Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak vybrat správný olej do kuchyně: důležitý je bod zakouření

Slunečnicový, řepkový, olivový, nebo třeba kokosový? Záleží na tom, k čemu ho budete používat. A některé z nich se hodí nejen na vaření, smažení či pečení, ale také na zkrášlování těla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M62a79r46t21i87n 45K29a85r69á31s43e59k 9838343208848

No prijde mi trochu divne v clanku uvadeny bod "zakoureni" u slunencicoveho a repkoveho oleje - 240 stupnu u repky vs 110 u slunecnice? To mozna tak kdyz se srovna nerafinovany slunecnicovy s rafinovanym HORO, co neni uplne koser ne? Obecne slunecnicovy ma pri stejnem zpracovani "tepelnou stbailitu" o 20-30 stupnu horsi, rozhodne ne o 130 ..... vzdyt slunencicovy olej (upraveny HOSO) se pouziva pro sovoji odolnost vuci vysoke teplote i na smazeni chipsu...

0/0
18.1.2016 13:54

A76n49d87r92e92j 63R31ů60ž47i86č84k94a 6177225376

Nejlepší jsou kokosovej a olivovej.

+1/0
17.1.2016 12:18

T74e69r92e16z79a 70S41u80d90í60k30o59v97á 7558821184495

No jo, ale na tom si štědrovečerní řízek neusmažím :-)

+1/0
17.1.2016 12:43


M58a24r64t65i85n 32K79y85p45r 2372435404834

Hmm, kokosový olej. Svým složením horší než palmový, ale voní hezky.;-D

Tady jeden docela zajímavý článek srovnávající kokosový a palmový olej.

http://www.profitinstitut.cz/Kokosovy_tuk_ANO_ci_NE_Odborne_vyzivove_hodnoceni_kokosoveho_tuku-114

Dost dobře nechápu to nadšení pro kokosový olej, 90% nasycených mastných kyselin, z toho většina s dlouhým řetězcem.

+1/0
17.1.2016 14:56

J64i35r73i 44F58i26n79k 6587359407808

Nekdy ten (skoro) nejlevnejsi muze byt nejlepsi a z toho hlediska je repkovy idealni.

A obsahem nenasycenych m.kyselin je hodnotnejsi nez olivovy.

+1/−2
17.1.2016 8:43

M18a49r10t61i21n 12F64r23a69n93t85i12š65e11k 7505420303195

ale vážně. pro teplou kuchyni není nad sádlo

+1/0
17.1.2016 0:42

M67i72l97a15n 82K24l11o48u93č65e56k 9874987769546

Jak to, dle clanku neni treba prepustene maslo o nic horsi.

0/0
17.1.2016 8:32
Foto

P21a33v26e15l 72Č80e23r55n88í56k 1178905330500

jenže kdo se s tím má dělat žejo? Sádla koupíte kolik chcete v obchodě a jedete. Máslo musíte dlouze zpracovávat (zrychlit to nejde protože byste to připekl)

0/0
17.1.2016 14:23

M86a94r91t83i58n 93F67r93a57n69t25i19š84e88k 7785260903985

když si zakouřim, tak už nevařim

+1/0
17.1.2016 0:41

O73n38d48ř75e67j 19Š43i89n25d68l66e60r 2707428246455

Jinak např. na kvalitní hranolky doporučuji si vytavit lůj a opravdu si je nadvakrát osmažit ve fritéze v loji. Je to naprosto dokonalé.

0/0
16.1.2016 23:09

M30a31r12c64e94l32a 61K73o19u40ř61i43l22o17v98á 3301261223745

pouzivam hlavne sadlo. obcas vyzkousim nejaky olej, ale sadlo zatim porad vitezi

+3/0
16.1.2016 22:28

O62s24k13a30r 75K59o47v46a91ř84í89k 8817733326527

Přesně tak

0/0
17.1.2016 0:26

M18i21c85h86a97l 78M22i30l89l96e74r 9876372629962

u nas u protinozcu prave naopak. Zasadne olej. Pred mnoha lety se tu pouzival skopovy luj (kde je ta ikonka znacici blijak!), ale nastesti s tim od konce 60.let prestavali a naucili se pouzivat jine tuky.

Sadlo se tu pouziva tak malo, ze neni bezne k mani a musel bych si ho vlastnorucne vyskvarit nebo vyhledat evropskeho reznika.

