Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š83á93r25k27a 42Č93e30c30h35o83v29á 8848566745355

Proplachovat kyselé zelí je barbarství !

+2/0
13.1.2015 6:26

V58e26r39o86n75i55k48a 78V76e46s75e96l23á 7665857634683

Ja mam taky rada neprehanet to s prilohou, zato zeli muzu opravdu hodne. I kdyz dva male knedliky by bylo malo  i na mne, obezni vsak nejsem, takze to resit nemusim.

0/0
12.1.2015 15:21

M81a46r30t94i11n97a 86B40r90a83b18e47n95c65o40v20á 4733705388799

Spousta jídel se dá uvařit zdravě, stačí jenom nepoužívat hodně tuku, mouky, tučné maso, ubrat na možství přílohy a přidat místo toho zeleninu, pokud se to hodí.

0/0
11.1.2015 20:49


I57r42e44n44a 24P48e79l66h95r17i62m48o30v59s13k20a 3531391560

Tento clanek jsem nepochopila, nic dietniho jsem tam taky nenasla a s recepty povetsine nesouhlasim.

Klasika je klasika a jen, kdyz je poctive uvarena, tak je vynikajici.  Pokud je jen parkrat do roka, tak to vubec nevadi a stihlost si kazdy zachova i ve strednim nebo vyssim veku.

0/0
11.1.2015 20:05

J27a52n55a 84B71o40u41l79o80v44á 7860486941571

Opravdu bych chtěla vidět, jak by někdo podle té gramáže vařil, jak velký knedlík by vytvořil. Zejména sníh z poloviny bílku jde opravdu skvěle ušlehat. Nepochopila jsem - to má být množství na jednu porci? Tak proč je v jednom receptu půl kila masa, v dalším kilo zelí, a knedlík se vaří ze 120 gramů mouky a poloviny housky? To opravdu není množství pro čtyřčlennou rodinu, ani kdyby jedla velice skromě, ovšem množství masa a zeleniny tomu odpovídá. Až na poslední recept, kde se zas peče jedno kuřecí stehno. To opravdu někdo bude péct v troubě? Co nějaké ekonomické chování, vařím přece pro víc lidí, eventuelně počítám s tím, že část jídla se využije na další zpracování, energie taky není zadarmo. (samozřejmě, pokud nejsem cikán, jak jsme se tu nedávno dozvěděli, ti musí mít každý den vše čerstvé....) Navíc - není nutné do kynutého knedlíku dávat mléko, do zelí mouku - tím se hned ušetří kalorie.

+9/0
11.1.2015 16:52

S83v20a48t11a85v79a 62D28u29r43a82n30o68v27á 3459629304661

Klasicke pokrmy, klasicky dietne :) Ale tohle neni podstata meho prispevku, STOB dava jen navod jak slozit jidelnicek, vetsina uzivatelu STOB je zaregistrovana na stobklub.cz, kde je k dispozici sebekaucink, ktery nastavi pomer BTS dle pravidla 1 g na 1 kg vahy, zaroven pocita s tim jestli jste lidi bez pohybu ci sportovci, bilkoviny si sami muzete navysit az na 30 %. Cimz si zarucite dobry pomer BT. 

To, ze si normalni clovek vetsinou neumi slozit jidelnicek je take normalni, ale mnoho lidi, kteri sebekaucink na STOBu pouzivaji se to nauci.

+2/0
11.1.2015 14:42

Š44á24r20k36a 12Č57e72c14h82o68v98á 8318196675675

Sebecaucink ;-D

0/0
13.1.2015 6:27

J90a45n49a 64K18u67b59o92v98á 6339212118500

No, tak nám vlastně ukázali recepty, jak je v malých obměnách nejspíš všichni děláme.

Jen když koukám na porci a čtu " jeden a půl knedlíku...", chce se mi brečet.

Podle mě není redukční verze, ale prostě množství.

