Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Steak jako dort. Pečte ho zprudka nadvakrát a dopékejte v troubě

Umíte připravit perfektní steak? Budete potřebovat prvotřídní maso, rozpálenou pánev (i troubu) a hodinky k odpočítávání času. Pokud chcete steak trochu jinak, než jste zvyklí, můžete vyzkoušet dva slavné steakové recepty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P32e33t10r 63K90o84š66í90č47e41k 8271910485541

Tak jsem si ten steak chtěl udělat, ale nepodařilo se mi splnit bod 1: "1. Požádejte řezníka o plátky z roštěné s krásným mramorováním (ideálně uzrálé nasucho) vysoké 3 cm o hmotnosti 225 g.".

Řezník se sice snažil, ale i když jsem mu toleroval u té výšky i 1 milimetr víc nebo míň (měl jsem sebou šupleru), do té váhy 225 gramů se prostě nedokázal trefit. Nakonec mě asi po půlhodině vyhodil, a já zůstal hladovej. Příště půjdu k nějakýmu šikovnějšímu, nebo trpělivějšímu.

0/0
8.3.2015 23:07

P76a46v87l17a 27N11o13v87á 3465958309810

Od Jamieho Olivera jsem také vyzkoušela obrácený postup. Steak z kvalitního masa připravit dle standartního postupu... nesolit, nepepřit, nemarinovat, ale poté, co sundáme z grilu teprrve do připravené marinády nechat odpočinout - olej, sůl, bylinky. Taky je to pecka, trochu jiná chuť...

0/0
2.3.2015 9:00

Z13d43e95n21ě32k 51T81e96s93n59e75r 1636391819563

Dobrý steak je lahůdka...ale...je potřeba vůbec ta pánev?:) Na můj vkus skoro ne - mám rád dost krvavé;) čerstvě mletá mořská sůl a čerstvě mletý zelený pepř stačí;)

+2/0
2.3.2015 7:54

M72i37c54h60a48e37l 16F23i25š34a46r 4398843173859

Hovezi steak "well done" je asi jako nechat si ohrat polevku gazpacho...

+6/0
2.3.2015 0:00

M37a78r80e87k 51T70ů78m25a 4882458936542

Hlavně je třeba mít pořádnou pánev, na keramickou nebo teflonovou zapomeňte!

0/0
1.3.2015 22:36
Foto

M93a11t82e58j 35S70u37k75e42n85i56k 9924752881275

Steak vždy solím až po upečený. Ale dása aj pred prečením. Len zásadne sa musí použiť hrubozrnná soľ. Nikdy nie obyčajnou posoliť lebo potom ozaj steak nie je taký dobrý. Na panvici ale záleží najviac. Obyčajnou hliníkovou to nie je ono. Dobrá panvica musí mať aspoň kilo.

+7/0
1.3.2015 19:44

R70o74m91a66n 73K21u65b80a93l75a 8867200772

No ja si v CR dam gulas a svickovou, steak jim doma v Capital Grille nebo Ruth's Chris... Jinak nas dobry znamy ktery tady vlastni jednu z nejlepsich restauraci a myslim si ze jidlu rozumi mel odvahu a dal si steak v Cowboys Steaks v Praze a rikal ze tam z toho vsichni delali velkou vedu a vysledek uplne prumerny steak...;-D

0/0
1.3.2015 18:51

M57i48c19h65a93l 42T14r40i65s98k75a 2110197742107

Pro ty, co steak nesoli, resp. soli po uprave - je to naprosta, ale naprosta pitomost. Projdete si recepty ze zemi, kde umi steaky nejlepe - argentina, brazilie, usa, japonsko apod. Vsude soli pred upravou. Grilovani seaku je tak rychla uprava, ze k zadnemu vysuseni masa nemuze dojit. Je to cesky nesmysl, ktery nema zadne gastronomicke opodstatneni a nikde se nepouziva!

+10/−1
1.3.2015 18:30

P79a84v15e97l 33N98o14v32á31k 4703828875231

Nemělo by se solit dlouho před úpravou. Takže marinovat bez soli. Jestli ale osolím těsně před nebo těsně po samozřejmě nemůže být rozdíl.

0/−1
1.3.2015 18:43

M16i16c70h24a91l 79T37r32i29s62k60a 2700587602717

Kvalitni steak nepotrebuje marinadu. Po x letech experimentu a zkouseni ruznych receptu zasadne a pouze delam steak S&P - dobre maso, sul a pepr. Soli nesetrim - sul se pri grilovani a odpocinuti masa do steaku vsakne a zvyrazni chut masa. Nejlepe chutna stak pripraven na kvalitnim drevenem uhli.

(Studoval jsem gastronomii 5 let, za mlada jsem varil ruzne po svete)

+7/0
1.3.2015 18:50

I98g90o57r 98P20l85a94n88d76e63r 9217734356260

ale pouziva sa steak sa ma solit az po tepelnej uprave...on totiz tu stavu pusti..v tom case ked odpociva...urcite nesolit dopredu nie je cesky vynalez...

