benzinu na nejakych 60-80km pres mesto (zpatecni cesta) jen abych koupil sadlo na smazeni od nejakeho reznika nebo delikatesu, ktery to skladuje a navic si prislusne uctuje za uzkoprofilove zbozi, to se nevyplati.

Zvlast kdyz mame takovy vyber ruznych druhu oleju z mistni urody, v rozumne cene, ze sadlo na smazeni nijak nepostradame.

Pro dostatecne levne a soucasne dobre olivove oleje z australske vlastni produkce tu je retezec Aldi, ktery prodava olivove oleje z olivovych haju kolem Kyabramu. Na nejfajnovejsi jsou tu ruzni "butikovi" vyrobci z malych plantazi.

Na vareni /smazeni ale mnohem casteji pouzivam neutralne chutnajici ryzovy olej.

0/0
18.1.2016 6:39

B44o35h48u42m26i60l 53M79á15c92a 5741652526173

Kyselina máslová v přepuštěném másle je nesmysl. Jde o kyselinu máselnou.

+3/0
16.1.2016 22:21
Foto

P20a25v73e35l 47Č16e55r18n96í92k 1448345180180

ný, natý, itý, ičitý, ový, istý, ičelý ... kdo si to má pamatovat? :D

máslová / máselná ... pro běžného čtenáře to vyjde nastejno. chemii v tom hledat nebude ;-D

0/0
17.1.2016 14:31

M43a69r51t35i30n 62S39v28o63b12o73d78a 4715335706322

Ted koukam jaky jsem to nouma - znal jsem jenom palmovy, slunecnicovy, olivovy a silikonovy. Pak indulonu :-P

0/−1
16.1.2016 22:13

V27i36k70t58o61r 86W37o77l80f 8162338193736

Důležité je na oleje koukat i z hlediska obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Ty nasycený jsou nejvíc nezdravý a některý oleje jich mají fakt strašně moc, například palmáč, máslo a kokosovej olej.

Tady je hezkej názornej graf: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Comparison_of_dietary_fat_composition.png

+1/−2
16.1.2016 21:13

O17n78d53ř96e70j 18Š98i40n40d44l97e76r 2557328986275

To je zase jedna hloupost, která se opakuje do zlbnutí tolikrát až se tomu věří. Přičemž to stojí na velmi vratkých důkazech a objevují se stále nové proti.

Až nebudu muset obden vyvracet hlouposti o obecné škodlivosti cholesterolu a nasycených mastných kyselin, budu mít takovou radost...

+5/0
16.1.2016 23:06

V53i26k89t42o89r 69W55o45l83f 8722468213186

Zatím jste ještě nic nevyvrátil :).

0/0
16.1.2016 23:25

V93i91k79t65o76r 74S94v96o65b98o60d57a 8312478812726

Byl by odkaz na nějakou studii nebo jiný důvěryhodný (ideálně primární) zdroj informací? Zajímá mě to.

+1/0
16.1.2016 23:27

M86i53l86a96n 46W46e17l56s62e51r 5182618108801

A co palmový olej? Který je obsažen téměř v každé desáté potravině. A kvůli kterému mizí deštné pralesy v indonésii?

+8/−5
16.1.2016 19:27

M80i74l19a69n 84W97e23l14s19e20r 5902338618451

Dostávám mínusy, ale žádné odpovědi. Jak stupidní.

+4/−5
16.1.2016 20:33

J33a65r25o74s57l79a83v 21T88a89c69h21o28v91s22k88y 2762570604570

Vhodnost konsumace pro zdravi nijak nesouvisi s destnymi pralesy

0/0
17.1.2016 9:53

H52o96n15z23a 85R80a91š16í78k 7770367614475

Článek je o olejích do kuchyně, chytráku. Pochybuji, že někdo při smyslech by o něm vůbec uvažoval.

0/−3
16.1.2016 23:16

M93i52c53h40a27l 38T48i44m57k18o 3923944364275

Nerafinovaný palmový olej je v řadě afrických zemích jednou ze základních potravin, takže to není zas tak mimo.

+4/−2
17.1.2016 3:46

H38o91n29z30a 30R21a42š53í21k 7750477264965

Že by tld cz byla najednou pro Afriku? Fíha, to jsem nějak nepostřehl...

