Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vánoční svátky chutně, ale i zdravě: bez lepku, cukru i laktózy

Bezlepkové, bezlaktózové, bez bílého cukru a s ohledem na co nejmenší zatížení našeho organismu. I takové mohou být vánoční svátky. Pojďme se inspirovat a udělat něco užitečného pro své tělo třeba už o letošních vánočních svátcích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J19a94n58a 44V81y45s32k85o38č16i77l53o15v44á 8317338769434

Vidím, že psát sem, že v článku je téměř vše pravda, asi nemá vůbec smysl. Cukr je bílý jed a to doslova. Lepek je pro mne také jed, jsem celiak. Quinoa je skvělá a zdravá věc. Se zeleninouR^. Nepít mléko a nejíst mléčné výroby...atd atd. Vím, házím hrách na stěnu nebo perly........víte komu.:-/

0/−1
21.12.2015 21:26

J78a82r75o33m88í22r 25Š73e16b79e34l72a 5642562258429

Milá dámo, píšete nesmysly. Sacharóza je pro lidské tělo látka přirozená, na jejíž zpracování (na rozdíl od mono a polysacharidů) je uzpůsobeno.

A už středověký učenec Paracelsus řekl, že "Jed od léku odlišuje pouze podávané množství."

Otrávit se můžete i obyčejnou vodou (a vyčištěnou/destilovanou ještě rychleji), když jí vypijete dostatečné množství. XD

0/0
22.12.2015 2:28

S46t62á93ň76a 75K55o63m52o64r64o25u76s84o21v64á 3375983357469

Pak to zapijte kávou bez kofeinu, jako svačinku trochu šunky bez masa zapijte pivem bez alkoholu - a budete tu do 100 let - alespoň vám to tak bude připadat. Prostě NEŽRAT tolik a občas se pohybovatR^;-D

+3/0
15.12.2015 21:58

A51n96d78r84e38a 11N20o59v30á 8804901456165

no, prostě - klidně si to upečte z klasických surovin, jen toho nes..rte 5 kg. Tak jednoduché to je.:-) Hezké svátky.

+4/0
15.12.2015 20:47

S51t49á54ň56a 31K79o35m28o20r17o22u36s13o19v77á 3805973357399

R^:-)

0/0
15.12.2015 21:54

Š15á27r62k61a 34Č92e65c26h34o81v61á 8298586725365

Dobrá hysterie ! Co takhle se jít napást !

+2/0
15.12.2015 18:07

J40a63n42a 57V72y17s35k27o39č70i74l74o59v30á 8227348909744

Ne, jezte co chcete. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Cukr, máslo, mléko, hladkou pšeničnou mouku. Jen do toho. A pak k doktorovi.;-)

0/0
21.12.2015 21:27

K72a81r54o26l56i87n40a 96K96r72á97t61k43á 4843948494762

To, že s melasou a celozrnnou moukou bude ten krémový dortík zdravější, nebo že merlík chilský vytvoří zdavější trojobal, je sebeklam, který povede leda tak k tomu, že si lidi řeknou Ale v tom je špalda, to je vlastně zdravá výživa, takže toho můžu sežrat trojnásobek, hurá.

Jestli není lepší udělat normální linecké z másla, mouky a cukru, sníst ho přiměřeně a pak si kvůli těm minerálům a vláknině dát jednu mrkev...

+6/0
15.12.2015 17:59

J29a18n90a 98V21y75s56k87o86č73i72l53o91v42á 8167878469144

Nemáte pravdu, ale nemá smysl vám to vyvracet.

0/−1
21.12.2015 21:40

P56a79v52l33a 44K60v98a18p73i82l53o74v35á 7979408224307

Já bych opravdu tolik neopovrhovala třtinový cukrem nebo medem. Ale pokud jste někdo četl i ty RECEPTY, tak použití vanilkového extraktu je úúúúplně mimo moje chápání. To je chemická s.ačka jen když tu lahvičku otevřete. To jako v Česku nejde koupit vanilka??

