Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Katův šleh nejezte, radši jděte jinam. 10 věcí, co vám kuchař neřekne

Kuchyně restaurací v Česku se za poslední roky změnily. Většinou k lepšímu. Přesto stále v některých vaří kuchaři, o kterých se rozhodně nedá říct, že jsou profesionálové na svém místě. Nic to však nemění na tom, že vůči hostům vystupují velmi sebevědomě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M16a26r73t40i62n 39K73u11n47e89s26c11h 2923863509

Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, nebo naúčtuje věci, které neudělá... a bude nám říkat deset věcí, proč nechodit do servisů. 

Láďa Hruška se mi nelíbí, ale chápu co dělal a na čem vydělal. Pohlreicha mám rád a taky chápu, že má smysl, to co dělá... Ale nechápu, proč by mě mělo nějaké kuchařské prase, které se k tomu ještě přizná, radit a říkat, že ostatní jsou taky prasata.

Martin

0/0
24.3.2015 12:51

M75a37r10t93i97n 68K85u53n62e30s27c65h 2353423689

Obecně mi články "deset věcí..." děsí... Deset  rad, jak uspokojit ženu... Deset rad jak nastartovat váš intimní život... Vždy přemýšlím, kdo to asi psal.... jestli vůbec ví o čem mluví, nebo proste potřeboval něco napsat.

V tomto případě ani moc přemýšlet nemusím. Článek napsala paní, co se v gastronomii moc nevyzná a jako jediný zdroj použila kuchaře, který na tom není o moc líp... Určitě existují restaurace, kde je to o strach. Znám spoustu kuchařů a je pravda, že většina chybu nepřizná, i když na ni spolu s ním koukáte v kuchyni při přípravě... 

Na druhé straně kuchaři, který paní redaktorce sloužil jako zdroj, by nemělo býti nasloucháno jako nějakému odborníkovi, ale je třeba prohlásit, že pán je PRASE. 

Ke každému bodu jde na psát dlouhý článek, jaká je to hloupost. Ale asi nemá cenu polemizovat s kuchařem, který tvrdí, že nechá přesolenou polívku nebo rozvařenou rýži (upravit přesolenou polívku umí snad každý kuchař a rýže v ceně porce není tak velká položka, aby ji nemohl uvařit znova (pokud by se to rozvaření mohlo vůbec kuchaři v konvektomatu stát)). 

Nepamatuji si (a to jsem většinu zmiňovaných pořadů o vaření viděl vícekrát každý díl), že by někde ukázali, jak do katova šlehu někdo dává něco starého nebo divného, jen se snažili ukázat, že ho dělá každá hospoda v ČR.. používají se tam zbytky masa.. to určitě.. ořezy a tak. ale zbytky ze včera??? které??? neumím si to představit.

Pan "kuchař" nejvíce vydělává na těstovinách aglio olio..  Maximálně 8 Kč náklady na porci... Tady je jasně vidět, že ani paní redaktorka ani "odborník" neví o čem mluví. Recept: česnek, těstoviny, panenský olivový olej, chilli, petržel a parmazán...

Možná někdo nepoužije petržel nebo ne úplně nejkvalitnější olej.. Ale musí použít parmazán... cena cca 50Kč za deset deka... tzn jen parmazánu je v jídle více než za 8 Kč. 

Nevím, proč vznikají takové články. Nevím proč je píší lidé, kteří o tématu nevědí vůbec nic... Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, n

0/0
24.3.2015 12:50

P46a73t15r79i81k 83H43r24a17d45i98l 9259182484940

Na cerstvou hotovku se muze zeptat jen dement a bujon do vyvaru prida taky jen dement,navic to smrdi a nepozna to jen,no proste...

0/0
12.3.2015 7:48

R27o24b59i56n 19Ž47i86ž40k13a 2678304716206

To je pěknej matloň, ale zas tak mě to nepřekvapuje.

Rada k té devítce - rtěnka na talíři je sice pěkná, ale stačí to přendat na jinej talíř a je po značce. Ale vyklopte na jídlo půlku slánky a pak ať vám to zkusí vrátit.

