Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šílíte z lepku? Preventivní bezlepková dieta ale před alergií neochrání

Doslova bezlepkové šílenství před lety rozpoutal srbský tenista Novak Djokovič a slavné hollywoodské hvězdy si dietu nemůžou vynachválit. Lidé se skutečnou nesnášenlivostí lepku však z přísné diety nadšení nejsou, vysvětluje v rozhovoru pro páteční magazín MF DNES Rodina předsedkyně Sdružení celiaků Blanka Rubínová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B58a52r39b86o28r50a 24Z44e78m38a41n56o66v41á 9859593793274

Já jsem přestala jíst pšenici před několika  měsíci - po přečtení knihy Život bez pšenice. A zjistila jsem, že to, co jsem považovala za intoleranci laktozy, byla intolerance pšeničného lepku. Po vysazení pšenice se mi upravilo zažívání, naprosto zmizely skoro každodenní průjmy...Přestaly mi padat vlasy a mám i daleko víc energie, nepotřebuju tolik spát, snesu větší fyzickou zátěž... Není pravda, že je lepek jako lepek -  v ovsu je taky lepek a přitom ovesné vločky mi nezpůsobují žádné problémy. Když pšenici, tak tu původní odrůdu -  jednozrnku, která  měla naprosto jiné složení a obsah lepku než geneticky modifikovaná pšenice, kterou konzumujeme dneska...

+1/0
4.4.2015 22:54

M80a15r14i81e 19D10a39n23č73á79k81o85v13á 5365378943816

Já je snažím v potravě lepek snížit. Kupuji si bezlepkové těstoviny, používám kukuřičnou, rýžovou, jáhlovou mouku, peču ze špaldy a z žitné (tam sice lepek je, ale méně, než v klasické pšenici), kupuji žitný chléb..Ale vysadit lepek úplně je, dle mého názoru, zbytečné, pokud nemá člověk celiakii či intoleranci. Faktem je, že bezlepkové výrobky jsou pro mě stravitelnější, nenadýmají a zlepšily se moje problémy s kolenem a zmizelo akné (které jsem měla i v 28 letech pořád jako puberťák, kožní si s tím nevěděla rady), takže asi na tom lepku něco špatného bude.

+3/0
3.4.2015 7:45

H11a51n62a 94P50a43u16l 2809464583228

Pred dvema lety se mi rozjela uplne nesmyslna alergie - na chlad. Proste na me fouklo a osypala jsem se koprivkou. A koprivka na chodidlech z chozeni na studene podlaze je proste nepopsatelny zazitek. Proste jsem se osypavala z jakekoliv zmeny teploty. Kontrolovat se to dalo - velkymi davkami antihistaminu a obcas k tomu prihodit steroidy. Po porade s kozni lekarkou, ktera se specializuje na koprivkova onemocneni  a na jeji doporuceni jsem zacala drzet prisnou bezlepkovou dietu a ty zmeny byly neuveritelne - behem par tydnu jsem zjistila, ze to co jsem povazovala za normalni cast meho zivota normalni nebylo. Prestala jsem se nadymat, prestala jsem zbesile litat na zachod skoro po kazdem jidle, prestaly migreny a afty v puse jsem nemela od te doby ani jednou. Bylo po obrovske unave a obcasneho "zamlzeni mozku" - hlavne po vydatnem obede plneho lepku. Do roka se ta alergie na chlad zmirnila na tolik, ze nemusim brat vubec zadne prasky a maximalne z hodne velke zimy nebo studeneho vetru zrudnu a svrbi me kuze. 

Obcas je to na houby, hlavne kdyz musim porad nekde vysvetlovat, proc nemuzu urcity veci jist a jenom vysvetlit nekomu chladovou alergii je vzdycky na mrtvici... 

A ano, vyzkousela jsem ho znovu jist - krome toho, ze jsem se zase zacala osypavat, mam jeste zmapovane vsechny verejne zachody v Edinburghu, kde jsem si dala sandwich ze Subway. Od te doby takove hlouposti nedelam a prisnou bezlepkovou dietu drzim uplne stejne, jako kdybych mela diagnozu celiakie.

