Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Voskování i koupel v chloru. Co se děje s jídlem, než ho koupíte

Někdy je těžké odhalit, co všechno se vlastně skrývá v obyčejném chlebu nebo v zářivě se lesknoucím jablku, které tak láká k zakousnutí. Cesta jídla na náš stůl je někdy velmi zdlouhavá a často komplikovanější, než si myslíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J82a39k46u69b 25R70o47u32s 3413820494702

Umývat ovoce a zeleninu v mýdlem... Jste padlý na hlavu??? 8-o8-o8-o

0/0
23.8.2014 2:02
Foto

Z83d34e35n30k81a 62S31c98h52o60e83n55b93a58e76c48h83l18e34r 68K43r20u51z97o31v72a 6468242877309

Ja osobne se snazim,abych nemela doma moc chemie.kdyz jsem udelala treba sunku s normalni soli(byls vyborna) ale mi chlapi mi to nechteli jist,ze to vypada podezrele ((( a tak je to se vsim co nevypada jako v obchode

+2/0
20.8.2014 20:27

G88e79o36r37g 60K43o92m36b14e93r23e53c 9374291186471

v EU jsou chlorovany kurata preci zakazany? todle se dela v USA ze prochazeji chlorovou lazni + dalsi chemie. Pokud se zavede TTIP tak pak budou chlorovany kurata americani moc dovazet na evropskej trh. A nejen to. Mame sa naco tesit.

+2/0
20.8.2014 10:18
Foto

M27a64r86i91e 38M82e16d11u85n75o10v65á 7853711215

ty nejděsivější přídavné látky najdete ve vaší lékárničce. Schválně si prolustrujte složení sirupu proti kašli nebo ibalginu (barvivo do tiskáren E127, plnidla, škroby...)

+4/0
20.8.2014 7:11

P33e76t78r24a 69N66o72v68á95k21o56v56á 7898756174158

Tak nekupujte hnusně růžový ibalgin a kupte si bílý ibuprofen.

+1/0
20.8.2014 9:16
Foto

M56a83r76i44e 26M16e50d12u34n92o43v98á 7773371905

já jsem si říkala, proč jsou všechna jablka v tescu mastná. nechutné.

přítel bezpečně rozezná zda jsem jablka koupila v supermarketu nebo je utrhla na zahradě, a za tuto alergii je dokonce vděčný.

0/0
20.8.2014 6:53

P49e37t92r57a 66N65o18v83á70k48o50v26á 7348656234208

Na to stačí oči, nepotřebujeme to vyzdvihovat jako novou supervlastnost.

+1/0
20.8.2014 9:17

J88a39r28o20m89í78r 65V63í49t 2983437961630

Podvody, podvůdky, marketing, kšeft a soukromé zisky. Vy nám dáte do jídla to, co tam nemá co dělat, a my si máme dávat pozor na to, co kupujeme a jíme. Poctivost, pravda a láska opět vítězí.

+7/−1
19.8.2014 11:43

K26a69r43e12l 76N56o78v61á83k 7661774628360

Češi si rádi hrají a soutěží. Tak to je taková hra kdo z koho, kdo koho očůrá nebo bude očůrán.;-D

+1/0
19.8.2014 15:57

M20i78l18a31n 79K63o83i76š 4197432631270

Cože? Zákazník něco vyžaduje? Co je to za blábol!

Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny.

Všechno ostatní je jen marketinkový tah obchodníků, kteří doufají, že když rajče bude ještě červenější než je, že se ho víc prodá. Kdyby to pomohlo zvednout prodej, klidně by natřeli i trávu k okolí obchodu na hezčí zelenou.

+12/−1
19.8.2014 11:16

M12a20r19e82k 67Z87a98h53r44a70d14i52l 6624189945781

Ano, ale kvalitní/čerstvé a levné se vzájemně vylučuje...

+5/−1
19.8.2014 11:49

M17a21r81e49k 58Z16a21h87r10a23d88i63l 6874419465151

Tedy pokud chcete nakupovat v marketu...

0/0
19.8.2014 11:50

M59i35l67a23n 24K44o80i56š 4687792671310

Já chodím nakupovat do jednoho soukromého obchodu, kde se prodávají zdejší potraviny, tedy vypěstované zde, zpracované zde a jsou mnohem lepší a kvalitnější, než ty ze super/hypermarketu.

A přitom nejsou vůbec drahé, někdy i levnější, než v marketech...

