Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Lékař: Za nárůst nemocných celiakií může i přehnaná hygiena v dětství

O nemoci zvané celiakie slýcháme v posledních letech stále častěji. Lidí, kteří nemohou jíst lepek, přibývá. „Příčina nárůstu není zcela jasná, nejpravděpodobnější je změna stravovacích návyků v posledních generacích a daleko vyšší hygienický standard v raném dětství,“ odpověděl on-line lékař Luděk Hrdlička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P29a84v45e17l 25S51o37b92o44t98k54a 5690694

Pan "doktor" by měl vrátit diplom:

"Podstatou je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity spočívající v abnormální reakci některých jedinců na lepek a další prolaminy."

"Dědičnost

Celiakie se dědí autozomálně dominantně s nekompletní penetrací.

Výskyt u rodinných příslušníků 1. stupně je 8–18 %, u jednovaječných dvojčat dosahuje přibližně 70 %"

http://www.wikiskripta.eu/index.php/C%C3%A9liakie

0/0
8.10.2015 12:00

J40i55r82i 43K73l32o52u37d44a 4768960937626

No hlavne vetsina z nich nema celiakii, ale jsou proste jen otraveni glyfosaty z pripravku Round Up od spolecnosti Monsanto, kterym se kropi uroda tesne pred znemi, protoze to zvedne sklizen o 5-7%. Glyfosaty se dostanou z obili do potravin a z nich az dokonce i do materskeho mleka. Tak tak nejak. https://cs.wikipedia.org/wiki/Glyfosát

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/30/glyphosate-toxicity.aspx

http://www.bio-info.cz/zpravy/glyfosaty-mohou-zpusobovat-rakovinu

+2/0
8.10.2015 8:17

P85e82t68r 80V91o85s32t34r70ý 3618630423446

A na tu kravinu, že se úroda kropí před sklizní jste přišel jak?

0/0
8.10.2015 12:26


P56a34v68e10l 43S35o45b79o87t97k20a 5760954

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smes-nebezpecnych-chemikalii-pod-nasi-posteli-evropska-unie-musi-jednat

"Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ): Směs nebezpečných chemikálií pod naší postelí – Evropská unie musí jednat

15. září 2011 | Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec), Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ)

Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) společně s dalšími nevládními organizacemi analyzoval prach z ložnic v řadě zemí Afriky, Asie a Evropské unie, včetně České republiky (1). Dnes byla zveřejněna výsledná zpráva „Domov, sladký domov - překvapení v prachu pod postelí“ (2), která ukazuje, že nebezpečný mix látek narušujících hormonální systém leží utajen pod postelemi po celém světě, a to ve vyšších koncentracích, než byly nalezeny dříve. Látky narušující endokrinní systém (tzv. endokrinní disruptory) jsou stále více spojovány s celou škálou zdravotn&iacut e;ch problémů, včetně narušení plodnosti, rakoviny a poruch pozornosti."

0/0
7.10.2015 22:09

P29a81v15e84l 17S47o23b62o64t54k34a 5620164

BLUDY!!

Ale samozřejmě chápu, čím víc špíny, tím víc nemocí a tím větší business...

0/0
7.10.2015 21:59

M67a46r45t69i92n28a 11S39e75d27l67i43c42k71á 5572815971832

Čím víc špíny, tím víc přirozeného tréninku pro imunitní systém a tím méně imunitních vad.

+3/−1
8.10.2015 0:04

P57a13v95e65l 50S28o85b53o26t29k80a 5910794

To je totální blud stejně jako že špenát je zdrojem železa.

Spála, černý kašel, příušnice, tuberkulóza, ... toxoplasmosa, tasemnice, škrkavky,... mají na zlepšení imunitního systému a na sníženhí počtu alergiků jen ten pozitivní vliv, že slabé děti se nedožijí puberty a tak v brazilských ghetech a slumech opravdu můžete - díky vysoké kojenecké a dětské úmrtnosti - opravdu najít méně alergiků než na sídlišti v Praze.

