Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rajče a jahoda bez chuti? Jak se nenapálit při nákupu zeleniny a ovoce

V reklamách všechno vypadá šťavnatě a neuvěřitelně svěže. Ale jaká je realita v supermarketu, ve stáncích nebo u farmářů na trhu? Často trochu jiná. Naučíme vás, jak a kde správně vybírat ovoce a zeleninu, abyste pořád jedli to nejlepší. A rozhodně to nemusí znamenat bio.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P28a14t78r89i90k 33H32r92a40d75i31l 9739632634760

To chce zeleninovyho kouce.

+1/0
29.7.2015 22:17

H29e29l23e51n23a 29P76a45r13d77u43b27s29k66á 1729872931551

Zeleninovýho sexkouče? ;-D

0/0
30.7.2015 14:35

J50i41t39k91a 77D73u18f83k39o33v84á 2983299724447

Nejednou jsem v Berouně na náměstí viděla na úterních farmářských trzích prodávat i banány. Zajímalo by mě, který český "farmář" je vypěstoval :-)

+2/0
29.7.2015 20:46

L66a47d57i51s47l63a47v 82P11r11o55t73i13v64a 7306516804744

Největší hnus těchto výpěstků pochází z Holanska. Nekupovat !!!!!!!!!

0/0
29.7.2015 17:50

L32a31d34i84s51l55a15v 66P83r94o91t45i82v14a 7976596804194

Článek sice nestojí za nic, ale všimněte si jaký hnus je zelenina z Holanska. Jako když jíte nějaké amarouny bez chuti ( o nějakých vitamínech ani nemluvím).  Jenom hnusná hmota plná vody. Těm by se to mělo zakázat pěstovat. Nejlépe nekupovat a takové magory ignorovat !

0/0
29.7.2015 17:49

K30a49r40e18l 67U40r37b45a14n 8704522638871

Článek o ničem

0/0
29.7.2015 15:42

K52a19m76i96l 48D59o25l91e52z83e63l 6672546464282

farmar nepouziva hnojiva ? aha. Clanek je naprosto neverohodnou smesi dohadu a polopravd.

+2/0
29.7.2015 15:37

P57e23t32r 55D98o11s50p66í64š90i95l 2482478841619

Je vidět že je "okurková" sezona další článek o ničem - vlastně o okurkách:-). Škoda, že autorka nezmiňuje fakt, že zboží v našich supermarketech je často druhé kategorie e srovnání s řetězci v Německu nebo Rakousku.

0/0
29.7.2015 14:11

P13e95t52r 81S68e84d65l48á43č88e66k 6462851717623

Zeleninu a ovoce, když ještě nemám svou, občas koupím v akci v supermarketu. Rajčata, i když jsou červená chutnají tak za 4-, ale farmářům nevěřím, chtějí také jen vydělat. Zato se těším na rajčata na svém, ty budou mít chuť od Slunce!

0/0
29.7.2015 14:00

M31a22r40t87i89n 48J96i63r85o11u52s21e16k 7516205775178

Včera jsem koupil rajčata, koktejlovky, která se prodávají po celých vijanech. Jsou středně velká, kolem 50g a jsou tak neskutečně chutná, že jsem nelenil a zjistil si, co je to za odrůdu pro vlastní pěstování příští rok. Je to odrůda Tastier F1. Takže k již pěstovaným Start přidám i tuhle lahůdku.

0/0
30.7.2015 11:15

M89a79r67t25i72n76a 42T40r18o78j42a88n61o25v77á 5133438785

Mohu-li být tak smělá, tak bych požádala Markétu Simerskou, která tu zatím pilně zkouší, zda jí funguje znaménko mínus, aby zkusila přihodit též nějaký, ať už odborný či laický, názor. Zejména by měl zajímalo, s čím konkrétně nesouhlasila ohledně rozboru spotřeby dusíku u zelí a používání pesticidů. Ale jestli se na to necítíte, tak samozřejmě klidně dál mínusujte.:-)

