Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rady Zdeňka Pohlreicha: jak napravit katastrofy při vaření

… a za stálého míchání lijeme do záchodu. Tuhle situaci nejspíš zažil každý, kdo se občas motá v kuchyni, a různé pohromy se nevyhýbají ani profesionálním kuchařům. Spoustu věcí však můžete při vaření zachránit, jen je třeba vědět, jak na to.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L44u27b10o25m78í25r 19J69a82n58o38t34a 5946984646765

Pan Pohlreich je poslední dobou případ sám pro sebe :-/

0/0
4.10.2014 7:02

P18e40t52r 56N29o12v41o24t20n42y 3259692269312

Hrudky z těsta odstraníte pomocí ručního mixéru nebo cedníku.  To by jeden nevymyslel. ;-D

0/−2
1.9.2014 15:24
Foto

J98i31ř80í 50R57o64h14a43n 5154788247855

Mě se nedávno stalo, a musím se přiznat, že kdyby mi při hledání vařečky náhodou nepadl zrak na cedník, nenapadlo by mě to těsto procedit. Já nejsem kuchař, a tak mě tohle na první pohled nejlogičtější řešení nejdřív vůbec nenapadlo, původně jsem chtěl ty cucky vytahat lžičkou. Ale každý den se učím něco nového.

+5/0
1.9.2014 15:58
Foto

D97a51v35i38d 54S90c11h46n29e50b66e63r34g42e85r 9845158453983

Ne lehce připálenou omáčku ještě dokáže pomoci rozpálená naběračka do ruda, nevím jak je to možné ale funguje to.

0/0
31.8.2014 21:25

J48i53n61d58r16i53c54h 50K98o71l73a35r 7720420435133

Takze kvuli zachranene omacce znicim naberacku? :) ... a to tim staci tu omacku nabirat, nebo se to tim zamicha, nebo jak to je? :)

0/0
1.9.2014 8:48
Foto

D88a88v80i87d 34S68c78h12n57e64b27e25r25g78e29r 9375688783743

Neříkal jsem že máte zničit naběračku, omáčku samozřejmě přelijeme do čistého hrnce, kovovou naběračku rozpálíte nad plamenem sporáku, vložíte do omáčky, a po chvilce vyjmete.

0/0
1.9.2014 10:55

J42i46n91d29r84i10c50h 11K73o54l25a93r 7300900385953

aha :) dekuji za vysvetleni .. nicmene s indukci toho moc nerozpalim .. jedine litinovou panvicku a ta nevim, jestli se mi do kastrolu s pripalenou omackou vleze :D

+1/0
1.9.2014 12:31
Foto

D94a33v57i74d 79S73c58h11n51e35b39e34r30g52e46r 9655928663103

Tak s indukcí to problém bude, to je fakt.

0/0
1.9.2014 12:45

L65u95c69i94e 87B82a67r14t57o42ň70o95v33á 5850818337135

Já zase od profesionálního kuchaře (a od maminky) slyšela a praktikovala radu - připálené okamžitě do jiného čistého kastrolu, a nastrouhat do toho hned syrovou bramboru. Funguje to samozřejmě jen u něčeho a ne u sladkých jídel. A jakmile je v tom smetana, tak je mnohem hůře. A připálené sladké kaše, pudinky a krémy prostě nezachráníte, to musíme vyhodit. Nedávno nám jedna jinak velmi dobrá a ověřená cateringová firma připálila na konferenci polévky. Byla to výborná husté krémové: smetanová z čerstvého hrášku a také z dýně. Jenže je nechali bublat na ohřívácích dlouho, nehlídali to, a když přišlo nejvíce hostů, tak už to bylo přčmoudlé a nedalo se to moc jíst.

0/0
1.9.2014 13:24

L20u14c94i67e 87B90a76r58t69o26ň79o31v18á 5580108637895

Pardon, ještě mi tam vypadlo, že se to musí přecedit, tj, ta rozšmelcovaná brambora zůstane v tom původním připáleném hrnci. Také to funguje na přesolené, ale to je v článku zmíněno.

0/0
1.9.2014 13:30

L71e10n35k38a 69J91u22ř68i11c68o80v38á 7156471489299

Tohle by mě nenapadlo, díky za typ ;-)

Když něco připálím já, a doslova se to vaří, až se to pomalu vyvaří, nevyhazovat, nemíchat!, nezalévat!, ale ihned překipat do druhého hrnce. Často to pomůže, protože spálenina drží spolu s částí už pokažené omáčky, a zbytek je kupodivu v pořádku, stačí opatrně přelít a v novém hrnci až přidat vodu. Kdybyste ji přidali hned, tak by třeba i připálené brambory vzniklou párou načichly, tak budou jen aromatičtější, jako pečené v popelu, ale nebudou spálené, a omáčka také, sice ji bude míň a bude ji třeba i nadstavit, ale pokud po přelití do nového hrnce a přidání vody je stále na ochutnání jedlá, stačí přidat vejce nebo sušenou smetanu, a hned jí přibude ;-)

+2/0
1.9.2014 12:56
Foto

L42i54b88o71r 42V77y15k91o45u27p66i86l 9826495829697

Ano, máte pravdu.