0/0
17.1.2016 23:43

I32v41a 23Z83i76k83e40š36o85v42á 2211504958226

jste troškař, u průmyslově zpracovaných (nebo obrobených ) potravin v každé desáté? Spíš bych řekla v 9 z 10. Ale dík tomu jsme doma prakticky vyloučili z jídelníčku polotovary - prostě se vaří po domácku ;-D;-D

+1/0
17.1.2016 15:04

M63a98r53t73i95n 57K41a57r57á69s83e41k 9358303648608

Palmovy se u nas jako olej v domacnosti moc nepouziva (resp prakticky vubec). Co se tyce pouzitiv potravinach, tak palmovy olej nahradil v tech potrevinach predtim pouzivany ztuzene hydrogenovane rostlinne tuky (coz bylo pro zdravi jeste mnohem horsi nez palmovy olej, ktery se ztuzovat nemusi).

+1/0
18.1.2016 13:57

P34e20t95r27a 16N89o46v41á55k78o39v94á 7968776454528

A kde je rýžový?

+5/0
16.1.2016 18:33

M46i79c15h66a77l 64M96i29l83l68e42r 9696192809352

R^

na smazeni pouzivame u nas doma prevazne ryzovy olej, protoze vedle vysokeho bodu zakoureni ma neutralni chut. Na nektera asijska jidla pouzivame chutny makadamiovy olej.

Na pripravu stredomorskych typu jidel zas lehky olivovy a dochutime extra panenkou po uvareni. Zasadne zadne smazeni na extra panenskem. Jedine na salaty a na dochucovani.

0/−2
16.1.2016 19:06

J97o78s38e72f 36D18o70l91e98ž48a29l 1626987401

By mě zajímalo, co by na tu větu, že se extra panenský olivový olej má používat jen ve studené kuchyni, řekl asi jakýkoliv kuchař například ze středomoří. To je samozřejmě naprostá hloupost.

+2/−5
16.1.2016 18:23

M35i66l21a37n 38V62o95t34a66v81a 5884666581462

Na tom je jen půl pravdy. On použitelný je, ale v jejich kuchyni neprobíhá smažení řízků jako u nás. Ingredience se nedělají při tak vysoké teplotě a tak dlouho jako u nás, protože to nejsou řízky ale zelenina. Za druhé tamních kuchař nesahne po extra panenskem, ale o kategorii, respektuje dvě níže, která ma vyšší bod zakoureni, ale pořad je to olivac.

+3/0
17.1.2016 11:42

J10o33s68e76f 57D58o54l36e64ž17a35l 1716217811

To, že se tam zpravidla jídla dělají při jiné teplotě, ale nijak nerozporuji, to je pravda, ale nic to nemění na tom, že se rozhodně nejedná o studenou kuchyni a ono i ten řízek v Itálii najdete - alla milanese. Ale prostě není pravda, že by se tam nepoužíval extra panenský olivový olej při tepelné úpravě, neříkám, že se používá vždy, žádný tuk není vhodný ke všemu, ale zcela běžně se používá například při restování zeleniny do omáček. Schválně si v nějaké kvalitní italské restauraci dejte například úplně jednoduché aglio olio a zeptejte se jich, jaký olej při přípravě použili, opravdu tam nic jiného než extra panenský nepatří - dokonce bych se nebál tvrdit, že u opravdu poctivého italského kuchaře nepatří jiný než extra penenský nejen do aglio olio, ale obecně do kuchyně. Plno (nejen) italských kuchařů spíše doporučuje mít doma dva extra panenské olivové oleje, jeden běžný, ale stále extra panenský, na použití v teplé kuchyni a druhý opravdu kvalitní, který používat opravdu jen za studena na dochucování hotových pokrmů, popřípadě dresinků. Navíc on samotný argument s bodem zakouřením je trochu mylný, je sice pravda, že má nižší stupeň než například rafinovaný, ale to neznamená, že ho má nízký (udává se 200-210 stupňů) a jak sám říkáte, v kuchyni, ve které se používá, se zpravidla vaří za nižších teplot, než například v české kuchyni, takže těch 200 stupňů je více než dostačujících. Druhý argument, který se často používá pro nepoužívání extra panenského při tepelné úpravě je cena. Ale když se kouknete kolik stojí běžný extra panenský a nějaký rafinovaný, zjistíte, že tam také rozdíl prakticky není. Prostě rafinovaný olivový olej (nebo ještě hůře z pokrutin) je asi tak italský, jako carbonara se smetanou.

