Diskuze

Vánoční svátky chutně, ale i zdravě: bez lepku, cukru i laktózy

Bezlepkové, bezlaktózové, bez bílého cukru a s ohledem na co nejmenší zatížení našeho organismu. I takové mohou být vánoční svátky. Pojďme se inspirovat a udělat něco užitečného pro své tělo třeba už o letošních vánočních svátcích.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vidím, že psát sem, že v článku je téměř vše pravda, asi nemá vůbec smysl. Cukr je bílý jed a to doslova. Lepek je pro mne také jed, jsem celiak. Quinoa je skvělá a zdravá věc. Se zeleninouR^. Nepít mléko a nejíst mléčné výroby...atd atd. Vím, házím hrách na stěnu nebo perly........víte komu.:-/

0 1
možnosti

Milá dámo, píšete nesmysly. Sacharóza je pro lidské tělo látka přirozená, na jejíž zpracování (na rozdíl od mono a polysacharidů) je uzpůsobeno.

A už středověký učenec Paracelsus řekl, že "Jed od léku odlišuje pouze podávané množství."

Otrávit se můžete i obyčejnou vodou (a vyčištěnou/destilovanou ještě rychleji), když jí vypijete dostatečné množství. XD

0 0
možnosti

Pak to zapijte kávou bez kofeinu, jako svačinku trochu šunky bez masa zapijte pivem bez alkoholu - a budete tu do 100 let - alespoň vám to tak bude připadat. Prostě NEŽRAT tolik a občas se pohybovatR^;-D

3 0
možnosti

A31n11d57r50e52a 12N62o21v62á

15. 12. 2015 20:47

no, prostě - klidně si to upečte z klasických surovin, jen toho nes..rte 5 kg. Tak jednoduché to je.:-) Hezké svátky.

4 0
možnosti

Dobrá hysterie ! Co takhle se jít napást !

2 0
možnosti

Ne, jezte co chcete. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Cukr, máslo, mléko, hladkou pšeničnou mouku. Jen do toho. A pak k doktorovi.;-)

0 0
možnosti

To, že s melasou a celozrnnou moukou bude ten krémový dortík zdravější, nebo že merlík chilský vytvoří zdavější trojobal, je sebeklam, který povede leda tak k tomu, že si lidi řeknou Ale v tom je špalda, to je vlastně zdravá výživa, takže toho můžu sežrat trojnásobek, hurá.

Jestli není lepší udělat normální linecké z másla, mouky a cukru, sníst ho přiměřeně a pak si kvůli těm minerálům a vláknině dát jednu mrkev...

6 0
možnosti

Nemáte pravdu, ale nemá smysl vám to vyvracet.

0 1
možnosti

Já bych opravdu tolik neopovrhovala třtinový cukrem nebo medem. Ale pokud jste někdo četl i ty RECEPTY, tak použití vanilkového extraktu je úúúúplně mimo moje chápání. To je chemická s.ačka jen když tu lahvičku otevřete. To jako v Česku nejde koupit vanilka??

1 0
možnosti

Ja myslim, ze netusite, co to je vanilkovy extrakt nebo si to s necim pletete. Na vanilkovem extraktu nic chemickeho neni, je to vanilka vylouhovana v alkoholu. Hodi se do receptu, kde chcete chut vanilky, ale nechcete napr. narusit vzhled kremu nebo testa vanilkovymi zrnicky. My si doma vyrabime vlastni, ale parkrat jsem ho i koupila napr. Marks&Spencer, a je to opravdu jen alkohol a vanilka.

1 0
možnosti
Foto

M45i28r45a 73L70o54v53e

15. 12. 2015 3:43

Lepek je obsažen v ječmenu, pšenici, žitu, ovsu a triticale. Musí se tedy vynechat mouka pšeničná, žitná, ječmenná, ovesná, špaldová. R^

0 0
možnosti

Lepek jako takový obsahuje pouze pšenice (setá, tvrdá, špalda). Vámi jmenované obilniny obsahují směsi lepku podobné.

Lepek je směs dvou bílkovin Gluteninu a Gliadinu ve pšenici. Ostatní obilniny neobsahují Gliadin ale jiné prolaminy (např. sekalin, hordein nebo avenin).

Glutenin zajišťuje vláčnost a lepivost těsta a je velmi žádoucí pro pečení a výrobu těstovin.

0 0
možnosti
Foto

M19i42r72a 26L84o88v55e

15. 12. 2015 3:30

Med je udajne plny plisni.

0 2
možnosti

Pane Bože! Oni doporučují nahradit čistou sacharózu (bílý cukr) méně vyčištěnou sacharózou (hnědý, třtinový cukr).

Myslím, že redakce by si měla poslechnout co říkájí opravdoví odborníci a ne šarlatáni z řad obchodníků:

http://www.uloz.to/xB9igr6k/myty-o-potravinach-doc-ing-frantisek-bunka-ph-d-mp3

8 0
možnosti

A to ještě nemluvím o tom, že lepek se pouze vyskytuje v pšenici a jeho alergizující složkou jsou prolaminy.

Tím, že doporučíte Pšenici špaldu, se lepku rozhodně nezbavíte, protože ta jej pořád obsahuje (ale méně). Špalda obsahuje téměř stejné množství škrobů jako pšenice setá, ale lepší složení a vyšší obsah bílkovin (až 16%). Nejdůležitější ale je, že její lepek je méně kvalitní - na těstoviny se nehodí vůbec, a na peče se s ní hůře.

Melasa - opět sacharóza - je vedlejším produktem při rafinaci cukru. Obsahuje minerální látky to ano, ale jako jejich zdroj je nepodstatná.

Jednoduché cukry jako fruktoza také nejsou žádná výhra - tělo je neumí správně zpracovat a nevytváří k jejich odbourání inzulin, fruktoza blokuje zpětnou vazbu o dostatku energetického příjmu do mozku - tloustne se po ní více. XD

To už je lepší konzumovat polysacharidy, které jsou hůře stravitelné.

10 0
možnosti

P20e75t39r 41P23a72v11e60l

15. 12. 2015 0:32

Ten titulek mi připomněl jeden vtip postavy Brada Pitta z Přátel.

"It's no fat, no sugar, no dairy... It's no good, throw it out..."R^

5 0
možnosti