0/0
1.9.2014 23:05

L42u42k23á81š 96O74m50á22č82k98a 5861324951296

Parádní rady, to jsem nevěděl. R^;-D

0/−2
31.8.2014 19:53

V64l77a41d11i75m13í21r 91V57y93s94o42k91ý 8522342341845

takže v podstatě 6-7rad, ne?

+1/0
31.8.2014 18:51

M60i84c20h95a71l 33S66e31m66r14á76d 3872426907819

Když se jídlo nepovede... objednejte pizzu... :-P

+12/0
31.8.2014 18:12

P95a25v61l88a 55K81v73a78p58i50l84o29v86á 7639828974867

Navrhuju sníst psy.

+1/−1
1.9.2014 10:46

J57a23n35a 46M84a33l91á 5534739787188

i když je nemáme?

0/0
1.9.2014 11:42

P98a44v13l24a 13K22v46a75p89i45l77o13v86á 7159618554867

Ale máme husu kryso ..., krysu huso??? :-)

+1/0
1.9.2014 22:00

J14i79ř67í 82Š16v88a40g29r 3648440215916

A když je to moc hustý, přidejte tam vodu.

Rady jak pro děti.

+6/0
31.8.2014 17:38

A68n44n80a 13K64r79á23s46o69v26á 6730274170178

Radši přidávám vývar.

+4/−1
31.8.2014 21:11

M79a20r47t40i32n 76N15á49p93l21a35v92a 5547729949471

A teď raďte mistři kuchyně. Nedávno jsme vařili vývar, slepičí. Přes noc že ho necháme a druhý den doladíme. Jenže ještě horký jsme ho dali do chladné místnosti a to byl asi ten problém. Dochutit se to nedalo, cítit to bylo jako hrachovka, chuť nevalná, taková mírně nakyselá. Nakonec se vylila, ale dá se takový vývar ještě vůbec zachránit? Díky.

0/0
31.8.2014 15:57

P77e35t82r30a 10N95o10v32á35k48o18v27á 7878156504748

Jak moc chladné? Jestli byl kyselý, tak mi přijde, že byl prostě v teple a zkysl...?

+3/0
31.8.2014 17:25

S97t47a59n19i27s13l87a24v63a 94K86r90e38j86č67o73v74á 4770953904342

Vývar zkysl prostě proto, že na něm zůstala mastná vrstva (zvlášť na slepičím), která působila jako izolace a polévka nemohla pořádně zchladnout. Přitom stačilo málo - vývar čas od času promíchat až do úplného zchladnutí :) ... to samé třeba větší množství guláše, taky chce míchat ;)

+14/0
31.8.2014 17:29

M86a50r82t20i24n 15N83á68p87l60a87v69a 5597939179221

No jo, vařit se skončilo před půlnocí, tak už se nikomu nechtělo. Byly to  dva opravdu velké hrnce a padlo na ten vývar snad 6 ks drůbeže. Večer měl chuť nadějnou a druhý den to bylo jak jsem psal... Ale díky, příště budeme chytřejší :-)

0/0
1.9.2014 0:00

A84n29n73a 46K67r65á15s19o18v92á 6480794430518

Polívku musíte nechat mírně odklopenou, jinak se zatáhne a můžete ji vyhodit. Problém nebyla ta chaldná mástnost, nábrž poklice.

+1/0
31.8.2014 18:24

M19a19r58t50i20n 95N76á98p12l97a14v55a 5757439979311

Děkuji za radu. Polívka byla přikrytá a skončila jak píšete, vylila se...

0/0
31.8.2014 23:57

L91u60c61i88e 57B31a53r65t30o44ň72o11v30á 5660148347455

Bohužel nedá, zkyslé jídlo nijak. To je škoda, zrovna u slepice. Jo jo, tohle vám udělá i guláš, když ho nepromícháte, a necháte utěsněný, může zkysnout.

0/0
1.9.2014 13:27

P51e78t21r 19B83a20r44t85o27n75í42č21e89k 7709211865242

Proč je tento článek v rubrice "Ona dnes"? Copak chlapi nevaří?8-o

+3/0
31.8.2014 15:42
Foto

J55a28r81d62a 61K86r15a84t88k60y 9147969812408

Protoze to kazdej kuchar zna:D

+8/0
31.8.2014 18:45
Foto

A98n31n39a 91V28e20s69e18l49á 2260128406

Protože OnaDnes chlapi čtou přednostně...

+3/0
2.9.2014 0:16

P55a20v53l40a 72K61v24a16p20i84l51o81v88á 7919158334937

Můj největší kuchařských prǔšvih: Pozvalajsem návštěvu ne králičí stehna na víně a na slanině. Velmi dobrý osvědčený recept. Sedm stehen stejné velikosti a jedno větší. Utekla jsem to, píchla do jednoho stehna s tím, že je to dost, sundala skleněnou poklicia dala zpét do trouby opéct. Mezitím jsem umyla poklici. Pak jsem to vydala a zjistila, že to větší stejnou je ještě tužší, znovu jsem to přiklopila TOU umytou poklicí a dala zas do trouby. Do půl minuty z trouby rána jak z děla. Z králíka na víně byl králík na skle. Po chvíli zděšení a po slovech, běžte děti naproti do hospody něco koupit .... Jsem šťávu přecedila přes nejjemnější sitko a pečlivě pinzetkou obrala nožičky od střepů. To nejlepší však bylo pryč.