0/0
8.3.2015 14:42

P20e44t72r 47B68á78č53a 8525956235155

V Česku bohužel stále platí, že většina hostů preferuje cenu před kvalitou jídla.

No jo no, ceske narod Rv

0/−1
7.3.2015 10:05

J66a41n 23P92a58z98d53e77r15a 7667124139151

špagety aglio olio 8,-;-D;-D

0/0
6.3.2015 22:51

R78e32n31a58t42a 11H21a61v21l32í13č71k71o60v55á 3399936513305

V restauracích se stravuji jen zcela vyjimečně,  popsané praktiky mě ještě víc odrdily. Měl by někdo seznam "bezpečných" jídel v hospodě? Můj partner hlásí pivo...

+1/−1
6.3.2015 17:43

P10e54t89r 76B33á93č81a 8135246515665

Nesmite chodit do hospod na menicko za 69, je spousta kvalitnich a dobrych restauraci, kde si clovek pochutna.

+1/0
7.3.2015 10:06

R52e17n41a66t68a 46H57a94v19l93í11č53k55o18v19á 3309856473965

To je mi jasné, ale po tom, co ukázal Pohlreich, jak někde může vypadat vaření, ztrácím chuť to vůbec riskovat. Nedělám si iluze, že v nějakém stravovacím zařízení bude jídlo "jak od maminky", ale za svoje peníze chci kvalitu. Nejsem na nějaké exotické speciality nebo cizí kuchyně, nejvís mi chutná poctivá česká svíčková, ale i tu dokáží někteří kuchaři pořádně zprznit.

reagovat

0/0
7.3.2015 11:37

J48i20ř24í 80G12a60l87a54m96b63o60š 8968966193532

Katův šleh mám opravdu rád.

To je důvod, proč jím jen ten, co si uděláme s manželkou doma.!

+4/0
6.3.2015 9:55

M78a94r39t14i91n19a 80B98r41a36b98e10n44c68o23v72á 4953655268139

Já nevím, co proti tomu všichni dají. Zprasit se dá kdejaký jídlo. U nás dělají katův šleh výborný, lepší jsem nikde nejedla, s výborným bramborákem. A bez kečupu samozřejmě. Zbytky v tom nerecyklují, oni by ani nějak neměli z čeho, když se všechno sní.

0/−1
6.3.2015 19:18

P56e37t36r 39B16á79č90a 8595406585965

Evidentne gurman ;-D

+2/0
7.3.2015 10:07

M14i44c11h38a24l 89M80i54l86l66e20r 9826542139592

ohledne palacinek

Manzelka pouziva francouzsky recept (crepes), podle nehoz palacinkova smes musi alespon pul hodiny odstat, nez se palacinky mohou smazit. Duvod: kuchynska chemie a vysledek: jemnoucke palacinky jak hedvabi.

Kdyz vari pro nejakou navstevu a vi, ze bude mit malo casu, klidne si pripravi testicko na palacinky 2-3 hodiny predem, uchovava v lednici.

Druha metoda, kterou pouziva treba kdyz mame masopustni "palacinkove utery" a  spotrebujeme palacinek vetsi mnozstvi, je jejich predsmazeni. Usmazi palacinky dopoledne jen tak hodne nalehko, da do lednice, cely stos zabaleny do pergamenu a polytenove folie. Vecer je v mensich skupinach hodi na velkou elektrickou panev a rychle dosmazi na cerstvem masle, podava s horkou pomerancovou a cokoladovou omackou.

Cili nic nemozneho pro kuchare v restauraci s palacinkami na menu, pripravit testicko predem nebo i palacinky predem a bleskove dosmazit na masle pred podavanim.

0/0
6.3.2015 1:56

M53i85c83h89a63l 41M79i15l96l51e68r 9106972229282

samozrejme pokud se nejedna o jeden z lepsich podniku, ktery si zaklada na priprave Crepe Suzette (jeden z mych nejoblibenejsich moucniku V) pripravovanych primo u stolu!

0/−1
6.3.2015 4:31

V30á67c81l38a93v 65K42r39č98m81á24ř 1205388462455

Měl to byt plus, jen jsem se jaksi netrefil :-/

0/0
5.3.2015 23:53

P80e35t55r 36H14r75a50d94i64l 4331380133862

Pane Nechanický, můžete mi prosím napsat jak se dá točená jedenáctka ředit desítkou?

