Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Šílíte z lepku? Preventivní bezlepková dieta ale před alergií neochrání

Doslova bezlepkové šílenství před lety rozpoutal srbský tenista Novak Djokovič a slavné hollywoodské hvězdy si dietu nemůžou vynachválit. Lidé se skutečnou nesnášenlivostí lepku však z přísné diety nadšení nejsou, vysvětluje v rozhovoru pro páteční magazín MF DNES Rodina předsedkyně Sdružení celiaků Blanka Rubínová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B96a26r61b50o72r32a 35Z16e79m95a30n50o93v94á 9509743953524

Já jsem přestala jíst pšenici před několika  měsíci - po přečtení knihy Život bez pšenice. A zjistila jsem, že to, co jsem považovala za intoleranci laktozy, byla intolerance pšeničného lepku. Po vysazení pšenice se mi upravilo zažívání, naprosto zmizely skoro každodenní průjmy...Přestaly mi padat vlasy a mám i daleko víc energie, nepotřebuju tolik spát, snesu větší fyzickou zátěž... Není pravda, že je lepek jako lepek -  v ovsu je taky lepek a přitom ovesné vločky mi nezpůsobují žádné problémy. Když pšenici, tak tu původní odrůdu -  jednozrnku, která  měla naprosto jiné složení a obsah lepku než geneticky modifikovaná pšenice, kterou konzumujeme dneska...

+1/0
4.4.2015 22:54

M11a97r83i37e 92D35a31n87č84á72k48o74v36á 5535458553906

Já je snažím v potravě lepek snížit. Kupuji si bezlepkové těstoviny, používám kukuřičnou, rýžovou, jáhlovou mouku, peču ze špaldy a z žitné (tam sice lepek je, ale méně, než v klasické pšenici), kupuji žitný chléb..Ale vysadit lepek úplně je, dle mého názoru, zbytečné, pokud nemá člověk celiakii či intoleranci. Faktem je, že bezlepkové výrobky jsou pro mě stravitelnější, nenadýmají a zlepšily se moje problémy s kolenem a zmizelo akné (které jsem měla i v 28 letech pořád jako puberťák, kožní si s tím nevěděla rady), takže asi na tom lepku něco špatného bude.

+3/0
3.4.2015 7:45

H12a74n15a 27P47a13u25l 2629154623118

Pred dvema lety se mi rozjela uplne nesmyslna alergie - na chlad. Proste na me fouklo a osypala jsem se koprivkou. A koprivka na chodidlech z chozeni na studene podlaze je proste nepopsatelny zazitek. Proste jsem se osypavala z jakekoliv zmeny teploty. Kontrolovat se to dalo - velkymi davkami antihistaminu a obcas k tomu prihodit steroidy. Po porade s kozni lekarkou, ktera se specializuje na koprivkova onemocneni  a na jeji doporuceni jsem zacala drzet prisnou bezlepkovou dietu a ty zmeny byly neuveritelne - behem par tydnu jsem zjistila, ze to co jsem povazovala za normalni cast meho zivota normalni nebylo. Prestala jsem se nadymat, prestala jsem zbesile litat na zachod skoro po kazdem jidle, prestaly migreny a afty v puse jsem nemela od te doby ani jednou. Bylo po obrovske unave a obcasneho "zamlzeni mozku" - hlavne po vydatnem obede plneho lepku. Do roka se ta alergie na chlad zmirnila na tolik, ze nemusim brat vubec zadne prasky a maximalne z hodne velke zimy nebo studeneho vetru zrudnu a svrbi me kuze. 

Obcas je to na houby, hlavne kdyz musim porad nekde vysvetlovat, proc nemuzu urcity veci jist a jenom vysvetlit nekomu chladovou alergii je vzdycky na mrtvici... 

A ano, vyzkousela jsem ho znovu jist - krome toho, ze jsem se zase zacala osypavat, mam jeste zmapovane vsechny verejne zachody v Edinburghu, kde jsem si dala sandwich ze Subway. Od te doby takove hlouposti nedelam a prisnou bezlepkovou dietu drzim uplne stejne, jako kdybych mela diagnozu celiakie.

