Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vánoční svátky chutně, ale i zdravě: bez lepku, cukru i laktózy

Bezlepkové, bezlaktózové, bez bílého cukru a s ohledem na co nejmenší zatížení našeho organismu. I takové mohou být vánoční svátky. Pojďme se inspirovat a udělat něco užitečného pro své tělo třeba už o letošních vánočních svátcích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J54a29n75a 16V13y40s33k43o33č50i64l29o56v38á 8287258899584

Vidím, že psát sem, že v článku je téměř vše pravda, asi nemá vůbec smysl. Cukr je bílý jed a to doslova. Lepek je pro mne také jed, jsem celiak. Quinoa je skvělá a zdravá věc. Se zeleninouR^. Nepít mléko a nejíst mléčné výroby...atd atd. Vím, házím hrách na stěnu nebo perly........víte komu.:-/

0/−1
21.12.2015 21:26

J67a29r72o69m56í85r 66Š53e83b35e58l26a 5852202908439

Milá dámo, píšete nesmysly. Sacharóza je pro lidské tělo látka přirozená, na jejíž zpracování (na rozdíl od mono a polysacharidů) je uzpůsobeno.

A už středověký učenec Paracelsus řekl, že "Jed od léku odlišuje pouze podávané množství."

Otrávit se můžete i obyčejnou vodou (a vyčištěnou/destilovanou ještě rychleji), když jí vypijete dostatečné množství. XD

0/0
22.12.2015 2:28
Foto

S79t25á22ň93a 55K43o87m61o86r42o70u84s88o47v92á 3515933937299

Pak to zapijte kávou bez kofeinu, jako svačinku trochu šunky bez masa zapijte pivem bez alkoholu - a budete tu do 100 let - alespoň vám to tak bude připadat. Prostě NEŽRAT tolik a občas se pohybovatR^;-D

+3/0
15.12.2015 21:58


A32n39d84r71e89a 49N58o56v97á 8844171646535

no, prostě - klidně si to upečte z klasických surovin, jen toho nes..rte 5 kg. Tak jednoduché to je.:-) Hezké svátky.

+4/0
15.12.2015 20:47
Foto

S38t22á58ň12a 12K95o13m33o40r20o81u23s24o81v63á 3465413167319

R^:-)

0/0
15.12.2015 21:54

Š90á90r68k14a 93Č52e32c54h95o86v89á 8768796775265

Dobrá hysterie ! Co takhle se jít napást !

+2/0
15.12.2015 18:07

J56a76n87a 90V49y97s90k95o91č28i13l58o74v66á 8947198669784

Ne, jezte co chcete. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Cukr, máslo, mléko, hladkou pšeničnou mouku. Jen do toho. A pak k doktorovi.;-)

0/0
21.12.2015 21:27

K84a72r62o68l18i64n58a 79K50r17á45t50k43á 4113458974352

To, že s melasou a celozrnnou moukou bude ten krémový dortík zdravější, nebo že merlík chilský vytvoří zdavější trojobal, je sebeklam, který povede leda tak k tomu, že si lidi řeknou Ale v tom je špalda, to je vlastně zdravá výživa, takže toho můžu sežrat trojnásobek, hurá.

Jestli není lepší udělat normální linecké z másla, mouky a cukru, sníst ho přiměřeně a pak si kvůli těm minerálům a vláknině dát jednu mrkev...

+6/0
15.12.2015 17:59

J86a57n50a 65V33y10s93k75o84č90i93l56o87v10á 8777338979934

Nemáte pravdu, ale nemá smysl vám to vyvracet.

0/−1
21.12.2015 21:40

P14a62v86l67a 33K42v69a56p82i59l50o84v11á 7229768414177

Já bych opravdu tolik neopovrhovala třtinový cukrem nebo medem. Ale pokud jste někdo četl i ty RECEPTY, tak použití vanilkového extraktu je úúúúplně mimo moje chápání. To je chemická s.ačka jen když tu lahvičku otevřete. To jako v Česku nejde koupit vanilka??

