Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Lékař: Za nárůst nemocných celiakií může i přehnaná hygiena v dětství

O nemoci zvané celiakie slýcháme v posledních letech stále častěji. Lidí, kteří nemohou jíst lepek, přibývá. „Příčina nárůstu není zcela jasná, nejpravděpodobnější je změna stravovacích návyků v posledních generacích a daleko vyšší hygienický standard v raném dětství,“ odpověděl on-line lékař Luděk Hrdlička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P81a16v47e69l 20S83o50b95o21t45k83a 5860584

Pan "doktor" by měl vrátit diplom:

"Podstatou je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity spočívající v abnormální reakci některých jedinců na lepek a další prolaminy."

"Dědičnost

Celiakie se dědí autozomálně dominantně s nekompletní penetrací.

Výskyt u rodinných příslušníků 1. stupně je 8–18 %, u jednovaječných dvojčat dosahuje přibližně 70 %"

http://www.wikiskripta.eu/index.php/C%C3%A9liakie

0/0
8.10.2015 12:00

J22i73r77i 25K24l97o30u89d16a 4608810337666

No hlavne vetsina z nich nema celiakii, ale jsou proste jen otraveni glyfosaty z pripravku Round Up od spolecnosti Monsanto, kterym se kropi uroda tesne pred znemi, protoze to zvedne sklizen o 5-7%. Glyfosaty se dostanou z obili do potravin a z nich az dokonce i do materskeho mleka. Tak tak nejak. https://cs.wikipedia.org/wiki/Glyfosát

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/30/glyphosate-toxicity.aspx

http://www.bio-info.cz/zpravy/glyfosaty-mohou-zpusobovat-rakovinu

+2/0
8.10.2015 8:17

P30e18t81r 84V67o62s89t33r12ý 3838880173646

A na tu kravinu, že se úroda kropí před sklizní jste přišel jak?

0/0
8.10.2015 12:26

P88a97v57e12l 20S10o34b55o37t41k47a 5300554

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smes-nebezpecnych-chemikalii-pod-nasi-posteli-evropska-unie-musi-jednat

"Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ): Směs nebezpečných chemikálií pod naší postelí – Evropská unie musí jednat

15. září 2011 | Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ)

Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) společně s dalšími nevládními organizacemi analyzoval prach z ložnic v řadě zemí Afriky, Asie a Evropské unie, včetně České republiky (1). Dnes byla zveřejněna výsledná zpráva „Domov, sladký domov - překvapení v prachu pod postelí“ (2), která ukazuje, že nebezpečný mix látek narušujících hormonální systém leží utajen pod postelemi po celém světě, a to ve vyšších koncentracích, než byly nalezeny dříve. Látky narušující endokrinní systém (tzv. endokrinní disruptory) jsou stále více spojovány s celou škálou zdravotn&iacut e;ch problémů, včetně narušení plodnosti, rakoviny a poruch pozornosti."

0/0
7.10.2015 22:09

P91a48v21e58l 48S27o61b38o98t81k43a 5310214

BLUDY!!

Ale samozřejmě chápu, čím víc špíny, tím víc nemocí a tím větší business...

0/0
7.10.2015 21:59

M80a13r69t14i19n87a 26S66e94d19l89i80c14k54á 5902295981612

Čím víc špíny, tím víc přirozeného tréninku pro imunitní systém a tím méně imunitních vad.

+3/−1
8.10.2015 0:04

P88a46v56e13l 50S16o50b55o88t34k30a 5670864

To je totální blud stejně jako že špenát je zdrojem železa.

Spála, černý kašel, příušnice, tuberkulóza, ... toxoplasmosa, tasemnice, škrkavky,... mají na zlepšení imunitního systému a na sníženhí počtu alergiků jen ten pozitivní vliv, že slabé děti se nedožijí puberty a tak v brazilských ghetech a slumech opravdu můžete - díky vysoké kojenecké a dětské úmrtnosti - opravdu najít méně alergiků než na sídlišti v Praze.

