Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Cukroví bez mouky, cukru a pečení. Raw strava míří letos i na sváteční stoly

Syrová (anglicky raw) strava se u nás těší stále větší popularitě. Letošním hitem je raw vánoční cukroví, které je chutné i bez mouky, bílého cukru a hlavně bez vystávání u trouby a čekání na změknutí oblíbených kousků. Vybrali jsme pro vás nejlepší recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V29o12j29t16ě96c78h 68R10ů94ž53e26k 1687242454932

Zajímalo by mě, kolik ze zdejších haterů to zkusilo, moc jich nebude.

0/0
20.12.2015 1:16

O39n73d77ř76e74j 41M53a96l28ý 3284143863723

Nebojte, křížaly a oříšky jsem už měl. ;-D

0/0
20.12.2015 3:12

V91o55j23t33ě80c92h 93R54ů25ž82e36k 1757712264512

Tak nehejtujte.

0/0
20.12.2015 12:47

M40a50r84t27i93n 18J17i96r23o64u52s86e75k 7156115875928

Rozemletá cukrová řepa, zasypaná kokosem - to by mohlo být dost sladké a RAW.

+1/0
19.12.2015 22:51

D91a95n18a 48T40e91n87z30l51e48r 5240902505103

Ok, namleté ořechy a datle, zhňácané do těsta, do toho nějaký cukrový sirup, sem tam špatně udělaná skoročokoláda, co drhne na jazyku.

Moc náročné to není a moc chutné taky asi ne.

0/0
19.12.2015 16:44

M12i25l11e65n77a 43K86l91o64u83č58k98o67v37á 1164273491230

Vzhledove je to děsný

0/0
19.12.2015 14:42

J94a43n83a 74S18t12a10s57t95n95a 7517686926159

A kde jsou RAW RUMOVE KOULE?

+1/0
19.12.2015 12:19

M71a63r49t71i74n48a 32K54o16l98o41m33a89z40n34i60k23o34v98a 2107952177266

Co ma byt pro me jako stredoevropana zdraveho na pokrmech slozenych ze samych exotickych poravin?

+1/0
18.12.2015 23:05

P37a16v97e65l 29N46e89v50e94č89e52ř36a13l 6862446514110

Nejsem žádný kuchař a vařit neumím, ale v TV jakýsi odborník vysvětlil rozdíl mezi rafinovaným a surovým cukrem, který pouze není zbaven "nečistot". Jinak pro raw stravu nevadí, že třeba cukr při výrobě určitě přestoupí magickou teplotu 45°C?

+1/0
18.12.2015 18:18

K89a50t37e83ř43i83n22a 69V32a45š81á27k69o92v19á 5641472229645

raw strava cukr prave nepouziva...vetsinou sladite ovocem, pripadne sirupy, ktere pri vyrobe tuto teplotu neprekroci.

0/0
19.12.2015 10:53

E76v82a 12D17r25o58z45d42o47v13á 7319727785815

Vážení raw fanatici. Jestli vám to někdo ještě upřímně neřekl, tak jíst se to nedá. Ze slušnosti vaše kulinářské umění ochutnám, ale přidat si rozhodně nepůjdu a nejsem určitě sama.

+3/−1
18.12.2015 14:47

K97a19t55e78ř42i92n31a 85V94a96š11á17k32o34v96á 5421712659745

to urcite nejste. Ale kvuli tomu lidi s jinymi chutemi nemusi byt fanatici :-)

0/0
18.12.2015 15:17

H78a74n27a 87D42o21s34t96á51l73o65v11á 1719134450714

Ale oni většinou bohužel jsou.

+1/0
19.12.2015 12:58

A83l63e85n14a 28V43e90s86e15l16á 3183351215458

Já nevím - proč by se nedalo? Podle surovin jsou v tom samé fajn věci.

Já sice peču klasiku, nicméně i v té mám největší spotřebu ořechů, mandlí, ovoce, čokolády, vajec a másla - mouky a cukru do toho padne minimálně. Jasně, peču na stopade, kdeže raw. Ale ty recepty tady na mě nepůsobí nijak odpudivě.

+3/0
18.12.2015 16:21

M14a41r65t97i10n 16N79o31v22o66t17n95ý 7793215380955

Co znamená "bez bílého cukru "? Z toho by se dalo vyvodit, že jiný než bílý cukr je OK.

