Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět kroků pro zdravější grilování: vlastní marinády i více zeleniny

Opékání masa na žhavých uhlících je oblíbená česká letní kratochvíle. Bohužel se grilování neřadí zrovna mezi nejzdravější způsoby úpravy potravin. Přečtěte si pět tipů, jak jej udělat o trochu zdravějším.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V38e14r58o98n30i34k37a 25V61e44s56e62l70á 7975947734183

Lidi, kaslete zarucene rady na netu, byl vam dan vlastni mozek, uzivejte leta a Bozich daru, nemusite vysouset kureci, abyste byli zdravi;-)

0/0
18.5.2015 16:37

P43a31v50l88a 64N40o21v14á 3145298449270

A já jsem se domnívala, že zralé hovězí poznám právě tak, že po stisku na mase zůstane důlek... ale tak nejsem profík, takže jsem se asi spletla :-P

0/0
18.5.2015 7:32

D82a22l85i54b58o80r 30P20r53o75c57h97á96z74k12a 5191588946682

Je pravidlem, že redaktoři píší o věcech, o kterých nemají ponětí, takže se chybička občas vloudí. I expert na daktyloskopii se občas utne. O sušeném kuřecím stejku ani ani nemluvě;-D

+1/0
18.5.2015 7:39

P31a19v43l47a 89N91o47v72á 3735468949260

Ovšem todlencto jsou dosti zásadní informace, jinak furt budeme jíst blbě :-/

0/0
18.5.2015 9:20
Foto

D15a92v97i78d 32K70o17m22á27r74e62k 3633670720518

No zrovna jsme přišli z grilovačky. Takový marinovaný libový bůček, nakrájený na tenčí plátky a pěkně pomalu grilovaný, má kurňa taky něco do sebe ;-D. K tomu směs v alobalu - brambory, červená cibulka, česnek, paprika, rajčata, drobné kostičky špíčku na omaštění, žampiony a pár snítek libečku ze zahrádky - to nemělo chybu. Já jsem schopný na ohni upéct cokoliv a pošmáknu si. Nemusí to být jen argentinský býček. Také griluji zásadně jen na žhavých uhlíkách ze dřeva. Dřevěné uhlí a brikety nedají jídlu ten správný šmak a vůni.... A grilovat kuřecí stejk 3/4 hodiny? Není to překlep? Vždyť to musí být jak podrážka. Kuřecí prsíčka chtějí právě pěkně z prudka a ne moc dlouho. Pak mají pěknou barvičku na povrchu a jsou  propečená a přesto krásně šťavnatá uvnitř. 3/4 hodiny opékám možná tak kuřecí čtvrtky ale jestli tím stejkem myslí prsa, tak se mi to zdá opravdu hodně.

+1/0
17.5.2015 21:41

M90a88r37t12i55n 18P59l22a17t49i73l 9941613211178

Zase se doporučuje argentinské hovězí nacpané růstovými hormony - tele rychleji vyroste a zabije se mladší. Kvalitní maso se dá koupit bez problémů i u nás. Třeba z anguse nebo je dobré ho koupit rovnou od farmáře a nechat v ledničce 3-6 týdnů odležet.

0/0
17.5.2015 20:24

L56á73ď57a 58V52r14a98n95ý 7788488508827

No s tou Argentinou nevím. Proti tomu co píšete hovoří to, že tam staří máte uvedené. A telecí poznáte. Já telecí nekupuji ale až z dospělých mladých býků a to ve stejném stáří jak z Čech, tak Argentiny. Navíc ten odchov tam probíhá trochu jinak než u nás.

Pokud beru maso na gril z Čech tak mám několik farmářů a i když už je maso pár týdnu odleželé tomu Argentinskému se nevyrovná.

0/0
17.5.2015 20:54

M51a56r56t78i79n 26P49l55a82t45i44l 9491183541808

Jde o tu hmotnost. Stáří stejné, jiná hmotnost. A té se dosáhne díky steroidům.

0/0
17.5.2015 20:59

L89á38ď57a 74V54r11a19n27ý 7888168188307

To jsou nepodložené pomluvy. 52% území Argentiny tvoří pampy. Oni nemají důvod to cpát prášky narozdíl od Evropy, kde tolik pastvin není a navíc nejsou tak kvalitní.

Pokud je to pravda, dejte odkaz na to kde byly tyto látky zjištěny nebo nějaký skandál.

0/0
17.5.2015 21:17

M47a91r91t57i63n 14P34l17a64t60i70l 9931773211648

Dejte odkaz nebo nějaký skandál, že se to děje v Evropě....

0/0
17.5.2015 21:22

L34á21ď39a 17V50r96a33n19ý 7678318728957

???

