Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Voskování i koupel v chloru. Co se děje s jídlem, než ho koupíte

Někdy je těžké odhalit, co všechno se vlastně skrývá v obyčejném chlebu nebo v zářivě se lesknoucím jablku, které tak láká k zakousnutí. Cesta jídla na náš stůl je někdy velmi zdlouhavá a často komplikovanější, než si myslíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J30a74k68u89b 24R20o62u57s 3413690214112

Umývat ovoce a zeleninu v mýdlem... Jste padlý na hlavu??? 8-o8-o8-o

0/0
23.8.2014 2:02
Foto

Z23d10e21n50k62a 17S60c86h45o50e76n74b86a86e29c36h64l49e39r 46K56r80u10z15o63v22a 6808222527329

Ja osobne se snazim,abych nemela doma moc chemie.kdyz jsem udelala treba sunku s normalni soli(byls vyborna) ale mi chlapi mi to nechteli jist,ze to vypada podezrele ((( a tak je to se vsim co nevypada jako v obchode

+2/0
20.8.2014 20:27

G48e50o28r75g 95K62o43m57b84e85r49e95c 9664781976931

v EU jsou chlorovany kurata preci zakazany? todle se dela v USA ze prochazeji chlorovou lazni + dalsi chemie. Pokud se zavede TTIP tak pak budou chlorovany kurata americani moc dovazet na evropskej trh. A nejen to. Mame sa naco tesit.

+2/0
20.8.2014 10:18


Foto

M12a37r89i36e 92M90e39d74u54n41o10v16á 7853501365

ty nejděsivější přídavné látky najdete ve vaší lékárničce. Schválně si prolustrujte složení sirupu proti kašli nebo ibalginu (barvivo do tiskáren E127, plnidla, škroby...)

+4/0
20.8.2014 7:11

P48e44t23r12a 35N56o21v90á66k91o16v64á 7538966604238

Tak nekupujte hnusně růžový ibalgin a kupte si bílý ibuprofen.

+1/0
20.8.2014 9:16
Foto

M30a16r69i19e 53M31e26d39u56n20o53v30á 7633621375

já jsem si říkala, proč jsou všechna jablka v tescu mastná. nechutné.

přítel bezpečně rozezná zda jsem jablka koupila v supermarketu nebo je utrhla na zahradě, a za tuto alergii je dokonce vděčný.

0/0
20.8.2014 6:53

P70e44t59r10a 60N53o76v71á47k90o46v32á 7438856364858

Na to stačí oči, nepotřebujeme to vyzdvihovat jako novou supervlastnost.

+1/0
20.8.2014 9:17

J77a92r28o78m10í26r 40V82í26t 2273827541250

Podvody, podvůdky, marketing, kšeft a soukromé zisky. Vy nám dáte do jídla to, co tam nemá co dělat, a my si máme dávat pozor na to, co kupujeme a jíme. Poctivost, pravda a láska opět vítězí.

+7/−1
19.8.2014 11:43

K12a89r36e14l 64N45o30v93á95k 7981694538430

Češi si rádi hrají a soutěží. Tak to je taková hra kdo z koho, kdo koho očůrá nebo bude očůrán.;-D

+1/0
19.8.2014 15:57

M32i27l17a97n 81K53o30i33š 4747362451820

Cože? Zákazník něco vyžaduje? Co je to za blábol!

Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny.

Všechno ostatní je jen marketinkový tah obchodníků, kteří doufají, že když rajče bude ještě červenější než je, že se ho víc prodá. Kdyby to pomohlo zvednout prodej, klidně by natřeli i trávu k okolí obchodu na hezčí zelenou.

+12/−1
19.8.2014 11:16

M37a54r13e75k 83Z43a70h31r56a44d11i19l 6284789495151

Ano, ale kvalitní/čerstvé a levné se vzájemně vylučuje...

+5/−1
19.8.2014 11:49

M90a80r93e58k 35Z65a92h23r74a27d45i38l 6344909365621

Tedy pokud chcete nakupovat v marketu...

0/0
19.8.2014 11:50

M90i31l37a89n 27K27o22i65š 4977312861870

Já chodím nakupovat do jednoho soukromého obchodu, kde se prodávají zdejší potraviny, tedy vypěstované zde, zpracované zde a jsou mnohem lepší a kvalitnější, než ty ze super/hypermarketu.

A přitom nejsou vůbec drahé, někdy i levnější, než v marketech...