+4/−1
2.4.2015 21:51


M91a32r60i33e 42K73o29v28á51ř75o42v39á 9570159764442

Pane Šafarčíku, můžete mně vysvětlit, proč dáváte tomuto příspěvku mínus?

0/0
3.4.2015 23:12

H62a91n35a 15P28a70u59l 2849184263328

Treba to byl jenom preklep :-)

0/0
3.4.2015 23:38

E40v71a 96J10e72n50í26č30k51o28v57á 2531380171189

A copak nemáte celiakii? Jako ty příznaky zní dost typicky - trávicí obtíže, únava, afty...

0/0
4.4.2015 11:47

H52a15n67a 21P14a89u73l 2979534873218

ja uz to prave asi nikdy nezjistim, protoze na testy bych musela jist lepek a to proste nejde. Dojizdim do prace skoro 80km (jedna cesta) a pri moji praci bych nemohla porad odbihat :-D

0/0
4.4.2015 21:04

P53a92v31e72l 75F24o25l51t88á56n 4540752694

K danému tématu velice doporučuji následující instruktážní video

http://www.videacesky.cz/parodie-parody-youtube/jak-byt-alergicky-na-lepek

0/0
2.4.2015 18:37

V87l40a83s35t25i14m48i95l 97Š20t27e54c26h95e22r 4421656720524

Nerozumím tomu,proč by člověk měl držet bezlepkovou dietu,pokud mu lepek nevadí?

+5/−1
2.4.2015 18:13

H21e60l96e33n98a 77Č52í43ž37k86o27v61á 9971381972338

Ale vždyť ta paní odbornice zdravým lidem nic takového nedoporučuje, jen konstatuje, že jim to neuškodí.

+4/−1
2.4.2015 18:29

A72n15d48r81e48a 48N24o55v82á 8134271586285

Což nemusí být vůbec pravda. Pokud se od lepku držíte po delší dobu striktně dál, tak si velmi pravděpodobně tou "prevencí" vypěstujete skutečnou intoleranci.

+1/−3
2.4.2015 22:35

S13v18a32t83a11v63a 18D90u17r84a56n72o70v20á 3189799574281

To je pekna hloupost. Intoleranci si vypestuje z premiry vstupu :)

+1/0
3.4.2015 8:05

A25n27d72r48e36a 27N89o14v72á 8454501496945

velmi se pletete. Každý imunolog Vám to potvrdí. Bezlepková dieta jako jakási prevence je špatně.

0/0
3.4.2015 9:56

S59v93a24t34a77v94a 77D96u74r88a41n65o30v90á 3199779384161

To, ze na imunulogii nemate potvrzenou celiakii, nemusi byt dukazem, ze nemate intoleranci na lepek (absolvovala jsem toto kolecko zcela nedavno). Ale, co je nutne rict, ze lepek presto muze zpusobovat spoustu problemu aniz si to uvedomujete. To, ze nemate celiakii/alergii neznamena, ze nemate intoleranci, ktera se projevuje ekzemem, nadymanim, plnosti bricha, chudokrevnosti, migrenami etc. U nas je zvykem, ze lekari leci izolovane a nedivaji se na cloveka jako na celek. Imunolog mi rekl, ze moje problemy nesouvisi s alergii ci celiakii, a maji jiny puvod. Presto moje velmi chytra prakticka lekarka mi doporucila vyradit obiloviny z jidelnicku a ejhle ekzem je v tahu, vecne nadymani take a celkove se citim lepe, tj. mene unavena a migrena taky neutoci, Pritom v tom zase tak dlouho nejedu. 