+4/−1
2.4.2015 21:51

M84a43r45i52e 95K59o34v25á65ř68o32v35á 9290849474612

Pane Šafarčíku, můžete mně vysvětlit, proč dáváte tomuto příspěvku mínus?

0/0
3.4.2015 23:12

H66a15n68a 76P15a47u14l 2479104893348

Treba to byl jenom preklep :-)

0/0
3.4.2015 23:38

E62v93a 67J74e87n72í29č12k50o37v94á 2781760281299

A copak nemáte celiakii? Jako ty příznaky zní dost typicky - trávicí obtíže, únava, afty...

0/0
4.4.2015 11:47

H88a31n78a 49P85a42u10l 2519574563468

ja uz to prave asi nikdy nezjistim, protoze na testy bych musela jist lepek a to proste nejde. Dojizdim do prace skoro 80km (jedna cesta) a pri moji praci bych nemohla porad odbihat :-D

0/0
4.4.2015 21:04

P84a95v47e39l 96F52o15l35t71á31n 4970922444

K danému tématu velice doporučuji následující instruktážní video

http://www.videacesky.cz/parodie-parody-youtube/jak-byt-alergicky-na-lepek

0/0
2.4.2015 18:37

V61l98a82s95t34i71m36i91l 57Š84t58e81c68h60e14r 4901626510194

Nerozumím tomu,proč by člověk měl držet bezlepkovou dietu,pokud mu lepek nevadí?

+5/−1
2.4.2015 18:13

H27e51l86e32n63a 21Č39í51ž72k50o56v96á 9891371432868

Ale vždyť ta paní odbornice zdravým lidem nic takového nedoporučuje, jen konstatuje, že jim to neuškodí.

+4/−1
2.4.2015 18:29

A85n58d13r26e85a 30N53o37v21á 8884561386915

Což nemusí být vůbec pravda. Pokud se od lepku držíte po delší dobu striktně dál, tak si velmi pravděpodobně tou "prevencí" vypěstujete skutečnou intoleranci.

+1/−3
2.4.2015 22:35

S11v43a19t78a88v74a 92D73u75r28a84n94o29v62á 3509119864671

To je pekna hloupost. Intoleranci si vypestuje z premiry vstupu :)

+1/0
3.4.2015 8:05

A53n34d72r27e42a 58N35o32v95á 8964591216745

velmi se pletete. Každý imunolog Vám to potvrdí. Bezlepková dieta jako jakási prevence je špatně.

0/0
3.4.2015 9:56

S64v11a59t71a16v47a 28D11u61r50a23n20o39v28á 3319669674121

To, ze na imunulogii nemate potvrzenou celiakii, nemusi byt dukazem, ze nemate intoleranci na lepek (absolvovala jsem toto kolecko zcela nedavno). Ale, co je nutne rict, ze lepek presto muze zpusobovat spoustu problemu aniz si to uvedomujete. To, ze nemate celiakii/alergii neznamena, ze nemate intoleranci, ktera se projevuje ekzemem, nadymanim, plnosti bricha, chudokrevnosti, migrenami etc. U nas je zvykem, ze lekari leci izolovane a nedivaji se na cloveka jako na celek. Imunolog mi rekl, ze moje problemy nesouvisi s alergii ci celiakii, a maji jiny puvod. Presto moje velmi chytra prakticka lekarka mi doporucila vyradit obiloviny z jidelnicku a ejhle ekzem je v tahu, vecne nadymani take a celkove se citim lepe, tj. mene unavena a migrena taky neutoci, Pritom v tom zase tak dlouho nejedu. 