0/−1
29.7.2015 13:29

B65e60d56r46i63c48h 19Z50i39t56k78o 1246380658805

Tzv. Farmarske trhy jsou predevsim obrovsky byznys pro poradatele, vetsinou jsou dotovane a poradaji je firmy napojene na vedeni kraje.Konkretne u nas v Teplicich vychazi pro nejmenovanou prazskou poradatelskou firmu temer 100000 kc dotace na jeden den, jeden trh.To je panecku tunel!Prodejce plati 500 kc na den za misto.A ty musi vydelat.A poradatel ho potrebuje pro ten kolorit behu trhu,takze se privrou obe oci a puvod zbozi se neresi.Vietnamci maji svoji vlastni distribucni sit ovoce zeleniny a je to dovoz z Nemecka,ciste a pouze seda ekonomika.I DPH je v Nemecku mensi.Jezdi to sem doslova po kamionech.Snad jste si uz vsimli, ze nikde uz nema rodily cech obchod ovoce-zeleninu (dominantni sortiment) jako drive,dnes maji obchod O-Z pod kontrolou Vietnamci.Do republiky je dovazena ovoce-zelenina bez jakekoliv kontroly a zdaneni, Jahody jsou vzdy nemecke, jsou to ty v miskach 500 gr,polske jsou drazsi a jsou balene ve drevenem spanku 2Kg. Ikdyz si pujdete ceskou jahodu natrhat samosberem tak zaplatite 50 -60 Kc, opravdu si myslite, ze jahoda za 40 kc/kg u Vietnamce je ceska? :-P

0/0
29.7.2015 13:03

P75e65t27r 56N89o53v78o10t78n20ý 1150186121702

To je skvělý nápad to BIO. Zkusil bych to cvičně na dva roky zavést plošně po celém světě - půlka lidí zemře na hladomor a bude po problému s populační explozí. :-)

+1/−1
29.7.2015 12:50

H33a48n77a 36D85o58s30t70á35l40o57v73á 1439294630254

"A supermarkety to vědí. Jejich mrkev by tak mohla posloužit jako patnácticentimetrové pravítko, hrušky snad prodavačky přeleštily okenou a papriky vypadají jako ze sádrového odlitku."

Kdy byl autor naposledy v supermarketu? ;-D

+12/0
29.7.2015 12:32

S79t22a60n22i95s96l30a23v 88Z10a64h80á46l40k55a 3468480278898

Koupil jsem na tržnici bio česnek, paličku za 50 Kč. Na pohled velmi pěkný. Do týdne jsem česnek musel vyhodit, protože v každé paličce byl nejméně jeden stroužek plesnivý.

No a teď babo raď.

V současné době téměř nerozeznatelné, která potravina je kvalitní, zdravá, vypěstovaná v ČR (a bohužel se nemohu spolehnout na to, že to co je české je kvalitní a zdravé), nebo někde jinde (a že vše co je cizí, je už z principu nekvalitní). Vše je o lidech a jejich poctivosti a bohužel i o naší ostražitosti.

Jen málokdo má sílu na to, neustále něco hlídat a kontrolovat a proto rizkuje, že sní i něco nezdravého.

A pochybuji o tom, že ta paní v tom článku, pro své dítě dělá jen to nejlepší.

+3/0
29.7.2015 12:17

M78a51r38t78i45n20a 50T35r68o82j56a34n24o83v98á 5963538955

Úplně v klidu kupujte ovoce a zeleninu v supermarketech, ideálně zboží evropského původu. Všechno to prochází kontrolama, i když dokonalé to nikdy nebude, ale na úrovni dnešních poznatků je to celkem dobré. Doma to důkladně umyjte. (Neumyté hroznové víno ovšem doporučuji jako vynikající přírodní prostředek proti zácpě:-)). Ostražitost doporučuju u banánů, oloupat a rukama od šlupek se nedotýkat vnitřku, pokud se bez nich obejdete, tak si je nekupujte vůbec, jste-li háklivější na přítomnost chemie. Banány jsou bezkonkurenčně nejprolitější a nejzanesenější všemi možnými pesticidy, aby se to vůbec ve velkém vypěstovalo a rozeslalo bez úhony po světě.

0/0
29.7.2015 12:33

B15e72d12r35i88c36h 30Z76i83t39k78o 1926190568525

Neverte na farmarske trhy, to neni zadny vydobytek doby.V kazdem meste byvala trznice,to bylo misto obchodu a bylo bezne ,ze se potkal pestitel a zakaznik.Pak nastoupily markety a dokonce i zakazy trhu a nyni, po letech je opet objevujeme.Kazdopadne cesnek si kupte bez privlastku bio, anebo pozadujte certifikaci odrudy v pripade nakupu sadboveho,tu vam nejspis nikdo neda, nebot sadbovy nabizi neopravnene.Rane cesneky jsou vetsinou francouzske a polske odrudy pestovane u nas, to je ten prvni,mokry , na jare.Dale prichazeji na radu nektere druhy ceskeho cesneku a vy klidne chtejte znat odrudu cesneku.,nemuze Vas uspokojit vyraz palicak,techto je mnoho druhu a nekteri prodejci ani nevi, co presne to znamena.Z poskych odrud doporucuji Harnas, pestuje se i v CR a je dobry.