+2/0
19.8.2014 12:02

A79l63e86x18a59n40d23r 11K47o83s19t89k37a 5699336619756

Situace ještě předloni v zimě: V marketu brobory 14kč/kg, kvalita podle mě vhodná pro prase. Na chalupě u benzínky 7 kč/kg perfektní. A to tam měla ženská ještě cibuli a jablka..

+2/0
19.8.2014 12:23

M20i52l31a81n 49K64o31i71š 4887292811530

Já před cca měsícem - Kauf***d, brambory 14 Kč/kg a mizerné až hrůza, polovina byla uvnitř černá. Naproti má stánek místní Zemědělská společnost, tam byly brambory za 10 Kč/kg a nesrovnatelně lepší a chutné.

+3/0
19.8.2014 12:41

K67a34r23e34l 64N29o29v54á66k 7821334548380

Jsou taky nějaké nesoukromé potravinářské obchody? Kde, jak se jmenují, odkud berou zboží?:-)A ceny?

+1/0
19.8.2014 15:55

P55a28v22e66l 75M39o34r90a28v98e55c 3162559682218

"Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny." - v Česku se obávám že platí spíše věta "Zákazník chce hlavně levné potraviny, kvalita a čerstvost výhodou"

+5/−1
19.8.2014 12:02
Foto

R64a35d19e75k 91D39o57m64i36n46i68k 44Š20e36f20r90á32n76e25k 7658404752429

Bohuzel, mate pravdu...

0/0
25.8.2014 11:11

P43a10v69l85a 91T93o87m43á46š30o73v47á 9215245224888

Blbost..dejte vedle sebe růžovoučkou šunku, která je orosená napíchanou vodou s chemií, a mrtvolně šedou jen z masa, a uvidíte, že lidi budou kupovat tu barevnější.. teda taky pokud bude levnější :-P

+1/0
20.8.2014 8:27

P12e46t51r29a 37N27o74v97á53k58o63v45á 7798446774878

No budou, protože podle nich vypadá lépe. Ale dejte k té šunce informace, z čeho a co v ní je, a po té našedlé se jen zapráší. Bohužel když se k těm dalším informacím běžně nedostanete, tak nakupujete očima.

+1/0
20.8.2014 9:19

P87a20v52e45l 25S95t24u63d66e59n75y 3506318920734

No dejte k ni informace. To muzete, jen je nikdo moc cist nebude, Rozhoduje cena. Jestli  ma sunka 96 procent masa nebo jen 70 je detail. Sice nechci vedet co je tech 30 procent co chybi do sta, ale je to levny tak proc to nekoupit. Tak dobrou chut.

0/−1
20.8.2014 19:27

A34l10e91n92a 16P14e40t12r20u 4402925810221

U nás se zabitá kuřata chladí vzduchem, je to z hlediska bezpečnosti (food safety) lepší, vodní chlazení se používá například v Polsku, zase bezhlavě přeložený článek bez znalosti místních reálií.

+16/0
19.8.2014 9:35

L85e69n17k38a 58N16o10v27á 9385648275151

Taky mi připadá, že obšlehli článek z amerických novin, hodili do googlu překladače a mají hotovo. Zákony, normy a navíc i zvyklosti pro uchování potravin jsou v USA a Evropě (ČR) podle mě ale určitě rozdílné.

+7/0
19.8.2014 9:41

P26e11t11r31a 40Š13i86m14o31n70o37v15á 6910850473133

To je pravda, ale ta hnusná navoskovaná jablka a rajčata bez chuti a vůně jsou tu na trhu taky :-P

+2/−1
19.8.2014 13:07

K51a45r27e72l 18N59o95v14á52k 7221804168380

Ta chuť a vůně je pod tím voskem.;-)

0/0
19.8.2014 15:58

L95e51n85k91a 87N75o75v83á 9145248915801

Nevíte, kde bych sehnala semínka lososa? Taky bych si ho ráda "pěstovala na farmě":-P.

+21/−2
19.8.2014 9:32

D90a83n81i82e12l 16S87y78r93o35v52ý 4264245639805

nebuďte cimprlich;-)

+1/0
19.8.2014 9:35

L82e37n22k80a 17N81o60v19á 9885318765951

Jsem trochu hnidopich ;-). Ale kuwa když se někdo živí novinařinou, měl by psát přesně a správně.

