Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š87á31r50k32a 80Č94e62c56h73o67v81á 8128486735635

Proplachovat kyselé zelí je barbarství !

+2/0
13.1.2015 6:26

V66e51r56o15n52i88k44a 31V70e39s13e79l80á 7455507734623

Ja mam taky rada neprehanet to s prilohou, zato zeli muzu opravdu hodne. I kdyz dva male knedliky by bylo malo  i na mne, obezni vsak nejsem, takze to resit nemusim.

0/0
12.1.2015 15:21

M74a34r68t58i88n68a 38B46r47a68b72e46n80c86o57v28á 4653435408909

Spousta jídel se dá uvařit zdravě, stačí jenom nepoužívat hodně tuku, mouky, tučné maso, ubrat na možství přílohy a přidat místo toho zeleninu, pokud se to hodí.

0/0
11.1.2015 20:49

I46r48e86n83a 51P68e85l40h30r10i80m48o98v33s22k79a 3451261290

Tento clanek jsem nepochopila, nic dietniho jsem tam taky nenasla a s recepty povetsine nesouhlasim.

Klasika je klasika a jen, kdyz je poctive uvarena, tak je vynikajici.  Pokud je jen parkrat do roka, tak to vubec nevadi a stihlost si kazdy zachova i ve strednim nebo vyssim veku.

0/0
11.1.2015 20:05

J81a82n67a 70B12o86u13l14o95v72á 7870436961621

Opravdu bych chtěla vidět, jak by někdo podle té gramáže vařil, jak velký knedlík by vytvořil. Zejména sníh z poloviny bílku jde opravdu skvěle ušlehat. Nepochopila jsem - to má být množství na jednu porci? Tak proč je v jednom receptu půl kila masa, v dalším kilo zelí, a knedlík se vaří ze 120 gramů mouky a poloviny housky? To opravdu není množství pro čtyřčlennou rodinu, ani kdyby jedla velice skromě, ovšem množství masa a zeleniny tomu odpovídá. Až na poslední recept, kde se zas peče jedno kuřecí stehno. To opravdu někdo bude péct v troubě? Co nějaké ekonomické chování, vařím přece pro víc lidí, eventuelně počítám s tím, že část jídla se využije na další zpracování, energie taky není zadarmo. (samozřejmě, pokud nejsem cikán, jak jsme se tu nedávno dozvěděli, ti musí mít každý den vše čerstvé....) Navíc - není nutné do kynutého knedlíku dávat mléko, do zelí mouku - tím se hned ušetří kalorie.

+9/0
11.1.2015 16:52

S89v21a16t47a38v38a 88D86u88r47a23n56o92v11á 3649669744441

Klasicke pokrmy, klasicky dietne :) Ale tohle neni podstata meho prispevku, STOB dava jen navod jak slozit jidelnicek, vetsina uzivatelu STOB je zaregistrovana na stobklub.cz, kde je k dispozici sebekaucink, ktery nastavi pomer BTS dle pravidla 1 g na 1 kg vahy, zaroven pocita s tim jestli jste lidi bez pohybu ci sportovci, bilkoviny si sami muzete navysit az na 30 %. Cimz si zarucite dobry pomer BT. 

To, ze si normalni clovek vetsinou neumi slozit jidelnicek je take normalni, ale mnoho lidi, kteri sebekaucink na STOBu pouzivaji se to nauci.

+2/0
11.1.2015 14:42

Š96á71r37k14a 42Č43e89c20h62o34v88á 8768396885745

Sebecaucink ;-D

0/0
13.1.2015 6:27

J10a70n93a 33K92u55b78o15v35á 6899662168440

No, tak nám vlastně ukázali recepty, jak je v malých obměnách nejspíš všichni děláme.

Jen když koukám na porci a čtu " jeden a půl knedlíku...", chce se mi brečet.

Podle mě není redukční verze, ale prostě množství.

