Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Profíci radí: hovězí maso nesmí být čerstvé, vepřové raději s tukem

Roman Vaněk gastronomií žije, Hynek Vávra vaří ve vlastní restauraci a Ondřej Vlašaný se stará o obchod s kvalitním masem. Jsou to muži, kteří vědí, jak poznat dobré maso a kde ho koupit. A neostýchají se poradit i vám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

C82a26r34m91e63n 90K75e29l28l86i84e 8101591441808

Samozrejme, ze nejdulezitejsi je nenechat si vnutit vsechno, co reznik nabidne.

Pri nedavne navsteve v Praze jsem chtela v jedne Zemanove prodejne koupit asi pulku z kusu veprove panenky na pulte, ktery odhadem vazil neco pres kilo.

Pani okamzite upopzornila, ze mi proda jen ten zadni uzky kousek, protoze jinak by ten zbytek neprodala.

Aha, tak ja mela byt ten hlupak, co vezme za vdek uzkym koncem, zatimco reznice si necha ten pekny pro nekoho jineho?

Odesla jsem bez koupe.

0/0
4.3.2015 3:34

L91u78c72i21e 93B21a29r47t41o34ň33o77v32á 5140268177825

Tak já mám za rohem řeznictví pana Turka v Jindřišské ul. Praha 1, které není sice tak trendy jako u pana Kšány st. i jun.(také znám), ale nemohu si ho vynachválit. Kupuji tam, co mi doporučí, mají skvělý lahůdkový pult, polední polévky, paštiky,  personál mi vždy poradí co a jak.

0/0
5.2.2015 18:13

J82a47n 50F44r36o54l47í34k 6396960645284

Tzv. ochranná atmosféra u balíčkovaného masa je tvořena kyslíkem. Maso díky němu zůstává krásně růžovoučké. O ochraně nemůže být ovšem řeč.;-)

0/0
5.2.2015 16:09

V18í79t55ě21z52s62l27a27v 55Č90a47c61k80ý 4682790554808

Omyl:

Při balení v atmosféře ochranného plynu se pro červené maso využívá zvýšená koncentrace kyslíku (60-80 %), aby se dosáhlo červené barvy masa, zvýšená koncentrace oxidu uhličitého 20 – 30 %, k inhibici aerobních bakterií a až 20 % dusíku.

+1/0
5.2.2015 20:26

A64n69d73y 12K91o38p90e73c37k29á 6776472591131

A na kterém poli v Přešticích se ta prasátka pěstují, paní Červená? OMG!:-/

0/0
5.2.2015 13:59

V46í91t66ě62z97s68l58a90v 40Č89a86c90k17ý 4512710184258

Vždyť tam není o polích v Přešticích ani slovo.:-/

0/0
5.2.2015 14:33

M12i62l87a91n 62T67r50i69b54u98č24e30k 5864797244840

Ona to toitž   autorka již opravila. V původním článku bylo o tom, že se "pěstují v Přešticích" což je samozřejmě blbost. Protože na to jsem  upozorňoval již dole. Pěstují se rostliny, zvířata se chovají.

Takže to někdo opravil a vznikl takovýto slovosled: "sáhněte po maso z přeštických prasátek. "

Ono to vypadá, že někdo opravil jen část, nepřečetl to po sobě a poslal opět na web Rv

+1/0
5.2.2015 14:43

V64í73t30ě55z31s63l47a72v 12Č21a14c33k78ý 4982420464418

Tak to jóó :-)

0/0
5.2.2015 14:47

J86a40n17a 41S38t75e63h98l19í75k95o33v88á 2309420900916

;-D taky jsem kdysi znala pani, která pěstovala králíky...

+1/0
5.2.2015 16:46

M31a83t37o11u27š 43B32á27r41t21a 4296150166368

Chtěl bych vidět tukem prorostlou panenku, redaktorko.

+4/0
5.2.2015 13:27

A21n18d82y 56K44o85p85e28c42k43á 6256232311191

Zas budou lidé v diskuzi opravovat ty nebetyčné bejkárny, kterých jsou schopní se redaktoři dopustit. Ach jo...

0/0
5.2.2015 14:03

A95n48d22y 93K56o82p74e53c26k97á 6956472851571

Resp. budou muset. Kéž by se někdy v redakci iDnesu objevil někdo, kdo rozumí tomu, o čem píše...

+1/0
5.2.2015 14:04

P11e74t46r 65H85a58n64á22k 8691244366647

zkuste Kasika na Technetu ;-)

+1/0
6.2.2015 14:01

M79a22r11t80i65n40a 57T14r84o96j95a15n82o96v39á 5723958875

No, já nevím. Umět dobře vařit znamená taky se mj. vyznat v mase. Takže pokud víte, že chcete udělat třeba dobrý guláš, tak byste taky měli tušit, co za maso k tomu potřebujete. Nevěřím, že člověk, který netuší, že guláš je nejlepší z kližky, ho pak dokáže dobře připravit, i kdyby se řezník přetrh s nejlepším kouskem, co tam má.

