Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J31i94n17d55ř65i47c71h 93Š56k91r43l62a 6172724179

Pokud se lidé naučí vařit, tak jak to bylo běžné pred 30ti lety, tak bude vše OK. Do masa, mléka, másla a mouky se žádné škodlivé Éčka nepřidávají. Kdo trpí nedostatkem kreativity, ať vaří podle programu bodykey. http://hankaskrlova.unas.cz/

0/0
1.5.2015 10:36

M80a90r66t67i59n30a 63K97o20l19o78m14a59z41n22i51k62o27v59a 2757122887876

"Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková."

Cestina zase dostava na p.del...

+3/0
20.4.2015 8:45
Foto

K54a75r76e13l 81M83á60d54l83e 6164531754153

Větu jsem četl snad pětkrát a hledal chybu ve své nechápavosti. Těší mě, že nejsem sám.

0/0
21.4.2015 7:56


M46i69l33o83š 97K75o61h86o40u80t 6144394255121

Euroamarouny jsou dnes všude :-/

0/0
19.4.2015 0:39

D41a70l28i92b94o38r 22K82o53š60e25k 4352579331309

Taky je trochu rozdil v tom jak se pouziva.. V polivce asi OK, ale na panvi s olejem je to zverstvo

0/0
18.4.2015 23:18
Foto

T52o87m45á46š 25S57m36o91l13í22k 3351182966723

Hlavně nekupovat Babišovo !

+10/0
18.4.2015 18:09

M71i47l86o78š 52K89o35h89o21u24t 6634314925191

jednou si nás kůpí všecky... ale nejdřív jeho výrobky musí vytlačit ty všudypřítomné čínské

0/0
19.4.2015 0:35
Foto

T18o57m49á52š 41S43m51o45l66í23k 3671752496663

Už takhle jsme odpad Evropy

0/0
20.4.2015 18:18
Foto

J16i66n85d41ř49i21c15h 72Š45k81r67l97a 6392414729

Nedává mi smysl bojkot Babišových produktů. Babiš zaměstnává tisíce lidí a když to lidé přestanou nakupovat, tak ti lidé budou na pracáku a Babiš? Ten se jen bude chechtat české slabomyslnosti. [>-]

0/0
1.5.2015 10:33
Foto

T81o24m32á47š 27S43m63o68l93í74k 3541362146333

Nejradši bych bojkotoval všechny nákupy v kocourkově !

0/0
1.5.2015 10:45

P29e13t13r32a 29N33o35v82á23k20o86v46á 7728746814548

To je zas blábol. Souvětí, kde první věta odporuje druhé. Nebo věty, které by měly logicky navazovat, si vzájemně odporují...

+1/0
18.4.2015 17:48

Z12d12e78n63e52k 90B29o58h15a13c46e72k 1218857227169

"Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jak zjistit, která škodí"

To je zase vyplod.

+6/0
18.4.2015 15:12

V77l16a16d88i67m13í44r 11V54í67t81e24k 4902718748727

RajčEEEEEEEEEEEEEEEE?;-D

+5/0
18.4.2015 14:20

M61i42l98a54n 97H29l81a59d24k96ý 8102148150

Článek je nesmysl. Stále máme nejpřísnější normy v Evropě. 50% Éček jsou přírodní látky. I samotné rajče má v sobě éčka ... Jedna z látek proti které se brojí, je glutamát sodný ... Přitom se nejvíc používá v asijské kuchyni a právě tam se lidé dožívají nejdelšího věku. Že by to bylo jeho škodlivostí ?

+7/−2
18.4.2015 9:46

J53i87ř80í 24S95o55u90č91e66k 5986387189249

Tím nelze argumentovat. Právě proto, že glutaman sodný (z přírodních zdrojů) je v některých částech Asie používaný po tisíce let, tamnímu obyvatelstvu nevadí (genom jedinců, pro které mohl být škodlivý, tam dávno vypadl z evolučního procesu). V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. To je stejné jako kdybyste řekl, že rakovina kůže v důsledku nadměrného opalování je mýtus, když na africké domorodce svítí pořád a počet úmrtí v důsledku rakoviny kůže je tam nižší než v Evropě.

„50% Éček jsou přírodní látky.“

Amanitiny v muchomůrce zelené jsou také přírodní látky, dokonce ze 100 % :-)

+4/−3
18.4.2015 10:36

S71a44n48d94r75a 84F76e23r85i80a50n60č97í60k77o74v85á 7603608661493

To ste si tu zas povymyslal hluposti. Glutaman sodny nie len ze nie je skodlivy (tiez zalezi od koncentracie, ale napr. taka sol je pre cloveka skodlivejsia), ale pre cloveka je nutny, pokial ho neprijmete dostatocne v strave, vase telo si ho metabolizuje samo. Vo velkom mnozstve sa nachadza v paradajkach, hubach, parmezane...