Je velmi dulezite si uvedomit, ze jako zivocich jsme nebyli zkonstruovani na spoustu potravin, ktere dnes jime a vse se scita. A tak i obsese tim, ze prece musime jist chleb, obiloviny etc. Ale clovek mnohem dele jedl jen maso, vejce, zeleninu, ovoce a obcas mleko z mlecnych zlaz zabitych zvirat ci jinak fermentovane. A verte, ze lepek a jemu pribuzne bilkoviny nezpusobuji jen celiakii, ale vyznamne se podileji na jinych nemocech. Jen obilna lobby je dneska na takovem vrcholu, o kterem se ji pred 100 lety nezdalo, a masaz rohlik, chleb, knedlik, testoviny, susenky ceralni ci z bile mouky, lepek kam se podivat od parku po radoby zdrave pohankove susenky.

+3/−1
3.4.2015 10:16

A35n33d30r12e13a 29N82o11v59á 8534651786955

mluvím o "prevenci", ne o pokusu o řešení již nastalých problémů. Pokud nemáte problémy, držet bezlepkovou dietu je nesmysl.

0/0
3.4.2015 11:27

R23a63d53e30k 92V68o90k44á63l 1680658907834

Ne že měl držet. Ale obecně platí, že lidi dostanou do těla až moc lepku, ten je hůř stravitelný, jeho trávení hodně zatěžuje organismus. Četl jsem zkušenosti třeba některých sportovců, který vysadili či výrazně omezili lepek a velmi brzy se to projevilo na jejich fyzické i psychické pohodě.

Dobře shrnuté je to třeba tu: http://vysnenapostava.cz/2014/08/lepek-prokleti-nebo-vyhra/

Problém je  v tom, že největší množství lepku člověk obvykle zkonzumuje prostřednictvím pečiva. To bezlepkové je velice drahé a obvykle tam platí přímá úměra - čím chutnější, tím dražší. Levnější moc k jídlu není (pro člověka, co je zvyklý na lepkové), navíc bezlepkové pečivo obecně málo vydrží (rychle tvrdne a pokud není čerstvé či rozehřáté, není to nic moc). Částečným řešením je domácí pekárna a různé recepty na chleby z bezlepkových směsí.

+1/0
2.4.2015 23:36

J59a17k12u40b 13R64o38u93s 3343870534612

To je asi první článek na Oně, se kterým jde taknějak rámcově souhlasit 8-o

+2/−1
2.4.2015 15:37

R96a40d87e15k 86V73o44k82á53l 1980558857964

Protože to není elaborát redaktory, co píše o všm možném, ale odpovědi člověka, který o tom opravdu něco ví ;-)R^

0/0
2.4.2015 23:37
Foto

K37a96r75e67l 70T64o64m20á29š69e74k 7984289497109

Zajímavé je, že Italům lepek neškodí, protože použíbaji tvrdou pšenici, která obsahuje více lepku než ta naše. Ty těstoviny se nerozvařují, ale mu jsme kdysi konzumovali vaječné těstoviny, které se nerozvařovaly také. Kromě toho není lepek jako lepek; žitný má jiné složení.

0/−6
2.4.2015 12:11

S49v11a88t75a10v67a 95D38u13r38a75n94o30v17á 3399599614251

lepek jako lepek, neni rozdil mezi zitnym a psenicnym, skodi oba. Jen v zite jeho mene

+4/0
2.4.2015 14:59

M43i75l67a62n 35K62l33o88u50č77e69k 3220165688337

Alergikům a celiakům to je asi opravdu jedno, mně třeba nijak neškodí.

+7/0
2.4.2015 15:07

N44i43k52o20l78a 85Č38e41c67h 9721399946

Tak zrovna Itálie je země s nejrozmanitější a nejdostupnější nabídkou bezlepkových náhražek. :-P

+3/0
2.4.2015 15:55

R69a43d12e88k 19V23o82k84á73l 1420868747354

ano, dá se tam v pizzerii pořídit i bezlepková (a lepkem nekontaminovaná) pizza.

0/0
2.4.2015 23:38

M52a20r27i27e 67V89e32r17n70e85r73o86v48a 9821397149

lepek je pořád lepek - je složen ze dvou bílkovin: gluteninu a gliadinu

+1/0
2.4.2015 17:30

J44a98n 88K95o67v62á54ř 8474871609987

A proto mají v každé druhé italské pizzerii Gluten Free pizzu.

