Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Na nedělní stůl naservírujte výtečnou českou klasiku jako od babičky

Máte rádi spojení klasické české kuchyně jako od babičky s novými nápady? Pak vás nadchnou tradiční recepty šéfkuchaře Radka Kašpárka, které můžete ozvláštnit méně běžnou přílohou jako petrželové špecle nebo třeba brusinkovým sorbetem. Vaše rodina nebo hosté budou mít co dělat, aby dodrželi pravidla slušného stolování a nevylízali talíře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B11l74a62n23k58a 84F64a15j67k95u10s43o69v15á 8495771269494

Recept na nakladane papriky je uzasny ;-D, nevim, kdo to z redaktrou psal, nebo jak bych tohle mela udelat. Cituji:

"Na pánvi pozvolna restujeme s cukrem a octem cca 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a vložíme větvičku tymiánu. Necháme v lednici odležet cca 5 hodin. Před podáváním lehce ohřejeme a tvarujeme noky."

- to jako tvaruji noky z tech opecenych papirk? ;-D

0/0
20.4.2015 19:53

B69l71a54n50k13a 37F20a63j28k18u29s65o37v92á 8945781989744

... stejne tak racept na slepici na paprice, opet cituji:

"Na oleji orestujeme dozlatova najemno krájenou cibulku. Přidáme slepici a opečeme pozvolna dozlatova. Slepici vyjmeme, přidáme protlak, mletou papriku, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Slepičí roládu uchováme v teple. Vložíme koření a dusíme pod poklicí pozvolna doměkka."

- takze povrchove opecenou slepici roladu vyjmeme, uchovame v teple, do zbyleho zakladu vlozime koreni a dusime do polomekka? To koreni? A tu slepici uz ne? Tu jen nekde uchovavame v teple, ac neni vubec udelana, ale je pouze opecena?

To bude dobrotka !!!! ;-D

Boze, to je teda neuveritelny vytvor - cely clanek, vsechny recepty o fotografiich ani nemluve... 8-o.

Bud je pan sefkuchar mimoradny matla, nebo je pani redaktorka Havlikova ducha mdleho a neumi ani opsat recepty.

Ale videla bych to na kombinaci obeho ;-D

+2/0
20.4.2015 20:00

R54e35n39a58t56a 42H46a37v60l32í22č39k34o29v37á 3439516533505

Když pominu vzhled jídel na fotkách(téměř vše vypadá, jako by tou ž jednou bylo v žaludku a ten to následně opustilo...), v neděli se u babičky vařilo více slavnostně. Kulajda byla všední, sytá polívka, slepice na paprice se dala taky udělat ze slípky vyvařené v polívce, maso obrat a doplnit omajdou... A kečup do té omáčky nepatří ani omylem!

+5/0
20.4.2015 12:07


M60a71r34t13i94n65a 55K84o12l68o16m48a89z16n73i33k89o20v21a 2247222137756

Proc se dava do kulajdy ten ocet svareny?

0/0
20.4.2015 8:56

I75v87a 50K87r83i10s38t92o50f50o38v47á 7135293322432

Nemělo by se pak srazit mléko.

+2/0
20.4.2015 12:12

M91a10r56t44i67n54a 82K31o33l59o94m46a32z40n38i37k56o94v57a 2257532767706

Doufala jsem v tuto odpoved! Porad resim, cim to srazeni. Diky! :-)

+1/0
20.4.2015 14:35

I84v72a 74K65r96i60s68t69o13f67o75v28á 7245643682182

Já tedy ten ocet nesvářím. Dávám ho tam až když přestanu kulajdu vařit. Přiliji ho tam a stále mírně míchám. Stále, stále... cca 3-4 minuty. Zatím se mi to nikdy nesrazilo.

0/0
21.4.2015 6:09

B31l14a28n64k34a 14F90a69j19k21u10s89o18v70á 8175891259384

Do kulajdy vubec ocet nepatri, je to nesmysl. Dava se kysana smetana, ve ktere se rozsleha mouka, vlije se to do hrnce s bramborami, houbami a korenim, a povari. Hotovo a jednoduse, ne jak pan sefkuchar, jehoz recepty jsou tedy dost priserny.

To same slepice na paprice s kecupem... 8-o.

0/0
20.4.2015 19:48

M71a70r91t87i84n70a 64K88o91l78o56m22a24z71n86i86k36o20v34a 2217462797806

Jo jo, kulajda se mi nesrazi, koprovka ano. :-)

0/0
20.4.2015 19:50

P15a55v84l59a 77N61o42v60á 3855138849920

Ráda v kuchyni experimentuji, zkouším různé kombinace, málokdy vařím jedno jídlo dvakrát stejně. Ale těmhle pěnám jsem vážně na chuť nepřišla... Vždycky když to někde vidím, tak se mi lehce houpe žaludek...

