Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bílí zabijáci v našem jídelníčku: cukr, sůl a mouka

Všechny jsou bílé, i když by jim spíše slušela varovná červená. Bílou mouku, cukr i sůl mělo v jídelníčku lidstvo už před několika stovkami let, ale v přiměřeném množství nebo jen vzácně. My si jich užíváme plnými hrstmi a pomaličku se jimi zabíjíme, řekli odborníci pro magazín Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P25a44v71e90l 87J51a85n10o21u61š86k77o81v43e66c 1523728559392

Tato diskuse je výživná, článek taky. Dobré je, že to je každého osobní věc co konzumuje. Odpovědný je sám sobě a následky rovněž nese sám.;-)

+2/0
29.3.2015 20:28

M56a55r82i55á40n 32V78o20j27t26e15k 2914447899508

Zapomněli jste na mléko a ztužený tuk. :-P

0/0
29.3.2015 15:23

P75a91v25e91l 47G19r91a91s30g78r70u40b85e33r 8704418444657

Mléko...To je ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz?! Brrr! kdo by se tím jenom mohlů živit?!

0/0
12.4.2015 11:30

P35a66v19e42l 87G40r68a19s40g67r83u16b68e51r 8864418664737

Samozřejmě. Mléko - ten bílý jed, co vytéká savčím samicím ze žláz! Kdo by to proboha pil?!

0/0
12.4.2015 11:59

P36a79v17e30l 64S62o61b76o68t91k91a 5860554

Základem je nekupovat kamennou (Alpskou,...) sůl, ale MOŘSKOU.

Je zdravější a lépe se s ní solí (dává lepší chuť).

+1/0
29.3.2015 14:45

J83a70n 35V18o33n40d43r14á83č33e37k 2776338182249

Docent Kohout nepochopil, že o překyselení se mluví o trávicím traktu a ne o krvi.;-D

0/0
29.3.2015 11:33

L19a29d53i54s65l96a14v 64B58a15l12o56u79n 7211714751275

Každé jídlo je škodlivé. Některé víc, některé míň, ale zdravé není žádné. :-)

0/0
29.3.2015 11:11

T53o21m98a45s 42A43u63g10u33s69t52y55n 6787516401540

Který odborník mohl říct, že je cukr prázdná energie? 8-o

0/0
29.3.2015 11:07

L47u66d49v48í46k 30G58a78j15d76o13š30í83k 2625913224572

To snad nemusel říkat žádný odborník. To je obecně známý fakt u "rychlých cukrů".

0/0
31.3.2015 16:39

M20a34r22t18i77n 75J84i89r54o41u36s61e18k 7786625715128

Tak přebytek soli NaCl kompenzujte solí KCl, E508

+1/0
29.3.2015 4:20

P42a54v31e37l 79J32a61n30o39u65š39k42o25v70e77c 1393978689272

Tak jednoduché to zas není.

0/0
29.3.2015 20:30

A28l45e68š 89Z64e58l90i88n32k26a 1964972496

ale ano je

0/0
30.3.2015 12:50

T58o81m29á46š 90B29l39a11h59o87š 6476207545560

NEJEZTE hlavně KOBLIHY ... jsou z jedovaté bílé mouky a cukru. A ještě k tomu zdarma.

+2/0
28.3.2015 23:59

L39a69d58i32s20l19a45v 52B65a72l64o66u78n 7871434391135

Copak koblihy, ale chleba, to je úplný jed.

0/0
29.3.2015 10:56

S42t66a89n83d42a 50C40h47v77o38s26t 1672578

Co jsem tak slysel, tak skutecne kazdej mrtvej jedl behem sveho zivota chleba. Neco na tech jedech bude :-)))

+3/0
29.3.2015 18:54

L30a78d19i11s61l28a72v 93B85a87l14o15u26n 7561814341505

:-)

0/0
29.3.2015 20:30

O50n67d29ř84e15j 52V64a72c95e29k 1285845421801

Jo, jo, závislosti mají holt různé podoby...

0/0
28.3.2015 23:55

V28l83a18s52t84i56m76i35l 24Š66t18e55c78h85e77r 4261936570224

Po přečtení věty,že konzumací cukru může člověk dostat cukrovku jsem přestal číst.Nemám zase tolik času ,abych ho plýtval čtením nesmyslů,

+6/−2
28.3.2015 21:55

M36i87c58h48a72e24l35a 53K38ř65í98ž54o19v53á 1177841305181

To ale není taková pitomost. Diabetes 2. typu se právě vyvine z nadměrné konzumace nejen cukru, kdy se po nějakém čase zvýšené hladiny cukru v krvi inzulínové receptory v buňkách tzv. vyčerpají a stanou méně vnímavými na inzulín.

