Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Cukroví bez mouky, cukru a pečení. Raw strava míří letos i na sváteční stoly

Syrová (anglicky raw) strava se u nás těší stále větší popularitě. Letošním hitem je raw vánoční cukroví, které je chutné i bez mouky, bílého cukru a hlavně bez vystávání u trouby a čekání na změknutí oblíbených kousků. Vybrali jsme pro vás nejlepší recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V46o20j43t15ě65c77h 33R83ů41ž82e36k 1117242784872

Zajímalo by mě, kolik ze zdejších haterů to zkusilo, moc jich nebude.

0/0
20.12.2015 1:16

O73n86d96ř85e96j 33M69a94l24ý 3554963833703

Nebojte, křížaly a oříšky jsem už měl. ;-D

0/0
20.12.2015 3:12

V45o16j20t24ě31c93h 25R88ů33ž19e78k 1207742184902

Tak nehejtujte.

0/0
20.12.2015 12:47

M44a59r43t85i76n 64J25i66r81o91u20s50e22k 7506475895208

Rozemletá cukrová řepa, zasypaná kokosem - to by mohlo být dost sladké a RAW.

+1/0
19.12.2015 22:51

D80a49n22a 94T76e25n86z92l84e71r 5830632865173

Ok, namleté ořechy a datle, zhňácané do těsta, do toho nějaký cukrový sirup, sem tam špatně udělaná skoročokoláda, co drhne na jazyku.

Moc náročné to není a moc chutné taky asi ne.

0/0
19.12.2015 16:44

M86i58l61e13n79a 94K62l96o93u79č89k53o41v38á 1824743761820

Vzhledove je to děsný

0/0
19.12.2015 14:42

J71a87n10a 92S67t77a48s82t28n98a 7827796536819

A kde jsou RAW RUMOVE KOULE?

+1/0
19.12.2015 12:19

M28a15r12t63i62n87a 43K19o25l27o51m28a24z85n71i54k63o11v96a 2167802257286

Co ma byt pro me jako stredoevropana zdraveho na pokrmech slozenych ze samych exotickych poravin?

+1/0
18.12.2015 23:05

P86a65v93e35l 40N21e44v96e20č10e46ř70a23l 6332806204240

Nejsem žádný kuchař a vařit neumím, ale v TV jakýsi odborník vysvětlil rozdíl mezi rafinovaným a surovým cukrem, který pouze není zbaven "nečistot". Jinak pro raw stravu nevadí, že třeba cukr při výrobě určitě přestoupí magickou teplotu 45°C?

+1/0
18.12.2015 18:18

K93a37t77e83ř74i25n59a 34V96a56š54á29k78o55v74á 5471882829765

raw strava cukr prave nepouziva...vetsinou sladite ovocem, pripadne sirupy, ktere pri vyrobe tuto teplotu neprekroci.

0/0
19.12.2015 10:53

E95v93a 18D78r13o82z53d17o24v48á 7109417405295

Vážení raw fanatici. Jestli vám to někdo ještě upřímně neřekl, tak jíst se to nedá. Ze slušnosti vaše kulinářské umění ochutnám, ale přidat si rozhodně nepůjdu a nejsem určitě sama.

+3/−1
18.12.2015 14:47

K85a91t85e86ř49i12n89a 77V74a16š24á87k52o90v30á 5901942749435

to urcite nejste. Ale kvuli tomu lidi s jinymi chutemi nemusi byt fanatici :-)

0/0
18.12.2015 15:17

H96a43n27a 10D28o98s79t90á70l51o19v57á 1559234880584

Ale oni většinou bohužel jsou.

+1/0
19.12.2015 12:58

A68l82e61n11a 42V73e16s25e43l71á 3883941115268

Já nevím - proč by se nedalo? Podle surovin jsou v tom samé fajn věci.

Já sice peču klasiku, nicméně i v té mám největší spotřebu ořechů, mandlí, ovoce, čokolády, vajec a másla - mouky a cukru do toho padne minimálně. Jasně, peču na stopade, kdeže raw. Ale ty recepty tady na mě nepůsobí nijak odpudivě.

+3/0
18.12.2015 16:21

M92a57r14t65i95n 32N51o73v84o68t50n31ý 7973175320965

Co znamená "bez bílého cukru "? Z toho by se dalo vyvodit, že jiný než bílý cukr je OK.

