Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J10i36n48d84ř71i87c65h 34Š10k51r34l46a 6322654719

Pokud se lidé naučí vařit, tak jak to bylo běžné pred 30ti lety, tak bude vše OK. Do masa, mléka, másla a mouky se žádné škodlivé Éčka nepřidávají. Kdo trpí nedostatkem kreativity, ať vaří podle programu bodykey. http://hankaskrlova.unas.cz/

0/0
1.5.2015 10:36

M78a46r79t30i49n28a 69K11o74l83o82m89a11z88n79i97k43o47v14a 2707862597586

"Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková."

Cestina zase dostava na p.del...

+3/0
20.4.2015 8:45
Foto

K21a68r40e12l 46M48á24d86l88e 6554241754603

Větu jsem četl snad pětkrát a hledal chybu ve své nechápavosti. Těší mě, že nejsem sám.

0/0
21.4.2015 7:56


M23i42l83o53š 51K44o81h89o27u84t 6514244885961

Euroamarouny jsou dnes všude :-/

0/0
19.4.2015 0:39

D84a83l80i92b26o60r 68K39o55š98e53k 4932829161749

Taky je trochu rozdil v tom jak se pouziva.. V polivce asi OK, ale na panvi s olejem je to zverstvo

0/0
18.4.2015 23:18
Foto

T42o92m93á71š 59S90m30o76l30í14k 3521952876573

Hlavně nekupovat Babišovo !

+10/0
18.4.2015 18:09

M33i88l48o42š 42K27o39h49o17u88t 6194584285571

jednou si nás kůpí všecky... ale nejdřív jeho výrobky musí vytlačit ty všudypřítomné čínské

0/0
19.4.2015 0:35
Foto

T27o82m33á32š 21S40m46o21l63í53k 3271732726793

Už takhle jsme odpad Evropy

0/0
20.4.2015 18:18
Foto

J98i89n70d80ř18i19c47h 18Š92k44r45l76a 6792124539

Nedává mi smysl bojkot Babišových produktů. Babiš zaměstnává tisíce lidí a když to lidé přestanou nakupovat, tak ti lidé budou na pracáku a Babiš? Ten se jen bude chechtat české slabomyslnosti. [>-]

0/0
1.5.2015 10:33
Foto

T85o81m50á41š 12S28m13o30l29í72k 3761262856763

Nejradši bych bojkotoval všechny nákupy v kocourkově !

0/0
1.5.2015 10:45

P83e87t25r52a 66N69o18v98á48k77o20v48á 7788736394868

To je zas blábol. Souvětí, kde první věta odporuje druhé. Nebo věty, které by měly logicky navazovat, si vzájemně odporují...

+1/0
18.4.2015 17:48

Z75d62e66n18e20k 66B45o33h40a77c79e86k 1498617447429

"Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jak zjistit, která škodí"

To je zase vyplod.

+6/0
18.4.2015 15:12

V30l31a26d60i56m61í36r 45V83í77t81e12k 4632908788337

RajčEEEEEEEEEEEEEEEE?;-D

+5/0
18.4.2015 14:20

M56i89l85a10n 62H29l67a73d31k79ý 8292368900

Článek je nesmysl. Stále máme nejpřísnější normy v Evropě. 50% Éček jsou přírodní látky. I samotné rajče má v sobě éčka ... Jedna z látek proti které se brojí, je glutamát sodný ... Přitom se nejvíc používá v asijské kuchyni a právě tam se lidé dožívají nejdelšího věku. Že by to bylo jeho škodlivostí ?

+7/−2
18.4.2015 9:46

J37i22ř97í 25S75o16u58č51e22k 5366297119399

Tím nelze argumentovat. Právě proto, že glutaman sodný (z přírodních zdrojů) je v některých částech Asie používaný po tisíce let, tamnímu obyvatelstvu nevadí (genom jedinců, pro které mohl být škodlivý, tam dávno vypadl z evolučního procesu). V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. To je stejné jako kdybyste řekl, že rakovina kůže v důsledku nadměrného opalování je mýtus, když na africké domorodce svítí pořád a počet úmrtí v důsledku rakoviny kůže je tam nižší než v Evropě.

„50% Éček jsou přírodní látky.“

Amanitiny v muchomůrce zelené jsou také přírodní látky, dokonce ze 100 % :-)

+4/−3
18.4.2015 10:36

S72a35n87d62r30a 75F85e10r63i92a71n57č41í66k12o57v85á 7343818161193

To ste si tu zas povymyslal hluposti. Glutaman sodny nie len ze nie je skodlivy (tiez zalezi od koncentracie, ale napr. taka sol je pre cloveka skodlivejsia), ale pre cloveka je nutny, pokial ho neprijmete dostatocne v strave, vase telo si ho metabolizuje samo. Vo velkom mnozstve sa nachadza v paradajkach, hubach, parmezane...

