Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rady Zdeňka Pohlreicha: jak napravit katastrofy při vaření

… a za stálého míchání lijeme do záchodu. Tuhle situaci nejspíš zažil každý, kdo se občas motá v kuchyni, a různé pohromy se nevyhýbají ani profesionálním kuchařům. Spoustu věcí však můžete při vaření zachránit, jen je třeba vědět, jak na to.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L30u21b39o90m78í94r 69J12a63n80o29t31a 5446114916165

Pan Pohlreich je poslední dobou případ sám pro sebe :-/

0/0
4.10.2014 7:02

P76e65t41r 50N48o45v15o43t91n96y 3799952199152

Hrudky z těsta odstraníte pomocí ručního mixéru nebo cedníku.  To by jeden nevymyslel. ;-D

0/−2
1.9.2014 15:24
Foto

J16i85ř43í 90R20o40h88a18n 5524548547245

Mě se nedávno stalo, a musím se přiznat, že kdyby mi při hledání vařečky náhodou nepadl zrak na cedník, nenapadlo by mě to těsto procedit. Já nejsem kuchař, a tak mě tohle na první pohled nejlogičtější řešení nejdřív vůbec nenapadlo, původně jsem chtěl ty cucky vytahat lžičkou. Ale každý den se učím něco nového.

+5/0
1.9.2014 15:58
Foto

D57a55v38i38d 42S51c14h87n47e40b52e52r74g25e76r 9465938983973

Ne lehce připálenou omáčku ještě dokáže pomoci rozpálená naběračka do ruda, nevím jak je to možné ale funguje to.

0/0
31.8.2014 21:25

J59i95n57d93r85i39c33h 70K13o97l34a20r 7860360905893

Takze kvuli zachranene omacce znicim naberacku? :) ... a to tim staci tu omacku nabirat, nebo se to tim zamicha, nebo jak to je? :)

0/0
1.9.2014 8:48
Foto

D75a15v59i55d 75S18c70h73n62e43b67e75r42g92e94r 9195538933573

Neříkal jsem že máte zničit naběračku, omáčku samozřejmě přelijeme do čistého hrnce, kovovou naběračku rozpálíte nad plamenem sporáku, vložíte do omáčky, a po chvilce vyjmete.

0/0
1.9.2014 10:55

J65i63n69d98r14i71c48h 16K63o36l52a26r 7610840485713

aha :) dekuji za vysvetleni .. nicmene s indukci toho moc nerozpalim .. jedine litinovou panvicku a ta nevim, jestli se mi do kastrolu s pripalenou omackou vleze :D

+1/0
1.9.2014 12:31
Foto

D86a47v33i89d 87S32c94h60n27e62b90e76r17g87e79r 9255398693373

Tak s indukcí to problém bude, to je fakt.

0/0
1.9.2014 12:45

L30u76c10i87e 17B68a54r44t30o45ň80o82v37á 5700168567855

Já zase od profesionálního kuchaře (a od maminky) slyšela a praktikovala radu - připálené okamžitě do jiného čistého kastrolu, a nastrouhat do toho hned syrovou bramboru. Funguje to samozřejmě jen u něčeho a ne u sladkých jídel. A jakmile je v tom smetana, tak je mnohem hůře. A připálené sladké kaše, pudinky a krémy prostě nezachráníte, to musíme vyhodit. Nedávno nám jedna jinak velmi dobrá a ověřená cateringová firma připálila na konferenci polévky. Byla to výborná husté krémové: smetanová z čerstvého hrášku a také z dýně. Jenže je nechali bublat na ohřívácích dlouho, nehlídali to, a když přišlo nejvíce hostů, tak už to bylo přčmoudlé a nedalo se to moc jíst.

0/0
1.9.2014 13:24

L63u16c34i70e 12B51a45r23t93o40ň28o82v20á 5230568347635

Pardon, ještě mi tam vypadlo, že se to musí přecedit, tj, ta rozšmelcovaná brambora zůstane v tom původním připáleném hrnci. Také to funguje na přesolené, ale to je v článku zmíněno.

0/0
1.9.2014 13:30

L71e71n97k40a 63J44u53ř11i58c78o44v35á 7296691599119

Tohle by mě nenapadlo, díky za typ ;-)

Když něco připálím já, a doslova se to vaří, až se to pomalu vyvaří, nevyhazovat, nemíchat!, nezalévat!, ale ihned překipat do druhého hrnce. Často to pomůže, protože spálenina drží spolu s částí už pokažené omáčky, a zbytek je kupodivu v pořádku, stačí opatrně přelít a v novém hrnci až přidat vodu. Kdybyste ji přidali hned, tak by třeba i připálené brambory vzniklou párou načichly, tak budou jen aromatičtější, jako pečené v popelu, ale nebudou spálené, a omáčka také, sice ji bude míň a bude ji třeba i nadstavit, ale pokud po přelití do nového hrnce a přidání vody je stále na ochutnání jedlá, stačí přidat vejce nebo sušenou smetanu, a hned jí přibude ;-)

+2/0
1.9.2014 12:56
Foto

L26i19b14o97r 34V77y40k85o92u75p50i71l 9336175889567

Ano, máte pravdu.