A k těm supermarketům - hodně právě záleží na tom, jaké maso chcete. Pěknou krkovičku na řízek koupíte v podstatě kdekoliv, kdo se v mase vyzná, to pozná od pohledu, a leckdy je v těch supermarketech lepší, než v nějakém obyč řeznictví. Pár dobrých řezníků je, ale popravdě ještě člověk potkává spíš ty, kteří když vidí, že tomu prdlajs rozumíte, tak vám nabalí něco, co by mu jiný hodil na hlavu, výběr nulový. A jezdit třikrát týdně někam do horoucích pekel taky není úplně praktické.

Tak bych byla spíš pro osvětu, aby se v mase vyznal i běžný kuchař a donutil tak svého řezníka na rohu prodávat lepší zboží.

+20/−1
5.2.2015 9:11
Foto

P98a61t20r41i11k 43C47h76r37z 4738179312119

Souhlasím. Nejdůležitější je vzdělaný spotřebitel. U toho je pak jedno, jestli bude nakupovat v hyper-super nebo u řezníka. Ví co chce, ví jak to poznat (tenhle problém mám třeba i u exotického ovoce, kdy někdy nejsem schopen 100 % určit, jestli je zralé nebo už shnilé) a třeba i ví, kolik by to asi tak mělo stát (aby se nenechal natáhnout - tenhle problém vidím třeba ve specializovaných prodejnách sýrů, kde je cena identických sýrů oproti hyper-super nebo Makru dvojnásobná i vyšší).

Radit jen to, že je lepší kupovat u řezníka, než v hyper-super je na nic. Ten řezník může neznalému vnutit ještě větší zmetek, než koupí v tom hyper-super.

+3/0
5.2.2015 12:24

P55a17v97e27l 62N82o11v71á41k 4663728555291

Patriku, superexpete na vsechno, garantuju ti, ze o exotickem ovoci vis kulovy.

0/−2
5.2.2015 21:48

V18í16t18ě81z73s66l25a63v 40Č38a34c17k25ý 4222800144298

Zkoušela jste udělat guláš z loupané plece? Už nikdy kližku nekoupíte :-)

+1/0
5.2.2015 12:37

M25a13r50t59i29n76a 19T88r17o70j49a79n11o43v57á 5573988705

Asi koupím.:-) Loupané plece je na guláš škoda.

+3/0
5.2.2015 13:02

V16í19t63ě28z87s23l94a47v 35Č33a60c47k29ý 4702420164598

Proč škoda? Je to mnohem kvalitnější maso a hlavně je levnější. Z kližky mě Kšána vyléčil okamžitě :-) Od té doby už jedině loupanou plec a když chci ještě lepší, tak karabáček.

0/0
5.2.2015 13:54
Foto

L13u85b91o78š 32H16a94n86u31s 4497277451742

Neexistuje nic lepšího na guláš, než kližka. To je jasný.;-D

0/0
23.2.2015 14:15
Foto

P37e98t59r16a 84H48a19j18s55k56á 6106535513426

Kližka je fajn. Mám ji moc ráda. Ale zkusila jste někdy gulášek z hovězích líček? Panečku, to bylo něco!!!

+2/0
5.2.2015 14:56

V48í92t88ě23z82s10l68a42v 24Č35a74c52k62ý 4842730404488

No jéje, to je žranice :-) Jen škoda té ceny, ale stojí to za to :-)

0/0
5.2.2015 16:01
Foto

L32u69b72o87š 11H87a60n37u73s 4507547591162

Líčka "bohužel" zpopularizoval Pohlreich do té míry, že šla cenově hodně skokově nahoru.

0/0
23.2.2015 14:17

V16í61t83ě66z55s96l76a38v 68Č95a88c44k20ý 4452330834798

Maso si kupuji u "starého" Kšány na Patočkové a pro stařené si jezdím k "mladému" Kšánovi do Dlouhé. Oba jsou řezníci par excellence R^

+6/−1
5.2.2015 8:17

R75o93b29e81r57t 90P65a68c18i53n65a 7534199225661

Akorát "starej" by na hubu potřeboval zbrojní pas ;-DR^. Ale člověk se ve frontě zase pobaví.  Jednoznačně stojí za to si k němu zajet a mačkat se v malym krámku.

+2/0
5.2.2015 9:23

V54í63t96ě10z12s17l34a66v 34Č85a48c12k27ý 4892340584918

Starej tu hubu nezastaví :-) Ale pobaví a i velmi dobře poradí. 