0/0
8.10.2015 11:56

P44e46t36r 66V97o43s27t15r90ý 3758650533646

Koukám, že míchat hrušky s jablky umíte dobře....

+1/−1
8.10.2015 12:27

P47a50v74e74l 64S79o66b69o76t59k19a 5120954

To jste nepochopil - špína, nemoci i paraziti jdou ruku v ruce.

0/0
8.10.2015 13:02

A26l82e48n12a 81V57e83s46e33l96á 3153141595488

Náhodou - těch nemocí ze špíny zas tak moc není. (A pokud někdo není posedlý přehnanou hygienou a dezinfekcí všeho ve svém okolí, rozhodně to neznamená, že žije ve špíně.)

0/0
8.10.2015 7:26

P79a78v65e36l 39S21o84b80o44t78k50a 5630114

jenže tahle masírka říká něco jiného. Viz i

"Špína v bytě, zdravé dítě. Něco na tom je, tvrdí odborníci

Zdroj: http://ona.idnes.cz/spina-v-byte-zdrave-dite-0wa-/zdravi.aspx?c=A150604_132252_zdravi_pet"

0/0
8.10.2015 11:58

A34l20e66n85a 27V64e11s27e43l66á 3883931185698

Ale houby - "masírka" má úplnou pravdu. Jen ten pojem "špína" je míněn optikou běžné domácnosti. Nemyslí se tím, že máte odpadky házet pod stůl a s-át chodit do kouta.

+3/0
8.10.2015 13:13

P27a23v52e68l 70S15o41b85o90t21k32a 5790894

Ocituji z minulé diskuse:

"Zvýšené riziko nakažení se Toxoplasma gondii neplatí pouze pro kontakt s kočkou jako přímým zdrojem infekce, ale i pro kontakt s materiály kontaminovanými infikovanými výkaly. Velký význam mají v tomto ohledu podrobné studie Frenkela a Ruize z Kostariky (Frenkel & Ruiz 1980; Frenkel & Ruiz 1981). Podle autorů se lidé mající kočku často nakazí uvnitř domu, především v domech s betonovou podlahou, kde kočky defekují. Vysoká prevalence je i u lidí žijících v domech s dřevěnou podlahou, v nichž bývají často prostory sloužící volně žijícím kočkám jako úkryt a jsou tak zdrojem kontaminované půdy. Oocysty jsou schopny v prostředí dlouhodobě přežívat. V zemi zůstávaly infekční i po osmnácti měsících (Frenkel a spol. 1975b). Délka přežívání oocyst závisí zejména na teplotě a vlhkosti. V suchém prostředí a při vystavení přímému slunečnímu světlu dochází k jejich rychlé destrukci (Yilmaz & Hopkins 1972). Na ostrově La Guadeloupe byla v oblastech s větším množstvím srážek vyšší prevalence toxoplasmosy než v sušších oblastech (Barbier a spol. 1983), studie ze Salvádoru však tuto asociaci nezjistila (Remington a spol. 1970). V Peru byla zjištěna negativní korelace mezi prevalencí toxoplasmosy a nadmořskou výškou (Cantella a spol. 1974). "

+

"Vědci z Univerzity Karlovy a Ústřední Vojenské Nemocnice prokázali zvýšené riziko dopravních nehod u Rh-negativních řidičů nakažených parazitem toxoplasma. Mezinárodní časopis BMC Infectious Diseases 26. května uveřejnil rozsáhlou studii českých vědců ukazující, že parazit toxoplasma, kterým je celosvětově nakažena přibližně třetina populace, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody. Vůči negativnímu vlivu infekce byli zcela chráněni řidiči s Rh-pozitivní krevní skupinou, což bylo v souladu s výsledky  dvou loňských studií, ve kterých stejný vědecký tým sledoval v laboratorních podmínkách zhoršování reakčních dob u nakažených Rh pozitivních a Rh negativních osob."