+1/0
29.7.2015 13:12

V50l22a86d10i76m50í71r 70Š37n47e66k 9644848796811

To je zase starostí. Měli bysme být rádi, že máme co jíst. Co by za to lidi za války dali. Jíst zeleninu a ovoce s "chemií" je pořád lepší, než žádné ovoce a zeleninu.

+3/−5
29.7.2015 11:54

J48a86n 59D41l74o24u64h89ý 8246170123610

Autorka kuchařek proto hrdě vaří svému malému potomkovi pouze z biozeleniny.- ať žijí dusičnany a doplňková půjčka ;-D;-D Ono je to v našich podmínkách v zásadě jedno, nebo snad na BIO zeleninu prší také jiný déšť a spad? ;-)

+7/−2
29.7.2015 11:23

M79a70r41i58e 36H13r82č12k96o98v30á 7122330443454

Jo, a proto hrdá matka pracuje pro Albert, který dováží rajský z Holandska a permanentně tam čarují s cenovkami tak, že by se za to nemusel stydět ani profesionální zloděj. A pak tady mele o tom, jak vaří potomkovi z biozeleniny.... U nás se dá sehnat v sezoně čerstvá a dobrá zelenina na trhu. Vybrala jsem si tam jednoho staršího pana zelináře, který občas prodává s paní, občas vypomáhá syn. Poctivýho zemědělce poznáte podle rukou... Jeho rajčata jsou vynikající.

0/0
29.7.2015 14:15

J64a67n 33S51o49u94k45u52p 1294614446415

K tomu panelu po straně snad jen to, že marže NENÍ zisk. Marže může být klidně osmdesát procent a zisk přitom nulový.

+7/0
29.7.2015 11:20

P87a60v97l79a 97C25t69i10b38o77r20o63v80á 2820823827

Jednoduchá rada zní .. přivoňte si. Když nevoní, nekupujte...

+5/0
29.7.2015 11:10

P27a83v35e95l 38N58o95v65á72k 7662179256379

Tak zrovna jahody podle cuchu proste nepoznate.... a ze bych chodil po obchodech a ochutnaval to fakt nehrozi :-D

+2/0
29.7.2015 11:05

M51a78r24t93i25n32a 14T26r11o14j42a33n16o66v53á 5143528685

Já tyhlety neprofesionální bio bláboly opravdu zbožňuju... :-P

Hlavně žádná chemie a už vůbec ne chemická hnojiva: hnůj není chemie - to vymyslela nějaká obzvlášť skopová hlava - rostliny si samozřejmě berou z hnoje živiny a to jsou co? ano, chemické prvky, zejména N, K, P. Ale protože v hnoji je živin málo, je samozřejmě nutné tyto živiny (ze kterých se ty rostliny skládají!) do půdy dodávat i ve formě hnojiv minerálních, jinak totálně za pár let půdu vyčerpáte ze zásob dostupných živin, protože tu zeleninu sklidíte a odnesete z pole (jen tak pro představu - třeba zelí má na ha spotřebu cca 180 kg čistýho dusíku, z hnoje v dávce 60t/ha ho tam dodáte sotva třetinu, ten zbytek se prostě dohnojí minerálnímu hnojivy, protože jinak bude to pole za pár let k ničemu a vzpamatovávat se bude tisíce let...! A takhle je to se všemi živinami a se všemi plodinami (jen ty nároky na spotřebu se liší podle rodů a druhů).

Druhá věc je používání pesticidů - tedy všech postřiků, ať už proti škůdcům nebo chorobám. Tady je samozřejmě namístě to nepostřikovat bezhlavě, ale to popravdě dělá málokdo, ono to taky stojí docela hodně peněz a zemědělec je taky jen podnikatel, který náklady minimalizuje. Navíc mají všechny postřiky ochrannou lhůtu. A myslet si, že nepostříkaná zelenina a ovoce jsou zdravější může být celkem solidní omyl - on na tom sice není postřik třeba proti plísním, ale jsou v tom pak rovnou ty plísně, které taky nemusí být vidět a to, co produkuje třeba takový rod Apergillus, teda opravdu ke konzumaci nedoporučuju...:-)

+19/−1
29.7.2015 9:44

V66l22a27d67a 93M65u15s82i90l 9930356238893

Hnuj neni chemie...

   Jiz asi pred 20 a   vice lety bylo prokazano, že  zelenina hnojena kravskym hnojem ma mnohem   vice  dusicnanu, nez hnojena  umelymi hnojivby. Ty   dusicnany mohou byt karcinogeny...!!!!

