Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Katův šleh nejezte, radši jděte jinam. 10 věcí, co vám kuchař neřekne

Kuchyně restaurací v Česku se za poslední roky změnily. Většinou k lepšímu. Přesto stále v některých vaří kuchaři, o kterých se rozhodně nedá říct, že jsou profesionálové na svém místě. Nic to však nemění na tom, že vůči hostům vystupují velmi sebevědomě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M83a53r66t35i98n 32K36u64n32e76s60c12h 2283213529

Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, nebo naúčtuje věci, které neudělá... a bude nám říkat deset věcí, proč nechodit do servisů. 

Láďa Hruška se mi nelíbí, ale chápu co dělal a na čem vydělal. Pohlreicha mám rád a taky chápu, že má smysl, to co dělá... Ale nechápu, proč by mě mělo nějaké kuchařské prase, které se k tomu ještě přizná, radit a říkat, že ostatní jsou taky prasata.

Martin

0/0
24.3.2015 12:51

M23a53r38t36i86n 70K58u26n53e91s11c66h 2973673509

Obecně mi články "deset věcí..." děsí... Deset  rad, jak uspokojit ženu... Deset rad jak nastartovat váš intimní život... Vždy přemýšlím, kdo to asi psal.... jestli vůbec ví o čem mluví, nebo proste potřeboval něco napsat.

V tomto případě ani moc přemýšlet nemusím. Článek napsala paní, co se v gastronomii moc nevyzná a jako jediný zdroj použila kuchaře, který na tom není o moc líp... Určitě existují restaurace, kde je to o strach. Znám spoustu kuchařů a je pravda, že většina chybu nepřizná, i když na ni spolu s ním koukáte v kuchyni při přípravě... 

Na druhé straně kuchaři, který paní redaktorce sloužil jako zdroj, by nemělo býti nasloucháno jako nějakému odborníkovi, ale je třeba prohlásit, že pán je PRASE. 

Ke každému bodu jde na psát dlouhý článek, jaká je to hloupost. Ale asi nemá cenu polemizovat s kuchařem, který tvrdí, že nechá přesolenou polívku nebo rozvařenou rýži (upravit přesolenou polívku umí snad každý kuchař a rýže v ceně porce není tak velká položka, aby ji nemohl uvařit znova (pokud by se to rozvaření mohlo vůbec kuchaři v konvektomatu stát)). 

Nepamatuji si (a to jsem většinu zmiňovaných pořadů o vaření viděl vícekrát každý díl), že by někde ukázali, jak do katova šlehu někdo dává něco starého nebo divného, jen se snažili ukázat, že ho dělá každá hospoda v ČR.. používají se tam zbytky masa.. to určitě.. ořezy a tak. ale zbytky ze včera??? které??? neumím si to představit.

Pan "kuchař" nejvíce vydělává na těstovinách aglio olio..  Maximálně 8 Kč náklady na porci... Tady je jasně vidět, že ani paní redaktorka ani "odborník" neví o čem mluví. Recept: česnek, těstoviny, panenský olivový olej, chilli, petržel a parmazán...

Možná někdo nepoužije petržel nebo ne úplně nejkvalitnější olej.. Ale musí použít parmazán... cena cca 50Kč za deset deka... tzn jen parmazánu je v jídle více než za 8 Kč. 

Nevím, proč vznikají takové články. Nevím proč je píší lidé, kteří o tématu nevědí vůbec nic... Příště někdo potká opraváře aut, který používá vyjetý olej jako nový, n

0/0
24.3.2015 12:50

P11a32t89r68i16k 13H48r14a17d67i70l 9169172784860

Na cerstvou hotovku se muze zeptat jen dement a bujon do vyvaru prida taky jen dement,navic to smrdi a nepozna to jen,no proste...

0/0
12.3.2015 7:48

R74o23b75i75n 86Ž43i18ž79k97a 2238554266796

To je pěknej matloň, ale zas tak mě to nepřekvapuje.

Rada k té devítce - rtěnka na talíři je sice pěkná, ale stačí to přendat na jinej talíř a je po značce. Ale vyklopte na jídlo půlku slánky a pak ať vám to zkusí vrátit.

