Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pět kroků pro zdravější grilování: vlastní marinády i více zeleniny

Opékání masa na žhavých uhlících je oblíbená česká letní kratochvíle. Bohužel se grilování neřadí zrovna mezi nejzdravější způsoby úpravy potravin. Přečtěte si pět tipů, jak jej udělat o trochu zdravějším.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V78e52r56o57n56i13k62a 91V26e58s80e29l72á 7855627954763

Lidi, kaslete zarucene rady na netu, byl vam dan vlastni mozek, uzivejte leta a Bozich daru, nemusite vysouset kureci, abyste byli zdravi;-)

0/0
18.5.2015 16:37

P47a21v34l74a 24N74o60v10á 3345278849150

A já jsem se domnívala, že zralé hovězí poznám právě tak, že po stisku na mase zůstane důlek... ale tak nejsem profík, takže jsem se asi spletla :-P

0/0
18.5.2015 7:32

D28a55l56i51b18o47r 42P28r57o52c75h36á42z55k40a 5641908436552

Je pravidlem, že redaktoři píší o věcech, o kterých nemají ponětí, takže se chybička občas vloudí. I expert na daktyloskopii se občas utne. O sušeném kuřecím stejku ani ani nemluvě;-D

+1/0
18.5.2015 7:39


P15a68v39l42a 91N61o34v63á 3775958569320

Ovšem todlencto jsou dosti zásadní informace, jinak furt budeme jíst blbě :-/

0/0
18.5.2015 9:20
Foto

D85a76v86i96d 13K33o77m64á47r30e77k 3293940440968

No zrovna jsme přišli z grilovačky. Takový marinovaný libový bůček, nakrájený na tenčí plátky a pěkně pomalu grilovaný, má kurňa taky něco do sebe ;-D. K tomu směs v alobalu - brambory, červená cibulka, česnek, paprika, rajčata, drobné kostičky špíčku na omaštění, žampiony a pár snítek libečku ze zahrádky - to nemělo chybu. Já jsem schopný na ohni upéct cokoliv a pošmáknu si. Nemusí to být jen argentinský býček. Také griluji zásadně jen na žhavých uhlíkách ze dřeva. Dřevěné uhlí a brikety nedají jídlu ten správný šmak a vůni.... A grilovat kuřecí stejk 3/4 hodiny? Není to překlep? Vždyť to musí být jak podrážka. Kuřecí prsíčka chtějí právě pěkně z prudka a ne moc dlouho. Pak mají pěknou barvičku na povrchu a jsou  propečená a přesto krásně šťavnatá uvnitř. 3/4 hodiny opékám možná tak kuřecí čtvrtky ale jestli tím stejkem myslí prsa, tak se mi to zdá opravdu hodně.

+1/0
17.5.2015 21:41

M42a68r43t94i19n 89P70l79a45t87i22l 9641883821828

Zase se doporučuje argentinské hovězí nacpané růstovými hormony - tele rychleji vyroste a zabije se mladší. Kvalitní maso se dá koupit bez problémů i u nás. Třeba z anguse nebo je dobré ho koupit rovnou od farmáře a nechat v ledničce 3-6 týdnů odležet.

0/0
17.5.2015 20:24

L63á31ď10a 30V89r58a55n57ý 7378408238787

No s tou Argentinou nevím. Proti tomu co píšete hovoří to, že tam staří máte uvedené. A telecí poznáte. Já telecí nekupuji ale až z dospělých mladých býků a to ve stejném stáří jak z Čech, tak Argentiny. Navíc ten odchov tam probíhá trochu jinak než u nás.

Pokud beru maso na gril z Čech tak mám několik farmářů a i když už je maso pár týdnu odleželé tomu Argentinskému se nevyrovná.

0/0
17.5.2015 20:54

M17a83r90t20i47n 56P63l91a94t43i11l 9471413241968

Jde o tu hmotnost. Stáří stejné, jiná hmotnost. A té se dosáhne díky steroidům.

0/0
17.5.2015 20:59

L51á19ď89a 68V87r80a64n65ý 7558288748547

To jsou nepodložené pomluvy. 52% území Argentiny tvoří pampy. Oni nemají důvod to cpát prášky narozdíl od Evropy, kde tolik pastvin není a navíc nejsou tak kvalitní.

Pokud je to pravda, dejte odkaz na to kde byly tyto látky zjištěny nebo nějaký skandál.

0/0
17.5.2015 21:17

M48a86r20t16i63n 95P21l62a94t54i76l 9731173341908

Dejte odkaz nebo nějaký skandál, že se to děje v Evropě....

0/0
17.5.2015 21:22

L87á29ď30a 62V87r74a61n13ý 7488468718347

???

