- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já jsem naopak četl, že pití piva způsobuje rakovinu tlustého střeva a konečníku, hlavně kvůli obsahu chmele, kteý dráždí tyto orgány.
Jasně, 1 pivo = vitamín B1, 6 piv = vitamín B6, 12 piv = vitamín B12 a více piv = B-komplex
Vědci říkají, že 2 piva denně jsou zdraví prospěšná. Tak já si to celý týden šetřím, škudlím, trpím a v pátek si jich zaslouženě dám ČTRNÁCT.
Vědci si neuvědomují, že to je 700 piv za rok, tedy 7 plných KEG sudů po 50 litrech. To rozhodně není zdravé. Alkoholikem se člověk stane spíš pravidelnou konzumací "zdravých dávek" než strašnou pařbou 1x za 14 dní.
To beru.
Dotaz. A můžu mít hodnotu cholesterolu i v záporných číslech?
Celkem zbytečný článek. Většina lidí v České republice přece ví o pozitivních zdravotních účincích piva a dopřává si tuto léčebnou kúru i několikrát týdně...
Podobna sdeleni neprochazi odbornou recensi. Pivo at uz 10 nebo 12
st. ma hodne kalorii. Totžo se transformuje na krvi v tuky tedy konktreten triglyceridy...
Pozitivni je pouze vinoi, kde 2 dclk maji 200 Kal
Já tady asi budu strašit do stovky. Piju pivo, nejradšji kvasnicového Rebela. Když ho nemají tak alespoň nefiltrované - Chotěboř. Červené víno nejlépe Svatovavřinecké.
Hmmm...pěkné PR pod hlavičkou "vědci zjistili".
Měli by napsat, že pivo také zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi, čímž zvyšuje riziko dny (pakostnice, padagra).
Zvýšený příjem stravy bohaté na puriny (vnitřnosti, maso, luštěniny, v menší míře také čokoláda, kakao, káva) vede k nadprodukci kyseliny močové. Zdravé ledviny nemusí stačit kompenzovat nadměrnou zátěž kyselinou močovou intenzivnější exkrecí a urikemie potom stoupá.
Požívání alkoholu zvyšuje urikemii tím, že laktát vznikající ve zvýšené míře inhibuje sekreci kyseliny močové ledvinami. Snížené vylučování kyseliny močové je později vystřídáno zvýšenou urikosurií.
Tudíž ne přímo pivo, ale alkohol všeobecně zvyšuje hladinu kyseliny močové. Pokud pivo budeme pít v rozumné míře a současně snížíme příjem výše uvedených potravin, nemusíme se dny bát.
S tím diabetem mě to dost překvapuje, že může být pivo prevence, neboť co jsem si všimla, tak lidem, u nichž byla při prev. prohlídce zjištěna třeba jen mírně zvýšená hladina cukrů (ne přímo diabetes), lékař okamžitě zakázal přesně tento nápoj. Vybavuje se mi především moje babička, která sice kromě dvoudecky piva k nedělnímu obědu žádný alkohol nikdy nepila, ale když jí 75 letech zjistili "náběh na cukrovku", dávala si pak "pivíčko" už jen k vánočnímu kaprovi, tj. jednou ročně.
Ok, beru to tak, že pivní lobby se docela snaží. Ale je to tak trochu matení veřejnosti. Zmíněná pozitiva totiž platí pro alkohol (v rozumném množství) obecně, především pak pro víno, pivo a jiné nízkoalkoholické nápoje, které nezatěžují játra a další orgány tak silně jako tvrdý alkohol. Nicméně tento článek mohl být zrovna tak o víně, cideru či míchaných alkoholických nápojích. Jediný rozdíl je v množství cukrů, pak vychází ze srovnání nejlépe suché víno. Proto také vinaři nemají většinou tak mohutné pivní břicho jako skalní pivaři.
A napadlo Vás, že v tom pivu jsou ještě další látky, věci? Než jen alkohol?