Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak malým dětem doplnit energii? Na celozrnné pečivo zapomeňte

To, co malé děti jedí, ovlivňuje nejen jejich zdraví v dětství, ale i v dospělosti. Právě proto je u nich důležité dohlížet na zdravý, pestrý, ale také energeticky vyvážený jídelníček. Víte, co by mělo být jejich hlavním zdrojem energie?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M97a31r60e76k 61Š65i17m10o89n 2764927528328

Tak já nevím. Teď jsem zase četl, že význam polysacharidů ve výživě se přeceňuje a že způsobují obezitu, je lepší je omezit a jíst jenom maso a zeleninu.

0/0
3.12.2014 0:57

A74l59e23n36a 75V56e61s15e81l52á 3573281675848

Omezit není totéž jako vyřadit...

0/0
3.12.2014 1:03

J24i31ř72í 55O94l39t 9231518262301

horkej čaj a k němu rohlík s máslem, chleba s máslem a medem, s marmeládou, sýrem, salámem... kombinací bylo hodně a vždycky jsme si jako děti pochutnaly R^

Nikdo neřešil kolik to má sacharidů a jiných ...idů. a energie na blbnutí jsme měli spousty. :-)

+6/0
2.12.2014 15:30

M46o83n94i17k33a 96H30o18r10v88á96t80h47o81v92á 9957813559324

Tak hlavně jsme se dozvěděli, co všechno děláme špatně, ale například ukázku správné snídaně by autor článku a čtenář jistě kvalitní studie neměl?

+4/0
2.12.2014 14:39

P71a46v50l85a 19H55r93a18d33i45l33o63v88a 3447911631304

Presne to jsme chtela poznamenat.

+1/0
2.12.2014 15:59

A61l31e91n39a 36N36o80s83k89o17v96á 7757343855399

vetsinou resim problem, jak deti vybit :D ty me maji energie az az :D

+4/0
2.12.2014 11:53
Foto

K34a53r44e81l 63T89o97m34á76š73e58k 7704589127879

Cukr je složený sacharid stejně jako škrob; zatímco cukr (sacharóza) se rozkládá v těle na fruktózu a glukózu, škrob se už v ústech rozkládá na maltózu (zkuste chvíli rozkousávat zrnko rýže a začne sládnout). a ta se v tenkém střevě přemění na dvě molekuly glukózy. Glukóza přechází rovnou do krve, ale fruktóza musí přejít játry, aby se přeměnila na glukózu. Ostatně v medu je směs stejných cukrů jako v sacharóze.

Pokud se týká soli, nevím, proř se proti ní tak bojuje. Je sice pravda, že nadbytek sodíku musí regulovat ledviny omezením vody v moči a tím se zvyšuje objem krve, ale jak bylo ukázáno, srdci to navadí, protože krev je méně viskózní a má nižší srážlivost. Je to lepší než používat acylpyri a jiné antikoagulanty..

+2/−1
2.12.2014 11:12

S34a53n73d68r60a 58F91e42r36i53a86n64č57í34k11o77v95á 7183518791983

Mylite sa, cukor je aj skrob, aj glukoza, maltoza a aj sacharoza. Vy sa mylne domnievate ze cukor=sacharoza, t.j. to co vacsina ludi pozna pod bielym rafinovanym cukrom. Ako som povedala vo svojom predoslom prispevku, cukor a sacharid su synonyma.

0/−1
2.12.2014 15:04

M36a94r87e94k 74Š91i67m85o90n 2544267928918

Nevím, jak je to ve slovenčině, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou správně jedině sacharidy.

0/0
3.12.2014 0:53

S82a29n11d75r25a 79F31e65r20i38a89n31č47í75k84o41v31á 7263718471403

Cukor je ľudovo povedaní sacharid. http://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid

Potravinárske normy nie sú v tomto smerodatné. My sa tu nebavíme o tom, čo máte dať do koláča ale o chemickom zložení potravín.

0/0
3.12.2014 9:21

M10a51r94e72k 51Š16i21m42o10n 2584977688818

Jasně. Nebavíme se, co dát do koláča, ale lidové označení sacharidů je nesporný důkaz o správném názvu. Jestli je tu někdo, kdo v tom nevidí jasný protimluv, prosím minus pro mě.

0/0
4.12.2014 2:40

S42a43n91d14r63a 34F85e17r53i74a85n29č59í21k46o29v80á 7253368711533

Pre autora článku- sacharidy sú cukry. Sú to synonymá. Sacharidy nie sú zdravšie len preto, lebo to je cudzie slovíčko. Chcelo by to trochu terminologickú presnosť a nie narábať s pojmami hala-bala. Navyše vám to pekne vysvetlili vo videu, tak aký je problém to využiť v článku?

Sacharidy sa navyše rozhodne nerovnajú len glukóze. A zrovna glukóza je monosacharid, ktorého by deti mali jesť najmenej a nachádza sa v sladkostiach, ovocí a malinovkách. Autor článku má v problematike guláš. 

A keď sa odkazujete na nejakú štúdiu, tak by ste mali dať minimálne nejaký odkaz či povedať, kto tú štúdiu robil, lebo inak je to "jedna pani povedala".

+4/0
2.12.2014 10:19
Foto

Z17d44e68n53k97a 17J82a35v19ů86r93k57o94v68á 6720977315679

ve sladkostech je hlavně sacharoza,která se skládá z molekul glukozy a fruktozy...další sacharid je třeba celuloza - z té druhé strayn spektra sacharidů...článek je dost špatně napsaný,nepřehledný,na jednu stranu tam píší,že rohlík je špatně,na druhou ,že potřebují sacharidy,což rohlík je,protože většinu jeho obsahu tvoří škrob,či-li taky sacharid

0/0
2.12.2014 23:09

M72a77r57e67k 17Š13i67m87o80n 2354357558838

Guláš máte vy, možná je to rozdíl mezi češtinou a slovenštinou, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou sacharidy. Pokud napíšete na výrobek cukr a on tam bude škrob nebo fruktozo glukozový sirup, tak se dopouštíte klamání spotřebitele.

0/−1
3.12.2014 0:55

S22a48n32d30r96a 72F32e47r97i23a62n46č40í26k75o60v14á 7623928701383

No nie, guláš máte vy. Potravinárske normy sú formou zákona. Ten nemusí byť vedecky a terminologicky presný, veci sú v ňom nazývané účelne, aby aj podpriemerne inteligentný spotrebiteľ vedel čo si má kúpiť. 

V článku o zložení potraviny sa nemá čo kto riadiť tým, čo si niekto vymyslel do nejakého zákona a úplne to odporuje odbornej vedeckej terminológii.

0/0
3.12.2014 9:26

M42a23r57e47k 70Š70i31m40o43n 2154777518788

Trvám na tom, že sacharidy nejsou cukry, a označení sacharidů jako cukry je nepřesné. Můžete mi uvést literaturu, ve které se sacharidy označují jako cukry? (Ovšem něco z 21. století, terminologie se mění.)

0/0
4.12.2014 2:36







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.