Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š73á36r42k22a 82Č59e60c43h71o94v77á 8688906835915

Proplachovat kyselé zelí je barbarství !

+2/0
13.1.2015 6:26

V26e65r72o46n30i73k69a 50V16e63s68e53l36á 7975587834953

Ja mam taky rada neprehanet to s prilohou, zato zeli muzu opravdu hodne. I kdyz dva male knedliky by bylo malo  i na mne, obezni vsak nejsem, takze to resit nemusim.

0/0
12.1.2015 15:21

M94a84r68t54i48n21a 59B10r34a25b44e19n65c40o36v16á 4253505118269

Spousta jídel se dá uvařit zdravě, stačí jenom nepoužívat hodně tuku, mouky, tučné maso, ubrat na možství přílohy a přidat místo toho zeleninu, pokud se to hodí.

0/0
11.1.2015 20:49

I74r29e11n67a 72P73e67l55h60r12i58m74o98v92s98k45a 3451791650

Tento clanek jsem nepochopila, nic dietniho jsem tam taky nenasla a s recepty povetsine nesouhlasim.

Klasika je klasika a jen, kdyz je poctive uvarena, tak je vynikajici.  Pokud je jen parkrat do roka, tak to vubec nevadi a stihlost si kazdy zachova i ve strednim nebo vyssim veku.

0/0
11.1.2015 20:05

J65a48n31a 84B63o14u19l79o56v52á 7130346801821

Opravdu bych chtěla vidět, jak by někdo podle té gramáže vařil, jak velký knedlík by vytvořil. Zejména sníh z poloviny bílku jde opravdu skvěle ušlehat. Nepochopila jsem - to má být množství na jednu porci? Tak proč je v jednom receptu půl kila masa, v dalším kilo zelí, a knedlík se vaří ze 120 gramů mouky a poloviny housky? To opravdu není množství pro čtyřčlennou rodinu, ani kdyby jedla velice skromě, ovšem množství masa a zeleniny tomu odpovídá. Až na poslední recept, kde se zas peče jedno kuřecí stehno. To opravdu někdo bude péct v troubě? Co nějaké ekonomické chování, vařím přece pro víc lidí, eventuelně počítám s tím, že část jídla se využije na další zpracování, energie taky není zadarmo. (samozřejmě, pokud nejsem cikán, jak jsme se tu nedávno dozvěděli, ti musí mít každý den vše čerstvé....) Navíc - není nutné do kynutého knedlíku dávat mléko, do zelí mouku - tím se hned ušetří kalorie.

+9/0
11.1.2015 16:52

S63v94a37t21a94v86a 91D60u56r50a58n26o50v20á 3299949554491

Klasicke pokrmy, klasicky dietne :) Ale tohle neni podstata meho prispevku, STOB dava jen navod jak slozit jidelnicek, vetsina uzivatelu STOB je zaregistrovana na stobklub.cz, kde je k dispozici sebekaucink, ktery nastavi pomer BTS dle pravidla 1 g na 1 kg vahy, zaroven pocita s tim jestli jste lidi bez pohybu ci sportovci, bilkoviny si sami muzete navysit az na 30 %. Cimz si zarucite dobry pomer BT. 

To, ze si normalni clovek vetsinou neumi slozit jidelnicek je take normalni, ale mnoho lidi, kteri sebekaucink na STOBu pouzivaji se to nauci.

+2/0
11.1.2015 14:42

Š59á11r79k40a 20Č25e91c87h26o30v63á 8318786285935

Sebecaucink ;-D

0/0
13.1.2015 6:27

J79a71n81a 14K58u53b29o19v24á 6899142438530

No, tak nám vlastně ukázali recepty, jak je v malých obměnách nejspíš všichni děláme.

Jen když koukám na porci a čtu " jeden a půl knedlíku...", chce se mi brečet.

Podle mě není redukční verze, ale prostě množství.