http://www.cuni.cz/UK-3298.html

0/0
8.10.2015 16:17

A20l45e48n68a 60V27e55s58e36l66á 3203871485578

Copy -  past umíte, ale trefit se do tématu, už je horší, že? ;-)

+1/−1
8.10.2015 18:52

P31a46v21e75l 42S30o51b67o66t91k20a 5790584

Ale tohle je o tématu ;-D

0/0
8.10.2015 21:53

J69i48ř29í 55L63i47b74e89r 6808940960382

Samozřejmě, že pro zdravého člověka nemá smysl držet bezlepkovou dietu. Ale přesto bych se drobně zamyslel nad tím, kolik je v současné pšenici lepku, a kolik ho bylo třeba v padesátých letech minulého století. A třeba hledal korelaci mezi tím, kolik lidí tehdy muselo držet bezlepkovou dietu a kolik dnes. Je moc divné, že na toto téma nebyl zveřejněný žádný výsledek výzkumu...

+2/−1
7.10.2015 20:51

T75o62m21á89š 56Š41a79p31o56v19a49l78o44v 2894584479521

Asi budete překvapen, ale výzkum není potřeba, protože obsah lepku je úplně stejný jako před 50 lety, zvýšeno je jen jedna z pověr na podporu tohohle nesmyslu.

+1/−1
7.10.2015 22:08

J77i56ř58í 80L68i84b19e17r 6208560500732

Rád bych Vám věřil, ale jiné prameny říkají, že oproti pšenici z padesátých let je množství lepku v současné pšenici více, jak šedesátinásobné. Další skutečností k úvaze je, že z mouky udělané z pšenice pěstované v Asii buchtu neuděláte - rozpadne se. Důvodem je malé množství lepku. Moc rád bych si v tom udělal jasno, a docela by mne zajímalo, kolik lidí v Asii má bezlepkovou dietu, popřípadě, jaký nárůst takto postižených tam byl v posledních sedmdesáti letech.

+2/0
7.10.2015 23:00

T67o49m50á24š 47Š65a67p40o76v20a59l39o57v 2114594989491

Co jsem se dočetl, tak alespoň u nás je obsah lepku ve pšenici stále stejný. To ale neznamená, že je stejný i v mouce, protože se mění postupy zpracování.

http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/bezlepkova-dieta-moda-ocista-tela-nebo-nesmysl--1522401

0/0
7.10.2015 23:37

M20a72r88t36i47n 13K48o48ž56í17n 1765116821450

Teď si představte, kolik je lepku v italské semolině, nebo amerických pšenicích.

0/0
7.10.2015 23:04

J84i39ř57í 88L69i97b63e96r 6338890170742

Tohle nejím, ba se tomu zdaleka vyhýbám...

0/0
7.10.2015 23:09

M67a96r28t33i67n34a 20S66e10d82l61i47c29k46á 5112755891582

To bude nějaký šarlatánský blábol. Krom toho, množství lepku nemá vliv na vznik alergie. Je to primární chybou imunitního systému, že netoleruje běžný antigen. Proč onemocnění přibývá? Víc se diagnostikuje, odhalují se i asymptomatické případy. Dřív, před dejme tomu 150 lety, bylo dítě s opravdovou celiakií "neduživé" a zpravidla se nedožilo dospělosti (ostatně jako 50% všech dětí). Dnes se lidi s celiakií dovedou účinně bránit speciální dietou (na dietě jsou úplně zdraví) a množí se, předávají geny dále. Není vůbec divu, že podobných onemocnění přibývá.

+1/−1
8.10.2015 0:09

J90i38ř93í 73L73i10b98e22r 6898100840222

Píšete o předávání genů - ani manželka, ani já, ani naši rodiče či prarodiče nepotřebovali bezlepkovou dietu. Dcera má jasnou celiakii, syn je "na hranici" celiakie. Je dost dobře možné, že jejich děti budou celiakové. Akorát - kde tato nemoc vzniká, tak "sama od sebe", když předtím v rodině nebyla? Pořád přemýšlím, jaká vnější příčina tuhle nemoc způsobí. Zvyšující se počet celiaků - to není samo sebou.