0/0
8.3.2015 14:42

P64e49t16r 82B72á31č20a 8615436765205

V Česku bohužel stále platí, že většina hostů preferuje cenu před kvalitou jídla.

No jo no, ceske narod Rv

0/−1
7.3.2015 10:05

J29a33n 83P32a33z48d65e51r58a 7817844929871

špagety aglio olio 8,-;-D;-D

0/0
6.3.2015 22:51

R21e91n37a35t55a 12H35a96v33l49í90č61k51o90v51á 3669716133125

V restauracích se stravuji jen zcela vyjimečně,  popsané praktiky mě ještě víc odrdily. Měl by někdo seznam "bezpečných" jídel v hospodě? Můj partner hlásí pivo...

+1/−1
6.3.2015 17:43

P90e64t23r 52B65á96č59a 8745386325915

Nesmite chodit do hospod na menicko za 69, je spousta kvalitnich a dobrych restauraci, kde si clovek pochutna.

+1/0
7.3.2015 10:06

R41e97n97a57t11a 86H37a31v50l51í49č83k73o30v58á 3349106973735

To je mi jasné, ale po tom, co ukázal Pohlreich, jak někde může vypadat vaření, ztrácím chuť to vůbec riskovat. Nedělám si iluze, že v nějakém stravovacím zařízení bude jídlo "jak od maminky", ale za svoje peníze chci kvalitu. Nejsem na nějaké exotické speciality nebo cizí kuchyně, nejvís mi chutná poctivá česká svíčková, ale i tu dokáží někteří kuchaři pořádně zprznit.

reagovat

0/0
7.3.2015 11:37

J89i16ř89í 43G36a25l17a88m46b69o41š 8598686983722

Katův šleh mám opravdu rád.

To je důvod, proč jím jen ten, co si uděláme s manželkou doma.!

+4/0
6.3.2015 9:55

M73a62r38t58i59n52a 68B24r12a25b62e42n72c10o26v22á 4853535788979

Já nevím, co proti tomu všichni dají. Zprasit se dá kdejaký jídlo. U nás dělají katův šleh výborný, lepší jsem nikde nejedla, s výborným bramborákem. A bez kečupu samozřejmě. Zbytky v tom nerecyklují, oni by ani nějak neměli z čeho, když se všechno sní.

0/−1
6.3.2015 19:18

P91e42t33r 17B50á20č53a 8115166435615

Evidentne gurman ;-D

+2/0
7.3.2015 10:07

M12i24c41h69a88l 34M36i33l21l61e57r 9406892679112

ohledne palacinek

Manzelka pouziva francouzsky recept (crepes), podle nehoz palacinkova smes musi alespon pul hodiny odstat, nez se palacinky mohou smazit. Duvod: kuchynska chemie a vysledek: jemnoucke palacinky jak hedvabi.

Kdyz vari pro nejakou navstevu a vi, ze bude mit malo casu, klidne si pripravi testicko na palacinky 2-3 hodiny predem, uchovava v lednici.

Druha metoda, kterou pouziva treba kdyz mame masopustni "palacinkove utery" a  spotrebujeme palacinek vetsi mnozstvi, je jejich predsmazeni. Usmazi palacinky dopoledne jen tak hodne nalehko, da do lednice, cely stos zabaleny do pergamenu a polytenove folie. Vecer je v mensich skupinach hodi na velkou elektrickou panev a rychle dosmazi na cerstvem masle, podava s horkou pomerancovou a cokoladovou omackou.

Cili nic nemozneho pro kuchare v restauraci s palacinkami na menu, pripravit testicko predem nebo i palacinky predem a bleskove dosmazit na masle pred podavanim.

0/0
6.3.2015 1:56

M15i73c82h36a68l 59M52i85l86l30e82r 9396652269282

samozrejme pokud se nejedna o jeden z lepsich podniku, ktery si zaklada na priprave Crepe Suzette (jeden z mych nejoblibenejsich moucniku V) pripravovanych primo u stolu!

0/−1
6.3.2015 4:31

V60á72c90l71a61v 36K39r47č23m97á53ř 1825888732655

Měl to byt plus, jen jsem se jaksi netrefil :-/

0/0
5.3.2015 23:53

P18e22t55r 92H78r62a43d15i37l 4871290863722

Pane Nechanický, můžete mi prosím napsat jak se dá točená jedenáctka ředit desítkou?