Já se zasmála tomu, že bílá mouka obsahuje jen jednoduché cukry. Odkdy je škrob jednoduchým cukrem?

+4/−2
29.3.2015 3:58

M13a96r76e73k 24Š52i62m75o59n 2734777938798

To je trochu zjednodušené. Sníženou účinnost (citlivost receptorů) způsobuje chronický zánět trávicí soustavy, který způsobuje především obezita (ale jsou i jiné příčiny). Je jedno, jestli je způsobená nadměrnou konzumací cukru nebo tuku. Velký vliv má také složení mikroflory (sterilní myši bez mikroflory cukrovku nedostávaly, i když byly obézní).

+1/0
31.3.2015 10:28

M34i69c71h16a92e69l45a 44K37ř58í13ž47o69v25á 1217981115701

Nám právě v klinické biochemii popisovali, že různé buňky mají inzulínové receptory různě citlivé na inzulín (na jeho koncentraci). Slinivka pak vytváří inzulín podle koncentrace glukózy v krvi. Když je glukózy málo, je málo inzulínu a na to reagují jen citlivější buňky (např. mozkové). Když je glukózy moc, začínají na vysokou hladinu inzulínu reagovat i buňky tukové a z přebytku glukózy v krvi začnou dělat tukové zásoby. No a když je v krvi permanentně zvýšená hladina glukózy, tak slinivka permanentně vytváří zvýšené množství inzulínu. Bohužel ty buňky, které měli reagovat již na nízkou hladinu inzulínu si vytvořili rezistenci a začnou reagovat až na zvýšenou hladinu. Proto ta obezita, glukózu primárně přijímají tukové buňky a ukládají ji v tucích. Tohla je začarovaný kruh a končí tak, že se slinivka vyčerpá a přestane produkovat inzulín. Nebo pacient zavčas změní jídelníček a začne cvičit.

Ale člověk je tak složitý systém, který ovlivňuje tolik věcí...

+1/−1
31.3.2015 15:37

J11o56s17e89f 60P45o61t72r 6150851957649

Dřív lidé nekonzumovali cukr a vymletou mouku a málo soli, ovšem dožívali se v průměru 30 - 40 let. Dneska konzumujeme ty jedy, které nás tráví a dožíváme se 75 - 80 let. Není to všechno spíš o tom - všeho s mírou?

Zrní se vymílá na bílou mouku, protože lidem  (ale i zvířátům) bílá mouka chutná oproti moukám s vysokým obsahem popela (vlákniny)

+4/−2
28.3.2015 21:33

L61a75d43i85s73l83a47v 47B24a24l84o72u75n 7471734351545

Taky neměli takovou zdravotní péči jako dnes.

Například já bych bez ní byl už několik let pod drnem a zeť va svých 35 letech taky.

+1/0
29.3.2015 10:58
Foto

J37a50n 76K57r12o75p47á71č 4443199363533

... takže zítra ráno do kafe lžičku cukru více, řádně osolit rajčata a chleba s máslem ke snídani a ke svačině alespoň 6 rohlíků a 30 deka dobře prosoleného buřtíku... k obědu mísu guláše s osmi, jako zákusek ze tři, čtyry máminy buchty, co přes cukr nebudou vidět, ke svačině dvě orošené a dva pytlíky nějakých lupínků a večer to dorazíme půlkou grilovaného kuřátka, hromadou hranclí s tatarkou a lahvinkou kvalitního bílýho... a doktoři třeste se, na mě nevyděláte... ;-D

+4/0
28.3.2015 20:55

L29a64d58i48s71l96a36v 14B83a50l36o60u63n 7561864711445

Když si k tomu dáte maraton, tak klidně.

+1/0
29.3.2015 10:59

P24a22v70e36l 28G76r45a29s17g58r98u95b24e39r 8744218924937

"Bílý cukr, tedy jednoduchý sacharid, je ale pro nás nejméně vhodným zdrojem této živiny a měli bychom jej omezovat."

Ale kdeže! Glykemický index cukru je někde mezi 58-64, což je mírný nadprůměr. Co jsou proti tomu takové brambory (78) nebo chleba (70)! (No jo, ale když ony ty kostky nejsou v tom krajíci vidět!)

Inzulínový index cukru zřejmě ještě měřen nebyl, ale soudě podle toho, co naměřili Bao a kol. u Coca.Coly

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2011/02/15/ajcn.110.005033.full.pdf

je to proti ostatním zdrojům sacharidů úplný beránek.

0/−1
28.3.2015 19:52

J58a35n 34N14o50v46á31k 6704864

Jen papejte ty jedy. Vypadat lépe než ostatní je pak snazší. .. Šup, šup.