0/−3
18.4.2015 10:58

J51i25ř32í 79S49o14u96č38e48k 5276197879749

Než budete příště reagovat, zkuste si nejdříve příspěvek přečíst a odpověď napsat až potom. Kde přesně jsem napsal, že je glutaman sodný škodlivý?

Mimo to vaše srovnání s přirozeným obsahem je mimo mísu, jde o řádově odlišný obsah. Ve 100 g rajčat je 80-240 mg glutamátu sodného. V potravinách s přidaným glutamátem bylo zjištěno i přes 5000 mg na porci polévky. Dala jste si někdy místo polévky 3-4 kg rajčat?

+5/0
18.4.2015 12:42

S85a81n85d71r34a 72F39e62r71i46a30n25č44í77k25o15v16á 7483718671713

"V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. "

Je to blbost. 

Su jedla, ktore obsahuju tepelne spracovane paradajky, ktore ked su zbavene vody na vahu obsahuju omnoho viac glutamanu. Ak si posypete cestoviny parmezanom, tak jedlu dodate viac glutamanu, nez keby ste si ho poliali sojovkou. Navyse, vsetko jedlo obsahuje glutaman, akurat v roznych koncentraciach. 

V akych potravinach to bolo zistene? Budte konkretny.

0/−1
18.4.2015 15:54

J55o21s68e55f 70K87r48a73l 3687703614847

Podstatné je říct, že glutamáty tvoří pátou chuť a výrobky s glutamáty jsou žádané kvůli vysoké závislosti na nich. (Na vojně se běžně vyráběly jídla a glutamát se do nich lil po kanystrech, proto všichni starší chlapi co byli na vojně automaticky dávají magy do polévky, aniž by ji dopředu ochutnali). Dávají se do výrobků chudých na maso, aby se tam vytvořila iluze dostatku masa na druhou stranu se to taky dává do masných výrobků nejspíš špatné kvality neboť nechápu, že salámy s relativně vysokým podílem masa maji látky zvýrazňující chuť, ale proč tu chuť nevytáhnout víc nahoru viz. s tou závislostí na glutamátech. Potravinoví inženýři prostě ví jak na nás. 8-o

+1/0
18.4.2015 15:40

S77a91n12d60r87a 30F14e76r15i94a16n44č70í87k91o32v10á 7553508251293

Z toho ale nevyplyva, ze by bol glutaman skodlivy. A je logicke ze cloveku viac chuti chutnejsie jedlo, no tvrdit, ze to sposobuje zavislost je trochu mimo.

0/−3
18.4.2015 15:56

M74i23l39a10n 46H34l65a92d10k83ý 8442138660

Taky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ...

0/0
19.4.2015 0:33

M84i23l53a27n 28H66l89a66d60k14ý 8342838820

;-DTaky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ... Nebo Vy si je tam dáváte místo Éček, abyste se před nimi ochránil ?

0/0
19.4.2015 0:34

J95i25t73k22a 29J45a64n46ý63r61o11v24á 6638633200766

Glutamátem v laboratořích krmí myši, když potřebují aby byly tlusté.

0/0
21.4.2015 14:24

M30i59c13h76a84l 74B47a14ž81a87n59t 3586672693886

Až na to že se používá jen v pseudoasijské kuchyni. R^

0/−1
18.4.2015 19:32

M54a27r50t18i90n 79T79e47s79a66ř 2129333213393

Nejdřív si zjistěte fakta, než něco podobného napíšete. Laminaria japonica není žádná pseudoAsie.

0/0
20.4.2015 12:35
Foto

J63i63ř56í 23C45h10o11c56h98o17l57á21č 5914343680866

naše přísné normy na potraviny byly začátkem devadesátých let zrušeny pod naprosto absurdními důvody, jedinný důvod ale byl aby se šunt mohl začít dovážet i vyrábět

0/0
20.4.2015 21:24

A95n76t74o17n83í72n 55T71r39č95á82l79e46k 6739614636177

Za proklínaného bývalého režimu jsme měli snad nejpřísnější normy na světě ohledně potravin. Teď si výrobci mohou podat ruce s firmou Trikatel z filmu Křidýlko nebo stehýnko....

+10/−6
18.4.2015 9:01

I50v27a40n46a 22N67o68v41a55k19o91v95a 7980552209603

V cem mely byt tehda normy prisnejsi? Jen technicka zaostalost neumoznovala vyrobu dnesnich umelotin. Vzpomente si treba na tehdejsi limonady, opravdu si myslite, ze byly tak zlute a nebo cervene diky vysokemu obsahu ovocnych stav?