+1/0
15.12.2015 11:30

N34i78n98a 26P93o67k52o83r43n48á 1642895841609

Ja myslim, ze netusite, co to je vanilkovy extrakt nebo si to s necim pletete. Na vanilkovem extraktu nic chemickeho neni, je to vanilka vylouhovana v alkoholu. Hodi se do receptu, kde chcete chut vanilky, ale nechcete napr. narusit vzhled kremu nebo testa vanilkovymi zrnicky. My si doma vyrabime vlastni, ale parkrat jsem ho i koupila napr. Marks&Spencer, a je to opravdu jen alkohol a vanilka.

+1/0
15.12.2015 17:36

P51a25v41l68a 18K81v35a38p31i80l61o87v43á 7609328664627

No tak běžně se pod názvem vanilkový extrakt prodává taková malá hnědá lahvička od dr.oetkera a už když to otevřete je to na poblití.

0/0
15.12.2015 18:04

M17i70r52a 45L14o94v19e 3834790698244

Lepek je obsažen v ječmenu, pšenici, žitu, ovsu a triticale. Musí se tedy vynechat mouka pšeničná, žitná, ječmenná, ovesná, špaldová. R^

0/0
15.12.2015 3:43

J56a25r94o48m33í19r 66Š70e13b48e97l50a 5762452418789

Lepek jako takový obsahuje pouze pšenice (setá, tvrdá, špalda). Vámi jmenované obilniny obsahují směsi lepku podobné.

Lepek je směs dvou bílkovin Gluteninu a Gliadinu ve pšenici. Ostatní obilniny neobsahují Gliadin ale jiné prolaminy (např. sekalin, hordein nebo avenin).

Glutenin zajišťuje vláčnost a lepivost těsta a je velmi žádoucí pro pečení a výrobu těstovin.

0/0
15.12.2015 8:34

J18a33n20a 80V12y82s23k18o21č82i19l42o40v61á 8977938349204

Navíc oves neobsahuje glutén/lepek vůbec.

0/−1
21.12.2015 21:23

J42a82r57o52m31í72r 56Š83e67b21e39l34a 5202662948719

Milá paní Vyskočilová, musím vás zklamat, oves směs lepku podobnou obsahuje. Konkrétně obsahuje bílkovinu Avenin.

+1/0
22.12.2015 2:19

M97i13r76a 86L10o48v13e 3224390898774

Med je udajne plny plisni.

0/−2
15.12.2015 3:30

J14a71r19o23m87í18r 93Š87e88b57e45l75a 5352222898529

Pane Bože! Oni doporučují nahradit čistou sacharózu (bílý cukr) méně vyčištěnou sacharózou (hnědý, třtinový cukr).

Myslím, že redakce by si měla poslechnout co říkájí opravdoví odborníci a ne šarlatáni z řad obchodníků:

http://www.uloz.to/xB9igr6k/myty-o-potravinach-doc-ing-frantisek-bunka-ph-d-mp3

+8/0
15.12.2015 0:45

J88a96r54o86m47í43r 37Š83e21b92e85l16a 5302522668739

A to ještě nemluvím o tom, že lepek se pouze vyskytuje v pšenici a jeho alergizující složkou jsou prolaminy.

Tím, že doporučíte Pšenici špaldu, se lepku rozhodně nezbavíte, protože ta jej pořád obsahuje (ale méně). Špalda obsahuje téměř stejné množství škrobů jako pšenice setá, ale lepší složení a vyšší obsah bílkovin (až 16%). Nejdůležitější ale je, že její lepek je méně kvalitní - na těstoviny se nehodí vůbec, a na peče se s ní hůře.

Melasa - opět sacharóza - je vedlejším produktem při rafinaci cukru. Obsahuje minerální látky to ano, ale jako jejich zdroj je nepodstatná.

Jednoduché cukry jako fruktoza také nejsou žádná výhra - tělo je neumí správně zpracovat a nevytváří k jejich odbourání inzulin, fruktoza blokuje zpětnou vazbu o dostatku energetického příjmu do mozku - tloustne se po ní více. XD

To už je lepší konzumovat polysacharidy, které jsou hůře stravitelné.

+10/0
15.12.2015 1:04

P26e10t46r 70P79a13v44e46l 1318198599940

Ten titulek mi připomněl jeden vtip postavy Brada Pitta z Přátel.

"It's no fat, no sugar, no dairy... It's no good, throw it out..."R^

+5/0
15.12.2015 0:32

M72i89r86a 43L21o50v58e 3344900568504

;-D;-D

0/0
15.12.2015 3:43







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.