Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Steak jako dort. Pečte ho zprudka nadvakrát a dopékejte v troubě

Umíte připravit perfektní steak? Budete potřebovat prvotřídní maso, rozpálenou pánev (i troubu) a hodinky k odpočítávání času. Pokud chcete steak trochu jinak, než jste zvyklí, můžete vyzkoušet dva slavné steakové recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P65e97t73r 66K20o76š28í21č32e48k 8441460555461

Tak jsem si ten steak chtěl udělat, ale nepodařilo se mi splnit bod 1: "1. Požádejte řezníka o plátky z roštěné s krásným mramorováním (ideálně uzrálé nasucho) vysoké 3 cm o hmotnosti 225 g.".

Řezník se sice snažil, ale i když jsem mu toleroval u té výšky i 1 milimetr víc nebo míň (měl jsem sebou šupleru), do té váhy 225 gramů se prostě nedokázal trefit. Nakonec mě asi po půlhodině vyhodil, a já zůstal hladovej. Příště půjdu k nějakýmu šikovnějšímu, nebo trpělivějšímu.

0/0
8.3.2015 23:07

P49a17v70l73a 87N38o47v21á 3775948989550

Od Jamieho Olivera jsem také vyzkoušela obrácený postup. Steak z kvalitního masa připravit dle standartního postupu... nesolit, nepepřit, nemarinovat, ale poté, co sundáme z grilu teprrve do připravené marinády nechat odpočinout - olej, sůl, bylinky. Taky je to pecka, trochu jiná chuť...

0/0
2.3.2015 9:00

Z40d49e83n67ě34k 50T96e56s82n22e17r 1656661419223

Dobrý steak je lahůdka...ale...je potřeba vůbec ta pánev?:) Na můj vkus skoro ne - mám rád dost krvavé;) čerstvě mletá mořská sůl a čerstvě mletý zelený pepř stačí;)

+2/0
2.3.2015 7:54


M16i32c54h65a43e25l 33F36i63š44a98r 4898383733369

Hovezi steak "well done" je asi jako nechat si ohrat polevku gazpacho...

+6/0
2.3.2015 0:00

M59a61r87e24k 77T71ů80m82a 4632758226152

Hlavně je třeba mít pořádnou pánev, na keramickou nebo teflonovou zapomeňte!

0/0
1.3.2015 22:36
Foto

M58a66t32e70j 15S98u71k72e53n88i96k 9344602411705

Steak vždy solím až po upečený. Ale dása aj pred prečením. Len zásadne sa musí použiť hrubozrnná soľ. Nikdy nie obyčajnou posoliť lebo potom ozaj steak nie je taký dobrý. Na panvici ale záleží najviac. Obyčajnou hliníkovou to nie je ono. Dobrá panvica musí mať aspoň kilo.

+7/0
1.3.2015 19:44

R15o97m66a54n 47K79u15b15a53l96a 8387590732

No ja si v CR dam gulas a svickovou, steak jim doma v Capital Grille nebo Ruth's Chris... Jinak nas dobry znamy ktery tady vlastni jednu z nejlepsich restauraci a myslim si ze jidlu rozumi mel odvahu a dal si steak v Cowboys Steaks v Praze a rikal ze tam z toho vsichni delali velkou vedu a vysledek uplne prumerny steak...;-D

0/0
1.3.2015 18:51

M82i78c48h21a30l 25T52r74i41s70k51a 2640547612267

Pro ty, co steak nesoli, resp. soli po uprave - je to naprosta, ale naprosta pitomost. Projdete si recepty ze zemi, kde umi steaky nejlepe - argentina, brazilie, usa, japonsko apod. Vsude soli pred upravou. Grilovani seaku je tak rychla uprava, ze k zadnemu vysuseni masa nemuze dojit. Je to cesky nesmysl, ktery nema zadne gastronomicke opodstatneni a nikde se nepouziva!

+10/−1
1.3.2015 18:30

P51a33v81e82l 57N13o44v50á98k 4503358795211

Nemělo by se solit dlouho před úpravou. Takže marinovat bez soli. Jestli ale osolím těsně před nebo těsně po samozřejmě nemůže být rozdíl.

0/−1
1.3.2015 18:43

M85i26c65h61a12l 43T22r78i16s27k84a 2480207542617

Kvalitni steak nepotrebuje marinadu. Po x letech experimentu a zkouseni ruznych receptu zasadne a pouze delam steak S&P - dobre maso, sul a pepr. Soli nesetrim - sul se pri grilovani a odpocinuti masa do steaku vsakne a zvyrazni chut masa. Nejlepe chutna stak pripraven na kvalitnim drevenem uhli.

(Studoval jsem gastronomii 5 let, za mlada jsem varil ruzne po svete)

+7/0
1.3.2015 18:50

I32g35o82r 94P24l59a52n36d55e14r 9767904346750

ale pouziva sa steak sa ma solit az po tepelnej uprave...on totiz tu stavu pusti..v tom case ked odpociva...urcite nesolit dopredu nie je cesky vynalez...