+1/0
11.1.2015 14:19

S70v23a43t28a24v29a 14D79u46r57a18n90o38v80á 3969939284971

1,5 je tak akorat, zbytek by mel byt v zelenine (zeli), coz jsou taky sacharidy a v mase. Tim knedlikem se nemate precpat.

+2/0
11.1.2015 14:43

J34i25ř62i76n80a 95M97a22n97d83á30t21o13v89á 9557318430685

Už roky nejím víc než 2 knedlíky k porci a myslíte, že jsem ukázkově štíhlá? Ono to totiž vždy nemusí být jen o jídle. I když nadměrná obezita jistě je, ovšem nějaká ta nadváha být nemusí :-(

0/0
11.1.2015 18:04

J34a80n17a 88M63r86á54z87k41o73v78á 8856610983790

Zde uvedený předpis na kynuté knedlíky je velmi kostrbatý.

Takže:

- do mísy hrubou mouku, osolit, promíchat. rozdrobit do toho droždí v pokojové teplotě, celé vejce, zadělat vlažnou vodou

- hňácat a hňácat

- těsto posypat kostičkami ze zatvrdlého rohlíku

- přikrýt utěrkou, nechat na teple kynout

- po čase prohňácat, aby se kostičky zapravily do těsta

- znova kynout.

Pak vytvořit šišky, hodit do vřící vody, udržovat v mírném varu, po 10 minutách otočit (musí se do šišky šikovně strčit vařechou), vařit dalších deset minut.

Svíčková: tymián NE, ale musí tam být špek, ať si STOB trhne. Taky barbarství: do české svíčkové - koření kari! Tfuj!

+7/0
11.1.2015 13:14

M34a86r85t87i92n42a 46B29r12a31b29e59n34c54o27v44á 4173475378689

Proč ne tymián? Já ho do svíčkové dávám, i moje babička ho dávala, včetně bobkového listu, nového koření a celého pepře. Každý podle svých zvyklostí, takže žádná kategorické ne.

0/0
11.1.2015 20:41

J47a90n44a 61M74r32á91z64k34o42v21á 8316310413770

Když i Vaše babička....fajn, tak to zkusím, nebráním se.;-)

0/0
11.1.2015 23:24

T13r69u43k49s36o87v60á 14K67a43r37o29l43í23n38a 2712487341396

Paní Kučerová, tak mi řekněte, jak to chcete udělat jinak ohledně těch bílkovin? Řekla bych, že něco málo vím o zdravém jídelníčku, počtu živin atd., a zrovna teda 23 g bílkovin(pouze z masa, nepočítáme přílohu) je slušný číslo a jestli se chcete držet vzorce gram bílkovin/kilogram váhy, tak by to neměl být za den problém, pokud nevážíte přes 100 kg :-)

0/−2
11.1.2015 12:50

S42a43n52d33r22a 69F49e81r94i68a19n96č37í92k75o24v73á 7723968111803

1g bielkovín na kilo váhy človeka je denné minimum, optimum je tak 1,5-2g na kilo váhy, u športujúcich ľudí to môže byť aj viac. Takže to slušné číslo určite nie je.

+1/0
11.1.2015 21:45

P85a85v75e27l 46S13o57b50o94t70k71a 5960914

PŘESNĚ!!!

Konečně se někdo odhodlal a podpořil to za co dostávám v diskusi vždy hrozně vynadáno - že svíčková v podstatě zdravá zeleninová omáčka a špagety nebo české nudle nebo knedlík je prakticky totéž.

Záleží hlavně jak a z čeho vaříte a kolik si toho naložíte, a pokud naopak sníte k obědu 2 dietní kuřátka tak to také není nic zdravého.

+3/−1
11.1.2015 10:53

J98a43r59o45s30l78a85v 16M64e45d58u45n10a 6352668987640

ono to ale není jen o součtu kJ, ale o jednotlivých složkách - zejména bílkoviny, sacharidy, tuky, cukry....

+1/0
11.1.2015 11:51

M97i51l32a58n 55K57l76o16u75č65e91k 3400105978467

Zas tak zdravá zeleninová omáčka to není, ta zelenina je dlouhým pečením poměrně zmasakrovaná, ale není to ani nic hrozného,asi hlavně záleží, kolik se tam nalije smetany.

