Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rajče a jahoda bez chuti? Jak se nenapálit při nákupu zeleniny a ovoce

V reklamách všechno vypadá šťavnatě a neuvěřitelně svěže. Ale jaká je realita v supermarketu, ve stáncích nebo u farmářů na trhu? Často trochu jiná. Naučíme vás, jak a kde správně vybírat ovoce a zeleninu, abyste pořád jedli to nejlepší. A rozhodně to nemusí znamenat bio.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P73a77t20r70i76k 70H54r43a84d53i27l 9299962464740

To chce zeleninovyho kouce.

+1/0
29.7.2015 22:17

H56e63l14e67n30a 73P97a12r71d60u70b90s94k69á 1289782701421

Zeleninovýho sexkouče? ;-D

0/0
30.7.2015 14:35

J47i77t40k86a 83D53u42f97k54o94v51á 2503869924707

Nejednou jsem v Berouně na náměstí viděla na úterních farmářských trzích prodávat i banány. Zajímalo by mě, který český "farmář" je vypěstoval :-)

+2/0
29.7.2015 20:46

L23a57d54i87s56l10a25v 74P74r48o19t15i79v59a 7736666734564

Největší hnus těchto výpěstků pochází z Holanska. Nekupovat !!!!!!!!!

0/0
29.7.2015 17:50

L86a58d68i43s69l78a60v 34P32r29o13t60i31v73a 7766296814214

Článek sice nestojí za nic, ale všimněte si jaký hnus je zelenina z Holanska. Jako když jíte nějaké amarouny bez chuti ( o nějakých vitamínech ani nemluvím).  Jenom hnusná hmota plná vody. Těm by se to mělo zakázat pěstovat. Nejlépe nekupovat a takové magory ignorovat !

0/0
29.7.2015 17:49

K73a90r23e41l 31U13r64b48a74n 8474612488791

Článek o ničem

0/0
29.7.2015 15:42

K37a76m93i10l 43D12o78l87e74z37e32l 6772956714242

farmar nepouziva hnojiva ? aha. Clanek je naprosto neverohodnou smesi dohadu a polopravd.

+2/0
29.7.2015 15:37

P26e45t37r 59D77o61s92p82í42š54i36l 2652788301149

Je vidět že je "okurková" sezona další článek o ničem - vlastně o okurkách:-). Škoda, že autorka nezmiňuje fakt, že zboží v našich supermarketech je často druhé kategorie e srovnání s řetězci v Německu nebo Rakousku.

0/0
29.7.2015 14:11

P22e72t82r 48S74e82d37l72á43č27e12k 6332971637903

Zeleninu a ovoce, když ještě nemám svou, občas koupím v akci v supermarketu. Rajčata, i když jsou červená chutnají tak za 4-, ale farmářům nevěřím, chtějí také jen vydělat. Zato se těším na rajčata na svém, ty budou mít chuť od Slunce!

0/0
29.7.2015 14:00

M63a35r41t50i31n 39J20i12r70o27u44s93e60k 7556165455988

Včera jsem koupil rajčata, koktejlovky, která se prodávají po celých vijanech. Jsou středně velká, kolem 50g a jsou tak neskutečně chutná, že jsem nelenil a zjistil si, co je to za odrůdu pro vlastní pěstování příští rok. Je to odrůda Tastier F1. Takže k již pěstovaným Start přidám i tuhle lahůdku.

0/0
30.7.2015 11:15

M66a69r24t58i94n57a 95T41r88o71j93a41n74o38v93á 5283508905

Mohu-li být tak smělá, tak bych požádala Markétu Simerskou, která tu zatím pilně zkouší, zda jí funguje znaménko mínus, aby zkusila přihodit též nějaký, ať už odborný či laický, názor. Zejména by měl zajímalo, s čím konkrétně nesouhlasila ohledně rozboru spotřeby dusíku u zelí a používání pesticidů. Ale jestli se na to necítíte, tak samozřejmě klidně dál mínusujte.:-)