0/0
5.3.2015 19:36
Foto

D54a89v81i42d 68S45c51h10n25e18b92e20r55g83e17r 9495308503683

Pokud nesledujete přímo výčep jak se vám pivo točí, tak si číšník či výčepní v klidu vaše pivo naředí pivem co má navíc aby ušetřil to co mu chybí, bohužel i toto se stává.

+2/0
5.3.2015 20:53

J60a95r87o74s52l84a23v 54D27r86o72b69n37ý 6386518547917

všechno se dá, třeba v jedné nejmenované hospodě točí Nymbrinus a Gambrung

+3/0
6.3.2015 0:03

J41a77r69o10s92l54a64v 26D61r25o58b91n42ý 6546448827697

pardon Gamburk

+1/0
6.3.2015 0:03

M51i90r65o24s39l56a55v 90K33a22š51p48a65r 3812147391241

Kuchař? spíš elév.                                                                                             "Přece nemůžu říct pravdu, že guláš leží v teplé vodní lázni už několik hodin,"          Každý přece ví že guláž se musí do druhého dne "rozležet".   Ano, hygienická norma hovoří že hotové jídlo se musí spotřebovat do tří hodin  ale pouhým uvařením se  guláž nestává hotovým jídlem, je to pouze polotovar. Hotovým se stává až přidáním syrové cibule.

+1/0
5.3.2015 19:27

M52i80c67h67a50l 32M57i90l69l64e62r 9846412389862

syrovou cibuli do gulase?8-o

RvRvRv

 Moje babicka - skvela kucharka- by te hnala kostetem z kuchyne!

0/−4
6.3.2015 1:25

P87e77t12r 30K24o18m68í42n22e77k 3949437532619

Guláš bez syrové cibule? To si nedovedu představit. Ta tam být musí!

+7/0
6.3.2015 10:08

V46e14r32o66n58i97k17a 20V79e94s36e20l10á 7665937464843

Kazdemu podle jeho gusta. Ja tam syrovou cibuli muzu, manzel ne.

+2/0
6.3.2015 12:10

M64a11r20t55i20n63a 42B33r79a29b62e98n26c96o47v10á 4213805428699

Pro toho, kdo jí má rád, tak tam patří. Já to ráda nemám, zas si dávám třeba nakrájenou papriku. Ale správný hospodský guláš si představuju s knedlíkem a cibulí.

0/0
6.3.2015 19:20
Foto

D44a52v85i42d 32S86c53h60n79e38b81e84r76g75e43r 9925428943353

Bohužel i já jako kuchař jsem si takovými podniky prošel, je to peklo vařit pro "debila" který vy o vaření . . . . nic. Kuchař si může jen zkusit objednat kvalitní věci, ale následující rozmluva se šéfem o ceně surovin je výživná, proto říkám že kuchař má hrdost a pro lidi kteří ho nutí vařit tímto stylem by ani neměl začít pracovat, ale bohužel vždy tam někdo pracovat půjde.

+7/0
5.3.2015 19:18

J50i88ř42í 78L77u54k21á63š96e87k 5200881840603

Já zrovna Katův šleh celkem rád R^

+3/0
5.3.2015 19:08
Foto

D76a50v22i25d 77S32c33h20n81e53b50e46r76g31e50r 9635548663253

Podle mě lze i katuv sleh uvařit kvalitně. Ale je to tom jestli jste ochotný zaplatit 120 Kč

+4/−1
5.3.2015 19:20

J54i91ř79i11n73a 18M86a21n33d55á72t69o49v96á 9347108340315

Co je na šlehu za 120,- KáČé?

0/−1
5.3.2015 20:03
Foto

D77a64v72i12d 39S17c88h37n40e77b88e23r43g42e52r 9725398683953

Čerstvé suroviny, kvalitní maso, sleh nemá zas tak daleko do stroganova.