0/0
8.10.2015 11:56

P75e98t50r 94V25o67s21t74r51ý 3218650203436

Koukám, že míchat hrušky s jablky umíte dobře....

+1/−1
8.10.2015 12:27

P66a66v29e27l 98S48o62b35o39t79k15a 5400564

To jste nepochopil - špína, nemoci i paraziti jdou ruku v ruce.

0/0
8.10.2015 13:02

A79l79e87n29a 39V89e94s67e93l65á 3463431255778

Náhodou - těch nemocí ze špíny zas tak moc není. (A pokud někdo není posedlý přehnanou hygienou a dezinfekcí všeho ve svém okolí, rozhodně to neznamená, že žije ve špíně.)

0/0
8.10.2015 7:26

P87a95v77e12l 89S46o31b87o51t16k36a 5970904

jenže tahle masírka říká něco jiného. Viz i

"Špína v bytě, zdravé dítě. Něco na tom je, tvrdí odborníci

Zdroj: http://ona.idnes.cz/spina-v-byte-zdrave-dite-0wa-/zdravi.aspx?c=A150604_132252_zdravi_pet"

0/0
8.10.2015 11:58

A87l80e45n51a 70V25e37s47e80l84á 3553521705548

Ale houby - "masírka" má úplnou pravdu. Jen ten pojem "špína" je míněn optikou běžné domácnosti. Nemyslí se tím, že máte odpadky házet pod stůl a s-át chodit do kouta.

+3/0
8.10.2015 13:13

P96a32v50e51l 39S12o69b60o45t91k57a 5260874

Ocituji z minulé diskuse:

"Zvýšené riziko nakažení se Toxoplasma gondii neplatí pouze pro kontakt s kočkou jako přímým zdrojem infekce, ale i pro kontakt s materiály kontaminovanými infikovanými výkaly. Velký význam mají v tomto ohledu podrobné studie Frenkela a Ruize z Kostariky (Frenkel & Ruiz 1980; Frenkel & Ruiz 1981). Podle autorů se lidé mající kočku často nakazí uvnitř domu, především v domech s betonovou podlahou, kde kočky defekují. Vysoká prevalence je i u lidí žijících v domech s dřevěnou podlahou, v nichž bývají často prostory sloužící volně žijícím kočkám jako úkryt a jsou tak zdrojem kontaminované půdy. Oocysty jsou schopny v prostředí dlouhodobě přežívat. V zemi zůstávaly infekční i po osmnácti měsících (Frenkel a spol. 1975b). Délka přežívání oocyst závisí zejména na teplotě a vlhkosti. V suchém prostředí a při vystavení přímému slunečnímu světlu dochází k jejich rychlé destrukci (Yilmaz & Hopkins 1972). Na ostrově La Guadeloupe byla v oblastech s větším množstvím srážek vyšší prevalence toxoplasmosy než v sušších oblastech (Barbier a spol. 1983), studie ze Salvádoru však tuto asociaci nezjistila (Remington a spol. 1970). V Peru byla zjištěna negativní korelace mezi prevalencí toxoplasmosy a nadmořskou výškou (Cantella a spol. 1974). "

+

"Vědci z Univerzity Karlovy a Ústřední Vojenské Nemocnice prokázali zvýšené riziko dopravních nehod u Rh-negativních řidičů nakažených parazitem toxoplasma. Mezinárodní časopis BMC Infectious Diseases 26. května uveřejnil rozsáhlou studii českých vědců ukazující, že parazit toxoplasma, kterým je celosvětově nakažena přibližně třetina populace, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody. Vůči negativnímu vlivu infekce byli zcela chráněni řidiči s Rh-pozitivní krevní skupinou, což bylo v souladu s výsledky  dvou loňských studií, ve kterých stejný vědecký tým sledoval v laboratorních podmínkách zhoršování reakčních dob u nakažených Rh pozitivních a Rh negativních osob."