0/−1
29.7.2015 13:29

B11e34d38r97i74c12h 69Z22i30t40k87o 1756270368805

Tzv. Farmarske trhy jsou predevsim obrovsky byznys pro poradatele, vetsinou jsou dotovane a poradaji je firmy napojene na vedeni kraje.Konkretne u nas v Teplicich vychazi pro nejmenovanou prazskou poradatelskou firmu temer 100000 kc dotace na jeden den, jeden trh.To je panecku tunel!Prodejce plati 500 kc na den za misto.A ty musi vydelat.A poradatel ho potrebuje pro ten kolorit behu trhu,takze se privrou obe oci a puvod zbozi se neresi.Vietnamci maji svoji vlastni distribucni sit ovoce zeleniny a je to dovoz z Nemecka,ciste a pouze seda ekonomika.I DPH je v Nemecku mensi.Jezdi to sem doslova po kamionech.Snad jste si uz vsimli, ze nikde uz nema rodily cech obchod ovoce-zeleninu (dominantni sortiment) jako drive,dnes maji obchod O-Z pod kontrolou Vietnamci.Do republiky je dovazena ovoce-zelenina bez jakekoliv kontroly a zdaneni, Jahody jsou vzdy nemecke, jsou to ty v miskach 500 gr,polske jsou drazsi a jsou balene ve drevenem spanku 2Kg. Ikdyz si pujdete ceskou jahodu natrhat samosberem tak zaplatite 50 -60 Kc, opravdu si myslite, ze jahoda za 40 kc/kg u Vietnamce je ceska? :-P

0/0
29.7.2015 13:03

P13e66t38r 48N41o67v76o45t18n42ý 1660256691952

To je skvělý nápad to BIO. Zkusil bych to cvičně na dva roky zavést plošně po celém světě - půlka lidí zemře na hladomor a bude po problému s populační explozí. :-)

+1/−1
29.7.2015 12:50

H88a49n75a 19D64o15s21t70á67l94o22v88á 1829364640524

"A supermarkety to vědí. Jejich mrkev by tak mohla posloužit jako patnácticentimetrové pravítko, hrušky snad prodavačky přeleštily okenou a papriky vypadají jako ze sádrového odlitku."

Kdy byl autor naposledy v supermarketu? ;-D

+12/0
29.7.2015 12:32

S22t54a66n59i71s70l64a79v 19Z32a33h87á29l65k17a 3858100268408

Koupil jsem na tržnici bio česnek, paličku za 50 Kč. Na pohled velmi pěkný. Do týdne jsem česnek musel vyhodit, protože v každé paličce byl nejméně jeden stroužek plesnivý.

No a teď babo raď.

V současné době téměř nerozeznatelné, která potravina je kvalitní, zdravá, vypěstovaná v ČR (a bohužel se nemohu spolehnout na to, že to co je české je kvalitní a zdravé), nebo někde jinde (a že vše co je cizí, je už z principu nekvalitní). Vše je o lidech a jejich poctivosti a bohužel i o naší ostražitosti.

Jen málokdo má sílu na to, neustále něco hlídat a kontrolovat a proto rizkuje, že sní i něco nezdravého.

A pochybuji o tom, že ta paní v tom článku, pro své dítě dělá jen to nejlepší.

+3/0
29.7.2015 12:17

M89a22r65t62i31n69a 41T97r43o35j52a84n50o79v64á 5293228575

Úplně v klidu kupujte ovoce a zeleninu v supermarketech, ideálně zboží evropského původu. Všechno to prochází kontrolama, i když dokonalé to nikdy nebude, ale na úrovni dnešních poznatků je to celkem dobré. Doma to důkladně umyjte. (Neumyté hroznové víno ovšem doporučuji jako vynikající přírodní prostředek proti zácpě:-)). Ostražitost doporučuju u banánů, oloupat a rukama od šlupek se nedotýkat vnitřku, pokud se bez nich obejdete, tak si je nekupujte vůbec, jste-li háklivější na přítomnost chemie. Banány jsou bezkonkurenčně nejprolitější a nejzanesenější všemi možnými pesticidy, aby se to vůbec ve velkém vypěstovalo a rozeslalo bez úhony po světě.

0/0
29.7.2015 12:33

B19e33d28r83i94c10h 41Z80i32t50k12o 1866360878665

Neverte na farmarske trhy, to neni zadny vydobytek doby.V kazdem meste byvala trznice,to bylo misto obchodu a bylo bezne ,ze se potkal pestitel a zakaznik.Pak nastoupily markety a dokonce i zakazy trhu a nyni, po letech je opet objevujeme.Kazdopadne cesnek si kupte bez privlastku bio, anebo pozadujte certifikaci odrudy v pripade nakupu sadboveho,tu vam nejspis nikdo neda, nebot sadbovy nabizi neopravnene.Rane cesneky jsou vetsinou francouzske a polske odrudy pestovane u nas, to je ten prvni,mokry , na jare.Dale prichazeji na radu nektere druhy ceskeho cesneku a vy klidne chtejte znat odrudu cesneku.,nemuze Vas uspokojit vyraz palicak,techto je mnoho druhu a nekteri prodejci ani nevi, co presne to znamena.Z poskych odrud doporucuji Harnas, pestuje se i v CR a je dobry.

