Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Cukroví bez mouky, cukru a pečení. Raw strava míří letos i na sváteční stoly

Syrová (anglicky raw) strava se u nás těší stále větší popularitě. Letošním hitem je raw vánoční cukroví, které je chutné i bez mouky, bílého cukru a hlavně bez vystávání u trouby a čekání na změknutí oblíbených kousků. Vybrali jsme pro vás nejlepší recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V34o95j25t22ě93c92h 50R40ů45ž83e51k 1327812624172

Zajímalo by mě, kolik ze zdejších haterů to zkusilo, moc jich nebude.

0/0
20.12.2015 1:16

O58n23d42ř27e68j 49M42a28l77ý 3564973493233

Nebojte, křížaly a oříšky jsem už měl. ;-D

0/0
20.12.2015 3:12

V97o50j31t81ě94c77h 71R61ů59ž75e37k 1927772284112

Tak nehejtujte.

0/0
20.12.2015 12:47


M29a57r60t69i66n 80J71i19r78o38u51s76e90k 7776465655948

Rozemletá cukrová řepa, zasypaná kokosem - to by mohlo být dost sladké a RAW.

+1/0
19.12.2015 22:51

D52a36n41a 93T62e68n37z14l89e54r 5970462145333

Ok, namleté ořechy a datle, zhňácané do těsta, do toho nějaký cukrový sirup, sem tam špatně udělaná skoročokoláda, co drhne na jazyku.

Moc náročné to není a moc chutné taky asi ne.

0/0
19.12.2015 16:44

M90i30l41e97n30a 94K38l82o42u36č40k51o52v52á 1104793831230

Vzhledove je to děsný

0/0
19.12.2015 14:42

J20a42n49a 51S85t16a66s87t33n64a 7757356726729

A kde jsou RAW RUMOVE KOULE?

+1/0
19.12.2015 12:19

M74a14r60t56i58n78a 26K69o66l69o92m15a63z20n25i84k14o19v70a 2847352717826

Co ma byt pro me jako stredoevropana zdraveho na pokrmech slozenych ze samych exotickych poravin?

+1/0
18.12.2015 23:05

P49a44v35e41l 41N71e72v17e17č62e67ř76a48l 6912526304140

Nejsem žádný kuchař a vařit neumím, ale v TV jakýsi odborník vysvětlil rozdíl mezi rafinovaným a surovým cukrem, který pouze není zbaven "nečistot". Jinak pro raw stravu nevadí, že třeba cukr při výrobě určitě přestoupí magickou teplotu 45°C?

+1/0
18.12.2015 18:18

K96a49t74e79ř57i79n51a 56V72a48š60á65k64o87v46á 5121302209215

raw strava cukr prave nepouziva...vetsinou sladite ovocem, pripadne sirupy, ktere pri vyrobe tuto teplotu neprekroci.

0/0
19.12.2015 10:53

E33v47a 83D97r93o61z85d52o95v42á 7769917605875

Vážení raw fanatici. Jestli vám to někdo ještě upřímně neřekl, tak jíst se to nedá. Ze slušnosti vaše kulinářské umění ochutnám, ale přidat si rozhodně nepůjdu a nejsem určitě sama.

+3/−1
18.12.2015 14:47

K65a87t85e96ř13i91n63a 82V83a68š33á22k50o52v74á 5301742279805

to urcite nejste. Ale kvuli tomu lidi s jinymi chutemi nemusi byt fanatici :-)

0/0
18.12.2015 15:17

H41a96n66a 22D51o79s28t71á37l55o24v94á 1559984760974

Ale oni většinou bohužel jsou.

+1/0
19.12.2015 12:58

A98l60e15n27a 28V57e49s62e25l74á 3813201425778

Já nevím - proč by se nedalo? Podle surovin jsou v tom samé fajn věci.

Já sice peču klasiku, nicméně i v té mám největší spotřebu ořechů, mandlí, ovoce, čokolády, vajec a másla - mouky a cukru do toho padne minimálně. Jasně, peču na stopade, kdeže raw. Ale ty recepty tady na mě nepůsobí nijak odpudivě.

+3/0
18.12.2015 16:21

M74a66r59t21i29n 90N97o75v44o26t84n29ý 7363375690725

Co znamená "bez bílého cukru "? Z toho by se dalo vyvodit, že jiný než bílý cukr je OK.