+2/−1
11.1.2015 12:24

P10a45v93e42l 63S37o52b27o25t74k30a 5500264

To všechno záleží jak to děláte... tj. svíčková může být kalorická bomba, ale také jen rozšlehaná dušená zelenina.

+8/0
11.1.2015 13:09

J80i46ř77i89n51a 39M72a30n73d43á53t84o82v39á 9547228920745

Vláknina je to vždy.

0/0
11.1.2015 18:05

M64a46r22c45e63l41a 34K44o36u54ř33i17l82o34v17á 3591341383875

staci jist do polosyta   a k tomu trosku pohybu a   nepotrebujem zadne klasiky v redukcni verzi

+6/−1
11.1.2015 10:27
Foto

I11v87o 69C35h25u35d12o49b57a 9800976971144

jo bohužel to neplatí na každého,třeba k vůli nemoci:-P

+2/0
11.1.2015 13:34

E31l98e65n13a 14D45ě82d45k65o17v13á 9270950667597

Kde vidíte umělá sladidla? Stevie není umělé sladidlo...http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9vie_sladk%C3%A1...

+2/0
11.1.2015 10:15

R28i77c32h15a25r33d 91K86á93b21a 8959208610900

Napr. stevie se v textu objevilo az pozdeji ...

0/0
11.1.2015 10:35

R76i63c38h55a28r84d 83K67á13b55a 8879558520440

A jeste bych se autorky zeptal, ktera dalsi napr. nejsou umela, kdyz napr. stevie

0/0
11.1.2015 10:35

E80v66a 17K28o67v52á31č78i57k91o82v79á 9399229718907

No já knedlo, zelo, vepřo vařím už dlouhé roky trochu leit. Maso podlévám vodou, a jako přílohu dělám kysané zelí, které vařím ve vodě, trošku přisladím cukrem - žádné umělotiny, které vyvoolávají cukrovku. Když je zelí uvařené, vodu sliji a zamíchám do něho nakrájenou cibuli a nechám 10 minut pod pokličkou. A je to rozhodně zdravější, než na sádle, nebo oleji dušené zelí. A samozřejmě knedlík. A každý moje zelí miluje.:-)

+3/−2
11.1.2015 10:09

M17a34r31t53i88n53a 74B70r77a81b75e59n73c76o26v69á 4803575168379

Ta lžíce nebo dvě oleje na zelí pro 4 osoby není ani ve zdravém jídelníčku žádný hřích. Takže pokud ho někdo má rád klasicky, tak to není problém.

+1/0
11.1.2015 20:43

V14e77r51o18n69i96k15a 45V72e47s55e70l95á 7215487634333

On nekdo dela zeli na sadle nebo oleji? To nechapu proc, vzdyt omastku mate dost v podobe stavy z masa.

0/0
12.1.2015 15:25

A98l54e36n90a 45V50e85s75e70l14á 3793751225988

Předpokládám, že kvůli chuti. Na tuku osmahnutá cibule je něco hodně jiného, než jen tak trochu ovařená.

0/0
13.1.2015 10:09

J80a15n43a 86B38o81u22l83o91v47á 7390976391351

Chtěla bych vidět, jak z toho malého množství zeleniny udělá pořádnou omáčku. Navíc zkaramelizovaný cukr je tam zbytečný, stačí nechat trochu dohněda osmahnout právě tu zeleninu. Umělé sladidlo do zelí je taky pěkný hnus, není lepší přidat trošku cukru, a pak si na talíř dát velkou porci zelí a raději omezit knedlíky?

+16/0
11.1.2015 10:07

T14o62m61á38š 62L45u81d12v78í45k 5670368653426

Samozřejmě. Alternativně lze samozřejmě použít cukr třtinový, či hroznový (glukopur).

0/0
11.1.2015 10:10

S97a91n34d68r60a 48F73e65r62i34a19n80č21í24k62o88v61á 7473218601713

A aký v tom podľa vás asi bude rozdiel? Ale patríte medzi tých, čo si myslia, že v trstinovom cukre je snáď menej cukru?

