Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Profíci radí: hovězí maso nesmí být čerstvé, vepřové raději s tukem

Roman Vaněk gastronomií žije, Hynek Vávra vaří ve vlastní restauraci a Ondřej Vlašaný se stará o obchod s kvalitním masem. Jsou to muži, kteří vědí, jak poznat dobré maso a kde ho koupit. A neostýchají se poradit i vám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

C57a69r49m17e79n 77K41e79l68l95i34e 8721111231868

Samozrejme, ze nejdulezitejsi je nenechat si vnutit vsechno, co reznik nabidne.

Pri nedavne navsteve v Praze jsem chtela v jedne Zemanove prodejne koupit asi pulku z kusu veprove panenky na pulte, ktery odhadem vazil neco pres kilo.

Pani okamzite upopzornila, ze mi proda jen ten zadni uzky kousek, protoze jinak by ten zbytek neprodala.

Aha, tak ja mela byt ten hlupak, co vezme za vdek uzkym koncem, zatimco reznice si necha ten pekny pro nekoho jineho?

Odesla jsem bez koupe.

0/0
4.3.2015 3:34

L44u98c80i23e 46B81a24r43t68o18ň63o93v24á 5750328697895

Tak já mám za rohem řeznictví pana Turka v Jindřišské ul. Praha 1, které není sice tak trendy jako u pana Kšány st. i jun.(také znám), ale nemohu si ho vynachválit. Kupuji tam, co mi doporučí, mají skvělý lahůdkový pult, polední polévky, paštiky,  personál mi vždy poradí co a jak.

0/0
5.2.2015 18:13

J53a61n 52F78r21o65l45í10k 6446580585454

Tzv. ochranná atmosféra u balíčkovaného masa je tvořena kyslíkem. Maso díky němu zůstává krásně růžovoučké. O ochraně nemůže být ovšem řeč.;-)

0/0
5.2.2015 16:09

V33í84t38ě39z22s54l55a68v 61Č27a74c54k15ý 4482700244468

Omyl:

Při balení v atmosféře ochranného plynu se pro červené maso využívá zvýšená koncentrace kyslíku (60-80 %), aby se dosáhlo červené barvy masa, zvýšená koncentrace oxidu uhličitého 20 – 30 %, k inhibici aerobních bakterií a až 20 % dusíku.

+1/0
5.2.2015 20:26

A65n91d72y 63K81o56p60e43c18k32á 6436452221121

A na kterém poli v Přešticích se ta prasátka pěstují, paní Červená? OMG!:-/

0/0
5.2.2015 13:59

V33í65t96ě44z33s34l63a12v 31Č76a10c38k36ý 4852960734728

Vždyť tam není o polích v Přešticích ani slovo.:-/

0/0
5.2.2015 14:33

M93i30l62a77n 65T84r81i51b37u77č95e13k 5314217334480

Ona to toitž   autorka již opravila. V původním článku bylo o tom, že se "pěstují v Přešticích" což je samozřejmě blbost. Protože na to jsem  upozorňoval již dole. Pěstují se rostliny, zvířata se chovají.

Takže to někdo opravil a vznikl takovýto slovosled: "sáhněte po maso z přeštických prasátek. "

Ono to vypadá, že někdo opravil jen část, nepřečetl to po sobě a poslal opět na web Rv

+1/0
5.2.2015 14:43

V24í51t88ě17z13s46l89a82v 63Č70a94c62k52ý 4302730454448

Tak to jóó :-)

0/0
5.2.2015 14:47

J59a48n24a 59S33t67e79h25l92í95k56o67v97á 2989640760896

;-D taky jsem kdysi znala pani, která pěstovala králíky...

+1/0
5.2.2015 16:46

M21a44t18o65u68š 57B40á79r24t93a 4896280976168

Chtěl bych vidět tukem prorostlou panenku, redaktorko.

+4/0
5.2.2015 13:27

A13n60d67y 71K72o18p87e89c83k18á 6916202501421

Zas budou lidé v diskuzi opravovat ty nebetyčné bejkárny, kterých jsou schopní se redaktoři dopustit. Ach jo...

0/0
5.2.2015 14:03

A24n64d70y 40K85o62p18e38c36k78á 6906902831781

Resp. budou muset. Kéž by se někdy v redakci iDnesu objevil někdo, kdo rozumí tomu, o čem píše...

+1/0
5.2.2015 14:04

P19e72t89r 95H93a88n52á17k 8391374916687

zkuste Kasika na Technetu ;-)

+1/0
6.2.2015 14:01

M11a31r60t10i72n57a 17T96r64o59j32a58n42o44v96á 5733338885

No, já nevím. Umět dobře vařit znamená taky se mj. vyznat v mase. Takže pokud víte, že chcete udělat třeba dobrý guláš, tak byste taky měli tušit, co za maso k tomu potřebujete. Nevěřím, že člověk, který netuší, že guláš je nejlepší z kližky, ho pak dokáže dobře připravit, i kdyby se řezník přetrh s nejlepším kouskem, co tam má.