Je velmi dulezite si uvedomit, ze jako zivocich jsme nebyli zkonstruovani na spoustu potravin, ktere dnes jime a vse se scita. A tak i obsese tim, ze prece musime jist chleb, obiloviny etc. Ale clovek mnohem dele jedl jen maso, vejce, zeleninu, ovoce a obcas mleko z mlecnych zlaz zabitych zvirat ci jinak fermentovane. A verte, ze lepek a jemu pribuzne bilkoviny nezpusobuji jen celiakii, ale vyznamne se podileji na jinych nemocech. Jen obilna lobby je dneska na takovem vrcholu, o kterem se ji pred 100 lety nezdalo, a masaz rohlik, chleb, knedlik, testoviny, susenky ceralni ci z bile mouky, lepek kam se podivat od parku po radoby zdrave pohankove susenky.

+3/−1
3.4.2015 10:16

A74n34d83r12e40a 54N63o80v14á 8924961906715

mluvím o "prevenci", ne o pokusu o řešení již nastalých problémů. Pokud nemáte problémy, držet bezlepkovou dietu je nesmysl.

0/0
3.4.2015 11:27

R49a66d88e95k 78V55o85k39á84l 1790318497384

Ne že měl držet. Ale obecně platí, že lidi dostanou do těla až moc lepku, ten je hůř stravitelný, jeho trávení hodně zatěžuje organismus. Četl jsem zkušenosti třeba některých sportovců, který vysadili či výrazně omezili lepek a velmi brzy se to projevilo na jejich fyzické i psychické pohodě.

Dobře shrnuté je to třeba tu: http://vysnenapostava.cz/2014/08/lepek-prokleti-nebo-vyhra/

Problém je  v tom, že největší množství lepku člověk obvykle zkonzumuje prostřednictvím pečiva. To bezlepkové je velice drahé a obvykle tam platí přímá úměra - čím chutnější, tím dražší. Levnější moc k jídlu není (pro člověka, co je zvyklý na lepkové), navíc bezlepkové pečivo obecně málo vydrží (rychle tvrdne a pokud není čerstvé či rozehřáté, není to nic moc). Částečným řešením je domácí pekárna a různé recepty na chleby z bezlepkových směsí.

+1/0
2.4.2015 23:36

J40a82k16u35b 79R35o43u39s 3753250204572

To je asi první článek na Oně, se kterým jde taknějak rámcově souhlasit 8-o

+2/−1
2.4.2015 15:37

R62a69d70e95k 89V83o98k83á27l 1900978407944

Protože to není elaborát redaktory, co píše o všm možném, ale odpovědi člověka, který o tom opravdu něco ví ;-)R^

0/0
2.4.2015 23:37
Foto

K40a32r51e75l 89T54o62m61á12š24e80k 7744779227719

Zajímavé je, že Italům lepek neškodí, protože použíbaji tvrdou pšenici, která obsahuje více lepku než ta naše. Ty těstoviny se nerozvařují, ale mu jsme kdysi konzumovali vaječné těstoviny, které se nerozvařovaly také. Kromě toho není lepek jako lepek; žitný má jiné složení.

0/−6
2.4.2015 12:11

S56v41a73t51a78v47a 25D85u25r43a93n94o31v65á 3209499844751

lepek jako lepek, neni rozdil mezi zitnym a psenicnym, skodi oba. Jen v zite jeho mene

+4/0
2.4.2015 14:59

M40i49l13a91n 63K85l69o57u94č59e54k 3890315218717

Alergikům a celiakům to je asi opravdu jedno, mně třeba nijak neškodí.

+7/0
2.4.2015 15:07

N37i36k84o27l55a 61Č56e24c46h 9361429946

Tak zrovna Itálie je země s nejrozmanitější a nejdostupnější nabídkou bezlepkových náhražek. :-P

+3/0
2.4.2015 15:55

R58a40d95e91k 74V94o97k47á72l 1680648777874

ano, dá se tam v pizzerii pořídit i bezlepková (a lepkem nekontaminovaná) pizza.

0/0
2.4.2015 23:38

M81a31r52i65e 40V35e21r82n33e92r38o35v31a 9381247829

lepek je pořád lepek - je složen ze dvou bílkovin: gluteninu a gliadinu

+1/0
2.4.2015 17:30

J34a65n 64K31o89v20á26ř 8984671799937

A proto mají v každé druhé italské pizzerii Gluten Free pizzu.