+1/0
11.1.2015 14:19

S83v23a33t16a92v12a 54D50u72r48a12n48o94v73á 3329699804371

1,5 je tak akorat, zbytek by mel byt v zelenine (zeli), coz jsou taky sacharidy a v mase. Tim knedlikem se nemate precpat.

+2/0
11.1.2015 14:43

J55i77ř53i68n15a 70M51a35n40d44á21t74o95v66á 9417788630195

Už roky nejím víc než 2 knedlíky k porci a myslíte, že jsem ukázkově štíhlá? Ono to totiž vždy nemusí být jen o jídle. I když nadměrná obezita jistě je, ovšem nějaká ta nadváha být nemusí :-(

0/0
11.1.2015 18:04

J37a61n75a 38M55r55á76z32k86o39v36á 8826480803680

Zde uvedený předpis na kynuté knedlíky je velmi kostrbatý.

Takže:

- do mísy hrubou mouku, osolit, promíchat. rozdrobit do toho droždí v pokojové teplotě, celé vejce, zadělat vlažnou vodou

- hňácat a hňácat

- těsto posypat kostičkami ze zatvrdlého rohlíku

- přikrýt utěrkou, nechat na teple kynout

- po čase prohňácat, aby se kostičky zapravily do těsta

- znova kynout.

Pak vytvořit šišky, hodit do vřící vody, udržovat v mírném varu, po 10 minutách otočit (musí se do šišky šikovně strčit vařechou), vařit dalších deset minut.

Svíčková: tymián NE, ale musí tam být špek, ať si STOB trhne. Taky barbarství: do české svíčkové - koření kari! Tfuj!

+7/0
11.1.2015 13:14

M21a59r74t47i23n70a 97B75r57a89b78e53n16c17o33v84á 4853465698939

Proč ne tymián? Já ho do svíčkové dávám, i moje babička ho dávala, včetně bobkového listu, nového koření a celého pepře. Každý podle svých zvyklostí, takže žádná kategorické ne.

0/0
11.1.2015 20:41

J51a81n98a 11M31r81á74z44k68o85v58á 8746100243310

Když i Vaše babička....fajn, tak to zkusím, nebráním se.;-)

0/0
11.1.2015 23:24

T28r27u17k65s42o78v71á 96K83a49r48o53l46í11n92a 2652877951986

Paní Kučerová, tak mi řekněte, jak to chcete udělat jinak ohledně těch bílkovin? Řekla bych, že něco málo vím o zdravém jídelníčku, počtu živin atd., a zrovna teda 23 g bílkovin(pouze z masa, nepočítáme přílohu) je slušný číslo a jestli se chcete držet vzorce gram bílkovin/kilogram váhy, tak by to neměl být za den problém, pokud nevážíte přes 100 kg :-)

0/−2
11.1.2015 12:50

S68a20n38d92r71a 78F11e21r26i82a89n63č32í86k88o26v28á 7523668971953

1g bielkovín na kilo váhy človeka je denné minimum, optimum je tak 1,5-2g na kilo váhy, u športujúcich ľudí to môže byť aj viac. Takže to slušné číslo určite nie je.

+1/0
11.1.2015 21:45

P66a41v60e56l 83S80o81b77o79t89k59a 5160884

PŘESNĚ!!!

Konečně se někdo odhodlal a podpořil to za co dostávám v diskusi vždy hrozně vynadáno - že svíčková v podstatě zdravá zeleninová omáčka a špagety nebo české nudle nebo knedlík je prakticky totéž.

Záleží hlavně jak a z čeho vaříte a kolik si toho naložíte, a pokud naopak sníte k obědu 2 dietní kuřátka tak to také není nic zdravého.

+3/−1
11.1.2015 10:53

J85a38r55o48s15l53a25v 95M80e42d61u61n59a 6362288577350

ono to ale není jen o součtu kJ, ale o jednotlivých složkách - zejména bílkoviny, sacharidy, tuky, cukry....

+1/0
11.1.2015 11:51

M66i91l38a66n 18K62l53o22u89č10e31k 3310665768107

Zas tak zdravá zeleninová omáčka to není, ta zelenina je dlouhým pečením poměrně zmasakrovaná, ale není to ani nic hrozného,asi hlavně záleží, kolik se tam nalije smetany.

