Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Lékař: Za nárůst nemocných celiakií může i přehnaná hygiena v dětství

O nemoci zvané celiakie slýcháme v posledních letech stále častěji. Lidí, kteří nemohou jíst lepek, přibývá. „Příčina nárůstu není zcela jasná, nejpravděpodobnější je změna stravovacích návyků v posledních generacích a daleko vyšší hygienický standard v raném dětství,“ odpověděl on-line lékař Luděk Hrdlička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P11a60v59e52l 27S70o92b66o30t69k97a 5230664

Pan "doktor" by měl vrátit diplom:

"Podstatou je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity spočívající v abnormální reakci některých jedinců na lepek a další prolaminy."

"Dědičnost

Celiakie se dědí autozomálně dominantně s nekompletní penetrací.

Výskyt u rodinných příslušníků 1. stupně je 8–18 %, u jednovaječných dvojčat dosahuje přibližně 70 %"

http://www.wikiskripta.eu/index.php/C%C3%A9liakie

0/0
8.10.2015 12:00

J12i35r79i 74K31l90o94u35d36a 4978180157826

No hlavne vetsina z nich nema celiakii, ale jsou proste jen otraveni glyfosaty z pripravku Round Up od spolecnosti Monsanto, kterym se kropi uroda tesne pred znemi, protoze to zvedne sklizen o 5-7%. Glyfosaty se dostanou z obili do potravin a z nich az dokonce i do materskeho mleka. Tak tak nejak. https://cs.wikipedia.org/wiki/Glyfosát

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/30/glyphosate-toxicity.aspx

http://www.bio-info.cz/zpravy/glyfosaty-mohou-zpusobovat-rakovinu

+2/0
8.10.2015 8:17

P70e40t44r 44V17o34s61t74r45ý 3798380643906

A na tu kravinu, že se úroda kropí před sklizní jste přišel jak?

0/0
8.10.2015 12:26

P46a35v51e35l 49S20o25b17o31t57k56a 5400124

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smes-nebezpecnych-chemikalii-pod-nasi-posteli-evropska-unie-musi-jednat

"Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ): Směs nebezpečných chemikálií pod naší postelí – Evropská unie musí jednat

15. září 2011 | Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ)

Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) společně s dalšími nevládními organizacemi analyzoval prach z ložnic v řadě zemí Afriky, Asie a Evropské unie, včetně České republiky (1). Dnes byla zveřejněna výsledná zpráva „Domov, sladký domov - překvapení v prachu pod postelí“ (2), která ukazuje, že nebezpečný mix látek narušujících hormonální systém leží utajen pod postelemi po celém světě, a to ve vyšších koncentracích, než byly nalezeny dříve. Látky narušující endokrinní systém (tzv. endokrinní disruptory) jsou stále více spojovány s celou škálou zdravotn&iacut e;ch problémů, včetně narušení plodnosti, rakoviny a poruch pozornosti."

0/0
7.10.2015 22:09

P46a23v53e74l 61S50o46b43o98t61k31a 5840624

BLUDY!!

Ale samozřejmě chápu, čím víc špíny, tím víc nemocí a tím větší business...

0/0
7.10.2015 21:59

M73a61r90t66i55n51a 20S39e54d69l83i10c57k97á 5892755491822

Čím víc špíny, tím víc přirozeného tréninku pro imunitní systém a tím méně imunitních vad.

+3/−1
8.10.2015 0:04

P86a13v14e87l 47S31o69b27o86t28k56a 5470724

To je totální blud stejně jako že špenát je zdrojem železa.

Spála, černý kašel, příušnice, tuberkulóza, ... toxoplasmosa, tasemnice, škrkavky,... mají na zlepšení imunitního systému a na sníženhí počtu alergiků jen ten pozitivní vliv, že slabé děti se nedožijí puberty a tak v brazilských ghetech a slumech opravdu můžete - díky vysoké kojenecké a dětské úmrtnosti - opravdu najít méně alergiků než na sídlišti v Praze.