0/−3
28.3.2015 19:22

Z23l25a92t55u88š74e 36J30e96l64í27n11k87o23v29á 1645482377182

To máte pravdu, to že není nic v hlavě tak snadno vidět není.

+3/0
28.3.2015 19:48

Z68l21a61t49u69š62e 38J46e20l20í70n33k15o57v88á 1315132237132

Aneb my si tím nejsme jisti a důkazy nemáme, ale protože nic jiného neumíme, tak o tom napíšeme knížku a necháme si dát peníze na výzkum.

Kdyby toto totiž platilo, tak Amerika již vymřela - poměř domácího vaření a hotovek (v těch autoři našli nejvíce soli), cukr, slazení a příjem cukru - viz americké nápoje a koktejly, bílá mouka, tichý zabiják - u Americe na žitné pečivo narazíte ještě méně.

Vždyť už dnes tito výzkumníci mají odvahu a drzost napsat, že snížení příjmu soli se sice na krevním tlaku asi neprojeví, ale ono jsou to vševědoucí.

Byla doba kamenná, bronzová železná a dnes žijeme v době proroků, odborníků, kaučů a gaučů na všechno. A mnozí z nich mají na to i diplom a studovali to mnoho týdnů a občas měli i mnohadenní studijní pobyt u světových odborníků.

+4/0
28.3.2015 19:05

T20o30m86á19š 76T55a75t92í69č21e14k 5480122190228

V Americe těžko sháníš pečivo, který není sladší jak naše buchty. :-)

+1/0
28.3.2015 19:59

J11a75k60u74b 32R92o60u38s 3253200364402

To je ale snůžka keců... Jak tohle může otisknout seriozní plátek?! RvRvRv

0/−2
28.3.2015 18:11

T22o53m97á90š 25J50u44r26e86č80k12a 3843932939683

Seriózní plátek?;-D;-D;-D;-D

+1/0
30.3.2015 6:48

D67a34v15i70d 68B23o91u55c23h70a38l 8899200599

Bože, už zase ty nesmysly. A samozřejmě MAFRA "odborníci".

+4/0
28.3.2015 15:33
Foto

P91a70v98e50l 24P63o49d70e29š88v97a 5669927359

S každým soustem potraviny jsme blíž smrti, děsivé...

+8/0
28.3.2015 15:01

J29a72n 75J80a38r33o91s 1139207480668

Zivot je smrtelna nemoc a prenasi se pohlavnim stykem.

+15/0
28.3.2015 17:34

P27a30v96e84l 30S86o59b34o66t94k19a 5130434

Cukr je základem pro úspěšné odbourávání stresu.

+3/0
28.3.2015 13:45

T78o40m29á95š 14R26e71k11t30o65r 1358494937569

O "kvalitě" tohoto příspěvku svědčí už text v rpvních větách "je prázdným zdrojem energie". Podobné nesmysly aby člověk pohledal. Mimochodem, pokud někomu tak vadí že se konzumují hlavně potraviny, které byly dříve drahá a vzácné tak proč se nepozastaví nad tím, že to co pro naše předky byl levný zdroj potravin je dnes předražená "zdravá výživa"... Pokud to bude, stejně jako dříve, stát zlomek té "bílé mouky" tak se skladba potravin pro velkou část lidí rázem změní.

+21/−2
28.3.2015 12:48

T61o85m66á87š 60T59a82t96í42č51e85k 5970122470418

Přesně tak. "Zabijáci v jídelníčku", "prázdný zdroj energie" - to jsou žvásty pro ezoteričky. Na cukru, soli nebo mouce nic špatnýho není; špatné je jednostranné stravování. Když do sebe budu ládovat akorát jabka okořeněná rakytníkem, určitě se taky nebudu stravovat nejlépe.

Mmch jak mohli opomenout tu oslavovanou středomořskou kuchyni? Ti se údajně stravují superzdravě, přitom je běloučké pečivo všudepřítomné jako vzduch. A jiné si horko těžko seženeš, pokud jseš boháč.

+1/−1
28.3.2015 20:08
Foto

J35o40s19e69f 41N11o97v14a94k 1975925768658

Vyborne dalsi informace: nutritionfacts.org

0/0
28.3.2015 11:05
Foto

H95o63n70z44a 36M39o97r47a10v16a 2583529594811

Ten Kohout je nějakej chytrej: „Překyselování organismu je nesmysl - řečeno jak laicky, tak odborně,“ ale já mu nevěřím. Tělo není jenom krev, máme buňky a tam krev pH neudržuje. Jak to že významně kolísá pH moči i během dne a u vážně nemocných je velmi kyselá, a kde se berou změny pH v trávicím traktu? A co pH slin a pH potu? Taky nějak není v tom velmi úzkém rozsahu jako pH krve. A co kyselina mléčná vznikající ve svalech při námaze? A nevydechujeme náhodou taky kyselý plyn? Inu, i docent občas kecá, ale vědecky.

