Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vindaloo a chillibuchta prověří, jestli máte plechovou hubu

I když pálivé jídlo není v české kuchyni běžným jevem, chilli papričky si pomalu nacházejí cestu i k Čechům a Češkám. Stále přibývá klání v pojídání nejpálivějších papriček nebo jídel, ale i obchodů nabízejících pálivé omáčky a další dobroty. Zjišťovali jsme, co je na tom láká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P44a84v89e74l 58P90o26d47e30š84v42a 5129707859

Měl bych na redakci dotaz: V případě Vindaloo je v kořenící směsi poměrně značné množství koření. Je celá dávka koření dle návodu určena pro jednu várku dle receptu výše?

0/0
16.11.2015 13:16

D64a78n29i26e16l 23S30c61h64n71i96t87z81e79r 5411104841626

''I když pálivé jídlo není v české kuchyni běžným jevem,''

Spíš vzácnost, jako šafrán!!!!

0/0
15.11.2015 23:05

Z95d24e50n11ě77k 36V71o16d36á33k 7455596647802

Lister... přesně tohle jméno se mi vybavilo když jsem četl Vindaloo ;-D

+4/0
15.11.2015 21:24


J22a52k50u82b 22R61o93u66s 3313820294282

Teda to bych se zeblil 8-o8-o8-o

0/0
15.11.2015 13:08

P77e69t19r 46H15e30r10m78a 5158564451633

Zeptam se majitele

0/0
15.11.2015 11:20

M10a91r54t98i86n 96K26a15r16á25s75e39k 9388583868328

No chilli mam docela rad, ale dost me od nej odrazuje jeho neprijemna vlastnost ("pali dvakrat")

+1/−1
15.11.2015 10:18

M68a38r92e66k 80K59a57l11i96n89a 3279244585848

To je o zvyku.... KDyž budete jíst pálivé častěji, tak toto odezní... Tedy do velké míry...

0/0
15.11.2015 10:19

R74e65n16é 86Š81r30ů16t93e79k 8338665246218

No extrémně pálivé papričky a extrakty jím už asi dva roky Pusa už to necítí ale pedel pořád ano, co dělám špatně? ;-D Na plechovku se už těším ;-D

0/0
15.11.2015 10:44

R62e93n79é 18Š56r42ů76t20e75k 8638785816508

*pořád ne

0/0
15.11.2015 10:44

P43e53t12r 95M78a11r55š30o49u19n 5325508756666

zkuste to jíst obráceně :-P;-);-D

+1/0
15.11.2015 17:14

M25a74r58t68i10n 65V48a94s16i26n81a 7691813801746

Do Vindaloo brambory nepatří!

+1/−1
15.11.2015 10:14

M97a11r37e14k 41K85a62l90i82n54a 3649674895228

GTo mě překvapuje, i v restauracích, které provozují Indové a i tam vaří, se kousky brambor ve Vindaloo vyskytují, viz. http://www.tikka.cz/konviktska/jidelni-listek/

+1/0
15.11.2015 10:22

M83a56r66t80i74n 61V45a27s94i78n26a 7121483461846

Vím že to tam dávají, ale je proto, protože brambory jsou levné. 

Vindaloo je původně z Goy, která je tropická a brambory tam nerostou - proto tam ani nepatří.

Tady je zajímavá diskuse na toto téma: http://www.chowhound.com/post/vindaloo-potatoes-773364

+1/0
15.11.2015 10:28

T24o19m29á73š 55L50u18d94v45í44k 5800618823746

A rajčata ano?

0/0
15.11.2015 10:34

M24a44r96t57i81n 31V69a24s87i16n29a 7391803161576

Ne, rajčata taky ne.

0/0
15.11.2015 10:40

T87o38m46á25š 15L67u44d45v93í43k 5710758613316

Takže to s Vindaloo nemá moc společného - proto jsem dole psal to o babičce. ;-)

+1/0
15.11.2015 10:48

M46a92r98t61i52n 80V44a28s53i65n25a 7251103301226

Jj, všiml jsem si ;-)

0/0
15.11.2015 10:49

V54o25j69t11a 46P56a15t43k46o76s 8160788978133

Ale nedělejte chytráka. V úplně originální staré verzi možná ne, ale od té doby se už do receptu brambory dlouho dávají a to po celé Indii, takže ano, do Vindaloo brambory patří.

0/0
15.11.2015 10:48

M24a20r55t17i92n 51V22a30s76i38n35a 7231693831796

Budete dělat svíčkovou s bramborama? Tohle je to samé, a že to v restauracích tak dělají ještě neznamená, že je to dobře. 

Vindaloo má danný nějaký recept, a pokud to připravujete tak, že do toho nahážete kde co, tak to pak už není Vindaloo, ale maso s bramborami v omáčce na Indický způdob ...

+3/−1
15.11.2015 10:55

J10a88n 67F24r33ý48d28l 1124748242735

Takže kuchyně se nemá nijak vyvíjet a vše vaříte podle kuchařek ze středověku?