0/0
3.3.2015 15:54

L48u82k16a28s 97M33a94d83l82e 4310806517808

tady je to samej mistr kuchar,pod clankama z Brodu samej specialista pres kliftony,a  vo clankach z politiky ani nemluvim,

v Cesku davaj doktoraty z politologie asi sudicky;-)

+1/−1
1.3.2015 18:00

L27u33k43a49s 71N36e14m41e73c 7719710122274

.... samej mravokarce a hodnotitel druhych ...

+2/0
1.3.2015 18:05

J27a38n 17S13í28d54e20k 3837451568422

Je neuvěřitelné že takový člověk může vařit. Každý jen trochu slušný kuchař vám řekne: Maso na steak nikdy nesolit před opečením, až po. Jemu prostě osolený steak vyteče, tedy krev. Každý má svůj recept, ale solit předtím, to ať dělá raději šťouchané brambory.

+4/−15
1.3.2015 12:59

M72a34r65i86o 25T68r75n56k39a 6670713548370

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+4/0
1.3.2015 13:18

D90a83l68i93b51o75r 21P13r10o79c93h86á80z63k75a 5701678446702

No jo, ale ten přece vaření prd rozumí, páč se nedívá na české kulinářské hvězdy:-)

+1/0
1.3.2015 22:37

O90s70k24a15r 49K87o71v96a25ř41í43k 8557713116267

jaká krev? ;-D

+4/0
1.3.2015 13:45

P29a59v60e67l 17R33a52t41h91o40u78s16k60ý 6920159881

Stává

0/0
1.3.2015 13:49

M93i96r79o83s23l84a43v 79P31r53o60c79h69á53z18k92a 4702615148257

Přesně tak. Maso zásadně solit až na talíři!!!

+1/−2
1.3.2015 14:34

M12a59r21i28o 59T78r83n36k43a 6370783918350

Gordon Ramsay suggests sprinkling black pepper and sea salt onto a plate, then pressing the meat into the seasoning moments before placing it into the pan.

+3/0
1.3.2015 15:35

P46a45v75l87a 86N40o84v78á 3385248569530

Dobrý, se ale trochu opakujete, ne? Už jste se několikrát jasně vyjádřil, že jste expert.

0/0
2.3.2015 7:51

M81a86r82i46o 18T53r56n76k13a 6380823778290

Ja som nikde netvrdil ze som espert len my trvalo asi 1min googlovania aby som vyvratil expertom ze takto pripravuju steak sefkuchary na ostrovoch. Ked som pozeral ich relacie tak vzdy solili pred.

0/0
2.3.2015 8:15

M15a38r57i10o 52T52r61n34k42a 6330773298150

Som len reagoval na pana Sidka on sa zda byt expertom:)

0/0
2.3.2015 8:18

O39s76k35a85r 87K12o66v46a72ř94í47k 8287883806117

zvláštní.... Pohlreich řekl, že je to vlastně jedno. Takže by se měl chopit šťouchadla?

+3/0
1.3.2015 15:19

L88u95k63á66š 55Š82l58e81h83o36f84e61r 1313209575189

Plácáte nesmysly... Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Zdenda Pohlreichů, všichni solí steak před pečením ;-)

+5/0
1.3.2015 16:24
Foto

J63a40n 77K76o30v90a25ř36í25k 4415569192908

nejvíce mě dostanou lidé, kteří přijdou k nám do restaurace a chtějí pořádně propéct roštěnou, nebo rumpsteak, že minule to  bylo uvnitř růžové. pak se diví, že mají podrážku, kterou těžko rozkoušou.

+11/0
1.3.2015 12:03

P39a21v71e51l 72N37o78v65á31k 4463568565911

Nejvíc mě dostanou zaměstnanci restaurace,  kteří si myslí,  že existuje souvislost mezi stupněm propečení a tuhostí masa ;)

+9/−2
1.3.2015 12:14

O97n10d35ř79e55j 87S63t41a16r49o22c59h 5200723692474

A mohl byste tuto svoji geniální myšlenku použít i na běžné testování steaku, jestli je rare, medium a well-done pomocí stisknutých prstů a bříška od palce? Dohledáte si to u profi kuchařů, doporučují to všichni. Co myslíte, že se tím tlakem zjišťuje?

+3/0
1.3.2015 14:20

P34a98v72e66l 52N72o64v43á88k 4933418905861

Minul jste pointu. Jestli to někdo nemůže uzvykat, tak je to zejména kvalitou masa, ne tím, že je to well-done.

+1/−2
1.3.2015 18:33

P26e83t30r 83K32o89š88í55č69e53k 8911770845881

To máte nějaký zmatený. Do stejku kuchař dloube prstem jen tehdy, když se s ním předtím šťoural v nose, a potřebuje si ho utřít.

0/0
8.3.2015 23:21

D98a22v41i98d 66B41o40u32c72h88a14l 8299430669

To mne mnohem více překvapují zaměstnanci restaurací, kteří svůj pocit, jak má to jídlo vypadat, povyšují nad preference hosta, který to platí. Notabene, když zjevně používají suroviny či postupy, pomocí kterých nedokáží udělat steak na well done, aby se to dalo jíst...