+2/0
18.12.2015 14:33

K66a41t39e12ř70i31n22a 22S41e63d68l21á84č84k36o90v95á 3693358256980

Přitom slavný agávový sirup je v podstatě podobný svým chováním v těle jako neslavný glukozovo-fruktozový sirup.

+3/0
18.12.2015 16:57

E51v56a 91R36o27c19c75o 6428910529179

Kromě těch kokosových kuliček je to vše od pohledu odporné. Cukroví nejím, ale tohle je opravdu úlet ;-D.

+3/−2
18.12.2015 14:18

A18n20n74a 32K63i71r24š32o36v91á 9526640675823

Já bych to prostě nenazývala cukrovím v našem smyslu slova - jsou to prostě raw sladkosti. Nic víc, nic míň. (byla bych v tomto případě rigidní, jako u pomazánkového másla ;-))

+2/0
18.12.2015 14:24
Foto

K61a10t82e23ř39i12n47a 96M80a66r89t81í19n44k14o13v46á 8977717251149

To se mi teda vůbec nelíbí, a to cukroví nejím ani "normální"... :-/

0/0
18.12.2015 14:14

O76n73d60ř68e42j 96M20a92l72ý 3594133363673

Když někomu odpojí elektriku ČEZ, tak se z něj taky stane raw gurmán? ;-D

+9/−1
18.12.2015 12:46

M43i56l74a58n 77Č22e15r69n23ý 5933649729892

Asi jste nečetl text. Vitariáni k přípravě svých pokrmů nutně potřebují osšťavňovač, mixér a sušičku, máte snad dojem, že tyto přístroje se pohánějí ručně?8-o

0/−1
18.12.2015 13:04

K14a86t32e87ř16i65n95a 66V57a33š19á61k70o69v49á 5851872939405

nutne to nepotrebuji....je to ale plus :) A ano, i rucne se to da...nicmene je to narocnejsi - odstavnovac na kliku, struhadlo a topeni nebo slunce ;-D:-)

+1/0
18.12.2015 14:14

O77n81d75ř69e55j 70M49a92l13ý 3984163603663

Dovedete si představit, že ještě donedávna jsem se bez odšťavňovače na elektřinu obešel a sušičku jsem nahradil prostým slunečním svitem?

+1/0
20.12.2015 3:11

M14a68r17t16i15n50a 70T96r70o70j76a98n51o49v25á 5513448305

Tak vida, to jsem byla včera zcela trendy a cool... RAW hovězí s RAW cibulí a RAW česnekem... jen ty topinky to holt trochu pokazily...

+13/0
18.12.2015 12:38

M37i16l70a42n 21Č31e20r61n42ý 5443269139632

Měl jste je opéci při teplotě do 45°C a byl byste z obliga.;-)

+1/0
18.12.2015 13:05

J57a27n 57F94r65o11l42í79k 6816530685804

RAW vajíčko nebylo?

0/0
18.12.2015 13:41

M21i15l91a55n 29Č98e76r60n63ý 5853339609432

Taky bylo. Jen ho zapomněl uvést.;-)

0/0
18.12.2015 13:49

M35a94r83e94k 87Ž37a61b54č67í23k 5506332917307

To vaše "raw" šudlily po válce babičky, když nebylo co jíst. Celkově spojení mlsat zdravě je nesmysl. Hezky pěkně buček, maslíčko, cukr, maso, majonéza a problém mají ti, co celý rok nic nedělali a teď paradoxně během svátků se omezují, protože je žere najednou svědomí.

+4/−4
18.12.2015 12:10

K84a43t86e56ř33i26n72a 40V20a15š68á85k25o27v35á 5131932419345

a i kdyby, byly zdravejsi, neprezrane a netrpely civilizacnimi chorobami. Jo a umely si vazit obycejnych veci, vedely totiz, co je hlad. Nic spatneho na tom nevidim, ba naopak

0/0
18.12.2015 14:16

L44u32k75á46š 94C86a65b41r29n66o46c78h 4155948168566

cukrovi bez cukru neni cukrovi

+7/0
18.12.2015 12:08

M74i30l97a75n 36Č26e61r64n72ý 5883289519452

Tak, ono je to v titulku trošku zavádějící. Cukr tam samozřejmě je, akorát v jiné podobě, nevyrábí se totiž klasickým cukrovarnickým postupem, ale získává se zahušťováním sladkých šťáv rostlin.Tudíž zůstávají zachovány různé živiny, jako minerální látky, enzymy a vitamíny, které se jinak rafinací nenávratně ztrácejí.