+2/0
18.12.2015 14:33

K77a22t72e53ř74i69n69a 98S62e82d56l14á95č75k97o17v38á 3593798566450

Přitom slavný agávový sirup je v podstatě podobný svým chováním v těle jako neslavný glukozovo-fruktozový sirup.

+3/0
18.12.2015 16:57

E43v78a 85R98o33c25c87o 6428970319219

Kromě těch kokosových kuliček je to vše od pohledu odporné. Cukroví nejím, ale tohle je opravdu úlet ;-D.

+3/−2
18.12.2015 14:18

A91n52n96a 68K46i88r12š15o96v59á 9576460435933

Já bych to prostě nenazývala cukrovím v našem smyslu slova - jsou to prostě raw sladkosti. Nic víc, nic míň. (byla bych v tomto případě rigidní, jako u pomazánkového másla ;-))

+2/0
18.12.2015 14:24
Foto

K78a67t27e76ř89i75n57a 23M37a43r43t86í53n50k53o80v66á 8637617441219

To se mi teda vůbec nelíbí, a to cukroví nejím ani "normální"... :-/

0/0
18.12.2015 14:14

O53n77d39ř69e49j 56M74a58l85ý 3854423523143

Když někomu odpojí elektriku ČEZ, tak se z něj taky stane raw gurmán? ;-D

+9/−1
18.12.2015 12:46

M53i57l69a65n 18Č54e63r78n25ý 5633349599442

Asi jste nečetl text. Vitariáni k přípravě svých pokrmů nutně potřebují osšťavňovač, mixér a sušičku, máte snad dojem, že tyto přístroje se pohánějí ručně?8-o

0/−1
18.12.2015 13:04

K60a60t25e91ř93i83n97a 82V35a88š87á16k50o29v81á 5631502579105

nutne to nepotrebuji....je to ale plus :) A ano, i rucne se to da...nicmene je to narocnejsi - odstavnovac na kliku, struhadlo a topeni nebo slunce ;-D:-)

+1/0
18.12.2015 14:14

O44n48d96ř95e21j 11M55a16l80ý 3414383243143

Dovedete si představit, že ještě donedávna jsem se bez odšťavňovače na elektřinu obešel a sušičku jsem nahradil prostým slunečním svitem?

+1/0
20.12.2015 3:11

M20a14r95t23i43n92a 90T57r53o31j28a67n81o58v66á 5353808255

Tak vida, to jsem byla včera zcela trendy a cool... RAW hovězí s RAW cibulí a RAW česnekem... jen ty topinky to holt trochu pokazily...

+13/0
18.12.2015 12:38

M73i16l34a25n 94Č63e64r14n90ý 5473769279512

Měl jste je opéci při teplotě do 45°C a byl byste z obliga.;-)

+1/0
18.12.2015 13:05

J96a74n 82F94r45o32l67í29k 6576650515894

RAW vajíčko nebylo?

0/0
18.12.2015 13:41

M27i77l38a38n 51Č87e80r98n25ý 5633179799942

Taky bylo. Jen ho zapomněl uvést.;-)

0/0
18.12.2015 13:49

M18a41r58e39k 11Ž53a80b36č78í30k 5916972627307

To vaše "raw" šudlily po válce babičky, když nebylo co jíst. Celkově spojení mlsat zdravě je nesmysl. Hezky pěkně buček, maslíčko, cukr, maso, majonéza a problém mají ti, co celý rok nic nedělali a teď paradoxně během svátků se omezují, protože je žere najednou svědomí.

+4/−4
18.12.2015 12:10

K12a23t94e25ř50i81n34a 77V84a35š74á49k58o95v28á 5351422669135

a i kdyby, byly zdravejsi, neprezrane a netrpely civilizacnimi chorobami. Jo a umely si vazit obycejnych veci, vedely totiz, co je hlad. Nic spatneho na tom nevidim, ba naopak

0/0
18.12.2015 14:16

L10u36k90á18š 89C56a21b70r63n48o56c45h 4405878678776

cukrovi bez cukru neni cukrovi

+7/0
18.12.2015 12:08

M84i30l47a66n 96Č70e40r55n33ý 5643619939832

Tak, ono je to v titulku trošku zavádějící. Cukr tam samozřejmě je, akorát v jiné podobě, nevyrábí se totiž klasickým cukrovarnickým postupem, ale získává se zahušťováním sladkých šťáv rostlin.Tudíž zůstávají zachovány různé živiny, jako minerální látky, enzymy a vitamíny, které se jinak rafinací nenávratně ztrácejí.

