Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Steak jako dort. Pečte ho zprudka nadvakrát a dopékejte v troubě

Umíte připravit perfektní steak? Budete potřebovat prvotřídní maso, rozpálenou pánev (i troubu) a hodinky k odpočítávání času. Pokud chcete steak trochu jinak, než jste zvyklí, můžete vyzkoušet dva slavné steakové recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P45e46t45r 49K30o46š17í12č43e88k 8111810115881

Tak jsem si ten steak chtěl udělat, ale nepodařilo se mi splnit bod 1: "1. Požádejte řezníka o plátky z roštěné s krásným mramorováním (ideálně uzrálé nasucho) vysoké 3 cm o hmotnosti 225 g.".

Řezník se sice snažil, ale i když jsem mu toleroval u té výšky i 1 milimetr víc nebo míň (měl jsem sebou šupleru), do té váhy 225 gramů se prostě nedokázal trefit. Nakonec mě asi po půlhodině vyhodil, a já zůstal hladovej. Příště půjdu k nějakýmu šikovnějšímu, nebo trpělivějšímu.

0/0
8.3.2015 23:07

P52a95v98l57a 82N48o26v57á 3705868909490

Od Jamieho Olivera jsem také vyzkoušela obrácený postup. Steak z kvalitního masa připravit dle standartního postupu... nesolit, nepepřit, nemarinovat, ale poté, co sundáme z grilu teprrve do připravené marinády nechat odpočinout - olej, sůl, bylinky. Taky je to pecka, trochu jiná chuť...

0/0
2.3.2015 9:00

Z60d11e65n79ě35k 57T98e77s91n53e57r 1896371359113

Dobrý steak je lahůdka...ale...je potřeba vůbec ta pánev?:) Na můj vkus skoro ne - mám rád dost krvavé;) čerstvě mletá mořská sůl a čerstvě mletý zelený pepř stačí;)

+2/0
2.3.2015 7:54

M21i61c12h31a51e82l 57F45i34š85a47r 4988143793299

Hovezi steak "well done" je asi jako nechat si ohrat polevku gazpacho...

+6/0
2.3.2015 0:00

M87a74r62e38k 95T56ů10m77a 4192748336112

Hlavně je třeba mít pořádnou pánev, na keramickou nebo teflonovou zapomeňte!

0/0
1.3.2015 22:36
Foto

M21a60t52e50j 67S54u22k25e45n18i83k 9694972761535

Steak vždy solím až po upečený. Ale dása aj pred prečením. Len zásadne sa musí použiť hrubozrnná soľ. Nikdy nie obyčajnou posoliť lebo potom ozaj steak nie je taký dobrý. Na panvici ale záleží najviac. Obyčajnou hliníkovou to nie je ono. Dobrá panvica musí mať aspoň kilo.

+7/0
1.3.2015 19:44

R29o54m49a20n 10K72u22b34a68l24a 8737960142

No ja si v CR dam gulas a svickovou, steak jim doma v Capital Grille nebo Ruth's Chris... Jinak nas dobry znamy ktery tady vlastni jednu z nejlepsich restauraci a myslim si ze jidlu rozumi mel odvahu a dal si steak v Cowboys Steaks v Praze a rikal ze tam z toho vsichni delali velkou vedu a vysledek uplne prumerny steak...;-D

0/0
1.3.2015 18:51

M64i61c34h22a75l 58T55r34i73s42k95a 2400587662137

Pro ty, co steak nesoli, resp. soli po uprave - je to naprosta, ale naprosta pitomost. Projdete si recepty ze zemi, kde umi steaky nejlepe - argentina, brazilie, usa, japonsko apod. Vsude soli pred upravou. Grilovani seaku je tak rychla uprava, ze k zadnemu vysuseni masa nemuze dojit. Je to cesky nesmysl, ktery nema zadne gastronomicke opodstatneni a nikde se nepouziva!

+10/−1
1.3.2015 18:30

P65a78v68e97l 78N55o57v63á35k 4223108475481

Nemělo by se solit dlouho před úpravou. Takže marinovat bez soli. Jestli ale osolím těsně před nebo těsně po samozřejmě nemůže být rozdíl.

0/−1
1.3.2015 18:43

M27i80c52h80a25l 21T80r56i58s56k31a 2280967942807

Kvalitni steak nepotrebuje marinadu. Po x letech experimentu a zkouseni ruznych receptu zasadne a pouze delam steak S&P - dobre maso, sul a pepr. Soli nesetrim - sul se pri grilovani a odpocinuti masa do steaku vsakne a zvyrazni chut masa. Nejlepe chutna stak pripraven na kvalitnim drevenem uhli.

(Studoval jsem gastronomii 5 let, za mlada jsem varil ruzne po svete)

+7/0
1.3.2015 18:50

I16g24o68r 24P54l30a26n57d94e37r 9157844156750

ale pouziva sa steak sa ma solit az po tepelnej uprave...on totiz tu stavu pusti..v tom case ked odpociva...urcite nesolit dopredu nie je cesky vynalez...

