Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak vybrat správný olej do kuchyně: důležitý je bod zakouření

Slunečnicový, řepkový, olivový, nebo třeba kokosový? Záleží na tom, k čemu ho budete používat. A některé z nich se hodí nejen na vaření, smažení či pečení, ale také na zkrášlování těla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M74a23r33t33i30n 23K79a70r75á47s21e81k 9238833758978

No prijde mi trochu divne v clanku uvadeny bod "zakoureni" u slunencicoveho a repkoveho oleje - 240 stupnu u repky vs 110 u slunecnice? To mozna tak kdyz se srovna nerafinovany slunecnicovy s rafinovanym HORO, co neni uplne koser ne? Obecne slunecnicovy ma pri stejnem zpracovani "tepelnou stbailitu" o 20-30 stupnu horsi, rozhodne ne o 130 ..... vzdyt slunencicovy olej (upraveny HOSO) se pouziva pro sovoji odolnost vuci vysoke teplote i na smazeni chipsu...

0/0
18.1.2016 13:54

A26n41d74r65e48j 59R47ů94ž24i84č40k27a 6177615436

Nejlepší jsou kokosovej a olivovej.

+1/0
17.1.2016 12:18

T72e77r30e14z61a 81S57u43d11í77k33o88v63á 7338671424435

No jo, ale na tom si štědrovečerní řízek neusmažím :-)

+1/0
17.1.2016 12:43

M13a13r29t42i62n 90K24y74p38r 2182445814614

Hmm, kokosový olej. Svým složením horší než palmový, ale voní hezky.;-D

Tady jeden docela zajímavý článek srovnávající kokosový a palmový olej.

http://www.profitinstitut.cz/Kokosovy_tuk_ANO_ci_NE_Odborne_vyzivove_hodnoceni_kokosoveho_tuku-114

Dost dobře nechápu to nadšení pro kokosový olej, 90% nasycených mastných kyselin, z toho většina s dlouhým řetězcem.

+1/0
17.1.2016 14:56

J62i23r14i 86F18i44n63k 6717459437828

Nekdy ten (skoro) nejlevnejsi muze byt nejlepsi a z toho hlediska je repkovy idealni.

A obsahem nenasycenych m.kyselin je hodnotnejsi nez olivovy.

+1/−2
17.1.2016 8:43

M41a63r70t35i58n 40F90r27a97n83t14i58š23e91k 7205860153385

ale vážně. pro teplou kuchyni není nad sádlo

+1/0
17.1.2016 0:42

M33i73l22a61n 49K25l19o84u75č24e32k 9784717679696

Jak to, dle clanku neni treba prepustene maslo o nic horsi.

0/0
17.1.2016 8:32
Foto

P46a11v97e30l 87Č26e96r26n27í82k 1768585640890

jenže kdo se s tím má dělat žejo? Sádla koupíte kolik chcete v obchodě a jedete. Máslo musíte dlouze zpracovávat (zrychlit to nejde protože byste to připekl)

0/0
17.1.2016 14:23

M94a96r57t57i42n 21F68r70a78n24t54i25š73e64k 7765930293225

když si zakouřim, tak už nevařim

+1/0
17.1.2016 0:41

O45n88d76ř90e21j 65Š26i22n35d57l93e77r 2717668546935

Jinak např. na kvalitní hranolky doporučuji si vytavit lůj a opravdu si je nadvakrát osmažit ve fritéze v loji. Je to naprosto dokonalé.

0/0
16.1.2016 23:09

M80a26r74c30e38l55a 10K74o31u83ř74i72l52o42v49á 3321631643225

pouzivam hlavne sadlo. obcas vyzkousim nejaky olej, ale sadlo zatim porad vitezi

+3/0
16.1.2016 22:28

O75s22k13a85r 90K40o30v84a21ř75í11k 8517873706787

Přesně tak

0/0
17.1.2016 0:26

M82i59c29h97a82l 88M87i12l68l36e90r 9536692929172

u nas u protinozcu prave naopak. Zasadne olej. Pred mnoha lety se tu pouzival skopovy luj (kde je ta ikonka znacici blijak!), ale nastesti s tim od konce 60.let prestavali a naucili se pouzivat jine tuky.

Sadlo se tu pouziva tak malo, ze neni bezne k mani a musel bych si ho vlastnorucne vyskvarit nebo vyhledat evropskeho reznika.

Mame tu ale skvele, kvalitni, cererstve extra panenske oleje z avokada a makadamii, ktere se tu bezne pestuji. K mani jsou bez dodanych esenci nebo s nimi (citron, cili, cesnek, rozmaryna), dale vyborne olivove oleje z mistni produkce s vyberem z ranne, stredni a pozdni sklizne, extra panenske i standardni. Vedle toho ruzne olivove oleje z dovozu ze Spanelska, Recka a Italie.

