Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět kroků pro zdravější grilování: vlastní marinády i více zeleniny

Opékání masa na žhavých uhlících je oblíbená česká letní kratochvíle. Bohužel se grilování neřadí zrovna mezi nejzdravější způsoby úpravy potravin. Přečtěte si pět tipů, jak jej udělat o trochu zdravějším.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V63e87r38o38n15i73k73a 16V62e93s13e39l78á 7125147684463

Lidi, kaslete zarucene rady na netu, byl vam dan vlastni mozek, uzivejte leta a Bozich daru, nemusite vysouset kureci, abyste byli zdravi;-)

0/0
18.5.2015 16:37

P38a62v10l98a 84N96o98v32á 3505148229660

A já jsem se domnívala, že zralé hovězí poznám právě tak, že po stisku na mase zůstane důlek... ale tak nejsem profík, takže jsem se asi spletla :-P

0/0
18.5.2015 7:32

D28a43l55i28b40o73r 13P55r31o47c20h97á86z56k80a 5931638356192

Je pravidlem, že redaktoři píší o věcech, o kterých nemají ponětí, takže se chybička občas vloudí. I expert na daktyloskopii se občas utne. O sušeném kuřecím stejku ani ani nemluvě;-D

+1/0
18.5.2015 7:39

P20a72v50l91a 40N68o26v23á 3835268719860

Ovšem todlencto jsou dosti zásadní informace, jinak furt budeme jíst blbě :-/

0/0
18.5.2015 9:20
Foto

D39a28v87i32d 29K10o82m57á63r92e69k 3583800800158

No zrovna jsme přišli z grilovačky. Takový marinovaný libový bůček, nakrájený na tenčí plátky a pěkně pomalu grilovaný, má kurňa taky něco do sebe ;-D. K tomu směs v alobalu - brambory, červená cibulka, česnek, paprika, rajčata, drobné kostičky špíčku na omaštění, žampiony a pár snítek libečku ze zahrádky - to nemělo chybu. Já jsem schopný na ohni upéct cokoliv a pošmáknu si. Nemusí to být jen argentinský býček. Také griluji zásadně jen na žhavých uhlíkách ze dřeva. Dřevěné uhlí a brikety nedají jídlu ten správný šmak a vůni.... A grilovat kuřecí stejk 3/4 hodiny? Není to překlep? Vždyť to musí být jak podrážka. Kuřecí prsíčka chtějí právě pěkně z prudka a ne moc dlouho. Pak mají pěknou barvičku na povrchu a jsou  propečená a přesto krásně šťavnatá uvnitř. 3/4 hodiny opékám možná tak kuřecí čtvrtky ale jestli tím stejkem myslí prsa, tak se mi to zdá opravdu hodně.

+1/0
17.5.2015 21:41

M45a58r86t87i58n 98P21l80a96t12i29l 9701113681868

Zase se doporučuje argentinské hovězí nacpané růstovými hormony - tele rychleji vyroste a zabije se mladší. Kvalitní maso se dá koupit bez problémů i u nás. Třeba z anguse nebo je dobré ho koupit rovnou od farmáře a nechat v ledničce 3-6 týdnů odležet.

0/0
17.5.2015 20:24

L72á37ď43a 25V90r97a14n97ý 7268118928767

No s tou Argentinou nevím. Proti tomu co píšete hovoří to, že tam staří máte uvedené. A telecí poznáte. Já telecí nekupuji ale až z dospělých mladých býků a to ve stejném stáří jak z Čech, tak Argentiny. Navíc ten odchov tam probíhá trochu jinak než u nás.

Pokud beru maso na gril z Čech tak mám několik farmářů a i když už je maso pár týdnu odleželé tomu Argentinskému se nevyrovná.

0/0
17.5.2015 20:54

M37a38r66t15i42n 52P79l66a24t71i45l 9731833201568

Jde o tu hmotnost. Stáří stejné, jiná hmotnost. A té se dosáhne díky steroidům.

0/0
17.5.2015 20:59

L85á62ď41a 36V54r24a48n11ý 7718538818647

To jsou nepodložené pomluvy. 52% území Argentiny tvoří pampy. Oni nemají důvod to cpát prášky narozdíl od Evropy, kde tolik pastvin není a navíc nejsou tak kvalitní.

Pokud je to pravda, dejte odkaz na to kde byly tyto látky zjištěny nebo nějaký skandál.

0/0
17.5.2015 21:17

M14a51r81t59i59n 90P92l78a37t27i45l 9151983651938

Dejte odkaz nebo nějaký skandál, že se to děje v Evropě....

0/0
17.5.2015 21:22

L13á62ď80a 56V61r58a70n58ý 7838778988317

???