http://www.cuni.cz/UK-3298.html

0/0
8.10.2015 16:17

A50l52e80n95a 41V57e53s53e96l77á 3373981615398

Copy -  past umíte, ale trefit se do tématu, už je horší, že? ;-)

+1/−1
8.10.2015 18:52

P31a44v34e33l 15S66o94b79o58t49k45a 5750614

Ale tohle je o tématu ;-D

0/0
8.10.2015 21:53

J97i40ř63í 56L11i27b44e40r 6158330410122

Samozřejmě, že pro zdravého člověka nemá smysl držet bezlepkovou dietu. Ale přesto bych se drobně zamyslel nad tím, kolik je v současné pšenici lepku, a kolik ho bylo třeba v padesátých letech minulého století. A třeba hledal korelaci mezi tím, kolik lidí tehdy muselo držet bezlepkovou dietu a kolik dnes. Je moc divné, že na toto téma nebyl zveřejněný žádný výsledek výzkumu...

+2/−1
7.10.2015 20:51

T54o92m26á96š 69Š20a29p93o76v46a54l78o96v 2764674489141

Asi budete překvapen, ale výzkum není potřeba, protože obsah lepku je úplně stejný jako před 50 lety, zvýšeno je jen jedna z pověr na podporu tohohle nesmyslu.

+1/−1
7.10.2015 22:08

J76i28ř97í 11L92i95b51e79r 6428960920382

Rád bych Vám věřil, ale jiné prameny říkají, že oproti pšenici z padesátých let je množství lepku v současné pšenici více, jak šedesátinásobné. Další skutečností k úvaze je, že z mouky udělané z pšenice pěstované v Asii buchtu neuděláte - rozpadne se. Důvodem je malé množství lepku. Moc rád bych si v tom udělal jasno, a docela by mne zajímalo, kolik lidí v Asii má bezlepkovou dietu, popřípadě, jaký nárůst takto postižených tam byl v posledních sedmdesáti letech.

+2/0
7.10.2015 23:00

T97o29m89á41š 16Š17a95p83o60v63a71l97o30v 2824114629941

Co jsem se dočetl, tak alespoň u nás je obsah lepku ve pšenici stále stejný. To ale neznamená, že je stejný i v mouce, protože se mění postupy zpracování.

http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/bezlepkova-dieta-moda-ocista-tela-nebo-nesmysl--1522401

0/0
7.10.2015 23:37

M17a95r49t25i42n 14K39o44ž59í74n 1595296141410

Teď si představte, kolik je lepku v italské semolině, nebo amerických pšenicích.

0/0
7.10.2015 23:04

J22i10ř14í 45L40i46b81e22r 6268140760152

Tohle nejím, ba se tomu zdaleka vyhýbám...

0/0
7.10.2015 23:09

M55a45r96t48i97n88a 54S39e27d63l88i98c63k68á 5242805851132

To bude nějaký šarlatánský blábol. Krom toho, množství lepku nemá vliv na vznik alergie. Je to primární chybou imunitního systému, že netoleruje běžný antigen. Proč onemocnění přibývá? Víc se diagnostikuje, odhalují se i asymptomatické případy. Dřív, před dejme tomu 150 lety, bylo dítě s opravdovou celiakií "neduživé" a zpravidla se nedožilo dospělosti (ostatně jako 50% všech dětí). Dnes se lidi s celiakií dovedou účinně bránit speciální dietou (na dietě jsou úplně zdraví) a množí se, předávají geny dále. Není vůbec divu, že podobných onemocnění přibývá.

+1/−1
8.10.2015 0:09

J64i71ř59í 59L36i67b82e10r 6878450900402

Píšete o předávání genů - ani manželka, ani já, ani naši rodiče či prarodiče nepotřebovali bezlepkovou dietu. Dcera má jasnou celiakii, syn je "na hranici" celiakie. Je dost dobře možné, že jejich děti budou celiakové. Akorát - kde tato nemoc vzniká, tak "sama od sebe", když předtím v rodině nebyla? Pořád přemýšlím, jaká vnější příčina tuhle nemoc způsobí. Zvyšující se počet celiaků - to není samo sebou.