0/0
17.1.2016 9:44
Foto

P70a24v17e53l 78Č80e76r40n82í89k 1188695880980

Ono v australii (predpokladam ze mluvite o nich jako o protinozcich) jde i o to ze i normalni delnik se zakladnim platem nemusi vubec koukat na cenu jidla. Připravovat běžné jídlo na olivovém oleji si v česku chudší lidé nemůžou dovolit, zatímco v austrálii levné oleje na trhu téměř nejsou protože o ně není zájem.

Když jsem tam přijel, hledal jsem v supermarketech zoufale levné jídlo, protože jsem to všechno přepočítával na naše peníze a naše příjmy. Po pár výplatách mi ale došlo že to je uplně zbytečné.

Proto to ani srovnávat nejde. To co si tam koupíte jako levné a kvalitní by v česku bylo velmi drahé.

+2/0
17.1.2016 14:29

M29i42c86h11a72l 59M89i13l65l80e32r 9866202439582

cena se samozrejme se musi vzdy porovnavat podle mistnich platu a nekdy zalezi take na poptavce.

Krome casu a benzinu na nejakych 60-80km pres mesto (zpatecni cesta) jen abych koupil sadlo na smazeni od nejakeho reznika nebo delikatesu, ktery to skladuje a navic si prislusne uctuje za uzkoprofilove zbozi, to se nevyplati.

Zvlast kdyz mame takovy vyber ruznych druhu oleju z mistni urody, v rozumne cene, ze sadlo na smazeni nijak nepostradame.

Pro dostatecne levne a soucasne dobre olivove oleje z australske vlastni produkce tu je retezec Aldi, ktery prodava olivove oleje z olivovych haju kolem Kyabramu. Na nejfajnovejsi jsou tu ruzni "butikovi" vyrobci z malych plantazi.

Na vareni /smazeni ale mnohem casteji pouzivam neutralne chutnajici ryzovy olej.

0/0
18.1.2016 6:39

B10o85h59u91m13i14l 86M43á43c90a 5961152286453

Kyselina máslová v přepuštěném másle je nesmysl. Jde o kyselinu máselnou.

+3/0
16.1.2016 22:21
Foto

P17a74v29e97l 12Č49e93r13n51í95k 1438275670570

ný, natý, itý, ičitý, ový, istý, ičelý ... kdo si to má pamatovat? :D

máslová / máselná ... pro běžného čtenáře to vyjde nastejno. chemii v tom hledat nebude ;-D

0/0
17.1.2016 14:31

M35a31r90t70i42n 81S82v13o57b77o84d93a 4425975536192

Ted koukam jaky jsem to nouma - znal jsem jenom palmovy, slunecnicovy, olivovy a silikonovy. Pak indulonu :-P

0/−1
16.1.2016 22:13

V74i53k70t67o57r 16W13o87l17f 8932638953446

Důležité je na oleje koukat i z hlediska obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin.

Ty nasycený jsou nejvíc nezdravý a některý oleje jich mají fakt strašně moc, například palmáč, máslo a kokosovej olej.

Tady je hezkej názornej graf: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Comparison_of_dietary_fat_composition.png

+1/−2
16.1.2016 21:13

O63n57d85ř46e38j 18Š22i10n36d71l46e61r 2147278506235

To je zase jedna hloupost, která se opakuje do zlbnutí tolikrát až se tomu věří. Přičemž to stojí na velmi vratkých důkazech a objevují se stále nové proti.

Až nebudu muset obden vyvracet hlouposti o obecné škodlivosti cholesterolu a nasycených mastných kyselin, budu mít takovou radost...

+5/0
16.1.2016 23:06

V17i16k94t59o41r 31W88o55l10f 8102298273126

Zatím jste ještě nic nevyvrátil :).

0/0
16.1.2016 23:25

V62i47k27t85o68r 93S29v97o57b14o89d40a 8192488802336

Byl by odkaz na nějakou studii nebo jiný důvěryhodný (ideálně primární) zdroj informací? Zajímá mě to.

+1/0
16.1.2016 23:27

M15i52l87a62n 74W10e87l68s46e12r 5422688398461

A co palmový olej? Který je obsažen téměř v každé desáté potravině. A kvůli kterému mizí deštné pralesy v indonésii?

+8/−5
16.1.2016 19:27

M38i87l94a96n 73W33e29l75s45e33r 5312248598121

Dostávám mínusy, ale žádné odpovědi. Jak stupidní.

