Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I52v59a90n 21M84a74r97e58k 6344188212

!! Jen by mě zajímalo jestli i např. v Japonsku,Francii,Švýcarsku,Itálii,a dalších zemích tak "horlivě" propagují naši kuchyni,už se mi jen při pohledu na všechny ty blafy zde mnohdy  prezentované dělá nevolno a to tu chválabohu ˇještě neprezentují  smažené šváby,cvrčky moučné červy či nakládané hady ! 8-o Rv Rv Rv !!

0/−7
24.8.2014 15:40

T63e91r30e66z26a 15N25o19v98o92t41n17á 7989583787737

Nevím, co si představujete pod pojmem blaf. ;-) Já teda škrob a vodu v párku, křehčené kuře, "jogurty" z tuny škrobu, barviv a aromat vydávané za zdravou svačinku pro děti... Máme tu jistou nabídku receptů a je jen naše volba, zda budeme zkoušet nové věci, nebo třeba zabedněně zůstávat u řízku a vepřo-knedlu [>-]

+3/0
25.8.2014 9:17

Š22á49r39k19a 61Č28e25c62h79o75v47á 8308426375665

Netušila jsem, že pokud preferuji českou kuchyni (která je mnohem bohatší, nežli řízek a vepřo-knedlo), tak jsem zabedněná. Je jestli vy necítíte jen potřebu být tzv. in.

0/−1
25.8.2014 12:39

T31e53r53e34z26a 18N76o81v23o56t45n26á 7329203527917

Ani ne ;-D jen mi přijde ujetý považovat cizí kuchyně za blaf. Ok, uznávám, že česká kuchyně není jen řízek a vepřo-knedlo...

+2/0
25.8.2014 13:21

M62i16c10h85a18l 94M98i58l45l75e67r 9866502669942

nemyslim, ze mit rad vepro-knedlo je zabednenost a domnivam se, ze to tak doslovne nemyslela ani Tereza. Neni nic spatneho mit rad ceskou kuchyni, kdyz je jeden narozeny v Cesku. Nasi kluci jsou narozeni na druhem konci sveta, kde ziji. Jeden miluje rizek nade vsechno, vepro knedlo jen bez zeli, ale vedle toho nejradsi kus steaku a italskou kuchyni, zatimco ten druhy vepro-peco-knedlo-zelo, chlebicky s uherakem a bramborovym salatem, smazak a oba miluji gulas. To vedle Ciny, Indie, Thajska, Francie, Recka.....kterazto jidla se u nas doma take vari . Proste mame radi svetovou kuchyni.

Zabednenost a take omezenost je kdyz se nekdo ohani mistni stravou jako jedinou prijatelnou moznosti a SOUCASNE pri tom kyda hnuj na jine kuchyne a nazyva je blafy...... a jeste si stezuje, ze jinde asi ceskou kuchyni nepropaguji, tak proc by v Cesku meli propagovat kuchyne jine.8-o8-o8-oMne to pripada jako takova zapadakovska buranstina.

Stejne jako cestovani rozsiruje dusevni obzory, tak kulinarske zazitky, ktere jsou s nim spojeny, rozsiruji a obohacuji chutovou skalu turistu.

+2/0
25.8.2014 15:58

A76n70n35a 20K63r55á33s61o64v44á 6670264610268

Řízek vynalezený v miláně a zpopularizovaný Rakušany je podle váš české jídlo?

0/0
26.8.2014 22:07

J11a92k51u36b 82R84o23u41s 3503580354542

A kde je kebab nebo pilav? Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí... RvRvRv

+2/−3
24.8.2014 12:21

J93i88ř50í 49N89o41v55á60k 6684542959101

Ale ji

+1/−1
24.8.2014 12:52

M87i45c38h54a44l 50M50i78l46l42e43r 9816262599662

kdybys mel vic penez a jeste vic rozumu, mohl by ses podivat do Francie a mohl se stravovat v ruznych restauracich a bistrech.

 Zjistil bys asi ke svemu velkemu prekvapeni, ze tradicni francouzska kuchyne je nadale ve VELKE oblibe, a ze kecas, kdyz tvrdis, ze "Jídla z článku už ve Francii nikdo nejí."

0/−1
24.8.2014 14:35

J80a81k44u30b 76R83o18u60s 3443200244542

A slova jako "nadsázka", "karikatura" nebo "ironie" vám něco říkají, pane rozumný, vzdělaný a bohatý? :-P

+3/−1
24.8.2014 14:37

M35i69c10h57a56l 96M50i48l47l56e67r 9956982189562

tve 3 palce dolu na konci prispevku te prozradily, ze jsi to nemyslel jako nadsazku, ironii atd. Jenom se ted z toho snazis vykroutit a udelat tzv. z nouze ctnost.

