Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Potraviny a nápoje, po kterých budete mít neustále hlad

Máte někdy pocit, že je váš žaludek snad bezedný? Možná si jen vybíráte špatné jídlo, které místo aby vás zasytilo, spíše vyvolává pocit hladu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K17a80t53e91ř41i75n56a 36P98o15s73l65u14š44n61á 7521114866486

Pijte Caro!

0/0
15.9.2014 9:48

J42i48r40k62a 46H20o23n35c10ů 2334504251408

Žerte maso!

0/0
15.9.2014 1:05

P60e89t19r 13M29i12c16h13a22l 2870574831512

A není nejlepší jíst všechno a střídat to?

+1/0
27.8.2014 2:30

M83i85c84h66a54l 27N91o61v86o33t76n28ý 1177802278508

Obcas si dam pohankovou kasi. Tady na to nejsou moc lidi zvykly,ale napriklad dal na vychod je to bezna ranni pochoutka.

+1/−1
14.8.2014 11:18

D13a58v89i43d 15A23d35a57m33e98c 6792458

Moje žena má hlad pořád po cuketě... takže chce další a další :) http://www.onlinekucharka.cz/recept/3017/cuketove-krouzky

0/0
13.8.2014 13:14
Foto

F29r60a81n77t93i36š37e50k 43Č77e33r32n78ý 2737661428830

Alkohol je nejhorší metla lidstva :-)

0/0
13.8.2014 13:05

J22i30ř87í 61T65e84s97n93e18r 3783712593181

Tak to mi hlava nebere :-( moje slinivka inzulín neprodukuje (jsem diabetik) - takže žádné návaly inzulínu nehrozí a přitom bych žral a žral.. Kde je chyba? ;-D

+1/0
13.8.2014 7:51

T31o28m21á25š 66T72a93t50í22č54e89k 5100212340358

Když rozděluje potraviny na dobré a zlé paní Jana Nováková z Horní Dolní, jedná se o neškodnou hlupačku. Když totéž dělají odborníci s tituly, jedná se o nebezpečné šarlatány. :-P

+1/0
13.8.2014 2:15

D66a64v40i56d 91P72e20t77r90ž83e62l74a 2826824853560

No nevím - k čemu je člověku dobrá vláknina? Jakou má výživovou hodnotu? Žádnou. Prý však podporuje peristaltiku střev. Jenže střeva jsou většinou zablokována z důvodu blokace bederní páteře, v důsledku které člověk rovněž špatně dýchá. Dojde-li k odblokování bederní páteře, začnou být vnitřní orgány masírovány a vláknina není zapotřebí. P.S. Ve vláknině se usazují veškeré těžké kovy a pesticidy, nikoli tak ve šťávě z ovoce nebo zeleniny.

+2/−9
12.8.2014 17:57

P65a89v35e56l 14S20ý62k16o92r47a 7427982747971

Pravdu dite.

0/0
12.8.2014 21:34

J60a53n 60K72o37t52l47í24n 9669444205497

Já mívám jiný problém... často se nestihnu najíst, pak mě tak na dvě hodinky trápí hlad a najednou ticho. Když si nevzpomenu, že jsem nejedl, tak (kromě únavy a podráždění z chybějících cukrů) jedu třeba dva dny na jednom rohlíku. Vím, že si tím zadělávám na parádní zdravotní problémy, proto jsem si na telefonu nastavil upozornění "nažer se pitomče" 3x za den.

0/0
12.8.2014 17:25

P30e41t13r 96N20e67c36h97a33n19i85c76k30ý 7553116348620

Podobný problém a nejhorší je, že jeden rohlík (ba někdy i jedno kousnutí do něčeho) stačí k tomu, aby hlad přešel, přitom tělo by snědlo volský povoz i s voskou, ale neřekne si

+1/0
12.8.2014 17:30

M53a40r21t12i92n 32R19o24h20á54č 6429186506337

Může to být i neustálým stresem. Žaludek neotravuje, když to vypadá, jako by šlo celý den o život.

+1/0
12.8.2014 17:54

P45e64t89r 31N12e95c37h74a72n76i73c51k67ý 7823526808510

Možná trochu jo...

