Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I90v54a41n 81M57a64r62e19k 6944378452

!! Jen by mě zajímalo jestli i např. v Japonsku,Francii,Švýcarsku,Itálii,a dalších zemích tak "horlivě" propagují naši kuchyni,už se mi jen při pohledu na všechny ty blafy zde mnohdy  prezentované dělá nevolno a to tu chválabohu ˇještě neprezentují  smažené šváby,cvrčky moučné červy či nakládané hady ! 8-o Rv Rv Rv !!

0/−7
24.8.2014 15:40

T45e24r15e61z70a 78N17o69v95o71t68n32á 7859733557817

Nevím, co si představujete pod pojmem blaf. ;-) Já teda škrob a vodu v párku, křehčené kuře, "jogurty" z tuny škrobu, barviv a aromat vydávané za zdravou svačinku pro děti... Máme tu jistou nabídku receptů a je jen naše volba, zda budeme zkoušet nové věci, nebo třeba zabedněně zůstávat u řízku a vepřo-knedlu [>-]

+3/0
25.8.2014 9:17

Š95á94r66k62a 12Č37e12c71h83o17v22á 8478616935125

Netušila jsem, že pokud preferuji českou kuchyni (která je mnohem bohatší, nežli řízek a vepřo-knedlo), tak jsem zabedněná. Je jestli vy necítíte jen potřebu být tzv. in.

0/−1
25.8.2014 12:39

T28e42r73e51z67a 14N44o73v96o68t71n80á 7629293857187

Ani ne ;-D jen mi přijde ujetý považovat cizí kuchyně za blaf. Ok, uznávám, že česká kuchyně není jen řízek a vepřo-knedlo...

+2/0
25.8.2014 13:21

M94i83c18h79a22l 10M69i82l43l86e13r 9896852719932

nemyslim, ze mit rad vepro-knedlo je zabednenost a domnivam se, ze to tak doslovne nemyslela ani Tereza. Neni nic spatneho mit rad ceskou kuchyni, kdyz je jeden narozeny v Cesku. Nasi kluci jsou narozeni na druhem konci sveta, kde ziji. Jeden miluje rizek nade vsechno, vepro knedlo jen bez zeli, ale vedle toho nejradsi kus steaku a italskou kuchyni, zatimco ten druhy vepro-peco-knedlo-zelo, chlebicky s uherakem a bramborovym salatem, smazak a oba miluji gulas. To vedle Ciny, Indie, Thajska, Francie, Recka.....kterazto jidla se u nas doma take vari . Proste mame radi svetovou kuchyni.

Zabednenost a take omezenost je kdyz se nekdo ohani mistni stravou jako jedinou prijatelnou moznosti a SOUCASNE pri tom kyda hnuj na jine kuchyne a nazyva je blafy...... a jeste si stezuje, ze jinde asi ceskou kuchyni nepropaguji, tak proc by v Cesku meli propagovat kuchyne jine.8-o8-o8-oMne to pripada jako takova zapadakovska buranstina.

Stejne jako cestovani rozsiruje dusevni obzory, tak kulinarske zazitky, ktere jsou s nim spojeny, rozsiruji a obohacuji chutovou skalu turistu.

+2/0
25.8.2014 15:58

A31n43n77a 66K14r53á10s13o23v91á 6600924640438

Řízek vynalezený v miláně a zpopularizovaný Rakušany je podle váš české jídlo?

0/0
26.8.2014 22:07

J65a30k18u63b 30R13o51u77s 3843310154412

A kde je kebab nebo pilav? Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí... RvRvRv

+2/−3
24.8.2014 12:21

J13i68ř34í 26N40o83v20á96k 6764592289501

Ale ji

+1/−1
24.8.2014 12:52

M29i14c51h82a14l 66M30i48l76l27e10r 9316812809312

kdybys mel vic penez a jeste vic rozumu, mohl by ses podivat do Francie a mohl se stravovat v ruznych restauracich a bistrech.

 Zjistil bys asi ke svemu velkemu prekvapeni, ze tradicni francouzska kuchyne je nadale ve VELKE oblibe, a ze kecas, kdyz tvrdis, ze "Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí."

0/−1
24.8.2014 14:35

J50a89k79u65b 91R44o97u21s 3963440874742

A slova jako "nadsázka", "karikatura" nebo "ironie" vám něco říkají, pane rozumný, vzdělaný a bohatý? :-P

+3/−1
24.8.2014 14:37

M29i18c54h45a87l 70M89i23l11l98e98r 9946802639842

tve 3 palce dolu na konci prispevku te prozradily, ze jsi to nemyslel jako nadsazku, ironii atd. Jenom se ted z toho snazis vykroutit a udelat tzv. z nouze ctnost.

