Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Šílíte z lepku? Preventivní bezlepková dieta ale před alergií neochrání

Doslova bezlepkové šílenství před lety rozpoutal srbský tenista Novak Djokovič a slavné hollywoodské hvězdy si dietu nemůžou vynachválit. Lidé se skutečnou nesnášenlivostí lepku však z přísné diety nadšení nejsou, vysvětluje v rozhovoru pro páteční magazín MF DNES Rodina předsedkyně Sdružení celiaků Blanka Rubínová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B87a64r39b85o69r31a 62Z26e80m52a10n37o69v60á 9599793403664

Já jsem přestala jíst pšenici před několika  měsíci - po přečtení knihy Život bez pšenice. A zjistila jsem, že to, co jsem považovala za intoleranci laktozy, byla intolerance pšeničného lepku. Po vysazení pšenice se mi upravilo zažívání, naprosto zmizely skoro každodenní průjmy...Přestaly mi padat vlasy a mám i daleko víc energie, nepotřebuju tolik spát, snesu větší fyzickou zátěž... Není pravda, že je lepek jako lepek -  v ovsu je taky lepek a přitom ovesné vločky mi nezpůsobují žádné problémy. Když pšenici, tak tu původní odrůdu -  jednozrnku, která  měla naprosto jiné složení a obsah lepku než geneticky modifikovaná pšenice, kterou konzumujeme dneska...

+1/0
4.4.2015 22:54

M51a85r61i65e 10D10a50n11č98á81k17o92v27á 5775938783326

Já je snažím v potravě lepek snížit. Kupuji si bezlepkové těstoviny, používám kukuřičnou, rýžovou, jáhlovou mouku, peču ze špaldy a z žitné (tam sice lepek je, ale méně, než v klasické pšenici), kupuji žitný chléb..Ale vysadit lepek úplně je, dle mého názoru, zbytečné, pokud nemá člověk celiakii či intoleranci. Faktem je, že bezlepkové výrobky jsou pro mě stravitelnější, nenadýmají a zlepšily se moje problémy s kolenem a zmizelo akné (které jsem měla i v 28 letech pořád jako puberťák, kožní si s tím nevěděla rady), takže asi na tom lepku něco špatného bude.

+3/0
3.4.2015 7:45

H76a43n27a 30P18a15u24l 2389184473988

Pred dvema lety se mi rozjela uplne nesmyslna alergie - na chlad. Proste na me fouklo a osypala jsem se koprivkou. A koprivka na chodidlech z chozeni na studene podlaze je proste nepopsatelny zazitek. Proste jsem se osypavala z jakekoliv zmeny teploty. Kontrolovat se to dalo - velkymi davkami antihistaminu a obcas k tomu prihodit steroidy. Po porade s kozni lekarkou, ktera se specializuje na koprivkova onemocneni  a na jeji doporuceni jsem zacala drzet prisnou bezlepkovou dietu a ty zmeny byly neuveritelne - behem par tydnu jsem zjistila, ze to co jsem povazovala za normalni cast meho zivota normalni nebylo. Prestala jsem se nadymat, prestala jsem zbesile litat na zachod skoro po kazdem jidle, prestaly migreny a afty v puse jsem nemela od te doby ani jednou. Bylo po obrovske unave a obcasneho "zamlzeni mozku" - hlavne po vydatnem obede plneho lepku. Do roka se ta alergie na chlad zmirnila na tolik, ze nemusim brat vubec zadne prasky a maximalne z hodne velke zimy nebo studeneho vetru zrudnu a svrbi me kuze. 

Obcas je to na houby, hlavne kdyz musim porad nekde vysvetlovat, proc nemuzu urcity veci jist a jenom vysvetlit nekomu chladovou alergii je vzdycky na mrtvici... 

A ano, vyzkousela jsem ho znovu jist - krome toho, ze jsem se zase zacala osypavat, mam jeste zmapovane vsechny verejne zachody v Edinburghu, kde jsem si dala sandwich ze Subway. Od te doby takove hlouposti nedelam a prisnou bezlepkovou dietu drzim uplne stejne, jako kdybych mela diagnozu celiakie.

