Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bílí zabijáci v našem jídelníčku: cukr, sůl a mouka

Všechny jsou bílé, i když by jim spíše slušela varovná červená. Bílou mouku, cukr i sůl mělo v jídelníčku lidstvo už před několika stovkami let, ale v přiměřeném množství nebo jen vzácně. My si jich užíváme plnými hrstmi a pomaličku se jimi zabíjíme, řekli odborníci pro magazín Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P45a48v48e29l 42J45a11n46o25u93š30k85o27v98e27c 1853158639942

Tato diskuse je výživná, článek taky. Dobré je, že to je každého osobní věc co konzumuje. Odpovědný je sám sobě a následky rovněž nese sám.;-)

+2/0
29.3.2015 20:28

M40a19r87i45á70n 20V70o87j85t96e87k 2864337309648

Zapomněli jste na mléko a ztužený tuk. :-P

0/0
29.3.2015 15:23

P46a98v87e29l 57G70r50a54s41g19r32u55b40e51r 8524118254337

Mléko...To je ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz?! Brrr! kdo by se tím jenom mohlů živit?!

0/0
12.4.2015 11:30

P84a20v50e57l 12G77r19a71s57g24r48u37b16e95r 8654628624287

Samozřejmě. Mléko - ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz! Kdo by to proboha pil?!

0/0
12.4.2015 11:59

P97a85v15e33l 89S63o55b35o48t64k39a 5450434

Základem je nekupovat kamennou (Alpskou,...) sůl, ale MOŘSKOU.

Je zdravější a lépe se s ní solí (dává lepší chuť).

+1/0
29.3.2015 14:45

J95a72n 63V47o20n23d87r95á19č20e85k 2236358152149

Docent Kohout nepochopil, že o překyselení se mluví o trávicím traktu a ne o krvi.;-D

0/0
29.3.2015 11:33

L13a35d88i77s88l33a12v 38B28a60l29o85u12n 7751394531415

Každé jídlo je škodlivé. Některé víc, některé míň, ale zdravé není žádné. :-)

0/0
29.3.2015 11:11

T21o80m52a64s 52A58u55g48u73s32t87y75n 6287206641570

Který odborník mohl říct, že je cukr prázdná energie? 8-o

0/0
29.3.2015 11:07

L51u32d22v74í60k 56G20a92j43d44o85š89í36k 2855293794652

To snad nemusel říkat žádný odborník. To je obecně známý fakt u "rychlých cukrů".

0/0
31.3.2015 16:39

M53a11r53t62i48n 60J76i43r39o24u11s24e62k 7986505645378

Tak přebytek soli NaCl kompenzujte solí KCl, E508

+1/0
29.3.2015 4:20

P59a53v26e78l 80J64a70n58o31u17š71k64o21v87e12c 1173198749182

Tak jednoduché to zas není.

0/0
29.3.2015 20:30

A20l94e12š 70Z45e40l31i41n18k77a 1794452456

ale ano je

0/0
30.3.2015 12:50

T35o74m63á86š 72B46l82a14h27o53š 6146787275360

NEJEZTE hlavně KOBLIHY ... jsou z jedovaté bílé mouky a cukru. A ještě k tomu zdarma.

+2/0
28.3.2015 23:59

L17a53d34i42s54l42a57v 82B79a47l58o32u61n 7801504701365

Copak koblihy, ale chleba, to je úplný jed.

0/0
29.3.2015 10:56

S39t22a61n36d52a 32C11h71v36o90s84t 1272408

Co jsem tak slysel, tak skutecne kazdej mrtvej jedl behem sveho zivota chleba. Neco na tech jedech bude :-)))

+3/0
29.3.2015 18:54

L61a13d14i19s70l36a21v 12B80a65l77o91u83n 7481244231315

:-)

0/0
29.3.2015 20:30

O33n75d81ř77e48j 15V73a71c63e30k 1325695271511

Jo, jo, závislosti mají holt různé podoby...

0/0
28.3.2015 23:55

V71l64a48s85t54i27m51i19l 24Š59t33e58c55h83e43r 4681836860584

Po přečtení věty,že konzumací cukru může člověk dostat cukrovku jsem přestal číst.Nemám zase tolik času ,abych ho plýtval čtením nesmyslů,

+6/−2
28.3.2015 21:55

M15i67c19h44a62e22l97a 40K47ř16í16ž87o42v62á 1247161365441

To ale není taková pitomost. Diabetes 2. typu se právě vyvine z nadměrné konzumace nejen cukru, kdy se po nějakém čase zvýšené hladiny cukru v krvi inzulínové receptory v buňkách tzv. vyčerpají a stanou méně vnímavými na inzulín.