+2/−4
28.3.2015 11:04

J96a76n 20M16e23r34t68a 3932350251788

pH moči kolísá, protože je to jeden ze způsobů, jak tělo udržuje stálé vnitřní prostředí. V trávícím traktu se mění, protože je to stavěné na to, aby se to tam měnilo, když je potřeba víc kyseliny, tak tělo prostě přidá. pH v ústech ovlivňuje činnost bakterií zubního plaku, sliny slouží mimo jiné i k tomu, aby ty kyseliny neutralizovaly, takže tam má také smysl, aby se jejich složení mohlo měnit.

+6/0
28.3.2015 12:17
Foto

H61o55n62z81a 70M88o66r82a27v10a 2783799514711

Správně, je to složitý systém a docent o něm evidentně ví kulové.

+2/−4
28.3.2015 12:38

M72a48r93t35i33n60a 27M81o29u10d36r84á 7910793516959

to asi těžko:

http://www.fzv.cz/doc-mudr-pavel-kohout-phd/

+1/−1
28.3.2015 15:21

P12e37t54r 64H73a82m45t64i38l 8263908691413

Osobně doufám, že pasáž o překyselení je dost zkomolená, protože takovou blbost co tam je napsána by člověk věnující se problematice nemohl napsat nebo vypustit z úst.

+2/−2
28.3.2015 15:54
Foto

K80a27r95e67l 43T50o84m74á68š12e63k 7614799357619

Na věechno se umírá, pokud je toho příliš. I na vodu. Jsou známy případy, kdy maratonec po závodu vypil vodu a zemřel; příčina byla v tom, že se mu zředila krev a zemřel na nízkou koncentraci sodíku v krvi. Hladina sodíku v krvi se musí pohybovat ve velmi úzkém rozmezí, což regulují ledviny. Je pravda, že při vyšším přílmu soli se zvyěuje objem krve, ale nebylo prokázáno, že to způsobuje zvýšení krevního tleku. Naopak nízký obsah soli, na příklad při ztrátách pocením nebo při průjmech vede k dehydrataci, která se neodsraní pitím obyčejné vody, ale slané; případně se dávají kapačky s fyziologickým roztokem, což je slaná voda.

Bílý cukr a bílá mouka nejsou škodlivější než ty špinavé. Ale ty špinavé jsou dnes dražčí než čisté, i když jsou náklady na jejich výrobu nižší a proto je jim věnována pozornost, aby je lidi kupovali. Stačí bílý cukr zašpinit melasou a hned je dvakrát dražší. U mouky stačí přidat mleté otruby, které se dříve dávaly dobytku a chleba stačí začernit praženým žitem a už je zdravější. Lepek v pšenici většině lidí neškodí, právě naopak, zpomaluje trávení a italové dokonce používají tvrdou pšenici, která má podstatně vyšší obsah lepku a nedá se říci, že jejich národní jídla - těstoviny a pizza jsou nezdravá.

+9/−1
28.3.2015 10:48

M55a84r96t86i40n 31J97i51r35o85u97s88e13k 7386955175698

Vysoký krevní tlak je způsoben nerovnováhou sodíku a draslíku. Lidé s vysokým tlakem mají draslíku málo. Takže pokud si chcete pochutnávat na normálně slaných jídlech, zajistěte si dostatečný přísun draslíku.

0/0
28.3.2015 21:36

J56a49n 48F82r39o27l58í38k 6666300425354

Takže místo cigaret měli v hospodách zakázat cukr ke kávě pod pětitisícovou pokutou.;-D

+9/0
28.3.2015 10:38

M90i12r92o57s82l19a52v 29S13u39c20h81y 5750709800440

Všeho moc škodí. I té negativní reklamy. A ten článek není ničím jiným než skrytou reklamou na "zdravé" produkty. Lidská civilizace vyrostla na mouce, i v pohádkách nás učí, že bez soli to nejde a každý odborník vám potvrdí, že cukr je cukr, ať už je bílý, hnědý anebo medový. Nezabíjí nás přirozená strava, ale nestřídmost a nejrůznější chemické náhražky.

+24/0
28.3.2015 10:12

J60i80ř46í 71S93t93r15m40i85s78k25a 7679472575733

+1

0/0
28.3.2015 10:25

J10i64ř25í 43K83o15n40d30r28á52t 4875661278

Nedávno jsem v rádiu na toto téma poslouchal odbornici. Resumé znělo že v poslední době jíme několika násobně víc mouky než kdykoli předtím. Neříkala že by jsme měli si jíst úplně bezlepku, ale dost to omezit.

0/0
28.3.2015 10:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.