+2/0
18.12.2015 14:33

K38a14t86e62ř23i78n84a 60S55e45d83l39á81č36k13o97v85á 3163698346440

Přitom slavný agávový sirup je v podstatě podobný svým chováním v těle jako neslavný glukozovo-fruktozový sirup.

+3/0
18.12.2015 16:57

E73v13a 39R91o61c50c28o 6968320629789

Kromě těch kokosových kuliček je to vše od pohledu odporné. Cukroví nejím, ale tohle je opravdu úlet ;-D.

+3/−2
18.12.2015 14:18

A58n19n76a 14K48i58r31š35o55v15á 9516630315503

Já bych to prostě nenazývala cukrovím v našem smyslu slova - jsou to prostě raw sladkosti. Nic víc, nic míň. (byla bych v tomto případě rigidní, jako u pomazánkového másla ;-))

+2/0
18.12.2015 14:24
Foto

K48a85t63e18ř19i73n51a 14M60a63r10t56í70n60k38o65v62á 8327817141809

To se mi teda vůbec nelíbí, a to cukroví nejím ani "normální"... :-/

0/0
18.12.2015 14:14

O72n58d97ř59e37j 83M44a78l39ý 3314483173503

Když někomu odpojí elektriku ČEZ, tak se z něj taky stane raw gurmán? ;-D

+9/−1
18.12.2015 12:46

M23i64l64a87n 22Č88e37r54n57ý 5223139919872

Asi jste nečetl text. Vitariáni k přípravě svých pokrmů nutně potřebují osšťavňovač, mixér a sušičku, máte snad dojem, že tyto přístroje se pohánějí ručně?8-o

0/−1
18.12.2015 13:04

K69a95t88e51ř29i81n26a 68V75a36š64á58k81o88v17á 5341312419615

nutne to nepotrebuji....je to ale plus :) A ano, i rucne se to da...nicmene je to narocnejsi - odstavnovac na kliku, struhadlo a topeni nebo slunce ;-D:-)

+1/0
18.12.2015 14:14

O49n29d47ř73e10j 74M19a91l75ý 3364253453943

Dovedete si představit, že ještě donedávna jsem se bez odšťavňovače na elektřinu obešel a sušičku jsem nahradil prostým slunečním svitem?

+1/0
20.12.2015 3:11

M67a49r24t47i88n87a 12T65r89o81j46a37n10o39v40á 5103308295

Tak vida, to jsem byla včera zcela trendy a cool... RAW hovězí s RAW cibulí a RAW česnekem... jen ty topinky to holt trochu pokazily...

+13/0
18.12.2015 12:38

M35i80l51a51n 67Č31e32r87n75ý 5193899509422

Měl jste je opéci při teplotě do 45°C a byl byste z obliga.;-)

+1/0
18.12.2015 13:05

J60a89n 68F90r42o74l68í45k 6436390945584

RAW vajíčko nebylo?

0/0
18.12.2015 13:41

M47i10l45a10n 45Č78e90r54n17ý 5883649539252

Taky bylo. Jen ho zapomněl uvést.;-)

0/0
18.12.2015 13:49

M80a91r24e10k 21Ž92a75b49č48í85k 5476402477977

To vaše "raw" šudlily po válce babičky, když nebylo co jíst. Celkově spojení mlsat zdravě je nesmysl. Hezky pěkně buček, maslíčko, cukr, maso, majonéza a problém mají ti, co celý rok nic nedělali a teď paradoxně během svátků se omezují, protože je žere najednou svědomí.

+4/−4
18.12.2015 12:10

K35a60t83e90ř50i55n92a 30V30a86š87á40k39o97v94á 5351702349255

a i kdyby, byly zdravejsi, neprezrane a netrpely civilizacnimi chorobami. Jo a umely si vazit obycejnych veci, vedely totiz, co je hlad. Nic spatneho na tom nevidim, ba naopak

0/0
18.12.2015 14:16

L75u60k81á54š 44C32a45b29r19n97o24c96h 4685968808656

cukrovi bez cukru neni cukrovi

+7/0
18.12.2015 12:08

M93i32l96a23n 96Č32e59r70n37ý 5223799629772

Tak, ono je to v titulku trošku zavádějící. Cukr tam samozřejmě je, akorát v jiné podobě, nevyrábí se totiž klasickým cukrovarnickým postupem, ale získává se zahušťováním sladkých šťáv rostlin.Tudíž zůstávají zachovány různé živiny, jako minerální látky, enzymy a vitamíny, které se jinak rafinací nenávratně ztrácejí.

