Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rajče a jahoda bez chuti? Jak se nenapálit při nákupu zeleniny a ovoce

V reklamách všechno vypadá šťavnatě a neuvěřitelně svěže. Ale jaká je realita v supermarketu, ve stáncích nebo u farmářů na trhu? Často trochu jiná. Naučíme vás, jak a kde správně vybírat ovoce a zeleninu, abyste pořád jedli to nejlepší. A rozhodně to nemusí znamenat bio.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P76a42t27r55i73k 33H89r82a18d21i59l 9879502814150

To chce zeleninovyho kouce.

+1/0
29.7.2015 22:17

H51e41l16e46n81a 62P51a66r43d75u76b82s39k58á 1359812981791

Zeleninovýho sexkouče? ;-D

0/0
30.7.2015 14:35

J67i61t83k37a 70D62u53f34k41o69v60á 2963969874537

Nejednou jsem v Berouně na náměstí viděla na úterních farmářských trzích prodávat i banány. Zajímalo by mě, který český "farmář" je vypěstoval :-)

+2/0
29.7.2015 20:46


L80a11d76i77s31l43a61v 20P98r51o78t90i92v40a 7576356224784

Největší hnus těchto výpěstků pochází z Holanska. Nekupovat !!!!!!!!!

0/0
29.7.2015 17:50

L30a88d97i76s79l77a62v 21P50r92o90t68i45v87a 7326116384814

Článek sice nestojí za nic, ale všimněte si jaký hnus je zelenina z Holanska. Jako když jíte nějaké amarouny bez chuti ( o nějakých vitamínech ani nemluvím).  Jenom hnusná hmota plná vody. Těm by se to mělo zakázat pěstovat. Nejlépe nekupovat a takové magory ignorovat !

0/0
29.7.2015 17:49

K56a60r64e28l 57U61r41b58a79n 8684222768151

Článek o ničem

0/0
29.7.2015 15:42

K57a80m76i17l 88D75o11l32e23z66e79l 6502696504622

farmar nepouziva hnojiva ? aha. Clanek je naprosto neverohodnou smesi dohadu a polopravd.

+2/0
29.7.2015 15:37

P62e55t88r 64D58o10s74p56í60š72i36l 2652288981199

Je vidět že je "okurková" sezona další článek o ničem - vlastně o okurkách:-). Škoda, že autorka nezmiňuje fakt, že zboží v našich supermarketech je často druhé kategorie e srovnání s řetězci v Německu nebo Rakousku.

0/0
29.7.2015 14:11

P50e44t45r 45S19e90d38l98á56č10e16k 6672891797243

Zeleninu a ovoce, když ještě nemám svou, občas koupím v akci v supermarketu. Rajčata, i když jsou červená chutnají tak za 4-, ale farmářům nevěřím, chtějí také jen vydělat. Zato se těším na rajčata na svém, ty budou mít chuť od Slunce!

0/0
29.7.2015 14:00

M57a16r98t77i12n 90J14i63r75o39u10s30e14k 7806325575118

Včera jsem koupil rajčata, koktejlovky, která se prodávají po celých vijanech. Jsou středně velká, kolem 50g a jsou tak neskutečně chutná, že jsem nelenil a zjistil si, co je to za odrůdu pro vlastní pěstování příští rok. Je to odrůda Tastier F1. Takže k již pěstovaným Start přidám i tuhle lahůdku.

0/0
30.7.2015 11:15

M23a72r31t44i14n60a 59T34r63o98j87a58n89o20v94á 5423128655

Mohu-li být tak smělá, tak bych požádala Markétu Simerskou, která tu zatím pilně zkouší, zda jí funguje znaménko mínus, aby zkusila přihodit též nějaký, ať už odborný či laický, názor. Zejména by měl zajímalo, s čím konkrétně nesouhlasila ohledně rozboru spotřeby dusíku u zelí a používání pesticidů. Ale jestli se na to necítíte, tak samozřejmě klidně dál mínusujte.:-)

