Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Profíci radí: hovězí maso nesmí být čerstvé, vepřové raději s tukem

Roman Vaněk gastronomií žije, Hynek Vávra vaří ve vlastní restauraci a Ondřej Vlašaný se stará o obchod s kvalitním masem. Jsou to muži, kteří vědí, jak poznat dobré maso a kde ho koupit. A neostýchají se poradit i vám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

C37a89r22m40e13n 93K72e62l62l54i30e 8201681231438

Samozrejme, ze nejdulezitejsi je nenechat si vnutit vsechno, co reznik nabidne.

Pri nedavne navsteve v Praze jsem chtela v jedne Zemanove prodejne koupit asi pulku z kusu veprove panenky na pulte, ktery odhadem vazil neco pres kilo.

Pani okamzite upopzornila, ze mi proda jen ten zadni uzky kousek, protoze jinak by ten zbytek neprodala.

Aha, tak ja mela byt ten hlupak, co vezme za vdek uzkym koncem, zatimco reznice si necha ten pekny pro nekoho jineho?

Odesla jsem bez koupe.

0/0
4.3.2015 3:34

L77u30c10i38e 35B96a60r48t30o69ň44o70v17á 5460418627185

Tak já mám za rohem řeznictví pana Turka v Jindřišské ul. Praha 1, které není sice tak trendy jako u pana Kšány st. i jun.(také znám), ale nemohu si ho vynachválit. Kupuji tam, co mi doporučí, mají skvělý lahůdkový pult, polední polévky, paštiky,  personál mi vždy poradí co a jak.

0/0
5.2.2015 18:13

J87a28n 47F95r78o35l21í66k 6166780285774

Tzv. ochranná atmosféra u balíčkovaného masa je tvořena kyslíkem. Maso díky němu zůstává krásně růžovoučké. O ochraně nemůže být ovšem řeč.;-)

0/0
5.2.2015 16:09


V18í89t12ě48z44s37l75a86v 39Č73a10c61k22ý 4782440204628

Omyl:

Při balení v atmosféře ochranného plynu se pro červené maso využívá zvýšená koncentrace kyslíku (60-80 %), aby se dosáhlo červené barvy masa, zvýšená koncentrace oxidu uhličitého 20 – 30 %, k inhibici aerobních bakterií a až 20 % dusíku.

+1/0
5.2.2015 20:26

A42n31d18y 44K12o31p88e35c91k42á 6926832321921

A na kterém poli v Přešticích se ta prasátka pěstují, paní Červená? OMG!:-/

0/0
5.2.2015 13:59

V53í46t95ě69z73s87l80a59v 18Č45a43c92k55ý 4502160654458

Vždyť tam není o polích v Přešticích ani slovo.:-/

0/0
5.2.2015 14:33

M97i61l50a49n 73T96r61i63b68u40č80e54k 5974367384550

Ona to toitž   autorka již opravila. V původním článku bylo o tom, že se "pěstují v Přešticích" což je samozřejmě blbost. Protože na to jsem  upozorňoval již dole. Pěstují se rostliny, zvířata se chovají.

Takže to někdo opravil a vznikl takovýto slovosled: "sáhněte po maso z přeštických prasátek. "

Ono to vypadá, že někdo opravil jen část, nepřečetl to po sobě a poslal opět na web Rv

+1/0
5.2.2015 14:43

V42í60t98ě18z56s49l38a52v 93Č74a18c63k44ý 4172690624418

Tak to jóó :-)

0/0
5.2.2015 14:47

J68a86n34a 28S21t43e94h57l70í54k42o23v69á 2669890480126

;-D taky jsem kdysi znala pani, která pěstovala králíky...

+1/0
5.2.2015 16:46

M11a81t68o86u33š 17B61á19r60t80a 4716590986728

Chtěl bych vidět tukem prorostlou panenku, redaktorko.

+4/0
5.2.2015 13:27

A23n55d24y 48K65o23p98e77c82k19á 6806142501731

Zas budou lidé v diskuzi opravovat ty nebetyčné bejkárny, kterých jsou schopní se redaktoři dopustit. Ach jo...

0/0
5.2.2015 14:03

A94n14d70y 61K58o10p10e11c21k59á 6336442751981

Resp. budou muset. Kéž by se někdy v redakci iDnesu objevil někdo, kdo rozumí tomu, o čem píše...

+1/0
5.2.2015 14:04

P94e43t49r 54H27a13n80á87k 8521864436127

zkuste Kasika na Technetu ;-)

+1/0
6.2.2015 14:01

M72a34r38t77i10n79a 76T31r85o13j68a53n87o38v66á 5233548125

No, já nevím. Umět dobře vařit znamená taky se mj. vyznat v mase. Takže pokud víte, že chcete udělat třeba dobrý guláš, tak byste taky měli tušit, co za maso k tomu potřebujete. Nevěřím, že člověk, který netuší, že guláš je nejlepší z kližky, ho pak dokáže dobře připravit, i kdyby se řezník přetrh s nejlepším kouskem, co tam má.