+2/−1
18.12.2015 13:12

K54a23t25e22ř25i71n46a 52V16a48š68á15k36o83v32á 5161882289435

ja treba sladim spis jen susenym ovocem, ty ruzne stavy ani nekupuju.

0/0
18.12.2015 14:24

T58o41m11a12s 72P20l27a52n11e21k 8264311529815

až na ty kokosové kuličky a čokoládové srdíčka to vypadá jako by to už někdo požvýkal. Je každého věc co bude mít o Vánocích na stole ale za mě jednoznačně NE!

+10/0
18.12.2015 12:06

F50r63a84n98t83i53š34e43k 22V86e83s38e18l70ý 5482373630470

Tak ten názor na čokoládu je naprosto dokonalý: Ani se nesnažím zapírat, že miluji čokoládu v jakékoliv podobě. Ale raw čokoláda je jiná, lepší a opravdovější.

Čokoláda s hrudkami je hnus. Čokoláda má mít nějaké složení a nějakou strukturu. Pokud je to nemá, tak to není čokoláda.

Je to úplně stejné, jako když vegetariáni říkají, že kdo jednou ochutná vegetariánské jídlo, už nebude toužit po mase.

Nechápu proč někdo kvůli praštěné a nijak nepodložené ideologii jí drahé a nekvalitní jídlo. A je jedno jestli je vegan nebo raw man.

+4/−1
18.12.2015 12:03

M92i46l14a45n 53Č20e51r12n96ý 5283459419882

Nechápu, proč když něčemu nerozumíte, označujete to za praštěné a ničím nepodložené. Kdybyste měl aspoň elementární znalosti biologie, toto byste nikdy nevyslovil.

Co je levné nebo drahé, to je relativní. Ano, raw jídla jsou díky používaným surovinám dražší. Úspora energie při vynechání vaření v tom už nehraje podstatnou roli... Ale proč nekvalitní, proboha? To bych spíš tvrdil o mnohých potravinách, které koupíte levně v českých obchodech, které obsahují plno náhražek, chemických aditiv, vysoký obsah soli, cukru apod.;-O

+2/−2
18.12.2015 13:31

F27r26a32n84t29i46š17e14k 74V18e25s29e23l28ý 5442113560140

Mám elementární znalosti biologie. Ne o moc lepší, ale nějaké tam jsou. já tedy většinou věřím odborníkům. Jaké procento gatroenterologů doporučuje raw stravu? Neznám ani jednoho, praktický lékař mi ji taky nedoporučil, neviděl jsem ani jednu studii, která by prokazovala, že raw strava je pro člověka lepší než normální vyvážený jídelníček.

To, že někdo nejí raw, ještě neznamená, že jí prefabrikovenou kejdu. V normálních obchodech poslední dobou najdete v čím dál tím větší míře normální potraviny. RAW je móda, stejně, jako byla móda paleodieta nebo sacharidové vlny.

+2/0
18.12.2015 16:22

K72a56t77e37ř15i77n14a 20V73a57š81á56k15o96v79á 5961652219855

jakoze kdyz mate primo rozemlete kakaove boby, jsou nekvalitnejsi nez palmovy tuk a cukr s minimem techto bobu co jsou ve standartni cokolade ? Aha. ;-D

+1/0
18.12.2015 14:18

F84r28a89n56t43i28š37e88k 26V39e91s16e10l49ý 5242713840210

Ano je to nekvalitnější. Stejně jako čerstvě rozemmletá tepelně nezpracovaná mouka je horší než upečený chleba, neuvařené brambory jsou horší než uvařené a tepelně neupravené fazole jsou dokonce jedovaté.

Co to je standartní čokoláda? Milka za 20 korun s 30% kakaa? Ona se dá koupit i dražší a kvalitnější čokoláda. V dnešní době není problém sehnat čokoládu s víc než 80% kakaa. Akorát ta čokoláda má mnohem lepší texturu, člověk se s tím nemusí patlat a i na pohled je to hezčí.

+3/0
18.12.2015 16:17

K88a20t54e80ř19i72n59a 32V27a12š27á48k26o61v33á 5251702859825

Ale to mluvite o strukture, ne o kvalite. To je rozdil. A to, co si s temi lisovanymi boby udelate, je na vas. Jestli "patlat" znamena varit ci upravovat potraviny, vezte, ze to spoustu lidi bavi.

S polevou na cukrovi se taky "patlate" - at uz ji mate z takove nebo makove cokolady. O kvalite to nevypovida vubec nic...