+4/−5
16.1.2016 20:33

J15a28r32o81s17l32a93v 56T40a64c37h62o59v58s49k66y 2602600674210

Vhodnost konsumace pro zdravi nijak nesouvisi s destnymi pralesy

0/0
17.1.2016 9:53

H75o11n45z22a 73R57a13š39í17k 7640407594495

Článek je o olejích do kuchyně, chytráku. Pochybuji, že někdo při smyslech by o něm vůbec uvažoval.

0/−3
16.1.2016 23:16

M85i62c27h78a59l 60T17i51m80k56o 3403684214735

Nerafinovaný palmový olej je v řadě afrických zemích jednou ze základních potravin, takže to není zas tak mimo.

+4/−2
17.1.2016 3:46

H70o35n78z71a 69R55a47š36í13k 7820197184595

Že by tld cz byla najednou pro Afriku? Fíha, to jsem nějak nepostřehl...

0/0
17.1.2016 23:43

I28v64a 49Z75i33k76e22š72o94v31á 2861114108606

jste troškař, u průmyslově zpracovaných (nebo obrobených ) potravin v každé desáté? Spíš bych řekla v 9 z 10. Ale dík tomu jsme doma prakticky vyloučili z jídelníčku polotovary - prostě se vaří po domácku ;-D;-D

+1/0
17.1.2016 15:04

M68a93r54t15i53n 62K83a42r13á38s92e69k 9148113598588

Palmovy se u nas jako olej v domacnosti moc nepouziva (resp prakticky vubec). Co se tyce pouzitiv potravinach, tak palmovy olej nahradil v tech potrevinach predtim pouzivany ztuzene hydrogenovane rostlinne tuky (coz bylo pro zdravi jeste mnohem horsi nez palmovy olej, ktery se ztuzovat nemusi).

+1/0
18.1.2016 13:57

P44e69t50r10a 88N85o40v80á16k90o98v10á 7758146904698

A kde je rýžový?

+5/0
16.1.2016 18:33

M69i94c78h41a58l 76M65i55l75l85e61r 9216822629722

R^

na smazeni pouzivame u nas doma prevazne ryzovy olej, protoze vedle vysokeho bodu zakoureni ma neutralni chut. Na nektera asijska jidla pouzivame chutny makadamiovy olej.

Na pripravu stredomorskych typu jidel zas lehky olivovy a dochutime extra panenkou po uvareni. Zasadne zadne smazeni na extra panenskem. Jedine na salaty a na dochucovani.

0/−2
16.1.2016 19:06

J20o23s46e85f 26D60o98l71e81ž63a72l 1976617631

By mě zajímalo, co by na tu větu, že se extra panenský olivový olej má používat jen ve studené kuchyni, řekl asi jakýkoliv kuchař například ze středomoří. To je samozřejmě naprostá hloupost.

+2/−5
16.1.2016 18:23

M82i66l97a46n 32V10o18t32a28v98a 5664146941332

Na tom je jen půl pravdy. On použitelný je, ale v jejich kuchyni neprobíhá smažení řízků jako u nás. Ingredience se nedělají při tak vysoké teplotě a tak dlouho jako u nás, protože to nejsou řízky ale zelenina. Za druhé tamních kuchař nesahne po extra panenskem, ale o kategorii, respektuje dvě níže, která ma vyšší bod zakoureni, ale pořad je to olivac.

+3/0
17.1.2016 11:42

J12o34s29e96f 53D28o87l85e38ž27a74l 1196707331

To, že se tam zpravidla jídla dělají při jiné teplotě, ale nijak nerozporuji, to je pravda, ale nic to nemění na tom, že se rozhodně nejedná o studenou kuchyni a ono i ten řízek v Itálii najdete - alla milanese. Ale prostě není pravda, že by se tam nepoužíval extra panenský olivový olej při tepelné úpravě, neříkám, že se používá vždy, žádný tuk není vhodný ke všemu, ale zcela běžně se používá například při restování zeleniny do omáček. Schválně si v nějaké kvalitní italské restauraci dejte například úplně jednoduché aglio olio a zeptejte se jich, jaký olej při přípravě použili, opravdu tam nic jiného než extra panenský nepatří - dokonce bych se nebál tvrdit, že u opravdu poctivého italského kuchaře nepatří jiný než extra penenský nejen do aglio olio, ale obecně do kuchyně. Plno (nejen) italských kuchařů spíše doporučuje mít doma dva extra panenské olivové oleje, jeden běžný, ale stále extra panenský, na použití v teplé kuchyni a druhý opravdu kvalitní, který používat opravdu jen za studena na dochucování hotových pokrmů, popřípadě dresinků. Navíc on samotný argument s bodem zakouřením je trochu mylný, je sice pravda, že má nižší stupeň než například rafinovaný, ale to neznamená, že ho má nízký (udává se 200-210 stupňů) a jak sám říkáte, v kuchyni, ve které se používá, se zpravidla vaří za nižších teplot, než například v české kuchyni, takže těch 200 stupňů je více než dostačujících. Druhý argument, který se často používá pro nepoužívání extra panenského při tepelné úpravě je cena. Ale když se kouknete kolik stojí běžný extra panenský a nějaký rafinovaný, zjistíte, že tam také rozdíl prakticky není. Prostě rafinovaný olivový olej (nebo ještě hůře z pokrutin) je asi tak italský, jako carbonara se smetanou.