0/0
17.5.2015 21:23

L97á52ď28a 44V91r72a12n25ý 7158838378467

Irsko, Německo

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1011053&docType=ART&nid=11652

0/0
17.5.2015 21:26

L50á30ď60a 11V96r41a26n61ý 7638888768457

http://arnika.org/nemecko-dioxiny-kontaminovane-krmivo-a-potraviny-2010

0/0
17.5.2015 21:27

M35a64r86t78i85n 82P71l68a91t70i22l 9201763201848

Dioxiny jsou sloučeniny chloru, které se ukládají v tucích. Do zvířete se dostanou krmivem nebo vodou. To skutečně nejsou růstové hormony, které mají základ v BST (bovinní somatotrophin).

0/0
17.5.2015 21:30

L11á15ď18a 85V13r91a82n22ý 7668248598167

A to je jako polehčující okolnost? Prostě je cpou svinstvem.

V Argentině je nemusí dokrmovat.

0/0
17.5.2015 21:35

M17a30r19t70i18n 75P81l18a36t85i32l 9381313221678

Necpou. Je to zakázané v celé EU. To, že se našli dioxiny v mase znamená, že bylo v určtém okamžiku kontaminovano krmivo, voda nebo zpracovatelský provoz. Dioxiny nebo jinými chemickými sloučeninami na bázi chlóru se zvířata skutečně nekrmí.

0/0
17.5.2015 21:40

M54a78r17t50i34n 85P55l24a55t54i13l 9721533511528

Navíc prodáváme maso přímo z farmy a lidi nám můžou utrhat ruce. Záleží na spoustě věcí, které kvalitu masa ovlivní.

0/0
17.5.2015 21:01

L29á64ď36a 75V64r48a81n10ý 7148448938117

Já také beru hovězí maso z farem v ČR (ale na grilováni ne) ale to nic nemění na faktu kvality Argentinského hovězího.

+1/0
17.5.2015 21:20

J58o25s82e78f 63H89á33b 2383424589726

čerstvá krkovička tak jak jsem ji přinesl z obchodu, tak na palec široká. Jen hodit na gril, 5 min a 5 min, k tomu z grilu papriku a rajče, pak čerstvou bagetu či chleba. Vytáhnout, nechat pár minut ležet, osolit, pepř a hotovo. To mi stačí na celé léto :-)

0/0
17.5.2015 19:58

J34a29n 60K15o63h25l 4153127381664

Griluju výjimečně, párkrát za léto.. ale obecně se dá bez masa, natož bez masa z grilu, žít docela dobře ;-)

0/−3
17.5.2015 19:25

P82e65t66r 12J55a57r29o71š 2774131155407

leto bez grilovani s prateli, to je jako sex bez orgasmu. muj osobni nazor.

+9/0
17.5.2015 19:43

L84á95ď98a 72V74r48a81n29ý 7238208708907

Přesně tak grilování je více o pohodě a zábavě než o něčem jiném.

+2/0
17.5.2015 20:58

V11e56r13o42n28i84k98a 41V65e44s74e58l25á 7765187424143

Krasny primer;-D

0/0
18.5.2015 16:31

P65e63t55r 67P93r43o63c16h89á50z65k29a 9186526722942

Bože můj . . . kdo to je ten (nebo ta) ..."haa pro iDNES"? 45 minut kuřecí steak? 8-oHůůůůů, to bude potom nepoživatelná vysušená podrážka. Vyzkoušeli jsme všechno možný, ale krkovička je prostě krkovička R^ A propó... při grilování myslet na zdraví? Chochó, to je ale konina. To bych ani nemohl pivko či kořaličku :-P A bez toho grilování není grilováním ;-) Jako předkrm Bavorské klobásky a pak už to jede . . . krkovička, pivko, slivovička, nakládaný hermelín, kuřecí stehení, pivko, slivovička, krkovička, pstruhy, pivko, slivovička, krkovička . . . .atd...atd...a k tomu pořádnej bigbít ;-) Ať žije léto ;-D

+12/−1
17.5.2015 18:32

J75i10r98k54a 86N53o92v13á72k 6742505305499

teda vás bych chtěl mít za souseda, mám to hodně podobně, to by byly pařby R^

+5/0
17.5.2015 18:57

P57e97t40r 49P25r56o55c24h33á17z22k48a 9366376442422

No jo . . . ale ta rána potom druhý den 8-o ;-D

+1/0
17.5.2015 19:47

L22á56ď90a 12V63r49a75n19ý 7878278228697

S krkovičkou nesouhlasím. Má jen jednu výhodu a to, že snese "přegrilování". Když ale zvládnete ugrilovat několik centrimetrů (třeba 6) široký kousek vepřového masa např. kýty, plece ..., zjistíte, že není vůbec suchý a navíc má vynikající chuť. Je to tak dobré, že je škoda to marinovat výraznou marinádou, tak jako u krkovice, protože je nutné u krkovice trochu přebít pachuť vepřového tuku.

S ostatním souhlasím.