A k těm supermarketům - hodně právě záleží na tom, jaké maso chcete. Pěknou krkovičku na řízek koupíte v podstatě kdekoliv, kdo se v mase vyzná, to pozná od pohledu, a leckdy je v těch supermarketech lepší, než v nějakém obyč řeznictví. Pár dobrých řezníků je, ale popravdě ještě člověk potkává spíš ty, kteří když vidí, že tomu prdlajs rozumíte, tak vám nabalí něco, co by mu jiný hodil na hlavu, výběr nulový. A jezdit třikrát týdně někam do horoucích pekel taky není úplně praktické.

Tak bych byla spíš pro osvětu, aby se v mase vyznal i běžný kuchař a donutil tak svého řezníka na rohu prodávat lepší zboží.

+20/−1
5.2.2015 9:11
Foto

P80a81t34r19i80k 20C28h94r26z 4608899172349

Souhlasím. Nejdůležitější je vzdělaný spotřebitel. U toho je pak jedno, jestli bude nakupovat v hyper-super nebo u řezníka. Ví co chce, ví jak to poznat (tenhle problém mám třeba i u exotického ovoce, kdy někdy nejsem schopen 100 % určit, jestli je zralé nebo už shnilé) a třeba i ví, kolik by to asi tak mělo stát (aby se nenechal natáhnout - tenhle problém vidím třeba ve specializovaných prodejnách sýrů, kde je cena identických sýrů oproti hyper-super nebo Makru dvojnásobná i vyšší).

Radit jen to, že je lepší kupovat u řezníka, než v hyper-super je na nic. Ten řezník může neznalému vnutit ještě větší zmetek, než koupí v tom hyper-super.

+3/0
5.2.2015 12:24

P43a47v27e61l 86N77o36v15á42k 4833858245591

Patriku, superexpete na vsechno, garantuju ti, ze o exotickem ovoci vis kulovy.

0/−2
5.2.2015 21:48

V49í40t63ě59z90s77l82a49v 56Č20a43c91k50ý 4502800764408

Zkoušela jste udělat guláš z loupané plece? Už nikdy kližku nekoupíte :-)

+1/0
5.2.2015 12:37

M55a17r56t34i88n21a 25T82r20o95j95a83n47o97v47á 5933308705

Asi koupím.:-) Loupané plece je na guláš škoda.

+3/0
5.2.2015 13:02

V86í41t66ě68z21s33l84a86v 37Č82a69c45k37ý 4542370114378

Proč škoda? Je to mnohem kvalitnější maso a hlavně je levnější. Z kližky mě Kšána vyléčil okamžitě :-) Od té doby už jedině loupanou plec a když chci ještě lepší, tak karabáček.

0/0
5.2.2015 13:54
Foto

L78u66b35o60š 29H48a75n80u81s 4867657181212

Neexistuje nic lepšího na guláš, než kližka. To je jasný.;-D

0/0
23.2.2015 14:15
Foto

P95e96t29r79a 93H45a73j86s94k33á 6486115823426

Kližka je fajn. Mám ji moc ráda. Ale zkusila jste někdy gulášek z hovězích líček? Panečku, to bylo něco!!!

+2/0
5.2.2015 14:56

V22í74t68ě50z56s45l70a67v 37Č94a19c66k92ý 4892870384468

No jéje, to je žranice :-) Jen škoda té ceny, ale stojí to za to :-)

0/0
5.2.2015 16:01
Foto

L28u78b25o85š 72H26a57n60u90s 4377497821432

Líčka "bohužel" zpopularizoval Pohlreich do té míry, že šla cenově hodně skokově nahoru.

0/0
23.2.2015 14:17

V85í58t46ě15z63s15l23a45v 19Č72a50c37k68ý 4332690364528

Maso si kupuji u "starého" Kšány na Patočkové a pro stařené si jezdím k "mladému" Kšánovi do Dlouhé. Oba jsou řezníci par excellence R^

+6/−1
5.2.2015 8:17

R83o98b65e86r30t 32P66a55c49i57n21a 7894649185301

Akorát "starej" by na hubu potřeboval zbrojní pas ;-DR^. Ale člověk se ve frontě zase pobaví.  Jednoznačně stojí za to si k němu zajet a mačkat se v malym krámku.

+2/0
5.2.2015 9:23

V83í93t19ě59z30s86l36a81v 25Č10a19c16k73ý 4572130914868

Starej tu hubu nezastaví :-) Ale pobaví a i velmi dobře poradí. 