+4/0
2.4.2015 18:00

H32o82n59z11a 56K76r84o35u74ž21e23k 3984819168867

Tedy představa, že celá Itálie jede na těstovinách (jak z příspěvku vyplývá) je k popukání. Oni Italové opravdu nejsou jen špagetožrouti.

0/0
3.4.2015 8:35

T97o56m38á12š 70C39h53r80u39d43i96m77s67k88ý 5654786387176

Jen se mrkněte na složení výrobků. Mlíko a lepek je skoro ve všem....

+1/0
2.4.2015 11:59

M90a98r34t21i84n 27T20e63s56a63ř 2919303983163

Jedna moje babička si taky posteskla: Oni teď do všeho dávají ten lepek... Alergická na lepek ale není :-)

0/0
2.4.2015 12:43

T88e80r64e96z19a 85N89o68v78o12t30n67á 7589973277457

Bohužel to je nekontrolovatelným přemnožováním lidí. Moc lidí = více zdrojů potravy = špalda nestačí, protože nemá takové výnosy jako "dnešní" pšenice, která má ale mnohem více lepku. Na druhou stranu si nedovedu představit, že bych jedla ve škole, kde jsem celý den, jídlo bez pečiva, neb to mě zasytí. Třeba chléb/houska/bageta s máslem a sýrem. Nebo s pomazánkou atd. A k tomu do krabičky nakrájet ovoce a zeleninu. Naštěstí je možnost alespoň tu špaldu sehnat a občas si upcét vlastní pečivo, byť z hlediska technologického a kvality těsta to není úplně ono...

+1/−5
2.4.2015 11:41

S18v42a83t91a90v17a 62D86u71r21a91n16o82v88á 3879189434891

to jsou ty naucene vzorce, kdy si myslite, ze bez chleba a housky to nejde :) Jde jen to chce vice premyslet o tom, co snite

+10/0
2.4.2015 15:00

R88o86m34a67n 68Č52e27c31h30u31r89a 6262679217469

Jasně že to jde, já si třeba víc osladim kafe...

0/−1
2.4.2015 17:03

A21l54e59n46a 16V25e81s27e76l34á 3973931825858

Asi jde - ale bude to lepší? U alergiku a celiaků je to jasné, ti jinak nemůžou a nějak si s tím poradit musí.

Já to chtěla jednou zprubnout - a za týden bez lepku jsem připsala dvě kila a experiment opustila. :-) Přitom jinak ho jím relativně málo - chleba celozrnný žitný v množství jeden krajíc k snídani, víc pečiva jen vzácně. Knedlíky výjimečně, těstoviny skoro nejím... 

Ale snídaně bez chleba mi prostě nešla rozumně vymyslet. Pokud jsem místo ní udělala pohankovou, amarantovou či jinou kaši, tak už to chtělo nasladko - a skok v přijatých sacharidech a kaloriích byl proti tomu žitnému chlebu s šunkou obrovský.

(Neříkám, že to jinak nejde, ale protože jsem k tomu neměla žádný zdravotní důvod, jen zkusit, jestli fakt bez toho lepku je tak skvěle, jak občas někdo říká, tak mi to za tu práci s vymýšlením alternativy nestálo.)

0/0
3.4.2015 6:32

S88v23a21t33a68v19a 40D21u50r72a41n73o69v86á 3409959544531

to chce zkusit snidat neco uplne jineho nez sladke snidane, napr, vajecnou omeletu se spenatem a k tumu pecene bataty.  Nebo grilovanou korenovou zeleninu s tunakem ci jinou rybou, muze klidne byt i kysela. Variaci na zdravou snidani najdete hodne. Mimochodem jen ty omelety z vajicek vam davaji neomezene mnozstvi variaci a ruznych zeleninovych a ovocnych priloh si muzete vymyslet taky neomezene. Navic i ta kase se da udelat naslano, chce to jen chtit a nehledat duvod, proc to nejde.