0/0
17.5.2015 21:23

L32á54ď72a 62V62r59a92n29ý 7748308928187

Irsko, Německo

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1011053&docType=ART&nid=11652

0/0
17.5.2015 21:26

L56á48ď14a 57V30r68a38n73ý 7738678858527

http://arnika.org/nemecko-dioxiny-kontaminovane-krmivo-a-potraviny-2010

0/0
17.5.2015 21:27

M10a94r97t85i15n 30P59l14a85t38i39l 9281433961708

Dioxiny jsou sloučeniny chloru, které se ukládají v tucích. Do zvířete se dostanou krmivem nebo vodou. To skutečně nejsou růstové hormony, které mají základ v BST (bovinní somatotrophin).

0/0
17.5.2015 21:30

L83á15ď57a 47V63r57a33n35ý 7928298958837

A to je jako polehčující okolnost? Prostě je cpou svinstvem.

V Argentině je nemusí dokrmovat.

0/0
17.5.2015 21:35

M26a90r55t30i37n 56P85l56a42t10i88l 9421453891748

Necpou. Je to zakázané v celé EU. To, že se našli dioxiny v mase znamená, že bylo v určtém okamžiku kontaminovano krmivo, voda nebo zpracovatelský provoz. Dioxiny nebo jinými chemickými sloučeninami na bázi chlóru se zvířata skutečně nekrmí.

0/0
17.5.2015 21:40

M73a59r77t30i51n 72P31l74a26t50i41l 9921333141208

Navíc prodáváme maso přímo z farmy a lidi nám můžou utrhat ruce. Záleží na spoustě věcí, které kvalitu masa ovlivní.

0/0
17.5.2015 21:01

L81á94ď58a 10V31r56a98n80ý 7968278548637

Já také beru hovězí maso z farem v ČR (ale na grilováni ne) ale to nic nemění na faktu kvality Argentinského hovězího.

+1/0
17.5.2015 21:20

J34o93s40e82f 86H85á37b 2803624719546

čerstvá krkovička tak jak jsem ji přinesl z obchodu, tak na palec široká. Jen hodit na gril, 5 min a 5 min, k tomu z grilu papriku a rajče, pak čerstvou bagetu či chleba. Vytáhnout, nechat pár minut ležet, osolit, pepř a hotovo. To mi stačí na celé léto :-)

0/0
17.5.2015 19:58

J79a43n 83K97o32h26l 4263747901964

Griluju výjimečně, párkrát za léto.. ale obecně se dá bez masa, natož bez masa z grilu, žít docela dobře ;-)

0/−3
17.5.2015 19:25

P41e77t41r 43J63a91r56o29š 2944521365217

leto bez grilovani s prateli, to je jako sex bez orgasmu. muj osobni nazor.

+9/0
17.5.2015 19:43

L88á43ď87a 88V68r78a30n78ý 7338768968957

Přesně tak grilování je více o pohodě a zábavě než o něčem jiném.

+2/0
17.5.2015 20:58

V36e83r15o81n17i82k65a 48V22e30s70e11l82á 7635917424103

Krasny primer;-D

0/0
18.5.2015 16:31

P69e73t37r 65P90r73o15c76h53á91z49k76a 9946706572722

Bože můj . . . kdo to je ten (nebo ta) ..."haa pro iDNES"? 45 minut kuřecí steak? 8-oHůůůůů, to bude potom nepoživatelná vysušená podrážka. Vyzkoušeli jsme všechno možný, ale krkovička je prostě krkovička R^ A propó... při grilování myslet na zdraví? Chochó, to je ale konina. To bych ani nemohl pivko či kořaličku :-P A bez toho grilování není grilováním ;-) Jako předkrm Bavorské klobásky a pak už to jede . . . krkovička, pivko, slivovička, nakládaný hermelín, kuřecí stehení, pivko, slivovička, krkovička, pstruhy, pivko, slivovička, krkovička . . . .atd...atd...a k tomu pořádnej bigbít ;-) Ať žije léto ;-D

+12/−1
17.5.2015 18:32

J58i35r79k36a 17N16o74v81á35k 6372345505549

teda vás bych chtěl mít za souseda, mám to hodně podobně, to by byly pařby R^

+5/0
17.5.2015 18:57

P87e98t14r 91P22r42o12c91h28á81z90k64a 9156226222172

No jo . . . ale ta rána potom druhý den 8-o ;-D

+1/0
17.5.2015 19:47

L74á62ď94a 89V73r74a56n27ý 7608748428487

S krkovičkou nesouhlasím. Má jen jednu výhodu a to, že snese "přegrilování". Když ale zvládnete ugrilovat několik centrimetrů (třeba 6) široký kousek vepřového masa např. kýty, plece ..., zjistíte, že není vůbec suchý a navíc má vynikající chuť. Je to tak dobré, že je škoda to marinovat výraznou marinádou, tak jako u krkovice, protože je nutné u krkovice trochu přebít pachuť vepřového tuku.

S ostatním souhlasím.