0/0
5.3.2015 19:36
Foto

D20a46v47i49d 13S38c31h90n23e70b16e37r24g11e31r 9105398213393

Pokud nesledujete přímo výčep jak se vám pivo točí, tak si číšník či výčepní v klidu vaše pivo naředí pivem co má navíc aby ušetřil to co mu chybí, bohužel i toto se stává.

+2/0
5.3.2015 20:53

J87a43r46o92s65l10a18v 16D14r78o21b18n27ý 6316118587927

všechno se dá, třeba v jedné nejmenované hospodě točí Nymbrinus a Gambrung

+3/0
6.3.2015 0:03

J20a79r72o52s35l26a14v 82D33r12o65b90n36ý 6766238867977

pardon Gamburk

+1/0
6.3.2015 0:03

M86i43r98o16s59l16a66v 44K65a90š15p64a12r 3572127911131

Kuchař? spíš elév.                                                                                             "Přece nemůžu říct pravdu, že guláš leží v teplé vodní lázni už několik hodin,"          Každý přece ví že guláž se musí do druhého dne "rozležet".   Ano, hygienická norma hovoří že hotové jídlo se musí spotřebovat do tří hodin  ale pouhým uvařením se  guláž nestává hotovým jídlem, je to pouze polotovar. Hotovým se stává až přidáním syrové cibule.

+1/0
5.3.2015 19:27

M78i37c61h45a76l 62M73i50l40l82e13r 9336792769552

syrovou cibuli do gulase?8-o

RvRvRv

 Moje babicka - skvela kucharka- by te hnala kostetem z kuchyne!

0/−4
6.3.2015 1:25

P27e90t53r 87K71o94m33í46n72e45k 3749207472489

Guláš bez syrové cibule? To si nedovedu představit. Ta tam být musí!

+7/0
6.3.2015 10:08

V67e21r59o36n34i28k20a 93V93e18s15e47l69á 7815527924933

Kazdemu podle jeho gusta. Ja tam syrovou cibuli muzu, manzel ne.

+2/0
6.3.2015 12:10

M35a17r11t40i31n80a 56B74r22a34b48e88n50c53o25v10á 4143645728659

Pro toho, kdo jí má rád, tak tam patří. Já to ráda nemám, zas si dávám třeba nakrájenou papriku. Ale správný hospodský guláš si představuju s knedlíkem a cibulí.

0/0
6.3.2015 19:20
Foto

D83a22v65i94d 89S65c34h77n76e10b24e41r35g75e91r 9665538533423

Bohužel i já jako kuchař jsem si takovými podniky prošel, je to peklo vařit pro "debila" který vy o vaření . . . . nic. Kuchař si může jen zkusit objednat kvalitní věci, ale následující rozmluva se šéfem o ceně surovin je výživná, proto říkám že kuchař má hrdost a pro lidi kteří ho nutí vařit tímto stylem by ani neměl začít pracovat, ale bohužel vždy tam někdo pracovat půjde.

+7/0
5.3.2015 19:18

J13i57ř94í 12L47u62k29á81š83e65k 5570291380373

Já zrovna Katův šleh celkem rád R^

+3/0
5.3.2015 19:08
Foto

D92a88v69i43d 45S55c19h25n60e84b55e98r70g21e49r 9385838733383

Podle mě lze i katuv sleh uvařit kvalitně. Ale je to tom jestli jste ochotný zaplatit 120 Kč

+4/−1
5.3.2015 19:20

J71i16ř21i39n79a 61M47a93n62d86á24t57o28v40á 9747778560635

Co je na šlehu za 120,- KáČé?

0/−1
5.3.2015 20:03
Foto

D38a60v64i71d 68S22c48h92n32e12b43e36r83g94e45r 9785988533283

Čerstvé suroviny, kvalitní maso, sleh nemá zas tak daleko do stroganova.