+4/0
2.4.2015 18:00

H32o73n97z68a 71K17r38o73u39ž14e58k 3154119308227

Tedy představa, že celá Itálie jede na těstovinách (jak z příspěvku vyplývá) je k popukání. Oni Italové opravdu nejsou jen špagetožrouti.

0/0
3.4.2015 8:35

T35o46m66á65š 52C66h83r63u48d12i98m55s96k70ý 5144526967596

Jen se mrkněte na složení výrobků. Mlíko a lepek je skoro ve všem....

+1/0
2.4.2015 11:59

M40a87r19t34i33n 66T28e92s63a83ř 2789743603623

Jedna moje babička si taky posteskla: Oni teď do všeho dávají ten lepek... Alergická na lepek ale není :-)

0/0
2.4.2015 12:43

T10e77r84e78z42a 11N37o36v48o19t59n66á 7719603407137

Bohužel to je nekontrolovatelným přemnožováním lidí. Moc lidí = více zdrojů potravy = špalda nestačí, protože nemá takové výnosy jako "dnešní" pšenice, která má ale mnohem více lepku. Na druhou stranu si nedovedu představit, že bych jedla ve škole, kde jsem celý den, jídlo bez pečiva, neb to mě zasytí. Třeba chléb/houska/bageta s máslem a sýrem. Nebo s pomazánkou atd. A k tomu do krabičky nakrájet ovoce a zeleninu. Naštěstí je možnost alespoň tu špaldu sehnat a občas si upcét vlastní pečivo, byť z hlediska technologického a kvality těsta to není úplně ono...

+1/−5
2.4.2015 11:41

S35v60a60t55a69v42a 13D10u23r98a47n58o12v98á 3849729504461

to jsou ty naucene vzorce, kdy si myslite, ze bez chleba a housky to nejde :) Jde jen to chce vice premyslet o tom, co snite

+10/0
2.4.2015 15:00

R55o29m84a35n 20Č94e31c14h48u98r74a 6662939667619

Jasně že to jde, já si třeba víc osladim kafe...

0/−1
2.4.2015 17:03

A60l58e27n23a 14V91e67s74e83l65á 3423631785348

Asi jde - ale bude to lepší? U alergiku a celiaků je to jasné, ti jinak nemůžou a nějak si s tím poradit musí.

Já to chtěla jednou zprubnout - a za týden bez lepku jsem připsala dvě kila a experiment opustila. :-) Přitom jinak ho jím relativně málo - chleba celozrnný žitný v množství jeden krajíc k snídani, víc pečiva jen vzácně. Knedlíky výjimečně, těstoviny skoro nejím... 

Ale snídaně bez chleba mi prostě nešla rozumně vymyslet. Pokud jsem místo ní udělala pohankovou, amarantovou či jinou kaši, tak už to chtělo nasladko - a skok v přijatých sacharidech a kaloriích byl proti tomu žitnému chlebu s šunkou obrovský.

(Neříkám, že to jinak nejde, ale protože jsem k tomu neměla žádný zdravotní důvod, jen zkusit, jestli fakt bez toho lepku je tak skvěle, jak občas někdo říká, tak mi to za tu práci s vymýšlením alternativy nestálo.)

0/0
3.4.2015 6:32

S48v33a85t25a35v15a 21D27u98r49a65n33o65v92á 3139359554141

to chce zkusit snidat neco uplne jineho nez sladke snidane, napr, vajecnou omeletu se spenatem a k tumu pecene bataty.  Nebo grilovanou korenovou zeleninu s tunakem ci jinou rybou, muze klidne byt i kysela. Variaci na zdravou snidani najdete hodne. Mimochodem jen ty omelety z vajicek vam davaji neomezene mnozstvi variaci a ruznych zeleninovych a ovocnych priloh si muzete vymyslet taky neomezene. Navic i ta kase se da udelat naslano, chce to jen chtit a nehledat duvod, proc to nejde.

