Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vánoční svátky chutně, ale i zdravě: bez lepku, cukru i laktózy

Bezlepkové, bezlaktózové, bez bílého cukru a s ohledem na co nejmenší zatížení našeho organismu. I takové mohou být vánoční svátky. Pojďme se inspirovat a udělat něco užitečného pro své tělo třeba už o letošních vánočních svátcích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J66a33n46a 47V53y57s31k41o42č44i58l16o78v11á 8967788219484

Vidím, že psát sem, že v článku je téměř vše pravda, asi nemá vůbec smysl. Cukr je bílý jed a to doslova. Lepek je pro mne také jed, jsem celiak. Quinoa je skvělá a zdravá věc. Se zeleninouR^. Nepít mléko a nejíst mléčné výroby...atd atd. Vím, házím hrách na stěnu nebo perly........víte komu.:-/

0/−1
21.12.2015 21:26

J90a80r55o32m18í22r 57Š56e81b83e66l80a 5792892978369

Milá dámo, píšete nesmysly. Sacharóza je pro lidské tělo látka přirozená, na jejíž zpracování (na rozdíl od mono a polysacharidů) je uzpůsobeno.

A už středověký učenec Paracelsus řekl, že "Jed od léku odlišuje pouze podávané množství."

Otrávit se můžete i obyčejnou vodou (a vyčištěnou/destilovanou ještě rychleji), když jí vypijete dostatečné množství. XD

0/0
22.12.2015 2:28
Foto

S94t62á26ň59a 40K16o17m40o33r40o92u95s12o48v34á 3125623957619

Pak to zapijte kávou bez kofeinu, jako svačinku trochu šunky bez masa zapijte pivem bez alkoholu - a budete tu do 100 let - alespoň vám to tak bude připadat. Prostě NEŽRAT tolik a občas se pohybovatR^;-D

+3/0
15.12.2015 21:58

A46n65d20r11e37a 34N95o10v48á 8574741626775

no, prostě - klidně si to upečte z klasických surovin, jen toho nes..rte 5 kg. Tak jednoduché to je.:-) Hezké svátky.

+4/0
15.12.2015 20:47
Foto

S26t80á74ň11a 26K94o87m60o73r47o90u84s81o63v60á 3785443427789

R^:-)

0/0
15.12.2015 21:54

Š27á93r45k88a 38Č51e24c31h15o20v17á 8908746655395

Dobrá hysterie ! Co takhle se jít napást !

+2/0
15.12.2015 18:07

J27a85n66a 59V10y46s10k73o85č90i71l19o52v52á 8417498699234

Ne, jezte co chcete. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Cukr, máslo, mléko, hladkou pšeničnou mouku. Jen do toho. A pak k doktorovi.;-)

0/0
21.12.2015 21:27

K42a83r60o31l44i84n72a 73K80r65á54t63k40á 4983198264332

To, že s melasou a celozrnnou moukou bude ten krémový dortík zdravější, nebo že merlík chilský vytvoří zdavější trojobal, je sebeklam, který povede leda tak k tomu, že si lidi řeknou Ale v tom je špalda, to je vlastně zdravá výživa, takže toho můžu sežrat trojnásobek, hurá.

Jestli není lepší udělat normální linecké z másla, mouky a cukru, sníst ho přiměřeně a pak si kvůli těm minerálům a vláknině dát jednu mrkev...

+6/0
15.12.2015 17:59

J42a91n76a 82V77y79s92k71o13č46i79l15o78v62á 8787678319614

Nemáte pravdu, ale nemá smysl vám to vyvracet.

0/−1
21.12.2015 21:40

P32a55v66l63a 32K73v37a72p29i17l41o37v41á 7199428364177

Já bych opravdu tolik neopovrhovala třtinový cukrem nebo medem. Ale pokud jste někdo četl i ty RECEPTY, tak použití vanilkového extraktu je úúúúplně mimo moje chápání. To je chemická s.ačka jen když tu lahvičku otevřete. To jako v Česku nejde koupit vanilka??

