Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Voskování i koupel v chloru. Co se děje s jídlem, než ho koupíte

Někdy je těžké odhalit, co všechno se vlastně skrývá v obyčejném chlebu nebo v zářivě se lesknoucím jablku, které tak láká k zakousnutí. Cesta jídla na náš stůl je někdy velmi zdlouhavá a často komplikovanější, než si myslíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J25a47k75u59b 75R72o78u80s 3213850414982

Umývat ovoce a zeleninu v mýdlem... Jste padlý na hlavu??? 8-o8-o8-o

0/0
23.8.2014 2:02
Foto

Z35d35e42n57k68a 81S28c93h34o58e88n95b16a93e92c24h45l21e51r 46K77r55u87z43o78v45a 6548972667629

Ja osobne se snazim,abych nemela doma moc chemie.kdyz jsem udelala treba sunku s normalni soli(byls vyborna) ale mi chlapi mi to nechteli jist,ze to vypada podezrele ((( a tak je to se vsim co nevypada jako v obchode

+2/0
20.8.2014 20:27

G61e89o70r50g 66K43o12m76b23e23r26e43c 9834191526811

v EU jsou chlorovany kurata preci zakazany? todle se dela v USA ze prochazeji chlorovou lazni + dalsi chemie. Pokud se zavede TTIP tak pak budou chlorovany kurata americani moc dovazet na evropskej trh. A nejen to. Mame sa naco tesit.

+2/0
20.8.2014 10:18
Foto

M44a40r60i37e 43M43e40d53u65n56o89v87á 7583111295

ty nejděsivější přídavné látky najdete ve vaší lékárničce. Schválně si prolustrujte složení sirupu proti kašli nebo ibalginu (barvivo do tiskáren E127, plnidla, škroby...)

+4/0
20.8.2014 7:11

P65e13t63r18a 31N61o14v27á78k11o28v77á 7668376354728

Tak nekupujte hnusně růžový ibalgin a kupte si bílý ibuprofen.

+1/0
20.8.2014 9:16
Foto

M52a12r27i18e 20M64e36d18u95n43o80v61á 7173411825

já jsem si říkala, proč jsou všechna jablka v tescu mastná. nechutné.

přítel bezpečně rozezná zda jsem jablka koupila v supermarketu nebo je utrhla na zahradě, a za tuto alergii je dokonce vděčný.

0/0
20.8.2014 6:53

P20e20t58r18a 21N31o15v34á13k43o22v82á 7698156184668

Na to stačí oči, nepotřebujeme to vyzdvihovat jako novou supervlastnost.

+1/0
20.8.2014 9:17

J11a63r38o80m77í93r 74V20í68t 2693827551240

Podvody, podvůdky, marketing, kšeft a soukromé zisky. Vy nám dáte do jídla to, co tam nemá co dělat, a my si máme dávat pozor na to, co kupujeme a jíme. Poctivost, pravda a láska opět vítězí.

+7/−1
19.8.2014 11:43

K30a30r16e68l 51N19o66v45á32k 7101694188890

Češi si rádi hrají a soutěží. Tak to je taková hra kdo z koho, kdo koho očůrá nebo bude očůrán.;-D

+1/0
19.8.2014 15:57

M44i47l14a55n 69K17o42i14š 4987832231660

Cože? Zákazník něco vyžaduje? Co je to za blábol!

Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny.

Všechno ostatní je jen marketinkový tah obchodníků, kteří doufají, že když rajče bude ještě červenější než je, že se ho víc prodá. Kdyby to pomohlo zvednout prodej, klidně by natřeli i trávu k okolí obchodu na hezčí zelenou.

+12/−1
19.8.2014 11:16

M51a49r75e62k 96Z11a83h27r43a90d12i26l 6344829175951

Ano, ale kvalitní/čerstvé a levné se vzájemně vylučuje...

+5/−1
19.8.2014 11:49

M91a72r93e42k 72Z47a15h13r36a64d82i70l 6104629585641

Tedy pokud chcete nakupovat v marketu...

0/0
19.8.2014 11:50

M28i75l56a68n 43K48o82i35š 4277862281230

Já chodím nakupovat do jednoho soukromého obchodu, kde se prodávají zdejší potraviny, tedy vypěstované zde, zpracované zde a jsou mnohem lepší a kvalitnější, než ty ze super/hypermarketu.

A přitom nejsou vůbec drahé, někdy i levnější, než v marketech...