+1/0
3.4.2015 8:36

A79l95e50n50a 66V59e45s53e87l53á 3113681775418

Ano, tohle právě snídám... variace omelet a vůbec vaječných jídel, spousta zeleniny atd.  A k tomu, co? CHLEBA! (Péct si ráno před odchodem do práce batáty nebo grilovat zeleninu mi přijde jako opravdu úlet... navíc k té zelenině s tuňákem bych stejně místo chleba musela něco vymyslet.)

"Chce to jen chtít a nehledat důvod, proč to nejde". Jenže na to jsem se ptala na začátku - jaký má smysl tohle "chtít"? (Znova - nemluvím o lidech s alergií či celiakií, kteří to prostě vyřešit musí.)

0/−2
3.4.2015 10:14
Foto

L52u78c98i74e 87V50o68n61d50r43á58k76o57v80á 7360733703580

Ono je to ale opravdu o zvyk. Já na přílohy nikdy extra nebyla, tím pádem mě to nijak nezasáhlo.

0/0
3.4.2015 14:43

A19l37e82n81a 82V97e66s36e78l80á 3273661265398

Tak mouka a lepek je jedna věc, ale abych odbourávala veškeré přílohy, by bylo potenciální nebezpečí pro mě. Mám jednu odstraněnou ledvinu, podle testů má ta jedna zbylá sice lepší funkci než u leckoho jiného obě... ale pořád by pro mě nějaké extrémně vysokobílkovinná strava nebyla vhodná. Což při omezení sacharidů (příloh) nutně musí nastat. A vzhledem k tomu, že nejrůznější poruchy ledvinných funkcí jsou statisticky vzato o dost četnější než celiakie, není tady to překopávání zvyků použitelné jako univerzální rada.

0/−2
3.4.2015 15:28
Foto

H71o33n80z85a 93M37o46r15a45v28a 2553179914881

Ideálním řešením je 80/10/10 a časem snídani vynechat vůbec a přejít jen na dvě hlavní jídla.

0/0
4.4.2015 20:37

K11l64a27r23a 82P51r59u49c58h70o95v11a 9187600702868

Aha... ja jsem si rikala odkud ta moda prisla. Samozrejme nic proti tem lidem ktery opravdu lepek nesnasi, ale aby najednou mela 1/10 populace mirnou intoleranci" a podobne, to je proste nesmysl.

+2/−2
2.4.2015 11:25

P44e83t27r 28R15e33z10e49k 3794437

A proč by to měl být nesmysl? Nejde o to, že by měla 1/10 populace NAJEDNOU mírnou intoleranci. Jde o to, že před dvaceti lety jsme nejedli lepek v každém druhém jídle a tak se to tolik neprojevovalo.

+6/−4
2.4.2015 11:39

J21i14ř91í 63K35v75ě16š 1763346242631

Ale jedli, ona ta potvora je totiž v ledasčem.

+8/−1
2.4.2015 11:57

J13a83n73a 79B32o74u19l89o91v29á 7850446571821

Ale projevovalo, jen to nikdo moc neřešil, pokud ty problémy nebyly opravdu závažné.

+7/0
2.4.2015 12:05

A71l89e72n83a 76V64e76s43e48l40á 3553561935448

Nevím, jak před dvaceti lety - ale před nějakými čtyřiceti až padesáti lety se jedlo moučných výrobků daleko víc než teď.

+9/−2
2.4.2015 12:06

S30v94a40t35a55v33a 41D10u53r48a81n58o89v59á 3869239354681

Nepamatuji si, ze bychom meli kazdy den neco s moukou a to moje mamka nebyla, zadny prebornik ve vareni, ale moucna jidla patrila k tem hladovym. Zakladem bylo kysele zeli a brambory, vejce, maso, korenovka,

0/0
2.4.2015 15:02

L44u79c63i84e 42B92a57r59t86o68ň44o42v34á 5740798737685

Jistě, ale chléb se jedl denně a takřka s každým jídlem.