+1/0
15.12.2015 11:30

N16i76n45a 58P15o80k38o72r81n35á 1932745861919

Ja myslim, ze netusite, co to je vanilkovy extrakt nebo si to s necim pletete. Na vanilkovem extraktu nic chemickeho neni, je to vanilka vylouhovana v alkoholu. Hodi se do receptu, kde chcete chut vanilky, ale nechcete napr. narusit vzhled kremu nebo testa vanilkovymi zrnicky. My si doma vyrabime vlastni, ale parkrat jsem ho i koupila napr. Marks&Spencer, a je to opravdu jen alkohol a vanilka.

+1/0
15.12.2015 17:36

P84a71v77l57a 92K77v75a37p54i18l50o16v73á 7639708194477

No tak běžně se pod názvem vanilkový extrakt prodává taková malá hnědá lahvička od dr.oetkera a už když to otevřete je to na poblití.

0/0
15.12.2015 18:04

M94i46r35a 70L60o53v26e 3724490858354

Lepek je obsažen v ječmenu, pšenici, žitu, ovsu a triticale. Musí se tedy vynechat mouka pšeničná, žitná, ječmenná, ovesná, špaldová. R^

0/0
15.12.2015 3:43

J58a91r11o78m53í30r 48Š52e68b41e83l43a 5382402498899

Lepek jako takový obsahuje pouze pšenice (setá, tvrdá, špalda). Vámi jmenované obilniny obsahují směsi lepku podobné.

Lepek je směs dvou bílkovin Gluteninu a Gliadinu ve pšenici. Ostatní obilniny neobsahují Gliadin ale jiné prolaminy (např. sekalin, hordein nebo avenin).

Glutenin zajišťuje vláčnost a lepivost těsta a je velmi žádoucí pro pečení a výrobu těstovin.

0/0
15.12.2015 8:34

J50a64n73a 64V18y20s26k55o79č49i65l23o20v33á 8417298389884

Navíc oves neobsahuje glutén/lepek vůbec.

0/−1
21.12.2015 21:23

J12a94r25o48m36í29r 43Š32e65b77e63l61a 5912412308149

Milá paní Vyskočilová, musím vás zklamat, oves směs lepku podobnou obsahuje. Konkrétně obsahuje bílkovinu Avenin.

+1/0
22.12.2015 2:19

M35i32r83a 21L70o50v81e 3844330738794

Med je udajne plny plisni.

0/−2
15.12.2015 3:30

J82a38r57o17m52í24r 10Š50e47b93e35l26a 5462452748879

Pane Bože! Oni doporučují nahradit čistou sacharózu (bílý cukr) méně vyčištěnou sacharózou (hnědý, třtinový cukr).

Myslím, že redakce by si měla poslechnout co říkájí opravdoví odborníci a ne šarlatáni z řad obchodníků:

http://www.uloz.to/xB9igr6k/myty-o-potravinach-doc-ing-frantisek-bunka-ph-d-mp3

+8/0
15.12.2015 0:45

J59a76r25o87m72í81r 89Š29e15b95e53l77a 5402542428629

A to ještě nemluvím o tom, že lepek se pouze vyskytuje v pšenici a jeho alergizující složkou jsou prolaminy.

Tím, že doporučíte Pšenici špaldu, se lepku rozhodně nezbavíte, protože ta jej pořád obsahuje (ale méně). Špalda obsahuje téměř stejné množství škrobů jako pšenice setá, ale lepší složení a vyšší obsah bílkovin (až 16%). Nejdůležitější ale je, že její lepek je méně kvalitní - na těstoviny se nehodí vůbec, a na peče se s ní hůře.

Melasa - opět sacharóza - je vedlejším produktem při rafinaci cukru. Obsahuje minerální látky to ano, ale jako jejich zdroj je nepodstatná.

Jednoduché cukry jako fruktoza také nejsou žádná výhra - tělo je neumí správně zpracovat a nevytváří k jejich odbourání inzulin, fruktoza blokuje zpětnou vazbu o dostatku energetického příjmu do mozku - tloustne se po ní více. XD

To už je lepší konzumovat polysacharidy, které jsou hůře stravitelné.

+10/0
15.12.2015 1:04

P13e54t62r 48P36a29v56e18l 1778418789660

Ten titulek mi připomněl jeden vtip postavy Brada Pitta z Přátel.

"It's no fat, no sugar, no dairy... It's no good, throw it out..."R^

+5/0
15.12.2015 0:32

M40i95r67a 73L35o75v93e 3344550588914

;-D;-D

0/0
15.12.2015 3:43







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.