+1/0
8.10.2015 7:10

P48e97t28r 71V44o51s30t33r48ý 3518900253456

To, že množství lepku nemá vliv na vznik celiakie/alergie na lepek jste vyčetla kde? Nejenom že je pšenice nejvíce šlechtěnou plodinou za posledních cca 70 let, ale také její spotřeba enormně narostla. Naši předkové daleko více než pšenici konzumovali žito.

0/0
8.10.2015 12:41

M11a77r20t68i33n 96H87á17j74e98k 9787796920327

Možná by bylo vhodné zmínit, ze složení lepku před padesáti lety a dnes se poměrně značně liší díky modifikaci mnoha druhu pšenice. Pokud budete jist výrobky z původní einkorn pšenice, možná vám nebudou tolik chutnat, ale rozhodne dělají v člověku menší bordel, než moderní odrůdy. Já lepek jim, ale poznám, ze bych neměl. Par známých přestalo a vypadají... Tak nějak... Lip. A držet děti oddělené chlorem od nějaké přirozené špíny uz snad muže jen idiot...

+3/0
7.10.2015 20:41

P27a33v54e44l 19S80o87b43o62t28k57a 5110594

Toho se tedy držte... v dnešní době stěhování národů ;-D

0/0
7.10.2015 22:00

M54a65r19t48i46n78a 38S72e32d88l53i65c13k96á 5152735981482

Zajímavá spiklenecká teorie. Taky mrkev geneticky není, co bývala. ;-D

0/−1
8.10.2015 0:12

M91a50r29t12i10n 93H17á80j43e56k 9667246900217

No, Vy teorie, doporučuju si něco přečíst. Většina ze současných cca 140 nejpoužívanějších odrůd pšenice prošla více než tisícem cyklů křížení a z toho samozřejmě nejvíce v posledních letech. Takže výnosy se zmnohonásobily, zrn je víc, neopadávají, klasy jsou polovičně vysoké a tvrdší, protože se lámaly. Ale postupně se mění i složení mouky, a tomu se holt lidé přizpůsobují pomaleji.

+1/0
8.10.2015 8:46

L32u46b42o50š 65O60b41r10u64č58a 6941434116771

nedavno jsem omylem dostal bezlepkovy segedinsky gulas s knedlikem.. az na ridsi stavu to bylo celkkem fajn ;)

ale jinak jsem alergicky maximalne na blbce ;)

+3/0
7.10.2015 19:18

M16a83r82e69k 63Š78i64m59o39n 2524647258418

Z čeho se dělá bezlepkový knedlík? Jak vlastně drží pohromadě?

0/0
7.10.2015 20:24

J65i45ř80í 15L18i96b42e43r 6658630630182

Pošlete mail na jliber@seznam.cz, rád pošlu recept :-)

0/0
7.10.2015 20:37

M47a16r90t85i69n16a 66S92e38d73l59i73c96k59á 5212555711162

"Bezlepková dieta" zní sice kouzelně a slabší povahy tomuto kouzlu podlehnou, ale pro člověka bez alergie na lepek je zhola zbytečná. To je stejné jako přesvědčení, že nejíst třeba celer je zdravější, protože hodně lidí má na celer alergii. :-)

+3/−1
7.10.2015 18:50

P89a85v50l28a 75K64v82a53p86i45l67o43v50á 7309298614257

Konečně mi někdo potvrdil, že moje stravovací návyky z dětství, tedy mrkev zrovna vytržená ze záhonu ještě s hlínou, ovoce ze stromu, ovoce z lesa co vidělo vodu jen dešťovou atd., byly vlastně správné. ;-D Tak nějak jsem to tušila a děti vychovávám stejně. Jediná alergie, která mě kdy potkala byla kopřivka POUZE z mléka. Dneska můžu sníst cokoliv a kombinovat klidně třešně s pivem.