+4/−1
2.4.2015 21:51

M57a44r90i93e 95K70o87v96á80ř32o63v39á 9440689324802

Pane Šafarčíku, můžete mně vysvětlit, proč dáváte tomuto příspěvku mínus?

0/0
3.4.2015 23:12

H19a87n34a 32P42a90u37l 2829464223468

Treba to byl jenom preklep :-)

0/0
3.4.2015 23:38

E43v80a 47J36e91n62í50č53k63o89v22á 2951550881969

A copak nemáte celiakii? Jako ty příznaky zní dost typicky - trávicí obtíže, únava, afty...

0/0
4.4.2015 11:47

H96a98n22a 14P81a61u85l 2349154503828

ja uz to prave asi nikdy nezjistim, protoze na testy bych musela jist lepek a to proste nejde. Dojizdim do prace skoro 80km (jedna cesta) a pri moji praci bych nemohla porad odbihat :-D

0/0
4.4.2015 21:04

P24a66v65e17l 18F57o82l34t54á25n 4430942714

K danému tématu velice doporučuji následující instruktážní video

http://www.videacesky.cz/parodie-parody-youtube/jak-byt-alergicky-na-lepek

0/0
2.4.2015 18:37

V75l93a24s67t89i95m90i78l 42Š45t93e37c69h41e39r 4841566550414

Nerozumím tomu,proč by člověk měl držet bezlepkovou dietu,pokud mu lepek nevadí?

+5/−1
2.4.2015 18:13

H56e81l63e22n30a 44Č80í62ž13k50o37v87á 9461271442188

Ale vždyť ta paní odbornice zdravým lidem nic takového nedoporučuje, jen konstatuje, že jim to neuškodí.

+4/−1
2.4.2015 18:29

A58n14d81r31e71a 78N47o26v53á 8494961696125

Což nemusí být vůbec pravda. Pokud se od lepku držíte po delší dobu striktně dál, tak si velmi pravděpodobně tou "prevencí" vypěstujete skutečnou intoleranci.

+1/−3
2.4.2015 22:35

S19v62a38t19a37v21a 17D42u78r57a97n63o40v33á 3299139514481

To je pekna hloupost. Intoleranci si vypestuje z premiry vstupu :)

+1/0
3.4.2015 8:05

A39n21d33r37e14a 64N62o24v76á 8444471686805

velmi se pletete. Každý imunolog Vám to potvrdí. Bezlepková dieta jako jakási prevence je špatně.

0/0
3.4.2015 9:56

S21v60a93t86a98v77a 18D15u36r75a78n55o83v66á 3409559284221

To, ze na imunulogii nemate potvrzenou celiakii, nemusi byt dukazem, ze nemate intoleranci na lepek (absolvovala jsem toto kolecko zcela nedavno). Ale, co je nutne rict, ze lepek presto muze zpusobovat spoustu problemu aniz si to uvedomujete. To, ze nemate celiakii/alergii neznamena, ze nemate intoleranci, ktera se projevuje ekzemem, nadymanim, plnosti bricha, chudokrevnosti, migrenami etc. U nas je zvykem, ze lekari leci izolovane a nedivaji se na cloveka jako na celek. Imunolog mi rekl, ze moje problemy nesouvisi s alergii ci celiakii, a maji jiny puvod. Presto moje velmi chytra prakticka lekarka mi doporucila vyradit obiloviny z jidelnicku a ejhle ekzem je v tahu, vecne nadymani take a celkove se citim lepe, tj. mene unavena a migrena taky neutoci, Pritom v tom zase tak dlouho nejedu. 

