Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na nedělní stůl naservírujte výtečnou českou klasiku jako od babičky

Máte rádi spojení klasické české kuchyně jako od babičky s novými nápady? Pak vás nadchnou tradiční recepty šéfkuchaře Radka Kašpárka, které můžete ozvláštnit méně běžnou přílohou jako petrželové špecle nebo třeba brusinkovým sorbetem. Vaše rodina nebo hosté budou mít co dělat, aby dodrželi pravidla slušného stolování a nevylízali talíře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B84l11a87n59k22a 35F86a78j58k11u77s95o61v34á 8505561859684

Recept na nakladane papriky je uzasny ;-D, nevim, kdo to z redaktrou psal, nebo jak bych tohle mela udelat. Cituji:

"Na pánvi pozvolna restujeme s cukrem a octem cca 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a vložíme větvičku tymiánu. Necháme v lednici odležet cca 5 hodin. Před podáváním lehce ohřejeme a tvarujeme noky."

- to jako tvaruji noky z tech opecenych papirk? ;-D

0/0
20.4.2015 19:53

B56l41a30n45k45a 64F78a58j63k26u69s87o73v52á 8915311199384

... stejne tak racept na slepici na paprice, opet cituji:

"Na oleji orestujeme dozlatova najemno krájenou cibulku. Přidáme slepici a opečeme pozvolna dozlatova. Slepici vyjmeme, přidáme protlak, mletou papriku, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Slepičí roládu uchováme v teple. Vložíme koření a dusíme pod poklicí pozvolna doměkka."

- takze povrchove opecenou slepici roladu vyjmeme, uchovame v teple, do zbyleho zakladu vlozime koreni a dusime do polomekka? To koreni? A tu slepici uz ne? Tu jen nekde uchovavame v teple, ac neni vubec udelana, ale je pouze opecena?

To bude dobrotka !!!! ;-D

Boze, to je teda neuveritelny vytvor - cely clanek, vsechny recepty o fotografiich ani nemluve... 8-o.

Bud je pan sefkuchar mimoradny matla, nebo je pani redaktorka Havlikova ducha mdleho a neumi ani opsat recepty.

Ale videla bych to na kombinaci obeho ;-D

+2/0
20.4.2015 20:00

R70e94n39a44t51a 51H40a40v63l42í70č42k82o66v55á 3219926453845

Když pominu vzhled jídel na fotkách(téměř vše vypadá, jako by tou ž jednou bylo v žaludku a ten to následně opustilo...), v neděli se u babičky vařilo více slavnostně. Kulajda byla všední, sytá polívka, slepice na paprice se dala taky udělat ze slípky vyvařené v polívce, maso obrat a doplnit omajdou... A kečup do té omáčky nepatří ani omylem!

+5/0
20.4.2015 12:07

M58a23r18t10i20n57a 89K27o34l60o30m19a91z76n18i35k50o32v90a 2627702817296

Proc se dava do kulajdy ten ocet svareny?

0/0
20.4.2015 8:56

I94v90a 84K21r34i47s77t44o80f95o91v74á 7865293632972

Nemělo by se pak srazit mléko.

+2/0
20.4.2015 12:12

M80a19r80t97i57n95a 86K59o48l46o81m95a96z84n45i73k11o32v90a 2757582377806

Doufala jsem v tuto odpoved! Porad resim, cim to srazeni. Diky! :-)

+1/0
20.4.2015 14:35

I34v56a 52K93r68i69s84t55o64f68o13v95á 7705853692942

Já tedy ten ocet nesvářím. Dávám ho tam až když přestanu kulajdu vařit. Přiliji ho tam a stále mírně míchám. Stále, stále... cca 3-4 minuty. Zatím se mi to nikdy nesrazilo.

0/0
21.4.2015 6:09

B56l23a49n39k37a 55F13a57j61k42u92s92o77v47á 8655501839314

Do kulajdy vubec ocet nepatri, je to nesmysl. Dava se kysana smetana, ve ktere se rozsleha mouka, vlije se to do hrnce s bramborami, houbami a korenim, a povari. Hotovo a jednoduse, ne jak pan sefkuchar, jehoz recepty jsou tedy dost priserny.

To same slepice na paprice s kecupem... 8-o.

0/0
20.4.2015 19:48

M31a58r20t23i90n61a 63K11o18l93o73m93a68z24n72i51k65o29v16a 2427222647706

Jo jo, kulajda se mi nesrazi, koprovka ano. :-)

0/0
20.4.2015 19:50

P96a39v10l66a 88N83o77v97á 3175498579460

Ráda v kuchyni experimentuji, zkouším různé kombinace, málokdy vařím jedno jídlo dvakrát stejně. Ale těmhle pěnám jsem vážně na chuť nepřišla... Vždycky když to někde vidím, tak se mi lehce houpe žaludek...