+2/−1
18.12.2015 13:12

K17a52t87e35ř94i62n92a 21V14a15š68á38k21o69v38á 5371892449605

ja treba sladim spis jen susenym ovocem, ty ruzne stavy ani nekupuju.

0/0
18.12.2015 14:24

T90o27m42a15s 93P98l16a38n95e44k 8844341939275

až na ty kokosové kuličky a čokoládové srdíčka to vypadá jako by to už někdo požvýkal. Je každého věc co bude mít o Vánocích na stole ale za mě jednoznačně NE!

+10/0
18.12.2015 12:06

F85r55a94n68t20i44š35e73k 66V80e24s78e38l84ý 5102113280420

Tak ten názor na čokoládu je naprosto dokonalý: Ani se nesnažím zapírat, že miluji čokoládu v jakékoliv podobě. Ale raw čokoláda je jiná, lepší a opravdovější.

Čokoláda s hrudkami je hnus. Čokoláda má mít nějaké složení a nějakou strukturu. Pokud je to nemá, tak to není čokoláda.

Je to úplně stejné, jako když vegetariáni říkají, že kdo jednou ochutná vegetariánské jídlo, už nebude toužit po mase.

Nechápu proč někdo kvůli praštěné a nijak nepodložené ideologii jí drahé a nekvalitní jídlo. A je jedno jestli je vegan nebo raw man.

+4/−1
18.12.2015 12:03

M30i11l13a65n 74Č47e92r35n88ý 5333969759282

Nechápu, proč když něčemu nerozumíte, označujete to za praštěné a ničím nepodložené. Kdybyste měl aspoň elementární znalosti biologie, toto byste nikdy nevyslovil.

Co je levné nebo drahé, to je relativní. Ano, raw jídla jsou díky používaným surovinám dražší. Úspora energie při vynechání vaření v tom už nehraje podstatnou roli... Ale proč nekvalitní, proboha? To bych spíš tvrdil o mnohých potravinách, které koupíte levně v českých obchodech, které obsahují plno náhražek, chemických aditiv, vysoký obsah soli, cukru apod.;-O

+2/−2
18.12.2015 13:31

F79r73a21n34t23i43š67e79k 98V34e27s59e60l89ý 5252703300380

Mám elementární znalosti biologie. Ne o moc lepší, ale nějaké tam jsou. já tedy většinou věřím odborníkům. Jaké procento gatroenterologů doporučuje raw stravu? Neznám ani jednoho, praktický lékař mi ji taky nedoporučil, neviděl jsem ani jednu studii, která by prokazovala, že raw strava je pro člověka lepší než normální vyvážený jídelníček.

To, že někdo nejí raw, ještě neznamená, že jí prefabrikovenou kejdu. V normálních obchodech poslední dobou najdete v čím dál tím větší míře normální potraviny. RAW je móda, stejně, jako byla móda paleodieta nebo sacharidové vlny.

+2/0
18.12.2015 16:22

K93a26t52e14ř92i24n30a 80V56a75š83á55k11o75v90á 5621442149265

jakoze kdyz mate primo rozemlete kakaove boby, jsou nekvalitnejsi nez palmovy tuk a cukr s minimem techto bobu co jsou ve standartni cokolade ? Aha. ;-D

+1/0
18.12.2015 14:18

F60r85a67n59t62i30š75e84k 16V23e56s76e63l68ý 5942133590740

Ano je to nekvalitnější. Stejně jako čerstvě rozemmletá tepelně nezpracovaná mouka je horší než upečený chleba, neuvařené brambory jsou horší než uvařené a tepelně neupravené fazole jsou dokonce jedovaté.

Co to je standartní čokoláda? Milka za 20 korun s 30% kakaa? Ona se dá koupit i dražší a kvalitnější čokoláda. V dnešní době není problém sehnat čokoládu s víc než 80% kakaa. Akorát ta čokoláda má mnohem lepší texturu, člověk se s tím nemusí patlat a i na pohled je to hezčí.

+3/0
18.12.2015 16:17

K74a80t96e14ř41i85n91a 94V53a33š51á68k97o55v21á 5531692519355

Ale to mluvite o strukture, ne o kvalite. To je rozdil. A to, co si s temi lisovanymi boby udelate, je na vas. Jestli "patlat" znamena varit ci upravovat potraviny, vezte, ze to spoustu lidi bavi.

S polevou na cukrovi se taky "patlate" - at uz ji mate z takove nebo makove cokolady. O kvalite to nevypovida vubec nic...