Je velmi dulezite si uvedomit, ze jako zivocich jsme nebyli zkonstruovani na spoustu potravin, ktere dnes jime a vse se scita. A tak i obsese tim, ze prece musime jist chleb, obiloviny etc. Ale clovek mnohem dele jedl jen maso, vejce, zeleninu, ovoce a obcas mleko z mlecnych zlaz zabitych zvirat ci jinak fermentovane. A verte, ze lepek a jemu pribuzne bilkoviny nezpusobuji jen celiakii, ale vyznamne se podileji na jinych nemocech. Jen obilna lobby je dneska na takovem vrcholu, o kterem se ji pred 100 lety nezdalo, a masaz rohlik, chleb, knedlik, testoviny, susenky ceralni ci z bile mouky, lepek kam se podivat od parku po radoby zdrave pohankove susenky.

+3/−1
3.4.2015 10:16

A11n11d67r57e77a 80N58o72v56á 8224441726945

mluvím o "prevenci", ne o pokusu o řešení již nastalých problémů. Pokud nemáte problémy, držet bezlepkovou dietu je nesmysl.

0/0
3.4.2015 11:27

R20a76d60e52k 79V39o41k13á72l 1390338847574

Ne že měl držet. Ale obecně platí, že lidi dostanou do těla až moc lepku, ten je hůř stravitelný, jeho trávení hodně zatěžuje organismus. Četl jsem zkušenosti třeba některých sportovců, který vysadili či výrazně omezili lepek a velmi brzy se to projevilo na jejich fyzické i psychické pohodě.

Dobře shrnuté je to třeba tu: http://vysnenapostava.cz/2014/08/lepek-prokleti-nebo-vyhra/

Problém je  v tom, že největší množství lepku člověk obvykle zkonzumuje prostřednictvím pečiva. To bezlepkové je velice drahé a obvykle tam platí přímá úměra - čím chutnější, tím dražší. Levnější moc k jídlu není (pro člověka, co je zvyklý na lepkové), navíc bezlepkové pečivo obecně málo vydrží (rychle tvrdne a pokud není čerstvé či rozehřáté, není to nic moc). Částečným řešením je domácí pekárna a různé recepty na chleby z bezlepkových směsí.

+1/0
2.4.2015 23:36

J57a58k80u94b 82R31o26u34s 3663790774632

To je asi první článek na Oně, se kterým jde taknějak rámcově souhlasit 8-o

+2/−1
2.4.2015 15:37

R81a22d38e36k 31V94o70k63á79l 1680788327244

Protože to není elaborát redaktory, co píše o všm možném, ale odpovědi člověka, který o tom opravdu něco ví ;-)R^

0/0
2.4.2015 23:37
Foto

K60a25r85e19l 37T71o44m72á30š33e98k 7904609387229

Zajímavé je, že Italům lepek neškodí, protože použíbaji tvrdou pšenici, která obsahuje více lepku než ta naše. Ty těstoviny se nerozvařují, ale mu jsme kdysi konzumovali vaječné těstoviny, které se nerozvařovaly také. Kromě toho není lepek jako lepek; žitný má jiné složení.

0/−6
2.4.2015 12:11

S55v70a52t96a82v88a 96D26u12r76a51n43o61v30á 3769889794581

lepek jako lepek, neni rozdil mezi zitnym a psenicnym, skodi oba. Jen v zite jeho mene

+4/0
2.4.2015 14:59

M80i32l15a39n 25K38l17o43u89č60e88k 3380445698667

Alergikům a celiakům to je asi opravdu jedno, mně třeba nijak neškodí.

+7/0
2.4.2015 15:07

N57i17k19o26l80a 49Č35e62c98h 9821419856

Tak zrovna Itálie je země s nejrozmanitější a nejdostupnější nabídkou bezlepkových náhražek. :-P

+3/0
2.4.2015 15:55

R37a81d51e53k 44V29o42k79á16l 1170258557234

ano, dá se tam v pizzerii pořídit i bezlepková (a lepkem nekontaminovaná) pizza.

0/0
2.4.2015 23:38

M88a48r97i45e 37V72e41r81n76e14r22o67v71a 9971187559

lepek je pořád lepek - je složen ze dvou bílkovin: gluteninu a gliadinu

+1/0
2.4.2015 17:30

J68a16n 56K82o52v79á61ř 8474171549197

A proto mají v každé druhé italské pizzerii Gluten Free pizzu.