Mame tu ale skvele, kvalitni, cererstve extra panenske oleje z avokada a makadamii, ktere se tu bezne pestuji. K mani jsou bez dodanych esenci nebo s nimi (citron, cili, cesnek, rozmaryna), dale vyborne olivove oleje z mistni produkce s vyberem z ranne, stredni a pozdni sklizne, extra panenske i standardni. Vedle toho ruzne olivove oleje z dovozu ze Spanelska, Recka a Italie.

0/0
17.1.2016 9:44
Foto

P16a74v38e36l 18Č30e63r28n54í13k 1278425770790

Ono v australii (predpokladam ze mluvite o nich jako o protinozcich) jde i o to ze i normalni delnik se zakladnim platem nemusi vubec koukat na cenu jidla. Připravovat běžné jídlo na olivovém oleji si v česku chudší lidé nemůžou dovolit, zatímco v austrálii levné oleje na trhu téměř nejsou protože o ně není zájem.

Když jsem tam přijel, hledal jsem v supermarketech zoufale levné jídlo, protože jsem to všechno přepočítával na naše peníze a naše příjmy. Po pár výplatách mi ale došlo že to je uplně zbytečné.

Proto to ani srovnávat nejde. To co si tam koupíte jako levné a kvalitní by v česku bylo velmi drahé.

+2/0
17.1.2016 14:29

M34i25c12h86a25l 92M45i69l54l40e82r 9656622319812

cena se samozrejme se musi vzdy porovnavat podle mistnich platu a nekdy zalezi take na poptavce.

Krome casu a benzinu na nejakych 60-80km pres mesto (zpatecni cesta) jen abych koupil sadlo na smazeni od nejakeho reznika nebo delikatesu, ktery to skladuje a navic si prislusne uctuje za uzkoprofilove zbozi, to se nevyplati.

Zvlast kdyz mame takovy vyber ruznych druhu oleju z mistni urody, v rozumne cene, ze sadlo na smazeni nijak nepostradame.

Pro dostatecne levne a soucasne dobre olivove oleje z australske vlastni produkce tu je retezec Aldi, ktery prodava olivove oleje z olivovych haju kolem Kyabramu. Na nejfajnovejsi jsou tu ruzni "butikovi" vyrobci z malych plantazi.

Na vareni /smazeni ale mnohem casteji pouzivam neutralne chutnajici ryzovy olej.

0/0
18.1.2016 6:39

B17o93h53u10m71i77l 11M74á61c20a 5401972646463

Kyselina máslová v přepuštěném másle je nesmysl. Jde o kyselinu máselnou.

+3/0
16.1.2016 22:21
Foto

P65a61v89e70l 23Č51e23r21n69í38k 1388845690210

ný, natý, itý, ičitý, ový, istý, ičelý ... kdo si to má pamatovat? :D

máslová / máselná ... pro běžného čtenáře to vyjde nastejno. chemii v tom hledat nebude ;-D

0/0
17.1.2016 14:31

M25a76r20t48i87n 53S20v83o58b83o58d75a 4405245896502

Ted koukam jaky jsem to nouma - znal jsem jenom palmovy, slunecnicovy, olivovy a silikonovy. Pak indulonu :-P

0/−1
16.1.2016 22:13

V54i60k77t36o57r 54W64o55l92f 8242528303606

Důležité je na oleje koukat i z hlediska obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Ty nasycený jsou nejvíc nezdravý a některý oleje jich mají fakt strašně moc, například palmáč, máslo a kokosovej olej.

Tady je hezkej názornej graf: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Comparison_of_dietary_fat_composition.png

+1/−2
16.1.2016 21:13

O19n56d88ř31e58j 94Š96i51n54d25l13e90r 2707188556335

To je zase jedna hloupost, která se opakuje do zlbnutí tolikrát až se tomu věří. Přičemž to stojí na velmi vratkých důkazech a objevují se stále nové proti.

Až nebudu muset obden vyvracet hlouposti o obecné škodlivosti cholesterolu a nasycených mastných kyselin, budu mít takovou radost...

+5/0
16.1.2016 23:06

V56i44k94t48o68r 27W40o89l12f 8922108343666

Zatím jste ještě nic nevyvrátil :).

0/0
16.1.2016 23:25

V46i43k62t55o12r 12S44v42o71b57o74d73a 8352688432466

Byl by odkaz na nějakou studii nebo jiný důvěryhodný (ideálně primární) zdroj informací? Zajímá mě to.

+1/0
16.1.2016 23:27

M90i70l56a64n 76W43e66l79s32e31r 5522398348191

A co palmový olej? Který je obsažen téměř v každé desáté potravině. A kvůli kterému mizí deštné pralesy v indonésii?

+8/−5
16.1.2016 19:27

M67i35l52a52n 58W35e11l43s65e13r 5132808558641

Dostávám mínusy, ale žádné odpovědi. Jak stupidní.