0/0
3.3.2015 15:54

L58u49k45a54s 85M35a25d24l86e 4770516917708

tady je to samej mistr kuchar,pod clankama z Brodu samej specialista pres kliftony,a  vo clankach z politiky ani nemluvim,

v Cesku davaj doktoraty z politologie asi sudicky;-)

+1/−1
1.3.2015 18:00

L19u29k21a75s 60N57e62m82e29c 7979410332924

.... samej mravokarce a hodnotitel druhych ...

+2/0
1.3.2015 18:05

J96a64n 93S84í86d15e94k 3507821978812

Je neuvěřitelné že takový člověk může vařit. Každý jen trochu slušný kuchař vám řekne: Maso na steak nikdy nesolit před opečením, až po. Jemu prostě osolený steak vyteče, tedy krev. Každý má svůj recept, ale solit předtím, to ať dělá raději šťouchané brambory.

+4/−15
1.3.2015 12:59

M81a52r18i54o 90T98r80n45k13a 6380543488740

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+4/0
1.3.2015 13:18

D26a39l34i57b23o74r 30P47r23o61c41h28á59z92k91a 5631858756672

No jo, ale ten přece vaření prd rozumí, páč se nedívá na české kulinářské hvězdy:-)

+1/0
1.3.2015 22:37

O46s22k93a77r 15K53o37v38a97ř59í87k 8897673196557

jaká krev? ;-D

+4/0
1.3.2015 13:45

P19a70v75e69l 92R69a32t60h43o38u55s22k72ý 6490879521

Stává

0/0
1.3.2015 13:49

M48i52r78o80s38l14a45v 55P52r68o47c91h49á62z73k51a 4592505468817

Přesně tak. Maso zásadně solit až na talíři!!!

+1/−2
1.3.2015 14:34

M92a20r15i74o 76T88r42n44k75a 6960243658570

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+3/0
1.3.2015 15:35

P71a44v50l24a 39N74o80v65á 3395238499100

Dobrý, se ale trochu opakujete, ne? Už jste se několikrát jasně vyjádřil, že jste expert.

0/0
2.3.2015 7:51

M84a68r93i75o 81T70r22n98k50a 6690553418720

Ja som nikde netvrdil ze som espert len my trvalo asi 1min googlovania aby som vyvratil expertom ze takto pripravuju steak sefkuchary na ostrovoch. Ked som pozeral ich relacie tak vzdy solili pred.

0/0
2.3.2015 8:15

M15a61r24i12o 21T75r70n32k36a 6900903398100

Som len reagoval na pana Sidka on sa zda byt expertom:)

0/0
2.3.2015 8:18

O45s20k71a11r 36K79o91v34a75ř13í73k 8497103256537

zvláštní.... Pohlreich řekl, že je to vlastně jedno. Takže by se měl chopit šťouchadla?

+3/0
1.3.2015 15:19

L52u58k30á73š 94Š82l65e68h28o51f37e11r 1733399625429

Plácáte nesmysly... Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Zdenda Pohlreichů, všichni solí steak před pečením ;-)

+5/0
1.3.2015 16:24
Foto

J13a84n 52K69o76v87a77ř68í29k 4615809802858

nejvíce mě dostanou lidé, kteří přijdou k nám do restaurace a chtějí pořádně propéct roštěnou, nebo rumpsteak, že minule to  bylo uvnitř růžové. pak se diví, že mají podrážku, kterou těžko rozkoušou.

+11/0
1.3.2015 12:03

P20a37v71e75l 54N77o82v41á69k 4643158625531

Nejvíc mě dostanou zaměstnanci restaurace,  kteří si myslí,  že existuje souvislost mezi stupněm propečení a tuhostí masa ;)

+9/−2
1.3.2015 12:14

O13n81d84ř51e89j 60S45t50a41r45o24c72h 5830753692514

A mohl byste tuto svoji geniální myšlenku použít i na běžné testování steaku, jestli je rare, medium a well-done pomocí stisknutých prstů a bříška od palce? Dohledáte si to u profi kuchařů, doporučují to všichni. Co myslíte, že se tím tlakem zjišťuje?

+3/0
1.3.2015 14:20

P15a74v30e83l 87N42o40v98á39k 4963838835581

Minul jste pointu. Jestli to někdo nemůže uzvykat, tak je to zejména kvalitou masa, ne tím, že je to well-done.

+1/−2
1.3.2015 18:33

P71e24t86r 63K24o43š74í85č44e19k 8901290495681

To máte nějaký zmatený. Do stejku kuchař dloube prstem jen tehdy, když se s ním předtím šťoural v nose, a potřebuje si ho utřít.

0/0
8.3.2015 23:21

D95a35v60i81d 93B16o70u27c58h39a41l 8689240489

To mne mnohem více překvapují zaměstnanci restaurací, kteří svůj pocit, jak má to jídlo vypadat, povyšují nad preference hosta, který to platí. Notabene, když zjevně používají suroviny či postupy, pomocí kterých nedokáží udělat steak na well done, aby se to dalo jíst...

+12/−2
1.3.2015 12:15

Vítězslav Kratochvíl 7532510599621

Kde je ta tvoje restaurace?