0/−1
29.7.2015 13:29

B37e87d25r17i14c85h 67Z15i45t88k86o 1566750988975

Tzv. Farmarske trhy jsou predevsim obrovsky byznys pro poradatele, vetsinou jsou dotovane a poradaji je firmy napojene na vedeni kraje.Konkretne u nas v Teplicich vychazi pro nejmenovanou prazskou poradatelskou firmu temer 100000 kc dotace na jeden den, jeden trh.To je panecku tunel!Prodejce plati 500 kc na den za misto.A ty musi vydelat.A poradatel ho potrebuje pro ten kolorit behu trhu,takze se privrou obe oci a puvod zbozi se neresi.Vietnamci maji svoji vlastni distribucni sit ovoce zeleniny a je to dovoz z Nemecka,ciste a pouze seda ekonomika.I DPH je v Nemecku mensi.Jezdi to sem doslova po kamionech.Snad jste si uz vsimli, ze nikde uz nema rodily cech obchod ovoce-zeleninu (dominantni sortiment) jako drive,dnes maji obchod O-Z pod kontrolou Vietnamci.Do republiky je dovazena ovoce-zelenina bez jakekoliv kontroly a zdaneni, Jahody jsou vzdy nemecke, jsou to ty v miskach 500 gr,polske jsou drazsi a jsou balene ve drevenem spanku 2Kg. Ikdyz si pujdete ceskou jahodu natrhat samosberem tak zaplatite 50 -60 Kc, opravdu si myslite, ze jahoda za 40 kc/kg u Vietnamce je ceska? :-P

0/0
29.7.2015 13:03

P91e94t67r 44N19o96v55o74t23n13ý 1120556721652

To je skvělý nápad to BIO. Zkusil bych to cvičně na dva roky zavést plošně po celém světě - půlka lidí zemře na hladomor a bude po problému s populační explozí. :-)

+1/−1
29.7.2015 12:50

H44a67n28a 47D53o44s41t92á18l85o63v39á 1689704720764

"A supermarkety to vědí. Jejich mrkev by tak mohla posloužit jako patnácticentimetrové pravítko, hrušky snad prodavačky přeleštily okenou a papriky vypadají jako ze sádrového odlitku."

Kdy byl autor naposledy v supermarketu? ;-D

+12/0
29.7.2015 12:32

S87t98a89n65i94s51l59a32v 14Z20a61h73á22l15k58a 3238110698778

Koupil jsem na tržnici bio česnek, paličku za 50 Kč. Na pohled velmi pěkný. Do týdne jsem česnek musel vyhodit, protože v každé paličce byl nejméně jeden stroužek plesnivý.

No a teď babo raď.

V současné době téměř nerozeznatelné, která potravina je kvalitní, zdravá, vypěstovaná v ČR (a bohužel se nemohu spolehnout na to, že to co je české je kvalitní a zdravé), nebo někde jinde (a že vše co je cizí, je už z principu nekvalitní). Vše je o lidech a jejich poctivosti a bohužel i o naší ostražitosti.

Jen málokdo má sílu na to, neustále něco hlídat a kontrolovat a proto rizkuje, že sní i něco nezdravého.

A pochybuji o tom, že ta paní v tom článku, pro své dítě dělá jen to nejlepší.

+3/0
29.7.2015 12:17

M69a48r13t41i66n14a 83T18r14o15j50a35n82o96v35á 5133228895

Úplně v klidu kupujte ovoce a zeleninu v supermarketech, ideálně zboží evropského původu. Všechno to prochází kontrolama, i když dokonalé to nikdy nebude, ale na úrovni dnešních poznatků je to celkem dobré. Doma to důkladně umyjte. (Neumyté hroznové víno ovšem doporučuji jako vynikající přírodní prostředek proti zácpě:-)). Ostražitost doporučuju u banánů, oloupat a rukama od šlupek se nedotýkat vnitřku, pokud se bez nich obejdete, tak si je nekupujte vůbec, jste-li háklivější na přítomnost chemie. Banány jsou bezkonkurenčně nejprolitější a nejzanesenější všemi možnými pesticidy, aby se to vůbec ve velkém vypěstovalo a rozeslalo bez úhony po světě.

0/0
29.7.2015 12:33

B77e24d83r44i23c37h 90Z69i29t87k58o 1726610688905

Neverte na farmarske trhy, to neni zadny vydobytek doby.V kazdem meste byvala trznice,to bylo misto obchodu a bylo bezne ,ze se potkal pestitel a zakaznik.Pak nastoupily markety a dokonce i zakazy trhu a nyni, po letech je opet objevujeme.Kazdopadne cesnek si kupte bez privlastku bio, anebo pozadujte certifikaci odrudy v pripade nakupu sadboveho,tu vam nejspis nikdo neda, nebot sadbovy nabizi neopravnene.Rane cesneky jsou vetsinou francouzske a polske odrudy pestovane u nas, to je ten prvni,mokry , na jare.Dale prichazeji na radu nektere druhy ceskeho cesneku a vy klidne chtejte znat odrudu cesneku.,nemuze Vas uspokojit vyraz palicak,techto je mnoho druhu a nekteri prodejci ani nevi, co presne to znamena.Z poskych odrud doporucuji Harnas, pestuje se i v CR a je dobry.