0/−2
15.11.2015 20:41

J40a59k62u83b 45F11e46i24f39a55r 7699189166779

Vyvíjet se klidně může, ale pokud nějaký tradiční pokrm ma nějaký název, měl by mu i odpovídat. Když si někde objednáte smažený sýr, taky nečekáte tofu.

+2/0
15.11.2015 22:18

M98a34r47t41i74n 33K86a31r62á45s87e47k 9638733638948

Ja se vsadim ze dnesni svickova se taky dost lisi od receptu z 19 stoleti (je to tedy falesna svickova, i kdyz ji dneska tkahle dela kazdy?)

+1/0
16.11.2015 17:12

P18e79t91r 29H21e62r67m92a 5918334761543

Já chodím pravidelně do Curry housu a za ty dva roky mi standardní vindaloo působí jako sladká omáčka, takže si to nechávám přiostřit na 5 papriček, kamarád začátečník samozřejmě zažívá peklo :-) Minulý týden jsem dával pro kontrolu i phal a moc mě to teda nepálilo, takže jdeme dál přiostřovat.

+3/0
15.11.2015 10:10

M54a34r40t80i61n 45V33a24s79i69n98a 7901853191956

Mají tam i Rendang Daging?

0/0
15.11.2015 10:14

B26r95o96n47i71s59l43a47v 88M25e86r66t45l65í54k 1482511551412

Copak asi dělá Lister...

+21/0
15.11.2015 9:08

J76a38k15u16b 85M27i49c49h25á47l80e10k 3427113667503

Nejspíš šamanský kebab po ďábelsku.

+4/0
15.11.2015 9:47

P95e94t85r 15T93i20c86h51ý 4640731785874

Nebo hleda dalsi recepty v knizce bakteriologickejch zbrani :)

+4/0
15.11.2015 10:26

T57i34b31o57r 45V54i42z66v21a89r20y 9294314203285

Shání ležák .

+2/0
15.11.2015 10:48
Foto

H98a17n24a 53A64n78t25o58n53o64v50á 6467659514634

Nejíme kari každý večer, jak by se zdálo. Jsem si zcela jistý, že loni v červnu jedl pan Lister pizzu. (Vzpomínáte? 

Nechutnala Vám, ale pak jsem ji polil kari omáčkou a hnedle jste ji spapinkal.

+1/0
15.11.2015 23:32

T50o22m48á61š 90L89u25d33v64í87k 5680988393166

To Vindaloo je "jako od babičky", co? ;-D

+4/0
15.11.2015 9:05

M83a65r82t83i90n 86V43a50s29i23n19a 7421753771916

Asian fusion :-P

0/0
15.11.2015 10:55

J93a17k75u25b 57F48e97i80f68a28r 7379829836599

Do Chilli con carne vepřové nepatří, Vindaloo už komentovat nebudu raději vůbec:-/

+7/0
15.11.2015 8:32

M65a95r78e84k 52K68a98l66i62n74a 3639294105918

Chilli con carne je odjakživa hovězí... Máte pravdu...

+1/0
15.11.2015 9:00

M35a52r58e24k 47K40a69l80i92n83a 3819664855848

Vindaloo ještě nijak extrémně pálivé není (i když je samozřejmě dost pikantní), skutečně pálivým jídlem, které lze dostat i v některých pražských indických restauracích je jídlo, které se jmenuje "phal" - to je opravdu pro pokročile...

+2/0
15.11.2015 8:32

R24u64d63o13l58f 89N63o26v39o56t33n18ý 7923376536111

Ono taky záleží na tom, jakou indickou restauraci si vybereš. V Budějovicích jsou, mám zato, jen dvě - v jedný mi přinesli vindaloo s rýží stejně jako guláš, rýži s omáčkou na talíři a v druhý (Nová) prázdný talíř, zvlášť přílohu a omáčku v něčem co připomínalo fondue hrnec - mísa s omáčkou pod kterou hořela svíčka. Potom mi došlo, že je to proto aby mi omáčka během konzumace nevychladla. Jestli si tohle jídlo někdy budete chtít objednat doporučuji si vzít papírové kapesníčky, protože je možné že se vám spustí rýma a pořádně se zapotíte. http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/02/kure-vindaloo-neco-pro-masochistu-v-nas.html

+1/0
15.11.2015 9:16

M60a37r48e15k 54K26a69l22i45n53a 3889844135938

Správná je jednoznačně varianta zvlášť a s prázdným talířem... Rýma se spustí i u vindaloo, i se člověk začně potit - a to jsem zvyklý.... Ale proti "Phal" je to jen slabý odvar... Ten jsem ani já nedojedl, kon krétně v Golden Tikka v Konviktské ul.