0/−1
1.3.2015 12:37

V60á66c81l73a10v 84P29o61u36s76t29k40a 3210921672

Také bych se takové rád vyhnul.

+2/−2
1.3.2015 12:51
Foto

J91a70n 13K13o45v11a89ř52í10k 4965389332818

To nebude problém, rezervace jsou na březen všechny využity ;-D

+1/0
1.3.2015 12:57

M73a59r46i89o 66T40r66n87k12a 6240603608960

Ked pouzijes kvalitne maso dobre pripravene a dozrete tak aj well done steak je jemny a nie je ako podrazka. Ked kupujete podrazky sa necuduj ze to hostom nechuti.

+3/−2
1.3.2015 13:21

P73a53v44e50l 39R98a29t75h56o56u81s48k55ý 6260599761

Kdyby měl to maso tak nekvalitní, tak nerozkoušou ani rare. Well done je prostě suchý a tužší, to neokecáte. To už si můžou dát hotovku.

+6/−1
1.3.2015 13:32

M38a72r13i55o 94T78r61n26k81a 6490533618110

Robi to vas reznik nejak takto?:

When I shop for beef, I want it to be really flavourful so I look for beef that’s been hung. Chefs and top butchers know that this maturing process, called hanging, is the secret to really tasty beef. Hanging or dry-ageing is the process in which beef on the bone is hung in a cool, dry atmosphere for up to 30 days. While a meat like pork should only be hung for five to seven days, beef really does benefit from this lengthy maturing. A hanging period of at least two weeks will make a difference, but for optimum results you really want beef that’s been hung for four weeks.

0/−1
1.3.2015 21:10

P14a68v88e52l 84R14a25t97h65o56u97s34k61ý 6970139891

Když si chci dát doma dobrý steak, kupju si zavaukovaný plátek, teď už nevím dodavatele, nějaký Německý, 399 Kč/kg. Podle popisu na obalu maso zrálo při 1°C pět týdnů. Steak je měkoučký a šťavnatý, ještě se mi nestalo, že by nebyl.

0/0
2.3.2015 10:06

P18a27v83e49l 38N35o84v87á57k 4503788735821

Nekecej, frajer. Radši začnete objednávat maso, který zákazník ukousne ve všech stupních propečení.  Já zvládnu servírovat maso doma, tak se přestaň vymlouvat na zákazníka.

0/−4
1.3.2015 18:36

P33a56v58e75l 23R54a51t23h59o13u41s55k60ý 6400179561

To nic není, tudle jsem měl tatarský biftek a ten byl syrový úplně! Hrůza.

+7/0
1.3.2015 13:37

T57o69m27á62š 23K91a41p35l77a61n 8743429133633

Pořiďte si Tefal Optigrill a ten steak budete mít vždy perfektní - samo si to ten steak změří a zváží ogriluje jej z obou stran přesně tak, aby byl tak jak chcete a za polovinu času.

0/−7
1.3.2015 10:22

H37e62l46e33n82a 32V51e74v85e83r58k47o93v67a 3809177

Tohle zvládne průměrný kuchař na litinové pánvi.Pokud má slušné maso.:-)

+6/0
1.3.2015 11:52

D82a73v54i79d 10B92o18u56c29h19a64l 8279490459

Když máte "slušné" maso a dobrý zdroj teploty. Sama litinová pánev je vám k ničemu, když to budete dělat například na sklokeramice, která vám nedodá dostatek tepla stabilně. Ideální je v takových podmínkách opravdu gril s dobrým výkonem, elektronika je k ničemu, udělat správně steak není žádné umění, po několika pokusech to musí zvládnout každý.

0/−2
1.3.2015 12:09

P91a76v79e55l 48N14o91v24á16k 4343338155941

Nedělejte z toho laboratorní záležitost. Dobrá pánev vám teplotu udrží i na sklokeramice. Rozpálit,  jednu stranu,  druhou, odležet, servírovat, hotovo. Cokoliv dalšího je šaškárna.

+8/0
1.3.2015 12:18

P40a77v64e54l 46S67o95u53č90e68k 7584832367685

A já jsem si vždycky myslel, že pokud chci být lékařem, musím ovládat medicínu, pokud chci být účetním, musím ovládat účetnictví, pokud chci být redaktorem, musím ovládat češtinu. Na iDnes očividně ne:) Dnes si tady čtu třetí článek a všechny mají hrubky:-/

+10/0
1.3.2015 9:34

J37a76n 62J23a85r57o46s 1489657690248

Pořiďte si Tefal Optigrill a článek bude vždy perfektní

+25/0
1.3.2015 11:19

D21a41v13i89d 58B48o54u76c86h23a26l 8509540209

Asi si připadáte vtipný? Měl byste na tom ještě pracovat...

0/−10
1.3.2015 12:02

M79i80c48h48a84l 20N96a64c76h33t85m38a70n20n 8297462927390

Jak vidno, jste zatím jediný, komu to vtipné nepřipadá;-)

+6/0
1.3.2015 12:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.