- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Samozrejme, ze nejdulezitejsi je nenechat si vnutit vsechno, co reznik nabidne.
Pri nedavne navsteve v Praze jsem chtela v jedne Zemanove prodejne koupit asi pulku z kusu veprove panenky na pulte, ktery odhadem vazil neco pres kilo.
Pani okamzite upopzornila, ze mi proda jen ten zadni uzky kousek, protoze jinak by ten zbytek neprodala.
Aha, tak ja mela byt ten hlupak, co vezme za vdek uzkym koncem, zatimco reznice si necha ten pekny pro nekoho jineho?
Odesla jsem bez koupe.
Tak já mám za rohem řeznictví pana Turka v Jindřišské ul. Praha 1, které není sice tak trendy jako u pana Kšány st. i jun.(také znám), ale nemohu si ho vynachválit. Kupuji tam, co mi doporučí, mají skvělý lahůdkový pult, polední polévky, paštiky, personál mi vždy poradí co a jak.
Tzv. ochranná atmosféra u balíčkovaného masa je tvořena kyslíkem. Maso díky němu zůstává krásně růžovoučké. O ochraně nemůže být ovšem řeč.
Omyl:
Při balení v atmosféře ochranného plynu se pro červené maso využívá zvýšená koncentrace kyslíku (60-80 %), aby se dosáhlo červené barvy masa, zvýšená koncentrace oxidu uhličitého 20 – 30 %, k inhibici aerobních bakterií a až 20 % dusíku.
A na kterém poli v Přešticích se ta prasátka pěstují, paní Červená? OMG!
Vždyť tam není o polích v Přešticích ani slovo.
Chtěl bych vidět tukem prorostlou panenku, redaktorko.
Zas budou lidé v diskuzi opravovat ty nebetyčné bejkárny, kterých jsou schopní se redaktoři dopustit. Ach jo...
No, já nevím. Umět dobře vařit znamená taky se mj. vyznat v mase. Takže pokud víte, že chcete udělat třeba dobrý guláš, tak byste taky měli tušit, co za maso k tomu potřebujete. Nevěřím, že člověk, který netuší, že guláš je nejlepší z kližky, ho pak dokáže dobře připravit, i kdyby se řezník přetrh s nejlepším kouskem, co tam má.
A k těm supermarketům - hodně právě záleží na tom, jaké maso chcete. Pěknou krkovičku na řízek koupíte v podstatě kdekoliv, kdo se v mase vyzná, to pozná od pohledu, a leckdy je v těch supermarketech lepší, než v nějakém obyč řeznictví. Pár dobrých řezníků je, ale popravdě ještě člověk potkává spíš ty, kteří když vidí, že tomu prdlajs rozumíte, tak vám nabalí něco, co by mu jiný hodil na hlavu, výběr nulový. A jezdit třikrát týdně někam do horoucích pekel taky není úplně praktické.
Tak bych byla spíš pro osvětu, aby se v mase vyznal i běžný kuchař a donutil tak svého řezníka na rohu prodávat lepší zboží.
Souhlasím. Nejdůležitější je vzdělaný spotřebitel. U toho je pak jedno, jestli bude nakupovat v hyper-super nebo u řezníka. Ví co chce, ví jak to poznat (tenhle problém mám třeba i u exotického ovoce, kdy někdy nejsem schopen 100 % určit, jestli je zralé nebo už shnilé) a třeba i ví, kolik by to asi tak mělo stát (aby se nenechal natáhnout - tenhle problém vidím třeba ve specializovaných prodejnách sýrů, kde je cena identických sýrů oproti hyper-super nebo Makru dvojnásobná i vyšší).
Radit jen to, že je lepší kupovat u řezníka, než v hyper-super je na nic. Ten řezník může neznalému vnutit ještě větší zmetek, než koupí v tom hyper-super.
Maso si kupuji u "starého" Kšány na Patočkové a pro stařené si jezdím k "mladému" Kšánovi do Dlouhé. Oba jsou řezníci par excellence
Akorát "starej" by na hubu potřeboval zbrojní pas . Ale člověk se ve frontě zase pobaví. Jednoznačně stojí za to si k němu zajet a mačkat se v malym krámku.
vůbec nechci dělat Romanovi reklamu, protože to nepotřebuje ... ale jeho reportáže dostupné na Streamu.cz (Jídlo s.r.o.) jsou tak kvallitní, že by si snad zasloužily i odvysílání na nějaké celoplošné TV ... i když jde o relativně krátké reportáže
Souhlasím. Jenom bych uvítala v jeho pořadech trochu víc objektivity. Přijde mi, že když se jemu konkrétně něco líbí, tak to dává opravdu hodně najevo. Kolikrát ty velkovýrobny nedělají věci špatně, ale z těch malých je nadšený mnohem více. Třeba u dílu s pivem, jsem to moc nechápala, když se Matuška, ač mi chutná, dělá z granulátu.
Pokud jde o supermarkety, souhlasím s volbou Makro - Globus - MaS a ještě bych na některé druhy masa přidal Lidl. Mimochodem, jejich mleté jako jediné uspělo v aktuálním dTestu...
Ale nejlepší volba je dobrý řezník. A v Praze ten výběr celkem je. Např. Görgel, Hudera, Kšána, TRMS, amaso, ...
Máte tipy na další dobré pražské řezníky?
U nás nakupujeme maso většinou v Globusu. Nicméně jsme měli možnost vyzkoušet nedávno TRMS a spokojeni jsme byli velmi. Člověk fakt nemusí mít maso na talíři denně. Za kvalitu si připlatíte, ale výsledek je vidět na první pohled už v obchodě a potom samozřejmě na talíři...
Tak to že vepřové nemusí zrát je nesmysl, doporučuje se týden - ne několik týdnů jak u hovězího - ale zrát by mělo. Prostě vepřové jíst buď hned po porážce - klasická zabíjačka - nebo po zrání.
A to že čestr je nějaké výjimečné plemeno na fajnové maso je jen marketingový nesmysl pražských rádoby hogo fogo restaurací, které se snaží navodit dojem že je to tradiční krajová specialita za kterou je potřeba si připlatit. NENÍ! Je to naprosto průměrné plemeno s kombinovanou užitkovostí (to znamená i na mléko) vycházející ze Simentalu - stejně jako celá řada evropských kombinovaných plemen. Čistému masnému plemeni konkuruje těžko. Tím neříkám že je špatné - to vůbec ne.