Ona

Diskuze

Šílíte z lepku? Preventivní bezlepková dieta ale před alergií neochrání

Doslova bezlepkové šílenství před lety rozpoutal srbský tenista Novak Djokovič a slavné hollywoodské hvězdy si dietu nemůžou vynachválit. Lidé se skutečnou nesnášenlivostí lepku však z přísné diety nadšení nejsou, vysvětluje v rozhovoru pro páteční magazín MF DNES Rodina předsedkyně Sdružení celiaků Blanka Rubínová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já jsem přestala jíst pšenici před několika  měsíci - po přečtení knihy Život bez pšenice. A zjistila jsem, že to, co jsem považovala za intoleranci laktozy, byla intolerance pšeničného lepku. Po vysazení pšenice se mi upravilo zažívání, naprosto zmizely skoro každodenní průjmy...Přestaly mi padat vlasy a mám i daleko víc energie, nepotřebuju tolik spát, snesu větší fyzickou zátěž... Není pravda, že je lepek jako lepek -  v ovsu je taky lepek a přitom ovesné vločky mi nezpůsobují žádné problémy. Když pšenici, tak tu původní odrůdu -  jednozrnku, která  měla naprosto jiné složení a obsah lepku než geneticky modifikovaná pšenice, kterou konzumujeme dneska...

1 0
možnosti

Já je snažím v potravě lepek snížit. Kupuji si bezlepkové těstoviny, používám kukuřičnou, rýžovou, jáhlovou mouku, peču ze špaldy a z žitné (tam sice lepek je, ale méně, než v klasické pšenici), kupuji žitný chléb..Ale vysadit lepek úplně je, dle mého názoru, zbytečné, pokud nemá člověk celiakii či intoleranci. Faktem je, že bezlepkové výrobky jsou pro mě stravitelnější, nenadýmají a zlepšily se moje problémy s kolenem a zmizelo akné (které jsem měla i v 28 letech pořád jako puberťák, kožní si s tím nevěděla rady), takže asi na tom lepku něco špatného bude.

3 0
možnosti

H74a50n30a 37P46a48u87l

2. 4. 2015 21:51

Pred dvema lety se mi rozjela uplne nesmyslna alergie - na chlad. Proste na me fouklo a osypala jsem se koprivkou. A koprivka na chodidlech z chozeni na studene podlaze je proste nepopsatelny zazitek. Proste jsem se osypavala z jakekoliv zmeny teploty. Kontrolovat se to dalo - velkymi davkami antihistaminu a obcas k tomu prihodit steroidy. Po porade s kozni lekarkou, ktera se specializuje na koprivkova onemocneni  a na jeji doporuceni jsem zacala drzet prisnou bezlepkovou dietu a ty zmeny byly neuveritelne - behem par tydnu jsem zjistila, ze to co jsem povazovala za normalni cast meho zivota normalni nebylo. Prestala jsem se nadymat, prestala jsem zbesile litat na zachod skoro po kazdem jidle, prestaly migreny a afty v puse jsem nemela od te doby ani jednou. Bylo po obrovske unave a obcasneho "zamlzeni mozku" - hlavne po vydatnem obede plneho lepku. Do roka se ta alergie na chlad zmirnila na tolik, ze nemusim brat vubec zadne prasky a maximalne z hodne velke zimy nebo studeneho vetru zrudnu a svrbi me kuze. 

Obcas je to na houby, hlavne kdyz musim porad nekde vysvetlovat, proc nemuzu urcity veci jist a jenom vysvetlit nekomu chladovou alergii je vzdycky na mrtvici... 

A ano, vyzkousela jsem ho znovu jist - krome toho, ze jsem se zase zacala osypavat, mam jeste zmapovane vsechny verejne zachody v Edinburghu, kde jsem si dala sandwich ze Subway. Od te doby takove hlouposti nedelam a prisnou bezlepkovou dietu drzim uplne stejne, jako kdybych mela diagnozu celiakie.

4 1
možnosti

Pane Šafarčíku, můžete mně vysvětlit, proč dáváte tomuto příspěvku mínus?

0 0
možnosti

K danému tématu velice doporučuji následující instruktážní video

http://www.videacesky.cz/parodie-parody-youtube/jak-byt-alergicky-na-lepek

0 0
možnosti

Nerozumím tomu,proč by člověk měl držet bezlepkovou dietu,pokud mu lepek nevadí?

5 1
možnosti

Ale vždyť ta paní odbornice zdravým lidem nic takového nedoporučuje, jen konstatuje, že jim to neuškodí.

4 1
možnosti

J62a80k90u12b 18R21o44u47s

2. 4. 2015 15:37

To je asi první článek na Oně, se kterým jde taknějak rámcově souhlasit 8-o

2 1
možnosti

Protože to není elaborát redaktory, co píše o všm možném, ale odpovědi člověka, který o tom opravdu něco ví ;-)R^

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé je, že Italům lepek neškodí, protože použíbaji tvrdou pšenici, která obsahuje více lepku než ta naše. Ty těstoviny se nerozvařují, ale mu jsme kdysi konzumovali vaječné těstoviny, které se nerozvařovaly také. Kromě toho není lepek jako lepek; žitný má jiné složení.

0 6
možnosti

lepek jako lepek, neni rozdil mezi zitnym a psenicnym, skodi oba. Jen v zite jeho mene

4 0
možnosti

Jen se mrkněte na složení výrobků. Mlíko a lepek je skoro ve všem....

1 0
možnosti

Jedna moje babička si taky posteskla: Oni teď do všeho dávají ten lepek... Alergická na lepek ale není :-)

0 0
možnosti

Bohužel to je nekontrolovatelným přemnožováním lidí. Moc lidí = více zdrojů potravy = špalda nestačí, protože nemá takové výnosy jako "dnešní" pšenice, která má ale mnohem více lepku. Na druhou stranu si nedovedu představit, že bych jedla ve škole, kde jsem celý den, jídlo bez pečiva, neb to mě zasytí. Třeba chléb/houska/bageta s máslem a sýrem. Nebo s pomazánkou atd. A k tomu do krabičky nakrájet ovoce a zeleninu. Naštěstí je možnost alespoň tu špaldu sehnat a občas si upcét vlastní pečivo, byť z hlediska technologického a kvality těsta to není úplně ono...

1 5
možnosti

to jsou ty naucene vzorce, kdy si myslite, ze bez chleba a housky to nejde :) Jde jen to chce vice premyslet o tom, co snite

10 0
možnosti

Aha... ja jsem si rikala odkud ta moda prisla. Samozrejme nic proti tem lidem ktery opravdu lepek nesnasi, ale aby najednou mela 1/10 populace mirnou intoleranci" a podobne, to je proste nesmysl.

2 2
možnosti

P82e80t77r 82R11e83z25e96k

2. 4. 2015 11:39

A proč by to měl být nesmysl? Nejde o to, že by měla 1/10 populace NAJEDNOU mírnou intoleranci. Jde o to, že před dvaceti lety jsme nejedli lepek v každém druhém jídle a tak se to tolik neprojevovalo.

6 4
možnosti