Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J52i34n12d53ř56i56c79h 20Š81k34r57l18a 6672174839

Pokud se lidé naučí vařit, tak jak to bylo běžné pred 30ti lety, tak bude vše OK. Do masa, mléka, másla a mouky se žádné škodlivé Éčka nepřidávají. Kdo trpí nedostatkem kreativity, ať vaří podle programu bodykey. http://hankaskrlova.unas.cz/

0/0
1.5.2015 10:36

M31a65r80t74i18n80a 48K79o87l23o47m20a97z42n22i29k75o85v83a 2697692127836

"Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková."

Cestina zase dostava na p.del...

+3/0
20.4.2015 8:45
Foto

K24a44r75e86l 87M48á45d31l23e 6684351914433

Větu jsem četl snad pětkrát a hledal chybu ve své nechápavosti. Těší mě, že nejsem sám.

0/0
21.4.2015 7:56

M41i25l10o68š 63K21o64h42o58u23t 6664894165471

Euroamarouny jsou dnes všude :-/

0/0
19.4.2015 0:39

D72a47l97i14b98o16r 30K14o87š29e42k 4132589741539

Taky je trochu rozdil v tom jak se pouziva.. V polivce asi OK, ale na panvi s olejem je to zverstvo

0/0
18.4.2015 23:18
Foto

T21o27m63á11š 96S29m16o32l72í14k 3361532696573

Hlavně nekupovat Babišovo !

+10/0
18.4.2015 18:09

M53i69l48o25š 10K46o27h23o62u15t 6874554225811

jednou si nás kůpí všecky... ale nejdřív jeho výrobky musí vytlačit ty všudypřítomné čínské

0/0
19.4.2015 0:35
Foto

T96o20m88á66š 53S25m93o21l69í70k 3981252106423

Už takhle jsme odpad Evropy

0/0
20.4.2015 18:18
Foto

J70i60n38d57ř75i44c48h 14Š42k65r41l60a 6902164399

Nedává mi smysl bojkot Babišových produktů. Babiš zaměstnává tisíce lidí a když to lidé přestanou nakupovat, tak ti lidé budou na pracáku a Babiš? Ten se jen bude chechtat české slabomyslnosti. [>-]

0/0
1.5.2015 10:33
Foto

T18o88m24á32š 94S42m15o60l21í58k 3581872816693

Nejradši bych bojkotoval všechny nákupy v kocourkově !

0/0
1.5.2015 10:45

P33e24t66r74a 65N83o14v38á52k16o17v49á 7408786374748

To je zas blábol. Souvětí, kde první věta odporuje druhé. Nebo věty, které by měly logicky navazovat, si vzájemně odporují...

+1/0
18.4.2015 17:48

Z47d84e84n32e54k 48B14o81h93a81c59e11k 1798697927739

"Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jak zjistit, která škodí"

To je zase vyplod.

+6/0
18.4.2015 15:12

V25l89a74d90i74m76í85r 76V85í12t80e74k 4902268148407

RajčEEEEEEEEEEEEEEEE?;-D

+5/0
18.4.2015 14:20

M23i35l72a36n 43H43l65a51d29k84ý 8242648130

Článek je nesmysl. Stále máme nejpřísnější normy v Evropě. 50% Éček jsou přírodní látky. I samotné rajče má v sobě éčka ... Jedna z látek proti které se brojí, je glutamát sodný ... Přitom se nejvíc používá v asijské kuchyni a právě tam se lidé dožívají nejdelšího věku. Že by to bylo jeho škodlivostí ?

+7/−2
18.4.2015 9:46

J44i44ř78í 89S27o73u49č14e60k 5876697979829

Tím nelze argumentovat. Právě proto, že glutaman sodný (z přírodních zdrojů) je v některých částech Asie používaný po tisíce let, tamnímu obyvatelstvu nevadí (genom jedinců, pro které mohl být škodlivý, tam dávno vypadl z evolučního procesu). V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. To je stejné jako kdybyste řekl, že rakovina kůže v důsledku nadměrného opalování je mýtus, když na africké domorodce svítí pořád a počet úmrtí v důsledku rakoviny kůže je tam nižší než v Evropě.

„50% Éček jsou přírodní látky.“

Amanitiny v muchomůrce zelené jsou také přírodní látky, dokonce ze 100 % :-)

+4/−3
18.4.2015 10:36

S50a78n57d86r76a 63F68e33r37i53a35n59č18í73k69o89v75á 7193728501423

To ste si tu zas povymyslal hluposti. Glutaman sodny nie len ze nie je skodlivy (tiez zalezi od koncentracie, ale napr. taka sol je pre cloveka skodlivejsia), ale pre cloveka je nutny, pokial ho neprijmete dostatocne v strave, vase telo si ho metabolizuje samo. Vo velkom mnozstve sa nachadza v paradajkach, hubach, parmezane...

