Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bílí zabijáci v našem jídelníčku: cukr, sůl a mouka

Všechny jsou bílé, i když by jim spíše slušela varovná červená. Bílou mouku, cukr i sůl mělo v jídelníčku lidstvo už před několika stovkami let, ale v přiměřeném množství nebo jen vzácně. My si jich užíváme plnými hrstmi a pomaličku se jimi zabíjíme, řekli odborníci pro magazín Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P56a42v65e33l 82J31a25n85o87u94š97k69o39v31e80c 1623368549292

Tato diskuse je výživná, článek taky. Dobré je, že to je každého osobní věc co konzumuje. Odpovědný je sám sobě a následky rovněž nese sám.;-)

+2/0
29.3.2015 20:28

M17a53r83i13á34n 68V87o62j32t76e94k 2334847749108

Zapomněli jste na mléko a ztužený tuk. :-P

0/0
29.3.2015 15:23

P91a97v66e83l 62G76r67a93s46g37r83u36b23e36r 8784548314967

Mléko...To je ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz?! Brrr! kdo by se tím jenom mohlů živit?!

0/0
12.4.2015 11:30

P29a17v87e53l 18G95r44a30s97g47r90u64b19e33r 8684468334247

Samozřejmě. Mléko - ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz! Kdo by to proboha pil?!

0/0
12.4.2015 11:59

P78a72v77e61l 23S17o55b28o96t54k61a 5820774

Základem je nekupovat kamennou (Alpskou,...) sůl, ale MOŘSKOU.

Je zdravější a lépe se s ní solí (dává lepší chuť).

+1/0
29.3.2015 14:45

J55a96n 13V77o86n56d83r11á32č62e64k 2396768382369

Docent Kohout nepochopil, že o překyselení se mluví o trávicím traktu a ne o krvi.;-D

0/0
29.3.2015 11:33

L14a24d88i89s22l10a80v 53B45a16l10o41u34n 7201514821475

Každé jídlo je škodlivé. Některé víc, některé míň, ale zdravé není žádné. :-)

0/0
29.3.2015 11:11

T91o92m61a41s 46A22u62g32u91s25t18y48n 6847846791510

Který odborník mohl říct, že je cukr prázdná energie? 8-o

0/0
29.3.2015 11:07

L14u17d64v48í81k 96G11a61j95d76o54š31í72k 2585483254442

To snad nemusel říkat žádný odborník. To je obecně známý fakt u "rychlých cukrů".

0/0
31.3.2015 16:39

M47a82r75t93i67n 11J36i66r30o84u72s15e60k 7316305885308

Tak přebytek soli NaCl kompenzujte solí KCl, E508

+1/0
29.3.2015 4:20

P12a86v43e64l 32J89a41n65o64u90š90k88o72v52e98c 1733118119182

Tak jednoduché to zas není.

0/0
29.3.2015 20:30

A84l83e12š 80Z96e28l96i33n95k11a 1744552646

ale ano je

0/0
30.3.2015 12:50

T10o70m71á15š 60B21l56a51h20o39š 6756207475920

NEJEZTE hlavně KOBLIHY ... jsou z jedovaté bílé mouky a cukru. A ještě k tomu zdarma.

+2/0
28.3.2015 23:59

L76a84d98i14s58l22a44v 15B28a31l89o24u67n 7971924401895

Copak koblihy, ale chleba, to je úplný jed.

0/0
29.3.2015 10:56

S18t36a90n27d11a 47C48h61v53o59s97t 1552188

Co jsem tak slysel, tak skutecne kazdej mrtvej jedl behem sveho zivota chleba. Neco na tech jedech bude :-)))

+3/0
29.3.2015 18:54

L91a42d13i51s21l34a91v 51B62a21l59o81u48n 7801894921225

:-)

0/0
29.3.2015 20:30

O63n21d30ř30e49j 29V29a91c39e46k 1465595981241

Jo, jo, závislosti mají holt různé podoby...

0/0
28.3.2015 23:55

V87l95a35s87t85i72m55i73l 11Š87t36e96c75h18e78r 4291566550494

Po přečtení věty,že konzumací cukru může člověk dostat cukrovku jsem přestal číst.Nemám zase tolik času ,abych ho plýtval čtením nesmyslů,

+6/−2
28.3.2015 21:55

M48i76c35h67a72e23l21a 22K74ř87í41ž52o48v32á 1627551605941

To ale není taková pitomost. Diabetes 2. typu se právě vyvine z nadměrné konzumace nejen cukru, kdy se po nějakém čase zvýšené hladiny cukru v krvi inzulínové receptory v buňkách tzv. vyčerpají a stanou méně vnímavými na inzulín.