+1/0
29.7.2015 13:12

V11l33a72d56i42m84í80r 86Š47n54e81k 9774368646481

To je zase starostí. Měli bysme být rádi, že máme co jíst. Co by za to lidi za války dali. Jíst zeleninu a ovoce s "chemií" je pořád lepší, než žádné ovoce a zeleninu.

+3/−5
29.7.2015 11:54

J18a91n 68D44l86o85u42h56ý 8206220703470

Autorka kuchařek proto hrdě vaří svému malému potomkovi pouze z biozeleniny.- ať žijí dusičnany a doplňková půjčka ;-D;-D Ono je to v našich podmínkách v zásadě jedno, nebo snad na BIO zeleninu prší také jiný déšť a spad? ;-)

+7/−2
29.7.2015 11:23

M26a35r44i51e 46H58r34č58k34o78v70á 7372180903754

Jo, a proto hrdá matka pracuje pro Albert, který dováží rajský z Holandska a permanentně tam čarují s cenovkami tak, že by se za to nemusel stydět ani profesionální zloděj. A pak tady mele o tom, jak vaří potomkovi z biozeleniny.... U nás se dá sehnat v sezoně čerstvá a dobrá zelenina na trhu. Vybrala jsem si tam jednoho staršího pana zelináře, který občas prodává s paní, občas vypomáhá syn. Poctivýho zemědělce poznáte podle rukou... Jeho rajčata jsou vynikající.

0/0
29.7.2015 14:15

J39a62n 44S10o36u31k20u94p 1894374746825

K tomu panelu po straně snad jen to, že marže NENÍ zisk. Marže může být klidně osmdesát procent a zisk přitom nulový.

+7/0
29.7.2015 11:20

P57a53v22l60a 84C93t67i55b51o94r18o32v53á 2760393687

Jednoduchá rada zní .. přivoňte si. Když nevoní, nekupujte...

+5/0
29.7.2015 11:10

P47a64v59e53l 21N55o79v21á20k 7852489376319

Tak zrovna jahody podle cuchu proste nepoznate.... a ze bych chodil po obchodech a ochutnaval to fakt nehrozi :-D

+2/0
29.7.2015 11:05

M45a17r76t62i11n79a 46T73r92o76j68a62n49o79v31á 5403908335

Já tyhlety neprofesionální bio bláboly opravdu zbožňuju... :-P

Hlavně žádná chemie a už vůbec ne chemická hnojiva: hnůj není chemie - to vymyslela nějaká obzvlášť skopová hlava - rostliny si samozřejmě berou z hnoje živiny a to jsou co? ano, chemické prvky, zejména N, K, P. Ale protože v hnoji je živin málo, je samozřejmě nutné tyto živiny (ze kterých se ty rostliny skládají!) do půdy dodávat i ve formě hnojiv minerálních, jinak totálně za pár let půdu vyčerpáte ze zásob dostupných živin, protože tu zeleninu sklidíte a odnesete z pole (jen tak pro představu - třeba zelí má na ha spotřebu cca 180 kg čistýho dusíku, z hnoje v dávce 60t/ha ho tam dodáte sotva třetinu, ten zbytek se prostě dohnojí minerálnímu hnojivy, protože jinak bude to pole za pár let k ničemu a vzpamatovávat se bude tisíce let...! A takhle je to se všemi živinami a se všemi plodinami (jen ty nároky na spotřebu se liší podle rodů a druhů).

Druhá věc je používání pesticidů - tedy všech postřiků, ať už proti škůdcům nebo chorobám. Tady je samozřejmě namístě to nepostřikovat bezhlavě, ale to popravdě dělá málokdo, ono to taky stojí docela hodně peněz a zemědělec je taky jen podnikatel, který náklady minimalizuje. Navíc mají všechny postřiky ochrannou lhůtu. A myslet si, že nepostříkaná zelenina a ovoce jsou zdravější může být celkem solidní omyl - on na tom sice není postřik třeba proti plísním, ale jsou v tom pak rovnou ty plísně, které taky nemusí být vidět a to, co produkuje třeba takový rod Apergillus, teda opravdu ke konzumaci nedoporučuju...:-)

+19/−1
29.7.2015 9:44

V95l61a72d39a 39M82u62s36i77l 9420126738463

Hnuj neni chemie...

   Jiz asi pred 20 a   vice lety bylo prokazano, že  zelenina hnojena kravskym hnojem ma mnohem   vice  dusicnanu, nez hnojena  umelymi hnojivby. Ty   dusicnany mohou byt karcinogeny...!!!!

