Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Profíci radí: hovězí maso nesmí být čerstvé, vepřové raději s tukem

Roman Vaněk gastronomií žije, Hynek Vávra vaří ve vlastní restauraci a Ondřej Vlašaný se stará o obchod s kvalitním masem. Jsou to muži, kteří vědí, jak poznat dobré maso a kde ho koupit. A neostýchají se poradit i vám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

C24a85r72m45e97n 82K65e92l39l69i92e 8901651441968

Samozrejme, ze nejdulezitejsi je nenechat si vnutit vsechno, co reznik nabidne.

Pri nedavne navsteve v Praze jsem chtela v jedne Zemanove prodejne koupit asi pulku z kusu veprove panenky na pulte, ktery odhadem vazil neco pres kilo.

Pani okamzite upopzornila, ze mi proda jen ten zadni uzky kousek, protoze jinak by ten zbytek neprodala.

Aha, tak ja mela byt ten hlupak, co vezme za vdek uzkym koncem, zatimco reznice si necha ten pekny pro nekoho jineho?

Odesla jsem bez koupe.

4.3.2015 3:34

L17u40c43i73e 36B44a88r17t66o82ň76o92v17á 5620208297365

Tak já mám za rohem řeznictví pana Turka v Jindřišské ul. Praha 1, které není sice tak trendy jako u pana Kšány st. i jun.(také znám), ale nemohu si ho vynachválit. Kupuji tam, co mi doporučí, mají skvělý lahůdkový pult, polední polévky, paštiky,  personál mi vždy poradí co a jak.

5.2.2015 18:13

J40a42n 42F81r40o64l97í48k 6696730215514

Tzv. ochranná atmosféra u balíčkovaného masa je tvořena kyslíkem. Maso díky němu zůstává krásně růžovoučké. O ochraně nemůže být ovšem řeč.;-)

5.2.2015 16:09


V71í36t40ě22z20s58l45a21v 58Č13a32c79k95ý 4642770244168

Omyl:

Při balení v atmosféře ochranného plynu se pro červené maso využívá zvýšená koncentrace kyslíku (60-80 %), aby se dosáhlo červené barvy masa, zvýšená koncentrace oxidu uhličitého 20 – 30 %, k inhibici aerobních bakterií a až 20 % dusíku.

5.2.2015 20:26

A72n84d75y 58K73o64p34e12c64k35á 6106772741871

A na kterém poli v Přešticích se ta prasátka pěstují, paní Červená? OMG!:-/

5.2.2015 13:59

V73í24t94ě24z21s50l61a94v 52Č60a83c24k81ý 4392190114438

Vždyť tam není o polích v Přešticích ani slovo.:-/

5.2.2015 14:33

M10i29l33a63n 11T36r75i22b62u75č86e17k 5934197204790

Ona to toitž   autorka již opravila. V původním článku bylo o tom, že se "pěstují v Přešticích" což je samozřejmě blbost. Protože na to jsem  upozorňoval již dole. Pěstují se rostliny, zvířata se chovají.

Takže to někdo opravil a vznikl takovýto slovosled: "sáhněte po maso z přeštických prasátek. "

Ono to vypadá, že někdo opravil jen část, nepřečetl to po sobě a poslal opět na web Rv

5.2.2015 14:43

V37í43t15ě80z68s62l12a65v 20Č89a33c96k88ý 4492510724548

Tak to jóó :-)

5.2.2015 14:47

J33a66n77a 54S63t20e23h68l48í98k87o85v18á 2449660730136

;-D taky jsem kdysi znala pani, která pěstovala králíky...

5.2.2015 16:46

M11a11t75o95u61š 40B65á31r96t90a 4456510246728

Chtěl bych vidět tukem prorostlou panenku, redaktorko.

5.2.2015 13:27

A35n44d44y 48K84o53p12e81c79k93á 6676102241131

Zas budou lidé v diskuzi opravovat ty nebetyčné bejkárny, kterých jsou schopní se redaktoři dopustit. Ach jo...

5.2.2015 14:03

A77n34d81y 87K40o25p45e49c70k78á 6376142471881

Resp. budou muset. Kéž by se někdy v redakci iDnesu objevil někdo, kdo rozumí tomu, o čem píše...

5.2.2015 14:04

P42e22t31r 32H96a83n25á59k 8721104286877

zkuste Kasika na Technetu ;-)

6.2.2015 14:01

M59a98r29t95i11n92a 39T51r28o29j65a63n62o83v56á 5883938725

No, já nevím. Umět dobře vařit znamená taky se mj. vyznat v mase. Takže pokud víte, že chcete udělat třeba dobrý guláš, tak byste taky měli tušit, co za maso k tomu potřebujete. Nevěřím, že člověk, který netuší, že guláš je nejlepší z kližky, ho pak dokáže dobře připravit, i kdyby se řezník přetrh s nejlepším kouskem, co tam má.