+1/0
11.1.2015 14:19

S22v68a16t34a44v83a 11D62u71r78a57n80o58v60á 3979989214881

1,5 je tak akorat, zbytek by mel byt v zelenine (zeli), coz jsou taky sacharidy a v mase. Tim knedlikem se nemate precpat.

+2/0
11.1.2015 14:43

J76i28ř32i10n55a 84M61a48n53d40á65t92o91v73á 9367658740775

Už roky nejím víc než 2 knedlíky k porci a myslíte, že jsem ukázkově štíhlá? Ono to totiž vždy nemusí být jen o jídle. I když nadměrná obezita jistě je, ovšem nějaká ta nadváha být nemusí :-(

0/0
11.1.2015 18:04

J33a36n14a 59M40r93á51z19k95o33v80á 8666120853120

Zde uvedený předpis na kynuté knedlíky je velmi kostrbatý.

Takže:

- do mísy hrubou mouku, osolit, promíchat. rozdrobit do toho droždí v pokojové teplotě, celé vejce, zadělat vlažnou vodou

- hňácat a hňácat

- těsto posypat kostičkami ze zatvrdlého rohlíku

- přikrýt utěrkou, nechat na teple kynout

- po čase prohňácat, aby se kostičky zapravily do těsta

- znova kynout.

Pak vytvořit šišky, hodit do vřící vody, udržovat v mírném varu, po 10 minutách otočit (musí se do šišky šikovně strčit vařechou), vařit dalších deset minut.

Svíčková: tymián NE, ale musí tam být špek, ať si STOB trhne. Taky barbarství: do české svíčkové - koření kari! Tfuj!

+7/0
11.1.2015 13:14

M89a20r30t82i72n24a 75B67r51a91b36e35n16c14o78v56á 4313565478679

Proč ne tymián? Já ho do svíčkové dávám, i moje babička ho dávala, včetně bobkového listu, nového koření a celého pepře. Každý podle svých zvyklostí, takže žádná kategorické ne.

0/0
11.1.2015 20:41

J27a46n67a 32M97r28á87z82k75o45v63á 8296450203280

Když i Vaše babička....fajn, tak to zkusím, nebráním se.;-)

0/0
11.1.2015 23:24

T58r60u97k32s85o96v10á 97K55a60r47o29l61í57n65a 2632297441626

Paní Kučerová, tak mi řekněte, jak to chcete udělat jinak ohledně těch bílkovin? Řekla bych, že něco málo vím o zdravém jídelníčku, počtu živin atd., a zrovna teda 23 g bílkovin(pouze z masa, nepočítáme přílohu) je slušný číslo a jestli se chcete držet vzorce gram bílkovin/kilogram váhy, tak by to neměl být za den problém, pokud nevážíte přes 100 kg :-)

0/−2
11.1.2015 12:50

S14a70n31d46r16a 36F60e55r32i41a72n76č74í17k80o92v59á 7313588901163

1g bielkovín na kilo váhy človeka je denné minimum, optimum je tak 1,5-2g na kilo váhy, u športujúcich ľudí to môže byť aj viac. Takže to slušné číslo určite nie je.

+1/0
11.1.2015 21:45

P78a27v15e74l 42S64o68b48o22t41k92a 5960974

PŘESNĚ!!!

Konečně se někdo odhodlal a podpořil to za co dostávám v diskusi vždy hrozně vynadáno - že svíčková v podstatě zdravá zeleninová omáčka a špagety nebo české nudle nebo knedlík je prakticky totéž.

Záleží hlavně jak a z čeho vaříte a kolik si toho naložíte, a pokud naopak sníte k obědu 2 dietní kuřátka tak to také není nic zdravého.

+3/−1
11.1.2015 10:53

J13a91r97o14s75l90a22v 29M35e89d74u67n87a 6972138657580

ono to ale není jen o součtu kJ, ale o jednotlivých složkách - zejména bílkoviny, sacharidy, tuky, cukry....

+1/0
11.1.2015 11:51

M83i12l38a87n 70K16l62o96u93č93e66k 3570335388807

Zas tak zdravá zeleninová omáčka to není, ta zelenina je dlouhým pečením poměrně zmasakrovaná, ale není to ani nic hrozného,asi hlavně záleží, kolik se tam nalije smetany.