+4/0
2.4.2015 18:00

H12o89n59z50a 90K63r12o91u10ž36e26k 3714199108137

Tedy představa, že celá Itálie jede na těstovinách (jak z příspěvku vyplývá) je k popukání. Oni Italové opravdu nejsou jen špagetožrouti.

0/0
3.4.2015 8:35

T60o77m39á85š 71C31h33r33u47d11i68m71s69k19ý 5864596387826

Jen se mrkněte na složení výrobků. Mlíko a lepek je skoro ve všem....

+1/0
2.4.2015 11:59

M63a38r91t26i62n 30T13e68s15a18ř 2289513443463

Jedna moje babička si taky posteskla: Oni teď do všeho dávají ten lepek... Alergická na lepek ale není :-)

0/0
2.4.2015 12:43

T81e49r28e82z18a 31N81o86v78o65t22n49á 7329903427827

Bohužel to je nekontrolovatelným přemnožováním lidí. Moc lidí = více zdrojů potravy = špalda nestačí, protože nemá takové výnosy jako "dnešní" pšenice, která má ale mnohem více lepku. Na druhou stranu si nedovedu představit, že bych jedla ve škole, kde jsem celý den, jídlo bez pečiva, neb to mě zasytí. Třeba chléb/houska/bageta s máslem a sýrem. Nebo s pomazánkou atd. A k tomu do krabičky nakrájet ovoce a zeleninu. Naštěstí je možnost alespoň tu špaldu sehnat a občas si upcét vlastní pečivo, byť z hlediska technologického a kvality těsta to není úplně ono...

+1/−5
2.4.2015 11:41

S23v76a87t88a54v70a 21D43u24r18a81n12o25v25á 3159949664311

to jsou ty naucene vzorce, kdy si myslite, ze bez chleba a housky to nejde :) Jde jen to chce vice premyslet o tom, co snite

+10/0
2.4.2015 15:00

R88o30m89a13n 51Č17e10c76h59u35r14a 6232979227369

Jasně že to jde, já si třeba víc osladim kafe...

0/−1
2.4.2015 17:03

A32l93e51n62a 54V91e21s37e84l67á 3103481795708

Asi jde - ale bude to lepší? U alergiku a celiaků je to jasné, ti jinak nemůžou a nějak si s tím poradit musí.

Já to chtěla jednou zprubnout - a za týden bez lepku jsem připsala dvě kila a experiment opustila. :-) Přitom jinak ho jím relativně málo - chleba celozrnný žitný v množství jeden krajíc k snídani, víc pečiva jen vzácně. Knedlíky výjimečně, těstoviny skoro nejím... 

Ale snídaně bez chleba mi prostě nešla rozumně vymyslet. Pokud jsem místo ní udělala pohankovou, amarantovou či jinou kaši, tak už to chtělo nasladko - a skok v přijatých sacharidech a kaloriích byl proti tomu žitnému chlebu s šunkou obrovský.

(Neříkám, že to jinak nejde, ale protože jsem k tomu neměla žádný zdravotní důvod, jen zkusit, jestli fakt bez toho lepku je tak skvěle, jak občas někdo říká, tak mi to za tu práci s vymýšlením alternativy nestálo.)

0/0
3.4.2015 6:32

S62v59a26t82a11v11a 21D92u19r34a80n87o77v20á 3849389114191

to chce zkusit snidat neco uplne jineho nez sladke snidane, napr, vajecnou omeletu se spenatem a k tumu pecene bataty.  Nebo grilovanou korenovou zeleninu s tunakem ci jinou rybou, muze klidne byt i kysela. Variaci na zdravou snidani najdete hodne. Mimochodem jen ty omelety z vajicek vam davaji neomezene mnozstvi variaci a ruznych zeleninovych a ovocnych priloh si muzete vymyslet taky neomezene. Navic i ta kase se da udelat naslano, chce to jen chtit a nehledat duvod, proc to nejde.