A k těm supermarketům - hodně právě záleží na tom, jaké maso chcete. Pěknou krkovičku na řízek koupíte v podstatě kdekoliv, kdo se v mase vyzná, to pozná od pohledu, a leckdy je v těch supermarketech lepší, než v nějakém obyč řeznictví. Pár dobrých řezníků je, ale popravdě ještě člověk potkává spíš ty, kteří když vidí, že tomu prdlajs rozumíte, tak vám nabalí něco, co by mu jiný hodil na hlavu, výběr nulový. A jezdit třikrát týdně někam do horoucích pekel taky není úplně praktické.

Tak bych byla spíš pro osvětu, aby se v mase vyznal i běžný kuchař a donutil tak svého řezníka na rohu prodávat lepší zboží.

5.2.2015 9:11
Foto

P68a57t48r63i92k 46C80h45r76z 4268289612749

Souhlasím. Nejdůležitější je vzdělaný spotřebitel. U toho je pak jedno, jestli bude nakupovat v hyper-super nebo u řezníka. Ví co chce, ví jak to poznat (tenhle problém mám třeba i u exotického ovoce, kdy někdy nejsem schopen 100 % určit, jestli je zralé nebo už shnilé) a třeba i ví, kolik by to asi tak mělo stát (aby se nenechal natáhnout - tenhle problém vidím třeba ve specializovaných prodejnách sýrů, kde je cena identických sýrů oproti hyper-super nebo Makru dvojnásobná i vyšší).

Radit jen to, že je lepší kupovat u řezníka, než v hyper-super je na nic. Ten řezník může neznalému vnutit ještě větší zmetek, než koupí v tom hyper-super.

5.2.2015 12:24

P18a87v21e36l 85N50o50v82á35k 4213178465231

Patriku, superexpete na vsechno, garantuju ti, ze o exotickem ovoci vis kulovy.

5.2.2015 21:48

V92í65t68ě43z98s67l69a77v 36Č58a39c20k45ý 4362580304568

Zkoušela jste udělat guláš z loupané plece? Už nikdy kližku nekoupíte :-)

5.2.2015 12:37

M62a34r98t66i90n54a 74T71r29o13j53a31n85o32v37á 5563568335

Asi koupím.:-) Loupané plece je na guláš škoda.

5.2.2015 13:02

V87í79t18ě82z28s93l14a40v 60Č62a96c74k14ý 4242340154638

Proč škoda? Je to mnohem kvalitnější maso a hlavně je levnější. Z kližky mě Kšána vyléčil okamžitě :-) Od té doby už jedině loupanou plec a když chci ještě lepší, tak karabáček.

5.2.2015 13:54
Foto

L53u21b24o35š 73H23a68n37u47s 4667347151722

Neexistuje nic lepšího na guláš, než kližka. To je jasný.;-D

23.2.2015 14:15
Foto

P17e82t87r79a 34H41a76j54s51k79á 6726865243236

Kližka je fajn. Mám ji moc ráda. Ale zkusila jste někdy gulášek z hovězích líček? Panečku, to bylo něco!!!

5.2.2015 14:56

V18í32t37ě48z16s60l26a73v 12Č44a19c62k16ý 4942230904558

No jéje, to je žranice :-) Jen škoda té ceny, ale stojí to za to :-)

5.2.2015 16:01
Foto

L47u15b55o89š 88H91a26n44u98s 4727867981682

Líčka "bohužel" zpopularizoval Pohlreich do té míry, že šla cenově hodně skokově nahoru.

23.2.2015 14:17

V43í62t86ě97z55s28l24a38v 84Č97a21c89k18ý 4852440254788

Maso si kupuji u "starého" Kšány na Patočkové a pro stařené si jezdím k "mladému" Kšánovi do Dlouhé. Oba jsou řezníci par excellence R^

5.2.2015 8:17

R69o58b37e88r26t 48P18a66c28i43n44a 7324719605521

Akorát "starej" by na hubu potřeboval zbrojní pas ;-DR^. Ale člověk se ve frontě zase pobaví.  Jednoznačně stojí za to si k němu zajet a mačkat se v malym krámku.

5.2.2015 9:23

V86í12t74ě75z10s29l95a67v 72Č41a19c30k57ý 4772980824398

Starej tu hubu nezastaví :-) Ale pobaví a i velmi dobře poradí. 