Nejvíc mě baví, když tam přijde ženská koupit manželovi maso a sama ho nejí. Paní, čuchněte jak to maso krásně voní. Paní zezelená a je ráda že se drží na nohou :-D

+2/0
5.2.2015 9:28

R33o48b52e50r27t 55P64a36c78i59n23a 7574129555531

Tam člověk vleze, že chce půl kila na polévku. Nechá tam 350, odchází spokojený  a má plnou tašku dobrot. :-)

+5/0
5.2.2015 9:30

E63v30a 52D73r24o19z16d64o56v26á 7509857205265

Takové obchody mám moc ráda. To samé se stává u Sváčka. Chci kousek dobré šunky na večeři a najednou mám plnou tašku dobrot, peněženku prázdnou a velmi dobrý pocit, který trvá až do té doby než to všechno sním. :-)

+6/0
5.2.2015 9:56

V91e96r45o65n33i65k26a 64H79r66o47z53n33á 9508362223340

Baštit to jo! ;-D Když je co baštit,tak na tý peněžence tolik nebazírujte.;-D

0/0
5.2.2015 17:59

J23a53n65a 51S53t15e38h77l76í27k82o94v33á 2769680540206

;-D

0/0
5.2.2015 16:49

S86a61m 76S91e77l88d37r97i49c85k 8361697852645

Vítku, tak to bylo super! R^ ;-D

0/0
1.3.2015 10:26

R38o44b91e36r42t 54P73a47c91i17n86a 7554489425681

Sorry to mělo být +

0/0
5.2.2015 9:23

N56a89t77á98l22i63a 73S45y42r44ů63č37k52o13v29á 8128181902625

Stary Ksana je king!!! Pod dva litry nam nikdy nedovoli odejit :-) A pri 5 lidech v krame o 25 m2 je to fronta na hodinu :-) Minule rekl, ze se nechce chlubit, ale kdyby vyudil nasady od kostat, tak je pravdepodobne proda ??

+1/0
5.2.2015 10:18

P54e60t40r 49C36e10r45v48e69n69y 1143320505

haha to sem tam taky byl (nebo to rika casto :)

+1/0
5.2.2015 11:33

M93a38r92e94k 57V70o72k10á63l 1976594905779

vůbec nechci dělat Romanovi reklamu, protože to nepotřebuje ... ale jeho reportáže dostupné na Streamu.cz (Jídlo s.r.o.) jsou tak kvallitní, že by si snad zasloužily i odvysílání na nějaké celoplošné TV ... i když jde o relativně krátké reportáže

+17/0
5.2.2015 7:48

P26a31v43l72a 14N78o64v85á 3875188259500

Souhlasím. Jenom bych uvítala v jeho pořadech trochu víc objektivity. Přijde mi, že když se jemu konkrétně něco líbí, tak to dává opravdu hodně najevo. Kolikrát ty velkovýrobny nedělají věci špatně, ale z těch malých je nadšený mnohem více. Třeba u dílu s pivem, jsem to moc nechápala, když se Matuška, ač mi chutná, dělá z granulátu.

+1/0
5.2.2015 8:39

J50a97n 76J25a14n74e37č22e23k 9430233200336

Pro celoplošnou televizi by ovšem měl ubrat "ty kráso", "šmakulády" a "kamarádi drazí" ;-)

+3/−1
5.2.2015 10:18

M53a46r27e61k 90V61o79k57á58l 1836244145969

jj, to je pravda ... ale to by určitě zvládnul ... :-)

+1/0
5.2.2015 11:58

M64a35r67t64i16n 30P76r54o16k71o95p 7842582328328

Pokud jde o supermarkety, souhlasím s volbou Makro - Globus - MaS a ještě bych na některé druhy masa přidal Lidl. Mimochodem, jejich mleté jako jediné uspělo v aktuálním dTestu... 

Ale nejlepší volba je dobrý řezník. A v Praze ten výběr celkem je. Např. Görgel, Hudera, Kšána, TRMS, amaso, ...

Máte tipy na další dobré pražské řezníky?

+4/0
5.2.2015 7:48

M78a63r82i17e 33H48r60č41k46o33v96á 7552450913914

U nás nakupujeme maso většinou v Globusu. Nicméně jsme měli možnost vyzkoušet nedávno TRMS a spokojeni jsme byli velmi. Člověk fakt nemusí mít maso na talíři denně. Za kvalitu si připlatíte, ale výsledek je vidět na první pohled už v obchodě a potom samozřejmě na talíři...

+2/0
5.2.2015 8:14

J24i62r20i 16F20i12n54k 6587369927428

Tak to že vepřové nemusí zrát je nesmysl, doporučuje se týden - ne několik týdnů jak u hovězího - ale zrát by mělo. Prostě vepřové jíst buď hned po porážce - klasická zabíjačka - nebo po zrání.

