Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J42i10n24d77ř15i93c66h 56Š90k34r36l88a 6212584549

Pokud se lidé naučí vařit, tak jak to bylo běžné pred 30ti lety, tak bude vše OK. Do masa, mléka, másla a mouky se žádné škodlivé Éčka nepřidávají. Kdo trpí nedostatkem kreativity, ať vaří podle programu bodykey. http://hankaskrlova.unas.cz/

0/0
1.5.2015 10:36

M53a49r47t34i51n73a 26K71o35l96o44m61a28z17n41i38k57o23v55a 2767692917286

"Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková."

Cestina zase dostava na p.del...

+3/0
20.4.2015 8:45
Foto

K38a87r46e98l 30M28á51d79l61e 6704351974713

Větu jsem četl snad pětkrát a hledal chybu ve své nechápavosti. Těší mě, že nejsem sám.

0/0
21.4.2015 7:56

M50i85l75o65š 17K12o79h25o86u85t 6354274435211

Euroamarouny jsou dnes všude :-/

0/0
19.4.2015 0:39

D80a21l50i65b36o24r 60K11o35š31e55k 4742919721359

Taky je trochu rozdil v tom jak se pouziva.. V polivce asi OK, ale na panvi s olejem je to zverstvo

0/0
18.4.2015 23:18
Foto

T18o62m56á65š 54S61m90o15l52í95k 3541152416133

Hlavně nekupovat Babišovo !

+10/0
18.4.2015 18:09

M69i12l86o48š 16K10o23h35o55u73t 6964454295401

jednou si nás kůpí všecky... ale nejdřív jeho výrobky musí vytlačit ty všudypřítomné čínské

0/0
19.4.2015 0:35
Foto

T11o73m44á75š 70S62m39o30l79í64k 3511162376253

Už takhle jsme odpad Evropy

0/0
20.4.2015 18:18
Foto

J95i59n93d21ř89i97c48h 82Š48k73r77l46a 6792444659

Nedává mi smysl bojkot Babišových produktů. Babiš zaměstnává tisíce lidí a když to lidé přestanou nakupovat, tak ti lidé budou na pracáku a Babiš? Ten se jen bude chechtat české slabomyslnosti. [>-]

0/0
1.5.2015 10:33
Foto

T20o46m24á60š 27S70m75o35l90í75k 3211332146593

Nejradši bych bojkotoval všechny nákupy v kocourkově !

0/0
1.5.2015 10:45

P80e20t90r14a 63N41o43v82á98k96o45v90á 7368956964958

To je zas blábol. Souvětí, kde první věta odporuje druhé. Nebo věty, které by měly logicky navazovat, si vzájemně odporují...

+1/0
18.4.2015 17:48

Z35d96e28n82e64k 14B34o44h61a89c14e83k 1818877847479

"Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jak zjistit, která škodí"

To je zase vyplod.

+6/0
18.4.2015 15:12

V66l71a57d69i23m14í45r 61V65í23t10e33k 4332318728797

RajčEEEEEEEEEEEEEEEE?;-D

+5/0
18.4.2015 14:20

M98i93l56a37n 67H10l35a45d58k11ý 8102788580

Článek je nesmysl. Stále máme nejpřísnější normy v Evropě. 50% Éček jsou přírodní látky. I samotné rajče má v sobě éčka ... Jedna z látek proti které se brojí, je glutamát sodný ... Přitom se nejvíc používá v asijské kuchyni a právě tam se lidé dožívají nejdelšího věku. Že by to bylo jeho škodlivostí ?

+7/−2
18.4.2015 9:46

J55i96ř61í 39S73o43u66č81e91k 5596737409159

Tím nelze argumentovat. Právě proto, že glutaman sodný (z přírodních zdrojů) je v některých částech Asie používaný po tisíce let, tamnímu obyvatelstvu nevadí (genom jedinců, pro které mohl být škodlivý, tam dávno vypadl z evolučního procesu). V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. To je stejné jako kdybyste řekl, že rakovina kůže v důsledku nadměrného opalování je mýtus, když na africké domorodce svítí pořád a počet úmrtí v důsledku rakoviny kůže je tam nižší než v Evropě.

„50% Éček jsou přírodní látky.“

Amanitiny v muchomůrce zelené jsou také přírodní látky, dokonce ze 100 % :-)

+4/−3
18.4.2015 10:36

S82a41n79d13r71a 80F90e19r37i54a29n84č22í31k23o55v68á 7443558881633

To ste si tu zas povymyslal hluposti. Glutaman sodny nie len ze nie je skodlivy (tiez zalezi od koncentracie, ale napr. taka sol je pre cloveka skodlivejsia), ale pre cloveka je nutny, pokial ho neprijmete dostatocne v strave, vase telo si ho metabolizuje samo. Vo velkom mnozstve sa nachadza v paradajkach, hubach, parmezane...