+2/−1
18.12.2015 13:12

K37a41t20e56ř91i66n85a 62V67a50š60á46k60o41v20á 5531682899805

ja treba sladim spis jen susenym ovocem, ty ruzne stavy ani nekupuju.

0/0
18.12.2015 14:24

T29o20m78a37s 73P43l57a17n16e23k 8804321969465

až na ty kokosové kuličky a čokoládové srdíčka to vypadá jako by to už někdo požvýkal. Je každého věc co bude mít o Vánocích na stole ale za mě jednoznačně NE!

+10/0
18.12.2015 12:06

F88r82a38n14t68i58š13e49k 70V22e61s56e24l89ý 5642293540290

Tak ten názor na čokoládu je naprosto dokonalý: Ani se nesnažím zapírat, že miluji čokoládu v jakékoliv podobě. Ale raw čokoláda je jiná, lepší a opravdovější.

Čokoláda s hrudkami je hnus. Čokoláda má mít nějaké složení a nějakou strukturu. Pokud je to nemá, tak to není čokoláda.

Je to úplně stejné, jako když vegetariáni říkají, že kdo jednou ochutná vegetariánské jídlo, už nebude toužit po mase.

Nechápu proč někdo kvůli praštěné a nijak nepodložené ideologii jí drahé a nekvalitní jídlo. A je jedno jestli je vegan nebo raw man.

+4/−1
18.12.2015 12:03

M30i38l70a26n 26Č62e81r81n58ý 5183779559532

Nechápu, proč když něčemu nerozumíte, označujete to za praštěné a ničím nepodložené. Kdybyste měl aspoň elementární znalosti biologie, toto byste nikdy nevyslovil.

Co je levné nebo drahé, to je relativní. Ano, raw jídla jsou díky používaným surovinám dražší. Úspora energie při vynechání vaření v tom už nehraje podstatnou roli... Ale proč nekvalitní, proboha? To bych spíš tvrdil o mnohých potravinách, které koupíte levně v českých obchodech, které obsahují plno náhražek, chemických aditiv, vysoký obsah soli, cukru apod.;-O

+2/−2
18.12.2015 13:31

F68r38a48n23t51i37š24e63k 30V31e26s69e18l25ý 5212853430270

Mám elementární znalosti biologie. Ne o moc lepší, ale nějaké tam jsou. já tedy většinou věřím odborníkům. Jaké procento gatroenterologů doporučuje raw stravu? Neznám ani jednoho, praktický lékař mi ji taky nedoporučil, neviděl jsem ani jednu studii, která by prokazovala, že raw strava je pro člověka lepší než normální vyvážený jídelníček.

To, že někdo nejí raw, ještě neznamená, že jí prefabrikovenou kejdu. V normálních obchodech poslední dobou najdete v čím dál tím větší míře normální potraviny. RAW je móda, stejně, jako byla móda paleodieta nebo sacharidové vlny.

+2/0
18.12.2015 16:22

K50a93t36e12ř75i18n28a 66V21a50š86á75k54o40v91á 5651182869845

jakoze kdyz mate primo rozemlete kakaove boby, jsou nekvalitnejsi nez palmovy tuk a cukr s minimem techto bobu co jsou ve standartni cokolade ? Aha. ;-D

+1/0
18.12.2015 14:18

F50r51a76n26t14i65š17e48k 98V55e54s65e69l71ý 5742603140590

Ano je to nekvalitnější. Stejně jako čerstvě rozemmletá tepelně nezpracovaná mouka je horší než upečený chleba, neuvařené brambory jsou horší než uvařené a tepelně neupravené fazole jsou dokonce jedovaté.

Co to je standartní čokoláda? Milka za 20 korun s 30% kakaa? Ona se dá koupit i dražší a kvalitnější čokoláda. V dnešní době není problém sehnat čokoládu s víc než 80% kakaa. Akorát ta čokoláda má mnohem lepší texturu, člověk se s tím nemusí patlat a i na pohled je to hezčí.

+3/0
18.12.2015 16:17

K42a36t72e14ř33i69n12a 22V42a54š70á39k25o59v13á 5971572759985

Ale to mluvite o strukture, ne o kvalite. To je rozdil. A to, co si s temi lisovanymi boby udelate, je na vas. Jestli "patlat" znamena varit ci upravovat potraviny, vezte, ze to spoustu lidi bavi.

S polevou na cukrovi se taky "patlate" - at uz ji mate z takove nebo makove cokolady. O kvalite to nevypovida vubec nic...