+4/−5
16.1.2016 20:33

J47a69r86o57s55l64a83v 85T66a52c37h82o53v19s45k96y 2382410774890

Vhodnost konsumace pro zdravi nijak nesouvisi s destnymi pralesy

0/0
17.1.2016 9:53

H73o91n37z26a 52R21a14š31í65k 7980607144185

Článek je o olejích do kuchyně, chytráku. Pochybuji, že někdo při smyslech by o něm vůbec uvažoval.

0/−3
16.1.2016 23:16

M55i70c26h53a20l 58T38i81m53k56o 3503244504675

Nerafinovaný palmový olej je v řadě afrických zemích jednou ze základních potravin, takže to není zas tak mimo.

+4/−2
17.1.2016 3:46

H54o60n23z51a 45R82a62š35í94k 7310917674905

Že by tld cz byla najednou pro Afriku? Fíha, to jsem nějak nepostřehl...

0/0
17.1.2016 23:43

I55v41a 90Z98i32k29e16š72o51v62á 2751844178566

jste troškař, u průmyslově zpracovaných (nebo obrobených ) potravin v každé desáté? Spíš bych řekla v 9 z 10. Ale dík tomu jsme doma prakticky vyloučili z jídelníčku polotovary - prostě se vaří po domácku ;-D;-D

+1/0
17.1.2016 15:04

M97a12r42t49i23n 11K19a64r23á51s96e18k 9718503628358

Palmovy se u nas jako olej v domacnosti moc nepouziva (resp prakticky vubec). Co se tyce pouzitiv potravinach, tak palmovy olej nahradil v tech potrevinach predtim pouzivany ztuzene hydrogenovane rostlinne tuky (coz bylo pro zdravi jeste mnohem horsi nez palmovy olej, ktery se ztuzovat nemusi).

+1/0
18.1.2016 13:57

P54e32t35r84a 79N32o97v11á10k10o49v25á 7128686814738

A kde je rýžový?

+5/0
16.1.2016 18:33

M77i30c63h10a84l 96M95i80l73l92e24r 9106522389362

R^

na smazeni pouzivame u nas doma prevazne ryzovy olej, protoze vedle vysokeho bodu zakoureni ma neutralni chut. Na nektera asijska jidla pouzivame chutny makadamiovy olej.

Na pripravu stredomorskych typu jidel zas lehky olivovy a dochutime extra panenkou po uvareni. Zasadne zadne smazeni na extra panenskem. Jedine na salaty a na dochucovani.

0/−2
16.1.2016 19:06

J91o10s20e80f 93D21o19l80e18ž43a64l 1646837811

By mě zajímalo, co by na tu větu, že se extra panenský olivový olej má používat jen ve studené kuchyni, řekl asi jakýkoliv kuchař například ze středomoří. To je samozřejmě naprostá hloupost.

+2/−5
16.1.2016 18:23

M55i37l74a98n 78V89o37t41a31v73a 5714446631832

Na tom je jen půl pravdy. On použitelný je, ale v jejich kuchyni neprobíhá smažení řízků jako u nás. Ingredience se nedělají při tak vysoké teplotě a tak dlouho jako u nás, protože to nejsou řízky ale zelenina. Za druhé tamních kuchař nesahne po extra panenskem, ale o kategorii, respektuje dvě níže, která ma vyšší bod zakoureni, ale pořad je to olivac.

+3/0
17.1.2016 11:42

J88o58s19e86f 11D71o77l58e30ž48a73l 1276337621

To, že se tam zpravidla jídla dělají při jiné teplotě, ale nijak nerozporuji, to je pravda, ale nic to nemění na tom, že se rozhodně nejedná o studenou kuchyni a ono i ten řízek v Itálii najdete - alla milanese. Ale prostě není pravda, že by se tam nepoužíval extra panenský olivový olej při tepelné úpravě, neříkám, že se používá vždy, žádný tuk není vhodný ke všemu, ale zcela běžně se používá například při restování zeleniny do omáček. Schválně si v nějaké kvalitní italské restauraci dejte například úplně jednoduché aglio olio a zeptejte se jich, jaký olej při přípravě použili, opravdu tam nic jiného než extra panenský nepatří - dokonce bych se nebál tvrdit, že u opravdu poctivého italského kuchaře nepatří jiný než extra penenský nejen do aglio olio, ale obecně do kuchyně. Plno (nejen) italských kuchařů spíše doporučuje mít doma dva extra panenské olivové oleje, jeden běžný, ale stále extra panenský, na použití v teplé kuchyni a druhý opravdu kvalitní, který používat opravdu jen za studena na dochucování hotových pokrmů, popřípadě dresinků. Navíc on samotný argument s bodem zakouřením je trochu mylný, je sice pravda, že má nižší stupeň než například rafinovaný, ale to neznamená, že ho má nízký (udává se 200-210 stupňů) a jak sám říkáte, v kuchyni, ve které se používá, se zpravidla vaří za nižších teplot, než například v české kuchyni, takže těch 200 stupňů je více než dostačujících. Druhý argument, který se často používá pro nepoužívání extra panenského při tepelné úpravě je cena. Ale když se kouknete kolik stojí běžný extra panenský a nějaký rafinovaný, zjistíte, že tam také rozdíl prakticky není. Prostě rafinovaný olivový olej (nebo ještě hůře z pokrutin) je asi tak italský, jako carbonara se smetanou.