+2/0
19.8.2014 12:02

A68l20e65x20a74n61d68r 24K84o91s90t95k48a 5359616249256

Situace ještě předloni v zimě: V marketu brobory 14kč/kg, kvalita podle mě vhodná pro prase. Na chalupě u benzínky 7 kč/kg perfektní. A to tam měla ženská ještě cibuli a jablka..

+2/0
19.8.2014 12:23

M54i56l89a44n 34K69o74i85š 4757292511980

Já před cca měsícem - Kauf***d, brambory 14 Kč/kg a mizerné až hrůza, polovina byla uvnitř černá. Naproti má stánek místní Zemědělská společnost, tam byly brambory za 10 Kč/kg a nesrovnatelně lepší a chutné.

+3/0
19.8.2014 12:41

K41a87r66e53l 26N60o35v10á88k 7501434828650

Jsou taky nějaké nesoukromé potravinářské obchody? Kde, jak se jmenují, odkud berou zboží?:-)A ceny?

+1/0
19.8.2014 15:55

P72a94v23e30l 21M11o41r70a32v86e23c 3122499822448

"Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny." - v Česku se obávám že platí spíše věta "Zákazník chce hlavně levné potraviny, kvalita a čerstvost výhodou"

+5/−1
19.8.2014 12:02
Foto

R46a68d74e30k 79D57o40m74i40n70i47k 45Š21e80f42r88á82n94e31k 7148584722539

Bohuzel, mate pravdu...

0/0
25.8.2014 11:11

P14a95v64l85a 39T48o83m19á79š90o59v79á 9185915124178

Blbost..dejte vedle sebe růžovoučkou šunku, která je orosená napíchanou vodou s chemií, a mrtvolně šedou jen z masa, a uvidíte, že lidi budou kupovat tu barevnější.. teda taky pokud bude levnější :-P

+1/0
20.8.2014 8:27

P34e12t56r76a 18N39o68v51á87k37o65v19á 7528756384398

No budou, protože podle nich vypadá lépe. Ale dejte k té šunce informace, z čeho a co v ní je, a po té našedlé se jen zapráší. Bohužel když se k těm dalším informacím běžně nedostanete, tak nakupujete očima.

+1/0
20.8.2014 9:19

P50a13v88e90l 41S72t30u94d48e20n67y 3366288770344

No dejte k ni informace. To muzete, jen je nikdo moc cist nebude, Rozhoduje cena. Jestli  ma sunka 96 procent masa nebo jen 70 je detail. Sice nechci vedet co je tech 30 procent co chybi do sta, ale je to levny tak proc to nekoupit. Tak dobrou chut.

0/−1
20.8.2014 19:27

A63l79e48n53a 94P29e14t11r25u 4682985760851

U nás se zabitá kuřata chladí vzduchem, je to z hlediska bezpečnosti (food safety) lepší, vodní chlazení se používá například v Polsku, zase bezhlavě přeložený článek bez znalosti místních reálií.

+16/0
19.8.2014 9:35

L71e54n78k38a 87N70o88v76á 9295808215851

Taky mi připadá, že obšlehli článek z amerických novin, hodili do googlu překladače a mají hotovo. Zákony, normy a navíc i zvyklosti pro uchování potravin jsou v USA a Evropě (ČR) podle mě ale určitě rozdílné.

+7/0
19.8.2014 9:41

P91e88t50r89a 60Š44i86m17o88n21o23v33á 6710370233813

To je pravda, ale ta hnusná navoskovaná jablka a rajčata bez chuti a vůně jsou tu na trhu taky :-P

+2/−1
19.8.2014 13:07

K14a21r14e68l 28N51o66v60á48k 7781594988960

Ta chuť a vůně je pod tím voskem.;-)

0/0
19.8.2014 15:58

L22e77n87k59a 13N15o67v69á 9235188795861

Nevíte, kde bych sehnala semínka lososa? Taky bych si ho ráda "pěstovala na farmě":-P.

+21/−2
19.8.2014 9:32

D62a61n10i27e64l 55S82y58r83o17v11ý 4394545359525

nebuďte cimprlich;-)

+1/0
19.8.2014 9:35

L20e89n89k63a 31N19o28v39á 9185188645111

Jsem trochu hnidopich ;-). Ale kuwa když se někdo živí novinařinou, měl by psát přesně a správně.