0/0
3.3.2015 15:54

L14u69k31a74s 27M94a29d84l34e 4970926597828

tady je to samej mistr kuchar,pod clankama z Brodu samej specialista pres kliftony,a  vo clankach z politiky ani nemluvim,

v Cesku davaj doktoraty z politologie asi sudicky;-)

+1/−1
1.3.2015 18:00

L38u53k75a65s 71N64e33m94e47c 7279980962254

.... samej mravokarce a hodnotitel druhych ...

+2/0
1.3.2015 18:05

J70a66n 23S34í56d38e44k 3877811518802

Je neuvěřitelné že takový člověk může vařit. Každý jen trochu slušný kuchař vám řekne: Maso na steak nikdy nesolit před opečením, až po. Jemu prostě osolený steak vyteče, tedy krev. Každý má svůj recept, ale solit předtím, to ať dělá raději šťouchané brambory.

+4/−15
1.3.2015 12:59

M15a96r70i26o 66T91r53n26k60a 6110343618210

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+4/0
1.3.2015 13:18

D79a74l82i57b27o96r 13P23r67o84c67h13á53z92k64a 5931248906852

No jo, ale ten přece vaření prd rozumí, páč se nedívá na české kulinářské hvězdy:-)

+1/0
1.3.2015 22:37

O44s25k13a88r 93K98o54v54a10ř31í80k 8397763436637

jaká krev? ;-D

+4/0
1.3.2015 13:45

P29a39v11e13l 15R32a25t39h11o82u12s41k97ý 6870989321

Stává

0/0
1.3.2015 13:49

M17i20r70o34s44l58a79v 67P33r97o58c68h67á62z86k73a 4752595108737

Přesně tak. Maso zásadně solit až na talíři!!!

+1/−2
1.3.2015 14:34

M83a88r82i39o 91T86r58n91k25a 6510233118420

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+3/0
1.3.2015 15:35

P80a17v80l36a 53N58o15v66á 3535358639910

Dobrý, se ale trochu opakujete, ne? Už jste se několikrát jasně vyjádřil, že jste expert.

0/0
2.3.2015 7:51

M41a52r24i44o 77T20r24n32k72a 6940423358810

Ja som nikde netvrdil ze som espert len my trvalo asi 1min googlovania aby som vyvratil expertom ze takto pripravuju steak sefkuchary na ostrovoch. Ked som pozeral ich relacie tak vzdy solili pred.

0/0
2.3.2015 8:15

M51a15r66i91o 19T40r82n16k55a 6650303168650

Som len reagoval na pana Sidka on sa zda byt expertom:)

0/0
2.3.2015 8:18

O56s24k78a32r 38K13o37v94a27ř49í11k 8177453906277

zvláštní.... Pohlreich řekl, že je to vlastně jedno. Takže by se měl chopit šťouchadla?

+3/0
1.3.2015 15:19

L57u43k84á92š 27Š76l62e60h85o43f54e60r 1583459685789

Plácáte nesmysly... Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Zdenda Pohlreichů, všichni solí steak před pečením ;-)

+5/0
1.3.2015 16:24
Foto

J56a13n 57K36o49v48a28ř56í58k 4225129382958

nejvíce mě dostanou lidé, kteří přijdou k nám do restaurace a chtějí pořádně propéct roštěnou, nebo rumpsteak, že minule to  bylo uvnitř růžové. pak se diví, že mají podrážku, kterou těžko rozkoušou.

+11/0
1.3.2015 12:03

P90a90v80e98l 20N73o13v58á32k 4203398395471

Nejvíc mě dostanou zaměstnanci restaurace,  kteří si myslí,  že existuje souvislost mezi stupněm propečení a tuhostí masa ;)

+9/−2
1.3.2015 12:14

O25n70d52ř69e81j 43S68t14a42r37o87c86h 5680303932454

A mohl byste tuto svoji geniální myšlenku použít i na běžné testování steaku, jestli je rare, medium a well-done pomocí stisknutých prstů a bříška od palce? Dohledáte si to u profi kuchařů, doporučují to všichni. Co myslíte, že se tím tlakem zjišťuje?

+3/0
1.3.2015 14:20

P74a69v27e50l 58N56o46v62á69k 4763458585141

Minul jste pointu. Jestli to někdo nemůže uzvykat, tak je to zejména kvalitou masa, ne tím, že je to well-done.

+1/−2
1.3.2015 18:33

P26e19t19r 79K41o87š69í41č56e61k 8321860485711

To máte nějaký zmatený. Do stejku kuchař dloube prstem jen tehdy, když se s ním předtím šťoural v nose, a potřebuje si ho utřít.

0/0
8.3.2015 23:21

D31a85v43i37d 37B73o64u68c29h73a21l 8949320289

To mne mnohem více překvapují zaměstnanci restaurací, kteří svůj pocit, jak má to jídlo vypadat, povyšují nad preference hosta, který to platí. Notabene, když zjevně používají suroviny či postupy, pomocí kterých nedokáží udělat steak na well done, aby se to dalo jíst...

+12/−2
1.3.2015 12:15

Vítězslav Kratochvíl 7732900679831

Kde je ta tvoje restaurace?