+2/0
29.7.2015 11:13

M98a41r58t59i63n26a 47T57r77o66j80a22n51o11v88á 5703148915

Ne, nebudu se s váma pouštět do debaty, evidentně nevíte, co mluvíte.:-)

+1/−5
29.7.2015 11:14

K23a13r10e93l 97N69a57s23t18o20u33p37i78l 3130201150101

odkaz?

0/0
29.7.2015 13:48

M73i56l13e37n65a 93K89l10o40u14č26k91o75v43á 1774983801310

Takže Vietnamci se do velkoskladu nahrnou jako první a shrabnou ty nejstavnatejsi kousky - prosim trochu upřesnit. Pokud vím,tak v Makru nakupují na bedny a že by tam bylo neco nejstavnatejsiho? Zase článek o ničem.

+11/0
29.7.2015 8:27
Foto

V23l95a11s70t11i46s54l15a24v 30B98o62č70e17k 1508362421673

Výborná je informace, jak vybírat okurku podle toho, jaká je na řezu. Od teď do obchodu pouze s nožíkem a krájet, krájet a krájet;-D

+29/0
29.7.2015 8:19

M76i35l28e23n98a 63K93l53o64u46č73k42o34v56á 1564893241140

Jo a nezapomenout ochutnavat, tu jahodu, tu redkvicku, a co hrušku? A už mě prodejce pozene svinskym krokem.

+13/0
29.7.2015 8:28

B38o72h20u57m31i51l73a 89M46a68j95e74r64o42v75á 4117721624

a lámat chřest a trhat lístky z ananasu;-D

+10/−1
29.7.2015 9:09

M18a23r41t16i27n45a 98T80r72o89j72a51n72o56v13á 5213638325

Jo, vstoupit mi Dita P. do zelinářství (kdybych teda nějaký měla), už ve dveřích po ní hodím tu zaručeně bio nejshnilejší broskev...

+7/−1
29.7.2015 10:35

M19i55r83e54k 32Š62t93e96f77a10n 9139969419608

lidé jsou pohodlní, radsi zajdou do marketu kde je vsechno - viz Praha Zličín o víkendu praská ve švech! a pri tom staci na netu zadat ekofarma nebo prodejní zahrada a možná nektere prekvapi, že to neni az tak daleko a uvidi zeleninu hned na poli, pripadne zda je pole bez plevelu nebo od plecky seškrábnuté..!

+2/−1
29.7.2015 7:48

M92a48r76i81e 96D21a36n20č76á58k60o10v48á 5735228923626

já doma pěstuju všechno bio eko, protože se nevyznám ve škůdcích ani v postřicích, jelikož jsem totální začátečník, výsledkem je, že jsem zatím nesklidila nic, ani ta jablka se nedají jíst, neboť jsou červivá.. Takže od příštího roku začínám jinak, přes zimu naštuduju problematiku škůdců a jejich likvidace a na jaře se už na nějaké bio eko z vysoka vykašlu.

+20/−1
29.7.2015 7:29

L10i19b65o55r 88N17e84d60b46a19l 9487440952828

A to je přesně problém, který kdo někdy něco pěstoval, tak ví, že BIO je jeden velký podvod na zákazníka. Bez postřiku a trochy hnojiva nevypěstujete vůbec nic.

+12/−1
29.7.2015 8:40

J41o38s78e12f 94K73a15r10f36í22k 7422955326530

Náhodou, babička má na zahradě supr bio brambory:-P

Mno ikdyž slimáky a mšice taky asi něčím hubí;-D

0/0
29.7.2015 11:37

K83a87r81e14l 24N98a92s41t85o71u85p63i26l 3440871710911

on je obecně totiž problém, že většina lidí si myslí, že když chtějí "bio" zeleninu, tak že si vyhradí nějaký místo, tam zasadí nějakou zeleninu, nebo vysadí nějaký strom a že to nebudou stříkat a ono to nějak přežije... jenže to je samozřejmě blbost. Princip bio pěstování je v symbióze okolí, je mít vše společně s rostlinama, které odpuzují škůdce, vytvářet prostor pro živočichy, kteří se škůdci živí, pro žížaly, které kypří půdu, kompostovat, zapravovat rostlinné přebytky zpátky do půdy, atd, atd... Bio jen na oko, s tím že nebudu hnojit a stříkat je blbost...