+1/0
29.7.2015 13:12

V95l73a40d56i90m45í89r 39Š72n31e53k 9654468826181

To je zase starostí. Měli bysme být rádi, že máme co jíst. Co by za to lidi za války dali. Jíst zeleninu a ovoce s "chemií" je pořád lepší, než žádné ovoce a zeleninu.

+3/−5
29.7.2015 11:54

J63a45n 93D37l89o91u22h16ý 8266650303500

Autorka kuchařek proto hrdě vaří svému malému potomkovi pouze z biozeleniny.- ať žijí dusičnany a doplňková půjčka ;-D;-D Ono je to v našich podmínkách v zásadě jedno, nebo snad na BIO zeleninu prší také jiný déšť a spad? ;-)

+7/−2
29.7.2015 11:23

M46a90r95i55e 98H63r28č53k15o34v72á 7302220283934

Jo, a proto hrdá matka pracuje pro Albert, který dováží rajský z Holandska a permanentně tam čarují s cenovkami tak, že by se za to nemusel stydět ani profesionální zloděj. A pak tady mele o tom, jak vaří potomkovi z biozeleniny.... U nás se dá sehnat v sezoně čerstvá a dobrá zelenina na trhu. Vybrala jsem si tam jednoho staršího pana zelináře, který občas prodává s paní, občas vypomáhá syn. Poctivýho zemědělce poznáte podle rukou... Jeho rajčata jsou vynikající.

0/0
29.7.2015 14:15

J54a62n 51S44o93u96k24u85p 1654914976965

K tomu panelu po straně snad jen to, že marže NENÍ zisk. Marže může být klidně osmdesát procent a zisk přitom nulový.

+7/0
29.7.2015 11:20

P73a82v67l24a 89C70t94i53b48o75r74o53v11á 2280383127

Jednoduchá rada zní .. přivoňte si. Když nevoní, nekupujte...

+5/0
29.7.2015 11:10

P39a72v73e25l 70N96o66v53á73k 7312359526319

Tak zrovna jahody podle cuchu proste nepoznate.... a ze bych chodil po obchodech a ochutnaval to fakt nehrozi :-D

+2/0
29.7.2015 11:05

M14a40r62t10i66n53a 70T47r19o81j59a27n74o55v78á 5863978425

Já tyhlety neprofesionální bio bláboly opravdu zbožňuju... :-P

Hlavně žádná chemie a už vůbec ne chemická hnojiva: hnůj není chemie - to vymyslela nějaká obzvlášť skopová hlava - rostliny si samozřejmě berou z hnoje živiny a to jsou co? ano, chemické prvky, zejména N, K, P. Ale protože v hnoji je živin málo, je samozřejmě nutné tyto živiny (ze kterých se ty rostliny skládají!) do půdy dodávat i ve formě hnojiv minerálních, jinak totálně za pár let půdu vyčerpáte ze zásob dostupných živin, protože tu zeleninu sklidíte a odnesete z pole (jen tak pro představu - třeba zelí má na ha spotřebu cca 180 kg čistýho dusíku, z hnoje v dávce 60t/ha ho tam dodáte sotva třetinu, ten zbytek se prostě dohnojí minerálnímu hnojivy, protože jinak bude to pole za pár let k ničemu a vzpamatovávat se bude tisíce let...! A takhle je to se všemi živinami a se všemi plodinami (jen ty nároky na spotřebu se liší podle rodů a druhů).

Druhá věc je používání pesticidů - tedy všech postřiků, ať už proti škůdcům nebo chorobám. Tady je samozřejmě namístě to nepostřikovat bezhlavě, ale to popravdě dělá málokdo, ono to taky stojí docela hodně peněz a zemědělec je taky jen podnikatel, který náklady minimalizuje. Navíc mají všechny postřiky ochrannou lhůtu. A myslet si, že nepostříkaná zelenina a ovoce jsou zdravější může být celkem solidní omyl - on na tom sice není postřik třeba proti plísním, ale jsou v tom pak rovnou ty plísně, které taky nemusí být vidět a to, co produkuje třeba takový rod Apergillus, teda opravdu ke konzumaci nedoporučuju...:-)

+19/−1
29.7.2015 9:44

V75l67a21d56a 92M28u82s35i75l 9250246498683

Hnuj neni chemie...

   Jiz asi pred 20 a   vice lety bylo prokazano, že  zelenina hnojena kravskym hnojem ma mnohem   vice  dusicnanu, nez hnojena  umelymi hnojivby. Ty   dusicnany mohou byt karcinogeny...!!!!