+15/0
19.8.2014 9:37

J44a61r21o63m69í51r 88N14o45v13o32t61n37ý 6981323364

Více než "pěstování" zvířat mě u novinářů se*e tvrdošíjné "udílení" pokut a trestů. Měli by povinně fasovat tahák s "udělit cenu, vyznamenání X uložit pokutu, trest".

+8/−1
19.8.2014 9:49

K88a62r16e96l 62N32o58v69á50k 7421184538770

Mnozí z nich dodnes nepochopili, že za dopravní přestupky se body fasujou, nikoliv odebírají.:-)

0/0
19.8.2014 16:00

P13e73t10r50a 96N97o57v27á38k18o63v13á 7108216404488

Však ono to správně je. Zvířata už se dnes nemusí jen chovat, zvířata se mohou i pěstovat. Je to možná smutné/divné, ale je to tak.

+1/0
20.8.2014 9:20
Foto

A18l44e13n59a 98V80l89c97k49o16v80a 7558231110464

Jen je nesmíte zasadit moc hluboko.

+4/0
19.8.2014 10:18

P92a28v62e12l 94M78o82r33a34v32e84c 3912639582798

Semínka lososa? Zkeste odchytit nějakého v době páření, semen bude mít dost:-P;-D

+1/0
19.8.2014 12:03

R33a24d93i66m 50D31r76b14o69h67l70a50v 5501256183587

"Přestože chuť masa je stejná, zákazníci si zvykli na výraznou růžovou barvu, vyžadují ji" - Proboha co je tohle zase za lež? Stejné jako u šunky, zákazníci "vyžadují", aby se orůžověla rakovinotvorným dusitanem. Když nemám na výběr??? Tak jak došli k tomu, že to zákazník vyžaduje? Proč není vedle sebe na pultě barvený a nebarvený losos a barvená a nebarvená šunka? Ať se zákazník rozhodne sám, ale až v obchodě. Ne že to za něj rozhodne někdo jiný a pak to vydává jako "zákazník to chce".

+44/−2
19.8.2014 9:21

A76l32e36x18a88n98d74r 47K29o54s42t18k79a 5269576649746

Zato potkat uzeninu, která je řádně růžová poctivým vyuzením v krámě snad ani nejde. Jó, umělý čmoud namísto udírny.

+2/0
19.8.2014 9:28

P64e24t26r95a 43Š76i31m98o61n22o80v27á 6730220643633

A ještě kouřové aroma. Příšerné.

+3/0
19.8.2014 13:08

J81a43n 76S55o98u12k11u87p 1844764516555

No pozor. Dvou řezníků nezávisle jsem se na toto ptal. Odpověď je taková, že pokud udělají dva naprosto stejné produkty, jeden s rychlosolí a druhý bez a dají je vedle sebe, tak ten růžový se prodává x-násobně lépe. Dělají potom to, že vyrábějí oba, ale ten ´růžový´ ve větším množství, protože je po něm jednoduše daleko vyšší poptávka.

+3/0
19.8.2014 9:52

R39a84d24i35m 61D69r34b67o52h83l22a18v 5201226553317

No lidi jsou hloupí, co na to říct.

Škoda, že takoví řezníci nejsou u nás. :-(

+1/0
19.8.2014 9:56

J52a47n 67S42o60u90k16u13p 1914114926305

To jsou docela dobří řezníci. Jako, neřekl bych, že nějací echt, ale docela dobří na ty poměry, aspoň nemusím kupovat maso a takové věci v obchoďácích, ani nevím, kdy sem si tam naposledy něco z masa koupil, možná nějaké špekáčky v Lidlu, kde jsou docela jakože z masa. Na tu otázku rychlosoli oba z fleku vypálili tuhle odpověď, že se jim to samotným nelíbí, ale lidi to prostě opravdu chtějí a jdou po tom. Je to smutné, že si kupa lidí myslí, že krůtí nářez má být růžový a že když je šedý, že je asi zkažený.

+2/0
19.8.2014 10:02

R46a69d95i40m 75D43r24b83o70h34l86a88v 5971396113227

Možná slabá propagace? Mají tam u toho velkou ceduli "bez chemie" nebo tak něco? To tupé stádo je někdy potřeba trochu vést.