0/0
1.9.2014 23:05

L28u64k97á18š 26O31m28á61č33k22a 5331174201926

Parádní rady, to jsem nevěděl. R^;-D

0/−2
31.8.2014 19:53

V34l79a26d65i11m18í58r 10V85y40s84o15k63ý 8232722301935

takže v podstatě 6-7rad, ne?

+1/0
31.8.2014 18:51

M68i32c26h69a31l 61S43e79m97r57á80d 3842106707299

Když se jídlo nepovede... objednejte pizzu... :-P

+12/0
31.8.2014 18:12

P91a68v95l34a 15K31v97a40p56i42l34o23v12á 7629188544407

Navrhuju sníst psy.

+1/−1
1.9.2014 10:46

J39a53n11a 90M49a71l71á 5464469677538

i když je nemáme?

0/0
1.9.2014 11:42

P37a72v98l24a 20K91v45a66p88i66l98o94v37á 7759828454187

Ale máme husu kryso ..., krysu huso??? :-)

+1/0
1.9.2014 22:00

J58i79ř70í 52Š26v51a41g98r 3798780305956

A když je to moc hustý, přidejte tam vodu.

Rady jak pro děti.

+6/0
31.8.2014 17:38

A59n86n47a 77K70r67á56s27o23v30á 6650954290868

Radši přidávám vývar.

+4/−1
31.8.2014 21:11

M41a43r25t34i17n 14N63á23p65l74a25v37a 5857419989431

A teď raďte mistři kuchyně. Nedávno jsme vařili vývar, slepičí. Přes noc že ho necháme a druhý den doladíme. Jenže ještě horký jsme ho dali do chladné místnosti a to byl asi ten problém. Dochutit se to nedalo, cítit to bylo jako hrachovka, chuť nevalná, taková mírně nakyselá. Nakonec se vylila, ale dá se takový vývar ještě vůbec zachránit? Díky.

0/0
31.8.2014 15:57

P40e71t49r17a 11N29o30v34á69k28o65v32á 7868916834518

Jak moc chladné? Jestli byl kyselý, tak mi přijde, že byl prostě v teple a zkysl...?

+3/0
31.8.2014 17:25

S64t83a17n26i74s72l74a65v81a 92K22r32e50j84č36o56v82á 4810573264872

Vývar zkysl prostě proto, že na něm zůstala mastná vrstva (zvlášť na slepičím), která působila jako izolace a polévka nemohla pořádně zchladnout. Přitom stačilo málo - vývar čas od času promíchat až do úplného zchladnutí :) ... to samé třeba větší množství guláše, taky chce míchat ;)

+14/0
31.8.2014 17:29

M27a67r21t19i54n 16N50á81p75l31a81v33a 5597529779251

No jo, vařit se skončilo před půlnocí, tak už se nikomu nechtělo. Byly to  dva opravdu velké hrnce a padlo na ten vývar snad 6 ks drůbeže. Večer měl chuť nadějnou a druhý den to bylo jak jsem psal... Ale díky, příště budeme chytřejší :-)

0/0
1.9.2014 0:00

A34n70n65a 15K67r24á88s96o79v49á 6430704810508

Polívku musíte nechat mírně odklopenou, jinak se zatáhne a můžete ji vyhodit. Problém nebyla ta chaldná mástnost, nábrž poklice.

+1/0
31.8.2014 18:24

M38a75r94t33i96n 72N96á70p67l31a92v88a 5607209879711

Děkuji za radu. Polívka byla přikrytá a skončila jak píšete, vylila se...

0/0
31.8.2014 23:57

L96u16c21i32e 22B25a52r58t73o38ň69o40v69á 5200448677415

Bohužel nedá, zkyslé jídlo nijak. To je škoda, zrovna u slepice. Jo jo, tohle vám udělá i guláš, když ho nepromícháte, a necháte utěsněný, může zkysnout.

0/0
1.9.2014 13:27

P47e54t86r 10B62a79r79t53o65n48í72č25e16k 7139111345822

Proč je tento článek v rubrice "Ona dnes"? Copak chlapi nevaří?8-o

+3/0
31.8.2014 15:42
Foto

J43a32r48d69a 34K85r27a30t93k36y 9417379592338

Protoze to kazdej kuchar zna:D

+8/0
31.8.2014 18:45
Foto

A63n61n51a 15V33e86s19e26l35á 2660658726

Protože OnaDnes chlapi čtou přednostně...

+3/0
2.9.2014 0:16

P52a36v51l69a 37K45v56a36p87i94l96o16v60á 7379658164367

Můj největší kuchařských prǔšvih: Pozvalajsem návštěvu ne králičí stehna na víně a na slanině. Velmi dobrý osvědčený recept. Sedm stehen stejné velikosti a jedno větší. Utekla jsem to, píchla do jednoho stehna s tím, že je to dost, sundala skleněnou poklicia dala zpét do trouby opéct. Mezitím jsem umyla poklici. Pak jsem to vydala a zjistila, že to větší stejnou je ještě tužší, znovu jsem to přiklopila TOU umytou poklicí a dala zas do trouby. Do půl minuty z trouby rána jak z děla. Z králíka na víně byl králík na skle. Po chvíli zděšení a po slovech, běžte děti naproti do hospody něco koupit .... Jsem šťávu přecedila přes nejjemnější sitko a pečlivě pinzetkou obrala nožičky od střepů. To nejlepší však bylo pryč.