A to, ze malokdo je zvykly na chut cokolady, takze mu nechutna, to nepopiram. Nicmene zamenovat kvalitu za chut ci strukturu je dost mimo.

0/0
19.12.2015 10:57

A98n44n19a 77K88i86r80š81o51v80á 9166900345933

Vánoční cukroví peču poctivé - pěkně máslo, cukr.....vše, jak má být. Je to jen JEDNOU za rok, tak si to hodlám užít. Po zbytek roku se chovám střídmě, snažím se i tak "zmanipulovat" svoji rodinu ;-) . Takže dobrou chuť s moderními raw nejídly ;-D

+18/0
18.12.2015 11:53

M85i76l10a41n 14Č19e27r96n21ý 5103359709772

Jak to můžete vědět, když jste to neochutnala? Člověk by měl být alespoň v obraze, než něco začne kritizovat. Takhle mi to připomíná situaci za bolševika, kdy se hromadně podepisovala "rozhořčená provolání" proti manifestům (2000 slov, Charta 77, Několik vět), které si převážná většina neměla ani možnost přečíst...

Já bych osobně tyto recepty rád vyzkoušel a cukroví bude zřejmě chutné, soudě dle použitých surovin. Jen bohužel nemám doma potřebné přístruje, kvalitní mixér a sušičku.

+3/−5
18.12.2015 13:20

J22a39n 81U84l78r37i88c85h 8758793426641

Svaba jsem taky neochutnal a pokud nepujde o zivot tak taky neochutnam. A muze tisic lidi tvrdit jaka je to lahudka.:-P

+7/−2
18.12.2015 13:37

A92n37n90a 18K50i21r20š91o53v40á 9846320835653

Ochutnala - polkla, nic moc. Kromě drceného česneku jím všechno (no chrousty asi ne :-P)

+1/0
18.12.2015 13:45

J75a65n 11F33r18o52l27í19k 6676510685954

A pokud chcete (jako já) udělat něco i pro svoji váhu pak je dobré veškeré dávkování cukru snížit na polovinu, použít buď třtinový cukr nebo med (zákusky v Řecku jsou dobré jen díky medu i když je přeslazují)n péct z celozrnné mouky a nezapomenout na ořechy. Až teprve vysoká hladina cukru mě donutila experimentovat a třeba taková domácí meruňková a višňová marmeláda s minimem cukru je v cukroví příjemná. Sám jsem byl překvapen s výsledky.

0/0
18.12.2015 13:50

M36a63r45t18i19n 95N67o75v21o80t35n88ý 7703885240775

Já cukr skoro vůbec nepoužívám, takže mám s tím hubnutím smůlu.

+1/0
18.12.2015 15:00

K34a81t54e59ř10i23n61a 33S83e52d70l89á46č83k69o48v48á 3533838566560

Jaký je prosím rozdíl mezi třtinovým cukrem a cukrem bílým? Kromě zcela zanedbatelného množství nějakých prospěšných látek vůbec žádný. Je to cukr. U toho medu je těch prospěšných látek více, ale pořád to není žádná hitparáda.

0/0
18.12.2015 17:02

I44s30a88b64e17l53l94a 39Z22á61z29v37o48r83k85o96v18á 3940231110216

Hm, měli by u toho uvést i kalorické hodnoty. Některé kousky jsou už pohledu na seznam ingrediencí výživné.

+2/0
18.12.2015 11:40

J33a65n 34F76r38o37l21í86k 6496260145664

Tak třeba datlové lanýžky mají zhruba 100 g 200 kcal. To je půl hoďky na rotopedu.;-D

0/0
18.12.2015 13:56

K31a88t60e65ř94i92n68a 66S92e71d89l51á61č97k98o83v51á 3403578696540

Výhodou je to, že jak je to nacpané tukem, tak toho nesníte moc, prostě je to takový hutný, že sníte pár kousků a jste doslova zaplácaný. Takže pokud někdo sní talířek cukroví na posezení, tak těhle hutnejch výtvorů sníte tři-čtyři a budete se cítit i sytý.

0/0
18.12.2015 17:07

R44o20b64e63r86t 77M26á82s52l71o 1441241707277

No náhodou jsem to již ochutnal. Z daným vzorků se umístilo jednoznačně na posledním místě.

Osobně si myslím, že pokud to neobsahuje cukr tak by se tomu cukroví vůbec nemělo říkat. Stejně jako špekáčkům, které neobsahují maso.

+6/0
18.12.2015 11:35







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.