Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I28v17a69n 35M66a65r43e53k 6514278102

!! Jen by mě zajímalo jestli i např. v Japonsku,Francii,Švýcarsku,Itálii,a dalších zemích tak "horlivě" propagují naši kuchyni,už se mi jen při pohledu na všechny ty blafy zde mnohdy  prezentované dělá nevolno a to tu chválabohu ˇještě neprezentují  smažené šváby,cvrčky moučné červy či nakládané hady ! 8-o Rv Rv Rv !!

0/−7
24.8.2014 15:40

T27e23r11e25z33a 90N67o22v82o33t71n66á 7569803677877

Nevím, co si představujete pod pojmem blaf. ;-) Já teda škrob a vodu v párku, křehčené kuře, "jogurty" z tuny škrobu, barviv a aromat vydávané za zdravou svačinku pro děti... Máme tu jistou nabídku receptů a je jen naše volba, zda budeme zkoušet nové věci, nebo třeba zabedněně zůstávat u řízku a vepřo-knedlu [>-]

+3/0
25.8.2014 9:17

Š60á92r33k85a 96Č44e66c77h62o76v82á 8308366365615

Netušila jsem, že pokud preferuji českou kuchyni (která je mnohem bohatší, nežli řízek a vepřo-knedlo), tak jsem zabedněná. Je jestli vy necítíte jen potřebu být tzv. in.

0/−1
25.8.2014 12:39


T35e78r38e26z40a 49N12o75v30o40t65n92á 7759503717427

Ani ne ;-D jen mi přijde ujetý považovat cizí kuchyně za blaf. Ok, uznávám, že česká kuchyně není jen řízek a vepřo-knedlo...

+2/0
25.8.2014 13:21

M73i86c13h29a25l 75M11i39l82l55e33r 9616552189472

nemyslim, ze mit rad vepro-knedlo je zabednenost a domnivam se, ze to tak doslovne nemyslela ani Tereza. Neni nic spatneho mit rad ceskou kuchyni, kdyz je jeden narozeny v Cesku. Nasi kluci jsou narozeni na druhem konci sveta, kde ziji. Jeden miluje rizek nade vsechno, vepro knedlo jen bez zeli, ale vedle toho nejradsi kus steaku a italskou kuchyni, zatimco ten druhy vepro-peco-knedlo-zelo, chlebicky s uherakem a bramborovym salatem, smazak a oba miluji gulas. To vedle Ciny, Indie, Thajska, Francie, Recka.....kterazto jidla se u nas doma take vari . Proste mame radi svetovou kuchyni.

Zabednenost a take omezenost je kdyz se nekdo ohani mistni stravou jako jedinou prijatelnou moznosti a SOUCASNE pri tom kyda hnuj na jine kuchyne a nazyva je blafy...... a jeste si stezuje, ze jinde asi ceskou kuchyni nepropaguji, tak proc by v Cesku meli propagovat kuchyne jine.8-o8-o8-oMne to pripada jako takova zapadakovska buranstina.

Stejne jako cestovani rozsiruje dusevni obzory, tak kulinarske zazitky, ktere jsou s nim spojeny, rozsiruji a obohacuji chutovou skalu turistu.

+2/0
25.8.2014 15:58

A84n56n71a 46K87r28á64s36o48v57á 6260134550418

Řízek vynalezený v miláně a zpopularizovaný Rakušany je podle váš české jídlo?

0/0
26.8.2014 22:07

J51a90k37u89b 44R19o43u32s 3173450584772

A kde je kebab nebo pilav? Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí... RvRvRv

+2/−3
24.8.2014 12:21

J43i83ř26í 49N29o22v91á79k 6464142139831

Ale ji

+1/−1
24.8.2014 12:52

M61i48c35h87a20l 29M31i51l31l17e95r 9906622609142

kdybys mel vic penez a jeste vic rozumu, mohl by ses podivat do Francie a mohl se stravovat v ruznych restauracich a bistrech.

 Zjistil bys asi ke svemu velkemu prekvapeni, ze tradicni francouzska kuchyne je nadale ve VELKE oblibe, a ze kecas, kdyz tvrdis, ze "Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí."

0/−1
24.8.2014 14:35

J85a34k16u29b 98R82o67u45s 3463850314102

A slova jako "nadsázka", "karikatura" nebo "ironie" vám něco říkají, pane rozumný, vzdělaný a bohatý? :-P

+3/−1
24.8.2014 14:37

M12i29c30h78a18l 23M87i27l96l78e25r 9736932879172

tve 3 palce dolu na konci prispevku te prozradily, ze jsi to nemyslel jako nadsazku, ironii atd. Jenom se ted z toho snazis vykroutit a udelat tzv. z nouze ctnost.