0/0
17.5.2015 21:23

L80á41ď39a 66V71r70a95n12ý 7638908868797

Irsko, Německo

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1011053&docType=ART&nid=11652

0/0
17.5.2015 21:26

L45á82ď47a 25V38r67a63n95ý 7428458848167

http://arnika.org/nemecko-dioxiny-kontaminovane-krmivo-a-potraviny-2010

0/0
17.5.2015 21:27

M59a97r66t33i23n 81P34l36a89t17i53l 9741343921978

Dioxiny jsou sloučeniny chloru, které se ukládají v tucích. Do zvířete se dostanou krmivem nebo vodou. To skutečně nejsou růstové hormony, které mají základ v BST (bovinní somatotrophin).

0/0
17.5.2015 21:30

L32á81ď19a 11V42r33a58n71ý 7678598188797

A to je jako polehčující okolnost? Prostě je cpou svinstvem.

V Argentině je nemusí dokrmovat.

0/0
17.5.2015 21:35

M98a66r76t62i44n 56P33l17a72t14i71l 9881803651608

Necpou. Je to zakázané v celé EU. To, že se našli dioxiny v mase znamená, že bylo v určtém okamžiku kontaminovano krmivo, voda nebo zpracovatelský provoz. Dioxiny nebo jinými chemickými sloučeninami na bázi chlóru se zvířata skutečně nekrmí.

0/0
17.5.2015 21:40

M89a37r39t71i89n 44P68l40a23t33i44l 9511813111368

Navíc prodáváme maso přímo z farmy a lidi nám můžou utrhat ruce. Záleží na spoustě věcí, které kvalitu masa ovlivní.

0/0
17.5.2015 21:01

L98á73ď14a 11V34r68a23n53ý 7188288118857

Já také beru hovězí maso z farem v ČR (ale na grilováni ne) ale to nic nemění na faktu kvality Argentinského hovězího.

+1/0
17.5.2015 21:20

J28o20s29e29f 76H72á68b 2443384879276

čerstvá krkovička tak jak jsem ji přinesl z obchodu, tak na palec široká. Jen hodit na gril, 5 min a 5 min, k tomu z grilu papriku a rajče, pak čerstvou bagetu či chleba. Vytáhnout, nechat pár minut ležet, osolit, pepř a hotovo. To mi stačí na celé léto :-)

0/0
17.5.2015 19:58

J45a39n 36K63o39h10l 4143507161464

Griluju výjimečně, párkrát za léto.. ale obecně se dá bez masa, natož bez masa z grilu, žít docela dobře ;-)

0/−3
17.5.2015 19:25

P15e97t83r 79J40a90r76o82š 2314521885587

leto bez grilovani s prateli, to je jako sex bez orgasmu. muj osobni nazor.

+9/0
17.5.2015 19:43

L44á22ď13a 13V24r74a19n42ý 7918698858867

Přesně tak grilování je více o pohodě a zábavě než o něčem jiném.

+2/0
17.5.2015 20:58

V65e93r42o59n24i17k23a 59V79e87s22e22l44á 7495457814903

Krasny primer;-D

0/0
18.5.2015 16:31

P60e17t44r 38P86r94o23c59h35á84z39k41a 9736546442222

Bože můj . . . kdo to je ten (nebo ta) ..."haa pro iDNES"? 45 minut kuřecí steak? 8-oHůůůůů, to bude potom nepoživatelná vysušená podrážka. Vyzkoušeli jsme všechno možný, ale krkovička je prostě krkovička R^ A propó... při grilování myslet na zdraví? Chochó, to je ale konina. To bych ani nemohl pivko či kořaličku :-P A bez toho grilování není grilováním ;-) Jako předkrm Bavorské klobásky a pak už to jede . . . krkovička, pivko, slivovička, nakládaný hermelín, kuřecí stehení, pivko, slivovička, krkovička, pstruhy, pivko, slivovička, krkovička . . . .atd...atd...a k tomu pořádnej bigbít ;-) Ať žije léto ;-D

+12/−1
17.5.2015 18:32

J96i24r45k57a 27N67o23v38á38k 6782565105899

teda vás bych chtěl mít za souseda, mám to hodně podobně, to by byly pařby R^

+5/0
17.5.2015 18:57

P67e74t38r 37P50r40o62c50h58á78z98k29a 9986876312832

No jo . . . ale ta rána potom druhý den 8-o ;-D

+1/0
17.5.2015 19:47

L27á15ď42a 77V10r47a35n98ý 7338738918927

S krkovičkou nesouhlasím. Má jen jednu výhodu a to, že snese "přegrilování". Když ale zvládnete ugrilovat několik centrimetrů (třeba 6) široký kousek vepřového masa např. kýty, plece ..., zjistíte, že není vůbec suchý a navíc má vynikající chuť. Je to tak dobré, že je škoda to marinovat výraznou marinádou, tak jako u krkovice, protože je nutné u krkovice trochu přebít pachuť vepřového tuku.

S ostatním souhlasím.

