Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Katův šleh nejezte, radši jděte jinam. 10 věcí, co vám kuchař neřekne

Kuchyně restaurací v Česku se za poslední roky změnily. Většinou k lepšímu. Přesto stále v některých vaří kuchaři, o kterých se rozhodně nedá říct, že jsou profesionálové na svém místě. Nic to však nemění na tom, že vůči hostům vystupují velmi sebevědomě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M97a47r63t82i75n 94K60u70n31e72s45c63h 2863383619

Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, nebo naúčtuje věci, které neudělá... a bude nám říkat deset věcí, proč nechodit do servisů. 

Láďa Hruška se mi nelíbí, ale chápu co dělal a na čem vydělal. Pohlreicha mám rád a taky chápu, že má smysl, to co dělá... Ale nechápu, proč by mě mělo nějaké kuchařské prase, které se k tomu ještě přizná, radit a říkat, že ostatní jsou taky prasata.

Martin

0/0
24.3.2015 12:51

M63a55r27t20i60n 89K65u47n30e59s25c78h 2563403759

Obecně mi články "deset věcí..." děsí... Deset  rad, jak uspokojit ženu... Deset rad jak nastartovat váš intimní život... Vždy přemýšlím, kdo to asi psal.... jestli vůbec ví o čem mluví, nebo proste potřeboval něco napsat.

V tomto případě ani moc přemýšlet nemusím. Článek napsala paní, co se v gastronomii moc nevyzná a jako jediný zdroj použila kuchaře, který na tom není o moc líp... Určitě existují restaurace, kde je to o strach. Znám spoustu kuchařů a je pravda, že většina chybu nepřizná, i když na ni spolu s ním koukáte v kuchyni při přípravě... 

Na druhé straně kuchaři, který paní redaktorce sloužil jako zdroj, by nemělo býti nasloucháno jako nějakému odborníkovi, ale je třeba prohlásit, že pán je PRASE. 

Ke každému bodu jde na psát dlouhý článek, jaká je to hloupost. Ale asi nemá cenu polemizovat s kuchařem, který tvrdí, že nechá přesolenou polívku nebo rozvařenou rýži (upravit přesolenou polívku umí snad každý kuchař a rýže v ceně porce není tak velká položka, aby ji nemohl uvařit znova (pokud by se to rozvaření mohlo vůbec kuchaři v konvektomatu stát)). 

Nepamatuji si (a to jsem většinu zmiňovaných pořadů o vaření viděl vícekrát každý díl), že by někde ukázali, jak do katova šlehu někdo dává něco starého nebo divného, jen se snažili ukázat, že ho dělá každá hospoda v ČR.. používají se tam zbytky masa.. to určitě.. ořezy a tak. ale zbytky ze včera??? které??? neumím si to představit.

Pan "kuchař" nejvíce vydělává na těstovinách aglio olio..  Maximálně 8 Kč náklady na porci... Tady je jasně vidět, že ani paní redaktorka ani "odborník" neví o čem mluví. Recept: česnek, těstoviny, panenský olivový olej, chilli, petržel a parmazán...

Možná někdo nepoužije petržel nebo ne úplně nejkvalitnější olej.. Ale musí použít parmazán... cena cca 50Kč za deset deka... tzn jen parmazánu je v jídle více než za 8 Kč. 

Nevím, proč vznikají takové články. Nevím proč je píší lidé, kteří o tématu nevědí vůbec nic... Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, n

0/0
24.3.2015 12:50

P57a40t10r50i33k 46H34r49a38d25i83l 9799262314560

Na cerstvou hotovku se muze zeptat jen dement a bujon do vyvaru prida taky jen dement,navic to smrdi a nepozna to jen,no proste...

0/0
12.3.2015 7:48


R42o52b11i52n 48Ž36i58ž79k60a 2248804976416

To je pěknej matloň, ale zas tak mě to nepřekvapuje.

Rada k té devítce - rtěnka na talíři je sice pěkná, ale stačí to přendat na jinej talíř a je po značce. Ale vyklopte na jídlo půlku slánky a pak ať vám to zkusí vrátit.

