- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Neni to prijemne diskutovat o jidle radeji nez o uprchlicich? Takove je to sladsi ...
"podávat jako dezert rakvičku, v mém věku, to už je zvrhlost!"
U větrníku chybí ten pudink dole
Precetla jsem si vsecky prispevky a naladili jste mne tak ze se uz nemuzu dockat az si neco dam ke kafi. Letim do Cech v pulce listopadu, tak to musim jeste par dni vydrzet Asi zacnu svickovou a zakoncim to stafetkou hned nekde u letiste. Neznate nekdo dobrou cukrarnu v Lounech anebo v Moste? Dekuji
Svíčková je dobrá, ale.... pečená kachna s červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem je
Pravé kremrole jsou z listového těsta, tyhle šlehačkové nejsou úplně špatné, ale když píšou o české klasice, tak to nejsou :-)
Ty kremrole jsou tragické. Známá, která není vyučená cukrářka, peče na všechny oslavy kremrole, které mají nadýchané těsto a rozplývají se na jazyku. Kremrole "vyhlášené" paní Fabešové vypadají spíše jako parodie na kremrole. Další zákusky nemá cenu komentovat, udělali to diskutující přede mnou.
Nejlepší zákusky byly stejně ty, na které jsem chodíval před cca 35 lety do cukrárny se svou babičkou. Mým favoritem tehdy býval punčový řez - "rumáček".
Mimochodem, babička nedávno oslavila v plné síle a svěžesti 93. narozeniny.
Tak to ji preju a vám zavidim.
Jelikoz ziji mimo republiku a obcas mam chut na nas dobry cesky zakusek, tak mi nezbyva nic jineho, nez si doma neco vytvorit. Nejsem vyucena pekarka, nemam originalni recepty, ale . .... vysledek je super. Rada pecu vetrniky, venecky, kremrole, laskonky, harlekyna, medovnik, roladu. Kdyz se vratim do Cech, tak mam nekdy chut si zaskocit na nejakou tu mnamku. Bohuzel, vetsinou je to jen velke zklamani. Pohorsilo se vse, nejen dorty. Proto delam doma vse, co se da. Od domacich tlacenek, sunek, dzemy, az po dorty a zakusky.Sice vas to stoji cas, vyjde to trosku draz, ale chut je uzasna. :-)Hezkou nedeli vsem.
skoda, ze nemas tam, kde zijes pristuup k ceskym cukrarum nebo stredoevropskycm uzenarum a pekarum jako mame tady v Australii.
Cukrarnu Prague Cakes vlastni uz radu let 2 Slovenky (zalozil ji cesky cukrar zacatkem 90. let), zalozil pak i Bohemia Cakes a pozdeji prodal dalsimu ceskemu cukrari.
Mame tu celou radu fantastickych stredoevropskych uzenaru a pekare, kteri mj. pecou prima zitny kvaskovy chleba.
Jedine co mi tady chybi je pravy madarsky uherak, ktery se sem nesmi dovazet a tocenica/parenica /Ostiepok, ktera se v obchodech nedostane, ackoliv jsem presvedcen, ze si je nekdo podomacku vyrabi.
Na pravem uheracku a tocenici si pak pochutnam kdyz navstivim Prahu.
Myslím si, že to je ještě velmi slušné. Hlavně ty laskonky s griliášem mne potěšily.
Když si to člověk srovná s dnešní unifikovanou produkcí, kde většinou tvoří základ obarvené těsto a hnusný uměle ochucený vodový tuk, je tento článek připomenutí kvalitní cukrářské výroby.
A dobrého cukráře je dnes zatraceně těžký sehnat...
Pani to dost przni.Takhle se to nedela.V Plzenskym pivovaru pred 20 lety zrusili spilku,ale furt melou jak varej tradicne a tohle je podobny!