+1/0
5.3.2015 20:06

J60i97ř37i34n26a 38M62a23n89d91á21t55o63v31á 9977188950815

čerstvé maso stojí jiné peníze, než nečerstvé? Kde se takové kupuje? Nezapomeňte na gramáž .... kus masa je něco jiného než směs ....Stroganov je z hovězího, katův šleh z vepřového, možno naloženého ... co máte dál za kuchařský nesmysl?

0/−1
5.3.2015 20:12
Foto

D18a76v59i74d 17S91c34h54n68e64b22e23r90g55e78r 9425768633833

A asi jsem nepostřehl že jste ostřílená gastronomií a vyznáte se v tomto víc než kdokoliv jiný, tak že začneme asi tím  že jsem nepsal o čerstvém ale o kvalitním mase, čerstvost masa očekávám, kvalita je zase o značném rozdílu, asi nevidíte rozdíl, vyzrálé maso za třeba 400 kč/kg a masem z tesca za 99,9kč/kg uvědomte si že kuchař má na rozdíl od vás značný sortiment od nekvalitních až po velmi kvalitní suroviny.

+4/0
5.3.2015 20:43

V42í13ť73a 40N86o32v64á68k 1878533435711

Kupte plnou a jeďte si dát polévku k benzínové pumpě do NSR . Zamastěte 6 eček za pytlíkovou gulášovku a pak se vraťte mudrcovat o ceně 120 kč za poctivě uvařené jídlo.

0/−1
5.3.2015 23:46

M49a81r57t10i45n31a 78B88r60a73b50e31n69c87o45v32á 4563425498399

Já s vámi v zásadě souhlasím, hlavně jde o kvalitu, tak ta se musí zaplatit. Ale zrovna tedy srovnávat šleh se stroganovem, to by mě nenapadlo. Snad jenom že se jedná o minutkovou směs z masa. Mam hrozně ráda obojí.

0/0
6.3.2015 19:24

B52á38r63a 14T53e91s26n71e43r61o47v31á 5145940344699

Nejsem profi kuchař, ale uvědomte si, že v těch 120 Kč nejsou jenom (v ideálním případě čerstvé a kvalitní) suroviny, ale také plat kuchaře, spotřeba energií a - ano - zisk.

+8/0
5.3.2015 20:30

M56o82j39m60í29r 63M48o20t34y83č79k23a 3812425984980

Dovolim si poznamenat ze u jídla je plat kuchaře, energie i třeba mytí talířů po jídle fixní položkou - na rozdíl od te cena surovin. Nebo myslíte že kuchař dostane víc za steak než za špagety?

0/0
5.3.2015 20:55

L17á21ď25a 16V41r27a57n16ý 7678738458687

Samozřejmě dostane vztaženo za jídlo více za špagety pokud si je vyrábí sám jak by mělo být zvykem než za steak.

0/0
5.3.2015 23:41

J56a78n 86Š18l50é23g27l 8602180788813

Vzpomínám si, že jsme chodili do jedné restaurace s kámošem na jídlo a docela nám tam chutnalo. Přestali jsme a asi po roce jsme se tam vrátili. Co jsme nevěděli, že tam byl nový kuchař. Takže kamarád si objednal stejné jídlo jako vždy a hned jsme zjistili, že tam je nový kuchař. Reakce toho číšníka nezapomenu "ježíš to néééé, nedávajte si brambory, on to nerad loupe a pak nadává jako špaček, dejte si raději hranolky".

Říkal to docela vážně, takže nás to pobavilo. Kamarád si dal tedy hranolky, ale byli jsme tam naposled :-).

+4/0
5.3.2015 18:13

J68i98ř13i84n89a 52M15a47n59d80á34t49o71v95á 9347618450665

Pokud je pro kuchaře palačinka náročné jídlo, měl by se zamyslet nad změnou zaměstnání. Měla jsem možnost nahlédnout do zákulisí několika restauračních kuchyní a jejich skladovacích prostor. Gyros z maringotky si dám od té doby raději.

+13/−2
5.3.2015 17:20
Foto

D33a28v11i15d 42S52c59h47n21e65b13e55r90g57e93r 9935648973623

Nebuďte tak kritická, já byl od hygieny pochvalen, palačinky nejsou složité, ale jde o mnoho okolností, palačinky připravené do předu jsou špatně, ale ve kšeftu udělat palačinky není úplně jednoduché.