Nejvíc mě baví, když tam přijde ženská koupit manželovi maso a sama ho nejí. Paní, čuchněte jak to maso krásně voní. Paní zezelená a je ráda že se drží na nohou :-D

+2/0
5.2.2015 9:28

R41o84b16e44r24t 82P31a81c17i72n35a 7254299465121

Tam člověk vleze, že chce půl kila na polévku. Nechá tam 350, odchází spokojený  a má plnou tašku dobrot. :-)

+5/0
5.2.2015 9:30

E37v79a 89D53r91o23z70d22o31v39á 7329807555825

Takové obchody mám moc ráda. To samé se stává u Sváčka. Chci kousek dobré šunky na večeři a najednou mám plnou tašku dobrot, peněženku prázdnou a velmi dobrý pocit, který trvá až do té doby než to všechno sním. :-)

+6/0
5.2.2015 9:56

V40e11r83o67n27i50k91a 32H42r94o70z65n25á 9958722203830

Baštit to jo! ;-D Když je co baštit,tak na tý peněžence tolik nebazírujte.;-D

0/0
5.2.2015 17:59

J12a14n40a 39S90t74e15h22l88í13k14o25v89á 2319680600696

;-D

0/0
5.2.2015 16:49

S85a42m 13S44e73l62d71r35i95c32k 8361517312485

Vítku, tak to bylo super! R^ ;-D

0/0
1.3.2015 10:26

R79o35b67e66r64t 59P19a29c27i81n63a 7854219105561

Sorry to mělo být +

0/0
5.2.2015 9:23

N36a82t81á61l21i79a 82S88y24r50ů43č54k95o87v40á 8418581272765

Stary Ksana je king!!! Pod dva litry nam nikdy nedovoli odejit :-) A pri 5 lidech v krame o 25 m2 je to fronta na hodinu :-) Minule rekl, ze se nechce chlubit, ale kdyby vyudil nasady od kostat, tak je pravdepodobne proda ??

+1/0
5.2.2015 10:18

P18e91t63r 78C46e22r88v60e73n46y 1783230525

haha to sem tam taky byl (nebo to rika casto :)

+1/0
5.2.2015 11:33

M51a18r24e68k 50V40o30k90á52l 1516854145539

vůbec nechci dělat Romanovi reklamu, protože to nepotřebuje ... ale jeho reportáže dostupné na Streamu.cz (Jídlo s.r.o.) jsou tak kvallitní, že by si snad zasloužily i odvysílání na nějaké celoplošné TV ... i když jde o relativně krátké reportáže

+17/0
5.2.2015 7:48

P78a36v39l12a 40N29o40v24á 3225258939340

Souhlasím. Jenom bych uvítala v jeho pořadech trochu víc objektivity. Přijde mi, že když se jemu konkrétně něco líbí, tak to dává opravdu hodně najevo. Kolikrát ty velkovýrobny nedělají věci špatně, ale z těch malých je nadšený mnohem více. Třeba u dílu s pivem, jsem to moc nechápala, když se Matuška, ač mi chutná, dělá z granulátu.

+1/0
5.2.2015 8:39

J63a83n 13J87a29n20e76č38e53k 9930313510616

Pro celoplošnou televizi by ovšem měl ubrat "ty kráso", "šmakulády" a "kamarádi drazí" ;-)

+3/−1
5.2.2015 10:18

M27a15r75e67k 92V33o22k48á26l 1306464185879

jj, to je pravda ... ale to by určitě zvládnul ... :-)

+1/0
5.2.2015 11:58

M41a35r44t26i21n 16P83r48o19k25o18p 7752572278328

Pokud jde o supermarkety, souhlasím s volbou Makro - Globus - MaS a ještě bych na některé druhy masa přidal Lidl. Mimochodem, jejich mleté jako jediné uspělo v aktuálním dTestu... 

Ale nejlepší volba je dobrý řezník. A v Praze ten výběr celkem je. Např. Görgel, Hudera, Kšána, TRMS, amaso, ...

Máte tipy na další dobré pražské řezníky?

+4/0
5.2.2015 7:48

M49a89r17i29e 34H12r74č46k92o69v63á 7762280873254

U nás nakupujeme maso většinou v Globusu. Nicméně jsme měli možnost vyzkoušet nedávno TRMS a spokojeni jsme byli velmi. Člověk fakt nemusí mít maso na talíři denně. Za kvalitu si připlatíte, ale výsledek je vidět na první pohled už v obchodě a potom samozřejmě na talíři...

+2/0
5.2.2015 8:14

J19i63r16i 71F60i17n17k 6847439197358

Tak to že vepřové nemusí zrát je nesmysl, doporučuje se týden - ne několik týdnů jak u hovězího - ale zrát by mělo. Prostě vepřové jíst buď hned po porážce - klasická zabíjačka - nebo po zrání.