+1/0
29.7.2015 13:46

T24o92m27á32š 30C45h77r47u86d62i73m96s32k58ý 5654626117716

Sepp Holzer

0/0
29.7.2015 9:29

J64a14n33a 45B12o51u54l66o92v48á 7780386271371

Ale jo, některá zelenina bez postřiků jde pěstovat, ale bez hnojení opravdu ne. Taky záleží jak který rok - když je hodně vlhko, bez postřiku proti plísni prostě rajčata dřív odumřou, než z nich něco je, to samé třeba okurky. Nebo brukvovité rostliny - na ty zas s oblibou lezou dřepčíci, takové malé černé mrchy, a to se musí stříkat, jinak z toho lautr nic není. A ovoce bez postřiku? Ani náhodou, ty přešlechtěné odrůdy prostě nepřežijou.

+6/−1
29.7.2015 10:57

M44a96r49t78i10n33a 47T20r43o27j61a35n95o18v37á 5163328615

No, s tím "přešlechtěním" je to přesně naopak. Odrůdy se šlechtí především na odolnost (proti mrazům, škůdcům, chorobám etc..). Dejte si na zahradu nějakou starou odrůdu jablek mezi ty nové, a uvidíte, co vám ponese. Nebo třeba meruňková klasika - Velkopavlovická - skvělá meruňka, ale dost neodolná.

+1/−1
29.7.2015 11:10

R53a79d83i48m 56K22u51n71z 3655362963970

Třeba křen, ten můžete vypěstovat bez postřiků. ;-D

0/0
29.7.2015 11:11

M18a68r35i38e 98D82a78n65č39á62k61o30v85á 5715198163426

tak ten teda nepěstujeme, ale např. květák nám cosi ožralo, rajčata mají plíseň, papriky taky, mrkev je o.k., cibule taky, ale jablka jsou prolezlé červy a navíc jadřince černají, dokonce i lísky jsou napadeny červíky...jen rybíz jsme měli sklizeň jedna báseň, ale angrešt je taky čímsi napaden...

0/−1
29.7.2015 11:15

J27a59n70a 85B34o58u43l88o87v84á 7960176431951

Mám podobné zkušenosti. Rybíz snad jediný funguje bez postřiků. Jako dítě si pamatuju lískové ořechy a všechny byly vždycky červivé - kdysi mi někdo řekl, že nejlepší obrana proti tomu jsou slepice na zahradě.

0/0
29.7.2015 11:29

M50a21r35i57e 35D95a95n34č57á49k91o98v91á 5595968753466

ehm..tak já že bych si tam jako stoupla, na tu zahradu ;-D

+2/0
29.7.2015 11:40

J15a18n 53D15l65o20u72h59ý 8356460503230

ten jím jako přílohu 3x denně. ;-D

0/0
29.7.2015 11:27

J85a71n31a 43N22o49v94o38t45n22á 4195182689203

Jablka se nedají jíst, když jsou červivá? Hmmm... zajímavý poznatek. Ten červík ovlivní chuť jablka? Nebo snad je to jablko zdravotně rizikové? Napadlo vás někdy vykrojit jádřinec i s červíkem? To je jako když nebudete jíst brambory, na kterých ulpělo trochu zeminy Rv

+1/−4
29.7.2015 11:05

M78a86r42i97e 46D22a50n79č87á62k38o40v39á 5475748323886

nene, ale ty naše jsou tak prolezlá červy, že se fakt nedají vykrát, nic z nich nezbyde :-) kdyby tam byla jede červík v každém jablíčku, tak to mi samozřejmě nevadí ;-)

+1/−1
29.7.2015 11:09

J55a81n48a 85N28o58v86o52t64n67á 4405332949103

Tak to potom jo :-) Už jsem se lekla, že kvůli červíkovi zlikvidujete celou úrodu. Na druhou stranu máte jasno v tom, že vaše jablíčka jsou výborná a chutnají moooc. Jen na vás nezbyde ;-(

0/0
29.7.2015 11:39

M83a94r86i33e 40D61a88n34č98á43k96o18v91á 5125818113296

:-)

uvidíme příští rok, letos, i když ještě nejsou ani zralá, už jsou samá díra a po rozkrátí vyžraná. takže příští rok valíme postřik a hyn sa ukáže, kdo vyhraje :-)

0/−1
29.7.2015 11:51

M16a56r66t37i69n82a 90T29r10o88j43a77n80o27v83á 5873778435

Červi samozřejmě chuť ovlivňují a ne málo. Ovoce se tím jejich slintáním při požírání kazí a navíc do toho kaděj... Mně třeba hovínka (ani červí) moc nechutnají...

+4/−1
29.7.2015 11:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.