+2/0
19.8.2014 12:02

A26l96e79x13a13n24d42r 93K42o86s56t70k61a 5889116659966

Situace ještě předloni v zimě: V marketu brobory 14kč/kg, kvalita podle mě vhodná pro prase. Na chalupě u benzínky 7 kč/kg perfektní. A to tam měla ženská ještě cibuli a jablka..

+2/0
19.8.2014 12:23

M41i96l64a17n 47K28o95i51š 4597872721680

Já před cca měsícem - Kauf***d, brambory 14 Kč/kg a mizerné až hrůza, polovina byla uvnitř černá. Naproti má stánek místní Zemědělská společnost, tam byly brambory za 10 Kč/kg a nesrovnatelně lepší a chutné.

+3/0
19.8.2014 12:41

K37a59r13e77l 14N95o77v46á42k 7351194588420

Jsou taky nějaké nesoukromé potravinářské obchody? Kde, jak se jmenují, odkud berou zboží?:-)A ceny?

+1/0
19.8.2014 15:55

P30a13v73e65l 38M37o26r55a67v66e34c 3322809782788

"Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny." - v Česku se obávám že platí spíše věta "Zákazník chce hlavně levné potraviny, kvalita a čerstvost výhodou"

+5/−1
19.8.2014 12:02
Foto

R83a60d53e36k 68D34o14m37i53n91i56k 92Š32e28f64r16á87n15e73k 7278244322859

Bohuzel, mate pravdu...

0/0
25.8.2014 11:11

P30a60v56l23a 68T91o78m55á33š27o97v62á 9805805814888

Blbost..dejte vedle sebe růžovoučkou šunku, která je orosená napíchanou vodou s chemií, a mrtvolně šedou jen z masa, a uvidíte, že lidi budou kupovat tu barevnější.. teda taky pokud bude levnější :-P

+1/0
20.8.2014 8:27

P18e25t75r30a 72N80o44v92á36k12o59v46á 7268176614648

No budou, protože podle nich vypadá lépe. Ale dejte k té šunce informace, z čeho a co v ní je, a po té našedlé se jen zapráší. Bohužel když se k těm dalším informacím běžně nedostanete, tak nakupujete očima.

+1/0
20.8.2014 9:19

P60a74v32e75l 22S21t44u44d73e46n33y 3746348650834

No dejte k ni informace. To muzete, jen je nikdo moc cist nebude, Rozhoduje cena. Jestli  ma sunka 96 procent masa nebo jen 70 je detail. Sice nechci vedet co je tech 30 procent co chybi do sta, ale je to levny tak proc to nekoupit. Tak dobrou chut.

0/−1
20.8.2014 19:27

A34l15e25n64a 11P47e11t22r49u 4252625850661

U nás se zabitá kuřata chladí vzduchem, je to z hlediska bezpečnosti (food safety) lepší, vodní chlazení se používá například v Polsku, zase bezhlavě přeložený článek bez znalosti místních reálií.

+16/0
19.8.2014 9:35

L41e41n39k25a 65N43o11v15á 9585168765961

Taky mi připadá, že obšlehli článek z amerických novin, hodili do googlu překladače a mají hotovo. Zákony, normy a navíc i zvyklosti pro uchování potravin jsou v USA a Evropě (ČR) podle mě ale určitě rozdílné.

+7/0
19.8.2014 9:41

P79e41t55r36a 57Š68i68m70o28n35o41v10á 6510590263593

To je pravda, ale ta hnusná navoskovaná jablka a rajčata bez chuti a vůně jsou tu na trhu taky :-P

+2/−1
19.8.2014 13:07

K62a82r59e58l 34N77o12v42á16k 7171194898630

Ta chuť a vůně je pod tím voskem.;-)

0/0
19.8.2014 15:58

L77e75n98k48a 67N31o16v55á 9845908565921

Nevíte, kde bych sehnala semínka lososa? Taky bych si ho ráda "pěstovala na farmě":-P.

+21/−2
19.8.2014 9:32

D25a47n16i10e38l 73S15y27r51o52v74ý 4554285729115

nebuďte cimprlich;-)

+1/0
19.8.2014 9:35

L38e23n29k49a 59N77o16v49á 9585428615831

Jsem trochu hnidopich ;-). Ale kuwa když se někdo živí novinařinou, měl by psát přesně a správně.