0/−3
18.4.2015 10:58

J14i82ř36í 88S66o49u79č29e34k 5636507549369

Než budete příště reagovat, zkuste si nejdříve příspěvek přečíst a odpověď napsat až potom. Kde přesně jsem napsal, že je glutaman sodný škodlivý?

Mimo to vaše srovnání s přirozeným obsahem je mimo mísu, jde o řádově odlišný obsah. Ve 100 g rajčat je 80-240 mg glutamátu sodného. V potravinách s přidaným glutamátem bylo zjištěno i přes 5000 mg na porci polévky. Dala jste si někdy místo polévky 3-4 kg rajčat?

+5/0
18.4.2015 12:42

S30a31n72d76r20a 89F51e14r36i21a48n18č59í86k97o47v46á 7703198351313

"V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. "

Je to blbost. 

Su jedla, ktore obsahuju tepelne spracovane paradajky, ktore ked su zbavene vody na vahu obsahuju omnoho viac glutamanu. Ak si posypete cestoviny parmezanom, tak jedlu dodate viac glutamanu, nez keby ste si ho poliali sojovkou. Navyse, vsetko jedlo obsahuje glutaman, akurat v roznych koncentraciach. 

V akych potravinach to bolo zistene? Budte konkretny.

0/−1
18.4.2015 15:54

J55o51s23e63f 91K61r65a55l 3857983914647

Podstatné je říct, že glutamáty tvoří pátou chuť a výrobky s glutamáty jsou žádané kvůli vysoké závislosti na nich. (Na vojně se běžně vyráběly jídla a glutamát se do nich lil po kanystrech, proto všichni starší chlapi co byli na vojně automaticky dávají magy do polévky, aniž by ji dopředu ochutnali). Dávají se do výrobků chudých na maso, aby se tam vytvořila iluze dostatku masa na druhou stranu se to taky dává do masných výrobků nejspíš špatné kvality neboť nechápu, že salámy s relativně vysokým podílem masa maji látky zvýrazňující chuť, ale proč tu chuť nevytáhnout víc nahoru viz. s tou závislostí na glutamátech. Potravinoví inženýři prostě ví jak na nás. 8-o

+1/0
18.4.2015 15:40

S89a57n45d45r77a 91F50e62r51i64a74n75č11í67k11o42v58á 7243378291973

Z toho ale nevyplyva, ze by bol glutaman skodlivy. A je logicke ze cloveku viac chuti chutnejsie jedlo, no tvrdit, ze to sposobuje zavislost je trochu mimo.

0/−3
18.4.2015 15:56

M83i16l67a80n 25H53l44a64d14k43ý 8562588600

Taky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ...

0/0
19.4.2015 0:33

M24i51l29a54n 95H17l66a70d56k79ý 8502548610

;-DTaky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ... Nebo Vy si je tam dáváte místo Éček, abyste se před nimi ochránil ?

0/0
19.4.2015 0:34

J58i12t50k27a 66J11a18n57ý31r76o30v91á 6428363450296

Glutamátem v laboratořích krmí myši, když potřebují aby byly tlusté.

0/0
21.4.2015 14:24

M94i15c24h61a59l 48B56a46ž51a56n66t 3716272433616

Až na to že se používá jen v pseudoasijské kuchyni. R^

0/−1
18.4.2015 19:32

M15a31r22t12i27n 97T13e35s97a36ř 2839933593853

Nejdřív si zjistěte fakta, než něco podobného napíšete. Laminaria japonica není žádná pseudoAsie.

0/0
20.4.2015 12:35
Foto

J28i59ř86í 71C64h42o28c89h15o15l22á60č 5924603930826

naše přísné normy na potraviny byly začátkem devadesátých let zrušeny pod naprosto absurdními důvody, jedinný důvod ale byl aby se šunt mohl začít dovážet i vyrábět

0/0
20.4.2015 21:24

A73n95t26o54n17í88n 25T38r41č93á95l78e40k 6669104616387

Za proklínaného bývalého režimu jsme měli snad nejpřísnější normy na světě ohledně potravin. Teď si výrobci mohou podat ruce s firmou Trikatel z filmu Křidýlko nebo stehýnko....

+10/−6
18.4.2015 9:01

I85v63a84n12a 39N98o52v55a10k18o61v18a 2662132309602

V cem mely byt tehda normy prisnejsi? Jen technicka zaostalost neumoznovala vyrobu dnesnich umelotin. Vzpomente si treba na tehdejsi limonady, opravdu si myslite, ze byly tak zlute a nebo cervene diky vysokemu obsahu ovocnych stav?

