Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rady Zdeňka Pohlreicha: jak napravit katastrofy při vaření

… a za stálého míchání lijeme do záchodu. Tuhle situaci nejspíš zažil každý, kdo se občas motá v kuchyni, a různé pohromy se nevyhýbají ani profesionálním kuchařům. Spoustu věcí však můžete při vaření zachránit, jen je třeba vědět, jak na to.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L56u54b95o49m62í43r 95J50a92n12o95t32a 5586974386655

Pan Pohlreich je poslední dobou případ sám pro sebe :-/

0/0
4.10.2014 7:02

P53e83t34r 12N92o36v11o72t32n33y 3489942319562

Hrudky z těsta odstraníte pomocí ručního mixéru nebo cedníku.  To by jeden nevymyslel. ;-D

0/−2
1.9.2014 15:24
Foto

J39i62ř49í 82R76o60h49a45n 5464588457435

Mě se nedávno stalo, a musím se přiznat, že kdyby mi při hledání vařečky náhodou nepadl zrak na cedník, nenapadlo by mě to těsto procedit. Já nejsem kuchař, a tak mě tohle na první pohled nejlogičtější řešení nejdřív vůbec nenapadlo, původně jsem chtěl ty cucky vytahat lžičkou. Ale každý den se učím něco nového.

+5/0
1.9.2014 15:58
Foto

D89a50v56i93d 90S27c77h52n43e19b29e23r59g30e52r 9325268383943

Ne lehce připálenou omáčku ještě dokáže pomoci rozpálená naběračka do ruda, nevím jak je to možné ale funguje to.

0/0
31.8.2014 21:25

J11i29n46d72r43i82c74h 31K77o26l17a46r 7740660585463

Takze kvuli zachranene omacce znicim naberacku? :) ... a to tim staci tu omacku nabirat, nebo se to tim zamicha, nebo jak to je? :)

0/0
1.9.2014 8:48
Foto

D59a25v37i41d 31S26c77h22n30e43b36e32r55g17e26r 9295178633443

Neříkal jsem že máte zničit naběračku, omáčku samozřejmě přelijeme do čistého hrnce, kovovou naběračku rozpálíte nad plamenem sporáku, vložíte do omáčky, a po chvilce vyjmete.

0/0
1.9.2014 10:55

J24i52n77d22r21i25c94h 10K36o35l71a53r 7560100835913

aha :) dekuji za vysvetleni .. nicmene s indukci toho moc nerozpalim .. jedine litinovou panvicku a ta nevim, jestli se mi do kastrolu s pripalenou omackou vleze :D

+1/0
1.9.2014 12:31
Foto

D16a87v95i72d 84S50c33h51n10e56b51e74r70g98e87r 9385218313443

Tak s indukcí to problém bude, to je fakt.

0/0
1.9.2014 12:45

L92u81c12i26e 26B35a26r50t85o57ň88o79v31á 5710248197405

Já zase od profesionálního kuchaře (a od maminky) slyšela a praktikovala radu - připálené okamžitě do jiného čistého kastrolu, a nastrouhat do toho hned syrovou bramboru. Funguje to samozřejmě jen u něčeho a ne u sladkých jídel. A jakmile je v tom smetana, tak je mnohem hůře. A připálené sladké kaše, pudinky a krémy prostě nezachráníte, to musíme vyhodit. Nedávno nám jedna jinak velmi dobrá a ověřená cateringová firma připálila na konferenci polévky. Byla to výborná husté krémové: smetanová z čerstvého hrášku a také z dýně. Jenže je nechali bublat na ohřívácích dlouho, nehlídali to, a když přišlo nejvíce hostů, tak už to bylo přčmoudlé a nedalo se to moc jíst.

0/0
1.9.2014 13:24

L20u89c59i72e 28B35a22r64t73o30ň39o37v47á 5430428347655

Pardon, ještě mi tam vypadlo, že se to musí přecedit, tj, ta rozšmelcovaná brambora zůstane v tom původním připáleném hrnci. Také to funguje na přesolené, ale to je v článku zmíněno.

0/0
1.9.2014 13:30

L89e20n13k71a 79J46u67ř98i47c93o20v76á 7296121559889

Tohle by mě nenapadlo, díky za typ ;-)

Když něco připálím já, a doslova se to vaří, až se to pomalu vyvaří, nevyhazovat, nemíchat!, nezalévat!, ale ihned překipat do druhého hrnce. Často to pomůže, protože spálenina drží spolu s částí už pokažené omáčky, a zbytek je kupodivu v pořádku, stačí opatrně přelít a v novém hrnci až přidat vodu. Kdybyste ji přidali hned, tak by třeba i připálené brambory vzniklou párou načichly, tak budou jen aromatičtější, jako pečené v popelu, ale nebudou spálené, a omáčka také, sice ji bude míň a bude ji třeba i nadstavit, ale pokud po přelití do nového hrnce a přidání vody je stále na ochutnání jedlá, stačí přidat vejce nebo sušenou smetanu, a hned jí přibude ;-)

+2/0
1.9.2014 12:56
Foto

L56i27b30o71r 70V73y55k89o60u52p15i86l 9236485249567

Ano, máte pravdu.