+1/0
5.3.2015 20:06

J49i47ř16i89n21a 10M64a19n83d11á49t51o31v25á 9427768110525

čerstvé maso stojí jiné peníze, než nečerstvé? Kde se takové kupuje? Nezapomeňte na gramáž .... kus masa je něco jiného než směs ....Stroganov je z hovězího, katův šleh z vepřového, možno naloženého ... co máte dál za kuchařský nesmysl?

0/−1
5.3.2015 20:12
Foto

D52a61v72i21d 45S77c18h32n20e21b39e26r75g66e65r 9135848823703

A asi jsem nepostřehl že jste ostřílená gastronomií a vyznáte se v tomto víc než kdokoliv jiný, tak že začneme asi tím  že jsem nepsal o čerstvém ale o kvalitním mase, čerstvost masa očekávám, kvalita je zase o značném rozdílu, asi nevidíte rozdíl, vyzrálé maso za třeba 400 kč/kg a masem z tesca za 99,9kč/kg uvědomte si že kuchař má na rozdíl od vás značný sortiment od nekvalitních až po velmi kvalitní suroviny.

+4/0
5.3.2015 20:43

V73í60ť11a 74N97o15v35á89k 1358663965111

Kupte plnou a jeďte si dát polévku k benzínové pumpě do NSR . Zamastěte 6 eček za pytlíkovou gulášovku a pak se vraťte mudrcovat o ceně 120 kč za poctivě uvařené jídlo.

0/−1
5.3.2015 23:46

M65a50r30t86i16n33a 37B12r38a81b87e89n52c78o66v35á 4823855278409

Já s vámi v zásadě souhlasím, hlavně jde o kvalitu, tak ta se musí zaplatit. Ale zrovna tedy srovnávat šleh se stroganovem, to by mě nenapadlo. Snad jenom že se jedná o minutkovou směs z masa. Mam hrozně ráda obojí.

0/0
6.3.2015 19:24

B58á15r37a 90T50e86s74n16e19r86o81v64á 5225190724759

Nejsem profi kuchař, ale uvědomte si, že v těch 120 Kč nejsou jenom (v ideálním případě čerstvé a kvalitní) suroviny, ale také plat kuchaře, spotřeba energií a - ano - zisk.

+8/0
5.3.2015 20:30

M55o78j58m79í56r 80M41o91t72y21č31k28a 3472105174490

Dovolim si poznamenat ze u jídla je plat kuchaře, energie i třeba mytí talířů po jídle fixní položkou - na rozdíl od te cena surovin. Nebo myslíte že kuchař dostane víc za steak než za špagety?

0/0
5.3.2015 20:55

L48á66ď51a 59V23r38a45n29ý 7578308918517

Samozřejmě dostane vztaženo za jídlo více za špagety pokud si je vyrábí sám jak by mělo být zvykem než za steak.

0/0
5.3.2015 23:41

J98a33n 76Š43l16é90g78l 8132360478823

Vzpomínám si, že jsme chodili do jedné restaurace s kámošem na jídlo a docela nám tam chutnalo. Přestali jsme a asi po roce jsme se tam vrátili. Co jsme nevěděli, že tam byl nový kuchař. Takže kamarád si objednal stejné jídlo jako vždy a hned jsme zjistili, že tam je nový kuchař. Reakce toho číšníka nezapomenu "ježíš to néééé, nedávajte si brambory, on to nerad loupe a pak nadává jako špaček, dejte si raději hranolky".

Říkal to docela vážně, takže nás to pobavilo. Kamarád si dal tedy hranolky, ale byli jsme tam naposled :-).

+4/0
5.3.2015 18:13

J77i73ř44i28n39a 64M56a68n18d78á42t25o55v67á 9227628260435

Pokud je pro kuchaře palačinka náročné jídlo, měl by se zamyslet nad změnou zaměstnání. Měla jsem možnost nahlédnout do zákulisí několika restauračních kuchyní a jejich skladovacích prostor. Gyros z maringotky si dám od té doby raději.

+13/−2
5.3.2015 17:20
Foto

D39a31v36i87d 88S92c48h43n87e21b56e31r14g22e11r 9825738853773

Nebuďte tak kritická, já byl od hygieny pochvalen, palačinky nejsou složité, ale jde o mnoho okolností, palačinky připravené do předu jsou špatně, ale ve kšeftu udělat palačinky není úplně jednoduché.