+2/−1
11.1.2015 12:24

P77a93v41e49l 20S74o36b70o27t63k15a 5780104

To všechno záleží jak to děláte... tj. svíčková může být kalorická bomba, ale také jen rozšlehaná dušená zelenina.

+8/0
11.1.2015 13:09

J30i65ř32i55n21a 87M60a91n96d36á42t25o65v47á 9837328580295

Vláknina je to vždy.

0/0
11.1.2015 18:05

M80a64r67c30e19l25a 52K31o64u49ř37i33l87o17v42á 3861881433885

staci jist do polosyta   a k tomu trosku pohybu a   nepotrebujem zadne klasiky v redukcni verzi

+6/−1
11.1.2015 10:27
Foto

I42v69o 73C78h72u44d77o75b11a 9360516761504

jo bohužel to neplatí na každého,třeba k vůli nemoci:-P

+2/0
11.1.2015 13:34

E45l98e46n57a 90D14ě22d11k89o70v59á 9360140887937

Kde vidíte umělá sladidla? Stevie není umělé sladidlo...http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9vie_sladk%C3%A1...

+2/0
11.1.2015 10:15

R54i36c31h58a50r61d 84K49á17b29a 8899548170880

Napr. stevie se v textu objevilo az pozdeji ...

0/0
11.1.2015 10:35

R11i53c24h13a38r86d 39K26á37b73a 8879528270810

A jeste bych se autorky zeptal, ktera dalsi napr. nejsou umela, kdyz napr. stevie

0/0
11.1.2015 10:35

E42v68a 89K78o88v50á53č52i84k88o91v11á 9389789558137

No já knedlo, zelo, vepřo vařím už dlouhé roky trochu leit. Maso podlévám vodou, a jako přílohu dělám kysané zelí, které vařím ve vodě, trošku přisladím cukrem - žádné umělotiny, které vyvoolávají cukrovku. Když je zelí uvařené, vodu sliji a zamíchám do něho nakrájenou cibuli a nechám 10 minut pod pokličkou. A je to rozhodně zdravější, než na sádle, nebo oleji dušené zelí. A samozřejmě knedlík. A každý moje zelí miluje.:-)

+3/−2
11.1.2015 10:09

M82a24r21t56i75n67a 31B49r74a72b65e80n48c77o41v67á 4293265598379

Ta lžíce nebo dvě oleje na zelí pro 4 osoby není ani ve zdravém jídelníčku žádný hřích. Takže pokud ho někdo má rád klasicky, tak to není problém.

+1/0
11.1.2015 20:43

V40e48r11o64n13i22k61a 23V73e59s40e35l42á 7235627404763

On nekdo dela zeli na sadle nebo oleji? To nechapu proc, vzdyt omastku mate dost v podobe stavy z masa.

0/0
12.1.2015 15:25

A59l60e91n92a 27V23e18s12e75l21á 3273691755508

Předpokládám, že kvůli chuti. Na tuku osmahnutá cibule je něco hodně jiného, než jen tak trochu ovařená.

0/0
13.1.2015 10:09

J10a48n17a 11B28o21u98l94o62v92á 7710196481391

Chtěla bych vidět, jak z toho malého množství zeleniny udělá pořádnou omáčku. Navíc zkaramelizovaný cukr je tam zbytečný, stačí nechat trochu dohněda osmahnout právě tu zeleninu. Umělé sladidlo do zelí je taky pěkný hnus, není lepší přidat trošku cukru, a pak si na talíř dát velkou porci zelí a raději omezit knedlíky?

+16/0
11.1.2015 10:07

T52o27m17á11š 80L17u36d32v42í24k 5310458353536

Samozřejmě. Alternativně lze samozřejmě použít cukr třtinový, či hroznový (glukopur).

0/0
11.1.2015 10:10

S85a51n85d71r72a 20F33e34r24i11a63n44č23í66k88o82v53á 7863698891933

A aký v tom podľa vás asi bude rozdiel? Ale patríte medzi tých, čo si myslia, že v trstinovom cukre je snáď menej cukru?