0/0
8.10.2015 11:56

P29e50t85r 46V62o25s64t12r15ý 3308710903536

Koukám, že míchat hrušky s jablky umíte dobře....

+1/−1
8.10.2015 12:27

P69a73v14e52l 56S67o58b78o44t80k58a 5840244

To jste nepochopil - špína, nemoci i paraziti jdou ruku v ruce.

0/0
8.10.2015 13:02

A69l95e37n63a 90V81e17s95e64l59á 3703611365598

Náhodou - těch nemocí ze špíny zas tak moc není. (A pokud někdo není posedlý přehnanou hygienou a dezinfekcí všeho ve svém okolí, rozhodně to neznamená, že žije ve špíně.)

0/0
8.10.2015 7:26

P84a80v80e81l 42S95o93b60o95t22k44a 5700884

jenže tahle masírka říká něco jiného. Viz i

"Špína v bytě, zdravé dítě. Něco na tom je, tvrdí odborníci

Zdroj: http://ona.idnes.cz/spina-v-byte-zdrave-dite-0wa-/zdravi.aspx?c=A150604_132252_zdravi_pet"

0/0
8.10.2015 11:58

A87l93e83n68a 37V60e48s54e67l73á 3513381885838

Ale houby - "masírka" má úplnou pravdu. Jen ten pojem "špína" je míněn optikou běžné domácnosti. Nemyslí se tím, že máte odpadky házet pod stůl a s-át chodit do kouta.

+3/0
8.10.2015 13:13

P56a15v23e43l 89S29o18b73o96t62k97a 5250884

Ocituji z minulé diskuse:

"Zvýšené riziko nakažení se Toxoplasma gondii neplatí pouze pro kontakt s kočkou jako přímým zdrojem infekce, ale i pro kontakt s materiály kontaminovanými infikovanými výkaly. Velký význam mají v tomto ohledu podrobné studie Frenkela a Ruize z Kostariky (Frenkel & Ruiz 1980; Frenkel & Ruiz 1981). Podle autorů se lidé mající kočku často nakazí uvnitř domu, především v domech s betonovou podlahou, kde kočky defekují. Vysoká prevalence je i u lidí žijících v domech s dřevěnou podlahou, v nichž bývají často prostory sloužící volně žijícím kočkám jako úkryt a jsou tak zdrojem kontaminované půdy. Oocysty jsou schopny v prostředí dlouhodobě přežívat. V zemi zůstávaly infekční i po osmnácti měsících (Frenkel a spol. 1975b). Délka přežívání oocyst závisí zejména na teplotě a vlhkosti. V suchém prostředí a při vystavení přímému slunečnímu světlu dochází k jejich rychlé destrukci (Yilmaz & Hopkins 1972). Na ostrově La Guadeloupe byla v oblastech s větším množstvím srážek vyšší prevalence toxoplasmosy než v sušších oblastech (Barbier a spol. 1983), studie ze Salvádoru však tuto asociaci nezjistila (Remington a spol. 1970). V Peru byla zjištěna negativní korelace mezi prevalencí toxoplasmosy a nadmořskou výškou (Cantella a spol. 1974). "

+

"Vědci z Univerzity Karlovy a Ústřední Vojenské Nemocnice prokázali zvýšené riziko dopravních nehod u Rh-negativních řidičů nakažených parazitem toxoplasma. Mezinárodní časopis BMC Infectious Diseases 26. května uveřejnil rozsáhlou studii českých vědců ukazující, že parazit toxoplasma, kterým je celosvětově nakažena přibližně třetina populace, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody. Vůči negativnímu vlivu infekce byli zcela chráněni řidiči s Rh-pozitivní krevní skupinou, což bylo v souladu s výsledky  dvou loňských studií, ve kterých stejný vědecký tým sledoval v laboratorních podmínkách zhoršování reakčních dob u nakažených Rh pozitivních a Rh negativních osob."

