Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na nedělní stůl naservírujte výtečnou českou klasiku jako od babičky

Máte rádi spojení klasické české kuchyně jako od babičky s novými nápady? Pak vás nadchnou tradiční recepty šéfkuchaře Radka Kašpárka, které můžete ozvláštnit méně běžnou přílohou jako petrželové špecle nebo třeba brusinkovým sorbetem. Vaše rodina nebo hosté budou mít co dělat, aby dodrželi pravidla slušného stolování a nevylízali talíře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B36l17a31n51k53a 64F46a31j62k71u58s96o22v22á 8655381849924

Recept na nakladane papriky je uzasny ;-D, nevim, kdo to z redaktrou psal, nebo jak bych tohle mela udelat. Cituji:

"Na pánvi pozvolna restujeme s cukrem a octem cca 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a vložíme větvičku tymiánu. Necháme v lednici odležet cca 5 hodin. Před podáváním lehce ohřejeme a tvarujeme noky."

- to jako tvaruji noky z tech opecenych papirk? ;-D

0/0
20.4.2015 19:53

B46l95a79n56k76a 44F44a95j71k96u27s11o33v98á 8365971749754

... stejne tak racept na slepici na paprice, opet cituji:

"Na oleji orestujeme dozlatova najemno krájenou cibulku. Přidáme slepici a opečeme pozvolna dozlatova. Slepici vyjmeme, přidáme protlak, mletou papriku, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Slepičí roládu uchováme v teple. Vložíme koření a dusíme pod poklicí pozvolna doměkka."

- takze povrchove opecenou slepici roladu vyjmeme, uchovame v teple, do zbyleho zakladu vlozime koreni a dusime do polomekka? To koreni? A tu slepici uz ne? Tu jen nekde uchovavame v teple, ac neni vubec udelana, ale je pouze opecena?

To bude dobrotka !!!! ;-D

Boze, to je teda neuveritelny vytvor - cely clanek, vsechny recepty o fotografiich ani nemluve... 8-o.

Bud je pan sefkuchar mimoradny matla, nebo je pani redaktorka Havlikova ducha mdleho a neumi ani opsat recepty.

Ale videla bych to na kombinaci obeho ;-D

+2/0
20.4.2015 20:00

R59e95n33a13t48a 27H17a20v57l58í26č57k88o79v83á 3239226683305

Když pominu vzhled jídel na fotkách(téměř vše vypadá, jako by tou ž jednou bylo v žaludku a ten to následně opustilo...), v neděli se u babičky vařilo více slavnostně. Kulajda byla všední, sytá polívka, slepice na paprice se dala taky udělat ze slípky vyvařené v polívce, maso obrat a doplnit omajdou... A kečup do té omáčky nepatří ani omylem!

+5/0
20.4.2015 12:07

M78a39r85t17i57n92a 48K14o60l47o59m69a24z46n88i77k87o68v43a 2577622497666

Proc se dava do kulajdy ten ocet svareny?

0/0
20.4.2015 8:56

I85v85a 78K23r18i46s27t20o86f67o76v95á 7455733882752

Nemělo by se pak srazit mléko.

+2/0
20.4.2015 12:12

M20a98r22t56i71n97a 87K12o20l98o12m94a53z78n21i67k38o72v98a 2307772787406

Doufala jsem v tuto odpoved! Porad resim, cim to srazeni. Diky! :-)

+1/0
20.4.2015 14:35

I66v43a 36K72r12i46s50t53o13f98o91v32á 7575503922932

Já tedy ten ocet nesvářím. Dávám ho tam až když přestanu kulajdu vařit. Přiliji ho tam a stále mírně míchám. Stále, stále... cca 3-4 minuty. Zatím se mi to nikdy nesrazilo.

0/0
21.4.2015 6:09

B87l96a76n12k18a 44F31a66j18k55u19s66o72v74á 8675971419684

Do kulajdy vubec ocet nepatri, je to nesmysl. Dava se kysana smetana, ve ktere se rozsleha mouka, vlije se to do hrnce s bramborami, houbami a korenim, a povari. Hotovo a jednoduse, ne jak pan sefkuchar, jehoz recepty jsou tedy dost priserny.

To same slepice na paprice s kecupem... 8-o.

0/0
20.4.2015 19:48

M54a22r45t35i85n64a 69K55o97l95o61m55a63z26n45i78k20o33v10a 2757322317226

Jo jo, kulajda se mi nesrazi, koprovka ano. :-)

0/0
20.4.2015 19:50

P69a64v55l37a 83N79o38v41á 3925908879940

Ráda v kuchyni experimentuji, zkouším různé kombinace, málokdy vařím jedno jídlo dvakrát stejně. Ale těmhle pěnám jsem vážně na chuť nepřišla... Vždycky když to někde vidím, tak se mi lehce houpe žaludek...