+2/0
29.7.2015 11:13

M66a46r20t43i28n54a 30T72r40o65j75a70n95o96v14á 5403348485

Ne, nebudu se s váma pouštět do debaty, evidentně nevíte, co mluvíte.:-)

+1/−5
29.7.2015 11:14

K30a85r88e85l 63N90a15s33t23o36u32p47i43l 3980551190311

odkaz?

0/0
29.7.2015 13:48

M76i19l27e91n40a 85K11l43o42u78č32k12o39v21á 1254843591120

Takže Vietnamci se do velkoskladu nahrnou jako první a shrabnou ty nejstavnatejsi kousky - prosim trochu upřesnit. Pokud vím,tak v Makru nakupují na bedny a že by tam bylo neco nejstavnatejsiho? Zase článek o ničem.

+11/0
29.7.2015 8:27
Foto

V55l14a19s14t27i97s35l95a66v 29B60o73č53e98k 1788562391133

Výborná je informace, jak vybírat okurku podle toho, jaká je na řezu. Od teď do obchodu pouze s nožíkem a krájet, krájet a krájet;-D

+29/0
29.7.2015 8:19

M92i58l10e62n56a 72K54l89o33u92č35k27o24v95á 1174753471940

Jo a nezapomenout ochutnavat, tu jahodu, tu redkvicku, a co hrušku? A už mě prodejce pozene svinskym krokem.

+13/0
29.7.2015 8:28

B56o58h20u90m94i72l65a 50M69a87j79e53r54o98v18á 4327351594

a lámat chřest a trhat lístky z ananasu;-D

+10/−1
29.7.2015 9:09

M49a97r41t64i24n93a 15T10r78o51j33a52n96o16v13á 5323978285

Jo, vstoupit mi Dita P. do zelinářství (kdybych teda nějaký měla), už ve dveřích po ní hodím tu zaručeně bio nejshnilejší broskev...

+7/−1
29.7.2015 10:35

M21i97r84e43k 21Š86t84e74f46a78n 9929269949878

lidé jsou pohodlní, radsi zajdou do marketu kde je vsechno - viz Praha Zličín o víkendu praská ve švech! a pri tom staci na netu zadat ekofarma nebo prodejní zahrada a možná nektere prekvapi, že to neni az tak daleko a uvidi zeleninu hned na poli, pripadne zda je pole bez plevelu nebo od plecky seškrábnuté..!

+2/−1
29.7.2015 7:48

M45a67r77i16e 40D42a64n15č89á26k30o42v96á 5715808753316

já doma pěstuju všechno bio eko, protože se nevyznám ve škůdcích ani v postřicích, jelikož jsem totální začátečník, výsledkem je, že jsem zatím nesklidila nic, ani ta jablka se nedají jíst, neboť jsou červivá.. Takže od příštího roku začínám jinak, přes zimu naštuduju problematiku škůdců a jejich likvidace a na jaře se už na nějaké bio eko z vysoka vykašlu.

+20/−1
29.7.2015 7:29

L56i80b95o33r 49N26e37d20b55a88l 9767250212828

A to je přesně problém, který kdo někdy něco pěstoval, tak ví, že BIO je jeden velký podvod na zákazníka. Bez postřiku a trochy hnojiva nevypěstujete vůbec nic.

+12/−1
29.7.2015 8:40

J82o63s86e84f 29K98a72r88f43í22k 7302805636100

Náhodou, babička má na zahradě supr bio brambory:-P

Mno ikdyž slimáky a mšice taky asi něčím hubí;-D

0/0
29.7.2015 11:37

K24a25r13e98l 25N32a21s30t70o48u29p39i66l 3590501640481

on je obecně totiž problém, že většina lidí si myslí, že když chtějí "bio" zeleninu, tak že si vyhradí nějaký místo, tam zasadí nějakou zeleninu, nebo vysadí nějaký strom a že to nebudou stříkat a ono to nějak přežije... jenže to je samozřejmě blbost. Princip bio pěstování je v symbióze okolí, je mít vše společně s rostlinama, které odpuzují škůdce, vytvářet prostor pro živočichy, kteří se škůdci živí, pro žížaly, které kypří půdu, kompostovat, zapravovat rostlinné přebytky zpátky do půdy, atd, atd... Bio jen na oko, s tím že nebudu hnojit a stříkat je blbost...