0/0
8.3.2015 14:42

P22e36t33r 28B72á24č57a 8485376315825

V Česku bohužel stále platí, že většina hostů preferuje cenu před kvalitou jídla.

No jo no, ceske narod Rv

0/−1
7.3.2015 10:05

J62a13n 32P37a60z91d36e46r62a 7117324639531

špagety aglio olio 8,-;-D;-D

0/0
6.3.2015 22:51

R73e11n75a40t58a 41H82a68v95l95í51č66k26o56v76á 3519986423205

V restauracích se stravuji jen zcela vyjimečně,  popsané praktiky mě ještě víc odrdily. Měl by někdo seznam "bezpečných" jídel v hospodě? Můj partner hlásí pivo...

+1/−1
6.3.2015 17:43

P51e39t44r 39B70á11č31a 8475646525885

Nesmite chodit do hospod na menicko za 69, je spousta kvalitnich a dobrych restauraci, kde si clovek pochutna.

+1/0
7.3.2015 10:06

R61e61n76a75t83a 80H71a23v89l95í49č93k88o18v80á 3209626443685

To je mi jasné, ale po tom, co ukázal Pohlreich, jak někde může vypadat vaření, ztrácím chuť to vůbec riskovat. Nedělám si iluze, že v nějakém stravovacím zařízení bude jídlo "jak od maminky", ale za svoje peníze chci kvalitu. Nejsem na nějaké exotické speciality nebo cizí kuchyně, nejvís mi chutná poctivá česká svíčková, ale i tu dokáží někteří kuchaři pořádně zprznit.

reagovat

0/0
7.3.2015 11:37

J50i41ř41í 85G81a96l12a98m54b92o92š 8888936173442

Katův šleh mám opravdu rád.

To je důvod, proč jím jen ten, co si uděláme s manželkou doma.!

+4/0
6.3.2015 9:55

M82a44r84t63i60n12a 92B26r62a31b62e29n18c66o61v95á 4333215138789

Já nevím, co proti tomu všichni dají. Zprasit se dá kdejaký jídlo. U nás dělají katův šleh výborný, lepší jsem nikde nejedla, s výborným bramborákem. A bez kečupu samozřejmě. Zbytky v tom nerecyklují, oni by ani nějak neměli z čeho, když se všechno sní.

0/−1
6.3.2015 19:18

P35e97t82r 65B57á25č77a 8645296775925

Evidentne gurman ;-D

+2/0
7.3.2015 10:07

M42i91c96h68a76l 90M37i78l52l97e52r 9566152399642

ohledne palacinek

Manzelka pouziva francouzsky recept (crepes), podle nehoz palacinkova smes musi alespon pul hodiny odstat, nez se palacinky mohou smazit. Duvod: kuchynska chemie a vysledek: jemnoucke palacinky jak hedvabi.

Kdyz vari pro nejakou navstevu a vi, ze bude mit malo casu, klidne si pripravi testicko na palacinky 2-3 hodiny predem, uchovava v lednici.

Druha metoda, kterou pouziva treba kdyz mame masopustni "palacinkove utery" a  spotrebujeme palacinek vetsi mnozstvi, je jejich predsmazeni. Usmazi palacinky dopoledne jen tak hodne nalehko, da do lednice, cely stos zabaleny do pergamenu a polytenove folie. Vecer je v mensich skupinach hodi na velkou elektrickou panev a rychle dosmazi na cerstvem masle, podava s horkou pomerancovou a cokoladovou omackou.

Cili nic nemozneho pro kuchare v restauraci s palacinkami na menu, pripravit testicko predem nebo i palacinky predem a bleskove dosmazit na masle pred podavanim.

0/0
6.3.2015 1:56

M24i86c49h48a94l 26M92i19l82l95e47r 9186422479592

samozrejme pokud se nejedna o jeden z lepsich podniku, ktery si zaklada na priprave Crepe Suzette (jeden z mych nejoblibenejsich moucniku V) pripravovanych primo u stolu!

0/−1
6.3.2015 4:31

V50á70c74l39a68v 12K83r82č58m94á58ř 1605448522775

Měl to byt plus, jen jsem se jaksi netrefil :-/

0/0
5.3.2015 23:53

P46e12t50r 64H96r67a67d84i94l 4321810923642

Pane Nechanický, můžete mi prosím napsat jak se dá točená jedenáctka ředit desítkou?