+2/0
29.7.2015 11:13

M44a51r31t43i45n22a 52T44r73o67j63a30n89o23v96á 5953518875

Ne, nebudu se s váma pouštět do debaty, evidentně nevíte, co mluvíte.:-)

+1/−5
29.7.2015 11:14

K66a75r87e59l 84N20a57s46t44o27u40p76i54l 3330681220241

odkaz?

0/0
29.7.2015 13:48

M74i53l21e42n73a 54K96l11o10u56č36k13o14v84á 1394343371560

Takže Vietnamci se do velkoskladu nahrnou jako první a shrabnou ty nejstavnatejsi kousky - prosim trochu upřesnit. Pokud vím,tak v Makru nakupují na bedny a že by tam bylo neco nejstavnatejsiho? Zase článek o ničem.

+11/0
29.7.2015 8:27
Foto

V73l80a84s66t21i85s97l76a35v 14B95o23č40e60k 1768982321523

Výborná je informace, jak vybírat okurku podle toho, jaká je na řezu. Od teď do obchodu pouze s nožíkem a krájet, krájet a krájet;-D

+29/0
29.7.2015 8:19

M40i54l91e30n90a 57K84l62o30u43č39k41o11v52á 1264753941410

Jo a nezapomenout ochutnavat, tu jahodu, tu redkvicku, a co hrušku? A už mě prodejce pozene svinskym krokem.

+13/0
29.7.2015 8:28

B39o18h42u35m43i96l29a 92M15a85j26e74r35o15v62á 4867931824

a lámat chřest a trhat lístky z ananasu;-D

+10/−1
29.7.2015 9:09

M64a52r89t37i81n58a 64T64r47o92j12a53n95o63v65á 5453688235

Jo, vstoupit mi Dita P. do zelinářství (kdybych teda nějaký měla), už ve dveřích po ní hodím tu zaručeně bio nejshnilejší broskev...

+7/−1
29.7.2015 10:35

M20i15r20e93k 11Š96t52e97f45a55n 9189339779238

lidé jsou pohodlní, radsi zajdou do marketu kde je vsechno - viz Praha Zličín o víkendu praská ve švech! a pri tom staci na netu zadat ekofarma nebo prodejní zahrada a možná nektere prekvapi, že to neni az tak daleko a uvidi zeleninu hned na poli, pripadne zda je pole bez plevelu nebo od plecky seškrábnuté..!

+2/−1
29.7.2015 7:48

M58a43r20i51e 51D12a36n82č69á78k59o35v89á 5615898613196

já doma pěstuju všechno bio eko, protože se nevyznám ve škůdcích ani v postřicích, jelikož jsem totální začátečník, výsledkem je, že jsem zatím nesklidila nic, ani ta jablka se nedají jíst, neboť jsou červivá.. Takže od příštího roku začínám jinak, přes zimu naštuduju problematiku škůdců a jejich likvidace a na jaře se už na nějaké bio eko z vysoka vykašlu.

+20/−1
29.7.2015 7:29

L89i46b49o76r 88N71e69d50b91a84l 9827220192558

A to je přesně problém, který kdo někdy něco pěstoval, tak ví, že BIO je jeden velký podvod na zákazníka. Bez postřiku a trochy hnojiva nevypěstujete vůbec nic.

+12/−1
29.7.2015 8:40

J23o24s87e93f 61K53a23r92f66í85k 7362445406440

Náhodou, babička má na zahradě supr bio brambory:-P

Mno ikdyž slimáky a mšice taky asi něčím hubí;-D

0/0
29.7.2015 11:37

K75a16r89e17l 82N45a28s86t38o46u69p71i49l 3100581270521

on je obecně totiž problém, že většina lidí si myslí, že když chtějí "bio" zeleninu, tak že si vyhradí nějaký místo, tam zasadí nějakou zeleninu, nebo vysadí nějaký strom a že to nebudou stříkat a ono to nějak přežije... jenže to je samozřejmě blbost. Princip bio pěstování je v symbióze okolí, je mít vše společně s rostlinama, které odpuzují škůdce, vytvářet prostor pro živočichy, kteří se škůdci živí, pro žížaly, které kypří půdu, kompostovat, zapravovat rostlinné přebytky zpátky do půdy, atd, atd... Bio jen na oko, s tím že nebudu hnojit a stříkat je blbost...