+1/0
15.12.2015 11:30

N60i25n22a 60P72o68k92o32r72n63á 1332625161679

Ja myslim, ze netusite, co to je vanilkovy extrakt nebo si to s necim pletete. Na vanilkovem extraktu nic chemickeho neni, je to vanilka vylouhovana v alkoholu. Hodi se do receptu, kde chcete chut vanilky, ale nechcete napr. narusit vzhled kremu nebo testa vanilkovymi zrnicky. My si doma vyrabime vlastni, ale parkrat jsem ho i koupila napr. Marks&Spencer, a je to opravdu jen alkohol a vanilka.

+1/0
15.12.2015 17:36

P27a44v17l40a 45K47v28a34p18i95l76o26v43á 7349108894817

No tak běžně se pod názvem vanilkový extrakt prodává taková malá hnědá lahvička od dr.oetkera a už když to otevřete je to na poblití.

0/0
15.12.2015 18:04

M79i55r92a 26L17o85v42e 3414930938454

Lepek je obsažen v ječmenu, pšenici, žitu, ovsu a triticale. Musí se tedy vynechat mouka pšeničná, žitná, ječmenná, ovesná, špaldová. R^

0/0
15.12.2015 3:43

J59a77r45o93m76í91r 33Š49e93b80e40l92a 5872362178259

Lepek jako takový obsahuje pouze pšenice (setá, tvrdá, špalda). Vámi jmenované obilniny obsahují směsi lepku podobné.

Lepek je směs dvou bílkovin Gluteninu a Gliadinu ve pšenici. Ostatní obilniny neobsahují Gliadin ale jiné prolaminy (např. sekalin, hordein nebo avenin).

Glutenin zajišťuje vláčnost a lepivost těsta a je velmi žádoucí pro pečení a výrobu těstovin.

0/0
15.12.2015 8:34

J83a56n34a 67V32y82s80k53o16č23i51l20o58v73á 8987508539824

Navíc oves neobsahuje glutén/lepek vůbec.

0/−1
21.12.2015 21:23

J73a39r59o81m48í51r 11Š59e94b10e48l62a 5142892988699

Milá paní Vyskočilová, musím vás zklamat, oves směs lepku podobnou obsahuje. Konkrétně obsahuje bílkovinu Avenin.

+1/0
22.12.2015 2:19

M57i84r69a 36L22o76v95e 3914870638504

Med je udajne plny plisni.

0/−2
15.12.2015 3:30

J23a89r30o81m89í48r 15Š61e77b64e12l17a 5812662718869

Pane Bože! Oni doporučují nahradit čistou sacharózu (bílý cukr) méně vyčištěnou sacharózou (hnědý, třtinový cukr).

Myslím, že redakce by si měla poslechnout co říkájí opravdoví odborníci a ne šarlatáni z řad obchodníků:

http://www.uloz.to/xB9igr6k/myty-o-potravinach-doc-ing-frantisek-bunka-ph-d-mp3

+8/0
15.12.2015 0:45

J80a15r52o18m60í20r 88Š25e24b80e27l69a 5962422668939

A to ještě nemluvím o tom, že lepek se pouze vyskytuje v pšenici a jeho alergizující složkou jsou prolaminy.

Tím, že doporučíte Pšenici špaldu, se lepku rozhodně nezbavíte, protože ta jej pořád obsahuje (ale méně). Špalda obsahuje téměř stejné množství škrobů jako pšenice setá, ale lepší složení a vyšší obsah bílkovin (až 16%). Nejdůležitější ale je, že její lepek je méně kvalitní - na těstoviny se nehodí vůbec, a na peče se s ní hůře.

Melasa - opět sacharóza - je vedlejším produktem při rafinaci cukru. Obsahuje minerální látky to ano, ale jako jejich zdroj je nepodstatná.

Jednoduché cukry jako fruktoza také nejsou žádná výhra - tělo je neumí správně zpracovat a nevytváří k jejich odbourání inzulin, fruktoza blokuje zpětnou vazbu o dostatku energetického příjmu do mozku - tloustne se po ní více. XD

To už je lepší konzumovat polysacharidy, které jsou hůře stravitelné.

+10/0
15.12.2015 1:04

P84e11t86r 69P74a28v57e24l 1988388309150

Ten titulek mi připomněl jeden vtip postavy Brada Pitta z Přátel.

"It's no fat, no sugar, no dairy... It's no good, throw it out..."R^

+5/0
15.12.2015 0:32

M55i76r86a 69L50o88v25e 3864440548884

;-D;-D

0/0
15.12.2015 3:43





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.