0/0
12.8.2014 17:55

B23o61h22u14m98i47l36a 19M93a82j10e22r92o88v82á 4857941404

bože já mám hlad i když mám horečku:-(

+1/0
12.8.2014 19:48

M65a65r79t31i66n 26R64o47h34á28č 6799506406677

Hladovění není nezdravé. Spíše to, čím ten hlad zaženeš.

0/0
12.8.2014 17:51

P90e94t88r 20N85e46c27h62a22n18i22c37k61ý 7783866908640

To mam opacny problem, nemivam hlad i kdyz bych mel mit, tak aspon vim co jist

0/0
12.8.2014 16:58

L71u51k86á25š 71N90o93v95á48k 1600225180385

Především je to o tom člověku jak se stravuje. Nejlepší je tu stravovat se pravidelně, střídat stravu a zbytečně se nepřejídat. Jíst pořád maso také není zdravé. Důležité je uvědomit si vůbec kolik jsem toho snědl a jestli mám vůbec takový výdej energie. Také je důležité si hlídat sůl v jídle, jelikož sůl zadržuje vodu v těle.

+3/0
12.8.2014 16:38

V52i51k41t48o12r 93Z93á74b19r93a48n12s67k23ý 3540888134683

Velmi jednoduchý a pravdivý návod na racionální výživu. R^

Tleskám!

+1/0
12.8.2014 18:42

M46a36r25t78i87n 80S57t28e13r93n 3242464844144

Z toho mi tedy vychazi, ze pecivo je zbytecne, a je lepsi jist rovnou jenom samotne maso bez priloh, peciva anebo testovin ;-D R^

+10/−1
12.8.2014 15:17

P54e82t64r70a 94N23o75v92á95k89o61v57á 7488236144778

To vám vychází dost správně.

+4/−6
12.8.2014 15:26

M49a17r45t91i74n 80R23o73h62á60č 6899836906987

A o zelenině, rýži a bramborách jsi ještě neslyšel co? ;-DR^

+6/−1
12.8.2014 15:27

O60n72d18ř43e56j 83T58r82o92j89a91n 7539400358269

Co z toho se dá jíst k snídani?

0/−1
12.8.2014 21:24

R40o41m44a24n 34Č54e16c11h92u39r73a 6692899177439

Všechno.

0/0
13.8.2014 1:06

J32i91ř11í 96B38a88u48e14r 4654296298650

Když si člověk přečte co je a není zdravé jíst a pít tak bych musel zemřít hlady.

Já si říkám stejně vím h.... po čem se tloustne,stejně se nedovíte z čeho je to vyrobené.

+6/−2
12.8.2014 15:16

S23a55n98d31r50a 87F57e32r28i55a68n66č54í53k71o25v14á 7823248671753

Odkiaľ ste prebrali článok? Túto zmes hlúpostí a poloprávd som už niekde čítala.

1. Je pravda, že jedlo s vysokým glykemickým indexom spôsobuje výkyvy hladiny krvného cukru, čo spôsobuje hlad. Preto je dôležité, čo k tomu ešte zjete. Ak si dáte pečivo samé o sebe,bude to mať efekt ako popisujú v článku, ak si k tomu pečivu dáte kvalitnú šunku, syr, zeleninu, prijimete dostatok vlákniny a bielkovín, tak sa nasýtite. Rovnako aj pizza, ak je na nej nejaké mäso, syr, ktoré majú vysoký obsah bielkovín, tak vás dostatočne nasýti, aj keď je na ceste z bielej múky. 

2. Slané pochúťky hlavne spôsobujú smäd, ktorý ak zaženiete colou, tak je problém. 

3. Glutaman sodný rozhodne neobsahujú čínske pokrmy o nič viac ako iné. Vysoký obsah glutamanu má taliansky syr parmezán, takisto paradajky. Takže talianske cestoviny pomodoro s parmezánom budú mať tiež vysoký obsah glutamanu. 

4. Ľudia, ktorí konzumujú viac glutamanu ako iní ľudia budú konzumovať pravdepodobne viac jedla ako iní ľudia, a preto budú trpieť nadváhou či obezitou.

+14/−2
12.8.2014 11:51

D58a66n10i51e42l 95S37y90r37o77v94ý 4144875929545

rajčata obsahují glutaman sodný??????;-D

+1/−7
12.8.2014 12:07

P92e18t32r80a 42Š83i24m76o32n44o52v83á 6270330103823

Ano.