+15/0
19.8.2014 9:37

J23a15r12o26m58í52r 68N10o85v20o76t89n93ý 6511973664

Více než "pěstování" zvířat mě u novinářů se*e tvrdošíjné "udílení" pokut a trestů. Měli by povinně fasovat tahák s "udělit cenu, vyznamenání X uložit pokutu, trest".

+8/−1
19.8.2014 9:49

K66a51r45e49l 22N24o14v47á14k 7881494788530

Mnozí z nich dodnes nepochopili, že za dopravní přestupky se body fasujou, nikoliv odebírají.:-)

0/0
19.8.2014 16:00

P95e97t14r59a 53N65o10v41á48k10o53v44á 7578626254488

Však ono to správně je. Zvířata už se dnes nemusí jen chovat, zvířata se mohou i pěstovat. Je to možná smutné/divné, ale je to tak.

+1/0
20.8.2014 9:20
Foto

A91l96e63n66a 82V88l94c93k60o62v19a 7258611470144

Jen je nesmíte zasadit moc hluboko.

+4/0
19.8.2014 10:18

P55a69v95e36l 66M21o88r62a13v96e23c 3322939822338

Semínka lososa? Zkeste odchytit nějakého v době páření, semen bude mít dost:-P;-D

+1/0
19.8.2014 12:03

R73a31d17i83m 46D16r59b82o58h45l44a93v 5431906273947

"Přestože chuť masa je stejná, zákazníci si zvykli na výraznou růžovou barvu, vyžadují ji" - Proboha co je tohle zase za lež? Stejné jako u šunky, zákazníci "vyžadují", aby se orůžověla rakovinotvorným dusitanem. Když nemám na výběr??? Tak jak došli k tomu, že to zákazník vyžaduje? Proč není vedle sebe na pultě barvený a nebarvený losos a barvená a nebarvená šunka? Ať se zákazník rozhodne sám, ale až v obchodě. Ne že to za něj rozhodne někdo jiný a pak to vydává jako "zákazník to chce".

+44/−2
19.8.2014 9:21

A84l77e14x27a77n46d72r 61K44o93s82t41k72a 5989656319716

Zato potkat uzeninu, která je řádně růžová poctivým vyuzením v krámě snad ani nejde. Jó, umělý čmoud namísto udírny.

+2/0
19.8.2014 9:28

P53e78t71r19a 11Š63i55m20o34n11o91v74á 6920920773343

A ještě kouřové aroma. Příšerné.

+3/0
19.8.2014 13:08

J92a95n 54S57o20u71k39u37p 1334524736165

No pozor. Dvou řezníků nezávisle jsem se na toto ptal. Odpověď je taková, že pokud udělají dva naprosto stejné produkty, jeden s rychlosolí a druhý bez a dají je vedle sebe, tak ten růžový se prodává x-násobně lépe. Dělají potom to, že vyrábějí oba, ale ten ´růžový´ ve větším množství, protože je po něm jednoduše daleko vyšší poptávka.

+3/0
19.8.2014 9:52

R93a61d85i91m 65D31r33b89o63h49l74a53v 5131346123527

No lidi jsou hloupí, co na to říct.

Škoda, že takoví řezníci nejsou u nás. :-(

+1/0
19.8.2014 9:56

J78a83n 19S11o86u85k24u88p 1934914446295

To jsou docela dobří řezníci. Jako, neřekl bych, že nějací echt, ale docela dobří na ty poměry, aspoň nemusím kupovat maso a takové věci v obchoďácích, ani nevím, kdy sem si tam naposledy něco z masa koupil, možná nějaké špekáčky v Lidlu, kde jsou docela jakože z masa. Na tu otázku rychlosoli oba z fleku vypálili tuhle odpověď, že se jim to samotným nelíbí, ale lidi to prostě opravdu chtějí a jdou po tom. Je to smutné, že si kupa lidí myslí, že krůtí nářez má být růžový a že když je šedý, že je asi zkažený.

+2/0
19.8.2014 10:02

R36a97d12i16m 12D68r28b68o78h67l84a39v 5531126803897

Možná slabá propagace? Mají tam u toho velkou ceduli "bez chemie" nebo tak něco? To tupé stádo je někdy potřeba trochu vést.