+1/0
29.7.2015 13:46

T92o17m42á66š 54C21h51r80u12d41i22m67s74k52ý 5844256237936

Sepp Holzer

0/0
29.7.2015 9:29

J52a89n61a 92B98o62u22l25o67v55á 7610496321341

Ale jo, některá zelenina bez postřiků jde pěstovat, ale bez hnojení opravdu ne. Taky záleží jak který rok - když je hodně vlhko, bez postřiku proti plísni prostě rajčata dřív odumřou, než z nich něco je, to samé třeba okurky. Nebo brukvovité rostliny - na ty zas s oblibou lezou dřepčíci, takové malé černé mrchy, a to se musí stříkat, jinak z toho lautr nic není. A ovoce bez postřiku? Ani náhodou, ty přešlechtěné odrůdy prostě nepřežijou.

+6/−1
29.7.2015 10:57

M93a28r23t48i96n55a 12T72r31o95j82a19n52o54v28á 5623138255

No, s tím "přešlechtěním" je to přesně naopak. Odrůdy se šlechtí především na odolnost (proti mrazům, škůdcům, chorobám etc..). Dejte si na zahradu nějakou starou odrůdu jablek mezi ty nové, a uvidíte, co vám ponese. Nebo třeba meruňková klasika - Velkopavlovická - skvělá meruňka, ale dost neodolná.

+1/−1
29.7.2015 11:10

R71a17d59i13m 55K93u53n29z 3515852653880

Třeba křen, ten můžete vypěstovat bez postřiků. ;-D

0/0
29.7.2015 11:11

M41a79r17i27e 49D61a14n87č68á21k30o30v93á 5775828563186

tak ten teda nepěstujeme, ale např. květák nám cosi ožralo, rajčata mají plíseň, papriky taky, mrkev je o.k., cibule taky, ale jablka jsou prolezlé červy a navíc jadřince černají, dokonce i lísky jsou napadeny červíky...jen rybíz jsme měli sklizeň jedna báseň, ale angrešt je taky čímsi napaden...

0/−1
29.7.2015 11:15

J93a61n63a 39B88o41u72l31o47v34á 7680286541681

Mám podobné zkušenosti. Rybíz snad jediný funguje bez postřiků. Jako dítě si pamatuju lískové ořechy a všechny byly vždycky červivé - kdysi mi někdo řekl, že nejlepší obrana proti tomu jsou slepice na zahradě.

0/0
29.7.2015 11:29

M45a82r88i25e 75D90a13n92č24á73k44o14v51á 5855648343726

ehm..tak já že bych si tam jako stoupla, na tu zahradu ;-D

+2/0
29.7.2015 11:40

J46a45n 35D88l31o36u10h10ý 8166840783240

ten jím jako přílohu 3x denně. ;-D

0/0
29.7.2015 11:27

J91a84n42a 98N75o46v41o78t11n90á 4525252799863

Jablka se nedají jíst, když jsou červivá? Hmmm... zajímavý poznatek. Ten červík ovlivní chuť jablka? Nebo snad je to jablko zdravotně rizikové? Napadlo vás někdy vykrojit jádřinec i s červíkem? To je jako když nebudete jíst brambory, na kterých ulpělo trochu zeminy Rv

+1/−4
29.7.2015 11:05

M29a34r47i55e 18D95a74n86č33á91k64o47v18á 5825888183896

nene, ale ty naše jsou tak prolezlá červy, že se fakt nedají vykrát, nic z nich nezbyde :-) kdyby tam byla jede červík v každém jablíčku, tak to mi samozřejmě nevadí ;-)

+1/−1
29.7.2015 11:09

J22a87n10a 38N40o44v38o14t54n85á 4325802939303

Tak to potom jo :-) Už jsem se lekla, že kvůli červíkovi zlikvidujete celou úrodu. Na druhou stranu máte jasno v tom, že vaše jablíčka jsou výborná a chutnají moooc. Jen na vás nezbyde ;-(

0/0
29.7.2015 11:39

M55a12r11i11e 61D53a97n88č13á37k67o91v77á 5615668633516

:-)

uvidíme příští rok, letos, i když ještě nejsou ani zralá, už jsou samá díra a po rozkrátí vyžraná. takže příští rok valíme postřik a hyn sa ukáže, kdo vyhraje :-)

0/−1
29.7.2015 11:51

M69a21r78t63i24n50a 55T84r95o43j10a31n72o93v92á 5133468625

Červi samozřejmě chuť ovlivňují a ne málo. Ovoce se tím jejich slintáním při požírání kazí a navíc do toho kaděj... Mně třeba hovínka (ani červí) moc nechutnají...

+4/−1
29.7.2015 11:13





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.