+2/−1
11.1.2015 12:24

P78a69v41e88l 79S39o95b67o26t48k90a 5280124

To všechno záleží jak to děláte... tj. svíčková může být kalorická bomba, ale také jen rozšlehaná dušená zelenina.

+8/0
11.1.2015 13:09

J18i82ř79i66n20a 34M70a86n44d10á18t96o40v56á 9517618410495

Vláknina je to vždy.

0/0
11.1.2015 18:05

M64a57r85c86e57l12a 44K49o20u92ř82i36l78o86v35á 3951861693335

staci jist do polosyta   a k tomu trosku pohybu a   nepotrebujem zadne klasiky v redukcni verzi

+6/−1
11.1.2015 10:27
Foto

I79v23o 32C29h82u47d22o88b36a 9480896401194

jo bohužel to neplatí na každého,třeba k vůli nemoci:-P

+2/0
11.1.2015 13:34

E40l60e43n26a 66D68ě71d86k82o82v55á 9820600487227

Kde vidíte umělá sladidla? Stevie není umělé sladidlo...http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9vie_sladk%C3%A1...

+2/0
11.1.2015 10:15

R48i73c60h43a28r42d 57K12á51b68a 8589488670710

Napr. stevie se v textu objevilo az pozdeji ...

0/0
11.1.2015 10:35

R34i19c59h58a66r68d 19K25á48b22a 8149248490290

A jeste bych se autorky zeptal, ktera dalsi napr. nejsou umela, kdyz napr. stevie

0/0
11.1.2015 10:35

E73v20a 80K18o86v78á69č93i89k86o87v50á 9819219758537

No já knedlo, zelo, vepřo vařím už dlouhé roky trochu leit. Maso podlévám vodou, a jako přílohu dělám kysané zelí, které vařím ve vodě, trošku přisladím cukrem - žádné umělotiny, které vyvoolávají cukrovku. Když je zelí uvařené, vodu sliji a zamíchám do něho nakrájenou cibuli a nechám 10 minut pod pokličkou. A je to rozhodně zdravější, než na sádle, nebo oleji dušené zelí. A samozřejmě knedlík. A každý moje zelí miluje.:-)

+3/−2
11.1.2015 10:09

M42a59r22t38i25n23a 45B67r22a35b18e34n34c40o68v18á 4603495258729

Ta lžíce nebo dvě oleje na zelí pro 4 osoby není ani ve zdravém jídelníčku žádný hřích. Takže pokud ho někdo má rád klasicky, tak to není problém.

+1/0
11.1.2015 20:43

V97e63r58o79n82i82k37a 47V81e22s36e59l12á 7195957894773

On nekdo dela zeli na sadle nebo oleji? To nechapu proc, vzdyt omastku mate dost v podobe stavy z masa.

0/0
12.1.2015 15:25

A81l16e48n11a 55V83e55s20e61l42á 3503701255528

Předpokládám, že kvůli chuti. Na tuku osmahnutá cibule je něco hodně jiného, než jen tak trochu ovařená.

0/0
13.1.2015 10:09

J27a62n94a 69B58o32u73l55o13v86á 7850646121381

Chtěla bych vidět, jak z toho malého množství zeleniny udělá pořádnou omáčku. Navíc zkaramelizovaný cukr je tam zbytečný, stačí nechat trochu dohněda osmahnout právě tu zeleninu. Umělé sladidlo do zelí je taky pěkný hnus, není lepší přidat trošku cukru, a pak si na talíř dát velkou porci zelí a raději omezit knedlíky?

+16/0
11.1.2015 10:07

T28o55m51á33š 30L17u15d64v69í62k 5460308173186

Samozřejmě. Alternativně lze samozřejmě použít cukr třtinový, či hroznový (glukopur).

0/0
11.1.2015 10:10

S67a40n19d83r86a 51F77e37r37i63a92n13č91í26k14o19v81á 7103418311883

A aký v tom podľa vás asi bude rozdiel? Ale patríte medzi tých, čo si myslia, že v trstinovom cukre je snáď menej cukru?