http://www.cuni.cz/UK-3298.html

0/0
8.10.2015 16:17

A29l19e10n25a 28V30e92s28e12l79á 3903421115868

Copy -  past umíte, ale trefit se do tématu, už je horší, že? ;-)

+1/−1
8.10.2015 18:52

P14a26v17e39l 52S52o22b46o55t81k78a 5540504

Ale tohle je o tématu ;-D

0/0
8.10.2015 21:53

J80i24ř95í 30L69i21b70e28r 6458670580322

Samozřejmě, že pro zdravého člověka nemá smysl držet bezlepkovou dietu. Ale přesto bych se drobně zamyslel nad tím, kolik je v současné pšenici lepku, a kolik ho bylo třeba v padesátých letech minulého století. A třeba hledal korelaci mezi tím, kolik lidí tehdy muselo držet bezlepkovou dietu a kolik dnes. Je moc divné, že na toto téma nebyl zveřejněný žádný výsledek výzkumu...

+2/−1
7.10.2015 20:51

T18o94m65á54š 34Š32a10p87o41v13a56l89o33v 2544724769821

Asi budete překvapen, ale výzkum není potřeba, protože obsah lepku je úplně stejný jako před 50 lety, zvýšeno je jen jedna z pověr na podporu tohohle nesmyslu.

+1/−1
7.10.2015 22:08

J62i27ř45í 73L78i22b14e15r 6588310300392

Rád bych Vám věřil, ale jiné prameny říkají, že oproti pšenici z padesátých let je množství lepku v současné pšenici více, jak šedesátinásobné. Další skutečností k úvaze je, že z mouky udělané z pšenice pěstované v Asii buchtu neuděláte - rozpadne se. Důvodem je malé množství lepku. Moc rád bych si v tom udělal jasno, a docela by mne zajímalo, kolik lidí v Asii má bezlepkovou dietu, popřípadě, jaký nárůst takto postižených tam byl v posledních sedmdesáti letech.

+2/0
7.10.2015 23:00

T68o67m57á58š 16Š44a56p56o91v30a59l78o65v 2194774669151

Co jsem se dočetl, tak alespoň u nás je obsah lepku ve pšenici stále stejný. To ale neznamená, že je stejný i v mouce, protože se mění postupy zpracování.

http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/bezlepkova-dieta-moda-ocista-tela-nebo-nesmysl--1522401

0/0
7.10.2015 23:37

M96a24r48t93i45n 81K50o22ž58í39n 1825616491750

Teď si představte, kolik je lepku v italské semolině, nebo amerických pšenicích.

0/0
7.10.2015 23:04

J11i78ř57í 72L44i97b41e26r 6208250300892

Tohle nejím, ba se tomu zdaleka vyhýbám...

0/0
7.10.2015 23:09

M42a66r66t17i69n44a 46S98e61d16l81i45c32k85á 5172455571142

To bude nějaký šarlatánský blábol. Krom toho, množství lepku nemá vliv na vznik alergie. Je to primární chybou imunitního systému, že netoleruje běžný antigen. Proč onemocnění přibývá? Víc se diagnostikuje, odhalují se i asymptomatické případy. Dřív, před dejme tomu 150 lety, bylo dítě s opravdovou celiakií "neduživé" a zpravidla se nedožilo dospělosti (ostatně jako 50% všech dětí). Dnes se lidi s celiakií dovedou účinně bránit speciální dietou (na dietě jsou úplně zdraví) a množí se, předávají geny dále. Není vůbec divu, že podobných onemocnění přibývá.

+1/−1
8.10.2015 0:09

J73i94ř52í 54L58i98b18e45r 6428670730792

Píšete o předávání genů - ani manželka, ani já, ani naši rodiče či prarodiče nepotřebovali bezlepkovou dietu. Dcera má jasnou celiakii, syn je "na hranici" celiakie. Je dost dobře možné, že jejich děti budou celiakové. Akorát - kde tato nemoc vzniká, tak "sama od sebe", když předtím v rodině nebyla? Pořád přemýšlím, jaká vnější příčina tuhle nemoc způsobí. Zvyšující se počet celiaků - to není samo sebou.