 A jinak dekuji za uznani. V porovnani s tebou jsem evidentne vzdelanejsi, rozumejsi a bohatsi.

+3/−1
24.8.2014 14:41

M12i87c29h28a32l 10M38i87l76l74e42r 9176172199412

PS. ty 3 palce dolu patri tobe samemu za kecani nesmyslu a omezeny rozhled po sveteRvRvRv

0/−1
24.8.2014 14:36

A28n70d60r32e65a 86P54r68o31s55s96e58r65o52v81á 8496245716622

Zkoušel už někdo ten koláč? Vypadá výborně, ale nejsem si jista tou "cizí" přísadou? Kde to seženu, popř.dá se to nahradit?:-)

0/0
24.8.2014 10:23

L90e58n37k23a 64B71o43č25k36o17v25á 3123903218523

Předpokládám, že tou "cizí přísadou" myslíte "creme fraiche" - my v českých podmínkách používáme pouze co nejtučnější zakysanou smetanu. Recept přímo z článku jsem nezkoušela, ale jinak peču tyto koláče (ve francouzštině se nazývá quiche) už léta a v rodině i mezi přáteli jsou velmi oblíbené... Dá se tam zužitkovat ledacos, co máte zrovna doma... Tento lotrinský (quiche lorraine) je se slaninou, my máme rádi třebas i cibulový, pórkový, špenátový, zkoušeli jsme i s lososem... Na internetu najdete jistě i plno dalších tipů. dá se jíst jak za tepla, tak studený...

+6/0
24.8.2014 12:36

K50a20t93e14ř52i64n75a 15V43a62š75á75k38o96v47á 5161942129505

creme fraiche je slehacka - alespon tak se to bezne preklada a pouziva...nevim, proc tu maji smetanu a slehacku zvlast, ale normalne je ve fr receptech bud mleko a slehacka anebo v drtive vetsine  jen ta smetana (slehacka,  takze u nas pouzivat proste smetanu ke slehani)

0/0
24.8.2014 14:06

M32i22c35h92a54l 51M83i80l29l52e36r 9876112449732

creme fraiche neni slehacka, je to velmi tucna lehce NAKYSLA smetana

+2/0
24.8.2014 14:37

M10i50c87h40a25l 26M49i62l67l83e56r 9616162739742

v Cesku nejlepe nahradit smesi smetany ke slehani a mensiho mnozstvi co netucnejsi kysele smetany.

0/0
24.8.2014 14:42

Š41á63r48k46a 50Č52e75c16h17o67v41á 8438656555785

Nahradit - Babica by z vás měl radost !;-)

0/0
25.8.2014 12:41

P62e40t51r16a 87N59o55v42á42k82o26v88á 7678596674908

Jak velký je chuťový rozdíl mezi ratatouille a lečem?

+1/−1
24.8.2014 9:29

A82l16e88x30a26n20d10r 85K24o84s30t16k62a 5349636179556

Obrovský. Ratatuille je z jiné zeleniny, jen nepatrně prošlé teplem a okořeněné.

+6/0
24.8.2014 9:47

A23n17d22r98e64a 26Š46r37e43t74r29o75v10á 7671275930238

Ano, nedava se tam vejce a navic se tam dava i dost jine zeleniny, neni to jenom paprika a rajce.

+2/0
24.8.2014 10:15

M73i31c83h59a64l 98M75i59l11l21e66r 9726712859952

vedle zminene zeleniny obvykle pridavame do ratatouille v posledni fazi pripravy par prekrajenych, vypeckovanych cernych oliv.

0/0
24.8.2014 14:45

A70n89n39a 92K85r86á47s51o29v74á 6500604620268

Ratatouille v žádném případě nevařte! Stačí napřed osmažit a nakonec malinko podusit.

+6/0
24.8.2014 2:37

B89a47r56b16o33r62a 42B69ä35u16c75h17e77l85o78v54á 1487585966482

Já jsem se ratatouille jen velmi volně inspirovala. Používám stejné ingredience. Veškerou zeleninu nakrájím na kostičky, hodím na pekáč vyložený pečícím papírem, zakápnu trochou oleje a peču cca 20 minut. Kolem ratatouille to sice jen běželo, ale dobré je to taky.

+2/−1
24.8.2014 15:41





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.