0/0
11.1.2015 21:47

P74a39v19e42l 52S18o85b26o70t75k73a 5340564

jj, umělá sladidla jsou k ničemu, tělo cukry potřebuje a to hlavně při stresech. Kromě toho například aspartam má ohromný glykemický index.

0/−2
11.1.2015 10:54

M19a90r29t60i85n24a 24B50r63a72b86e24n28c52o77v54á 4543405518599

Zkaramelizovaný cukr dodá omáčce trochu jinou chuť než obyčejný cukr.

+1/0
11.1.2015 20:44

E24l75i18š42k62a 86K93u61č57e49r76o16v35á 7329462373963

čistě technicky, jelikož u receptu není napsán počet porcí, těžko určit, kolik to má kJ na porci. Pokud je správný můj odhad a je to pro čtyři osoby, pak se doberete k typickému problému stravování podle STOB, totiž chronickému nedostatku bílkovin. Konkrétně u 100 g syrového libového vepřového se dostanete na 22,8 g bílkovin. Přitom by hubnoucí měl přijmout minimálně 1 g bílkovin/kg tělesné hmoty. a plátek nízkotučného sýra a paprika na svačinu to nezachrání.

+6/−1
11.1.2015 9:41

T39o72m29á36š 31L86u24d90v89í73k 5630418843296

Měl jsem za to, že se on těchle podvýživených "diet" už odborníci odklánějí a dbají právě zejména na poměr bílkoviny/tuky. Jak vidím, odborníci u STOB stále trvají na starých pořádcích a snaží se propagovat stravu s nedostatkem proteinů.

+3/−3
11.1.2015 10:13

T26r59u57k47s76o37v41á 66K33a66r74o73l56í46n63a 2762897551486

Já nechápu, kde na tyhle rozumy chodíte, vidíte jen "STOB" a přestane Vám to přemýšlet? Znám lidi, kteří si sestavují jídelníčky podle systému STOB a počet bílkovin mají vždy minimálně 1.2g/kg váhy-

+2/0
11.1.2015 12:53

M81a34r14t29i72n98a 84B28r67a98b55e18n42c40o88v28á 4683585948159

Mě naopak STOB pomohl srovnat si rovnováhu hlavně mezi bílkovinami a sacharidy. A že jsem miluju maso. Ale když jsem si začla zadávat do jejich tabulek, tak jsem zjistila, že musím hodně přidat na bílkovinách a hodně ubrat na sacharidech - či-li hlavně na přílohách. A to jsem neměla pocit, že si toho dávám tolik. Ono nejlepší je je kritizovat, když to člověk neviděl ani z rychlíku.

+1/0
11.1.2015 20:47

R70i72c71h97a54r79d 84K33á46b10a 8439358800160

Chcete ceskou klasiku v redukcni verzi? Co treba chleba se skvarky a sadlem? A silnym slazenym kafem se smetanou?

Je to jednoduche, koupite si knäckebrot, namazete florou, kterou smichate s kousky orestovane cukety ...

Kafe uvarite z melty, pridate cajovou lzicku odtucneleho mleka a tri kapsle umeleho sladidla.

To se pak ani nebudu divit, ze zacnou lidi varit podle LH.

+12/0
11.1.2015 8:37

O80l10i52v60e72r 28N18e37u85m57a89n35n 3840546869

R^;-D

+1/0
11.1.2015 9:46

A87l68e71x29a81n76d83r 78K33o44s48t61k84a 8842428276484

Umělé sladidlo. Výborný nápad to propagovat. V době, kdy se ví, že tato svinstva vyvolávají mimo jiné cukrovku.

+10/−2
11.1.2015 1:53

J36a42r87m38i55l49a 49H66e28l22e82s45i22c10o91v95a 4631744800603

kdyby jenom cukrovku, to by nebylo to nejhorsi:-/

0/−1
11.1.2015 9:31







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.