+1/0
8.10.2015 7:10

P90e92t79r 45V65o41s54t14r44ý 3428640253426

To, že množství lepku nemá vliv na vznik celiakie/alergie na lepek jste vyčetla kde? Nejenom že je pšenice nejvíce šlechtěnou plodinou za posledních cca 70 let, ale také její spotřeba enormně narostla. Naši předkové daleko více než pšenici konzumovali žito.

0/0
8.10.2015 12:41

M57a41r88t63i54n 43H27á49j66e53k 9497476720457

Možná by bylo vhodné zmínit, ze složení lepku před padesáti lety a dnes se poměrně značně liší díky modifikaci mnoha druhu pšenice. Pokud budete jist výrobky z původní einkorn pšenice, možná vám nebudou tolik chutnat, ale rozhodne dělají v člověku menší bordel, než moderní odrůdy. Já lepek jim, ale poznám, ze bych neměl. Par známých přestalo a vypadají... Tak nějak... Lip. A držet děti oddělené chlorem od nějaké přirozené špíny uz snad muže jen idiot...

+3/0
7.10.2015 20:41

P18a12v16e57l 63S45o46b28o32t67k18a 5630794

Toho se tedy držte... v dnešní době stěhování národů ;-D

0/0
7.10.2015 22:00

M47a30r87t32i24n28a 70S72e22d49l81i48c78k47á 5902525301432

Zajímavá spiklenecká teorie. Taky mrkev geneticky není, co bývala. ;-D

0/−1
8.10.2015 0:12

M36a62r34t96i49n 97H95á45j91e73k 9487766180267

No, Vy teorie, doporučuju si něco přečíst. Většina ze současných cca 140 nejpoužívanějších odrůd pšenice prošla více než tisícem cyklů křížení a z toho samozřejmě nejvíce v posledních letech. Takže výnosy se zmnohonásobily, zrn je víc, neopadávají, klasy jsou polovičně vysoké a tvrdší, protože se lámaly. Ale postupně se mění i složení mouky, a tomu se holt lidé přizpůsobují pomaleji.

+1/0
8.10.2015 8:46

L33u54b94o35š 47O81b76r34u32č62a 6681324686661

nedavno jsem omylem dostal bezlepkovy segedinsky gulas s knedlikem.. az na ridsi stavu to bylo celkkem fajn ;)

ale jinak jsem alergicky maximalne na blbce ;)

+3/0
7.10.2015 19:18

M21a25r12e90k 68Š42i21m23o80n 2514837958578

Z čeho se dělá bezlepkový knedlík? Jak vlastně drží pohromadě?

0/0
7.10.2015 20:24

J74i50ř61í 55L88i93b86e23r 6408640230272

Pošlete mail na jliber@seznam.cz, rád pošlu recept :-)

0/0
7.10.2015 20:37

M96a80r67t40i65n40a 38S82e92d54l32i41c37k63á 5372735491582

"Bezlepková dieta" zní sice kouzelně a slabší povahy tomuto kouzlu podlehnou, ale pro člověka bez alergie na lepek je zhola zbytečná. To je stejné jako přesvědčení, že nejíst třeba celer je zdravější, protože hodně lidí má na celer alergii. :-)

+3/−1
7.10.2015 18:50

P46a59v96l30a 30K45v38a75p55i91l13o52v92á 7279318334387

Konečně mi někdo potvrdil, že moje stravovací návyky z dětství, tedy mrkev zrovna vytržená ze záhonu ještě s hlínou, ovoce ze stromu, ovoce z lesa co vidělo vodu jen dešťovou atd., byly vlastně správné. ;-D Tak nějak jsem to tušila a děti vychovávám stejně. Jediná alergie, která mě kdy potkala byla kopřivka POUZE z mléka. Dneska můžu sníst cokoliv a kombinovat klidně třešně s pivem.

