Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Potraviny a nápoje, po kterých budete mít neustále hlad

Máte někdy pocit, že je váš žaludek snad bezedný? Možná si jen vybíráte špatné jídlo, které místo aby vás zasytilo, spíše vyvolává pocit hladu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K16a18t58e75ř51i39n94a 28P20o91s56l73u87š59n83á 7701584936896

Pijte Caro!

0/0
15.9.2014 9:48

J26i76r81k96a 69H98o98n55c92ů 2204264911148

Žerte maso!

0/0
15.9.2014 1:05

P66e25t53r 49M78i33c53h43a28l 2340254171572

A není nejlepší jíst všechno a střídat to?

+1/0
27.8.2014 2:30

M25i77c50h15a91l 17N50o59v20o72t45n19ý 1587302578298

Obcas si dam pohankovou kasi. Tady na to nejsou moc lidi zvykly,ale napriklad dal na vychod je to bezna ranni pochoutka.

+1/−1
14.8.2014 11:18

D77a35v16i35d 41A30d48a79m59e27c 6252748

Moje žena má hlad pořád po cuketě... takže chce další a další :) http://www.onlinekucharka.cz/recept/3017/cuketove-krouzky

0/0
13.8.2014 13:14
Foto

F64r10a68n34t81i90š58e93k 62Č85e68r66n81ý 2407301168940

Alkohol je nejhorší metla lidstva :-)

0/0
13.8.2014 13:05

J28i31ř14í 75T18e22s98n83e86r 3183452273331

Tak to mi hlava nebere :-( moje slinivka inzulín neprodukuje (jsem diabetik) - takže žádné návaly inzulínu nehrozí a přitom bych žral a žral.. Kde je chyba? ;-D

+1/0
13.8.2014 7:51

T89o26m52á49š 89T84a90t54í60č63e66k 5710592200528

Když rozděluje potraviny na dobré a zlé paní Jana Nováková z Horní Dolní, jedná se o neškodnou hlupačku. Když totéž dělají odborníci s tituly, jedná se o nebezpečné šarlatány. :-P

+1/0
13.8.2014 2:15

D74a15v34i35d 29P57e55t51r16ž62e65l26a 2816254463730

No nevím - k čemu je člověku dobrá vláknina? Jakou má výživovou hodnotu? Žádnou. Prý však podporuje peristaltiku střev. Jenže střeva jsou většinou zablokována z důvodu blokace bederní páteře, v důsledku které člověk rovněž špatně dýchá. Dojde-li k odblokování bederní páteře, začnou být vnitřní orgány masírovány a vláknina není zapotřebí. P.S. Ve vláknině se usazují veškeré těžké kovy a pesticidy, nikoli tak ve šťávě z ovoce nebo zeleniny.

+2/−9
12.8.2014 17:57

P35a14v45e42l 29S76ý95k49o75r55a 7407602597531

Pravdu dite.

0/0
12.8.2014 21:34

J64a64n 47K92o58t60l87í86n 9709804825637

Já mívám jiný problém... často se nestihnu najíst, pak mě tak na dvě hodinky trápí hlad a najednou ticho. Když si nevzpomenu, že jsem nejedl, tak (kromě únavy a podráždění z chybějících cukrů) jedu třeba dva dny na jednom rohlíku. Vím, že si tím zadělávám na parádní zdravotní problémy, proto jsem si na telefonu nastavil upozornění "nažer se pitomče" 3x za den.

0/0
12.8.2014 17:25

P86e32t17r 69N53e79c34h59a31n38i40c43k55ý 7343396788930

Podobný problém a nejhorší je, že jeden rohlík (ba někdy i jedno kousnutí do něčeho) stačí k tomu, aby hlad přešel, přitom tělo by snědlo volský povoz i s voskou, ale neřekne si

+1/0
12.8.2014 17:30

M68a97r11t85i51n 24R71o66h30á36č 6599126536317

Může to být i neustálým stresem. Žaludek neotravuje, když to vypadá, jako by šlo celý den o život.

+1/0
12.8.2014 17:54

P80e55t95r 68N36e95c94h30a80n39i30c23k31ý 7183226628780

Možná trochu jo...