+1/0
3.4.2015 8:36

A69l74e92n30a 62V41e21s39e77l92á 3143441505678

Ano, tohle právě snídám... variace omelet a vůbec vaječných jídel, spousta zeleniny atd.  A k tomu, co? CHLEBA! (Péct si ráno před odchodem do práce batáty nebo grilovat zeleninu mi přijde jako opravdu úlet... navíc k té zelenině s tuňákem bych stejně místo chleba musela něco vymyslet.)

"Chce to jen chtít a nehledat důvod, proč to nejde". Jenže na to jsem se ptala na začátku - jaký má smysl tohle "chtít"? (Znova - nemluvím o lidech s alergií či celiakií, kteří to prostě vyřešit musí.)

0/−2
3.4.2015 10:14
Foto

L30u16c95i74e 87V40o96n20d25r38á83k26o81v66á 7240103513550

Ono je to ale opravdu o zvyk. Já na přílohy nikdy extra nebyla, tím pádem mě to nijak nezasáhlo.

0/0
3.4.2015 14:43

A66l89e78n14a 76V41e95s83e70l70á 3333281875748

Tak mouka a lepek je jedna věc, ale abych odbourávala veškeré přílohy, by bylo potenciální nebezpečí pro mě. Mám jednu odstraněnou ledvinu, podle testů má ta jedna zbylá sice lepší funkci než u leckoho jiného obě... ale pořád by pro mě nějaké extrémně vysokobílkovinná strava nebyla vhodná. Což při omezení sacharidů (příloh) nutně musí nastat. A vzhledem k tomu, že nejrůznější poruchy ledvinných funkcí jsou statisticky vzato o dost četnější než celiakie, není tady to překopávání zvyků použitelné jako univerzální rada.

0/−2
3.4.2015 15:28
Foto

H83o23n67z70a 23M19o50r69a22v58a 2593639464461

Ideálním řešením je 80/10/10 a časem snídani vynechat vůbec a přejít jen na dvě hlavní jídla.

0/0
4.4.2015 20:37

K59l53a24r76a 50P57r77u59c87h26o38v64a 9787130682358

Aha... ja jsem si rikala odkud ta moda prisla. Samozrejme nic proti tem lidem ktery opravdu lepek nesnasi, ale aby najednou mela 1/10 populace mirnou intoleranci" a podobne, to je proste nesmysl.

+2/−2
2.4.2015 11:25

P86e96t50r 19R41e67z97e52k 3864417

A proč by to měl být nesmysl? Nejde o to, že by měla 1/10 populace NAJEDNOU mírnou intoleranci. Jde o to, že před dvaceti lety jsme nejedli lepek v každém druhém jídle a tak se to tolik neprojevovalo.

+6/−4
2.4.2015 11:39

J15i95ř77í 29K54v22ě94š 1593336262561

Ale jedli, ona ta potvora je totiž v ledasčem.

+8/−1
2.4.2015 11:57

J55a76n39a 96B34o34u51l42o58v40á 7470116861711

Ale projevovalo, jen to nikdo moc neřešil, pokud ty problémy nebyly opravdu závažné.

+7/0
2.4.2015 12:05

A61l23e37n14a 91V55e71s89e18l52á 3803811685718

Nevím, jak před dvaceti lety - ale před nějakými čtyřiceti až padesáti lety se jedlo moučných výrobků daleko víc než teď.

+9/−2
2.4.2015 12:06

S25v68a28t78a51v78a 40D30u20r21a17n43o56v19á 3379119674941

Nepamatuji si, ze bychom meli kazdy den neco s moukou a to moje mamka nebyla, zadny prebornik ve vareni, ale moucna jidla patrila k tem hladovym. Zakladem bylo kysele zeli a brambory, vejce, maso, korenovka,

0/0
2.4.2015 15:02

L90u57c91i98e 66B55a41r70t83o65ň67o86v25á 5510658797275

Jistě, ale chléb se jedl denně a takřka s každým jídlem.