A k těm supermarketům - hodně právě záleží na tom, jaké maso chcete. Pěknou krkovičku na řízek koupíte v podstatě kdekoliv, kdo se v mase vyzná, to pozná od pohledu, a leckdy je v těch supermarketech lepší, než v nějakém obyč řeznictví. Pár dobrých řezníků je, ale popravdě ještě člověk potkává spíš ty, kteří když vidí, že tomu prdlajs rozumíte, tak vám nabalí něco, co by mu jiný hodil na hlavu, výběr nulový. A jezdit třikrát týdně někam do horoucích pekel taky není úplně praktické.

Tak bych byla spíš pro osvětu, aby se v mase vyznal i běžný kuchař a donutil tak svého řezníka na rohu prodávat lepší zboží.

+20/−1
5.2.2015 9:11
Foto

P88a41t77r32i78k 87C75h40r58z 4338709242259

Souhlasím. Nejdůležitější je vzdělaný spotřebitel. U toho je pak jedno, jestli bude nakupovat v hyper-super nebo u řezníka. Ví co chce, ví jak to poznat (tenhle problém mám třeba i u exotického ovoce, kdy někdy nejsem schopen 100 % určit, jestli je zralé nebo už shnilé) a třeba i ví, kolik by to asi tak mělo stát (aby se nenechal natáhnout - tenhle problém vidím třeba ve specializovaných prodejnách sýrů, kde je cena identických sýrů oproti hyper-super nebo Makru dvojnásobná i vyšší).

Radit jen to, že je lepší kupovat u řezníka, než v hyper-super je na nic. Ten řezník může neznalému vnutit ještě větší zmetek, než koupí v tom hyper-super.

+3/0
5.2.2015 12:24

P27a73v25e96l 36N76o81v80á32k 4643988765191

Patriku, superexpete na vsechno, garantuju ti, ze o exotickem ovoci vis kulovy.

0/−2
5.2.2015 21:48

V39í80t10ě39z73s23l74a97v 83Č53a70c93k11ý 4592880344488

Zkoušela jste udělat guláš z loupané plece? Už nikdy kližku nekoupíte :-)

+1/0
5.2.2015 12:37

M27a96r24t88i53n36a 23T23r69o86j77a29n17o19v23á 5323118785

Asi koupím.:-) Loupané plece je na guláš škoda.

+3/0
5.2.2015 13:02

V45í59t58ě93z95s10l50a29v 89Č70a36c41k74ý 4322900974258

Proč škoda? Je to mnohem kvalitnější maso a hlavně je levnější. Z kližky mě Kšána vyléčil okamžitě :-) Od té doby už jedině loupanou plec a když chci ještě lepší, tak karabáček.

0/0
5.2.2015 13:54
Foto

L81u78b93o50š 36H73a26n60u53s 4867297631452

Neexistuje nic lepšího na guláš, než kližka. To je jasný.;-D

0/0
23.2.2015 14:15
Foto

P61e79t78r57a 20H87a88j68s13k28á 6886125163336

Kližka je fajn. Mám ji moc ráda. Ale zkusila jste někdy gulášek z hovězích líček? Panečku, to bylo něco!!!

+2/0
5.2.2015 14:56

V51í43t54ě13z96s25l20a97v 49Č31a84c94k32ý 4832770454568

No jéje, to je žranice :-) Jen škoda té ceny, ale stojí to za to :-)

0/0
5.2.2015 16:01
Foto

L62u10b35o34š 74H60a95n73u80s 4197357231752

Líčka "bohužel" zpopularizoval Pohlreich do té míry, že šla cenově hodně skokově nahoru.

0/0
23.2.2015 14:17

V74í60t33ě67z91s18l19a41v 26Č66a29c50k81ý 4382360354928

Maso si kupuji u "starého" Kšány na Patočkové a pro stařené si jezdím k "mladému" Kšánovi do Dlouhé. Oba jsou řezníci par excellence R^

+6/−1
5.2.2015 8:17

R66o83b35e82r41t 49P16a96c26i68n93a 7174329445101

Akorát "starej" by na hubu potřeboval zbrojní pas ;-DR^. Ale člověk se ve frontě zase pobaví.  Jednoznačně stojí za to si k němu zajet a mačkat se v malym krámku.

+2/0
5.2.2015 9:23

V71í36t55ě19z43s97l25a84v 36Č46a30c82k67ý 4142330784668

Starej tu hubu nezastaví :-) Ale pobaví a i velmi dobře poradí. 