0/0
5.3.2015 19:36
Foto

D89a91v46i19d 71S67c76h95n81e23b42e45r51g47e96r 9175868603723

Pokud nesledujete přímo výčep jak se vám pivo točí, tak si číšník či výčepní v klidu vaše pivo naředí pivem co má navíc aby ušetřil to co mu chybí, bohužel i toto se stává.

+2/0
5.3.2015 20:53

J31a59r86o24s26l60a85v 68D12r35o68b29n45ý 6496878397377

všechno se dá, třeba v jedné nejmenované hospodě točí Nymbrinus a Gambrung

+3/0
6.3.2015 0:03

J60a12r30o98s63l72a85v 82D94r31o69b24n92ý 6216158917547

pardon Gamburk

+1/0
6.3.2015 0:03

M49i68r67o40s35l64a12v 66K26a46š42p86a50r 3762367561891

Kuchař? spíš elév.                                                                                             "Přece nemůžu říct pravdu, že guláš leží v teplé vodní lázni už několik hodin,"          Každý přece ví že guláž se musí do druhého dne "rozležet".   Ano, hygienická norma hovoří že hotové jídlo se musí spotřebovat do tří hodin  ale pouhým uvařením se  guláž nestává hotovým jídlem, je to pouze polotovar. Hotovým se stává až přidáním syrové cibule.

+1/0
5.3.2015 19:27

M44i89c73h97a69l 29M66i58l87l81e72r 9266842589112

syrovou cibuli do gulase?8-o

RvRvRv

 Moje babicka - skvela kucharka- by te hnala kostetem z kuchyne!

0/−4
6.3.2015 1:25

P35e95t40r 90K13o64m12í22n71e13k 3789187142669

Guláš bez syrové cibule? To si nedovedu představit. Ta tam být musí!

+7/0
6.3.2015 10:08

V77e55r86o48n45i27k54a 68V74e32s95e36l41á 7475707444893

Kazdemu podle jeho gusta. Ja tam syrovou cibuli muzu, manzel ne.

+2/0
6.3.2015 12:10

M43a31r55t48i97n25a 44B87r30a43b35e44n58c80o78v81á 4103775418419

Pro toho, kdo jí má rád, tak tam patří. Já to ráda nemám, zas si dávám třeba nakrájenou papriku. Ale správný hospodský guláš si představuju s knedlíkem a cibulí.

0/0
6.3.2015 19:20
Foto

D35a73v35i78d 75S89c16h17n58e43b74e19r74g20e72r 9845768503343

Bohužel i já jako kuchař jsem si takovými podniky prošel, je to peklo vařit pro "debila" který vy o vaření . . . . nic. Kuchař si může jen zkusit objednat kvalitní věci, ale následující rozmluva se šéfem o ceně surovin je výživná, proto říkám že kuchař má hrdost a pro lidi kteří ho nutí vařit tímto stylem by ani neměl začít pracovat, ale bohužel vždy tam někdo pracovat půjde.

+7/0
5.3.2015 19:18

J25i84ř60í 76L46u57k40á45š14e88k 5210601600303

Já zrovna Katův šleh celkem rád R^

+3/0
5.3.2015 19:08
Foto

D95a69v63i54d 65S41c90h65n11e23b20e68r24g71e73r 9145378573843

Podle mě lze i katuv sleh uvařit kvalitně. Ale je to tom jestli jste ochotný zaplatit 120 Kč

+4/−1
5.3.2015 19:20

J92i80ř63i88n26a 94M42a70n10d93á55t97o22v77á 9497208640165

Co je na šlehu za 120,- KáČé?

0/−1
5.3.2015 20:03
Foto

D52a84v83i33d 12S73c91h61n73e82b36e17r56g13e27r 9795958413793

Čerstvé suroviny, kvalitní maso, sleh nemá zas tak daleko do stroganova.