+5/−1
2.4.2015 16:04

L88u22c67i58e 17B40a41r12t25o95ň57o97v61á 5610178847855

Ne tedy paní Duranová, tak jak to bylo s tím chlebem. On se nejedl - v evropském kontextu - denně, jako takřka základní potravina či příloha k čemukoliv? Co takhle dobové fotografie, dokumentární filmy, seznamy prodávaného zboží, objemy pekařské výroby, nic? Proč mínus za pouhé konstatování.

0/0
2.4.2015 17:39

S89v21a78t26a12v72a 46D79u93r74a61n33o95v64á 3769769914481

Chleb pro chude vrstvy byl zakladni potravinou , stejne jako ony brambory a kysele zeli, ale take pohanka. Jedl se denne podle oblasti a ne vsude, nezapomente, ze ony fotografie, seznamy, objemy jsou stare max 150 let a u filmovych dokomentu jeste mene. Uvedomte si, ze spotreba bile mouky v objemech, jake jsou dnes, je zalezitost maximalne poslednich 50 let. Dukazy o tom, ze psenice je preslechtena a ze se to stalo behem cca 70 let od druhe svetove valky je taky dokazano. To, ze se vice jedl chleb zitny nez psenicny je taky znamo. To, ze nebylo samozrejmosti v dobach minulych mit kazdy den na stole buchty, babovky, susenky, housky a ruzne jine pekarske vyrobky je taky znamo. A nakonec ruzne alergie, nemoci souvisejici s nadmernou spotrebou psenice rostou geometrickou radou v zapadnim svete v poslednich desetiletich je taky znamo, chcete vice informaci, hledejte a najdete.

+3/0
2.4.2015 18:20

L88u98c45i82e 26B59a95r51t58o83ň72o31v13á 5600118397615

Ale já neřeším, co se konzumovalo před 150 lety, mne by zajímalo, proč bych se měla tak výrazně odlišovat od typu konzumace mých přímých předků, když kupříkladu problémy s konzumací lepku nemám.  Navíc se s Vámi nijak nepřu, ale proč jste zpochybnila Vy mé tvrzení, že se chléb jedl denně a tvořil významnou složku v potravě. Ano, byl převážně s větším podílem žitné mouky, či úplně žitný. Ale v žitě je lepek také.

0/0
2.4.2015 18:39

A54l10e10n86a 48V30e77s22e65l79á 3783291405808

Já samozřejmě netvrdím, že zrovna u vás... a pravděpodobně to bylo právě tím, že jak píšete, nebyla mamka žádný přeborník na vaření...

Ale třeba moje tchyně dodnes vaří z mouky hodně. Po válce dlouho masa moc nebylo a nejrůznější placky a buchty a vdolky a knedlíky a pagáčky a bramboráky a... (tchyně je skvělá kuchařka, asi bych dokázala najít desítky a desítky jejich dobrot)... byly na talíři denně... a mezitím holt ten "chleba s něčím" (a často tím něčím byla jen sůl).

+1/−1
2.4.2015 19:24

S30v69a23t28a84v49a 17D93u29r29a59n24o62v17á 3729719114311

ale taky mame v rodine celiaky a intoleranci na lepek u nas trpelo dost lidi, ono nadymani, chudokrevnost se u nas vyskytovala dost casto, tim, ze moje mamka nebyla prebornik na vareni jsem myslela, ze nebyla omackovy, buchtovo-babovkovy typ, varila vicemene velmi jednoducha jidla.

0/0
2.4.2015 20:06

A65l13e32n76a 90V60e49s78e66l69á 3593791265328

No, však právě já to tím myslela tak. Většina moučných jídel je dost pracných a je o hodně jednodušší hodit na pánev kus masa a uvařit bramboru. a případně dát k snídani koupenou šunku a sýr než se patlat s buchtou. Jenže tyhle věci tenkrát prakticky nebyly... a už vůbec si je nemohl jen tak někdo dovolit. Takže ženské musely být přebornice a čarovat s omáčkami a buchtami a zapraženými polívkami, aby se rodina vůbec najedla.

0/−1
2.4.2015 20:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.