+7/0
19.8.2014 10:06

J19a19n 12S25o89u91k76u71p 1304294126905

Je fascinující, jak spotřebitel během dvou desítek let podlehl agendě řetězců a jak těžké je přesvědčit lidi zpět, aby nekupovali srágory. Tihle řezníci mají plné krámy (přitom ten jeden otevírá jen na tři-čtyři dny v týdnu) a ještě jedna místní masna, tam je maso rozebrané během pár hodin po otevíračce (jsou to chovy z vedlejší vesnice).

Věřím, že ta kvalita si cestu nakonec sama najde, lidi si to mezi sebou řeknou, předají si informace. Už tak mám blažený pocit, protože vidím, že se jim daří a nestrádají.

0/0
19.8.2014 10:18

A26n80n73a 70N62ě30m74č51í89k91o70v49á 4252254544190

Tak škoda, že takoví řezníci nejsou v mém okolí, podle toho, jak hovořím se známými, příbuznými, sousedy, tak by šlo jejich zboží "na dračku", protože je už hodně lidí, kteří upřednostňují zdravé a chutné potraviny bez chemie. Doufám, že takových řezníků a nejen těch, bude přibývat, protože už dost lidem začíná vadit ten humus, co se prodává v superhypermarketech.:-/

+3/0
19.8.2014 11:33

J33a83r71o35m13í27r 15V61í98t 2803217371670

Jenže, jak to udělat, když živnostníky likvidují velké nájmy nebytovek? Pak člověk má na sídlišti jedině ten supermarket, nic víc. Obec raději nechá prostory prázdné, než by je pronajala za rozumnou cenu. U nás takhle skončil živnostník po osmnácti letech právě proto, že obec chtěla nehorázně vysoký nájem. Teď je to tu už 9 měsíců prázdné a další prostory jsou prázdné již léta. Privatizací bych to neřešil, ale přiměřeným nájmem.

+1/0
19.8.2014 11:53

S79a50n82d65r51a 62F50e32r94i71a26n64č40í58k87o43v59á 7353978311373

Ak by ľudia dávali prednosť zdravému jedlu pred pekným, tak by ho obchodníci ponúkali už dávno. Záujem nemajú a jeden zákazník raz za čas nevytvorí dostatočný dopyt aby bolo rentabilné predávať nefarbené jedlo.

+2/−1
19.8.2014 10:09

M56i15l74a92n 67K42l19o48u67č45e25k 3220525188807

Šunka je odjakživa prostě produkt s dusitanem, pokud nechcete jíst dusitan, nejezte šunku a uzeniny vůbec, dusitan nejen dává růžovou barvu,a le především uzeniny konzervuje a tak je můžete sníst i později než v den výroby bez rizika vzniku bakterií, které produkují botulotoxin a ten vám uškodí daleko více než trocha dusitanu.

+2/−1
19.8.2014 10:17

L42e81n44a 73P71á52t81k30o31v13á 8171543884969

No nevím jaké máte znalosti Vy, ale šunka má být vařená a pokud je i uzená má být takto označena. Dělám si domácí šunku a rozhodně v ní žádné dusitany nemám. Takže to jde

0/0
19.8.2014 10:41

M68i31l32a92n 17K54l52o61u38č94e57k 3740385378397

No ale já neřekl, že se nemá vařit nebo udit. Já sem řekl, že dusitan se tam přidáva zejména pro konzervaci, ty bakterie tam vznikají právě až po uvaření. Doma si to tak klidně dělejte.

+3/0
19.8.2014 11:20

P16e26t71r 23U71r30b17a26n26e87c 6558213400136

Kdyby zákazník skutečně křehčené maso chtěl, tak ho bude iniciativně vyhledávat v regálech s nápisem "křehčené maso" a výrobce se nebude snažit tuto informaci co nejvíce maskovat, naopak by tuto "výhodu" prezentoval, jak může, protože jeho zákazník to CHCE a sám VYHLEDÁVÁ.

+19/0
19.8.2014 9:21

L49á85ď22a 87V44r59a89n36ý 7258838868577

U nás je "koupání" kuřat zakázáno. Musí se sušit horkým vzduchem a to myslím vše do 20 minut nebo hrozí salmonela.

Bohužel v Polsku je "koupání" povoleno a pak tedy buď chlor nebo zárodky salmonely.

+8/0
19.8.2014 9:04

P49e73t89r31a 20Š24i85m71o55n73o78v25á 6810800953183

Aha a proto mi české kuřecí maso chutná narozdíl od toho PL.

0/0
19.8.2014 13:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.