+2/0
5.3.2015 19:22

J44i88ř16i64n88a 55M25a51n41d37á36t26o73v55á 9637828260465

Umíchám těstíčko (2 minuty? max.), nechám stát, věnuji se jiné objednávce (cca 10-15 min), smažím (max. 10 minut i s rozehřátím pánve), naaranžuji na talíř - 2 minuty ..... co není jednoduché? A pokud jde o vaši hygienu ... jste ve "své" kuchyni 24hod/denně jediný kuchař?

0/−2
5.3.2015 20:02
Foto

D11a75v84i82d 84S19c62h87n21e69b67e45r25g15e76r 9675518123353

Když mám na liště třeba patnáct bonů je vážně každá minuta drahá.

+3/0
5.3.2015 20:06
Foto

D64a65v26i36d 87S69c91h94n24e71b28e63r41g30e47r 9105248463973

Nejsem jediný kuchař ač jsem párkrát byl, ale hygienu se snažím dodržovat jak to jde, ač to lehké není. Občas strávím dost času po proti partě abych si kuchyni upravil do svých představ.

0/0
5.3.2015 20:08

L86á40ď78a 16V70r16a87n53ý 7258668578377

Jsem amaterský kuchař pro čtyřčlennou kuchyni a dokážu si představit co udělá palačinka pří obědnávce ve špičce.

pokud vy ne, tak je smutné pokud vaříte. ;-(

+2/0
5.3.2015 23:38

A39l58e16n58a 94V98e50s29e26l68á 3823741275298

Jasně, ve špičce prostě JE frmol, to si asi představit umí každý. Ale našel byste nějaké jídlo, které v porovnání s tou palačinkou by dalo méně práce? Já dost těžko...

0/0
6.3.2015 10:38

V73í53ť73a 96N51o45v46á13k 1118203285671

Vy víte o vaření úplný....za ty vaše 2 minuty míchání těstíčka musíte vyprodukovat xx krát větší přidanou hodnotu. To si zkoušejte doma v sobotu a nevyjadřujte se k tématu o kterým nic nic nevíte.

Každá vteřina je drahá.

+1/0
5.3.2015 23:54

J38i94ř18i63n31a 88M35a28n12d96á82t92o18v51á 9187878130875

Tak to nevařte raději nic.

0/0
6.3.2015 10:24

V89í59ť88a 12N32o23v35á95k 1918133625421

20 let a pár set tisíc jídel pro spokojené zákazníky mluví něco jiného. To už mě opravňuje se vyjadřovat ke gastro tématu..

0/0
6.3.2015 19:44

J17a69r21o90s96l39a11v 58S39t86e65r63n96w84a28l55d 2937535

Zajímalo by mě co je ve kšeftu za problém. Když je nezvládám, nedávám je na jídelníček. Jinak mít připravené těsto dopředu přeci není takový problém (nemyslím z minulého dne, ale hoďku dvě předem, když je chvilka času)? Samotná příprava palačinek je jak s pizzou, kdo jí umí, je to koncert, radost dívat a kdo ne, buď se naučí, nebo ať jde vařit čaj. Naše děti zvládají od cca 10 let udělat palačinky pro 7 členou rodinu k večeři či obědu v čase minutkové kuchyně. Chuť výborná, ano nějaký čas se to učily, ale když jim to tak chutná :-)

0/0
6.3.2015 16:11

J61a53n94a 59L11a40n63g49o15v58á 2735296650223

Já na nich nesnáším to smažení. Nesmí být ani moc bledé, ani příliš tmavé... Stát u nich, čekat a obracet, navíc pánev je zpočátku málo prohřátá, takže usmažení trvá déle než později atd.

+1/−2
5.3.2015 19:34

P91e16t15r78a 39N75o44v47á75k21o90v59á 7578406714458

Co to bylo za troubu kuchaře? Přijde mi jak vidlák, co dojel do města. Proč si lidi dávají aglio olio, když je to jen olej, česnek a špagety a stojí to 8 pětek při nákladech 8 korun? No protože když se to umí, tak je to velice jednoduché a velice dobré jídlo, pane kuchaři.

+7/−4
5.3.2015 16:49







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.