0/0
31.8.2014 15:31

J48i52n92d41r84i21c72h 10K79o23l25a66r 7170650815963

To jako ze jste po takove nehode to jidlo servirovala?? ... to jste si byla opravdu tak jista, ze tam zadny sklo nekde nezustalo? To ja bych takhle asi neriskoval. Jidlo neni u nas zas tak vzacny, aby se nemohlo vyhodit, i kdyz osobne to delam taky velmi nerad.

0/0
1.9.2014 8:53

P81a59v74l59a 65K89v84a11p71i37l65o54v90á 7779668804817

No s vědomím všech zůčastněných co se stalo. Rozhodně jsem o tom nelhala. Ty nohy jsem zkoumala pod lupou, nikdo nic nenašel. Kapr má raky kosti a je třeba dávat pozor.

0/0
1.9.2014 10:45

J77i81n72d33r86i41c62h 51K89o24l29a89r 7280310225103

No, kosti nejsou sklo, ale v poradku. Vsichni jste prezili, tak jste nic neprehledla :)

0/0
1.9.2014 12:33

H34a10n62a 15Z49a45m62r51a31z13i29l65o81v32á 9225410426881

Střepy nejsou takový průšvih... střeva uhnou. ;-)

0/0
1.9.2014 22:56

J35a91n 58F19r50o96l33í69k 6516700945824

Ještě tam chybí jedna rada. Nečum do časopisu, na TV nebo do počítače a čekej u plotny. Od té doby co sám držím morálku nic jsem nepřipálil nebo nepřevařil.

+18/0
31.8.2014 13:58

J49i24ř64í 30Š89v25a61g41r 3468240405516

Můj počítač také může za veškeré mé připálené výtvory. ;-D

+8/0
31.8.2014 17:33

T29e67r74e79z28a 76H81a85j10k92o39v63a 5907832134380

Muj taky.

0/0
1.9.2014 15:42
Foto

K45l96á74r67a 67L80i88n63h44a90r17t60o10v95á 6745930497382

Můj se o tuto čest dělí s dětma :-)

0/0
1.9.2014 17:32
Foto

P50a74v26e14l 91B68l83á93h89a 1206606738468

Mně trochu rozhodila "témata" pod článkem - Mezinárodní Měnový Fond?? Cože?

0/−5
31.8.2014 13:12

P85a85v26e43l 71V55a71n70ě40č13e39k 4884213261811

A cetl jste clanek? Pak pochopite proc.

+4/0
31.8.2014 13:33

P89e35t97r 88V35a49n18ě86k 3347528373896

Ty Zdenkovi " kostky ve skluzu " jsou hrozný . Tak spálit kvalitní maso na grilu umí jenom on. A jak ho národ žere je až neuvěřitelný ! No holt kdo umí,tak umí.

+5/−15
31.8.2014 12:45

J73i77ř69í 38N89e97u15m31e44i65s34t28e31r 2782965463441

Národ žere Láďu Hrušku, fyi. Jenom toho zříte každý den s nějakou ptákovinou, která nemá chybu.

+1/−1
31.8.2014 13:02

J37i92ř75í 86N93o67v90á30k 6344342379971

Holt umi varit a i je showman dobrej!

+1/−2
31.8.2014 14:00

P61e72t15r 81B81a92r10t12o23n41í82č89e81k 7259641165752

?????? Jaký Zdenkovi kostky ve skluzu? To neznám! Viděl jsem od něj jak vaří (peče, griluje a pod.), ale nikdy nedělal kostky ve skluzu. Vy asi budete typický "buřtgulášník", že? ;-)

+1/−1
31.8.2014 15:55

B19a37r12b73o59r40a 76K50a94m15e86r49o13v65á 3699160697709

Zdeněk R^

+2/−3
31.8.2014 11:57

B59o52h46u37m78i93l33a 12M53a13j93e71r38o60v24á 4207951314

Co jsou nehezky nakrájené brambory? Já jsem ráda když oloupu hrnec brambor že je nějak nakrájím, abych neměla křeče v ruce ;-(

+3/−1
31.8.2014 7:58

J63i48ř30í 95Č64e85r75n16ý 6608983570718

Ty nehezky nakrájené brambory jsou např. jeden centimetrovej a další pěti, nebo různě vykrajováním zdeformované brambory. I očima jíme.:-)

+4/−1
31.8.2014 8:36

P76e29t20r64a 22N69o48v40á43k78o70v16á 7378816784658

Tak s tím nemám problém. Když se to dobře uvaří, tak jestli je na bramboře vodět, že byla v nějakém místě vykrájená, mě fakt netrápí.

+4/0
31.8.2014 17:27

V53ě71r38a 17K43a15b66í48č73k94o65v70á 7314286940747

Rozmačkat a hotovo;-D

+1/0
31.8.2014 21:18







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.