+2/0
17.1.2016 12:25

V95í77ť84a 78V14a91n91ž29u62r74a 7598615638

už vidím, jak zastavím paní prodavačku v kauflandu: dobrý den, který Vámi nabízený olej má nejlepší bod zakouření. R^

0/0
16.1.2016 17:41

J86o94s46e28f 22D64o74l68e57ž43a75l 1536437741

Ten článek je právě proto, abyste se té prodavačky ptát nemusel....

+13/0
16.1.2016 18:24

P95e37t79r 70S23p39á84l36e49n23ý 3875107139418

Bod zakouření nastává obvykle po obědě. Když se nacpu, vyvalím a dostanu se do bodu, kdy si zajdu zakouřit.

+11/0
16.1.2016 16:54

K82a71t53e47ř90i63n11a 90H91u98t61o54v94á 9631475430197

Tak co jsem slyšela naposledy, tak kokosový olej není vůbec žádný zázrak. Naopak prý většina z těch pozitivních účinků jsou jen legendy (nepodložené žádnými výzkumy).

+2/−5
16.1.2016 16:46

P34e70t27r 94S91p81á13l46e32n78ý 3595547339408

od koho? ;-D

0/0
16.1.2016 16:53
Foto

K22l60á43r84a 85L88i37n61h78a72r15t45o80v18á 6685430307872

Ale jo, taky jsem to někde četla, vybavilo se mi to u článku a vůbec už nevím zdroj, ani jak moc byl věrohodný.

0/0
16.1.2016 18:58

K16a13t62e38ř85i45n90a 88H50u11t68o84v50á 9451675670497

http://video.aktualne.cz/dvtv/skalska-palmovy-olej-kryje-klamava-reklama-hledejte-rostlinn/r~bcf5860ab97111e590ec0025900fea04/

0/0
16.1.2016 21:36

M92a60r78e61k 53Š80i71m90o53n 2894557118938

Proč tu není palmový olej?

+3/−2
16.1.2016 15:05

L76u87k57á70š 47I29n76e82m74a97n 4934953484368

..Protože je to humus!

+1/0
17.1.2016 18:02

M92a93r31e68k 76Š22i68m74o82n 2514367628328

Právě proto by v článku měl být a mělo by to u něj být všechno napsáno.

0/0
19.1.2016 0:09

L89e47n42a 54P44á86t55k33o79v36á 8781963484899

Nejlepší zkušenosti mám s repkovym za studena lisovaným. Ma výbornou chuť.

+5/−1
16.1.2016 13:37

J66a28n 62M83a64c14h54á77č95e31k 3309783874356

palmový olej není ekologicky škodlivý při použití v potravinách. Hlavní podíl palmového oleje se používá jako bionafta ( 50 %) dalších 35 % se uplatní v chemii taktéž se stejných důvodu ( obnovitelné zdroje). výhodou palmového oleje je jeho stablita...

+1/−9
16.1.2016 12:40

P11e15t15r 44B84e96z85s44t41a52r59o18s92t13i 2239666513711

Stabilita a s tou nezdravosti se to prehani... Je to na druhé straně planety, orangutany nejim, ale z to srnky jím a jim vadí řepka a pěstovat olejniny nebo energetické plodiny každý rok není nic dobrého pro půdu

+3/−6
16.1.2016 13:07

M37a31r11e56k 30Š66i70m57o77n 2224507208348

Orangutany nepřímo jíte v tom palmovém oleji.

+5/−3
16.1.2016 15:08

P64e98t29r 31B74e30z43s21t51a14r31o85s19t34i 2569216503641

Právě říkám, že je cíleně narozdil od srnek nejim, proto mi je jedno, kolik jich je...

+1/−9
16.1.2016 15:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.