0/−1
1.3.2015 12:37

V14á84c36l93a37v 39P80o26u10s84t40k82a 3370731362

Také bych se takové rád vyhnul.

+2/−2
1.3.2015 12:51
Foto

J47a70n 40K89o92v94a93ř47í87k 4905639922568

To nebude problém, rezervace jsou na březen všechny využity ;-D

+1/0
1.3.2015 12:57

M15a35r25i44o 62T40r86n43k69a 6620163168720

Ked pouzijes kvalitne maso dobre pripravene a dozrete tak aj well done steak je jemny a nie je ako podrazka. Ked kupujete podrazky sa necuduj ze to hostom nechuti.

+3/−2
1.3.2015 13:21

P95a98v63e71l 35R50a72t18h92o55u14s82k18ý 6690739801

Kdyby měl to maso tak nekvalitní, tak nerozkoušou ani rare. Well done je prostě suchý a tužší, to neokecáte. To už si můžou dát hotovku.

+6/−1
1.3.2015 13:32

M71a48r96i76o 35T18r42n60k38a 6650703218590

Robi to vas reznik nejak takto?:

When I shop for beef, I want it to be really flavourful so I look for beef that’s been hung. Chefs and top butchers know that this maturing process, called hanging, is the secret to really tasty beef. Hanging or dry-ageing is the process in which beef on the bone is hung in a cool, dry atmosphere for up to 30 days. While a meat like pork should only be hung for five to seven days, beef really does benefit from this lengthy maturing. A hanging period of at least two weeks will make a difference, but for optimum results you really want beef that’s been hung for four weeks.

0/−1
1.3.2015 21:10

P36a70v36e86l 87R31a50t88h36o90u66s16k41ý 6270319881

Když si chci dát doma dobrý steak, kupju si zavaukovaný plátek, teď už nevím dodavatele, nějaký Německý, 399 Kč/kg. Podle popisu na obalu maso zrálo při 1°C pět týdnů. Steak je měkoučký a šťavnatý, ještě se mi nestalo, že by nebyl.

0/0
2.3.2015 10:06

P57a57v77e73l 95N81o35v44á33k 4983318385631

Nekecej, frajer. Radši začnete objednávat maso, který zákazník ukousne ve všech stupních propečení.  Já zvládnu servírovat maso doma, tak se přestaň vymlouvat na zákazníka.

0/−4
1.3.2015 18:36

P44a52v32e43l 53R56a47t42h85o91u58s30k59ý 6690859671

To nic není, tudle jsem měl tatarský biftek a ten byl syrový úplně! Hrůza.

+7/0
1.3.2015 13:37

T12o10m43á16š 75K22a62p81l61a73n 8543619523963

Pořiďte si Tefal Optigrill a ten steak budete mít vždy perfektní - samo si to ten steak změří a zváží ogriluje jej z obou stran přesně tak, aby byl tak jak chcete a za polovinu času.

0/−7
1.3.2015 10:22

H51e67l97e37n72a 26V96e74v98e54r14k11o40v41a 3199887

Tohle zvládne průměrný kuchař na litinové pánvi.Pokud má slušné maso.:-)

+6/0
1.3.2015 11:52

D75a23v73i38d 45B70o61u92c55h37a75l 8199790719

Když máte "slušné" maso a dobrý zdroj teploty. Sama litinová pánev je vám k ničemu, když to budete dělat například na sklokeramice, která vám nedodá dostatek tepla stabilně. Ideální je v takových podmínkách opravdu gril s dobrým výkonem, elektronika je k ničemu, udělat správně steak není žádné umění, po několika pokusech to musí zvládnout každý.

0/−2
1.3.2015 12:09

P93a72v86e34l 48N61o78v90á71k 4583938845121

Nedělejte z toho laboratorní záležitost. Dobrá pánev vám teplotu udrží i na sklokeramice. Rozpálit,  jednu stranu,  druhou, odležet, servírovat, hotovo. Cokoliv dalšího je šaškárna.

+8/0
1.3.2015 12:18

P68a17v30e17l 61S50o30u63č64e84k 7394322227325

A já jsem si vždycky myslel, že pokud chci být lékařem, musím ovládat medicínu, pokud chci být účetním, musím ovládat účetnictví, pokud chci být redaktorem, musím ovládat češtinu. Na iDnes očividně ne:) Dnes si tady čtu třetí článek a všechny mají hrubky:-/

+10/0
1.3.2015 9:34

J37a74n 78J69a69r97o88s 1739427160668

Pořiďte si Tefal Optigrill a článek bude vždy perfektní

+25/0
1.3.2015 11:19

D24a43v82i66d 85B75o75u90c86h30a54l 8129280309

Asi si připadáte vtipný? Měl byste na tom ještě pracovat...

0/−10
1.3.2015 12:02

M73i19c31h49a19l 39N66a68c44h82t24m25a42n69n 8277562737550

Jak vidno, jste zatím jediný, komu to vtipné nepřipadá;-)

+6/0
1.3.2015 12:41





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.