+5/−1
2.4.2015 16:04

L95u87c59i87e 34B51a70r45t34o11ň28o73v27á 5550348157855

Ne tedy paní Duranová, tak jak to bylo s tím chlebem. On se nejedl - v evropském kontextu - denně, jako takřka základní potravina či příloha k čemukoliv? Co takhle dobové fotografie, dokumentární filmy, seznamy prodávaného zboží, objemy pekařské výroby, nic? Proč mínus za pouhé konstatování.

0/0
2.4.2015 17:39

S22v23a79t44a62v47a 77D95u45r71a64n20o24v16á 3779259894891

Chleb pro chude vrstvy byl zakladni potravinou , stejne jako ony brambory a kysele zeli, ale take pohanka. Jedl se denne podle oblasti a ne vsude, nezapomente, ze ony fotografie, seznamy, objemy jsou stare max 150 let a u filmovych dokomentu jeste mene. Uvedomte si, ze spotreba bile mouky v objemech, jake jsou dnes, je zalezitost maximalne poslednich 50 let. Dukazy o tom, ze psenice je preslechtena a ze se to stalo behem cca 70 let od druhe svetove valky je taky dokazano. To, ze se vice jedl chleb zitny nez psenicny je taky znamo. To, ze nebylo samozrejmosti v dobach minulych mit kazdy den na stole buchty, babovky, susenky, housky a ruzne jine pekarske vyrobky je taky znamo. A nakonec ruzne alergie, nemoci souvisejici s nadmernou spotrebou psenice rostou geometrickou radou v zapadnim svete v poslednich desetiletich je taky znamo, chcete vice informaci, hledejte a najdete.

+3/0
2.4.2015 18:20

L35u74c80i20e 38B91a49r17t90o39ň84o69v22á 5190368477625

Ale já neřeším, co se konzumovalo před 150 lety, mne by zajímalo, proč bych se měla tak výrazně odlišovat od typu konzumace mých přímých předků, když kupříkladu problémy s konzumací lepku nemám.  Navíc se s Vámi nijak nepřu, ale proč jste zpochybnila Vy mé tvrzení, že se chléb jedl denně a tvořil významnou složku v potravě. Ano, byl převážně s větším podílem žitné mouky, či úplně žitný. Ale v žitě je lepek také.

0/0
2.4.2015 18:39

A66l92e34n43a 50V80e90s87e79l16á 3343201945498

Já samozřejmě netvrdím, že zrovna u vás... a pravděpodobně to bylo právě tím, že jak píšete, nebyla mamka žádný přeborník na vaření...

Ale třeba moje tchyně dodnes vaří z mouky hodně. Po válce dlouho masa moc nebylo a nejrůznější placky a buchty a vdolky a knedlíky a pagáčky a bramboráky a... (tchyně je skvělá kuchařka, asi bych dokázala najít desítky a desítky jejich dobrot)... byly na talíři denně... a mezitím holt ten "chleba s něčím" (a často tím něčím byla jen sůl).

+1/−1
2.4.2015 19:24

S57v36a64t98a39v14a 11D84u87r94a54n56o48v21á 3759599554831

ale taky mame v rodine celiaky a intoleranci na lepek u nas trpelo dost lidi, ono nadymani, chudokrevnost se u nas vyskytovala dost casto, tim, ze moje mamka nebyla prebornik na vareni jsem myslela, ze nebyla omackovy, buchtovo-babovkovy typ, varila vicemene velmi jednoducha jidla.

0/0
2.4.2015 20:06

A75l52e21n31a 65V56e84s92e88l32á 3583851245968

No, však právě já to tím myslela tak. Většina moučných jídel je dost pracných a je o hodně jednodušší hodit na pánev kus masa a uvařit bramboru. a případně dát k snídani koupenou šunku a sýr než se patlat s buchtou. Jenže tyhle věci tenkrát prakticky nebyly... a už vůbec si je nemohl jen tak někdo dovolit. Takže ženské musely být přebornice a čarovat s omáčkami a buchtami a zapraženými polívkami, aby se rodina vůbec najedla.

0/−1
2.4.2015 20:13





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.