0/0
15.11.2015 9:18

M13a84r82t23i52n 97V20a60s70i19n38a 7181223111906

Nejdrsnější phal jsem jedl před asi 3 lety v Bengal Brasserie, Bath, UK. Bylo to první a poslední curry, ze kterého jsem brečel jak želva. Přítelkyně zobla a pak 5 minut kašlala. Dodnes na to nemůžu zapomenout :-)

0/0
15.11.2015 10:20

M39a47r42e36k 91K33a54l28i79n39a 3969934505678

Jj, phal je extrém... Kdo to sní celé, tak už je na hodně "advanced" úrovni... Já dal půlku a dost...

0/0
15.11.2015 10:23

M14a11r77e23k 45K53a47l35i78n83a 3559894105658

...a to se mi normálně začalo cukat v ruce...

0/0
15.11.2015 10:23

M38a76r46t13i68n 31V15a15s56i57n21a 7701573661126

No, já to snědl, ale obrečel jsem to a potil jsem se u toho, jako kdyby mě grilovali :-)

0/0
15.11.2015 10:25

J83o54s13e69f 91H65á18j60e94k 6768560539132

...aha, tak vendalů je jen začátek? No, potěš koště :-)

0/0
16.11.2015 21:21

D68o58m80i11n33i87k 88H13e92r93z34á29n 1619985533

Vindaloo koření směs Spice blend - krásná česká věta... mě tohle vážně fyzicky bolí, že nějaký lempl překládá slovo od slova z angličtiny a kopíruje i gramatiku.... a nebo se o to snaží.... Proč se do češtiny dostalo mějte hezký den, a do angličtiny se nedostalo have yourself beautifull? Copak redaktoři neumí česky? Jsou to cvičené opičky, co jen kosmeticky vylepšují překladač od Googlu?

+13/−1
15.11.2015 2:28

R29u12d73o95l79f 32N94o38v51o30t17n10ý 7303266516361

Nic ve zlém ale mějte hezký den mi ani nikdo neřekl ani jsem to neslyšel. Pouze měj se nebo mějte se a hezkej víkend, Jinak ten "něaký lempl" se jmenuje Laky a napsal Lakyho pálivé omáčky jak se píše nad receptem. A ještě pro úplné pochopení textu - autorem článku je haa, který ho napsal pro iDnes.cz máš to napsané přímo pod (každým) článkem. To znamená, že iDnes vydala informaci od neredakčního zdroje. Dík za pochopení.

+1/0
15.11.2015 8:35

M22a77r11e46k 97K76a19l47i69n77a 3989894605778

Mějte hezký den se běžně říká ve formálnjším rozhovoru, při jeho zakončení, případně na konci emailu (zvláště při komunikkaci s mladšími lidmi cca pod 40 let). Je to ekvivalent "have a nice day". Navíc to zní i z TV ve zprávách, tedy častěji ve variantě "mějte hezký večer"...  Mě osobně výrazy "mějte hezký den / večer" nijak neruší, jsou gramaticky správně a vystihují podstatu... Bojovat proti nim nená cenu...

0/−1
15.11.2015 8:44

R49o40m66a63n40a 91S12c60h72n80e73i29d39e80r25o87v68á 7865516663227

Musím souhlasit s panem Herzanem. Mějte hezky den/večer - to je amerikanismus jako vyšitý. Český správný ekvivalent zní - Přeji příjemný/pěkný večer. Mně to trhá uši úplně stejně jako "by jsme".

+6/0
15.11.2015 9:11

M50a59r61e55k 52K92a36l35i12n32a 3149764725798

By jsme je granmaticky špatně - toto není špatně z žádného hlediska, jen to třeba nemáte tak zažité, tak se Vám to zdá divné... Přestože to může být anglicismus, tak to českému jazyku nijak objektivně neodporuje... A "by jsme" se časem stejně zavedete - současný stav je anomálie, která nemá žádný praktický význam a zesložiťuje gramatiku "a sich". Pochopím, že máme i/y, protože to mí gramatický i věcý význam, ale není důvod udržovat v jazyce nepravidelnosti pro nepravidelnost...

0/0
15.11.2015 9:16

R75u42d65o84l58f 34N61o15v30o72t77n47ý 7373316806191

Za "by jsme" by vám moje učitelka na češtinu ze střední utrhla hlavu. Je to sprostý výraz.

0/0
15.11.2015 9:38

M22a48r93e65k 97K79a14l17i86n98a 3749344695578

Je dnes gramaticky nesprávný, ale není důvod ho nezavést do pravidel... Jazyk by měl minimalizovat množství nepravidelností a vyjímek, které nemají žádný praktický význam... Podobně lze z fleku zrušit mě/mně -. to také nemá žádný přínos...

0/−1
15.11.2015 9:46

M68a51r65t11i49n 54K12a11r91á42s60e45k 9398883768158

By jsme??? Jeste tak bysme ( odpovida tvarum bys byste ) by davalo v zasade smysl, ake by jsme je prasarna....

+1/0
15.11.2015 10:15

M64a14r53e92k 20K64a82l17i80n95a 3389574975588

Není. Současné stav je nepravidelností a není pro ni žádný důvod, kromě pocitů...

0/−1
15.11.2015 10:18





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.