A to, ze malokdo je zvykly na chut cokolady, takze mu nechutna, to nepopiram. Nicmene zamenovat kvalitu za chut ci strukturu je dost mimo.

0/0
19.12.2015 10:57

A65n89n83a 26K38i23r67š10o98v30á 9856150715403

Vánoční cukroví peču poctivé - pěkně máslo, cukr.....vše, jak má být. Je to jen JEDNOU za rok, tak si to hodlám užít. Po zbytek roku se chovám střídmě, snažím se i tak "zmanipulovat" svoji rodinu ;-) . Takže dobrou chuť s moderními raw nejídly ;-D

+18/0
18.12.2015 11:53

M86i68l32a29n 55Č53e80r67n66ý 5753529439462

Jak to můžete vědět, když jste to neochutnala? Člověk by měl být alespoň v obraze, než něco začne kritizovat. Takhle mi to připomíná situaci za bolševika, kdy se hromadně podepisovala "rozhořčená provolání" proti manifestům (2000 slov, Charta 77, Několik vět), které si převážná většina neměla ani možnost přečíst...

Já bych osobně tyto recepty rád vyzkoušel a cukroví bude zřejmě chutné, soudě dle použitých surovin. Jen bohužel nemám doma potřebné přístruje, kvalitní mixér a sušičku.

+3/−5
18.12.2015 13:20

J25a10n 65U19l98r53i76c92h 8848893636671

Svaba jsem taky neochutnal a pokud nepujde o zivot tak taky neochutnam. A muze tisic lidi tvrdit jaka je to lahudka.:-P

+7/−2
18.12.2015 13:37

A89n73n85a 91K74i66r27š78o38v20á 9866870345233

Ochutnala - polkla, nic moc. Kromě drceného česneku jím všechno (no chrousty asi ne :-P)

+1/0
18.12.2015 13:45

J96a53n 97F32r18o73l93í76k 6526980425204

A pokud chcete (jako já) udělat něco i pro svoji váhu pak je dobré veškeré dávkování cukru snížit na polovinu, použít buď třtinový cukr nebo med (zákusky v Řecku jsou dobré jen díky medu i když je přeslazují)n péct z celozrnné mouky a nezapomenout na ořechy. Až teprve vysoká hladina cukru mě donutila experimentovat a třeba taková domácí meruňková a višňová marmeláda s minimem cukru je v cukroví příjemná. Sám jsem byl překvapen s výsledky.

0/0
18.12.2015 13:50

M86a61r94t46i11n 77N68o60v65o79t94n74ý 7913185340645

Já cukr skoro vůbec nepoužívám, takže mám s tím hubnutím smůlu.

+1/0
18.12.2015 15:00

K18a14t23e77ř84i84n55a 32S94e62d81l88á73č22k31o85v58á 3633788646830

Jaký je prosím rozdíl mezi třtinovým cukrem a cukrem bílým? Kromě zcela zanedbatelného množství nějakých prospěšných látek vůbec žádný. Je to cukr. U toho medu je těch prospěšných látek více, ale pořád to není žádná hitparáda.

0/0
18.12.2015 17:02

I90s19a18b29e72l56l27a 58Z32á40z98v48o39r68k47o84v64á 3350121160716

Hm, měli by u toho uvést i kalorické hodnoty. Některé kousky jsou už pohledu na seznam ingrediencí výživné.

+2/0
18.12.2015 11:40

J51a48n 94F78r86o52l57í18k 6256370395694

Tak třeba datlové lanýžky mají zhruba 100 g 200 kcal. To je půl hoďky na rotopedu.;-D

0/0
18.12.2015 13:56

K80a26t94e15ř57i21n38a 38S73e71d31l82á49č43k53o82v11á 3933378766580

Výhodou je to, že jak je to nacpané tukem, tak toho nesníte moc, prostě je to takový hutný, že sníte pár kousků a jste doslova zaplácaný. Takže pokud někdo sní talířek cukroví na posezení, tak těhle hutnejch výtvorů sníte tři-čtyři a budete se cítit i sytý.

0/0
18.12.2015 17:07

R21o49b69e22r49t 84M14á68s49l16o 1121681787577

No náhodou jsem to již ochutnal. Z daným vzorků se umístilo jednoznačně na posledním místě.

Osobně si myslím, že pokud to neobsahuje cukr tak by se tomu cukroví vůbec nemělo říkat. Stejně jako špekáčkům, které neobsahují maso.

+6/0
18.12.2015 11:35





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.