0/0
20.4.2015 8:56

I97v25a42n 28R57ů10ž44i22č22k23a 3960962380122

Jo, tyhle ušpiněný talíře za pětikilo miluju... ;-(

+4/0
20.4.2015 2:50
Foto

D30a44v95i64d 13K91o91m88á86r42e98k 3203850370598

Ta hnědá pěna je slepice na paprice? A s kečupem? Nějak takhle vždycky vpadá "šavle" naší kočky ;-D

+18/0
19.4.2015 20:44
Foto

M28a70r19i39e 78M88e70t92l90i75c21k11á 9661684901572

Kdyby babička viděla jak do slepice na paprice cpu kečup, tak mne pošle do háje a celého šéfkuchaře taky. A navíc, vždy mne učili, že jídlo má vypadat hezky a to se o té slepici na fotce fakt říct nedá, to vypadá spíš jako servírování ve stylu tučňáka - natrávit a vrhnout.........

+14/0
19.4.2015 18:34
Foto

M87a31r74i41e 96R63a30u98s92k11u 9188389986299

Ta slepice na paprice na té force mi připomíná spíš amarouny ;-D to nevybrali moc dobře.

+9/0
19.4.2015 14:38

R47a23d17e62k 92Č51e87r66v58e23n58k50a 5154881914892

vzpomínka na školní kuchyni z dob socialismu - jeden den koprovka, druhý den kulajda

+3/0
19.4.2015 13:49

J34a29n 94Ř83e21z87n21í95č61e64k 3501191463770

Jojo....taky jsme remcali. Ale u nás chutnalo obojí skvěle. Dnes bych vyměnil manželku za svou školní jídelnu. Tenkrát jsem věděl houby, co je dobrý ;-)

0/0
19.4.2015 19:57

M80i42c93h71a38l 96M93i13l75l48e69r 9316722619812

az zas prijedu do Ceska na navstevu, vim v ktere restauraci se nezastavim dokud budou servirovat jidla s penou - viz Kulajda a Slepice na paprice.

Pena na taliri silne propomina co kocka necha na podlaze po tom, kdy prijde dovnitr ze zahrady, kde sezrala par stebel travy.

+6/0
19.4.2015 12:46

P56e57t40r17a 12N75o87v42á25k17o58v12á 7218116384118

Sranda je, že tohle by nám babička nikdy neuvařila. Kulajda se u nás nedělá, akorát klasická koprovka. Slepice na paprice bylo vždycky jídlo ze školní/závodní kuchyně, takže to nee. Špecle jsem asi do 25 nevěděla, že to existuje a co to je :) No a hruškový leda buchty nebo čtverhraný vázaný koláče, ale uvnitř spíš všechno jiné, protože hrušek je málo a na povidla nezbyde.

0/0
19.4.2015 12:19

K77a30t80e42ř25i56n42a 59V93a94š31á53k56o23v88á 5251592239145

Ty specle vypadaji dobre, urcite zkusim :-)

Jinak slepice na paprice myslim vypada uuuuuplne jinak ;-D

+3/0
19.4.2015 11:29

R16a19d12e43k 12R91a10i77d63a 5797942819

Zřejmě ideální dietní strava, protože po odchodu z reastauračního zařízení odejde člověk minimálně o pět kilo lehčí.

0/0
19.4.2015 11:23

J12o47s47e91f 11K91o29m65e10n24d80a 3229169544437

My už jsme zvyklí v neděli na sluku opečenou nad stradivárkama se salátem z alpské protěže.

+17/0
19.4.2015 9:52

J85a11n28a 42K52u96b95o31v91á 6759852788490

Doufám, že dáváte lanýže a aspoň dvacet deka šafránu! Jinak bych to nejedla:-)

+4/0
19.4.2015 10:31

I25v77a 78K78r98i22s28t16o18f31o87v33á 7395573142902

A hlavně musí být vše domácí '

+4/0
19.4.2015 19:42
Foto

L37u88b36o56š 57H24a76n45u47s 4517847151252

;-D;-D;-DR^R^...já se picnu...;-D;-D

+1/0
19.4.2015 11:18

J55a25n24a 22K78u49b31o45v11á 6239932358370

Chuťově to může být božské, ale kdybych naservírovala tu slepici, no nevím nevím.

I mně se při prvním pohledu na fotku zhoupl žaludek;-D

+12/0
19.4.2015 8:22





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.