0/0
20.4.2015 8:56

I40v66a11n 19R91ů76ž94i62č19k78a 3230752510192

Jo, tyhle ušpiněný talíře za pětikilo miluju... ;-(

+4/0
20.4.2015 2:50
Foto

D55a26v16i40d 70K40o68m94á18r15e95k 3873690420928

Ta hnědá pěna je slepice na paprice? A s kečupem? Nějak takhle vždycky vpadá "šavle" naší kočky ;-D

+18/0
19.4.2015 20:44
Foto

M31a32r37i49e 18M40e39t10l57i19c13k21á 9971814221612

Kdyby babička viděla jak do slepice na paprice cpu kečup, tak mne pošle do háje a celého šéfkuchaře taky. A navíc, vždy mne učili, že jídlo má vypadat hezky a to se o té slepici na fotce fakt říct nedá, to vypadá spíš jako servírování ve stylu tučňáka - natrávit a vrhnout.........

+14/0
19.4.2015 18:34
Foto

M12a58r49i36e 41R66a50u48s47k54u 9628719476989

Ta slepice na paprice na té force mi připomíná spíš amarouny ;-D to nevybrali moc dobře.

+9/0
19.4.2015 14:38

R22a63d28e20k 10Č33e96r69v21e48n24k57a 5214311644442

vzpomínka na školní kuchyni z dob socialismu - jeden den koprovka, druhý den kulajda

+3/0
19.4.2015 13:49

J80a35n 74Ř22e74z64n41í92č84e90k 3921371903970

Jojo....taky jsme remcali. Ale u nás chutnalo obojí skvěle. Dnes bych vyměnil manželku za svou školní jídelnu. Tenkrát jsem věděl houby, co je dobrý ;-)

0/0
19.4.2015 19:57

M36i27c12h75a96l 51M19i48l42l84e29r 9446182119872

az zas prijedu do Ceska na navstevu, vim v ktere restauraci se nezastavim dokud budou servirovat jidla s penou - viz Kulajda a Slepice na paprice.

Pena na taliri silne propomina co kocka necha na podlaze po tom, kdy prijde dovnitr ze zahrady, kde sezrala par stebel travy.

+6/0
19.4.2015 12:46

P85e14t77r10a 48N42o98v53á37k97o87v65á 7588976614188

Sranda je, že tohle by nám babička nikdy neuvařila. Kulajda se u nás nedělá, akorát klasická koprovka. Slepice na paprice bylo vždycky jídlo ze školní/závodní kuchyně, takže to nee. Špecle jsem asi do 25 nevěděla, že to existuje a co to je :) No a hruškový leda buchty nebo čtverhraný vázaný koláče, ale uvnitř spíš všechno jiné, protože hrušek je málo a na povidla nezbyde.

0/0
19.4.2015 12:19

K48a57t88e82ř78i75n85a 56V52a69š25á92k81o36v83á 5711142129855

Ty specle vypadaji dobre, urcite zkusim :-)

Jinak slepice na paprice myslim vypada uuuuuplne jinak ;-D

+3/0
19.4.2015 11:29

R63a75d34e25k 11R84a17i63d42a 5217312749

Zřejmě ideální dietní strava, protože po odchodu z reastauračního zařízení odejde člověk minimálně o pět kilo lehčí.

0/0
19.4.2015 11:23

J40o41s95e43f 39K40o10m49e53n15d33a 3719499534427

My už jsme zvyklí v neděli na sluku opečenou nad stradivárkama se salátem z alpské protěže.

+17/0
19.4.2015 9:52

J94a38n46a 78K27u10b19o77v38á 6719712428400

Doufám, že dáváte lanýže a aspoň dvacet deka šafránu! Jinak bych to nejedla:-)

+4/0
19.4.2015 10:31

I19v60a 91K74r25i85s52t88o79f49o29v95á 7795853842772

A hlavně musí být vše domácí '

+4/0
19.4.2015 19:42
Foto

L67u70b81o88š 63H41a32n10u24s 4877457101402

;-D;-D;-DR^R^...já se picnu...;-D;-D

+1/0
19.4.2015 11:18

J56a88n34a 16K37u98b10o71v38á 6439132738250

Chuťově to může být božské, ale kdybych naservírovala tu slepici, no nevím nevím.

I mně se při prvním pohledu na fotku zhoupl žaludek;-D

+12/0
19.4.2015 8:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.