+14/−1
18.4.2015 11:45
Foto

Z12d20e38n85k69a 70J89a28v92ů74r85k12o60v89á 6530767365969

jo,v džemech byly plesnivé jahody a v kysaném zelí načůráno od pracovníků konzerváren ..jo,jen sevo tom nevědělo a nepsalo na etikety

+1/0
18.4.2015 19:19

L18a58d64i82s30l50a25v 45H55a79š58k34a 4213426931670

Rajce obsahuje 16 ecek? A neni to ve stylu kyselina askorbova=vitamin C, ktera ovsem obsahuje pouze cast prirodniho vitaminu C tudiz to neni plnohodnotny vitamin C?!

+2/−6
18.4.2015 8:25

J11a80r39o90m48í66r 70K19r26á37l 4470629114339

Čím se liší kyselina l-askorbová od plnohodnotného vitamínu C ?

+15/−1
18.4.2015 9:03

M81a63r10t17i48n 46T39e60s94a91ř 2399883213643

Co jste měl z chemie v 2. ročníku střední školy?

0/0
20.4.2015 12:36

D16a59n80a 27S10m79e59t61a37n68o36v97á 3426360444672

Éčka kam se podíváš, i kyslík je éčko :D

+1/−1
18.4.2015 7:13
Foto

J48a91r63o90s79l50a84v 74V13o42j72t18ě50c50k78ý 4823608204386

Populizmus, nic jiného ;-€

+1/−2
18.4.2015 6:07

R97e36n67a12t49a 94V22o37l11n74á 6223112711212

Na sýru z Poslka byl uveden chlorid sodný. Je to v pořádku?

+1/0
18.4.2015 5:09

Z13d38e48n19ě70k 79W41e56r47n54h90a38r19t 6827545182258

Kristepane, taková hrůza, chlór. To v žádném případě nejezte, doporučuji to zakopat na zahradě minimálně metr hluboko.

+14/−1
18.4.2015 5:27

J69i43ř98í 76M65a98t95u51š 6639771742

A taky záhadná sloučenina H2O.

+7/0
18.4.2015 7:12

T72o72m41a31s 69H79a12b41a18n 7120282639891

:-) Že by to byla kuchyňská sůl?

+4/0
18.4.2015 7:27

D45a39n91a 66S49m13e21t41a40n22o34v15á 3226160854832

Když z Polska, tak technická sůl ;-D

+2/0
18.4.2015 8:00

L40a94d17i68s25l26a83v 21H36a77š74k52a 4893616781890

Mozna to bylo pul na pul s draselnym

0/0
18.4.2015 8:26

J63a47r72o42s55l47a51v 46D43o59š48e35k 7189628924274

Neoznačená reklama. Jasné porušení zákona.

0/−5
18.4.2015 1:42

P10e22t93r 59F48r73ý68d33e12k 7249911969233

Konej svoji obcanskou povinnost... :)

+4/0
18.4.2015 6:40

P59a62v50e57l 86R41e79z59n48i42c93e60k 3575304884172

"přídatné látky"?!?! Co je to proboha za paskvil?

0/−9
18.4.2015 1:39

Z31d27e18n76ě61k 57W39e22r14n30h39a44r58t 6497585332908

Ale to je správně, jde o terminus technicus, kterým se aditiva označují. Dejte to do Google a uvidíte.

0/0
18.4.2015 5:30

J83a92r11o60m92í38r 13K54r84á16l 4600469394589

I terminus technicus by mohl být vytvořen podle pravidel jazyka. :-/

0/0
18.4.2015 9:01

M65a47r16t93i46n 39T49e83s46a57ř 2309283523823

Bez ohledu na pravidla jazyka, kolik jste přečetl v posledních 20 letech etiket na potravinách?

0/0
20.4.2015 12:37

J39a11n 24Š50p19e67c55i68á94n 2780270719329

Diky za aplikaci :)

+1/−3
18.4.2015 0:37

M70a11r20t10i63n 47Č82e33r49n22ý 7201184491

Tak to az pujdu na beznej nakup tak vyrazim rano a prijdu po obede nez to vsechno prozenu mobilem.

+6/−3
18.4.2015 0:10

J53i36ř71í 82V18y20h97n11á40l44e95k 2925908704636

Pravda, ale příště už si zapamatujete co je co a už to nebude na půl dne. Tak jako tak, je tohle lepší řešení, než podporovat šmejd třeba z Polska [>-]

+2/−2
18.4.2015 0:39

M86a29r43t71i75n 38Č39e82r82n19ý 7471944121

Tak tohle ja moc neresim. Delim to na chutna a nechutna. Ale nerikam ze lide co si poctive ctou etikety delaji neco spatne. Je to jen moji lenosti. :-)

+7/0
18.4.2015 0:50







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.