Nejvíc mě baví, když tam přijde ženská koupit manželovi maso a sama ho nejí. Paní, čuchněte jak to maso krásně voní. Paní zezelená a je ráda že se drží na nohou :-D

+2/0
5.2.2015 9:28

R47o55b26e68r38t 49P91a29c83i61n94a 7904509475191

Tam člověk vleze, že chce půl kila na polévku. Nechá tam 350, odchází spokojený  a má plnou tašku dobrot. :-)

+5/0
5.2.2015 9:30

E44v84a 49D19r11o79z25d58o68v67á 7509557945285

Takové obchody mám moc ráda. To samé se stává u Sváčka. Chci kousek dobré šunky na večeři a najednou mám plnou tašku dobrot, peněženku prázdnou a velmi dobrý pocit, který trvá až do té doby než to všechno sním. :-)

+6/0
5.2.2015 9:56

V83e87r83o13n96i15k26a 24H23r63o88z44n95á 9818732323290

Baštit to jo! ;-D Když je co baštit,tak na tý peněžence tolik nebazírujte.;-D

0/0
5.2.2015 17:59

J68a65n66a 39S66t98e69h98l46í33k64o39v64á 2789150320696

;-D

0/0
5.2.2015 16:49

S59a95m 64S15e14l74d98r44i54c14k 8601217982455

Vítku, tak to bylo super! R^ ;-D

0/0
1.3.2015 10:26

R58o16b91e60r55t 83P27a58c27i13n36a 7164799895571

Sorry to mělo být +

0/0
5.2.2015 9:23

N34a34t64á89l58i13a 72S32y28r62ů60č91k40o31v54á 8658471352345

Stary Ksana je king!!! Pod dva litry nam nikdy nedovoli odejit :-) A pri 5 lidech v krame o 25 m2 je to fronta na hodinu :-) Minule rekl, ze se nechce chlubit, ale kdyby vyudil nasady od kostat, tak je pravdepodobne proda ??

+1/0
5.2.2015 10:18

P28e79t58r 86C54e76r85v42e47n47y 1113760675

haha to sem tam taky byl (nebo to rika casto :)

+1/0
5.2.2015 11:33

M29a54r95e79k 36V55o18k86á54l 1436684415919

vůbec nechci dělat Romanovi reklamu, protože to nepotřebuje ... ale jeho reportáže dostupné na Streamu.cz (Jídlo s.r.o.) jsou tak kvallitní, že by si snad zasloužily i odvysílání na nějaké celoplošné TV ... i když jde o relativně krátké reportáže

+17/0
5.2.2015 7:48

P32a34v27l94a 58N70o67v54á 3645388539740

Souhlasím. Jenom bych uvítala v jeho pořadech trochu víc objektivity. Přijde mi, že když se jemu konkrétně něco líbí, tak to dává opravdu hodně najevo. Kolikrát ty velkovýrobny nedělají věci špatně, ale z těch malých je nadšený mnohem více. Třeba u dílu s pivem, jsem to moc nechápala, když se Matuška, ač mi chutná, dělá z granulátu.

+1/0
5.2.2015 8:39

J77a44n 81J27a39n84e79č60e83k 9330213760576

Pro celoplošnou televizi by ovšem měl ubrat "ty kráso", "šmakulády" a "kamarádi drazí" ;-)

+3/−1
5.2.2015 10:18

M54a54r75e12k 84V53o27k70á53l 1636794505839

jj, to je pravda ... ale to by určitě zvládnul ... :-)

+1/0
5.2.2015 11:58

M82a46r59t96i70n 95P30r89o70k20o23p 7762932648468

Pokud jde o supermarkety, souhlasím s volbou Makro - Globus - MaS a ještě bych na některé druhy masa přidal Lidl. Mimochodem, jejich mleté jako jediné uspělo v aktuálním dTestu... 

Ale nejlepší volba je dobrý řezník. A v Praze ten výběr celkem je. Např. Görgel, Hudera, Kšána, TRMS, amaso, ...

Máte tipy na další dobré pražské řezníky?

+4/0
5.2.2015 7:48

M43a88r38i53e 64H83r65č87k18o59v61á 7332770763954

U nás nakupujeme maso většinou v Globusu. Nicméně jsme měli možnost vyzkoušet nedávno TRMS a spokojeni jsme byli velmi. Člověk fakt nemusí mít maso na talíři denně. Za kvalitu si připlatíte, ale výsledek je vidět na první pohled už v obchodě a potom samozřejmě na talíři...

+2/0
5.2.2015 8:14

J79i44r21i 18F65i63n23k 6607959957808

Tak to že vepřové nemusí zrát je nesmysl, doporučuje se týden - ne několik týdnů jak u hovězího - ale zrát by mělo. Prostě vepřové jíst buď hned po porážce - klasická zabíjačka - nebo po zrání.