0/0
12.8.2014 17:55

B66o29h87u69m93i40l48a 24M64a85j42e93r77o80v37á 4497811434

bože já mám hlad i když mám horečku:-(

+1/0
12.8.2014 19:48

M73a29r38t44i58n 23R38o76h87á64č 6439126196877

Hladovění není nezdravé. Spíše to, čím ten hlad zaženeš.

0/0
12.8.2014 17:51

P63e16t70r 42N58e89c41h41a40n81i92c11k27ý 7483526888480

To mam opacny problem, nemivam hlad i kdyz bych mel mit, tak aspon vim co jist

0/0
12.8.2014 16:58

L78u56k87á83š 28N29o52v90á20k 1800395960465

Především je to o tom člověku jak se stravuje. Nejlepší je tu stravovat se pravidelně, střídat stravu a zbytečně se nepřejídat. Jíst pořád maso také není zdravé. Důležité je uvědomit si vůbec kolik jsem toho snědl a jestli mám vůbec takový výdej energie. Také je důležité si hlídat sůl v jídle, jelikož sůl zadržuje vodu v těle.

+3/0
12.8.2014 16:38

V15i76k31t36o32r 44Z32á46b17r50a13n90s36k36ý 3260208704483

Velmi jednoduchý a pravdivý návod na racionální výživu. R^

Tleskám!

+1/0
12.8.2014 18:42

M38a19r18t54i28n 89S67t21e25r59n 3602294924944

Z toho mi tedy vychazi, ze pecivo je zbytecne, a je lepsi jist rovnou jenom samotne maso bez priloh, peciva anebo testovin ;-D R^

+10/−1
12.8.2014 15:17

P36e62t59r66a 77N81o26v15á81k97o74v64á 7618566124198

To vám vychází dost správně.

+4/−6
12.8.2014 15:26

M81a51r81t71i31n 52R28o24h19á20č 6209726836127

A o zelenině, rýži a bramborách jsi ještě neslyšel co? ;-DR^

+6/−1
12.8.2014 15:27

O53n22d23ř49e41j 68T58r43o92j64a66n 7409430528919

Co z toho se dá jíst k snídani?

0/−1
12.8.2014 21:24

R70o87m57a39n 73Č77e87c97h50u76r21a 6532499557159

Všechno.

0/0
13.8.2014 1:06

J97i23ř61í 69B83a35u33e92r 4974676268260

Když si člověk přečte co je a není zdravé jíst a pít tak bych musel zemřít hlady.

Já si říkám stejně vím h.... po čem se tloustne,stejně se nedovíte z čeho je to vyrobené.

+6/−2
12.8.2014 15:16

S36a35n23d36r55a 60F18e11r94i89a60n97č11í33k69o21v29á 7243888111793

Odkiaľ ste prebrali článok? Túto zmes hlúpostí a poloprávd som už niekde čítala.

1. Je pravda, že jedlo s vysokým glykemickým indexom spôsobuje výkyvy hladiny krvného cukru, čo spôsobuje hlad. Preto je dôležité, čo k tomu ešte zjete. Ak si dáte pečivo samé o sebe,bude to mať efekt ako popisujú v článku, ak si k tomu pečivu dáte kvalitnú šunku, syr, zeleninu, prijimete dostatok vlákniny a bielkovín, tak sa nasýtite. Rovnako aj pizza, ak je na nej nejaké mäso, syr, ktoré majú vysoký obsah bielkovín, tak vás dostatočne nasýti, aj keď je na ceste z bielej múky. 

2. Slané pochúťky hlavne spôsobujú smäd, ktorý ak zaženiete colou, tak je problém. 

3. Glutaman sodný rozhodne neobsahujú čínske pokrmy o nič viac ako iné. Vysoký obsah glutamanu má taliansky syr parmezán, takisto paradajky. Takže talianske cestoviny pomodoro s parmezánom budú mať tiež vysoký obsah glutamanu. 

4. Ľudia, ktorí konzumujú viac glutamanu ako iní ľudia budú konzumovať pravdepodobne viac jedla ako iní ľudia, a preto budú trpieť nadváhou či obezitou.

+14/−2
12.8.2014 11:51

D59a12n55i40e52l 48S32y11r77o39v84ý 4744465939655

rajčata obsahují glutaman sodný??????;-D

+1/−7
12.8.2014 12:07

P82e71t59r28a 29Š67i84m84o66n42o16v81á 6770420133573

Ano.