0/0
11.1.2015 21:47

P17a51v51e23l 75S27o78b36o96t28k12a 5260794

jj, umělá sladidla jsou k ničemu, tělo cukry potřebuje a to hlavně při stresech. Kromě toho například aspartam má ohromný glykemický index.

0/−2
11.1.2015 10:54

M84a98r22t69i47n90a 60B48r10a37b28e80n34c66o49v88á 4833305258159

Zkaramelizovaný cukr dodá omáčce trochu jinou chuť než obyčejný cukr.

+1/0
11.1.2015 20:44

E69l90i49š81k55a 83K30u94č38e64r15o17v64á 1416398627759

čistě technicky, jelikož u receptu není napsán počet porcí, těžko určit, kolik to má kJ na porci. Pokud je správný můj odhad a je to pro čtyři osoby, pak se doberete k typickému problému stravování podle STOB, totiž chronickému nedostatku bílkovin. Konkrétně u 100 g syrového libového vepřového se dostanete na 22,8 g bílkovin. Přitom by hubnoucí měl přijmout minimálně 1 g bílkovin/kg tělesné hmoty. a plátek nízkotučného sýra a paprika na svačinu to nezachrání.

+6/−1
11.1.2015 9:41

T90o10m30á98š 33L17u24d33v41í51k 5600388463226

Měl jsem za to, že se on těchle podvýživených "diet" už odborníci odklánějí a dbají právě zejména na poměr bílkoviny/tuky. Jak vidím, odborníci u STOB stále trvají na starých pořádcích a snaží se propagovat stravu s nedostatkem proteinů.

+3/−3
11.1.2015 10:13

T97r85u20k19s93o58v39á 24K63a69r65o19l44í31n21a 2262917371856

Já nechápu, kde na tyhle rozumy chodíte, vidíte jen "STOB" a přestane Vám to přemýšlet? Znám lidi, kteří si sestavují jídelníčky podle systému STOB a počet bílkovin mají vždy minimálně 1.2g/kg váhy-

+2/0
11.1.2015 12:53

M23a91r30t94i15n46a 83B35r58a23b41e69n66c90o51v17á 4303535318449

Mě naopak STOB pomohl srovnat si rovnováhu hlavně mezi bílkovinami a sacharidy. A že jsem miluju maso. Ale když jsem si začla zadávat do jejich tabulek, tak jsem zjistila, že musím hodně přidat na bílkovinách a hodně ubrat na sacharidech - či-li hlavně na přílohách. A to jsem neměla pocit, že si toho dávám tolik. Ono nejlepší je je kritizovat, když to člověk neviděl ani z rychlíku.

+1/0
11.1.2015 20:47

R14i46c76h45a59r43d 23K71á91b21a 8259598330510

Chcete ceskou klasiku v redukcni verzi? Co treba chleba se skvarky a sadlem? A silnym slazenym kafem se smetanou?

Je to jednoduche, koupite si knäckebrot, namazete florou, kterou smichate s kousky orestovane cukety ...

Kafe uvarite z melty, pridate cajovou lzicku odtucneleho mleka a tri kapsle umeleho sladidla.

To se pak ani nebudu divit, ze zacnou lidi varit podle LH.

+12/0
11.1.2015 8:37

O33l29i76v90e15r 72N20e32u79m10a31n10n 3970276919

R^;-D

+1/0
11.1.2015 9:46

A24l90e71x70a91n81d76r 25K83o45s71t32k21a 8432478976814

Umělé sladidlo. Výborný nápad to propagovat. V době, kdy se ví, že tato svinstva vyvolávají mimo jiné cukrovku.

+10/−2
11.1.2015 1:53

J46a24r67m32i39l39a 48H58e34l80e65s76i23c58o44v95a 4781774290523

kdyby jenom cukrovku, to by nebylo to nejhorsi:-/

0/−1
11.1.2015 9:31





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.