+1/0
5.3.2015 20:06

J74i31ř83i64n46a 45M67a88n44d70á57t59o64v31á 9287538340825

čerstvé maso stojí jiné peníze, než nečerstvé? Kde se takové kupuje? Nezapomeňte na gramáž .... kus masa je něco jiného než směs ....Stroganov je z hovězího, katův šleh z vepřového, možno naloženého ... co máte dál za kuchařský nesmysl?

0/−1
5.3.2015 20:12
Foto

D67a35v23i96d 75S75c11h80n96e73b88e80r51g15e49r 9255438663133

A asi jsem nepostřehl že jste ostřílená gastronomií a vyznáte se v tomto víc než kdokoliv jiný, tak že začneme asi tím  že jsem nepsal o čerstvém ale o kvalitním mase, čerstvost masa očekávám, kvalita je zase o značném rozdílu, asi nevidíte rozdíl, vyzrálé maso za třeba 400 kč/kg a masem z tesca za 99,9kč/kg uvědomte si že kuchař má na rozdíl od vás značný sortiment od nekvalitních až po velmi kvalitní suroviny.

+4/0
5.3.2015 20:43

V43í12ť18a 60N17o62v32á30k 1978903945261

Kupte plnou a jeďte si dát polévku k benzínové pumpě do NSR . Zamastěte 6 eček za pytlíkovou gulášovku a pak se vraťte mudrcovat o ceně 120 kč za poctivě uvařené jídlo.

0/−1
5.3.2015 23:46

M46a16r94t69i67n69a 69B66r17a46b95e68n78c23o25v78á 4383895258259

Já s vámi v zásadě souhlasím, hlavně jde o kvalitu, tak ta se musí zaplatit. Ale zrovna tedy srovnávat šleh se stroganovem, to by mě nenapadlo. Snad jenom že se jedná o minutkovou směs z masa. Mam hrozně ráda obojí.

0/0
6.3.2015 19:24

B54á98r15a 81T60e71s90n75e77r84o16v64á 5605670924209

Nejsem profi kuchař, ale uvědomte si, že v těch 120 Kč nejsou jenom (v ideálním případě čerstvé a kvalitní) suroviny, ale také plat kuchaře, spotřeba energií a - ano - zisk.

+8/0
5.3.2015 20:30

M82o44j78m57í36r 29M16o74t32y94č44k37a 3342425154820

Dovolim si poznamenat ze u jídla je plat kuchaře, energie i třeba mytí talířů po jídle fixní položkou - na rozdíl od te cena surovin. Nebo myslíte že kuchař dostane víc za steak než za špagety?

0/0
5.3.2015 20:55

L64á55ď33a 78V90r91a84n60ý 7528858388747

Samozřejmě dostane vztaženo za jídlo více za špagety pokud si je vyrábí sám jak by mělo být zvykem než za steak.

0/0
5.3.2015 23:41

J67a39n 79Š98l79é62g94l 8182790758203

Vzpomínám si, že jsme chodili do jedné restaurace s kámošem na jídlo a docela nám tam chutnalo. Přestali jsme a asi po roce jsme se tam vrátili. Co jsme nevěděli, že tam byl nový kuchař. Takže kamarád si objednal stejné jídlo jako vždy a hned jsme zjistili, že tam je nový kuchař. Reakce toho číšníka nezapomenu "ježíš to néééé, nedávajte si brambory, on to nerad loupe a pak nadává jako špaček, dejte si raději hranolky".

Říkal to docela vážně, takže nás to pobavilo. Kamarád si dal tedy hranolky, ale byli jsme tam naposled :-).

+4/0
5.3.2015 18:13

J46i32ř47i57n70a 93M48a20n53d94á21t69o41v91á 9527938960835

Pokud je pro kuchaře palačinka náročné jídlo, měl by se zamyslet nad změnou zaměstnání. Měla jsem možnost nahlédnout do zákulisí několika restauračních kuchyní a jejich skladovacích prostor. Gyros z maringotky si dám od té doby raději.

+13/−2
5.3.2015 17:20
Foto

D43a77v98i63d 64S63c38h53n78e19b73e65r29g98e28r 9325848303303

Nebuďte tak kritická, já byl od hygieny pochvalen, palačinky nejsou složité, ale jde o mnoho okolností, palačinky připravené do předu jsou špatně, ale ve kšeftu udělat palačinky není úplně jednoduché.