0/−3
18.4.2015 10:58

J17i21ř63í 11S51o21u53č51e52k 5366897849639

Než budete příště reagovat, zkuste si nejdříve příspěvek přečíst a odpověď napsat až potom. Kde přesně jsem napsal, že je glutaman sodný škodlivý?

Mimo to vaše srovnání s přirozeným obsahem je mimo mísu, jde o řádově odlišný obsah. Ve 100 g rajčat je 80-240 mg glutamátu sodného. V potravinách s přidaným glutamátem bylo zjištěno i přes 5000 mg na porci polévky. Dala jste si někdy místo polévky 3-4 kg rajčat?

+5/0
18.4.2015 12:42

S85a77n73d64r26a 90F37e59r18i83a70n26č56í83k72o93v87á 7463368901713

"V Evropě ale používaný nebyl, takže je klidně možné, že tu máme skupinu obyvatel, pro níž je nějakým způsobem škodlivý. "

Je to blbost. 

Su jedla, ktore obsahuju tepelne spracovane paradajky, ktore ked su zbavene vody na vahu obsahuju omnoho viac glutamanu. Ak si posypete cestoviny parmezanom, tak jedlu dodate viac glutamanu, nez keby ste si ho poliali sojovkou. Navyse, vsetko jedlo obsahuje glutaman, akurat v roznych koncentraciach. 

V akych potravinach to bolo zistene? Budte konkretny.

0/−1
18.4.2015 15:54

J86o77s15e74f 33K22r25a95l 3467673704737

Podstatné je říct, že glutamáty tvoří pátou chuť a výrobky s glutamáty jsou žádané kvůli vysoké závislosti na nich. (Na vojně se běžně vyráběly jídla a glutamát se do nich lil po kanystrech, proto všichni starší chlapi co byli na vojně automaticky dávají magy do polévky, aniž by ji dopředu ochutnali). Dávají se do výrobků chudých na maso, aby se tam vytvořila iluze dostatku masa na druhou stranu se to taky dává do masných výrobků nejspíš špatné kvality neboť nechápu, že salámy s relativně vysokým podílem masa maji látky zvýrazňující chuť, ale proč tu chuť nevytáhnout víc nahoru viz. s tou závislostí na glutamátech. Potravinoví inženýři prostě ví jak na nás. 8-o

+1/0
18.4.2015 15:40

S39a98n15d72r84a 81F22e41r57i46a94n16č26í77k27o64v14á 7253458281973

Z toho ale nevyplyva, ze by bol glutaman skodlivy. A je logicke ze cloveku viac chuti chutnejsie jedlo, no tvrdit, ze to sposobuje zavislost je trochu mimo.

0/−3
18.4.2015 15:56

M85i79l12a49n 52H10l93a89d90k47ý 8202408260

Taky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ...

0/0
19.4.2015 0:33

M51i20l87a22n 74H14l78a54d75k79ý 8602368570

;-DTaky Vaše Amanitiny mi asi nikdo do jídla nedává ... Nebo Vy si je tam dáváte místo Éček, abyste se před nimi ochránil ?

0/0
19.4.2015 0:34

J67i17t98k60a 28J68a84n92ý36r58o61v71á 6898903310936

Glutamátem v laboratořích krmí myši, když potřebují aby byly tlusté.

0/0
21.4.2015 14:24

M47i15c77h63a16l 88B14a89ž98a46n90t 3516282353536

Až na to že se používá jen v pseudoasijské kuchyni. R^

0/−1
18.4.2015 19:32

M54a81r44t11i42n 70T32e62s26a14ř 2669893473973

Nejdřív si zjistěte fakta, než něco podobného napíšete. Laminaria japonica není žádná pseudoAsie.

0/0
20.4.2015 12:35
Foto

J30i53ř20í 40C48h97o26c53h46o53l76á18č 5614693760506

naše přísné normy na potraviny byly začátkem devadesátých let zrušeny pod naprosto absurdními důvody, jedinný důvod ale byl aby se šunt mohl začít dovážet i vyrábět

0/0
20.4.2015 21:24

A58n49t80o76n27í70n 57T30r97č41á31l10e21k 6739674906827

Za proklínaného bývalého režimu jsme měli snad nejpřísnější normy na světě ohledně potravin. Teď si výrobci mohou podat ruce s firmou Trikatel z filmu Křidýlko nebo stehýnko....

+10/−6
18.4.2015 9:01

I46v88a16n51a 53N12o80v16a11k14o36v48a 2722932809132

V cem mely byt tehda normy prisnejsi? Jen technicka zaostalost neumoznovala vyrobu dnesnich umelotin. Vzpomente si treba na tehdejsi limonady, opravdu si myslite, ze byly tak zlute a nebo cervene diky vysokemu obsahu ovocnych stav?