Proto je na některých obalech napsáno, že je bez PŘÍDANÉHO glutamátu.

+1/0
12.8.2014 13:27

S15a61n88d64r87a 97F78e17r90i30a41n90č76í73k61o65v60á 7263328951593

Samozrejme. Glutaman sodný je aminokyselina (ktorá je jednou zo stavených zložiek proteínov) nachádzajúca v živých organizmoch. A to si predstavte, že ho obsahuje aj materské mlieko.

+6/−1
12.8.2014 13:56

P42a35v91e43l 89P76í17p89a 1211195678367

aj ta krajta uklik sem se mělo být plus omluvuju se

0/0
12.8.2014 19:22

K93r88i52s97t38ý66n93a 38H25y88n22k51o33v98á 9582816858336

Glutamát umělě vytvořený je úplně jiný,než ten, co se přírodně vyskytuje v potravinách....

+2/−5
12.8.2014 12:41

P11e10t14r33a 71Š36i96m30o97n30o70v27á 6790200733643

Čím? A škodí taky?

0/0
12.8.2014 13:27

K81r83i18s66t32ý58n37a 66H44y52n22k49o20v89á 9282346138866

Glutamát sodný se k účelům potravinářského průmyslu vyrábí fermentací kukuřice, cukrové řepy a třtiny. Proces je složitý a využívá mnoho chemikálií. Výsledkem je bílá, krystalická látka, která se dobře rozpouští a míchá.

Při výrobě glutamátu sodného vznikají vedlejší produkty (D-formy aminokyseliny, mono- a dichloropropanoly, kyselina pyroglutamová apod.), které mohou být příčinou glutamátové intolerance.

K největším lžím potravinářského průmyslu o glutamátu sodném patří tvrzení, že syntetický glutamát je identický s přírodním. Není to pravda: přírodní glutamát se nevyskytuje v D-formě.

Po cukru a soli je glutamát sodný nejpoužívanější látkou na ochucování vyráběných potravin a z celosvětového hlediska jde o spotřebu tisíců tun.

+3/−3
12.8.2014 13:32

S18a66n31d70r27a 26F11e17r67i72a66n97č19í12k77o68v27á 7733728291113

Nemáte pravdu, D-forma glutamátu sa v prírode nachádza. 

O glutamanovej intolerancii som ešte v žiadnej odbornej publikácii nečítala, viete mi dať nejaký relevantný odkaz?

Syntetický a prírodný glutaman majú rovnaký chemický vzorec, to znamená, že sú to rovnaké, identické látky. Asi ako vitamín C v ovocí a v tabletke. Stále je to to isté. 

Glutaman sodný je jedna z najtestovanejších látok vôbec a jeho škodlivosť ešte nikto nepreukázal.

+5/0
12.8.2014 13:50

P51a72v47e88l 28Z23a57t19l18o12u46k23a91l 7111179422217

Ve skutečnosti se samozřejmě D izomer kyseliny glutamové vyskytuje v přírodně kvašených produktech (jako je sójovka) v procentuálně vyšším zastoupení, než u synteticky vyráběného glutamátu sodného (kde je zastoupení L izomeru 99,6 procenta), protože spousta druhů bakterií normálně s D izomerem kyseliny glutamové pracuje.

Takže si to bububu odpustíme, ano?

+6/0
12.8.2014 13:50

T66o91m65á24š 90T63a98t45í43č20e70k 5510722540608

Pokud to nespadne ze stromu (nebo z nebe), jak to pánbůh stvořil, je to dílo ZLA! :-)

+1/0
13.8.2014 2:19

O83n85d66ř92e83j 81K97r13y52š97t59o70f 6303831

No z Tebe by měli na VŠCHT  radost--uff.:-/

0/0
27.9.2014 19:43

S26a10n69d35r16a 16F80e63r85i59a18n47č52í83k12o85v67á 7453568851393

To je samozrejme úplná hlúposť. 