Já se zasmála tomu, že bílá mouka obsahuje jen jednoduché cukry. Odkdy je škrob jednoduchým cukrem?

+4/−2
29.3.2015 3:58

M27a46r48e61k 32Š92i33m72o20n 2504717818908

To je trochu zjednodušené. Sníženou účinnost (citlivost receptorů) způsobuje chronický zánět trávicí soustavy, který způsobuje především obezita (ale jsou i jiné příčiny). Je jedno, jestli je způsobená nadměrnou konzumací cukru nebo tuku. Velký vliv má také složení mikroflory (sterilní myši bez mikroflory cukrovku nedostávaly, i když byly obézní).

+1/0
31.3.2015 10:28

M69i59c46h62a37e62l74a 74K60ř79í84ž68o44v87á 1737221615271

Nám právě v klinické biochemii popisovali, že různé buňky mají inzulínové receptory různě citlivé na inzulín (na jeho koncentraci). Slinivka pak vytváří inzulín podle koncentrace glukózy v krvi. Když je glukózy málo, je málo inzulínu a na to reagují jen citlivější buňky (např. mozkové). Když je glukózy moc, začínají na vysokou hladinu inzulínu reagovat i buňky tukové a z přebytku glukózy v krvi začnou dělat tukové zásoby. No a když je v krvi permanentně zvýšená hladina glukózy, tak slinivka permanentně vytváří zvýšené množství inzulínu. Bohužel ty buňky, které měli reagovat již na nízkou hladinu inzulínu si vytvořili rezistenci a začnou reagovat až na zvýšenou hladinu. Proto ta obezita, glukózu primárně přijímají tukové buňky a ukládají ji v tucích. Tohla je začarovaný kruh a končí tak, že se slinivka vyčerpá a přestane produkovat inzulín. Nebo pacient zavčas změní jídelníček a začne cvičit.

Ale člověk je tak složitý systém, který ovlivňuje tolik věcí...

+1/−1
31.3.2015 15:37

J34o39s18e11f 37P25o83t11r 6930611717499

Dřív lidé nekonzumovali cukr a vymletou mouku a málo soli, ovšem dožívali se v průměru 30 - 40 let. Dneska konzumujeme ty jedy, které nás tráví a dožíváme se 75 - 80 let. Není to všechno spíš o tom - všeho s mírou?

Zrní se vymílá na bílou mouku, protože lidem  (ale i zvířátům) bílá mouka chutná oproti moukám s vysokým obsahem popela (vlákniny)

+4/−2
28.3.2015 21:33

L39a83d90i70s91l11a69v 35B92a84l29o65u66n 7621924871145

Taky neměli takovou zdravotní péči jako dnes.

Například já bych bez ní byl už několik let pod drnem a zeť va svých 35 letech taky.

+1/0
29.3.2015 10:58
Foto

J60a58n 32K46r51o82p94á42č 4443629613423

... takže zítra ráno do kafe lžičku cukru více, řádně osolit rajčata a chleba s máslem ke snídani a ke svačině alespoň 6 rohlíků a 30 deka dobře prosoleného buřtíku... k obědu mísu guláše s osmi, jako zákusek ze tři, čtyry máminy buchty, co přes cukr nebudou vidět, ke svačině dvě orošené a dva pytlíky nějakých lupínků a večer to dorazíme půlkou grilovaného kuřátka, hromadou hranclí s tatarkou a lahvinkou kvalitního bílýho... a doktoři třeste se, na mě nevyděláte... ;-D

+4/0
28.3.2015 20:55

L10a12d35i30s95l92a96v 51B86a13l86o67u42n 7151724501475

Když si k tomu dáte maraton, tak klidně.

+1/0
29.3.2015 10:59

P43a36v78e51l 43G13r49a12s87g10r95u38b57e48r 8184918924827

"Bílý cukr, tedy jednoduchý sacharid, je ale pro nás nejméně vhodným zdrojem této živiny a měli bychom jej omezovat."

Ale kdeže! Glykemický index cukru je někde mezi 58-64, což je mírný nadprůměr. Co jsou proti tomu takové brambory (78) nebo chleba (70)! (No jo, ale když ony ty kostky nejsou v tom krajíci vidět!)

Inzulínový index cukru zřejmě ještě měřen nebyl, ale soudě podle toho, co naměřili Bao a kol. u Coca.Coly

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2011/02/15/ajcn.110.005033.full.pdf

je to proti ostatním zdrojům sacharidů úplný beránek.

0/−1
28.3.2015 19:52

J92a45n 69N68o94v45á27k 6554734

Jen papejte ty jedy. Vypadat lépe než ostatní je pak snazší. .. Šup, šup.