+1/0
3.4.2015 8:36

A79l69e71n43a 38V70e36s74e16l68á 3573421705578

Ano, tohle právě snídám... variace omelet a vůbec vaječných jídel, spousta zeleniny atd.  A k tomu, co? CHLEBA! (Péct si ráno před odchodem do práce batáty nebo grilovat zeleninu mi přijde jako opravdu úlet... navíc k té zelenině s tuňákem bych stejně místo chleba musela něco vymyslet.)

"Chce to jen chtít a nehledat důvod, proč to nejde". Jenže na to jsem se ptala na začátku - jaký má smysl tohle "chtít"? (Znova - nemluvím o lidech s alergií či celiakií, kteří to prostě vyřešit musí.)

0/−2
3.4.2015 10:14
Foto

L43u45c40i18e 78V92o97n12d16r10á14k85o15v42á 7540943863790

Ono je to ale opravdu o zvyk. Já na přílohy nikdy extra nebyla, tím pádem mě to nijak nezasáhlo.

0/0
3.4.2015 14:43

A79l54e24n23a 24V54e83s49e95l92á 3123701625178

Tak mouka a lepek je jedna věc, ale abych odbourávala veškeré přílohy, by bylo potenciální nebezpečí pro mě. Mám jednu odstraněnou ledvinu, podle testů má ta jedna zbylá sice lepší funkci než u leckoho jiného obě... ale pořád by pro mě nějaké extrémně vysokobílkovinná strava nebyla vhodná. Což při omezení sacharidů (příloh) nutně musí nastat. A vzhledem k tomu, že nejrůznější poruchy ledvinných funkcí jsou statisticky vzato o dost četnější než celiakie, není tady to překopávání zvyků použitelné jako univerzální rada.

0/−2
3.4.2015 15:28
Foto

H12o82n39z34a 55M32o27r61a54v77a 2623709394521

Ideálním řešením je 80/10/10 a časem snídani vynechat vůbec a přejít jen na dvě hlavní jídla.

0/0
4.4.2015 20:37

K65l93a29r21a 81P76r62u26c43h30o30v84a 9337380962148

Aha... ja jsem si rikala odkud ta moda prisla. Samozrejme nic proti tem lidem ktery opravdu lepek nesnasi, ale aby najednou mela 1/10 populace mirnou intoleranci" a podobne, to je proste nesmysl.

+2/−2
2.4.2015 11:25

P98e44t46r 96R83e31z12e30k 3484647

A proč by to měl být nesmysl? Nejde o to, že by měla 1/10 populace NAJEDNOU mírnou intoleranci. Jde o to, že před dvaceti lety jsme nejedli lepek v každém druhém jídle a tak se to tolik neprojevovalo.

+6/−4
2.4.2015 11:39

J62i27ř98í 46K59v52ě25š 1413836112731

Ale jedli, ona ta potvora je totiž v ledasčem.

+8/−1
2.4.2015 11:57

J90a88n85a 53B84o49u19l13o69v97á 7870636501771

Ale projevovalo, jen to nikdo moc neřešil, pokud ty problémy nebyly opravdu závažné.

+7/0
2.4.2015 12:05

A28l34e41n68a 43V91e98s71e27l24á 3443261965698

Nevím, jak před dvaceti lety - ale před nějakými čtyřiceti až padesáti lety se jedlo moučných výrobků daleko víc než teď.

+9/−2
2.4.2015 12:06

S77v68a91t54a94v40a 18D55u60r52a97n81o91v26á 3779659734631

Nepamatuji si, ze bychom meli kazdy den neco s moukou a to moje mamka nebyla, zadny prebornik ve vareni, ale moucna jidla patrila k tem hladovym. Zakladem bylo kysele zeli a brambory, vejce, maso, korenovka,

0/0
2.4.2015 15:02

L58u67c41i27e 83B71a49r18t73o28ň71o70v18á 5670528487355

Jistě, ale chléb se jedl denně a takřka s každým jídlem.