+25/0
7.10.2015 15:27

K71a72r73e69l 45N97o31v12á90k 1854178183576

Přesně já jedl psovi jídlo z misky a rval se s nim, slipicim šrot a nahnilé švestky znamenaly první opici

+1/0
7.10.2015 22:13

K85r85i71s58t73ý76n67a 28B40e35n12e26š29o30v34á 5934336386543

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

+1/0
9.10.2015 21:58

K45r43i48s81t97ý46n53a 86B28e26n83e78š75o45v38á 5594806716903

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

K56r51i92s95t41ý47n70a 53B26e76n96e17š66o56v61á 5714236466143

Taky jsem u babi na zahrade jedla nemyte ovoce, kedlubny i se slupkou jen omyty v sudu, hladila zvirata a stejne mam vic alergii vcetne silne na kocku. Ale vyznam tohohle postupneho treninku imunitniho systemu uznavam.

0/0
9.10.2015 21:58

P72a22v29l88í49n12a 56B56u35t80a90n70o52v32á 3424814138518

Jsem ráda, že i "gastrolékař" řekl naplno, že pro zdravého člověka nemá význam držet bezlepkovou dietu. Mám ve svém okolí pár lidí, kteří s tím začli blbnout a berou to jako redukční dietu :-/

Samozřejmě, že je zbytečné zahušťovat moukou kde co, ale dejte si k tlačence s cibulí, místo čerstvého pšeničného chleba, třeba pohankový rohlík ;-):-)

+15/0
7.10.2015 15:01

T46o17m44á37š 92Š37a20p30o18v26a32l24o72v 2244224769971

Bezlepková dieta skutečně může pomoct ke zhubnutí a celkové lepší kondici. Není to ale vynecháním lepku, ten je v tom nevinně. Lidé se musí vyhýbat polotovarům a vařit z čerstvých surovin. Čili průměrně inteligentní jedinec dosáhne stejného výsledku i s lepkem.

0/0
7.10.2015 22:11

M77a36r61i53e 93D83a89n44č71á34k15o54v84á 5345738583306

Pavel Pípa jenom mínusuje, ale do debaty se nepřidá. Není to škoda, pane Pípo?

0/0
7.10.2015 14:50

P75a38v68l45a 29N91o78v28á 3935398339210

Třeba nemá dost íček ;-)

0/0
7.10.2015 14:51

M18a75r57i74e 33D63a55n50č96á52k32o53v91á 5305128143756

nebo se bojí, že ho utlučeme argumenty?

0/0
7.10.2015 14:53

P32a91v57e64l 51P47í83p17a 1611585448827

Argumenty o čem? O škodlivém lepku pro zdravého člověka?? :D

+2/0
7.10.2015 14:57

M34a98r54i65e 33D63a58n57č78á60k69o28v17á 5325338153256

Obecně vzato, jak víte, že jste skutečně zdravý? celiakie se totiž z krve prokáže jen v některých případech, nikoli ve všech a intolerance se prokáže pouze tak, že lepek zkusíte vyřadit a je vám líp, ta se z testů zjistit nedá. Netvrdím, že všichni, kdo jsou bez lepku energičtější a celkově více v kondici jsou nutně celiaci a intolerantní lidé, ale faktem je, že po jeho vyřazení se mnozí, nikoli všichni, cítí lépe. Toto je argument. Berte, nebo nechte být, ale vysmívat se?? O čem to svědčí?