+1/0
8.10.2015 7:10

P13e33t73r 55V49o82s55t50r69ý 3488240493236

To, že množství lepku nemá vliv na vznik celiakie/alergie na lepek jste vyčetla kde? Nejenom že je pšenice nejvíce šlechtěnou plodinou za posledních cca 70 let, ale také její spotřeba enormně narostla. Naši předkové daleko více než pšenici konzumovali žito.

0/0
8.10.2015 12:41

M93a96r22t50i58n 90H95á68j15e51k 9357476870187

Možná by bylo vhodné zmínit, ze složení lepku před padesáti lety a dnes se poměrně značně liší díky modifikaci mnoha druhu pšenice. Pokud budete jist výrobky z původní einkorn pšenice, možná vám nebudou tolik chutnat, ale rozhodne dělají v člověku menší bordel, než moderní odrůdy. Já lepek jim, ale poznám, ze bych neměl. Par známých přestalo a vypadají... Tak nějak... Lip. A držet děti oddělené chlorem od nějaké přirozené špíny uz snad muže jen idiot...

+3/0
7.10.2015 20:41

P66a98v33e11l 77S35o80b12o57t71k76a 5450334

Toho se tedy držte... v dnešní době stěhování národů ;-D

0/0
7.10.2015 22:00

M89a16r44t34i79n12a 40S63e12d95l93i83c76k76á 5212965811482

Zajímavá spiklenecká teorie. Taky mrkev geneticky není, co bývala. ;-D

0/−1
8.10.2015 0:12

M17a61r74t87i51n 45H47á45j24e42k 9907496490737

No, Vy teorie, doporučuju si něco přečíst. Většina ze současných cca 140 nejpoužívanějších odrůd pšenice prošla více než tisícem cyklů křížení a z toho samozřejmě nejvíce v posledních letech. Takže výnosy se zmnohonásobily, zrn je víc, neopadávají, klasy jsou polovičně vysoké a tvrdší, protože se lámaly. Ale postupně se mění i složení mouky, a tomu se holt lidé přizpůsobují pomaleji.

+1/0
8.10.2015 8:46

L22u66b16o61š 70O26b54r44u57č53a 6641124396261

nedavno jsem omylem dostal bezlepkovy segedinsky gulas s knedlikem.. az na ridsi stavu to bylo celkkem fajn ;)

ale jinak jsem alergicky maximalne na blbce ;)

+3/0
7.10.2015 19:18

M11a57r69e15k 74Š33i68m83o58n 2114647978868

Z čeho se dělá bezlepkový knedlík? Jak vlastně drží pohromadě?

0/0
7.10.2015 20:24

J43i87ř96í 72L62i55b29e70r 6198700590362

Pošlete mail na jliber@seznam.cz, rád pošlu recept :-)

0/0
7.10.2015 20:37

M65a92r72t13i31n32a 48S15e30d44l65i72c85k73á 5262155381182

"Bezlepková dieta" zní sice kouzelně a slabší povahy tomuto kouzlu podlehnou, ale pro člověka bez alergie na lepek je zhola zbytečná. To je stejné jako přesvědčení, že nejíst třeba celer je zdravější, protože hodně lidí má na celer alergii. :-)

+3/−1
7.10.2015 18:50

P14a95v71l39a 21K55v59a79p12i56l19o55v91á 7859198774197

Konečně mi někdo potvrdil, že moje stravovací návyky z dětství, tedy mrkev zrovna vytržená ze záhonu ještě s hlínou, ovoce ze stromu, ovoce z lesa co vidělo vodu jen dešťovou atd., byly vlastně správné. ;-D Tak nějak jsem to tušila a děti vychovávám stejně. Jediná alergie, která mě kdy potkala byla kopřivka POUZE z mléka. Dneska můžu sníst cokoliv a kombinovat klidně třešně s pivem.