+25/0
7.10.2015 15:27

K76a80r84e97l 58N39o72v26á47k 1864348803486

Přesně já jedl psovi jídlo z misky a rval se s nim, slipicim šrot a nahnilé švestky znamenaly první opici

+1/0
7.10.2015 22:13

K44r49i62s42t44ý92n81a 68B15e21n47e62š86o45v64á 5714306926643

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

+1/0
9.10.2015 21:58

K55r77i39s25t19ý84n30a 21B20e94n48e95š92o35v91á 5584686596213

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

K58r25i22s90t24ý92n49a 42B85e19n79e61š90o18v94á 5644396586283

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

P51a32v48l53í84n74a 78B28u87t92a37n33o16v55á 3174124498628

Jsem ráda, že i "gastrolékař" řekl naplno, že pro zdravého člověka nemá význam držet bezlepkovou dietu. Mám ve svém okolí pár lidí, kteří s tím začli blbnout a berou to jako redukční dietu :-/

Samozřejmě, že je zbytečné zahušťovat moukou kde co, ale dejte si k tlačence s cibulí, místo čerstvého pšeničného chleba, třeba pohankový rohlík ;-):-)

+15/0
7.10.2015 15:01

T38o95m38á10š 15Š68a30p12o10v83a66l43o16v 2504364299151

Bezlepková dieta skutečně může pomoct ke zhubnutí a celkové lepší kondici. Není to ale vynecháním lepku, ten je v tom nevinně. Lidé se musí vyhýbat polotovarům a vařit z čerstvých surovin. Čili průměrně inteligentní jedinec dosáhne stejného výsledku i s lepkem.

0/0
7.10.2015 22:11

M35a82r45i93e 12D30a65n25č35á40k11o76v21á 5385788973356

Pavel Pípa jenom mínusuje, ale do debaty se nepřidá. Není to škoda, pane Pípo?

0/0
7.10.2015 14:50

P39a52v59l30a 30N47o69v28á 3415728769610

Třeba nemá dost íček ;-)

0/0
7.10.2015 14:51

M73a31r97i33e 19D23a10n29č95á23k70o97v97á 5385578903326

nebo se bojí, že ho utlučeme argumenty?

0/0
7.10.2015 14:53

P12a57v37e89l 56P29í15p80a 1451175518727

Argumenty o čem? O škodlivém lepku pro zdravého člověka?? :D

+2/0
7.10.2015 14:57

M26a49r55i43e 26D11a31n86č76á90k41o65v36á 5375408243126

Obecně vzato, jak víte, že jste skutečně zdravý? celiakie se totiž z krve prokáže jen v některých případech, nikoli ve všech a intolerance se prokáže pouze tak, že lepek zkusíte vyřadit a je vám líp, ta se z testů zjistit nedá. Netvrdím, že všichni, kdo jsou bez lepku energičtější a celkově více v kondici jsou nutně celiaci a intolerantní lidé, ale faktem je, že po jeho vyřazení se mnozí, nikoli všichni, cítí lépe. Toto je argument. Berte, nebo nechte být, ale vysmívat se?? O čem to svědčí?

+2/−1
7.10.2015 15:04

P39a97v45l22í89n50a 25B56u56t91a85n90o81v45á 3964604738628

Nemyslím, že se p. Pípa vysmívá. Nebo možná trochu jo, ale dokážu to pochopit. Z bezlepkové stravy, se v poslední době, stal obrovský hit, řada lidí v ní hledá, nikoliv zlepšení zdravotního stavu, ale snadné zhubnutí. Takovou bezpracnou dietu ala "hubne to samo". Což je samozřejmě blbost, protože po pár měsících, kdy vynecháváte lepek, zhubnete ale v okamžiku, kdy ho začnete znova jíst, jste tam kde jste byla + něco navíc :-/

+3/0
7.10.2015 15:43

H95e68l76e21n60a 65Č58í66ž75k29o96v75á 9531891172458

To, že se bezlepkovka dostává do módy, bych asi ani nevěděla, nebýt diskusí na iDNES a podobných běžných serverech. Na hubnutí je to samozřejmě nesmysl, co jsem zaznamenala, tak celiak bývá často příliš hubený, neboť nevstřebává živiny, takže při nasazení diety spíš pár kil přibere.