0/0
11.1.2015 21:47

P53a37v84e11l 62S16o96b54o86t12k28a 5220884

jj, umělá sladidla jsou k ničemu, tělo cukry potřebuje a to hlavně při stresech. Kromě toho například aspartam má ohromný glykemický index.

0/−2
11.1.2015 10:54

M68a60r18t57i37n47a 45B25r63a35b29e20n34c15o33v47á 4723915918329

Zkaramelizovaný cukr dodá omáčce trochu jinou chuť než obyčejný cukr.

+1/0
11.1.2015 20:44

E16l15i33š22k38a 10K49u59č24e47r94o42v93á 7439882653733

čistě technicky, jelikož u receptu není napsán počet porcí, těžko určit, kolik to má kJ na porci. Pokud je správný můj odhad a je to pro čtyři osoby, pak se doberete k typickému problému stravování podle STOB, totiž chronickému nedostatku bílkovin. Konkrétně u 100 g syrového libového vepřového se dostanete na 22,8 g bílkovin. Přitom by hubnoucí měl přijmout minimálně 1 g bílkovin/kg tělesné hmoty. a plátek nízkotučného sýra a paprika na svačinu to nezachrání.

+6/−1
11.1.2015 9:41

T66o45m16á11š 77L29u32d61v63í88k 5240148323796

Měl jsem za to, že se on těchle podvýživených "diet" už odborníci odklánějí a dbají právě zejména na poměr bílkoviny/tuky. Jak vidím, odborníci u STOB stále trvají na starých pořádcích a snaží se propagovat stravu s nedostatkem proteinů.

+3/−3
11.1.2015 10:13

T96r93u10k59s68o20v58á 43K88a51r12o31l29í45n62a 2462677681266

Já nechápu, kde na tyhle rozumy chodíte, vidíte jen "STOB" a přestane Vám to přemýšlet? Znám lidi, kteří si sestavují jídelníčky podle systému STOB a počet bílkovin mají vždy minimálně 1.2g/kg váhy-

+2/0
11.1.2015 12:53

M45a93r72t69i70n52a 25B19r17a16b29e52n64c24o86v36á 4313445108109

Mě naopak STOB pomohl srovnat si rovnováhu hlavně mezi bílkovinami a sacharidy. A že jsem miluju maso. Ale když jsem si začla zadávat do jejich tabulek, tak jsem zjistila, že musím hodně přidat na bílkovinách a hodně ubrat na sacharidech - či-li hlavně na přílohách. A to jsem neměla pocit, že si toho dávám tolik. Ono nejlepší je je kritizovat, když to člověk neviděl ani z rychlíku.

+1/0
11.1.2015 20:47

R23i70c45h26a69r48d 41K61á63b44a 8279948500440

Chcete ceskou klasiku v redukcni verzi? Co treba chleba se skvarky a sadlem? A silnym slazenym kafem se smetanou?

Je to jednoduche, koupite si knäckebrot, namazete florou, kterou smichate s kousky orestovane cukety ...

Kafe uvarite z melty, pridate cajovou lzicku odtucneleho mleka a tri kapsle umeleho sladidla.

To se pak ani nebudu divit, ze zacnou lidi varit podle LH.

+12/0
11.1.2015 8:37

O61l36i80v84e91r 53N48e67u92m28a11n25n 3800856299

R^;-D

+1/0
11.1.2015 9:46

A45l48e75x31a51n56d96r 62K21o15s36t35k30a 8672718546924

Umělé sladidlo. Výborný nápad to propagovat. V době, kdy se ví, že tato svinstva vyvolávají mimo jiné cukrovku.

+10/−2
11.1.2015 1:53

J70a79r31m43i87l63a 51H80e98l97e89s59i96c34o98v64a 4391214870293

kdyby jenom cukrovku, to by nebylo to nejhorsi:-/

0/−1
11.1.2015 9:31







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.