+1/0
29.7.2015 13:46

T70o60m32á45š 20C11h66r37u18d94i95m78s62k49ý 5534406357746

Sepp Holzer

0/0
29.7.2015 9:29

J85a93n75a 38B72o37u35l85o50v34á 7890136231441

Ale jo, některá zelenina bez postřiků jde pěstovat, ale bez hnojení opravdu ne. Taky záleží jak který rok - když je hodně vlhko, bez postřiku proti plísni prostě rajčata dřív odumřou, než z nich něco je, to samé třeba okurky. Nebo brukvovité rostliny - na ty zas s oblibou lezou dřepčíci, takové malé černé mrchy, a to se musí stříkat, jinak z toho lautr nic není. A ovoce bez postřiku? Ani náhodou, ty přešlechtěné odrůdy prostě nepřežijou.

+6/−1
29.7.2015 10:57

M48a43r64t83i18n97a 64T14r33o78j73a50n32o18v75á 5963258405

No, s tím "přešlechtěním" je to přesně naopak. Odrůdy se šlechtí především na odolnost (proti mrazům, škůdcům, chorobám etc..). Dejte si na zahradu nějakou starou odrůdu jablek mezi ty nové, a uvidíte, co vám ponese. Nebo třeba meruňková klasika - Velkopavlovická - skvělá meruňka, ale dost neodolná.

+1/−1
29.7.2015 11:10

R24a34d72i33m 76K41u86n93z 3205332593410

Třeba křen, ten můžete vypěstovat bez postřiků. ;-D

0/0
29.7.2015 11:11

M47a15r80i60e 39D29a84n69č32á36k19o80v69á 5955648313156

tak ten teda nepěstujeme, ale např. květák nám cosi ožralo, rajčata mají plíseň, papriky taky, mrkev je o.k., cibule taky, ale jablka jsou prolezlé červy a navíc jadřince černají, dokonce i lísky jsou napadeny červíky...jen rybíz jsme měli sklizeň jedna báseň, ale angrešt je taky čímsi napaden...

0/−1
29.7.2015 11:15

J27a20n53a 19B59o87u87l70o25v65á 7330956231871

Mám podobné zkušenosti. Rybíz snad jediný funguje bez postřiků. Jako dítě si pamatuju lískové ořechy a všechny byly vždycky červivé - kdysi mi někdo řekl, že nejlepší obrana proti tomu jsou slepice na zahradě.

0/0
29.7.2015 11:29

M40a54r91i41e 68D68a70n77č55á22k55o17v87á 5255918633796

ehm..tak já že bych si tam jako stoupla, na tu zahradu ;-D

+2/0
29.7.2015 11:40

J76a65n 88D92l23o15u31h86ý 8276920883240

ten jím jako přílohu 3x denně. ;-D

0/0
29.7.2015 11:27

J62a60n72a 19N48o78v36o76t64n95á 4625442489633

Jablka se nedají jíst, když jsou červivá? Hmmm... zajímavý poznatek. Ten červík ovlivní chuť jablka? Nebo snad je to jablko zdravotně rizikové? Napadlo vás někdy vykrojit jádřinec i s červíkem? To je jako když nebudete jíst brambory, na kterých ulpělo trochu zeminy Rv

+1/−4
29.7.2015 11:05

M41a63r51i98e 72D78a61n85č56á40k34o93v27á 5485698533506

nene, ale ty naše jsou tak prolezlá červy, že se fakt nedají vykrát, nic z nich nezbyde :-) kdyby tam byla jede červík v každém jablíčku, tak to mi samozřejmě nevadí ;-)

+1/−1
29.7.2015 11:09

J75a80n63a 92N60o81v97o49t46n65á 4855252809133

Tak to potom jo :-) Už jsem se lekla, že kvůli červíkovi zlikvidujete celou úrodu. Na druhou stranu máte jasno v tom, že vaše jablíčka jsou výborná a chutnají moooc. Jen na vás nezbyde ;-(

0/0
29.7.2015 11:39

M54a53r59i73e 67D45a27n29č20á61k76o14v41á 5845538603876

:-)

uvidíme příští rok, letos, i když ještě nejsou ani zralá, už jsou samá díra a po rozkrátí vyžraná. takže příští rok valíme postřik a hyn sa ukáže, kdo vyhraje :-)

0/−1
29.7.2015 11:51

M16a20r54t85i62n84a 70T80r80o52j59a36n23o74v69á 5753378785

Červi samozřejmě chuť ovlivňují a ne málo. Ovoce se tím jejich slintáním při požírání kazí a navíc do toho kaděj... Mně třeba hovínka (ani červí) moc nechutnají...

+4/−1
29.7.2015 11:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.