0/0
1.9.2014 23:05

L54u65k81á14š 16O68m40á52č90k72a 5801414121876

Parádní rady, to jsem nevěděl. R^;-D

0/−2
31.8.2014 19:53

V53l27a82d47i89m25í21r 61V93y25s64o23k20ý 8372412801855

takže v podstatě 6-7rad, ne?

+1/0
31.8.2014 18:51

M97i78c62h31a63l 30S50e82m87r86á77d 3792976917239

Když se jídlo nepovede... objednejte pizzu... :-P

+12/0
31.8.2014 18:12

P72a97v87l13a 75K57v98a45p91i70l65o49v91á 7579128214207

Navrhuju sníst psy.

+1/−1
1.9.2014 10:46

J86a81n62a 48M65a89l95á 5424639127388

i když je nemáme?

0/0
1.9.2014 11:42

P42a80v95l32a 50K35v47a38p52i76l20o50v79á 7279388914647

Ale máme husu kryso ..., krysu huso??? :-)

+1/0
1.9.2014 22:00

J11i90ř40í 83Š66v69a20g20r 3598480165186

A když je to moc hustý, přidejte tam vodu.

Rady jak pro děti.

+6/0
31.8.2014 17:38

A90n70n21a 54K69r12á21s74o42v97á 6650204720678

Radši přidávám vývar.

+4/−1
31.8.2014 21:11

M42a76r41t82i31n 37N96á41p41l72a71v53a 5757219859221

A teď raďte mistři kuchyně. Nedávno jsme vařili vývar, slepičí. Přes noc že ho necháme a druhý den doladíme. Jenže ještě horký jsme ho dali do chladné místnosti a to byl asi ten problém. Dochutit se to nedalo, cítit to bylo jako hrachovka, chuť nevalná, taková mírně nakyselá. Nakonec se vylila, ale dá se takový vývar ještě vůbec zachránit? Díky.

0/0
31.8.2014 15:57

P89e85t40r30a 60N16o97v94á19k24o27v27á 7318126344298

Jak moc chladné? Jestli byl kyselý, tak mi přijde, že byl prostě v teple a zkysl...?

+3/0
31.8.2014 17:25

S21t97a36n43i78s76l27a78v20a 59K39r47e82j26č35o98v87á 4300183794782

Vývar zkysl prostě proto, že na něm zůstala mastná vrstva (zvlášť na slepičím), která působila jako izolace a polévka nemohla pořádně zchladnout. Přitom stačilo málo - vývar čas od času promíchat až do úplného zchladnutí :) ... to samé třeba větší množství guláše, taky chce míchat ;)

+14/0
31.8.2014 17:29

M52a16r36t77i45n 72N16á20p79l20a38v48a 5517429779831

No jo, vařit se skončilo před půlnocí, tak už se nikomu nechtělo. Byly to  dva opravdu velké hrnce a padlo na ten vývar snad 6 ks drůbeže. Večer měl chuť nadějnou a druhý den to bylo jak jsem psal... Ale díky, příště budeme chytřejší :-)

0/0
1.9.2014 0:00

A51n43n22a 68K61r19á11s76o60v22á 6920874270388

Polívku musíte nechat mírně odklopenou, jinak se zatáhne a můžete ji vyhodit. Problém nebyla ta chaldná mástnost, nábrž poklice.

+1/0
31.8.2014 18:24

M11a92r54t50i67n 91N10á65p42l14a20v68a 5407489109971

Děkuji za radu. Polívka byla přikrytá a skončila jak píšete, vylila se...

0/0
31.8.2014 23:57

L41u83c57i25e 46B85a94r20t27o42ň14o59v26á 5330798287915

Bohužel nedá, zkyslé jídlo nijak. To je škoda, zrovna u slepice. Jo jo, tohle vám udělá i guláš, když ho nepromícháte, a necháte utěsněný, může zkysnout.

0/0
1.9.2014 13:27

P50e18t44r 93B10a73r85t82o85n11í18č57e92k 7789621755612

Proč je tento článek v rubrice "Ona dnes"? Copak chlapi nevaří?8-o

+3/0
31.8.2014 15:42
Foto

J79a18r39d11a 91K24r97a43t33k35y 9867509482198

Protoze to kazdej kuchar zna:D

+8/0
31.8.2014 18:45
Foto

A33n91n75a 89V39e64s14e40l19á 2710418596

Protože OnaDnes chlapi čtou přednostně...

+3/0
2.9.2014 0:16

P84a86v62l34a 63K51v82a63p52i70l87o89v58á 7939468604767

Můj největší kuchařských prǔšvih: Pozvalajsem návštěvu ne králičí stehna na víně a na slanině. Velmi dobrý osvědčený recept. Sedm stehen stejné velikosti a jedno větší. Utekla jsem to, píchla do jednoho stehna s tím, že je to dost, sundala skleněnou poklicia dala zpét do trouby opéct. Mezitím jsem umyla poklici. Pak jsem to vydala a zjistila, že to větší stejnou je ještě tužší, znovu jsem to přiklopila TOU umytou poklicí a dala zas do trouby. Do půl minuty z trouby rána jak z děla. Z králíka na víně byl králík na skle. Po chvíli zděšení a po slovech, běžte děti naproti do hospody něco koupit .... Jsem šťávu přecedila přes nejjemnější sitko a pečlivě pinzetkou obrala nožičky od střepů. To nejlepší však bylo pryč.