Já se zasmála tomu, že bílá mouka obsahuje jen jednoduché cukry. Odkdy je škrob jednoduchým cukrem?

+4/−2
29.3.2015 3:58

M61a68r94e78k 23Š61i32m54o89n 2584897378948

To je trochu zjednodušené. Sníženou účinnost (citlivost receptorů) způsobuje chronický zánět trávicí soustavy, který způsobuje především obezita (ale jsou i jiné příčiny). Je jedno, jestli je způsobená nadměrnou konzumací cukru nebo tuku. Velký vliv má také složení mikroflory (sterilní myši bez mikroflory cukrovku nedostávaly, i když byly obézní).

+1/0
31.3.2015 10:28

M45i45c21h22a83e61l30a 85K72ř56í86ž14o13v17á 1707901945411

Nám právě v klinické biochemii popisovali, že různé buňky mají inzulínové receptory různě citlivé na inzulín (na jeho koncentraci). Slinivka pak vytváří inzulín podle koncentrace glukózy v krvi. Když je glukózy málo, je málo inzulínu a na to reagují jen citlivější buňky (např. mozkové). Když je glukózy moc, začínají na vysokou hladinu inzulínu reagovat i buňky tukové a z přebytku glukózy v krvi začnou dělat tukové zásoby. No a když je v krvi permanentně zvýšená hladina glukózy, tak slinivka permanentně vytváří zvýšené množství inzulínu. Bohužel ty buňky, které měli reagovat již na nízkou hladinu inzulínu si vytvořili rezistenci a začnou reagovat až na zvýšenou hladinu. Proto ta obezita, glukózu primárně přijímají tukové buňky a ukládají ji v tucích. Tohla je začarovaný kruh a končí tak, že se slinivka vyčerpá a přestane produkovat inzulín. Nebo pacient zavčas změní jídelníček a začne cvičit.

Ale člověk je tak složitý systém, který ovlivňuje tolik věcí...

+1/−1
31.3.2015 15:37

J77o17s33e31f 27P62o36t53r 6570221177319

Dřív lidé nekonzumovali cukr a vymletou mouku a málo soli, ovšem dožívali se v průměru 30 - 40 let. Dneska konzumujeme ty jedy, které nás tráví a dožíváme se 75 - 80 let. Není to všechno spíš o tom - všeho s mírou?

Zrní se vymílá na bílou mouku, protože lidem  (ale i zvířátům) bílá mouka chutná oproti moukám s vysokým obsahem popela (vlákniny)

+4/−2
28.3.2015 21:33

L48a49d20i21s69l52a30v 50B39a53l16o57u88n 7221174731195

Taky neměli takovou zdravotní péči jako dnes.

Například já bych bez ní byl už několik let pod drnem a zeť va svých 35 letech taky.

+1/0
29.3.2015 10:58
Foto

J53a60n 63K94r26o22p30á70č 4243279583853

... takže zítra ráno do kafe lžičku cukru více, řádně osolit rajčata a chleba s máslem ke snídani a ke svačině alespoň 6 rohlíků a 30 deka dobře prosoleného buřtíku... k obědu mísu guláše s osmi, jako zákusek ze tři, čtyry máminy buchty, co přes cukr nebudou vidět, ke svačině dvě orošené a dva pytlíky nějakých lupínků a večer to dorazíme půlkou grilovaného kuřátka, hromadou hranclí s tatarkou a lahvinkou kvalitního bílýho... a doktoři třeste se, na mě nevyděláte... ;-D

+4/0
28.3.2015 20:55

L39a14d17i77s50l17a47v 93B91a47l27o69u54n 7111334101745

Když si k tomu dáte maraton, tak klidně.

+1/0
29.3.2015 10:59

P42a15v54e61l 44G13r60a53s36g32r37u88b49e55r 8344718644107

"Bílý cukr, tedy jednoduchý sacharid, je ale pro nás nejméně vhodným zdrojem této živiny a měli bychom jej omezovat."

Ale kdeže! Glykemický index cukru je někde mezi 58-64, což je mírný nadprůměr. Co jsou proti tomu takové brambory (78) nebo chleba (70)! (No jo, ale když ony ty kostky nejsou v tom krajíci vidět!)

Inzulínový index cukru zřejmě ještě měřen nebyl, ale soudě podle toho, co naměřili Bao a kol. u Coca.Coly

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2011/02/15/ajcn.110.005033.full.pdf

je to proti ostatním zdrojům sacharidů úplný beránek.

0/−1
28.3.2015 19:52

J48a97n 79N47o14v69á79k 6274154

Jen papejte ty jedy. Vypadat lépe než ostatní je pak snazší. .. Šup, šup.

