Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak malým dětem doplnit energii? Na celozrnné pečivo zapomeňte

To, co malé děti jedí, ovlivňuje nejen jejich zdraví v dětství, ale i v dospělosti. Právě proto je u nich důležité dohlížet na zdravý, pestrý, ale také energeticky vyvážený jídelníček. Víte, co by mělo být jejich hlavním zdrojem energie?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M33a64r67e15k 69Š34i81m53o59n 2304137908428

Tak já nevím. Teď jsem zase četl, že význam polysacharidů ve výživě se přeceňuje a že způsobují obezitu, je lepší je omezit a jíst jenom maso a zeleninu.

0/0
3.12.2014 0:57

A69l42e73n80a 35V41e67s93e87l93á 3803741345138

Omezit není totéž jako vyřadit...

0/0
3.12.2014 1:03

J65i17ř44í 27O34l94t 9201308362611

horkej čaj a k němu rohlík s máslem, chleba s máslem a medem, s marmeládou, sýrem, salámem... kombinací bylo hodně a vždycky jsme si jako děti pochutnaly R^

Nikdo neřešil kolik to má sacharidů a jiných ...idů. a energie na blbnutí jsme měli spousty. :-)

+6/0
2.12.2014 15:30


M83o70n90i25k13a 69H64o76r71v14á14t54h82o25v40á 9387153829484

Tak hlavně jsme se dozvěděli, co všechno děláme špatně, ale například ukázku správné snídaně by autor článku a čtenář jistě kvalitní studie neměl?

+4/0
2.12.2014 14:39

P82a23v18l53a 97H28r85a12d38i37l89o46v67a 3667441511854

Presne to jsme chtela poznamenat.

+1/0
2.12.2014 15:59

A30l30e91n95a 58N49o94s55k34o77v15á 7317623745159

vetsinou resim problem, jak deti vybit :D ty me maji energie az az :D

+4/0
2.12.2014 11:53
Foto

K62a62r59e15l 35T96o23m11á10š24e45k 7794379957209

Cukr je složený sacharid stejně jako škrob; zatímco cukr (sacharóza) se rozkládá v těle na fruktózu a glukózu, škrob se už v ústech rozkládá na maltózu (zkuste chvíli rozkousávat zrnko rýže a začne sládnout). a ta se v tenkém střevě přemění na dvě molekuly glukózy. Glukóza přechází rovnou do krve, ale fruktóza musí přejít játry, aby se přeměnila na glukózu. Ostatně v medu je směs stejných cukrů jako v sacharóze.

Pokud se týká soli, nevím, proř se proti ní tak bojuje. Je sice pravda, že nadbytek sodíku musí regulovat ledviny omezením vody v moči a tím se zvyšuje objem krve, ale jak bylo ukázáno, srdci to navadí, protože krev je méně viskózní a má nižší srážlivost. Je to lepší než používat acylpyri a jiné antikoagulanty..

+2/−1
2.12.2014 11:12

S31a94n87d34r64a 34F72e23r97i73a50n79č79í75k62o84v60á 7593848801873

Mylite sa, cukor je aj skrob, aj glukoza, maltoza a aj sacharoza. Vy sa mylne domnievate ze cukor=sacharoza, t.j. to co vacsina ludi pozna pod bielym rafinovanym cukrom. Ako som povedala vo svojom predoslom prispevku, cukor a sacharid su synonyma.

0/−1
2.12.2014 15:04

M94a94r82e56k 48Š79i19m54o50n 2194207408788

Nevím, jak je to ve slovenčině, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou správně jedině sacharidy.

0/0
3.12.2014 0:53

S60a53n56d89r49a 60F41e84r27i43a35n47č39í83k30o51v25á 7313948801923

Cukor je ľudovo povedaní sacharid. http://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid

Potravinárske normy nie sú v tomto smerodatné. My sa tu nebavíme o tom, čo máte dať do koláča ale o chemickom zložení potravín.

0/0
3.12.2014 9:21

M76a33r42e88k 29Š98i70m68o44n 2824677108158

Jasně. Nebavíme se, co dát do koláča, ale lidové označení sacharidů je nesporný důkaz o správném názvu. Jestli je tu někdo, kdo v tom nevidí jasný protimluv, prosím minus pro mě.

0/0
4.12.2014 2:40

S38a90n48d74r82a 19F77e49r31i11a49n34č34í98k92o88v45á 7973328311713

Pre autora článku- sacharidy sú cukry. Sú to synonymá. Sacharidy nie sú zdravšie len preto, lebo to je cudzie slovíčko. Chcelo by to trochu terminologickú presnosť a nie narábať s pojmami hala-bala. Navyše vám to pekne vysvetlili vo videu, tak aký je problém to využiť v článku?

Sacharidy sa navyše rozhodne nerovnajú len glukóze. A zrovna glukóza je monosacharid, ktorého by deti mali jesť najmenej a nachádza sa v sladkostiach, ovocí a malinovkách. Autor článku má v problematike guláš. 

A keď sa odkazujete na nejakú štúdiu, tak by ste mali dať minimálne nejaký odkaz či povedať, kto tú štúdiu robil, lebo inak je to "jedna pani povedala".

+4/0
2.12.2014 10:19
Foto

Z78d65e16n71k21a 85J55a73v89ů63r71k83o24v23á 6330827295969

ve sladkostech je hlavně sacharoza,která se skládá z molekul glukozy a fruktozy...další sacharid je třeba celuloza - z té druhé strayn spektra sacharidů...článek je dost špatně napsaný,nepřehledný,na jednu stranu tam píší,že rohlík je špatně,na druhou ,že potřebují sacharidy,což rohlík je,protože většinu jeho obsahu tvoří škrob,či-li taky sacharid

0/0
2.12.2014 23:09

M94a10r76e79k 98Š84i44m77o43n 2584357418138

Guláš máte vy, možná je to rozdíl mezi češtinou a slovenštinou, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou sacharidy. Pokud napíšete na výrobek cukr a on tam bude škrob nebo fruktozo glukozový sirup, tak se dopouštíte klamání spotřebitele.

0/−1
3.12.2014 0:55

S70a33n31d75r40a 46F76e49r19i84a69n15č25í11k48o69v39á 7333428231173

No nie, guláš máte vy. Potravinárske normy sú formou zákona. Ten nemusí byť vedecky a terminologicky presný, veci sú v ňom nazývané účelne, aby aj podpriemerne inteligentný spotrebiteľ vedel čo si má kúpiť. 

V článku o zložení potraviny sa nemá čo kto riadiť tým, čo si niekto vymyslel do nejakého zákona a úplne to odporuje odbornej vedeckej terminológii.

0/0
3.12.2014 9:26

M26a84r78e92k 90Š78i36m16o80n 2634967508268

Trvám na tom, že sacharidy nejsou cukry, a označení sacharidů jako cukry je nepřesné. Můžete mi uvést literaturu, ve které se sacharidy označují jako cukry? (Ovšem něco z 21. století, terminologie se mění.)

0/0
4.12.2014 2:36





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.