0/−3
18.4.2015 10:58

J91i50ř69í 13S48o25u72č73e14k 5766597809619

Než budete příště reagovat, zkuste si nejdříve příspěvek přečíst a odpověď napsat až potom. Kde přesně jsem napsal, že je glutaman sodný škodlivý?

Mimo to vaše srovnání s přirozeným obsahem je mimo mísu, jde o řádově odlišný obsah. Ve 100 g rajčat je 80-240 mg glutamátu sodného. V potravinách s přidaným glutamátem bylo zjištěno i přes 5000 mg na porci polévky. Dala jste si někdy místo polévky 3-4 kg rajčat?

+5/0
18.4.2015 12:42

S89a94n47d42r26a 97F59e15r36i58a15n53č27í74k90o49v64á 7493938281333

"V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. "

Je to blbost. 

Su jedla, ktore obsahuju tepelne spracovane paradajky, ktore ked su zbavene vody na vahu obsahuju omnoho viac glutamanu. Ak si posypete cestoviny parmezanom, tak jedlu dodate viac glutamanu, nez keby ste si ho poliali sojovkou. Navyse, vsetko jedlo obsahuje glutaman, akurat v roznych koncentraciach. 

V akych potravinach to bolo zistene? Budte konkretny.

0/−1
18.4.2015 15:54

J47o91s27e36f 69K37r88a87l 3947973594147

Podstatné je říct, že glutamáty tvoří pátou chuť a výrobky s glutamáty jsou žádané kvůli vysoké závislosti na nich. (Na vojně se běžně vyráběly jídla a glutamát se do nich lil po kanystrech, proto všichni starší chlapi co byli na vojně automaticky dávají magy do polévky, aniž by ji dopředu ochutnali). Dávají se do výrobků chudých na maso, aby se tam vytvořila iluze dostatku masa na druhou stranu se to taky dává do masných výrobků nejspíš špatné kvality neboť nechápu, že salámy s relativně vysokým podílem masa maji látky zvýrazňující chuť, ale proč tu chuť nevytáhnout víc nahoru viz. s tou závislostí na glutamátech. Potravinoví inženýři prostě ví jak na nás. 8-o

+1/0
18.4.2015 15:40

S22a62n47d91r64a 18F58e85r23i21a96n93č97í96k81o64v21á 7193868431653

Z toho ale nevyplyva, ze by bol glutaman skodlivy. A je logicke ze cloveku viac chuti chutnejsie jedlo, no tvrdit, ze to sposobuje zavislost je trochu mimo.

0/−3
18.4.2015 15:56

M41i14l94a34n 79H33l44a97d68k27ý 8582288240

Taky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ...

0/0
19.4.2015 0:33

M85i37l12a12n 11H62l25a14d56k33ý 8792308420

;-DTaky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ... Nebo Vy si je tam dáváte místo Éček, abyste se před nimi ochránil ?

0/0
19.4.2015 0:34

J70i39t16k33a 82J88a72n70ý55r30o43v96á 6408373350506

Glutamátem v laboratořích krmí myši, když potřebují aby byly tlusté.

0/0
21.4.2015 14:24

M24i51c78h45a79l 81B94a36ž19a16n84t 3806502373566

Až na to že se používá jen v pseudoasijské kuchyni. R^

0/−1
18.4.2015 19:32

M70a53r59t89i72n 68T62e93s75a38ř 2519253813803

Nejdřív si zjistěte fakta, než něco podobného napíšete. Laminaria japonica není žádná pseudoAsie.

0/0
20.4.2015 12:35
Foto

J67i14ř32í 86C77h16o18c38h50o95l90á56č 5204953720816

naše přísné normy na potraviny byly začátkem devadesátých let zrušeny pod naprosto absurdními důvody, jedinný důvod ale byl aby se šunt mohl začít dovážet i vyrábět

0/0
20.4.2015 21:24

A89n14t91o86n35í85n 76T44r76č55á88l84e69k 6509404796547

Za proklínaného bývalého režimu jsme měli snad nejpřísnější normy na světě ohledně potravin. Teď si výrobci mohou podat ruce s firmou Trikatel z filmu Křidýlko nebo stehýnko....

+10/−6
18.4.2015 9:01

I37v47a79n57a 63N59o49v61a25k18o93v81a 2212512969122

V cem mely byt tehda normy prisnejsi? Jen technicka zaostalost neumoznovala vyrobu dnesnich umelotin. Vzpomente si treba na tehdejsi limonady, opravdu si myslite, ze byly tak zlute a nebo cervene diky vysokemu obsahu ovocnych stav?