Viete aký má chemický vzorec glutaman sodný umele vyrobený? Takýto: NaC5NO4H8

A chcete vedieť aký vzorec má ten prírodný? NaC5NO4H8

+3/0
12.8.2014 13:38

P15a43v23e57l 38B67e88r23a26n 9415927780

Víte jaký vzorec má diamat? - C. A grafit? Taky C. A o tom byl předchozí příspěvek. A u organických látek zejména může být skutečně daná látka v několika různých formách, lišících se třeba jenom jinýmy "úhly" spojení atomů...;-)

+9/−1
12.8.2014 13:45

S61a27n19d11r25a 66F47e78r29i98a17n84č45í38k24o10v65á 7403248241443

Tak keď niekto preukáže, že prírodný a syntetický glutaman a všetky jeho formy majú líšiace sa uhly spojenia atómov a táto odlišnosť má vplyv na zdravie človeka, potom sa môžme pobaviť.

+1/−4
12.8.2014 14:08

M54a20r66t56i77n 76R48o91h50á69č 6289256686907

Ono někomu stačí, když se to prokázalo dříve u jiných synteticky vyráběných látek. Ale někomu ani to ne. ;-)

+1/−1
12.8.2014 15:32

S66a91n84d51r78a 18F16e19r15i36a38n21č98í53k87o56v84á 7273788431163

To je pekné, že to niekomu stačí. Mne nie. Vo vede by takýto argument navyše ťažko prešiel. 

A stále by bolo nutné dokázať, že taká zmena má aj nejaký vplyv na človeka.

+3/−4
12.8.2014 15:45

M16a52r53t47i88n 98R86o78h39á87č 6699756476567

Celých 30 let věda argumentovala a byl všeobecně uznávaný fakt, že nasycené tuky vedou k ucpávání cév a srdečním nemocem. Až teď se začíná zjišťovat, že za většinou problémů stojí spíše jednoduché cukry a že pravděpodobně nejdzravějším tuk je z kokosového oleje, který ho obsahuje rekordní množství a v odlehlých oblastech JV asie, kde  kde prakticky neznají infarkty, to je  normálně používaný olej,. Takže aniž bych vědu nějak zatracoval, čekat až vám to potvrdí, by bylo dost houpé. ;-)

+5/−3
12.8.2014 16:22

M17i79c88h44a15l 38R44e15j39z27e65k 5766947135921

Sandro, tak si ten glutamat uzij. Ja to fakt zrat nemusim, pokud nemusim.

+1/−3
12.8.2014 16:24

S83a11n45d35r83a 60F49e40r13i88a19n28č39í75k48o68v45á 7613968791763

Ty ho ješ tiež, v každej jednej potravine, dokonca si ho tvoje telo vytvára samo, keď ho dostatok neprijímeš v potrave. Takže dobrú chuť a glutaman si užijeme obaja.

+6/0
12.8.2014 19:16

K95r81i73s15t70ý11n22a 36H81y22n14k82o85v54á 9852336508636

Vzorec nevím, ale pro mě je hloupost srovnávat jídlo s glutamátem umělým a přírodním, to máte stejné jako s cukrem, jinak působí v tělě cukr přirozený v ovoci a jinak umělě vatvořený....

+3/−10
12.8.2014 13:49

S94a67n48d84r55a 94F19e15r38i90a58n29č24í96k33o26v87á 7293718291223

Tak o tom som naozaj ešte nepočula. A ako prosím vás pôsobí v tele umele vyrobený cukor? A ako vlastne sa ten umelý cukor vyrába? 

A aký je teda rozdiel medzi tým umelým a prírodným? 

Čo sa ja dnes nedozviem.

+6/−6
12.8.2014 13:59

K59r37i14s31t75ý15n44a 53H31y61n44k93o96v11á 9222376218356

Vy mě bavíte ;-D

+2/−5
12.8.2014 14:18

S77a94n65d71r30a 77F61e96r16i59a68n66č66í60k30o50v45á 7403448631783

Vy mňa nie.

+4/−1
12.8.2014 15:43

L88a73d60i17s39l23a35v 26V95o20n88d75r92á92č33e55k 5866169368682

Z vašich komentářů lze pouze vyvodit, že máte "přirozený" strach ze slova "umělý".

To se stává, podobné je to u lidí, co nepoužívají mikrovlnou troubu, protože jídlo je pak "ozářené".

+8/0
12.8.2014 16:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.