Proto je na některých obalech napsáno, že je bez PŘÍDANÉHO glutamátu.

+1/0
12.8.2014 13:27

S37a60n59d32r60a 65F30e53r44i52a25n13č33í45k31o10v42á 7413628581933

Samozrejme. Glutaman sodný je aminokyselina (ktorá je jednou zo stavených zložiek proteínov) nachádzajúca v živých organizmoch. A to si predstavte, že ho obsahuje aj materské mlieko.

+6/−1
12.8.2014 13:56

P46a34v16e95l 53P95í88p11a 1441625638607

aj ta krajta uklik sem se mělo být plus omluvuju se

0/0
12.8.2014 19:22

K92r31i41s48t29ý32n67a 47H42y97n71k84o87v84á 9552186338696

Glutamát umělě vytvořený je úplně jiný,než ten, co se přírodně vyskytuje v potravinách....

+2/−5
12.8.2014 12:41

P98e78t63r17a 35Š65i14m96o55n48o69v38á 6570380683703

Čím? A škodí taky?

0/0
12.8.2014 13:27

K13r26i38s74t47ý42n30a 47H79y60n45k30o50v45á 9722296128656

Glutamát sodný se k účelům potravinářského průmyslu vyrábí fermentací kukuřice, cukrové řepy a třtiny. Proces je složitý a využívá mnoho chemikálií. Výsledkem je bílá, krystalická látka, která se dobře rozpouští a míchá.

Při výrobě glutamátu sodného vznikají vedlejší produkty (D-formy aminokyseliny, mono- a dichloropropanoly, kyselina pyroglutamová apod.), které mohou být příčinou glutamátové intolerance.

K největším lžím potravinářského průmyslu o glutamátu sodném patří tvrzení, že syntetický glutamát je identický s přírodním. Není to pravda: přírodní glutamát se nevyskytuje v D-formě.

Po cukru a soli je glutamát sodný nejpoužívanější látkou na ochucování vyráběných potravin a z celosvětového hlediska jde o spotřebu tisíců tun.

+3/−3
12.8.2014 13:32

S98a56n35d36r27a 43F91e79r61i39a88n13č38í10k81o71v56á 7793698891483

Nemáte pravdu, D-forma glutamátu sa v prírode nachádza. 

O glutamanovej intolerancii som ešte v žiadnej odbornej publikácii nečítala, viete mi dať nejaký relevantný odkaz?

Syntetický a prírodný glutaman majú rovnaký chemický vzorec, to znamená, že sú to rovnaké, identické látky. Asi ako vitamín C v ovocí a v tabletke. Stále je to to isté. 

Glutaman sodný je jedna z najtestovanejších látok vôbec a jeho škodlivosť ešte nikto nepreukázal.

+5/0
12.8.2014 13:50

P60a97v12e70l 14Z25a68t34l36o46u14k39a10l 7131419532687

Ve skutečnosti se samozřejmě D izomer kyseliny glutamové vyskytuje v přírodně kvašených produktech (jako je sójovka) v procentuálně vyšším zastoupení, než u synteticky vyráběného glutamátu sodného (kde je zastoupení L izomeru 99,6 procenta), protože spousta druhů bakterií normálně s D izomerem kyseliny glutamové pracuje.

Takže si to bububu odpustíme, ano?

+6/0
12.8.2014 13:50

T34o57m23á18š 52T26a19t78í78č73e73k 5700742810798

Pokud to nespadne ze stromu (nebo z nebe), jak to pánbůh stvořil, je to dílo ZLA! :-)

+1/0
13.8.2014 2:19

O50n66d95ř85e30j 21K58r19y65š43t56o10f 6883101

No z Tebe by měli na VŠCHT  radost--uff.:-/

0/0
27.9.2014 19:43

S95a56n22d46r97a 66F61e47r32i51a29n33č95í39k54o92v51á 7553948471423

To je samozrejme úplná hlúposť. 