+25/0
7.10.2015 15:27

K39a94r79e36l 77N25o92v66á98k 1314348853876

Přesně já jedl psovi jídlo z misky a rval se s nim, slipicim šrot a nahnilé švestky znamenaly první opici

+1/0
7.10.2015 22:13

K38r24i42s10t66ý62n63a 35B81e26n53e50š30o91v95á 5744526796623

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

+1/0
9.10.2015 21:58

K17r63i85s19t57ý81n35a 80B78e72n22e34š34o93v23á 5274946226903

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

K29r55i24s82t57ý77n36a 85B57e33n95e90š55o51v71á 5774346516143

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

P84a28v40l81í84n62a 68B91u28t56a16n73o11v61á 3604604168928

Jsem ráda, že i "gastrolékař" řekl naplno, že pro zdravého člověka nemá význam držet bezlepkovou dietu. Mám ve svém okolí pár lidí, kteří s tím začli blbnout a berou to jako redukční dietu :-/

Samozřejmě, že je zbytečné zahušťovat moukou kde co, ale dejte si k tlačence s cibulí, místo čerstvého pšeničného chleba, třeba pohankový rohlík ;-):-)

+15/0
7.10.2015 15:01

T79o38m40á30š 94Š77a57p81o80v65a81l62o25v 2874744899371

Bezlepková dieta skutečně může pomoct ke zhubnutí a celkové lepší kondici. Není to ale vynecháním lepku, ten je v tom nevinně. Lidé se musí vyhýbat polotovarům a vařit z čerstvých surovin. Čili průměrně inteligentní jedinec dosáhne stejného výsledku i s lepkem.

0/0
7.10.2015 22:11

M71a87r73i39e 30D87a85n18č38á50k58o94v39á 5935908643846

Pavel Pípa jenom mínusuje, ale do debaty se nepřidá. Není to škoda, pane Pípo?

0/0
7.10.2015 14:50

P54a23v73l63a 32N62o33v12á 3815138199640

Třeba nemá dost íček ;-)

0/0
7.10.2015 14:51

M41a27r97i20e 34D88a72n41č63á58k49o54v22á 5665368973856

nebo se bojí, že ho utlučeme argumenty?

0/0
7.10.2015 14:53

P50a70v90e97l 39P43í61p26a 1721485348497

Argumenty o čem? O škodlivém lepku pro zdravého člověka?? :D

+2/0
7.10.2015 14:57

M36a47r84i75e 52D96a33n60č83á14k15o27v32á 5315948733286

Obecně vzato, jak víte, že jste skutečně zdravý? celiakie se totiž z krve prokáže jen v některých případech, nikoli ve všech a intolerance se prokáže pouze tak, že lepek zkusíte vyřadit a je vám líp, ta se z testů zjistit nedá. Netvrdím, že všichni, kdo jsou bez lepku energičtější a celkově více v kondici jsou nutně celiaci a intolerantní lidé, ale faktem je, že po jeho vyřazení se mnozí, nikoli všichni, cítí lépe. Toto je argument. Berte, nebo nechte být, ale vysmívat se?? O čem to svědčí?

+2/−1
7.10.2015 15:04

P50a65v36l35í25n40a 42B27u65t11a83n46o93v60á 3494484908368

Nemyslím, že se p. Pípa vysmívá. Nebo možná trochu jo, ale dokážu to pochopit. Z bezlepkové stravy, se v poslední době, stal obrovský hit, řada lidí v ní hledá, nikoliv zlepšení zdravotního stavu, ale snadné zhubnutí. Takovou bezpracnou dietu ala "hubne to samo". Což je samozřejmě blbost, protože po pár měsících, kdy vynecháváte lepek, zhubnete ale v okamžiku, kdy ho začnete znova jíst, jste tam kde jste byla + něco navíc :-/

+3/0
7.10.2015 15:43

H21e64l77e68n68a 13Č47í12ž46k65o72v74á 9181471862968

To, že se bezlepkovka dostává do módy, bych asi ani nevěděla, nebýt diskusí na iDNES a podobných běžných serverech. Na hubnutí je to samozřejmě nesmysl, co jsem zaznamenala, tak celiak bývá často příliš hubený, neboť nevstřebává živiny, takže při nasazení diety spíš pár kil přibere.

