Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak malým dětem doplnit energii? Na celozrnné pečivo zapomeňte

To, co malé děti jedí, ovlivňuje nejen jejich zdraví v dětství, ale i v dospělosti. Právě proto je u nich důležité dohlížet na zdravý, pestrý, ale také energeticky vyvážený jídelníček. Víte, co by mělo být jejich hlavním zdrojem energie?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M42a64r56e46k 94Š81i56m43o19n 2574227738518

Tak já nevím. Teď jsem zase četl, že význam polysacharidů ve výživě se přeceňuje a že způsobují obezitu, je lepší je omezit a jíst jenom maso a zeleninu.

0/0
3.12.2014 0:57

A63l93e22n15a 86V30e27s22e17l40á 3753631365208

Omezit není totéž jako vyřadit...

0/0
3.12.2014 1:03

J69i56ř50í 79O34l50t 9571438282981

horkej čaj a k němu rohlík s máslem, chleba s máslem a medem, s marmeládou, sýrem, salámem... kombinací bylo hodně a vždycky jsme si jako děti pochutnaly R^

Nikdo neřešil kolik to má sacharidů a jiných ...idů. a energie na blbnutí jsme měli spousty. :-)

+6/0
2.12.2014 15:30

M73o43n18i36k48a 47H51o70r86v11á14t18h35o59v10á 9607493929324

Tak hlavně jsme se dozvěděli, co všechno děláme špatně, ale například ukázku správné snídaně by autor článku a čtenář jistě kvalitní studie neměl?

+4/0
2.12.2014 14:39

P93a98v94l25a 57H15r85a75d39i23l98o18v54a 3667731661444

Presne to jsme chtela poznamenat.

+1/0
2.12.2014 15:59

A59l40e21n13a 31N49o14s35k58o30v62á 7277853345559

vetsinou resim problem, jak deti vybit :D ty me maji energie az az :D

+4/0
2.12.2014 11:53
Foto

K42a85r23e23l 97T13o94m36á40š92e83k 7954309657539

Cukr je složený sacharid stejně jako škrob; zatímco cukr (sacharóza) se rozkládá v těle na fruktózu a glukózu, škrob se už v ústech rozkládá na maltózu (zkuste chvíli rozkousávat zrnko rýže a začne sládnout). a ta se v tenkém střevě přemění na dvě molekuly glukózy. Glukóza přechází rovnou do krve, ale fruktóza musí přejít játry, aby se přeměnila na glukózu. Ostatně v medu je směs stejných cukrů jako v sacharóze.

Pokud se týká soli, nevím, proř se proti ní tak bojuje. Je sice pravda, že nadbytek sodíku musí regulovat ledviny omezením vody v moči a tím se zvyšuje objem krve, ale jak bylo ukázáno, srdci to navadí, protože krev je méně viskózní a má nižší srážlivost. Je to lepší než používat acylpyri a jiné antikoagulanty..

+2/−1
2.12.2014 11:12

S77a24n55d78r21a 44F67e73r72i46a77n38č32í59k52o88v25á 7983118141583

Mylite sa, cukor je aj skrob, aj glukoza, maltoza a aj sacharoza. Vy sa mylne domnievate ze cukor=sacharoza, t.j. to co vacsina ludi pozna pod bielym rafinovanym cukrom. Ako som povedala vo svojom predoslom prispevku, cukor a sacharid su synonyma.

0/−1
2.12.2014 15:04

M40a42r72e60k 62Š20i54m59o52n 2354577568478

Nevím, jak je to ve slovenčině, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou správně jedině sacharidy.

0/0
3.12.2014 0:53

S84a94n53d22r87a 76F14e62r63i70a19n87č94í35k36o43v53á 7633568151903

Cukor je ľudovo povedaní sacharid. http://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid

Potravinárske normy nie sú v tomto smerodatné. My sa tu nebavíme o tom, čo máte dať do koláča ale o chemickom zložení potravín.

0/0
3.12.2014 9:21

M67a68r95e35k 84Š86i20m36o86n 2504347258448

Jasně. Nebavíme se, co dát do koláča, ale lidové označení sacharidů je nesporný důkaz o správném názvu. Jestli je tu někdo, kdo v tom nevidí jasný protimluv, prosím minus pro mě.

0/0
4.12.2014 2:40

S81a48n35d61r38a 91F25e62r15i15a38n17č98í62k49o67v83á 7663608301613

Pre autora článku- sacharidy sú cukry. Sú to synonymá. Sacharidy nie sú zdravšie len preto, lebo to je cudzie slovíčko. Chcelo by to trochu terminologickú presnosť a nie narábať s pojmami hala-bala. Navyše vám to pekne vysvetlili vo videu, tak aký je problém to využiť v článku?

Sacharidy sa navyše rozhodne nerovnajú len glukóze. A zrovna glukóza je monosacharid, ktorého by deti mali jesť najmenej a nachádza sa v sladkostiach, ovocí a malinovkách. Autor článku má v problematike guláš. 

A keď sa odkazujete na nejakú štúdiu, tak by ste mali dať minimálne nejaký odkaz či povedať, kto tú štúdiu robil, lebo inak je to "jedna pani povedala".

+4/0
2.12.2014 10:19
Foto

Z97d83e26n34k46a 52J87a28v80ů32r82k35o66v42á 6200797475579

ve sladkostech je hlavně sacharoza,která se skládá z molekul glukozy a fruktozy...další sacharid je třeba celuloza - z té druhé strayn spektra sacharidů...článek je dost špatně napsaný,nepřehledný,na jednu stranu tam píší,že rohlík je špatně,na druhou ,že potřebují sacharidy,což rohlík je,protože většinu jeho obsahu tvoří škrob,či-li taky sacharid

0/0
2.12.2014 23:09

M27a97r91e15k 28Š37i50m28o35n 2884737888668

Guláš máte vy, možná je to rozdíl mezi češtinou a slovenštinou, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou sacharidy. Pokud napíšete na výrobek cukr a on tam bude škrob nebo fruktozo glukozový sirup, tak se dopouštíte klamání spotřebitele.

0/−1
3.12.2014 0:55

S17a89n96d38r59a 17F79e16r19i89a95n71č94í58k68o50v44á 7513758781473

No nie, guláš máte vy. Potravinárske normy sú formou zákona. Ten nemusí byť vedecky a terminologicky presný, veci sú v ňom nazývané účelne, aby aj podpriemerne inteligentný spotrebiteľ vedel čo si má kúpiť. 

V článku o zložení potraviny sa nemá čo kto riadiť tým, čo si niekto vymyslel do nejakého zákona a úplne to odporuje odbornej vedeckej terminológii.

0/0
3.12.2014 9:26

M33a78r42e71k 93Š51i45m79o45n 2964317528718

Trvám na tom, že sacharidy nejsou cukry, a označení sacharidů jako cukry je nepřesné. Můžete mi uvést literaturu, ve které se sacharidy označují jako cukry? (Ovšem něco z 21. století, terminologie se mění.)

0/0
4.12.2014 2:36







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.