0/−3
28.3.2015 19:22

Z42l92a49t24u87š29e 94J80e21l13í33n94k10o56v34á 1235842207142

To máte pravdu, to že není nic v hlavě tak snadno vidět není.

+3/0
28.3.2015 19:48

Z51l91a92t97u89š11e 84J11e94l94í11n83k80o26v97á 1275592867172

Aneb my si tím nejsme jisti a důkazy nemáme, ale protože nic jiného neumíme, tak o tom napíšeme knížku a necháme si dát peníze na výzkum.

Kdyby toto totiž platilo, tak Amerika již vymřela - poměř domácího vaření a hotovek (v těch autoři našli nejvíce soli), cukr, slazení a příjem cukru - viz americké nápoje a koktejly, bílá mouka, tichý zabiják - u Americe na žitné pečivo narazíte ještě méně.

Vždyť už dnes tito výzkumníci mají odvahu a drzost napsat, že snížení příjmu soli se sice na krevním tlaku asi neprojeví, ale ono jsou to vševědoucí.

Byla doba kamenná, bronzová železná a dnes žijeme v době proroků, odborníků, kaučů a gaučů na všechno. A mnozí z nich mají na to i diplom a studovali to mnoho týdnů a občas měli i mnohadenní studijní pobyt u světových odborníků.

+4/0
28.3.2015 19:05

T48o68m54á73š 22T67a40t14í47č51e54k 5330282590748

V Americe těžko sháníš pečivo, který není sladší jak naše buchty. :-)

+1/0
28.3.2015 19:59

J74a23k49u94b 59R23o13u28s 3983850204282

To je ale snůžka keců... Jak tohle může otisknout seriozní plátek?! RvRvRv

0/−2
28.3.2015 18:11

T52o77m12á39š 74J36u77r70e44č96k28a 3793392589953

Seriózní plátek?;-D;-D;-D;-D

+1/0
30.3.2015 6:48

D46a59v50i71d 81B34o15u51c84h76a63l 8369930459

Bože, už zase ty nesmysly. A samozřejmě MAFRA "odborníci".

+4/0
28.3.2015 15:33
Foto

P50a54v87e12l 49P87o36d45e21š79v95a 5509887409

S každým soustem potraviny jsme blíž smrti, děsivé...

+8/0
28.3.2015 15:01

J77a94n 69J65a10r26o66s 1679587240388

Zivot je smrtelna nemoc a prenasi se pohlavnim stykem.

+15/0
28.3.2015 17:34

P27a61v20e10l 83S35o92b51o39t76k89a 5700694

Cukr je základem pro úspěšné odbourávání stresu.

+3/0
28.3.2015 13:45

T10o47m69á74š 40R45e74k73t89o16r 1978354767779

O "kvalitě" tohoto příspěvku svědčí už text v rpvních větách "je prázdným zdrojem energie". Podobné nesmysly aby člověk pohledal. Mimochodem, pokud někomu tak vadí že se konzumují hlavně potraviny, které byly dříve drahá a vzácné tak proč se nepozastaví nad tím, že to co pro naše předky byl levný zdroj potravin je dnes předražená "zdravá výživa"... Pokud to bude, stejně jako dříve, stát zlomek té "bílé mouky" tak se skladba potravin pro velkou část lidí rázem změní.

+21/−2
28.3.2015 12:48

T82o95m72á73š 54T51a10t28í59č68e95k 5660622460358

Přesně tak. "Zabijáci v jídelníčku", "prázdný zdroj energie" - to jsou žvásty pro ezoteričky. Na cukru, soli nebo mouce nic špatnýho není; špatné je jednostranné stravování. Když do sebe budu ládovat akorát jabka okořeněná rakytníkem, určitě se taky nebudu stravovat nejlépe.

Mmch jak mohli opomenout tu oslavovanou středomořskou kuchyni? Ti se údajně stravují superzdravě, přitom je běloučké pečivo všudepřítomné jako vzduch. A jiné si horko těžko seženeš, pokud jseš boháč.

+1/−1
28.3.2015 20:08
Foto

J64o91s75e39f 56N65o29v87a48k 1965585708618

Vyborne dalsi informace: nutritionfacts.org

0/0
28.3.2015 11:05
Foto

H37o54n22z73a 16M56o20r54a66v13a 2443289684811

Ten Kohout je nějakej chytrej: „Překyselování organismu je nesmysl - řečeno jak laicky, tak odborně,“ ale já mu nevěřím. Tělo není jenom krev, máme buňky a tam krev pH neudržuje. Jak to že významně kolísá pH moči i během dne a u vážně nemocných je velmi kyselá, a kde se berou změny pH v trávicím traktu? A co pH slin a pH potu? Taky nějak není v tom velmi úzkém rozsahu jako pH krve. A co kyselina mléčná vznikající ve svalech při námaze? A nevydechujeme náhodou taky kyselý plyn? Inu, i docent občas kecá, ale vědecky.