0/−3
28.3.2015 19:22

Z89l89a40t77u41š56e 97J17e82l20í98n95k61o32v42á 1945962687932

To máte pravdu, to že není nic v hlavě tak snadno vidět není.

+3/0
28.3.2015 19:48

Z47l94a94t74u58š21e 37J80e77l47í89n61k94o69v23á 1595712197682

Aneb my si tím nejsme jisti a důkazy nemáme, ale protože nic jiného neumíme, tak o tom napíšeme knížku a necháme si dát peníze na výzkum.

Kdyby toto totiž platilo, tak Amerika již vymřela - poměř domácího vaření a hotovek (v těch autoři našli nejvíce soli), cukr, slazení a příjem cukru - viz americké nápoje a koktejly, bílá mouka, tichý zabiják - u Americe na žitné pečivo narazíte ještě méně.

Vždyť už dnes tito výzkumníci mají odvahu a drzost napsat, že snížení příjmu soli se sice na krevním tlaku asi neprojeví, ale ono jsou to vševědoucí.

Byla doba kamenná, bronzová železná a dnes žijeme v době proroků, odborníků, kaučů a gaučů na všechno. A mnozí z nich mají na to i diplom a studovali to mnoho týdnů a občas měli i mnohadenní studijní pobyt u světových odborníků.

+4/0
28.3.2015 19:05

T49o39m49á65š 96T92a96t30í70č13e73k 5710362510788

V Americe těžko sháníš pečivo, který není sladší jak naše buchty. :-)

+1/0
28.3.2015 19:59

J59a77k25u40b 29R50o59u77s 3603260304242

To je ale snůžka keců... Jak tohle může otisknout seriozní plátek?! RvRvRv

0/−2
28.3.2015 18:11

T38o82m12á60š 32J36u56r38e53č81k97a 3113762389503

Seriózní plátek?;-D;-D;-D;-D

+1/0
30.3.2015 6:48

D34a17v16i20d 48B81o44u90c96h28a52l 8689190709

Bože, už zase ty nesmysly. A samozřejmě MAFRA "odborníci".

+4/0
28.3.2015 15:33
Foto

P78a32v44e82l 63P24o27d20e80š47v24a 5979967969

S každým soustem potraviny jsme blíž smrti, děsivé...

+8/0
28.3.2015 15:01

J61a75n 47J12a78r25o52s 1719497770478

Zivot je smrtelna nemoc a prenasi se pohlavnim stykem.

+15/0
28.3.2015 17:34

P78a47v84e82l 18S62o27b85o59t31k46a 5250474

Cukr je základem pro úspěšné odbourávání stresu.

+3/0
28.3.2015 13:45

T62o20m39á53š 68R90e22k50t84o82r 1248594267739

O "kvalitě" tohoto příspěvku svědčí už text v rpvních větách "je prázdným zdrojem energie". Podobné nesmysly aby člověk pohledal. Mimochodem, pokud někomu tak vadí že se konzumují hlavně potraviny, které byly dříve drahá a vzácné tak proč se nepozastaví nad tím, že to co pro naše předky byl levný zdroj potravin je dnes předražená "zdravá výživa"... Pokud to bude, stejně jako dříve, stát zlomek té "bílé mouky" tak se skladba potravin pro velkou část lidí rázem změní.

+21/−2
28.3.2015 12:48

T52o65m98á39š 53T95a13t26í38č44e12k 5270302380478

Přesně tak. "Zabijáci v jídelníčku", "prázdný zdroj energie" - to jsou žvásty pro ezoteričky. Na cukru, soli nebo mouce nic špatnýho není; špatné je jednostranné stravování. Když do sebe budu ládovat akorát jabka okořeněná rakytníkem, určitě se taky nebudu stravovat nejlépe.

Mmch jak mohli opomenout tu oslavovanou středomořskou kuchyni? Ti se údajně stravují superzdravě, přitom je běloučké pečivo všudepřítomné jako vzduch. A jiné si horko těžko seženeš, pokud jseš boháč.

+1/−1
28.3.2015 20:08
Foto

J74o59s46e38f 83N90o48v71a82k 1795365368618

Vyborne dalsi informace: nutritionfacts.org

0/0
28.3.2015 11:05
Foto

H95o32n34z65a 44M19o60r85a30v76a 2503219314331

Ten Kohout je nějakej chytrej: „Překyselování organismu je nesmysl - řečeno jak laicky, tak odborně,“ ale já mu nevěřím. Tělo není jenom krev, máme buňky a tam krev pH neudržuje. Jak to že významně kolísá pH moči i během dne a u vážně nemocných je velmi kyselá, a kde se berou změny pH v trávicím traktu? A co pH slin a pH potu? Taky nějak není v tom velmi úzkém rozsahu jako pH krve. A co kyselina mléčná vznikající ve svalech při námaze? A nevydechujeme náhodou taky kyselý plyn? Inu, i docent občas kecá, ale vědecky.