 A jinak dekuji za uznani. V porovnani s tebou jsem evidentne vzdelanejsi, rozumejsi a bohatsi.

+3/−1
24.8.2014 14:41

M18i61c54h67a33l 40M74i74l78l34e33r 9286262789842

PS. ty 3 palce dolu patri tobe samemu za kecani nesmyslu a omezeny rozhled po sveteRvRvRv

0/−1
24.8.2014 14:36

A93n43d29r95e24a 18P45r84o85s84s74e21r28o34v23á 8476305686362

Zkoušel už někdo ten koláč? Vypadá výborně, ale nejsem si jista tou "cizí" přísadou? Kde to seženu, popř.dá se to nahradit?:-)

0/0
24.8.2014 10:23

L10e97n88k52a 90B23o60č94k31o32v32á 3773333688623

Předpokládám, že tou "cizí přísadou" myslíte "creme fraiche" - my v českých podmínkách používáme pouze co nejtučnější zakysanou smetanu. Recept přímo z článku jsem nezkoušela, ale jinak peču tyto koláče (ve francouzštině se nazývá quiche) už léta a v rodině i mezi přáteli jsou velmi oblíbené... Dá se tam zužitkovat ledacos, co máte zrovna doma... Tento lotrinský (quiche lorraine) je se slaninou, my máme rádi třebas i cibulový, pórkový, špenátový, zkoušeli jsme i s lososem... Na internetu najdete jistě i plno dalších tipů. dá se jíst jak za tepla, tak studený...

+6/0
24.8.2014 12:36

K62a33t75e12ř92i47n71a 76V67a82š57á29k55o49v64á 5851132599885

creme fraiche je slehacka - alespon tak se to bezne preklada a pouziva...nevim, proc tu maji smetanu a slehacku zvlast, ale normalne je ve fr receptech bud mleko a slehacka anebo v drtive vetsine  jen ta smetana (slehacka,  takze u nas pouzivat proste smetanu ke slehani)

0/0
24.8.2014 14:06

M78i85c14h90a38l 82M63i23l23l61e63r 9166512519652

creme fraiche neni slehacka, je to velmi tucna lehce NAKYSLA smetana

+2/0
24.8.2014 14:37

M71i88c70h28a74l 88M37i31l30l68e42r 9936142549652

v Cesku nejlepe nahradit smesi smetany ke slehani a mensiho mnozstvi co netucnejsi kysele smetany.

0/0
24.8.2014 14:42

Š45á29r28k43a 89Č75e57c42h47o29v39á 8338586255145

Nahradit - Babica by z vás měl radost !;-)

0/0
25.8.2014 12:41

P76e16t76r88a 77N74o25v84á83k10o50v64á 7838316954878

Jak velký je chuťový rozdíl mezi ratatouille a lečem?

+1/−1
24.8.2014 9:29

A59l67e57x25a43n86d17r 61K89o23s56t33k97a 5459646789156

Obrovský. Ratatuille je z jiné zeleniny, jen nepatrně prošlé teplem a okořeněné.

+6/0
24.8.2014 9:47
Foto

A25n91d36r27e24a 76Š89r30e44t43r43o48v20á 7731205510408

Ano, nedava se tam vejce a navic se tam dava i dost jine zeleniny, neni to jenom paprika a rajce.

+2/0
24.8.2014 10:15

M79i65c11h98a70l 89M98i24l98l64e28r 9916852489452

vedle zminene zeleniny obvykle pridavame do ratatouille v posledni fazi pripravy par prekrajenych, vypeckovanych cernych oliv.

0/0
24.8.2014 14:45

A70n58n67a 39K68r70á44s90o66v93á 6970524730228

Ratatouille v žádném případě nevařte! Stačí napřed osmažit a nakonec malinko podusit.

+6/0
24.8.2014 2:37

B78a48r46b80o66r65a 98B77ä15u54c12h37e12l25o21v71á 1387585946972

Já jsem se ratatouille jen velmi volně inspirovala. Používám stejné ingredience. Veškerou zeleninu nakrájím na kostičky, hodím na pekáč vyložený pečícím papírem, zakápnu trochou oleje a peču cca 20 minut. Kolem ratatouille to sice jen běželo, ale dobré je to taky.

+2/−1
24.8.2014 15:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.