0/0
31.8.2014 15:31

J58i40n88d45r44i42c89h 59K78o91l75a54r 7470780645603

To jako ze jste po takove nehode to jidlo servirovala?? ... to jste si byla opravdu tak jista, ze tam zadny sklo nekde nezustalo? To ja bych takhle asi neriskoval. Jidlo neni u nas zas tak vzacny, aby se nemohlo vyhodit, i kdyz osobne to delam taky velmi nerad.

0/0
1.9.2014 8:53

P30a40v93l40a 58K86v52a81p74i30l24o79v56á 7129368144457

No s vědomím všech zůčastněných co se stalo. Rozhodně jsem o tom nelhala. Ty nohy jsem zkoumala pod lupou, nikdo nic nenašel. Kapr má raky kosti a je třeba dávat pozor.

0/0
1.9.2014 10:45

J24i89n85d22r94i21c77h 63K79o93l68a47r 7600720165853

No, kosti nejsou sklo, ale v poradku. Vsichni jste prezili, tak jste nic neprehledla :)

0/0
1.9.2014 12:33

H31a67n60a 21Z92a44m71r86a17z69i24l28o20v13á 9755640716191

Střepy nejsou takový průšvih... střeva uhnou. ;-)

0/0
1.9.2014 22:56

J32a87n 77F47r35o29l26í75k 6786920825434

Ještě tam chybí jedna rada. Nečum do časopisu, na TV nebo do počítače a čekej u plotny. Od té doby co sám držím morálku nic jsem nepřipálil nebo nepřevařil.

+18/0
31.8.2014 13:58

J24i56ř17í 92Š35v43a75g91r 3518780285986

Můj počítač také může za veškeré mé připálené výtvory. ;-D

+8/0
31.8.2014 17:33

T15e35r95e58z53a 76H27a14j75k51o49v28a 5187822424400

Muj taky.

0/0
1.9.2014 15:42
Foto

K94l26á65r77a 14L72i54n66h20a26r77t42o87v78á 6665530687782

Můj se o tuto čest dělí s dětma :-)

0/0
1.9.2014 17:32
Foto

P42a10v32e66l 32B12l75á78h67a 1716176888848

Mně trochu rozhodila "témata" pod článkem - Mezinárodní Měnový Fond?? Cože?

0/−5
31.8.2014 13:12

P51a11v45e96l 34V22a50n93ě41č79e39k 4474363971841

A cetl jste clanek? Pak pochopite proc.

+4/0
31.8.2014 13:33

P25e95t83r 95V58a38n50ě41k 3177378933636

Ty Zdenkovi " kostky ve skluzu " jsou hrozný . Tak spálit kvalitní maso na grilu umí jenom on. A jak ho národ žere je až neuvěřitelný ! No holt kdo umí,tak umí.

+5/−15
31.8.2014 12:45

J12i34ř15í 81N59e31u41m35e40i52s80t41e40r 2282835103291

Národ žere Láďu Hrušku, fyi. Jenom toho zříte každý den s nějakou ptákovinou, která nemá chybu.

+1/−1
31.8.2014 13:02

J92i28ř94í 13N89o63v70á87k 6214392559101

Holt umi varit a i je showman dobrej!

+1/−2
31.8.2014 14:00

P68e37t69r 40B58a47r69t35o96n79í25č93e72k 7549711245512

?????? Jaký Zdenkovi kostky ve skluzu? To neznám! Viděl jsem od něj jak vaří (peče, griluje a pod.), ale nikdy nedělal kostky ve skluzu. Vy asi budete typický "buřtgulášník", že? ;-)

+1/−1
31.8.2014 15:55

B64a40r53b50o21r24a 18K98a60m21e70r44o93v48á 3919850357709

Zdeněk R^

+2/−3
31.8.2014 11:57

B25o21h11u81m79i24l73a 32M23a13j10e40r45o91v55á 4457551984

Co jsou nehezky nakrájené brambory? Já jsem ráda když oloupu hrnec brambor že je nějak nakrájím, abych neměla křeče v ruce ;-(

+3/−1
31.8.2014 7:58

J12i58ř56í 22Č60e40r97n35ý 6978903120418

Ty nehezky nakrájené brambory jsou např. jeden centimetrovej a další pěti, nebo různě vykrajováním zdeformované brambory. I očima jíme.:-)

+4/−1
31.8.2014 8:36

P33e18t46r82a 55N13o50v82á59k38o75v88á 7118156974308

Tak s tím nemám problém. Když se to dobře uvaří, tak jestli je na bramboře vodět, že byla v nějakém místě vykrájená, mě fakt netrápí.

+4/0
31.8.2014 17:27

V74ě78r88a 58K91a92b82í75č23k12o60v70á 7834536250827

Rozmačkat a hotovo;-D

+1/0
31.8.2014 21:18







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.