+2/−4
28.3.2015 11:04

J75a37n 35M48e62r73t74a 3352460851748

pH moči kolísá, protože je to jeden ze způsobů, jak tělo udržuje stálé vnitřní prostředí. V trávícím traktu se mění, protože je to stavěné na to, aby se to tam měnilo, když je potřeba víc kyseliny, tak tělo prostě přidá. pH v ústech ovlivňuje činnost bakterií zubního plaku, sliny slouží mimo jiné i k tomu, aby ty kyseliny neutralizovaly, takže tam má také smysl, aby se jejich složení mohlo měnit.

+6/0
28.3.2015 12:17
Foto

H35o34n80z81a 28M12o27r44a16v92a 2143779664181

Správně, je to složitý systém a docent o něm evidentně ví kulové.

+2/−4
28.3.2015 12:38

M68a51r27t97i18n34a 16M59o25u20d46r44á 7270613606359

to asi těžko:

http://www.fzv.cz/doc-mudr-pavel-kohout-phd/

+1/−1
28.3.2015 15:21

P46e58t40r 19H38a77m67t27i59l 8163148371293

Osobně doufám, že pasáž o překyselení je dost zkomolená, protože takovou blbost co tam je napsána by člověk věnující se problematice nemohl napsat nebo vypustit z úst.

+2/−2
28.3.2015 15:54
Foto

K69a27r78e20l 56T76o27m21á78š25e20k 7244439477119

Na věechno se umírá, pokud je toho příliš. I na vodu. Jsou známy případy, kdy maratonec po závodu vypil vodu a zemřel; příčina byla v tom, že se mu zředila krev a zemřel na nízkou koncentraci sodíku v krvi. Hladina sodíku v krvi se musí pohybovat ve velmi úzkém rozmezí, což regulují ledviny. Je pravda, že při vyšším přílmu soli se zvyěuje objem krve, ale nebylo prokázáno, že to způsobuje zvýšení krevního tleku. Naopak nízký obsah soli, na příklad při ztrátách pocením nebo při průjmech vede k dehydrataci, která se neodsraní pitím obyčejné vody, ale slané; případně se dávají kapačky s fyziologickým roztokem, což je slaná voda.

Bílý cukr a bílá mouka nejsou škodlivější než ty špinavé. Ale ty špinavé jsou dnes dražčí než čisté, i když jsou náklady na jejich výrobu nižší a proto je jim věnována pozornost, aby je lidi kupovali. Stačí bílý cukr zašpinit melasou a hned je dvakrát dražší. U mouky stačí přidat mleté otruby, které se dříve dávaly dobytku a chleba stačí začernit praženým žitem a už je zdravější. Lepek v pšenici většině lidí neškodí, právě naopak, zpomaluje trávení a italové dokonce používají tvrdou pšenici, která má podstatně vyšší obsah lepku a nedá se říci, že jejich národní jídla - těstoviny a pizza jsou nezdravá.

+9/−1
28.3.2015 10:48

M49a65r18t56i56n 54J46i57r78o90u83s10e48k 7126295785408

Vysoký krevní tlak je způsoben nerovnováhou sodíku a draslíku. Lidé s vysokým tlakem mají draslíku málo. Takže pokud si chcete pochutnávat na normálně slaných jídlech, zajistěte si dostatečný přísun draslíku.

0/0
28.3.2015 21:36

J27a49n 29F64r16o15l83í18k 6476670435304

Takže místo cigaret měli v hospodách zakázat cukr ke kávě pod pětitisícovou pokutou.;-D

+9/0
28.3.2015 10:38

M93i93r39o65s76l92a97v 57S80u73c59h21y 5470879360550

Všeho moc škodí. I té negativní reklamy. A ten článek není ničím jiným než skrytou reklamou na "zdravé" produkty. Lidská civilizace vyrostla na mouce, i v pohádkách nás učí, že bez soli to nejde a každý odborník vám potvrdí, že cukr je cukr, ať už je bílý, hnědý anebo medový. Nezabíjí nás přirozená strava, ale nestřídmost a nejrůznější chemické náhražky.

+24/0
28.3.2015 10:12

J38i24ř91í 10S84t92r74m24i82s93k44a 7819982195873

+1

0/0
28.3.2015 10:25

J21i26ř63í 83K60o27n32d54r14á71t 4965651668

Nedávno jsem v rádiu na toto téma poslouchal odbornici. Resumé znělo že v poslední době jíme několika násobně víc mouky než kdykoli předtím. Neříkala že by jsme měli si jíst úplně bezlepku, ale dost to omezit.

0/0
28.3.2015 10:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.