+2/−1
7.10.2015 15:04

P53a97v89l73í52n70a 47B75u55t65a37n73o67v71á 3154214678728

Nemyslím, že se p. Pípa vysmívá. Nebo možná trochu jo, ale dokážu to pochopit. Z bezlepkové stravy, se v poslední době, stal obrovský hit, řada lidí v ní hledá, nikoliv zlepšení zdravotního stavu, ale snadné zhubnutí. Takovou bezpracnou dietu ala "hubne to samo". Což je samozřejmě blbost, protože po pár měsících, kdy vynecháváte lepek, zhubnete ale v okamžiku, kdy ho začnete znova jíst, jste tam kde jste byla + něco navíc :-/

+3/0
7.10.2015 15:43

H53e77l86e67n65a 52Č56í95ž71k31o39v57á 9291241772918

To, že se bezlepkovka dostává do módy, bych asi ani nevěděla, nebýt diskusí na iDNES a podobných běžných serverech. Na hubnutí je to samozřejmě nesmysl, co jsem zaznamenala, tak celiak bývá často příliš hubený, neboť nevstřebává živiny, takže při nasazení diety spíš pár kil přibere.

+2/0
7.10.2015 15:55

M18a59r54i18e 81D37a16n89č76á97k30o82v21á 5885648173496

neprosazuji bezlepkovou dietu jakožto hubnoucí program, prosazuji to (avšak jen sama pro sebe, nikomu to necpu) jakožto stravování, které je lehké, pro mnohé lidi zdravější, necítí se nafouknutí, unavení, zlepší se jim pleť .. to, že se z toho stal hubnoucí fenomén nepovažuji za důležité, v minulosti jsme tady měli řadu nesmyslných diet a všichni nakonec prozřeli. Faktem ale zůstává, že mnoho lidí se i přes neprokázanou celiakii cítí na nízkolepkové či zcela bezlepkové dietě lépe.

0/0
8.10.2015 6:53

H59e78l37e37n84a 42Č46í27ž55k98o25v46á 9971451222958

Pardon, že odboučuji od lepku a soustředím se spíše na stravování obecně, ale... už drahná léta, jako laik, si kladu otázku, zda není dobré vzpomenout si na to, co člověku chutnalo/nechutnalo, když byl úplně malý.

Já například, ačkoli jsem nakonec, až na několik málo specifických pokrmů, snědla všechno, jsem tenkrát měla nejraději maso (včetně rybího), zeleninu ve všech úpravách a kyselé ovoce. Nejedla jsem sladké, s výjimkou čokolády (k údivu celé rodiny a širšího okolí -- protože "děti přece jsou na sladké"; jenže mě udělal radost ne dortík, ale 5 deka moravského uzeného s kyselou okurkou), z obilných potravin jsem měla ráda jen špagety a chléb; ne rohlíky, ne buchty a koláče, odmítala jsem skoro vše ze "sladkého", nekysaného mléka (ovocné koktejly, pudink, kakao), jedla jen jogurt a zrající sýry (syrečky, rokfor, hermelín).

Znám ovšem lidi, kteří zase maso odmala nemají rádi a dávají přednost např. těm obilným nebo mléčným věcem.

O co mi jde: jestli to, co nám chutnalo v útlém dětství, když naše chuti ještě nebyly "zdegenerované", není vlastně to, co nám, jako jednotlivcům, prospívá. Za sebe můžu potvrdit, že vždy, kdy se -- často i bezděčně -- vrátím ke stravování, které mi vyhovovalo ve 3 nebo 4 letech, je mi nejlépe.

+7/−2
7.10.2015 14:39

A74l62e54n65a 59V90e25s71e95l90á 3663321725848

Vidíte, já mám spíš opačnou zkušenost. Bývala jsem jako dítě v jídle hodně vybíravá. Doma dobrý, ale najíst se kdekoli jinde něčeho jiného, než nač jsem byla zvyklá, bylo pro mě vyloženě utrpením...

Dnes "sežeru" co mi přijde pod ruku. A vzhledem k tomu, že jsem byla dítko často nemocné, věčně po doktorech, dva měsíce v ozdravovně atd. a dnes mám ve věku 50+ troufnu si říct nadprůměrně dobrý zdravotní stav... tak moje současné chutě nejspíš zdegenerované nebudou.

0/0
7.10.2015 15:52

L81u66b31o18š 69O45b49r64u32č27a 6171894356381

omyl :/ .. nechtel jsem dat minus

0/0
7.10.2015 19:20





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.