+5/−1
2.4.2015 16:04

L11u15c43i68e 19B69a71r73t87o70ň61o98v82á 5920608507805

Ne tedy paní Duranová, tak jak to bylo s tím chlebem. On se nejedl - v evropském kontextu - denně, jako takřka základní potravina či příloha k čemukoliv? Co takhle dobové fotografie, dokumentární filmy, seznamy prodávaného zboží, objemy pekařské výroby, nic? Proč mínus za pouhé konstatování.

0/0
2.4.2015 17:39

S67v38a38t59a84v30a 15D85u66r88a83n88o43v39á 3389539894761

Chleb pro chude vrstvy byl zakladni potravinou , stejne jako ony brambory a kysele zeli, ale take pohanka. Jedl se denne podle oblasti a ne vsude, nezapomente, ze ony fotografie, seznamy, objemy jsou stare max 150 let a u filmovych dokomentu jeste mene. Uvedomte si, ze spotreba bile mouky v objemech, jake jsou dnes, je zalezitost maximalne poslednich 50 let. Dukazy o tom, ze psenice je preslechtena a ze se to stalo behem cca 70 let od druhe svetove valky je taky dokazano. To, ze se vice jedl chleb zitny nez psenicny je taky znamo. To, ze nebylo samozrejmosti v dobach minulych mit kazdy den na stole buchty, babovky, susenky, housky a ruzne jine pekarske vyrobky je taky znamo. A nakonec ruzne alergie, nemoci souvisejici s nadmernou spotrebou psenice rostou geometrickou radou v zapadnim svete v poslednich desetiletich je taky znamo, chcete vice informaci, hledejte a najdete.

+3/0
2.4.2015 18:20

L60u40c93i48e 97B68a53r94t11o86ň19o90v34á 5200308377105

Ale já neřeším, co se konzumovalo před 150 lety, mne by zajímalo, proč bych se měla tak výrazně odlišovat od typu konzumace mých přímých předků, když kupříkladu problémy s konzumací lepku nemám.  Navíc se s Vámi nijak nepřu, ale proč jste zpochybnila Vy mé tvrzení, že se chléb jedl denně a tvořil významnou složku v potravě. Ano, byl převážně s větším podílem žitné mouky, či úplně žitný. Ale v žitě je lepek také.

0/0
2.4.2015 18:39

A23l20e75n25a 83V37e81s52e79l87á 3833541415338

Já samozřejmě netvrdím, že zrovna u vás... a pravděpodobně to bylo právě tím, že jak píšete, nebyla mamka žádný přeborník na vaření...

Ale třeba moje tchyně dodnes vaří z mouky hodně. Po válce dlouho masa moc nebylo a nejrůznější placky a buchty a vdolky a knedlíky a pagáčky a bramboráky a... (tchyně je skvělá kuchařka, asi bych dokázala najít desítky a desítky jejich dobrot)... byly na talíři denně... a mezitím holt ten "chleba s něčím" (a často tím něčím byla jen sůl).

+1/−1
2.4.2015 19:24

S55v91a26t98a19v85a 28D40u68r16a89n29o28v76á 3749639724681

ale taky mame v rodine celiaky a intoleranci na lepek u nas trpelo dost lidi, ono nadymani, chudokrevnost se u nas vyskytovala dost casto, tim, ze moje mamka nebyla prebornik na vareni jsem myslela, ze nebyla omackovy, buchtovo-babovkovy typ, varila vicemene velmi jednoducha jidla.

0/0
2.4.2015 20:06

A16l38e24n42a 24V60e76s12e22l95á 3273791685508

No, však právě já to tím myslela tak. Většina moučných jídel je dost pracných a je o hodně jednodušší hodit na pánev kus masa a uvařit bramboru. a případně dát k snídani koupenou šunku a sýr než se patlat s buchtou. Jenže tyhle věci tenkrát prakticky nebyly... a už vůbec si je nemohl jen tak někdo dovolit. Takže ženské musely být přebornice a čarovat s omáčkami a buchtami a zapraženými polívkami, aby se rodina vůbec najedla.

0/−1
2.4.2015 20:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.