+2/−1
17.5.2015 18:58

P15e98t17r 48P23r69o66c20h11á14z33k23a 9806706482442

Je pravda, že 6 cm jsem ještě nedal, ale tak ty čtyři, to jo. Krkovičku mám rád pro její šťavnatost a prorostlost (sakra, to je výraz ;-D), zkouším jí dělat na jedno otočení (když jsou brikety "rozpálené" tak, že jsou bílé). A nepsal jsem, že kýta či plec jsou suché, prostě je jen neděláme ;-)

0/0
17.5.2015 19:46

L46á38ď28a 79V90r54a20n72ý 7238318898307

A jak píšete nejdůležitější je dobrá zábava při grilování.

Pak se snesou i "brikety".

0/−1
17.5.2015 20:47

V49e38r13o75n47i68k45a 58V70e60s16e39l31á 7215827234813

Ale proc si to maso neudelat chutnejsi, kdyz to jde...

0/0
18.5.2015 16:34

V29e95r38o98n89i62k94a 55V22e12s60e87l44á 7345907784463

Presne...jeste na tom svete nejsem samaR^;-)

0/0
18.5.2015 16:33

L69á71ď10a 56V74r21a35n88ý 7738858318877

Chybí tam bod

6. Když se budete řídit radami 1-6 , můžete dát maso do trouby nebo připravit na pánvi. A dokonce ušetříte - nemusíte kupovat gril, náčíní, uhlí.

+8/0
17.5.2015 18:08

J57a79n 71T96i89c93h35ý 8610302580758

Dělat steak tři čtvrtě hodiny? Kdo to proboha psal?

+4/0
17.5.2015 18:04

L29á35ď66a 83V69r35a35n24ý 7598838508207

No je to hodně ale kuřecí se musí dělat víc jak 20 minut ze zdravotních důvodů. Takže OK je cca 30 minut, za 60 minut mám ugrilované celé kuře "na plechovce".

To samozřejmě neplatí u hovězího a vepřového.

+2/−2
17.5.2015 18:10

D22a35l53i83b13o20r 25P76r72o66c63h31á87z90k54a 5401658276262

Což samozřejmě platí, pokud grilujete kuřecí maso s kostí, ne u stejků.

+1/0
18.5.2015 7:43

T20o94m91a36s 49A54u50g28u47s59t17y38n 6727386601840

Proč bych měl proboha kupovat maso z argentiny, když se dá stejně kvalitní a levnější koupit i u nás (i když to není jednoduché, ale pořád jednodušší, než koupit dobré argentnské) ?

0/0
17.5.2015 17:33

L64á49ď50a 57V20r43a98n45ý 7628708448957

Právě jednodušší je koupit dobré argentinské než dobré české (dobré ve smyslu hodící se steaky).

I ty řeznictví co nechávají maso déle vyzrát, tak to nedosahuje kvality argentinského.

Naše maso spíše dosahuje kvalit brazilského nebo urugiajského. Nikdy jsem nepochopil, proč je maso z Argentiny lepší než z Brazilie ale vždy to tak bylo, když jsem ho koupil.

+2/0
17.5.2015 18:14

M78a80r94t58i42n 67P39l24a30t97i14l 9391623901778

Protožev Argentině ho narvou růstovými hormony, aby tele rychleji vyrostlo a zabilo se mladší.... Takže sice máte lepší maso, ale narvané vším možným bordelem.

0/−1
17.5.2015 20:23
Foto

Z26d64e38n90ě92k 37M15a88t90u25š68k16a 7768956555736

ano, maso z argentinského býčka jednak neseženu a podruhé, nechci si na grilování brát půjčku.

Rád bych poznal osobně blbce, kteří tyhle dobré rady sepisují.

+8/0
17.5.2015 14:34

I78v19o 54Ž48á66č64e58k 9940152979457

Ad 5: Když něco "griluji" na tácku, tak to rovnou mohu strčit do elektrické trouby a výsledek bude stejný.

+17/0
17.5.2015 11:43
Foto

P64e65t45r 20K94r28e64n81ž79e33l79o51k 5679727

Myslím, že nemáte pravdu. Grill, už podle překladu slova, je prudká tepelná reakce. Tenký alobalový tácek, který zabrání odkapávání tuku, nemusí nutně tu teplotu nijak snižovat :-)

0/0
18.5.2015 13:01

I90v13o 43Ž73á61č61e28k 9730342359307

Při "opravdovém" grilování na dřevěném uhlí nehraje roli jen žár, ale i kouř, který z toho uhlí stoupá. To maso se vlastně zároveň i tak trochu udí, což ovlivňuje jeho chuť.

Když si doma v kuchyni na pánvi opeču špekáček, tak mi také celkem chutná, ale tomu opečenému na klacíku nad ohněm se nevyrovná.

0/0
19.5.2015 12:16







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.