Nejvíc mě baví, když tam přijde ženská koupit manželovi maso a sama ho nejí. Paní, čuchněte jak to maso krásně voní. Paní zezelená a je ráda že se drží na nohou :-D

5.2.2015 9:28

R98o83b93e26r49t 40P54a45c47i88n87a 7984809935611

Tam člověk vleze, že chce půl kila na polévku. Nechá tam 350, odchází spokojený  a má plnou tašku dobrot. :-)

5.2.2015 9:30

E35v59a 46D31r82o68z49d78o50v62á 7699257845395

Takové obchody mám moc ráda. To samé se stává u Sváčka. Chci kousek dobré šunky na večeři a najednou mám plnou tašku dobrot, peněženku prázdnou a velmi dobrý pocit, který trvá až do té doby než to všechno sním. :-)

5.2.2015 9:56

V87e19r49o43n60i91k71a 76H58r69o62z43n30á 9638802173790

Baštit to jo! ;-D Když je co baštit,tak na tý peněžence tolik nebazírujte.;-D

5.2.2015 17:59

S18a10m 77S59e46l42d68r62i82c87k 8601297342285

Vítku, tak to bylo super! R^ ;-D

1.3.2015 10:26

R25o68b54e88r51t 34P24a29c87i31n81a 7984459415431

Sorry to mělo být +

5.2.2015 9:23

N43a93t74á72l91i12a 72S16y11r23ů22č81k97o67v44á 8738101362155

Stary Ksana je king!!! Pod dva litry nam nikdy nedovoli odejit :-) A pri 5 lidech v krame o 25 m2 je to fronta na hodinu :-) Minule rekl, ze se nechce chlubit, ale kdyby vyudil nasady od kostat, tak je pravdepodobne proda ??

5.2.2015 10:18

P24e10t16r 42C81e85r35v93e80n89y 1373640435

haha to sem tam taky byl (nebo to rika casto :)

5.2.2015 11:33

M33a31r48e54k 65V54o61k36á22l 1956474865389

vůbec nechci dělat Romanovi reklamu, protože to nepotřebuje ... ale jeho reportáže dostupné na Streamu.cz (Jídlo s.r.o.) jsou tak kvallitní, že by si snad zasloužily i odvysílání na nějaké celoplošné TV ... i když jde o relativně krátké reportáže

5.2.2015 7:48

P22a41v30l29a 85N17o97v18á 3355288429870

Souhlasím. Jenom bych uvítala v jeho pořadech trochu víc objektivity. Přijde mi, že když se jemu konkrétně něco líbí, tak to dává opravdu hodně najevo. Kolikrát ty velkovýrobny nedělají věci špatně, ale z těch malých je nadšený mnohem více. Třeba u dílu s pivem, jsem to moc nechápala, když se Matuška, ač mi chutná, dělá z granulátu.

5.2.2015 8:39

J42a90n 16J76a78n35e21č84e57k 9480743460956

Pro celoplošnou televizi by ovšem měl ubrat "ty kráso", "šmakulády" a "kamarádi drazí" ;-)

5.2.2015 10:18

M29a43r81e53k 87V87o19k93á93l 1566234615599

jj, to je pravda ... ale to by určitě zvládnul ... :-)

5.2.2015 11:58

M70a51r56t44i25n 94P30r21o76k21o70p 7292452278228

Pokud jde o supermarkety, souhlasím s volbou Makro - Globus - MaS a ještě bych na některé druhy masa přidal Lidl. Mimochodem, jejich mleté jako jediné uspělo v aktuálním dTestu... 

Ale nejlepší volba je dobrý řezník. A v Praze ten výběr celkem je. Např. Görgel, Hudera, Kšána, TRMS, amaso, ...

Máte tipy na další dobré pražské řezníky?

5.2.2015 7:48

M75a52r63i92e 55H81r89č87k63o35v81á 7392540783484

U nás nakupujeme maso většinou v Globusu. Nicméně jsme měli možnost vyzkoušet nedávno TRMS a spokojeni jsme byli velmi. Člověk fakt nemusí mít maso na talíři denně. Za kvalitu si připlatíte, ale výsledek je vidět na první pohled už v obchodě a potom samozřejmě na talíři...

5.2.2015 8:14

J95i58r62i 26F75i50n43k 6107149587518

Tak to že vepřové nemusí zrát je nesmysl, doporučuje se týden - ne několik týdnů jak u hovězího - ale zrát by mělo. Prostě vepřové jíst buď hned po porážce - klasická zabíjačka - nebo po zrání.