+2/0
7.10.2015 15:55

M31a82r96i24e 21D17a52n58č85á95k48o24v88á 5525648783406

neprosazuji bezlepkovou dietu jakožto hubnoucí program, prosazuji to (avšak jen sama pro sebe, nikomu to necpu) jakožto stravování, které je lehké, pro mnohé lidi zdravější, necítí se nafouknutí, unavení, zlepší se jim pleť .. to, že se z toho stal hubnoucí fenomén nepovažuji za důležité, v minulosti jsme tady měli řadu nesmyslných diet a všichni nakonec prozřeli. Faktem ale zůstává, že mnoho lidí se i přes neprokázanou celiakii cítí na nízkolepkové či zcela bezlepkové dietě lépe.

0/0
8.10.2015 6:53

H94e83l19e50n81a 96Č33í87ž23k93o76v53á 9891921452588

Pardon, že odboučuji od lepku a soustředím se spíše na stravování obecně, ale... už drahná léta, jako laik, si kladu otázku, zda není dobré vzpomenout si na to, co člověku chutnalo/nechutnalo, když byl úplně malý.

Já například, ačkoli jsem nakonec, až na několik málo specifických pokrmů, snědla všechno, jsem tenkrát měla nejraději maso (včetně rybího), zeleninu ve všech úpravách a kyselé ovoce. Nejedla jsem sladké, s výjimkou čokolády (k údivu celé rodiny a širšího okolí -- protože "děti přece jsou na sladké"; jenže mě udělal radost ne dortík, ale 5 deka moravského uzeného s kyselou okurkou), z obilných potravin jsem měla ráda jen špagety a chléb; ne rohlíky, ne buchty a koláče, odmítala jsem skoro vše ze "sladkého", nekysaného mléka (ovocné koktejly, pudink, kakao), jedla jen jogurt a zrající sýry (syrečky, rokfor, hermelín).

Znám ovšem lidi, kteří zase maso odmala nemají rádi a dávají přednost např. těm obilným nebo mléčným věcem.

O co mi jde: jestli to, co nám chutnalo v útlém dětství, když naše chuti ještě nebyly "zdegenerované", není vlastně to, co nám, jako jednotlivcům, prospívá. Za sebe můžu potvrdit, že vždy, kdy se -- často i bezděčně -- vrátím ke stravování, které mi vyhovovalo ve 3 nebo 4 letech, je mi nejlépe.

+7/−2
7.10.2015 14:39

A96l39e66n50a 76V24e13s22e29l81á 3723631335228

Vidíte, já mám spíš opačnou zkušenost. Bývala jsem jako dítě v jídle hodně vybíravá. Doma dobrý, ale najíst se kdekoli jinde něčeho jiného, než nač jsem byla zvyklá, bylo pro mě vyloženě utrpením...

Dnes "sežeru" co mi přijde pod ruku. A vzhledem k tomu, že jsem byla dítko často nemocné, věčně po doktorech, dva měsíce v ozdravovně atd. a dnes mám ve věku 50+ troufnu si říct nadprůměrně dobrý zdravotní stav... tak moje současné chutě nejspíš zdegenerované nebudou.

0/0
7.10.2015 15:52

L92u10b93o44š 22O63b77r55u49č84a 6721364976231

omyl :/ .. nechtel jsem dat minus

0/0
7.10.2015 19:20







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.