+2/0
17.1.2016 12:25

V27í52ť96a 51V16a38n91ž22u62r30a 7988515218

už vidím, jak zastavím paní prodavačku v kauflandu: dobrý den, který Vámi nabízený olej má nejlepší bod zakouření. R^

0/0
16.1.2016 17:41

J74o35s91e91f 60D47o21l53e93ž80a58l 1706957981

Ten článek je právě proto, abyste se té prodavačky ptát nemusel....

+13/0
16.1.2016 18:24

P20e28t37r 57S76p41á76l51e31n20ý 3945707799398

Bod zakouření nastává obvykle po obědě. Když se nacpu, vyvalím a dostanu se do bodu, kdy si zajdu zakouřit.

+11/0
16.1.2016 16:54

K54a80t68e86ř71i77n83a 72H75u80t62o63v16á 9981125690577

Tak co jsem slyšela naposledy, tak kokosový olej není vůbec žádný zázrak. Naopak prý většina z těch pozitivních účinků jsou jen legendy (nepodložené žádnými výzkumy).

+2/−5
16.1.2016 16:46

P66e94t23r 52S12p70á92l43e79n46ý 3335137809968

od koho? ;-D

0/0
16.1.2016 16:53

K96l33á10r88a 57L86i67n76h98a15r59t24o97v31á 6545680837512

Ale jo, taky jsem to někde četla, vybavilo se mi to u článku a vůbec už nevím zdroj, ani jak moc byl věrohodný.

0/0
16.1.2016 18:58

K25a85t59e82ř59i72n28a 72H33u73t92o16v17á 9181315520917

http://video.aktualne.cz/dvtv/skalska-palmovy-olej-kryje-klamava-reklama-hledejte-rostlinn/r~bcf5860ab97111e590ec0025900fea04/

0/0
16.1.2016 21:36

M91a80r51e79k 32Š22i42m63o23n 2914767518738

Proč tu není palmový olej?

+3/−2
16.1.2016 15:05

L90u35k85á28š 34I52n50e31m22a83n 4944213404258

..Protože je to humus!

+1/0
17.1.2016 18:02

M11a66r48e67k 28Š52i54m72o28n 2164227178198

Právě proto by v článku měl být a mělo by to u něj být všechno napsáno.

0/0
19.1.2016 0:09

L52e92n35a 63P18á24t25k78o44v65á 8711683924289

Nejlepší zkušenosti mám s repkovym za studena lisovaným. Ma výbornou chuť.

+5/−1
16.1.2016 13:37

J87a91n 38M39a79c38h25á31č89e75k 3549183624826

palmový olej není ekologicky škodlivý při použití v potravinách. Hlavní podíl palmového oleje se používá jako bionafta ( 50 %) dalších 35 % se uplatní v chemii taktéž se stejných důvodu ( obnovitelné zdroje). výhodou palmového oleje je jeho stablita...

+1/−9
16.1.2016 12:40

P90e61t91r 82B35e22z82s73t10a73r73o57s87t26i 2789906203351

Stabilita a s tou nezdravosti se to prehani... Je to na druhé straně planety, orangutany nejim, ale z to srnky jím a jim vadí řepka a pěstovat olejniny nebo energetické plodiny každý rok není nic dobrého pro půdu

+3/−6
16.1.2016 13:07

M19a92r74e19k 63Š38i16m64o67n 2424727968638

Orangutany nepřímo jíte v tom palmovém oleji.

+5/−3
16.1.2016 15:08

P97e37t44r 55B62e73z87s19t35a14r19o33s65t10i 2229406513941

Právě říkám, že je cíleně narozdil od srnek nejim, proto mi je jedno, kolik jich je...

+1/−9
16.1.2016 15:13





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.