+2/0
5.3.2015 19:22

J20i16ř63i11n61a 82M71a65n17d31á75t92o37v62á 9697968250565

Umíchám těstíčko (2 minuty? max.), nechám stát, věnuji se jiné objednávce (cca 10-15 min), smažím (max. 10 minut i s rozehřátím pánve), naaranžuji na talíř - 2 minuty ..... co není jednoduché? A pokud jde o vaši hygienu ... jste ve "své" kuchyni 24hod/denně jediný kuchař?

0/−2
5.3.2015 20:02
Foto

D89a83v51i78d 95S75c44h22n86e74b30e23r72g93e36r 9835158363743

Když mám na liště třeba patnáct bonů je vážně každá minuta drahá.

+3/0
5.3.2015 20:06
Foto

D30a74v14i26d 36S41c22h22n28e28b67e44r24g85e36r 9825118363413

Nejsem jediný kuchař ač jsem párkrát byl, ale hygienu se snažím dodržovat jak to jde, ač to lehké není. Občas strávím dost času po proti partě abych si kuchyni upravil do svých představ.

0/0
5.3.2015 20:08

L20á86ď66a 49V95r96a44n92ý 7588808668537

Jsem amaterský kuchař pro čtyřčlennou kuchyni a dokážu si představit co udělá palačinka pří obědnávce ve špičce.

pokud vy ne, tak je smutné pokud vaříte. ;-(

+2/0
5.3.2015 23:38

A56l42e31n93a 80V84e66s24e47l83á 3633261925288

Jasně, ve špičce prostě JE frmol, to si asi představit umí každý. Ale našel byste nějaké jídlo, které v porovnání s tou palačinkou by dalo méně práce? Já dost těžko...

0/0
6.3.2015 10:38

V40í16ť36a 45N20o34v57á73k 1268863625351

Vy víte o vaření úplný....za ty vaše 2 minuty míchání těstíčka musíte vyprodukovat xx krát větší přidanou hodnotu. To si zkoušejte doma v sobotu a nevyjadřujte se k tématu o kterým nic nic nevíte.

Každá vteřina je drahá.

+1/0
5.3.2015 23:54

J18i29ř91i47n62a 40M60a74n21d11á91t90o54v97á 9437218920355

Tak to nevařte raději nic.

0/0
6.3.2015 10:24

V33í50ť55a 76N66o38v65á22k 1708413945811

20 let a pár set tisíc jídel pro spokojené zákazníky mluví něco jiného. To už mě opravňuje se vyjadřovat ke gastro tématu..

0/0
6.3.2015 19:44

J25a43r40o55s75l47a32v 10S30t32e64r28n17w38a23l45d 2907215

Zajímalo by mě co je ve kšeftu za problém. Když je nezvládám, nedávám je na jídelníček. Jinak mít připravené těsto dopředu přeci není takový problém (nemyslím z minulého dne, ale hoďku dvě předem, když je chvilka času)? Samotná příprava palačinek je jak s pizzou, kdo jí umí, je to koncert, radost dívat a kdo ne, buď se naučí, nebo ať jde vařit čaj. Naše děti zvládají od cca 10 let udělat palačinky pro 7 členou rodinu k večeři či obědu v čase minutkové kuchyně. Chuť výborná, ano nějaký čas se to učily, ale když jim to tak chutná :-)

0/0
6.3.2015 16:11

J89a46n80a 90L63a22n78g41o61v62á 2805506680283

Já na nich nesnáším to smažení. Nesmí být ani moc bledé, ani příliš tmavé... Stát u nich, čekat a obracet, navíc pánev je zpočátku málo prohřátá, takže usmažení trvá déle než později atd.

+1/−2
5.3.2015 19:34

P78e38t85r57a 59N97o32v95á87k92o15v10á 7848366684388

Co to bylo za troubu kuchaře? Přijde mi jak vidlák, co dojel do města. Proč si lidi dávají aglio olio, když je to jen olej, česnek a špagety a stojí to 8 pětek při nákladech 8 korun? No protože když se to umí, tak je to velice jednoduché a velice dobré jídlo, pane kuchaři.

+7/−4
5.3.2015 16:49







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.