+7/0
19.8.2014 10:06

J70a51n 14S40o86u29k35u45p 1654584276105

Je fascinující, jak spotřebitel během dvou desítek let podlehl agendě řetězců a jak těžké je přesvědčit lidi zpět, aby nekupovali srágory. Tihle řezníci mají plné krámy (přitom ten jeden otevírá jen na tři-čtyři dny v týdnu) a ještě jedna místní masna, tam je maso rozebrané během pár hodin po otevíračce (jsou to chovy z vedlejší vesnice).

Věřím, že ta kvalita si cestu nakonec sama najde, lidi si to mezi sebou řeknou, předají si informace. Už tak mám blažený pocit, protože vidím, že se jim daří a nestrádají.

0/0
19.8.2014 10:18

A51n71n38a 33N31ě82m61č80í56k83o33v65á 4272234354800

Tak škoda, že takoví řezníci nejsou v mém okolí, podle toho, jak hovořím se známými, příbuznými, sousedy, tak by šlo jejich zboží "na dračku", protože je už hodně lidí, kteří upřednostňují zdravé a chutné potraviny bez chemie. Doufám, že takových řezníků a nejen těch, bude přibývat, protože už dost lidem začíná vadit ten humus, co se prodává v superhypermarketech.:-/

+3/0
19.8.2014 11:33

J38a21r26o43m20í57r 16V71í18t 2833707491830

Jenže, jak to udělat, když živnostníky likvidují velké nájmy nebytovek? Pak člověk má na sídlišti jedině ten supermarket, nic víc. Obec raději nechá prostory prázdné, než by je pronajala za rozumnou cenu. U nás takhle skončil živnostník po osmnácti letech právě proto, že obec chtěla nehorázně vysoký nájem. Teď je to tu už 9 měsíců prázdné a další prostory jsou prázdné již léta. Privatizací bych to neřešil, ale přiměřeným nájmem.

+1/0
19.8.2014 11:53

S16a41n27d56r40a 55F46e12r76i71a55n95č65í15k34o90v15á 7163908241293

Ak by ľudia dávali prednosť zdravému jedlu pred pekným, tak by ho obchodníci ponúkali už dávno. Záujem nemajú a jeden zákazník raz za čas nevytvorí dostatočný dopyt aby bolo rentabilné predávať nefarbené jedlo.

+2/−1
19.8.2014 10:09

M31i48l69a93n 96K42l86o67u82č46e75k 3290635988537

Šunka je odjakživa prostě produkt s dusitanem, pokud nechcete jíst dusitan, nejezte šunku a uzeniny vůbec, dusitan nejen dává růžovou barvu,a le především uzeniny konzervuje a tak je můžete sníst i později než v den výroby bez rizika vzniku bakterií, které produkují botulotoxin a ten vám uškodí daleko více než trocha dusitanu.

+2/−1
19.8.2014 10:17

L34e41n54a 20P19á29t51k98o80v92á 8641483114249

No nevím jaké máte znalosti Vy, ale šunka má být vařená a pokud je i uzená má být takto označena. Dělám si domácí šunku a rozhodně v ní žádné dusitany nemám. Takže to jde

0/0
19.8.2014 10:41

M21i43l83a68n 72K71l98o35u56č18e56k 3510875858197

No ale já neřekl, že se nemá vařit nebo udit. Já sem řekl, že dusitan se tam přidáva zejména pro konzervaci, ty bakterie tam vznikají právě až po uvaření. Doma si to tak klidně dělejte.

+3/0
19.8.2014 11:20

P15e29t88r 87U53r77b88a66n34e98c 6738973270326

Kdyby zákazník skutečně křehčené maso chtěl, tak ho bude iniciativně vyhledávat v regálech s nápisem "křehčené maso" a výrobce se nebude snažit tuto informaci co nejvíce maskovat, naopak by tuto "výhodu" prezentoval, jak může, protože jeho zákazník to CHCE a sám VYHLEDÁVÁ.

+19/0
19.8.2014 9:21

L33á55ď36a 80V95r27a27n45ý 7468538888767

U nás je "koupání" kuřat zakázáno. Musí se sušit horkým vzduchem a to myslím vše do 20 minut nebo hrozí salmonela.

Bohužel v Polsku je "koupání" povoleno a pak tedy buď chlor nebo zárodky salmonely.

+8/0
19.8.2014 9:04

P70e70t38r25a 70Š81i66m29o65n98o13v69á 6120830223543

Aha a proto mi české kuřecí maso chutná narozdíl od toho PL.

0/0
19.8.2014 13:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.