A to že čestr je nějaké výjimečné plemeno na fajnové maso je jen marketingový nesmysl pražských rádoby hogo fogo restaurací, které se snaží navodit dojem že je to tradiční krajová specialita za kterou je potřeba si připlatit. NENÍ! Je to naprosto průměrné plemeno s kombinovanou užitkovostí (to znamená i na mléko) vycházející ze Simentalu - stejně jako celá řada evropských kombinovaných plemen. Čistému masnému plemeni konkuruje těžko. Tím neříkám že je špatné - to vůbec ne.

+2/0
5.2.2015 7:24
Foto

P74a41t53r90i24k 67C72h15r73z 4608119792779

Já bych někdy chtěl potkat toho vychvalovaného řezníka. Po cestě z práce mám možnost se stavit v hyper-super, nebo u řezníka. Někdy udělám to, někdy ono. Zatímco s tím hypermarketem nemám nikdy potíže, vždy tam koupím co potřebuji, k řezníkovi chodím minimálně - vyšší ceny, menší výběr a nádavkem přidá ještě "blbý kecy" typu "to chcete jen jeden plátek, to se moc nenajíte,..."

+2/−5
5.2.2015 7:04

R10o50b92e55r98t 52P16a65c16i41n39a 7454219125571

Tak u Kšány rozdíly v ceně nejsou nijak vysoké. Pracoval jsem kousek od jeho krámku a chodil jsem tam často. Nikdy žádná nespokojenost. Akorát si člověk musí hlídat, co všechno mu prodá. Ukecal by i mrtvolu. ;-)  Ale vždy na samé dobré věci.

Jinak Globus a někdy Makro. Ale třeba obyč hovězí z Globusu bývá o dost lepší než z Makra.

+2/0
5.2.2015 9:29

V77í51t70ě27z25s42l44a42v 47Č56a50c12k22ý 4962730674118

Proč blbý kecy? Je to jeho práce, je tam od toho aby prodával. Vy když budete mít krám, tak budete lidem říkat: "paní neberte si toho tolik, budete tlustá jak prase. Jděte radši do fitka." Co?

0/0
5.2.2015 16:04
Foto

P22a18t61r56i11k 60C54h54r74z 4768369942179

A to je právě na tom obchodníkovi, aby poznal, jestli na to ten zákazník má náladu. Asi to má každý jinak, ale já, když jdu večer unavený z práce, tak fakt nemám náladu na to, aby mi někdo krizitoval můj nákup. A to je jeden z těch důvodů, proč raději nakupuji v super-hyper. balíček s kýženým zbožím si v klidu vyberu, prohlédnu a nikdo mi do toho nekafrá - a když náhodou nemají balíček s odpovídajícím množstvím, zajdu si tak k pultu, kde dostanu, co chci. Opět bez nějakých opruzujících keců.

Až budu v důchodu, možná budu rád, že si popovídám alepoň v řeznictví, ale teď to mám zkrátka tak, že jsem rád, když dostanu co chci a jdu domů.

+2/0
5.2.2015 16:47

V81í50t97ě52z93s71l94a76v 80Č46a13c53k53ý 4372660964898

Myslím že nejen Kšána je rád že chodíte do hyper super :-)

+1/0
5.2.2015 20:37

S98a90m 52S27e64l26d89r85i43c54k 8951587152185

Vítku, dovolím si tvrdit, že DOBRÝ obchodník chce nejen prodat a tedy prosperovat, ale současně udržet si a zvyšovat počty zákazníků.. čehož dosáhne jednoduše - neagresivním způsobem vyzdvihnout své zboží ALE současně dívat se taky na zákazníka /nezabere to víc jak okamžik 2-3 vteřin/ aby tomuto dal možnost volby.. přehnaně ukecaný prodejce může sice kdekoho pobavit, ale taky dost lidí odradit od další návštěvy obchodu - a tento podstatný detail si dobrý obchodník uvědomuje, aniž by musel mít diplom z VŠ psychologie  ;-)

0/0
1.3.2015 10:40

V56í35t32ě78z42s14l91a89v 28Č45a65c78k29ý 4232510104318

Kdo Kšánu zná, tak ho tak bere. Ano, možná to pár lidí odradí, ale tím lépe pro ostatní, aspoň budou menší fronty. Jinak s tebou souhlasím.R^

0/0
1.3.2015 10:42

M49i68l97a26n 23T86r43i63b85u81č61e17k 5384507804310

Pro autorku. Pěstují se rostliny. Zvířata se chovají.

+11/0
5.2.2015 6:32

M41a93r95t27i14n 86S63k85á16l10a 8344807978468

"Co my poradíte"? Bacha na hrubky, Michaelo...

+14/0
5.2.2015 0:57





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.