+14/−1
18.4.2015 11:45
Foto

Z82d88e37n25k36a 65J18a90v27ů26r62k30o64v81á 6460537505709

jo,v džemech byly plesnivé jahody a v kysaném zelí načůráno od pracovníků konzerváren ..jo,jen sevo tom nevědělo a nepsalo na etikety

+1/0
18.4.2015 19:19

L73a93d32i73s38l17a43v 60H74a80š58k72a 4833856311950

Rajce obsahuje 16 ecek? A neni to ve stylu kyselina askorbova=vitamin C, ktera ovsem obsahuje pouze cast prirodniho vitaminu C tudiz to neni plnohodnotny vitamin C?!

+2/−6
18.4.2015 8:25

J56a46r46o36m51í42r 35K23r30á59l 4460149584199

Čím se liší kyselina l-askorbová od plnohodnotného vitamínu C ?

+15/−1
18.4.2015 9:03

M64a51r35t34i60n 87T85e53s81a93ř 2639613833583

Co jste měl z chemie v 2. ročníku střední školy?

0/0
20.4.2015 12:36

D28a43n40a 40S33m17e45t10a26n97o38v47á 3806120244912

Éčka kam se podíváš, i kyslík je éčko :D

+1/−1
18.4.2015 7:13
Foto

J13a83r51o19s39l32a47v 32V96o45j52t74ě52c81k74ý 4663828174796

Populizmus, nic jiného ;-€

+1/−2
18.4.2015 6:07

R88e28n22a95t23a 19V48o52l96n85á 6793852701612

Na sýru z Poslka byl uveden chlorid sodný. Je to v pořádku?

+1/0
18.4.2015 5:09

Z77d20e22n52ě54k 35W79e20r42n94h80a42r91t 6277515412548

Kristepane, taková hrůza, chlór. To v žádném případě nejezte, doporučuji to zakopat na zahradě minimálně metr hluboko.

+14/−1
18.4.2015 5:27

J40i11ř22í 95M78a17t69u42š 6699851352

A taky záhadná sloučenina H2O.

+7/0
18.4.2015 7:12

T61o51m21a73s 90H95a42b68a31n 7210562379681

:-) Že by to byla kuchyňská sůl?

+4/0
18.4.2015 7:27

D56a32n41a 62S31m90e95t21a51n55o78v72á 3746810704492

Když z Polska, tak technická sůl ;-D

+2/0
18.4.2015 8:00

L79a81d68i10s28l67a30v 30H89a46š59k57a 4293296961130

Mozna to bylo pul na pul s draselnym

0/0
18.4.2015 8:26

J41a64r72o47s53l48a50v 73D73o82š15e72k 7489988184354

Neoznačená reklama. Jasné porušení zákona.

0/−5
18.4.2015 1:42

P91e88t49r 51F56r18ý10d36e12k 7509261709423

Konej svoji obcanskou povinnost... :)

+4/0
18.4.2015 6:40

P76a90v54e52l 46R18e11z43n26i11c38e18k 3935274224942

"přídatné látky"?!?! Co je to proboha za paskvil?

0/−9
18.4.2015 1:39

Z81d31e80n21ě66k 67W78e76r50n93h41a38r70t 6967375762188

Ale to je správně, jde o terminus technicus, kterým se aditiva označují. Dejte to do Google a uvidíte.

0/0
18.4.2015 5:30

J95a82r38o62m36í39r 96K74r18á90l 4600419574399

I terminus technicus by mohl být vytvořen podle pravidel jazyka. :-/

0/0
18.4.2015 9:01

M94a15r54t80i69n 15T14e73s96a23ř 2139573153783

Bez ohledu na pravidla jazyka, kolik jste přečetl v posledních 20 letech etiket na potravinách?

0/0
20.4.2015 12:37

J40a46n 88Š33p29e21c21i87á59n 2680510339169

Diky za aplikaci :)

+1/−3
18.4.2015 0:37

M59a66r37t28i67n 41Č29e45r50n45ý 7461124571

Tak to az pujdu na beznej nakup tak vyrazim rano a prijdu po obede nez to vsechno prozenu mobilem.

+6/−3
18.4.2015 0:10

J63i12ř38í 66V58y93h92n59á78l94e50k 2195668604846

Pravda, ale příště už si zapamatujete co je co a už to nebude na půl dne. Tak jako tak, je tohle lepší řešení, než podporovat šmejd třeba z Polska [>-]

+2/−2
18.4.2015 0:39

M22a52r63t54i47n 90Č65e77r82n17ý 7741284831

Tak tohle ja moc neresim. Delim to na chutna a nechutna. Ale nerikam ze lide co si poctive ctou etikety delaji neco spatne. Je to jen moji lenosti. :-)

+7/0
18.4.2015 0:50





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.