+2/0
5.3.2015 19:22

J96i45ř50i97n89a 26M15a36n47d37á14t81o78v60á 9407798210555

Umíchám těstíčko (2 minuty? max.), nechám stát, věnuji se jiné objednávce (cca 10-15 min), smažím (max. 10 minut i s rozehřátím pánve), naaranžuji na talíř - 2 minuty ..... co není jednoduché? A pokud jde o vaši hygienu ... jste ve "své" kuchyni 24hod/denně jediný kuchař?

0/−2
5.3.2015 20:02
Foto

D81a93v92i77d 60S30c81h89n54e76b88e83r20g70e54r 9585568843533

Když mám na liště třeba patnáct bonů je vážně každá minuta drahá.

+3/0
5.3.2015 20:06
Foto

D61a93v37i26d 36S33c70h10n57e43b85e17r53g45e38r 9915528683763

Nejsem jediný kuchař ač jsem párkrát byl, ale hygienu se snažím dodržovat jak to jde, ač to lehké není. Občas strávím dost času po proti partě abych si kuchyni upravil do svých představ.

0/0
5.3.2015 20:08

L62á59ď53a 22V37r31a25n75ý 7828558358927

Jsem amaterský kuchař pro čtyřčlennou kuchyni a dokážu si představit co udělá palačinka pří obědnávce ve špičce.

pokud vy ne, tak je smutné pokud vaříte. ;-(

+2/0
5.3.2015 23:38

A17l77e85n83a 38V55e70s31e77l13á 3853951825108

Jasně, ve špičce prostě JE frmol, to si asi představit umí každý. Ale našel byste nějaké jídlo, které v porovnání s tou palačinkou by dalo méně práce? Já dost těžko...

0/0
6.3.2015 10:38

V40í59ť91a 67N12o76v94á95k 1418403345711

Vy víte o vaření úplný....za ty vaše 2 minuty míchání těstíčka musíte vyprodukovat xx krát větší přidanou hodnotu. To si zkoušejte doma v sobotu a nevyjadřujte se k tématu o kterým nic nic nevíte.

Každá vteřina je drahá.

+1/0
5.3.2015 23:54

J21i50ř53i76n45a 16M49a64n10d33á25t89o67v69á 9737658890665

Tak to nevařte raději nic.

0/0
6.3.2015 10:24

V76í52ť81a 76N39o56v73á15k 1608383615761

20 let a pár set tisíc jídel pro spokojené zákazníky mluví něco jiného. To už mě opravňuje se vyjadřovat ke gastro tématu..

0/0
6.3.2015 19:44

J86a11r92o85s70l62a31v 95S58t84e49r91n31w92a45l86d 2377295

Zajímalo by mě co je ve kšeftu za problém. Když je nezvládám, nedávám je na jídelníček. Jinak mít připravené těsto dopředu přeci není takový problém (nemyslím z minulého dne, ale hoďku dvě předem, když je chvilka času)? Samotná příprava palačinek je jak s pizzou, kdo jí umí, je to koncert, radost dívat a kdo ne, buď se naučí, nebo ať jde vařit čaj. Naše děti zvládají od cca 10 let udělat palačinky pro 7 členou rodinu k večeři či obědu v čase minutkové kuchyně. Chuť výborná, ano nějaký čas se to učily, ale když jim to tak chutná :-)

0/0
6.3.2015 16:11

J88a58n56a 42L63a75n47g26o16v54á 2715206860603

Já na nich nesnáším to smažení. Nesmí být ani moc bledé, ani příliš tmavé... Stát u nich, čekat a obracet, navíc pánev je zpočátku málo prohřátá, takže usmažení trvá déle než později atd.

+1/−2
5.3.2015 19:34

P87e74t83r13a 13N68o70v27á66k41o84v17á 7638376284328

Co to bylo za troubu kuchaře? Přijde mi jak vidlák, co dojel do města. Proč si lidi dávají aglio olio, když je to jen olej, česnek a špagety a stojí to 8 pětek při nákladech 8 korun? No protože když se to umí, tak je to velice jednoduché a velice dobré jídlo, pane kuchaři.

+7/−4
5.3.2015 16:49





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.