+14/−1
18.4.2015 11:45
Foto

Z55d64e35n77k88a 80J78a45v19ů42r38k62o48v65á 6360497265409

jo,v džemech byly plesnivé jahody a v kysaném zelí načůráno od pracovníků konzerváren ..jo,jen sevo tom nevědělo a nepsalo na etikety

+1/0
18.4.2015 19:19

L94a74d53i76s48l66a11v 22H53a26š21k98a 4763526671410

Rajce obsahuje 16 ecek? A neni to ve stylu kyselina askorbova=vitamin C, ktera ovsem obsahuje pouze cast prirodniho vitaminu C tudiz to neni plnohodnotny vitamin C?!

+2/−6
18.4.2015 8:25

J93a21r55o66m21í57r 92K37r56á44l 4140749514919

Čím se liší kyselina l-askorbová od plnohodnotného vitamínu C ?

+15/−1
18.4.2015 9:03

M43a27r11t77i68n 54T50e85s74a95ř 2769153293953

Co jste měl z chemie v 2. ročníku střední školy?

0/0
20.4.2015 12:36

D25a34n73a 92S24m82e62t49a36n41o10v82á 3276600484912

Éčka kam se podíváš, i kyslík je éčko :D

+1/−1
18.4.2015 7:13
Foto

J32a95r46o12s34l77a80v 74V74o97j86t52ě34c79k70ý 4433528734406

Populizmus, nic jiného ;-€

+1/−2
18.4.2015 6:07

R40e19n40a80t36a 19V79o76l74n45á 6673712331352

Na sýru z Poslka byl uveden chlorid sodný. Je to v pořádku?

+1/0
18.4.2015 5:09

Z35d14e54n18ě81k 93W90e56r92n28h49a83r75t 6967115612398

Kristepane, taková hrůza, chlór. To v žádném případě nejezte, doporučuji to zakopat na zahradě minimálně metr hluboko.

+14/−1
18.4.2015 5:27

J48i73ř85í 18M60a22t65u64š 6749241972

A taky záhadná sloučenina H2O.

+7/0
18.4.2015 7:12

T13o10m39a40s 24H29a98b53a66n 7880442909451

:-) Že by to byla kuchyňská sůl?

+4/0
18.4.2015 7:27

D49a62n46a 62S86m35e14t79a72n82o38v32á 3586480264522

Když z Polska, tak technická sůl ;-D

+2/0
18.4.2015 8:00

L42a51d27i29s75l58a88v 28H19a53š60k76a 4123176711590

Mozna to bylo pul na pul s draselnym

0/0
18.4.2015 8:26

J39a93r72o21s59l28a12v 87D88o92š32e36k 7559118914694

Neoznačená reklama. Jasné porušení zákona.

0/−5
18.4.2015 1:42

P59e37t23r 56F91r73ý26d72e13k 7579441769803

Konej svoji obcanskou povinnost... :)

+4/0
18.4.2015 6:40

P52a13v70e75l 65R72e28z53n53i40c81e32k 3245404854642

"přídatné látky"?!?! Co je to proboha za paskvil?

0/−9
18.4.2015 1:39

Z65d90e62n51ě68k 17W51e79r58n13h47a29r56t 6487555702668

Ale to je správně, jde o terminus technicus, kterým se aditiva označují. Dejte to do Google a uvidíte.

0/0
18.4.2015 5:30

J20a17r50o29m64í79r 45K29r50á15l 4820819734689

I terminus technicus by mohl být vytvořen podle pravidel jazyka. :-/

0/0
18.4.2015 9:01

M59a84r85t48i91n 52T24e39s83a94ř 2299953173683

Bez ohledu na pravidla jazyka, kolik jste přečetl v posledních 20 letech etiket na potravinách?

0/0
20.4.2015 12:37

J35a61n 56Š30p78e23c45i36á82n 2160490659459

Diky za aplikaci :)

+1/−3
18.4.2015 0:37

M89a47r16t12i64n 17Č34e55r26n40ý 7321444391

Tak to az pujdu na beznej nakup tak vyrazim rano a prijdu po obede nez to vsechno prozenu mobilem.

+6/−3
18.4.2015 0:10

J82i10ř41í 40V12y63h35n40á28l82e42k 2335108574216

Pravda, ale příště už si zapamatujete co je co a už to nebude na půl dne. Tak jako tak, je tohle lepší řešení, než podporovat šmejd třeba z Polska [>-]

+2/−2
18.4.2015 0:39

M90a98r77t89i95n 64Č19e85r89n71ý 7671164541

Tak tohle ja moc neresim. Delim to na chutna a nechutna. Ale nerikam ze lide co si poctive ctou etikety delaji neco spatne. Je to jen moji lenosti. :-)

+7/0
18.4.2015 0:50





mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.