+2/−4
28.3.2015 11:04

J87a10n 78M73e81r38t47a 3342240321948

pH moči kolísá, protože je to jeden ze způsobů, jak tělo udržuje stálé vnitřní prostředí. V trávícím traktu se mění, protože je to stavěné na to, aby se to tam měnilo, když je potřeba víc kyseliny, tak tělo prostě přidá. pH v ústech ovlivňuje činnost bakterií zubního plaku, sliny slouží mimo jiné i k tomu, aby ty kyseliny neutralizovaly, takže tam má také smysl, aby se jejich složení mohlo měnit.

+6/0
28.3.2015 12:17
Foto

H30o22n62z18a 33M75o95r79a47v90a 2143569314591

Správně, je to složitý systém a docent o něm evidentně ví kulové.

+2/−4
28.3.2015 12:38

M16a36r79t96i88n40a 20M86o83u41d86r69á 7330763426249

to asi těžko:

http://www.fzv.cz/doc-mudr-pavel-kohout-phd/

+1/−1
28.3.2015 15:21

P12e40t89r 78H84a44m56t46i42l 8373488481313

Osobně doufám, že pasáž o překyselení je dost zkomolená, protože takovou blbost co tam je napsána by člověk věnující se problematice nemohl napsat nebo vypustit z úst.

+2/−2
28.3.2015 15:54
Foto

K90a82r53e57l 23T74o11m67á37š35e90k 7834439377309

Na věechno se umírá, pokud je toho příliš. I na vodu. Jsou známy případy, kdy maratonec po závodu vypil vodu a zemřel; příčina byla v tom, že se mu zředila krev a zemřel na nízkou koncentraci sodíku v krvi. Hladina sodíku v krvi se musí pohybovat ve velmi úzkém rozmezí, což regulují ledviny. Je pravda, že při vyšším přílmu soli se zvyěuje objem krve, ale nebylo prokázáno, že to způsobuje zvýšení krevního tleku. Naopak nízký obsah soli, na příklad při ztrátách pocením nebo při průjmech vede k dehydrataci, která se neodsraní pitím obyčejné vody, ale slané; případně se dávají kapačky s fyziologickým roztokem, což je slaná voda.

Bílý cukr a bílá mouka nejsou škodlivější než ty špinavé. Ale ty špinavé jsou dnes dražčí než čisté, i když jsou náklady na jejich výrobu nižší a proto je jim věnována pozornost, aby je lidi kupovali. Stačí bílý cukr zašpinit melasou a hned je dvakrát dražší. U mouky stačí přidat mleté otruby, které se dříve dávaly dobytku a chleba stačí začernit praženým žitem a už je zdravější. Lepek v pšenici většině lidí neškodí, právě naopak, zpomaluje trávení a italové dokonce používají tvrdou pšenici, která má podstatně vyšší obsah lepku a nedá se říci, že jejich národní jídla - těstoviny a pizza jsou nezdravá.

+9/−1
28.3.2015 10:48

M30a63r51t28i47n 33J88i72r66o52u74s71e78k 7426645605908

Vysoký krevní tlak je způsoben nerovnováhou sodíku a draslíku. Lidé s vysokým tlakem mají draslíku málo. Takže pokud si chcete pochutnávat na normálně slaných jídlech, zajistěte si dostatečný přísun draslíku.

0/0
28.3.2015 21:36

J71a64n 92F57r42o21l20í11k 6406560745154

Takže místo cigaret měli v hospodách zakázat cukr ke kávě pod pětitisícovou pokutou.;-D

+9/0
28.3.2015 10:38

M97i93r51o16s35l26a77v 84S29u11c97h12y 5200869150470

Všeho moc škodí. I té negativní reklamy. A ten článek není ničím jiným než skrytou reklamou na "zdravé" produkty. Lidská civilizace vyrostla na mouce, i v pohádkách nás učí, že bez soli to nejde a každý odborník vám potvrdí, že cukr je cukr, ať už je bílý, hnědý anebo medový. Nezabíjí nás přirozená strava, ale nestřídmost a nejrůznější chemické náhražky.

+24/0
28.3.2015 10:12

J13i32ř34í 71S73t98r22m78i44s72k86a 7519412275163

+1

0/0
28.3.2015 10:25

J75i24ř67í 67K57o33n64d52r26á85t 4755701708

Nedávno jsem v rádiu na toto téma poslouchal odbornici. Resumé znělo že v poslední době jíme několika násobně víc mouky než kdykoli předtím. Neříkala že by jsme měli si jíst úplně bezlepku, ale dost to omezit.

0/0
28.3.2015 10:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.