+2/−1
17.5.2015 18:58

P86e20t12r 74P10r84o40c59h47á84z76k87a 9656186532232

Je pravda, že 6 cm jsem ještě nedal, ale tak ty čtyři, to jo. Krkovičku mám rád pro její šťavnatost a prorostlost (sakra, to je výraz ;-D), zkouším jí dělat na jedno otočení (když jsou brikety "rozpálené" tak, že jsou bílé). A nepsal jsem, že kýta či plec jsou suché, prostě je jen neděláme ;-)

0/0
17.5.2015 19:46

L67á29ď42a 52V79r90a60n61ý 7778338938227

A jak píšete nejdůležitější je dobrá zábava při grilování.

Pak se snesou i "brikety".

0/−1
17.5.2015 20:47

V66e65r15o11n39i37k90a 43V51e41s26e29l44á 7335517664193

Ale proc si to maso neudelat chutnejsi, kdyz to jde...

0/0
18.5.2015 16:34

V80e32r54o42n13i46k68a 23V79e69s62e26l89á 7185437784383

Presne...jeste na tom svete nejsem samaR^;-)

0/0
18.5.2015 16:33

L30á20ď92a 43V46r33a90n33ý 7778438768757

Chybí tam bod

6. Když se budete řídit radami 1-6 , můžete dát maso do trouby nebo připravit na pánvi. A dokonce ušetříte - nemusíte kupovat gril, náčíní, uhlí.

+8/0
17.5.2015 18:08

J43a97n 68T16i28c73h85ý 8340972850948

Dělat steak tři čtvrtě hodiny? Kdo to proboha psal?

+4/0
17.5.2015 18:04

L52á84ď49a 29V56r63a22n21ý 7168358108857

No je to hodně ale kuřecí se musí dělat víc jak 20 minut ze zdravotních důvodů. Takže OK je cca 30 minut, za 60 minut mám ugrilované celé kuře "na plechovce".

To samozřejmě neplatí u hovězího a vepřového.

+2/−2
17.5.2015 18:10

D28a74l84i13b87o76r 66P69r48o10c17h60á95z75k90a 5901318476352

Což samozřejmě platí, pokud grilujete kuřecí maso s kostí, ne u stejků.

+1/0
18.5.2015 7:43

T53o80m90a46s 78A34u22g84u96s76t56y58n 6107576941790

Proč bych měl proboha kupovat maso z argentiny, když se dá stejně kvalitní a levnější koupit i u nás (i když to není jednoduché, ale pořád jednodušší, než koupit dobré argentnské) ?

0/0
17.5.2015 17:33

L38á61ď13a 47V34r90a34n98ý 7758928578967

Právě jednodušší je koupit dobré argentinské než dobré české (dobré ve smyslu hodící se steaky).

I ty řeznictví co nechávají maso déle vyzrát, tak to nedosahuje kvality argentinského.

Naše maso spíše dosahuje kvalit brazilského nebo urugiajského. Nikdy jsem nepochopil, proč je maso z Argentiny lepší než z Brazilie ale vždy to tak bylo, když jsem ho koupil.

+2/0
17.5.2015 18:14

M18a38r67t40i25n 88P31l61a15t89i86l 9351403281658

Protožev Argentině ho narvou růstovými hormony, aby tele rychleji vyrostlo a zabilo se mladší.... Takže sice máte lepší maso, ale narvané vším možným bordelem.

0/−1
17.5.2015 20:23
Foto

Z22d53e29n77ě98k 91M38a66t98u95š48k58a 7608326925376

ano, maso z argentinského býčka jednak neseženu a podruhé, nechci si na grilování brát půjčku.

Rád bych poznal osobně blbce, kteří tyhle dobré rady sepisují.

+8/0
17.5.2015 14:34

I50v65o 80Ž68á17č55e94k 9520202699687

Ad 5: Když něco "griluji" na tácku, tak to rovnou mohu strčit do elektrické trouby a výsledek bude stejný.

+17/0
17.5.2015 11:43
Foto

P48e20t94r 90K92r14e23n35ž16e47l35o57k 5119697

Myslím, že nemáte pravdu. Grill, už podle překladu slova, je prudká tepelná reakce. Tenký alobalový tácek, který zabrání odkapávání tuku, nemusí nutně tu teplotu nijak snižovat :-)

0/0
18.5.2015 13:01

I78v17o 17Ž31á61č80e94k 9330302799797

Při "opravdovém" grilování na dřevěném uhlí nehraje roli jen žár, ale i kouř, který z toho uhlí stoupá. To maso se vlastně zároveň i tak trochu udí, což ovlivňuje jeho chuť.

Když si doma v kuchyni na pánvi opeču špekáček, tak mi také celkem chutná, ale tomu opečenému na klacíku nad ohněm se nevyrovná.

0/0
19.5.2015 12:16







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.