+2/0
7.10.2015 15:55

M33a26r10i56e 69D91a62n57č35á29k84o89v26á 5275788683676

neprosazuji bezlepkovou dietu jakožto hubnoucí program, prosazuji to (avšak jen sama pro sebe, nikomu to necpu) jakožto stravování, které je lehké, pro mnohé lidi zdravější, necítí se nafouknutí, unavení, zlepší se jim pleť .. to, že se z toho stal hubnoucí fenomén nepovažuji za důležité, v minulosti jsme tady měli řadu nesmyslných diet a všichni nakonec prozřeli. Faktem ale zůstává, že mnoho lidí se i přes neprokázanou celiakii cítí na nízkolepkové či zcela bezlepkové dietě lépe.

0/0
8.10.2015 6:53

H60e29l62e45n79a 41Č69í91ž92k73o70v66á 9481551622748

Pardon, že odboučuji od lepku a soustředím se spíše na stravování obecně, ale... už drahná léta, jako laik, si kladu otázku, zda není dobré vzpomenout si na to, co člověku chutnalo/nechutnalo, když byl úplně malý.

Já například, ačkoli jsem nakonec, až na několik málo specifických pokrmů, snědla všechno, jsem tenkrát měla nejraději maso (včetně rybího), zeleninu ve všech úpravách a kyselé ovoce. Nejedla jsem sladké, s výjimkou čokolády (k údivu celé rodiny a širšího okolí -- protože "děti přece jsou na sladké"; jenže mě udělal radost ne dortík, ale 5 deka moravského uzeného s kyselou okurkou), z obilných potravin jsem měla ráda jen špagety a chléb; ne rohlíky, ne buchty a koláče, odmítala jsem skoro vše ze "sladkého", nekysaného mléka (ovocné koktejly, pudink, kakao), jedla jen jogurt a zrající sýry (syrečky, rokfor, hermelín).

Znám ovšem lidi, kteří zase maso odmala nemají rádi a dávají přednost např. těm obilným nebo mléčným věcem.

O co mi jde: jestli to, co nám chutnalo v útlém dětství, když naše chuti ještě nebyly "zdegenerované", není vlastně to, co nám, jako jednotlivcům, prospívá. Za sebe můžu potvrdit, že vždy, kdy se -- často i bezděčně -- vrátím ke stravování, které mi vyhovovalo ve 3 nebo 4 letech, je mi nejlépe.

+7/−2
7.10.2015 14:39

A80l88e37n67a 20V15e70s48e90l30á 3443481795968

Vidíte, já mám spíš opačnou zkušenost. Bývala jsem jako dítě v jídle hodně vybíravá. Doma dobrý, ale najíst se kdekoli jinde něčeho jiného, než nač jsem byla zvyklá, bylo pro mě vyloženě utrpením...

Dnes "sežeru" co mi přijde pod ruku. A vzhledem k tomu, že jsem byla dítko často nemocné, věčně po doktorech, dva měsíce v ozdravovně atd. a dnes mám ve věku 50+ troufnu si říct nadprůměrně dobrý zdravotní stav... tak moje současné chutě nejspíš zdegenerované nebudou.

0/0
7.10.2015 15:52

L17u67b76o22š 17O19b75r75u40č32a 6351844126531

omyl :/ .. nechtel jsem dat minus

0/0
7.10.2015 19:20







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.