A to, ze malokdo je zvykly na chut cokolady, takze mu nechutna, to nepopiram. Nicmene zamenovat kvalitu za chut ci strukturu je dost mimo.

0/0
19.12.2015 10:57

A26n19n96a 19K11i78r66š64o95v31á 9166810645413

Vánoční cukroví peču poctivé - pěkně máslo, cukr.....vše, jak má být. Je to jen JEDNOU za rok, tak si to hodlám užít. Po zbytek roku se chovám střídmě, snažím se i tak "zmanipulovat" svoji rodinu ;-) . Takže dobrou chuť s moderními raw nejídly ;-D

+18/0
18.12.2015 11:53

M60i57l54a58n 77Č46e53r55n12ý 5523739939372

Jak to můžete vědět, když jste to neochutnala? Člověk by měl být alespoň v obraze, než něco začne kritizovat. Takhle mi to připomíná situaci za bolševika, kdy se hromadně podepisovala "rozhořčená provolání" proti manifestům (2000 slov, Charta 77, Několik vět), které si převážná většina neměla ani možnost přečíst...

Já bych osobně tyto recepty rád vyzkoušel a cukroví bude zřejmě chutné, soudě dle použitých surovin. Jen bohužel nemám doma potřebné přístruje, kvalitní mixér a sušičku.

+3/−5
18.12.2015 13:20

J26a39n 15U66l72r27i83c15h 8428323386621

Svaba jsem taky neochutnal a pokud nepujde o zivot tak taky neochutnam. A muze tisic lidi tvrdit jaka je to lahudka.:-P

+7/−2
18.12.2015 13:37

A13n53n13a 46K26i21r48š87o74v82á 9976540535973

Ochutnala - polkla, nic moc. Kromě drceného česneku jím všechno (no chrousty asi ne :-P)

+1/0
18.12.2015 13:45

J97a62n 72F62r94o66l36í84k 6386480665254

A pokud chcete (jako já) udělat něco i pro svoji váhu pak je dobré veškeré dávkování cukru snížit na polovinu, použít buď třtinový cukr nebo med (zákusky v Řecku jsou dobré jen díky medu i když je přeslazují)n péct z celozrnné mouky a nezapomenout na ořechy. Až teprve vysoká hladina cukru mě donutila experimentovat a třeba taková domácí meruňková a višňová marmeláda s minimem cukru je v cukroví příjemná. Sám jsem byl překvapen s výsledky.

0/0
18.12.2015 13:50

M48a19r46t57i55n 25N32o30v25o42t98n52ý 7643365620545

Já cukr skoro vůbec nepoužívám, takže mám s tím hubnutím smůlu.

+1/0
18.12.2015 15:00

K48a50t55e16ř21i29n29a 84S51e69d68l42á94č76k67o73v97á 3593948986780

Jaký je prosím rozdíl mezi třtinovým cukrem a cukrem bílým? Kromě zcela zanedbatelného množství nějakých prospěšných látek vůbec žádný. Je to cukr. U toho medu je těch prospěšných látek více, ale pořád to není žádná hitparáda.

0/0
18.12.2015 17:02

I37s35a52b39e31l77l82a 30Z72á20z40v39o72r40k88o96v21á 3180371880276

Hm, měli by u toho uvést i kalorické hodnoty. Některé kousky jsou už pohledu na seznam ingrediencí výživné.

+2/0
18.12.2015 11:40

J71a14n 55F62r86o29l64í40k 6786660755664

Tak třeba datlové lanýžky mají zhruba 100 g 200 kcal. To je půl hoďky na rotopedu.;-D

0/0
18.12.2015 13:56

K54a69t23e29ř63i81n97a 50S12e31d95l58á12č65k13o37v83á 3103488856710

Výhodou je to, že jak je to nacpané tukem, tak toho nesníte moc, prostě je to takový hutný, že sníte pár kousků a jste doslova zaplácaný. Takže pokud někdo sní talířek cukroví na posezení, tak těhle hutnejch výtvorů sníte tři-čtyři a budete se cítit i sytý.

0/0
18.12.2015 17:07

R89o19b63e47r82t 67M89á62s64l42o 1411721627167

No náhodou jsem to již ochutnal. Z daným vzorků se umístilo jednoznačně na posledním místě.

Osobně si myslím, že pokud to neobsahuje cukr tak by se tomu cukroví vůbec nemělo říkat. Stejně jako špekáčkům, které neobsahují maso.

+6/0
18.12.2015 11:35







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.