 A jinak dekuji za uznani. V porovnani s tebou jsem evidentne vzdelanejsi, rozumejsi a bohatsi.

+3/−1
24.8.2014 14:41

M92i36c51h34a93l 58M12i87l55l85e78r 9616582839152

PS. ty 3 palce dolu patri tobe samemu za kecani nesmyslu a omezeny rozhled po sveteRvRvRv

0/−1
24.8.2014 14:36

A40n85d68r78e55a 28P67r72o63s43s21e89r18o49v90á 8796705206802

Zkoušel už někdo ten koláč? Vypadá výborně, ale nejsem si jista tou "cizí" přísadou? Kde to seženu, popř.dá se to nahradit?:-)

0/0
24.8.2014 10:23

L23e28n69k92a 62B79o70č15k65o88v12á 3903373638263

Předpokládám, že tou "cizí přísadou" myslíte "creme fraiche" - my v českých podmínkách používáme pouze co nejtučnější zakysanou smetanu. Recept přímo z článku jsem nezkoušela, ale jinak peču tyto koláče (ve francouzštině se nazývá quiche) už léta a v rodině i mezi přáteli jsou velmi oblíbené... Dá se tam zužitkovat ledacos, co máte zrovna doma... Tento lotrinský (quiche lorraine) je se slaninou, my máme rádi třebas i cibulový, pórkový, špenátový, zkoušeli jsme i s lososem... Na internetu najdete jistě i plno dalších tipů. dá se jíst jak za tepla, tak studený...

+6/0
24.8.2014 12:36

K92a68t18e21ř84i39n73a 67V78a70š60á46k21o78v16á 5931982909475

creme fraiche je slehacka - alespon tak se to bezne preklada a pouziva...nevim, proc tu maji smetanu a slehacku zvlast, ale normalne je ve fr receptech bud mleko a slehacka anebo v drtive vetsine  jen ta smetana (slehacka,  takze u nas pouzivat proste smetanu ke slehani)

0/0
24.8.2014 14:06

M13i90c21h25a75l 25M74i57l61l16e73r 9406292629542

creme fraiche neni slehacka, je to velmi tucna lehce NAKYSLA smetana

+2/0
24.8.2014 14:37

M32i96c20h61a97l 94M83i54l12l24e91r 9286342939852

v Cesku nejlepe nahradit smesi smetany ke slehani a mensiho mnozstvi co netucnejsi kysele smetany.

0/0
24.8.2014 14:42

Š81á17r91k46a 26Č23e11c56h92o45v69á 8638266155715

Nahradit - Babica by z vás měl radost !;-)

0/0
25.8.2014 12:41

P95e30t27r58a 34N83o96v87á38k48o17v17á 7668226614328

Jak velký je chuťový rozdíl mezi ratatouille a lečem?

+1/−1
24.8.2014 9:29

A33l67e29x91a32n36d26r 38K19o94s62t68k62a 5359296379966

Obrovský. Ratatuille je z jiné zeleniny, jen nepatrně prošlé teplem a okořeněné.

+6/0
24.8.2014 9:47
Foto

A51n95d97r16e44a 60Š97r20e14t17r76o15v93á 7891795820468

Ano, nedava se tam vejce a navic se tam dava i dost jine zeleniny, neni to jenom paprika a rajce.

+2/0
24.8.2014 10:15

M18i92c47h52a14l 96M89i42l95l73e11r 9346692849812

vedle zminene zeleniny obvykle pridavame do ratatouille v posledni fazi pripravy par prekrajenych, vypeckovanych cernych oliv.

0/0
24.8.2014 14:45

A86n38n25a 20K35r57á26s32o67v92á 6220314180608

Ratatouille v žádném případě nevařte! Stačí napřed osmažit a nakonec malinko podusit.

+6/0
24.8.2014 2:37

B14a10r72b87o78r88a 21B44ä59u98c91h10e25l12o64v34á 1187795476902

Já jsem se ratatouille jen velmi volně inspirovala. Používám stejné ingredience. Veškerou zeleninu nakrájím na kostičky, hodím na pekáč vyložený pečícím papírem, zakápnu trochou oleje a peču cca 20 minut. Kolem ratatouille to sice jen běželo, ale dobré je to taky.

+2/−1
24.8.2014 15:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.