+15/0
19.8.2014 9:37

J93a29r76o42m65í51r 96N25o18v97o57t67n76ý 6881763174

Více než "pěstování" zvířat mě u novinářů se*e tvrdošíjné "udílení" pokut a trestů. Měli by povinně fasovat tahák s "udělit cenu, vyznamenání X uložit pokutu, trest".

+8/−1
19.8.2014 9:49

K47a74r83e52l 62N63o70v43á80k 7511164558150

Mnozí z nich dodnes nepochopili, že za dopravní přestupky se body fasujou, nikoliv odebírají.:-)

0/0
19.8.2014 16:00

P93e23t57r88a 40N88o18v42á71k20o49v16á 7498986424478

Však ono to správně je. Zvířata už se dnes nemusí jen chovat, zvířata se mohou i pěstovat. Je to možná smutné/divné, ale je to tak.

+1/0
20.8.2014 9:20
Foto

A73l10e53n35a 65V73l59c26k10o66v40a 7588431600234

Jen je nesmíte zasadit moc hluboko.

+4/0
19.8.2014 10:18

P44a50v19e24l 83M98o77r45a10v68e74c 3752649442458

Semínka lososa? Zkeste odchytit nějakého v době páření, semen bude mít dost:-P;-D

+1/0
19.8.2014 12:03

R22a63d38i94m 17D51r61b30o48h29l63a41v 5881736573597

"Přestože chuť masa je stejná, zákazníci si zvykli na výraznou růžovou barvu, vyžadují ji" - Proboha co je tohle zase za lež? Stejné jako u šunky, zákazníci "vyžadují", aby se orůžověla rakovinotvorným dusitanem. Když nemám na výběr??? Tak jak došli k tomu, že to zákazník vyžaduje? Proč není vedle sebe na pultě barvený a nebarvený losos a barvená a nebarvená šunka? Ať se zákazník rozhodne sám, ale až v obchodě. Ne že to za něj rozhodne někdo jiný a pak to vydává jako "zákazník to chce".

+44/−2
19.8.2014 9:21

A97l20e95x14a64n39d84r 57K47o94s63t53k66a 5909976949806

Zato potkat uzeninu, která je řádně růžová poctivým vyuzením v krámě snad ani nejde. Jó, umělý čmoud namísto udírny.

+2/0
19.8.2014 9:28

P63e54t75r29a 47Š53i71m81o30n70o93v30á 6670880713513

A ještě kouřové aroma. Příšerné.

+3/0
19.8.2014 13:08

J18a75n 64S67o40u79k81u78p 1794574216875

No pozor. Dvou řezníků nezávisle jsem se na toto ptal. Odpověď je taková, že pokud udělají dva naprosto stejné produkty, jeden s rychlosolí a druhý bez a dají je vedle sebe, tak ten růžový se prodává x-násobně lépe. Dělají potom to, že vyrábějí oba, ale ten ´růžový´ ve větším množství, protože je po něm jednoduše daleko vyšší poptávka.

+3/0
19.8.2014 9:52

R18a62d56i31m 67D59r35b28o80h40l59a66v 5341316443687

No lidi jsou hloupí, co na to říct.

Škoda, že takoví řezníci nejsou u nás. :-(

+1/0
19.8.2014 9:56

J89a37n 79S15o90u11k57u24p 1434374506825

To jsou docela dobří řezníci. Jako, neřekl bych, že nějací echt, ale docela dobří na ty poměry, aspoň nemusím kupovat maso a takové věci v obchoďácích, ani nevím, kdy sem si tam naposledy něco z masa koupil, možná nějaké špekáčky v Lidlu, kde jsou docela jakože z masa. Na tu otázku rychlosoli oba z fleku vypálili tuhle odpověď, že se jim to samotným nelíbí, ale lidi to prostě opravdu chtějí a jdou po tom. Je to smutné, že si kupa lidí myslí, že krůtí nářez má být růžový a že když je šedý, že je asi zkažený.

+2/0
19.8.2014 10:02

R71a96d48i89m 41D83r72b66o23h72l61a17v 5631526693777

Možná slabá propagace? Mají tam u toho velkou ceduli "bez chemie" nebo tak něco? To tupé stádo je někdy potřeba trochu vést.