0/0
31.8.2014 15:31

J47i97n42d47r90i83c64h 26K88o32l21a57r 7490970675693

To jako ze jste po takove nehode to jidlo servirovala?? ... to jste si byla opravdu tak jista, ze tam zadny sklo nekde nezustalo? To ja bych takhle asi neriskoval. Jidlo neni u nas zas tak vzacny, aby se nemohlo vyhodit, i kdyz osobne to delam taky velmi nerad.

0/0
1.9.2014 8:53

P41a39v20l79a 98K71v44a67p83i65l62o14v84á 7409458274527

No s vědomím všech zůčastněných co se stalo. Rozhodně jsem o tom nelhala. Ty nohy jsem zkoumala pod lupou, nikdo nic nenašel. Kapr má raky kosti a je třeba dávat pozor.

0/0
1.9.2014 10:45

J62i71n72d98r22i92c13h 96K17o74l29a70r 7160120715303

No, kosti nejsou sklo, ale v poradku. Vsichni jste prezili, tak jste nic neprehledla :)

0/0
1.9.2014 12:33

H30a27n63a 35Z79a77m75r63a74z62i34l31o60v40á 9575850926141

Střepy nejsou takový průšvih... střeva uhnou. ;-)

0/0
1.9.2014 22:56

J85a36n 93F70r28o45l17í82k 6906960255954

Ještě tam chybí jedna rada. Nečum do časopisu, na TV nebo do počítače a čekej u plotny. Od té doby co sám držím morálku nic jsem nepřipálil nebo nepřevařil.

+18/0
31.8.2014 13:58

J77i63ř89í 82Š64v23a81g91r 3728840945196

Můj počítač také může za veškeré mé připálené výtvory. ;-D

+8/0
31.8.2014 17:33

T34e59r67e81z45a 75H26a42j77k11o25v44a 5357592974270

Muj taky.

0/0
1.9.2014 15:42

K28l96á85r78a 47L77i84n70h40a77r75t43o14v11á 6415110407842

Můj se o tuto čest dělí s dětma :-)

0/0
1.9.2014 17:32
Foto

P46a68v76e35l 46B25l79á81h28a 1756476548578

Mně trochu rozhodila "témata" pod článkem - Mezinárodní Měnový Fond?? Cože?

0/−5
31.8.2014 13:12

P14a25v63e73l 75V98a26n70ě55č73e96k 4504673101811

A cetl jste clanek? Pak pochopite proc.

+4/0
31.8.2014 13:33

P38e75t69r 24V14a50n23ě38k 3507918593706

Ty Zdenkovi " kostky ve skluzu " jsou hrozný . Tak spálit kvalitní maso na grilu umí jenom on. A jak ho národ žere je až neuvěřitelný ! No holt kdo umí,tak umí.

+5/−15
31.8.2014 12:45

J97i65ř58í 18N32e84u29m70e28i50s37t64e12r 2242235893931

Národ žere Láďu Hrušku, fyi. Jenom toho zříte každý den s nějakou ptákovinou, která nemá chybu.

+1/−1
31.8.2014 13:02

J79i84ř78í 24N96o52v52á15k 6334502169901

Holt umi varit a i je showman dobrej!

+1/−2
31.8.2014 14:00

P85e22t80r 26B37a28r15t96o64n73í64č47e38k 7629871485152

?????? Jaký Zdenkovi kostky ve skluzu? To neznám! Viděl jsem od něj jak vaří (peče, griluje a pod.), ale nikdy nedělal kostky ve skluzu. Vy asi budete typický "buřtgulášník", že? ;-)

+1/−1
31.8.2014 15:55

B21a88r37b33o44r69a 17K79a55m10e22r16o13v98á 3449230797429

Zdeněk R^

+2/−3
31.8.2014 11:57

B37o55h48u73m94i17l91a 38M15a29j40e85r44o64v13á 4107211604

Co jsou nehezky nakrájené brambory? Já jsem ráda když oloupu hrnec brambor že je nějak nakrájím, abych neměla křeče v ruce ;-(

+3/−1
31.8.2014 7:58

J78i67ř50í 52Č73e45r81n27ý 6928903610748

Ty nehezky nakrájené brambory jsou např. jeden centimetrovej a další pěti, nebo různě vykrajováním zdeformované brambory. I očima jíme.:-)

+4/−1
31.8.2014 8:36

P30e34t58r30a 59N91o66v47á93k29o40v15á 7638876484688

Tak s tím nemám problém. Když se to dobře uvaří, tak jestli je na bramboře vodět, že byla v nějakém místě vykrájená, mě fakt netrápí.

+4/0
31.8.2014 17:27

V65ě56r12a 12K86a82b44í21č90k84o81v12á 7904766240117

Rozmačkat a hotovo;-D

+1/0
31.8.2014 21:18





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.