Viete aký má chemický vzorec glutaman sodný umele vyrobený? Takýto: NaC5NO4H8

A chcete vedieť aký vzorec má ten prírodný? NaC5NO4H8

+3/0
12.8.2014 13:38

P24a81v30e94l 59B67e24r66a18n 9635267220

Víte jaký vzorec má diamat? - C. A grafit? Taky C. A o tom byl předchozí příspěvek. A u organických látek zejména může být skutečně daná látka v několika různých formách, lišících se třeba jenom jinýmy "úhly" spojení atomů...;-)

+9/−1
12.8.2014 13:45

S32a66n36d75r13a 23F44e57r98i47a72n88č90í66k64o66v19á 7473188661733

Tak keď niekto preukáže, že prírodný a syntetický glutaman a všetky jeho formy majú líšiace sa uhly spojenia atómov a táto odlišnosť má vplyv na zdravie človeka, potom sa môžme pobaviť.

+1/−4
12.8.2014 14:08

M27a75r60t61i78n 82R98o52h82á16č 6389956666687

Ono někomu stačí, když se to prokázalo dříve u jiných synteticky vyráběných látek. Ale někomu ani to ne. ;-)

+1/−1
12.8.2014 15:32

S62a50n78d17r97a 95F10e69r35i90a62n39č92í58k76o57v50á 7893978461703

To je pekné, že to niekomu stačí. Mne nie. Vo vede by takýto argument navyše ťažko prešiel. 

A stále by bolo nutné dokázať, že taká zmena má aj nejaký vplyv na človeka.

+3/−4
12.8.2014 15:45

M14a57r92t13i70n 60R51o69h50á15č 6299376266857

Celých 30 let věda argumentovala a byl všeobecně uznávaný fakt, že nasycené tuky vedou k ucpávání cév a srdečním nemocem. Až teď se začíná zjišťovat, že za většinou problémů stojí spíše jednoduché cukry a že pravděpodobně nejdzravějším tuk je z kokosového oleje, který ho obsahuje rekordní množství a v odlehlých oblastech JV asie, kde  kde prakticky neznají infarkty, to je  normálně používaný olej,. Takže aniž bych vědu nějak zatracoval, čekat až vám to potvrdí, by bylo dost houpé. ;-)

+5/−3
12.8.2014 16:22

M58i21c51h18a96l 47R36e22j31z67e29k 5166517115921

Sandro, tak si ten glutamat uzij. Ja to fakt zrat nemusim, pokud nemusim.

+1/−3
12.8.2014 16:24

S17a91n34d61r20a 69F46e17r56i55a35n58č63í15k62o46v52á 7433468341483

Ty ho ješ tiež, v každej jednej potravine, dokonca si ho tvoje telo vytvára samo, keď ho dostatok neprijímeš v potrave. Takže dobrú chuť a glutaman si užijeme obaja.

+6/0
12.8.2014 19:16

K53r51i70s33t49ý46n38a 86H61y68n67k43o77v26á 9532196678786

Vzorec nevím, ale pro mě je hloupost srovnávat jídlo s glutamátem umělým a přírodním, to máte stejné jako s cukrem, jinak působí v tělě cukr přirozený v ovoci a jinak umělě vatvořený....

+3/−10
12.8.2014 13:49

S77a12n64d26r59a 42F42e73r75i77a33n81č80í12k57o50v46á 7683848251813

Tak o tom som naozaj ešte nepočula. A ako prosím vás pôsobí v tele umele vyrobený cukor? A ako vlastne sa ten umelý cukor vyrába? 

A aký je teda rozdiel medzi tým umelým a prírodným? 

Čo sa ja dnes nedozviem.

+6/−6
12.8.2014 13:59

K82r84i48s88t22ý56n42a 20H95y94n66k74o41v81á 9182886218196

Vy mě bavíte ;-D

+2/−5
12.8.2014 14:18

S96a56n70d22r55a 15F58e21r26i95a19n40č38í36k83o93v39á 7233518681273

Vy mňa nie.

+4/−1
12.8.2014 15:43

L32a46d77i19s13l91a10v 72V23o46n41d48r21á23č12e36k 5766359378712

Z vašich komentářů lze pouze vyvodit, že máte "přirozený" strach ze slova "umělý".

To se stává, podobné je to u lidí, co nepoužívají mikrovlnou troubu, protože jídlo je pak "ozářené".

+8/0
12.8.2014 16:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.