+2/0
17.1.2016 12:25

V36í38ť14a 37V87a58n90ž68u92r50a 7558805948

už vidím, jak zastavím paní prodavačku v kauflandu: dobrý den, který Vámi nabízený olej má nejlepší bod zakouření. R^

0/0
16.1.2016 17:41

J71o22s26e44f 97D55o73l67e41ž65a39l 1956497931

Ten článek je právě proto, abyste se té prodavačky ptát nemusel....

+13/0
16.1.2016 18:24

P35e43t51r 60S79p14á50l97e12n74ý 3625947479648

Bod zakouření nastává obvykle po obědě. Když se nacpu, vyvalím a dostanu se do bodu, kdy si zajdu zakouřit.

+11/0
16.1.2016 16:54

K72a93t63e48ř69i98n62a 66H70u66t78o90v25á 9191245210697

Tak co jsem slyšela naposledy, tak kokosový olej není vůbec žádný zázrak. Naopak prý většina z těch pozitivních účinků jsou jen legendy (nepodložené žádnými výzkumy).

+2/−5
16.1.2016 16:46

P38e42t83r 33S37p37á20l59e40n11ý 3465777749838

od koho? ;-D

0/0
16.1.2016 16:53
Foto

K28l51á33r68a 38L90i76n11h11a38r62t48o87v21á 6205150867402

Ale jo, taky jsem to někde četla, vybavilo se mi to u článku a vůbec už nevím zdroj, ani jak moc byl věrohodný.

0/0
16.1.2016 18:58

K41a17t82e14ř31i55n57a 81H93u20t37o24v39á 9381435550297

http://video.aktualne.cz/dvtv/skalska-palmovy-olej-kryje-klamava-reklama-hledejte-rostlinn/r~bcf5860ab97111e590ec0025900fea04/

0/0
16.1.2016 21:36

M59a24r71e45k 46Š84i20m89o60n 2634987458428

Proč tu není palmový olej?

+3/−2
16.1.2016 15:05

L58u38k71á83š 39I85n71e18m46a45n 4384963824938

..Protože je to humus!

+1/0
17.1.2016 18:02

M95a79r82e14k 65Š93i11m82o89n 2574117978608

Právě proto by v článku měl být a mělo by to u něj být všechno napsáno.

0/0
19.1.2016 0:09

L63e53n17a 82P22á45t18k98o46v62á 8741393964229

Nejlepší zkušenosti mám s repkovym za studena lisovaným. Ma výbornou chuť.

+5/−1
16.1.2016 13:37

J69a30n 52M87a16c60h23á11č53e24k 3359123624486

palmový olej není ekologicky škodlivý při použití v potravinách. Hlavní podíl palmového oleje se používá jako bionafta ( 50 %) dalších 35 % se uplatní v chemii taktéž se stejných důvodu ( obnovitelné zdroje). výhodou palmového oleje je jeho stablita...

+1/−9
16.1.2016 12:40

P61e58t87r 79B72e91z70s35t55a87r36o97s31t39i 2519716103911

Stabilita a s tou nezdravosti se to prehani... Je to na druhé straně planety, orangutany nejim, ale z to srnky jím a jim vadí řepka a pěstovat olejniny nebo energetické plodiny každý rok není nic dobrého pro půdu

+3/−6
16.1.2016 13:07

M30a85r11e45k 36Š82i71m10o47n 2924337638938

Orangutany nepřímo jíte v tom palmovém oleji.

+5/−3
16.1.2016 15:08

P15e83t94r 96B91e48z48s37t44a73r18o70s63t18i 2429686513751

Právě říkám, že je cíleně narozdil od srnek nejim, proto mi je jedno, kolik jich je...

+1/−9
16.1.2016 15:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.