A to že čestr je nějaké výjimečné plemeno na fajnové maso je jen marketingový nesmysl pražských rádoby hogo fogo restaurací, které se snaží navodit dojem že je to tradiční krajová specialita za kterou je potřeba si připlatit. NENÍ! Je to naprosto průměrné plemeno s kombinovanou užitkovostí (to znamená i na mléko) vycházející ze Simentalu - stejně jako celá řada evropských kombinovaných plemen. Čistému masnému plemeni konkuruje těžko. Tím neříkám že je špatné - to vůbec ne.

+2/0
5.2.2015 7:24
Foto

P78a46t73r31i76k 41C38h57r78z 4938119172809

Já bych někdy chtěl potkat toho vychvalovaného řezníka. Po cestě z práce mám možnost se stavit v hyper-super, nebo u řezníka. Někdy udělám to, někdy ono. Zatímco s tím hypermarketem nemám nikdy potíže, vždy tam koupím co potřebuji, k řezníkovi chodím minimálně - vyšší ceny, menší výběr a nádavkem přidá ještě "blbý kecy" typu "to chcete jen jeden plátek, to se moc nenajíte,..."

+2/−5
5.2.2015 7:04

R57o14b92e30r40t 18P74a41c62i24n57a 7424739515221

Tak u Kšány rozdíly v ceně nejsou nijak vysoké. Pracoval jsem kousek od jeho krámku a chodil jsem tam často. Nikdy žádná nespokojenost. Akorát si člověk musí hlídat, co všechno mu prodá. Ukecal by i mrtvolu. ;-)  Ale vždy na samé dobré věci.

Jinak Globus a někdy Makro. Ale třeba obyč hovězí z Globusu bývá o dost lepší než z Makra.

+2/0
5.2.2015 9:29

V29í34t15ě55z23s89l69a23v 66Č25a56c64k26ý 4862230964238

Proč blbý kecy? Je to jeho práce, je tam od toho aby prodával. Vy když budete mít krám, tak budete lidem říkat: "paní neberte si toho tolik, budete tlustá jak prase. Jděte radši do fitka." Co?

0/0
5.2.2015 16:04
Foto

P54a39t58r16i18k 34C27h28r28z 4118259322269

A to je právě na tom obchodníkovi, aby poznal, jestli na to ten zákazník má náladu. Asi to má každý jinak, ale já, když jdu večer unavený z práce, tak fakt nemám náladu na to, aby mi někdo krizitoval můj nákup. A to je jeden z těch důvodů, proč raději nakupuji v super-hyper. balíček s kýženým zbožím si v klidu vyberu, prohlédnu a nikdo mi do toho nekafrá - a když náhodou nemají balíček s odpovídajícím množstvím, zajdu si tak k pultu, kde dostanu, co chci. Opět bez nějakých opruzujících keců.

Až budu v důchodu, možná budu rád, že si popovídám alepoň v řeznictví, ale teď to mám zkrátka tak, že jsem rád, když dostanu co chci a jdu domů.

+2/0
5.2.2015 16:47

V87í12t88ě26z37s54l88a55v 92Č89a87c89k35ý 4142830534578

Myslím že nejen Kšána je rád že chodíte do hyper super :-)

+1/0
5.2.2015 20:37

S53a49m 27S44e87l44d92r15i21c98k 8861377942875

Vítku, dovolím si tvrdit, že DOBRÝ obchodník chce nejen prodat a tedy prosperovat, ale současně udržet si a zvyšovat počty zákazníků.. čehož dosáhne jednoduše - neagresivním způsobem vyzdvihnout své zboží ALE současně dívat se taky na zákazníka /nezabere to víc jak okamžik 2-3 vteřin/ aby tomuto dal možnost volby.. přehnaně ukecaný prodejce může sice kdekoho pobavit, ale taky dost lidí odradit od další návštěvy obchodu - a tento podstatný detail si dobrý obchodník uvědomuje, aniž by musel mít diplom z VŠ psychologie  ;-)

0/0
1.3.2015 10:40

V53í90t50ě37z53s75l98a59v 67Č17a66c61k48ý 4702250824298

Kdo Kšánu zná, tak ho tak bere. Ano, možná to pár lidí odradí, ale tím lépe pro ostatní, aspoň budou menší fronty. Jinak s tebou souhlasím.R^

0/0
1.3.2015 10:42

M42i73l69a57n 75T15r80i10b67u94č20e26k 5544117284970

Pro autorku. Pěstují se rostliny. Zvířata se chovají.

+11/0
5.2.2015 6:32

M11a43r98t83i76n 40S76k57á92l80a 8194767358948

"Co my poradíte"? Bacha na hrubky, Michaelo...

+14/0
5.2.2015 0:57







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.