+7/0
19.8.2014 10:06

J25a97n 42S19o45u23k87u52p 1764164956175

Je fascinující, jak spotřebitel během dvou desítek let podlehl agendě řetězců a jak těžké je přesvědčit lidi zpět, aby nekupovali srágory. Tihle řezníci mají plné krámy (přitom ten jeden otevírá jen na tři-čtyři dny v týdnu) a ještě jedna místní masna, tam je maso rozebrané během pár hodin po otevíračce (jsou to chovy z vedlejší vesnice).

Věřím, že ta kvalita si cestu nakonec sama najde, lidi si to mezi sebou řeknou, předají si informace. Už tak mám blažený pocit, protože vidím, že se jim daří a nestrádají.

0/0
19.8.2014 10:18

A15n42n87a 39N19ě52m56č83í90k69o34v50á 4572774544270

Tak škoda, že takoví řezníci nejsou v mém okolí, podle toho, jak hovořím se známými, příbuznými, sousedy, tak by šlo jejich zboží "na dračku", protože je už hodně lidí, kteří upřednostňují zdravé a chutné potraviny bez chemie. Doufám, že takových řezníků a nejen těch, bude přibývat, protože už dost lidem začíná vadit ten humus, co se prodává v superhypermarketech.:-/

+3/0
19.8.2014 11:33

J74a72r51o47m41í78r 97V44í93t 2413477571190

Jenže, jak to udělat, když živnostníky likvidují velké nájmy nebytovek? Pak člověk má na sídlišti jedině ten supermarket, nic víc. Obec raději nechá prostory prázdné, než by je pronajala za rozumnou cenu. U nás takhle skončil živnostník po osmnácti letech právě proto, že obec chtěla nehorázně vysoký nájem. Teď je to tu už 9 měsíců prázdné a další prostory jsou prázdné již léta. Privatizací bych to neřešil, ale přiměřeným nájmem.

+1/0
19.8.2014 11:53

S95a22n35d86r65a 60F80e84r32i96a21n95č85í86k55o72v91á 7603668681693

Ak by ľudia dávali prednosť zdravému jedlu pred pekným, tak by ho obchodníci ponúkali už dávno. Záujem nemajú a jeden zákazník raz za čas nevytvorí dostatočný dopyt aby bolo rentabilné predávať nefarbené jedlo.

+2/−1
19.8.2014 10:09

M76i14l63a58n 74K35l43o52u45č77e14k 3980735938577

Šunka je odjakživa prostě produkt s dusitanem, pokud nechcete jíst dusitan, nejezte šunku a uzeniny vůbec, dusitan nejen dává růžovou barvu,a le především uzeniny konzervuje a tak je můžete sníst i později než v den výroby bez rizika vzniku bakterií, které produkují botulotoxin a ten vám uškodí daleko více než trocha dusitanu.

+2/−1
19.8.2014 10:17

L98e62n90a 26P73á42t52k74o40v51á 8541913524719

No nevím jaké máte znalosti Vy, ale šunka má být vařená a pokud je i uzená má být takto označena. Dělám si domácí šunku a rozhodně v ní žádné dusitany nemám. Takže to jde

0/0
19.8.2014 10:41

M12i79l79a88n 49K28l17o70u38č89e35k 3470425868297

No ale já neřekl, že se nemá vařit nebo udit. Já sem řekl, že dusitan se tam přidáva zejména pro konzervaci, ty bakterie tam vznikají právě až po uvaření. Doma si to tak klidně dělejte.

+3/0
19.8.2014 11:20

P16e96t22r 91U97r72b39a69n49e93c 6378343390336

Kdyby zákazník skutečně křehčené maso chtěl, tak ho bude iniciativně vyhledávat v regálech s nápisem "křehčené maso" a výrobce se nebude snažit tuto informaci co nejvíce maskovat, naopak by tuto "výhodu" prezentoval, jak může, protože jeho zákazník to CHCE a sám VYHLEDÁVÁ.

+19/0
19.8.2014 9:21

L17á29ď42a 89V80r42a97n34ý 7198348758497

U nás je "koupání" kuřat zakázáno. Musí se sušit horkým vzduchem a to myslím vše do 20 minut nebo hrozí salmonela.

Bohužel v Polsku je "koupání" povoleno a pak tedy buď chlor nebo zárodky salmonely.

+8/0
19.8.2014 9:04

P38e34t10r89a 35Š98i65m55o34n53o42v98á 6540970723193

Aha a proto mi české kuřecí maso chutná narozdíl od toho PL.

0/0
19.8.2014 13:10





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.