A to že čestr je nějaké výjimečné plemeno na fajnové maso je jen marketingový nesmysl pražských rádoby hogo fogo restaurací, které se snaží navodit dojem že je to tradiční krajová specialita za kterou je potřeba si připlatit. NENÍ! Je to naprosto průměrné plemeno s kombinovanou užitkovostí (to znamená i na mléko) vycházející ze Simentalu - stejně jako celá řada evropských kombinovaných plemen. Čistému masnému plemeni konkuruje těžko. Tím neříkám že je špatné - to vůbec ne.

+2/0
5.2.2015 7:24
Foto

P88a63t61r19i84k 13C32h17r54z 4878909642219

Já bych někdy chtěl potkat toho vychvalovaného řezníka. Po cestě z práce mám možnost se stavit v hyper-super, nebo u řezníka. Někdy udělám to, někdy ono. Zatímco s tím hypermarketem nemám nikdy potíže, vždy tam koupím co potřebuji, k řezníkovi chodím minimálně - vyšší ceny, menší výběr a nádavkem přidá ještě "blbý kecy" typu "to chcete jen jeden plátek, to se moc nenajíte,..."

+2/−5
5.2.2015 7:04

R84o53b18e90r81t 80P72a71c32i47n22a 7804979435141

Tak u Kšány rozdíly v ceně nejsou nijak vysoké. Pracoval jsem kousek od jeho krámku a chodil jsem tam často. Nikdy žádná nespokojenost. Akorát si člověk musí hlídat, co všechno mu prodá. Ukecal by i mrtvolu. ;-)  Ale vždy na samé dobré věci.

Jinak Globus a někdy Makro. Ale třeba obyč hovězí z Globusu bývá o dost lepší než z Makra.

+2/0
5.2.2015 9:29

V36í10t57ě72z93s67l61a58v 60Č37a93c39k34ý 4632980784128

Proč blbý kecy? Je to jeho práce, je tam od toho aby prodával. Vy když budete mít krám, tak budete lidem říkat: "paní neberte si toho tolik, budete tlustá jak prase. Jděte radši do fitka." Co?

0/0
5.2.2015 16:04
Foto

P48a53t62r28i92k 77C97h50r37z 4798719782379

A to je právě na tom obchodníkovi, aby poznal, jestli na to ten zákazník má náladu. Asi to má každý jinak, ale já, když jdu večer unavený z práce, tak fakt nemám náladu na to, aby mi někdo krizitoval můj nákup. A to je jeden z těch důvodů, proč raději nakupuji v super-hyper. balíček s kýženým zbožím si v klidu vyberu, prohlédnu a nikdo mi do toho nekafrá - a když náhodou nemají balíček s odpovídajícím množstvím, zajdu si tak k pultu, kde dostanu, co chci. Opět bez nějakých opruzujících keců.

Až budu v důchodu, možná budu rád, že si popovídám alepoň v řeznictví, ale teď to mám zkrátka tak, že jsem rád, když dostanu co chci a jdu domů.

+2/0
5.2.2015 16:47

V21í41t98ě68z41s17l92a30v 16Č54a27c17k43ý 4192850154208

Myslím že nejen Kšána je rád že chodíte do hyper super :-)

+1/0
5.2.2015 20:37

S72a86m 84S85e68l19d50r40i56c97k 8181287412485

Vítku, dovolím si tvrdit, že DOBRÝ obchodník chce nejen prodat a tedy prosperovat, ale současně udržet si a zvyšovat počty zákazníků.. čehož dosáhne jednoduše - neagresivním způsobem vyzdvihnout své zboží ALE současně dívat se taky na zákazníka /nezabere to víc jak okamžik 2-3 vteřin/ aby tomuto dal možnost volby.. přehnaně ukecaný prodejce může sice kdekoho pobavit, ale taky dost lidí odradit od další návštěvy obchodu - a tento podstatný detail si dobrý obchodník uvědomuje, aniž by musel mít diplom z VŠ psychologie  ;-)

0/0
1.3.2015 10:40

V67í80t61ě86z65s58l61a83v 70Č67a70c49k83ý 4302210104568

Kdo Kšánu zná, tak ho tak bere. Ano, možná to pár lidí odradí, ale tím lépe pro ostatní, aspoň budou menší fronty. Jinak s tebou souhlasím.R^

0/0
1.3.2015 10:42

M90i95l20a71n 37T69r51i15b31u35č81e56k 5304337214650

Pro autorku. Pěstují se rostliny. Zvířata se chovají.

+11/0
5.2.2015 6:32

M23a70r19t34i89n 54S66k51á91l34a 8964307198568

"Co my poradíte"? Bacha na hrubky, Michaelo...

+14/0
5.2.2015 0:57







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.