A to že čestr je nějaké výjimečné plemeno na fajnové maso je jen marketingový nesmysl pražských rádoby hogo fogo restaurací, které se snaží navodit dojem že je to tradiční krajová specialita za kterou je potřeba si připlatit. NENÍ! Je to naprosto průměrné plemeno s kombinovanou užitkovostí (to znamená i na mléko) vycházející ze Simentalu - stejně jako celá řada evropských kombinovaných plemen. Čistému masnému plemeni konkuruje těžko. Tím neříkám že je špatné - to vůbec ne.

5.2.2015 7:24
Foto

P74a18t65r69i81k 67C51h90r80z 4288139582689

Já bych někdy chtěl potkat toho vychvalovaného řezníka. Po cestě z práce mám možnost se stavit v hyper-super, nebo u řezníka. Někdy udělám to, někdy ono. Zatímco s tím hypermarketem nemám nikdy potíže, vždy tam koupím co potřebuji, k řezníkovi chodím minimálně - vyšší ceny, menší výběr a nádavkem přidá ještě "blbý kecy" typu "to chcete jen jeden plátek, to se moc nenajíte,..."

5.2.2015 7:04

R13o87b60e67r79t 88P22a89c65i97n72a 7734709815101

Tak u Kšány rozdíly v ceně nejsou nijak vysoké. Pracoval jsem kousek od jeho krámku a chodil jsem tam často. Nikdy žádná nespokojenost. Akorát si člověk musí hlídat, co všechno mu prodá. Ukecal by i mrtvolu. ;-)  Ale vždy na samé dobré věci.

Jinak Globus a někdy Makro. Ale třeba obyč hovězí z Globusu bývá o dost lepší než z Makra.

5.2.2015 9:29

V46í34t19ě62z87s95l39a24v 79Č96a65c98k71ý 4122860664778

Proč blbý kecy? Je to jeho práce, je tam od toho aby prodával. Vy když budete mít krám, tak budete lidem říkat: "paní neberte si toho tolik, budete tlustá jak prase. Jděte radši do fitka." Co?

5.2.2015 16:04
Foto

P54a14t57r71i61k 81C42h33r69z 4398849512679

A to je právě na tom obchodníkovi, aby poznal, jestli na to ten zákazník má náladu. Asi to má každý jinak, ale já, když jdu večer unavený z práce, tak fakt nemám náladu na to, aby mi někdo krizitoval můj nákup. A to je jeden z těch důvodů, proč raději nakupuji v super-hyper. balíček s kýženým zbožím si v klidu vyberu, prohlédnu a nikdo mi do toho nekafrá - a když náhodou nemají balíček s odpovídajícím množstvím, zajdu si tak k pultu, kde dostanu, co chci. Opět bez nějakých opruzujících keců.

Až budu v důchodu, možná budu rád, že si popovídám alepoň v řeznictví, ale teď to mám zkrátka tak, že jsem rád, když dostanu co chci a jdu domů.

5.2.2015 16:47

V96í18t96ě69z89s44l92a93v 94Č79a16c58k45ý 4872810334228

Myslím že nejen Kšána je rád že chodíte do hyper super :-)

5.2.2015 20:37

S28a62m 20S15e95l25d77r52i74c72k 8361307642365

Vítku, dovolím si tvrdit, že DOBRÝ obchodník chce nejen prodat a tedy prosperovat, ale současně udržet si a zvyšovat počty zákazníků.. čehož dosáhne jednoduše - neagresivním způsobem vyzdvihnout své zboží ALE současně dívat se taky na zákazníka /nezabere to víc jak okamžik 2-3 vteřin/ aby tomuto dal možnost volby.. přehnaně ukecaný prodejce může sice kdekoho pobavit, ale taky dost lidí odradit od další návštěvy obchodu - a tento podstatný detail si dobrý obchodník uvědomuje, aniž by musel mít diplom z VŠ psychologie  ;-)

1.3.2015 10:40

V10í39t37ě39z67s90l73a42v 96Č32a84c59k18ý 4772640124468

Kdo Kšánu zná, tak ho tak bere. Ano, možná to pár lidí odradí, ale tím lépe pro ostatní, aspoň budou menší fronty. Jinak s tebou souhlasím.R^

1.3.2015 10:42

M53i50l45a26n 66T88r57i90b21u80č91e47k 5684297674730

Pro autorku. Pěstují se rostliny. Zvířata se chovají.

5.2.2015 6:32

M24a79r57t16i59n 52S64k31á53l30a 8234827218658

"Co my poradíte"? Bacha na hrubky, Michaelo...

5.2.2015 0:57





mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.