+12/−2
1.3.2015 12:15

7452850249951

Kde je ta tvoje restaurace?

0/−1
1.3.2015 12:37

V76á24c31l29a37v 37P29o83u24s77t80k16a 3930811622

Také bych se takové rád vyhnul.

+2/−2
1.3.2015 12:51
Foto

J73a51n 11K89o36v10a59ř64í52k 4945269642878

To nebude problém, rezervace jsou na březen všechny využity ;-D

+1/0
1.3.2015 12:57

M32a52r68i54o 56T25r63n62k69a 6710833218240

Ked pouzijes kvalitne maso dobre pripravene a dozrete tak aj well done steak je jemny a nie je ako podrazka. Ked kupujete podrazky sa necuduj ze to hostom nechuti.

+3/−2
1.3.2015 13:21

P52a62v59e25l 77R16a50t55h90o65u55s58k23ý 6460229701

Kdyby měl to maso tak nekvalitní, tak nerozkoušou ani rare. Well done je prostě suchý a tužší, to neokecáte. To už si můžou dát hotovku.

+6/−1
1.3.2015 13:32

M36a12r71i48o 96T40r54n32k33a 6900403298920

Robi to vas reznik nejak takto?:

When I shop for beef, I want it to be really flavourful so I look for beef that’s been hung. Chefs and top butchers know that this maturing process, called hanging, is the secret to really tasty beef. Hanging or dry-ageing is the process in which beef on the bone is hung in a cool, dry atmosphere for up to 30 days. While a meat like pork should only be hung for five to seven days, beef really does benefit from this lengthy maturing. A hanging period of at least two weeks will make a difference, but for optimum results you really want beef that’s been hung for four weeks.

0/−1
1.3.2015 21:10

P12a66v89e74l 83R46a10t48h73o87u74s19k95ý 6660969201

Když si chci dát doma dobrý steak, kupju si zavaukovaný plátek, teď už nevím dodavatele, nějaký Německý, 399 Kč/kg. Podle popisu na obalu maso zrálo při 1°C pět týdnů. Steak je měkoučký a šťavnatý, ještě se mi nestalo, že by nebyl.

0/0
2.3.2015 10:06

P41a20v13e91l 35N66o98v45á24k 4833968405351

Nekecej, frajer. Radši začnete objednávat maso, který zákazník ukousne ve všech stupních propečení.  Já zvládnu servírovat maso doma, tak se přestaň vymlouvat na zákazníka.

0/−4
1.3.2015 18:36

P34a47v86e57l 53R33a74t80h74o75u45s72k96ý 6480369611

To nic není, tudle jsem měl tatarský biftek a ten byl syrový úplně! Hrůza.

+7/0
1.3.2015 13:37

T52o40m42á44š 90K23a86p48l92a35n 8123319753893

Pořiďte si Tefal Optigrill a ten steak budete mít vždy perfektní - samo si to ten steak změří a zváží ogriluje jej z obou stran přesně tak, aby byl tak jak chcete a za polovinu času.

0/−7
1.3.2015 10:22

H86e16l73e24n36a 10V27e65v71e90r26k45o64v73a 3409937

Tohle zvládne průměrný kuchař na litinové pánvi.Pokud má slušné maso.:-)

+6/0
1.3.2015 11:52

D85a39v46i91d 83B50o62u49c22h46a97l 8939310509

Když máte "slušné" maso a dobrý zdroj teploty. Sama litinová pánev je vám k ničemu, když to budete dělat například na sklokeramice, která vám nedodá dostatek tepla stabilně. Ideální je v takových podmínkách opravdu gril s dobrým výkonem, elektronika je k ničemu, udělat správně steak není žádné umění, po několika pokusech to musí zvládnout každý.

0/−2
1.3.2015 12:09

P11a98v89e86l 69N71o58v69á48k 4193958805481

Nedělejte z toho laboratorní záležitost. Dobrá pánev vám teplotu udrží i na sklokeramice. Rozpálit,  jednu stranu,  druhou, odležet, servírovat, hotovo. Cokoliv dalšího je šaškárna.

+8/0
1.3.2015 12:18

P26a98v35e48l 56S53o16u94č64e39k 7904482337665

A já jsem si vždycky myslel, že pokud chci být lékařem, musím ovládat medicínu, pokud chci být účetním, musím ovládat účetnictví, pokud chci být redaktorem, musím ovládat češtinu. Na iDnes očividně ne:) Dnes si tady čtu třetí článek a všechny mají hrubky:-/

+10/0
1.3.2015 9:34

J61a76n 38J15a94r24o69s 1909357570948

Pořiďte si Tefal Optigrill a článek bude vždy perfektní

+25/0
1.3.2015 11:19

D12a81v34i47d 30B50o21u44c34h63a23l 8729890539

Asi si připadáte vtipný? Měl byste na tom ještě pracovat...

0/−10
1.3.2015 12:02

M87i35c85h71a17l 50N63a12c20h80t41m43a23n80n 8207572907500

Jak vidno, jste zatím jediný, komu to vtipné nepřipadá;-)

+6/0
1.3.2015 12:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.