+2/−1
17.5.2015 18:58

P92e43t65r 42P51r35o79c92h95á26z79k52a 9926866152602

Je pravda, že 6 cm jsem ještě nedal, ale tak ty čtyři, to jo. Krkovičku mám rád pro její šťavnatost a prorostlost (sakra, to je výraz ;-D), zkouším jí dělat na jedno otočení (když jsou brikety "rozpálené" tak, že jsou bílé). A nepsal jsem, že kýta či plec jsou suché, prostě je jen neděláme ;-)

0/0
17.5.2015 19:46

L58á70ď60a 28V59r28a85n18ý 7318308608967

A jak píšete nejdůležitější je dobrá zábava při grilování.

Pak se snesou i "brikety".

0/−1
17.5.2015 20:47

V44e85r72o38n87i28k15a 69V94e91s16e41l62á 7945857824953

Ale proc si to maso neudelat chutnejsi, kdyz to jde...

0/0
18.5.2015 16:34

V82e32r81o66n95i21k80a 43V10e43s24e79l34á 7305157284943

Presne...jeste na tom svete nejsem samaR^;-)

0/0
18.5.2015 16:33

L60á40ď17a 23V14r67a10n89ý 7298668638287

Chybí tam bod

6. Když se budete řídit radami 1-6 , můžete dát maso do trouby nebo připravit na pánvi. A dokonce ušetříte - nemusíte kupovat gril, náčíní, uhlí.

+8/0
17.5.2015 18:08

J64a63n 41T12i21c48h97ý 8780402470748

Dělat steak tři čtvrtě hodiny? Kdo to proboha psal?

+4/0
17.5.2015 18:04

L90á94ď86a 84V89r88a70n70ý 7118228668437

No je to hodně ale kuřecí se musí dělat víc jak 20 minut ze zdravotních důvodů. Takže OK je cca 30 minut, za 60 minut mám ugrilované celé kuře "na plechovce".

To samozřejmě neplatí u hovězího a vepřového.

+2/−2
17.5.2015 18:10

D55a75l82i77b63o80r 75P76r53o27c24h44á78z82k77a 5231818166492

Což samozřejmě platí, pokud grilujete kuřecí maso s kostí, ne u stejků.

+1/0
18.5.2015 7:43

T63o23m64a25s 28A26u81g20u10s58t94y61n 6157976301850

Proč bych měl proboha kupovat maso z argentiny, když se dá stejně kvalitní a levnější koupit i u nás (i když to není jednoduché, ale pořád jednodušší, než koupit dobré argentnské) ?

0/0
17.5.2015 17:33

L35á37ď69a 43V96r64a70n30ý 7738808518157

Právě jednodušší je koupit dobré argentinské než dobré české (dobré ve smyslu hodící se steaky).

I ty řeznictví co nechávají maso déle vyzrát, tak to nedosahuje kvality argentinského.

Naše maso spíše dosahuje kvalit brazilského nebo urugiajského. Nikdy jsem nepochopil, proč je maso z Argentiny lepší než z Brazilie ale vždy to tak bylo, když jsem ho koupil.

+2/0
17.5.2015 18:14

M17a21r56t88i94n 72P12l30a89t59i64l 9601813701748

Protožev Argentině ho narvou růstovými hormony, aby tele rychleji vyrostlo a zabilo se mladší.... Takže sice máte lepší maso, ale narvané vším možným bordelem.

0/−1
17.5.2015 20:23

Z27d57e64n18ě46k 58M95a51t84u21š72k51a 7988516445506

ano, maso z argentinského býčka jednak neseženu a podruhé, nechci si na grilování brát půjčku.

Rád bych poznal osobně blbce, kteří tyhle dobré rady sepisují.

+8/0
17.5.2015 14:34

I47v73o 75Ž13á88č12e16k 9660412949987

Ad 5: Když něco "griluji" na tácku, tak to rovnou mohu strčit do elektrické trouby a výsledek bude stejný.

+17/0
17.5.2015 11:43
Foto

P94e75t72r 19K61r36e88n53ž71e19l71o15k 5569207

Myslím, že nemáte pravdu. Grill, už podle překladu slova, je prudká tepelná reakce. Tenký alobalový tácek, který zabrání odkapávání tuku, nemusí nutně tu teplotu nijak snižovat :-)

0/0
18.5.2015 13:01

I68v71o 77Ž31á31č12e77k 9550182279857

Při "opravdovém" grilování na dřevěném uhlí nehraje roli jen žár, ale i kouř, který z toho uhlí stoupá. To maso se vlastně zároveň i tak trochu udí, což ovlivňuje jeho chuť.

Když si doma v kuchyni na pánvi opeču špekáček, tak mi také celkem chutná, ale tomu opečenému na klacíku nad ohněm se nevyrovná.

0/0
19.5.2015 12:16





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.