0/0
20.4.2015 8:56

I79v58a62n 21R22ů42ž61i46č34k14a 3610912910302

Jo, tyhle ušpiněný talíře za pětikilo miluju... ;-(

+4/0
20.4.2015 2:50
Foto

D93a63v43i97d 64K46o32m10á75r69e39k 3363840750688

Ta hnědá pěna je slepice na paprice? A s kečupem? Nějak takhle vždycky vpadá "šavle" naší kočky ;-D

+18/0
19.4.2015 20:44
Foto

M64a67r64i74e 31M65e30t57l22i86c42k70á 9841864641122

Kdyby babička viděla jak do slepice na paprice cpu kečup, tak mne pošle do háje a celého šéfkuchaře taky. A navíc, vždy mne učili, že jídlo má vypadat hezky a to se o té slepici na fotce fakt říct nedá, to vypadá spíš jako servírování ve stylu tučňáka - natrávit a vrhnout.........

+14/0
19.4.2015 18:34
Foto

M63a44r62i85e 74R96a94u35s51k71u 9798829916809

Ta slepice na paprice na té force mi připomíná spíš amarouny ;-D to nevybrali moc dobře.

+9/0
19.4.2015 14:38

R84a56d84e76k 69Č46e96r26v70e64n73k15a 5314201324752

vzpomínka na školní kuchyni z dob socialismu - jeden den koprovka, druhý den kulajda

+3/0
19.4.2015 13:49

J47a22n 20Ř67e75z90n32í88č93e66k 3721391333580

Jojo....taky jsme remcali. Ale u nás chutnalo obojí skvěle. Dnes bych vyměnil manželku za svou školní jídelnu. Tenkrát jsem věděl houby, co je dobrý ;-)

0/0
19.4.2015 19:57

M84i46c64h41a11l 84M84i18l26l27e15r 9466732969222

az zas prijedu do Ceska na navstevu, vim v ktere restauraci se nezastavim dokud budou servirovat jidla s penou - viz Kulajda a Slepice na paprice.

Pena na taliri silne propomina co kocka necha na podlaze po tom, kdy prijde dovnitr ze zahrady, kde sezrala par stebel travy.

+6/0
19.4.2015 12:46

P68e75t83r12a 74N34o66v71á34k14o92v34á 7958826134738

Sranda je, že tohle by nám babička nikdy neuvařila. Kulajda se u nás nedělá, akorát klasická koprovka. Slepice na paprice bylo vždycky jídlo ze školní/závodní kuchyně, takže to nee. Špecle jsem asi do 25 nevěděla, že to existuje a co to je :) No a hruškový leda buchty nebo čtverhraný vázaný koláče, ale uvnitř spíš všechno jiné, protože hrušek je málo a na povidla nezbyde.

0/0
19.4.2015 12:19

K66a91t21e78ř36i50n89a 18V46a90š39á95k91o61v38á 5261342769345

Ty specle vypadaji dobre, urcite zkusim :-)

Jinak slepice na paprice myslim vypada uuuuuplne jinak ;-D

+3/0
19.4.2015 11:29

R90a87d36e58k 34R28a74i40d36a 5177602879

Zřejmě ideální dietní strava, protože po odchodu z reastauračního zařízení odejde člověk minimálně o pět kilo lehčí.

0/0
19.4.2015 11:23

J35o23s53e47f 53K62o28m85e28n85d74a 3659839944697

My už jsme zvyklí v neděli na sluku opečenou nad stradivárkama se salátem z alpské protěže.

+17/0
19.4.2015 9:52

J78a71n74a 76K98u29b57o22v84á 6409432868590

Doufám, že dáváte lanýže a aspoň dvacet deka šafránu! Jinak bych to nejedla:-)

+4/0
19.4.2015 10:31

I60v20a 62K11r84i12s14t81o48f24o83v63á 7165893162142

A hlavně musí být vše domácí '

+4/0
19.4.2015 19:42
Foto

L22u69b73o38š 57H94a67n60u40s 4607687761112

;-D;-D;-DR^R^...já se picnu...;-D;-D

+1/0
19.4.2015 11:18

J67a17n20a 74K67u34b18o32v73á 6799802908860

Chuťově to může být božské, ale kdybych naservírovala tu slepici, no nevím nevím.

I mně se při prvním pohledu na fotku zhoupl žaludek;-D

+12/0
19.4.2015 8:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.