+14/−1
18.4.2015 11:45
Foto

Z75d32e89n71k75a 50J10a54v77ů18r48k85o51v85á 6540697405289

jo,v džemech byly plesnivé jahody a v kysaném zelí načůráno od pracovníků konzerváren ..jo,jen sevo tom nevědělo a nepsalo na etikety

+1/0
18.4.2015 19:19

L55a28d32i48s76l42a79v 71H89a32š84k35a 4263386541770

Rajce obsahuje 16 ecek? A neni to ve stylu kyselina askorbova=vitamin C, ktera ovsem obsahuje pouze cast prirodniho vitaminu C tudiz to neni plnohodnotny vitamin C?!

+2/−6
18.4.2015 8:25

J31a11r90o50m82í90r 21K96r13á66l 4590949604409

Čím se liší kyselina l-askorbová od plnohodnotného vitamínu C ?

+15/−1
18.4.2015 9:03

M73a17r91t53i71n 42T36e42s51a27ř 2819533653743

Co jste měl z chemie v 2. ročníku střední školy?

0/0
20.4.2015 12:36

D37a49n62a 69S64m50e93t14a86n48o17v57á 3256640874812

Éčka kam se podíváš, i kyslík je éčko :D

+1/−1
18.4.2015 7:13

J81a48r97o82s39l40a63v 83V11o22j35t13ě29c47k84ý 4173638704436

Populizmus, nic jiného ;-€

+1/−2
18.4.2015 6:07

R42e11n19a10t56a 53V35o98l44n38á 6163532541602

Na sýru z Poslka byl uveden chlorid sodný. Je to v pořádku?

+1/0
18.4.2015 5:09

Z12d29e97n23ě34k 21W53e47r50n44h61a30r56t 6287785842458

Kristepane, taková hrůza, chlór. To v žádném případě nejezte, doporučuji to zakopat na zahradě minimálně metr hluboko.

+14/−1
18.4.2015 5:27

J23i82ř62í 78M80a34t94u71š 6829941122

A taky záhadná sloučenina H2O.

+7/0
18.4.2015 7:12

T56o39m56a60s 32H83a30b33a60n 7950192339921

:-) Že by to byla kuchyňská sůl?

+4/0
18.4.2015 7:27

D96a49n87a 53S38m74e50t63a30n55o52v74á 3726360174562

Když z Polska, tak technická sůl ;-D

+2/0
18.4.2015 8:00

L25a28d32i63s24l89a89v 21H77a98š32k67a 4813746221300

Mozna to bylo pul na pul s draselnym

0/0
18.4.2015 8:26

J84a23r89o36s94l29a31v 29D73o56š14e63k 7839348244364

Neoznačená reklama. Jasné porušení zákona.

0/−5
18.4.2015 1:42

P15e15t37r 42F94r42ý12d84e71k 7889311709923

Konej svoji obcanskou povinnost... :)

+4/0
18.4.2015 6:40

P74a51v10e69l 39R84e45z40n86i34c94e53k 3755594594162

"přídatné látky"?!?! Co je to proboha za paskvil?

0/−9
18.4.2015 1:39

Z64d95e50n93ě26k 39W49e79r78n27h98a50r11t 6157345362568

Ale to je správně, jde o terminus technicus, kterým se aditiva označují. Dejte to do Google a uvidíte.

0/0
18.4.2015 5:30

J77a73r85o73m78í47r 93K37r11á20l 4600619824449

I terminus technicus by mohl být vytvořen podle pravidel jazyka. :-/

0/0
18.4.2015 9:01

M36a46r88t30i94n 14T41e52s94a72ř 2819693873833

Bez ohledu na pravidla jazyka, kolik jste přečetl v posledních 20 letech etiket na potravinách?

0/0
20.4.2015 12:37

J40a15n 60Š77p27e79c88i84á80n 2680700689489

Diky za aplikaci :)

+1/−3
18.4.2015 0:37

M82a65r76t65i44n 51Č79e20r29n15ý 7111924821

Tak to az pujdu na beznej nakup tak vyrazim rano a prijdu po obede nez to vsechno prozenu mobilem.

+6/−3
18.4.2015 0:10

J60i15ř91í 25V85y94h17n87á75l33e92k 2805728974636

Pravda, ale příště už si zapamatujete co je co a už to nebude na půl dne. Tak jako tak, je tohle lepší řešení, než podporovat šmejd třeba z Polska [>-]

+2/−2
18.4.2015 0:39

M67a75r29t81i21n 47Č63e86r60n30ý 7111594681

Tak tohle ja moc neresim. Delim to na chutna a nechutna. Ale nerikam ze lide co si poctive ctou etikety delaji neco spatne. Je to jen moji lenosti. :-)

+7/0
18.4.2015 0:50







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.