Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chuť umami zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

Člověk rozlišuje svým jazykem čtyři základní chuti. Sladkou, slanou, kyselou a hořkou. To se učí po generace děti na základní škole, teprve posledních pár let se hovoří o dalších chutích, které náš jazyk umí rozlišovat. Tou pátou, vědci uznávanou chutí, je tzv. umami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K42a85t24e85ř94i32n30a 17P82o16s38l83u34š38n53á 7791974786286

https://www.caro.cz/recepty/recept/4

0/0
15.9.2014 10:36

R89i55c23h47a20r33d 24K60á47b62a 8889908160450

jj, jeden znamy vzdycky rikal ... co je dobre, to nemuze byt spatne :)

+1/−1
24.7.2014 21:30

E53l48i15š61k78a 59K21u49č69e63r79o49v93á 7989652163813

cha cha, už je to tady: průmyslově zpracované potraviny s konzervanty jsou vlastně zdravé.

+5/−5
24.7.2014 20:12

S66l98á94v38e85k 71B75e75r71a17n 1683694298270

glutamát sodný není konzervant, přečti si ten článek znova8-o

+4/−1
24.7.2014 22:56

A47l76e88x84a15n74d45r 10K68o77s15t53k83a 5399826309616

A) je to dochucovadlo, ne konzervant. B) nevím jestli někdo text neupgradoval, ale je tam několikrát řečeno, že OK je pouze v potravinách, které jej obsahují od přírody.

0/−2
26.7.2014 14:14

L80u55b16o94š 49P46í58c20h28a 8897124822499

A co takle chuť u taty, u mamy mě chutná.;-D

+9/0
24.7.2014 20:08

J42a10k93u59b 32U56r32b75á31n76e30k 6302979364596

Proboha vždyť Daily Mail je bulvár jak blázen a "autor" Famous vždycky plodí podobné pitomosti.

+3/−1
24.7.2014 18:49

E80v28a 91J45e87n85í17č87k73o20v51á 2371520351939

No tak je to napsaný poněkud zmateně. Ale to, že je pět základních chutí (tedy těch, pro které máme specifický receptor) - slaná, sladká, hořká, kyselá a umami, to jsme se na vysoké učili (potravinářský obor). S tím, že k tomu pravděpodobně přibude šestá chuť - tučná, pro kterou snad byly taky objeveny receptory, ale v učebnicích to ještě běžně není.

+1/0
25.7.2014 11:41

L56e55o96š 84E38x71n52e89r 1797598738392

Každé z těch vypsaných jídel má chuť umami? 8-o8-o8-o Vždyť každé z nich chutná úplně jinak! :-( (Asi tomu rozumím jako kozel petrželi s chutí umami. :-/)

0/0
24.7.2014 18:46

Š14t33ě38p73á29n47k32a 59P47a70v20l47í60k56o91v15á 1859219144931

Prostě umami znamená "je to dobrý" a autor této geniální myšlenky evidentně vyznává středomořskou kuchyni. Jinak plky plk...

+3/−1
24.7.2014 19:42

L33e95o82š 73E73x10n51e31r 1187748118652

Aha. :-)  Takže tousťák s nugetou k snídani je také umami? ;-)

+2/0
24.7.2014 19:59

E38v22a 77J82e49n81í77č18k14o12v43á 2191830861469

Ale prdlajs, umami je prostě název pro tu pátou základní chuť. Někdy se to studentům přibližuje jako "masová" chuť, ale v podstatě je to chuť glutamátu (maggi, masox, sójovka).

+1/0
25.7.2014 11:44

A76l25e60x83a92n48d69r 44K80o37s55t10k54a 5469806379386

Středomořská kuchyně je jednal chutná a dvak se uvádí jeko velmi zdravá, takže bych s tím neměl problém.

0/0
26.7.2014 14:15

M95a18r81e32k 43Š24i32m45o39n 2354857298928

Je to pátá chuť. tedy pátý rozměr. Přirovnám to pití: Pokud vypiješ vodu s citronem a s cukrem bude to kombinace sladké a kyselé. Pokud vypiješ slazenou limonádu typu tonic, bude to hořké a sladké. Obě věci chutnají úplně jinak, ale sladká složka bude v té chuti u obou, akorát je mozek nedokáže vnímat po složkách. Stejně jako nedokáže v bílém nebo jinak barevném polychromatickém světle rozlišit jednotlivé složky.

+2/0
25.7.2014 1:51

E48v63a 88J23e14n54í91č24k27o71v88á 2511430121229

Umami je prostě chuť glutamátu. Lízněte si masoxu nebo maggi, to je přesně ono. :-)

0/0
25.7.2014 11:42

P35a77v63e67l 31S16ý79k87o78r64a 7537802467601

Borec psal na netu, ze pitim zeleninových stav shodil 16 kg.

0/0
24.7.2014 18:16

S57a18n43d58r61a 43F17e45r64i33a75n82č45í80k89o19v42á 7903808301333

V článku je zas kopa nepresností. Neexistuje žiadny rozdiel medzi glutamanom sodným v potrave a medzi tým, ktorý sa do jedál pridáva ako ochucovadlo. Je to rovnaká blbosť ako by niekto tvrdil, že chlorid sodný, ktorý sa v jedle vyskytuje prirodzene je niečo iné ako chlorid sodný ktorým si posypem jedlo, keď je málo slané. 

A navyše, absolútne žiadna relevantná štúdia nepreukázala škodlivosť glutamanu sodného.

+7/−1
24.7.2014 17:27

S13v57a32t61a71v42a 83D10u44r48a10n20o77v66á 3249809184831

obavam se, ze v tomto nemate pravdu. Studie, ktera poukazala na skodlivost pozivani velkoho mnozstvi glutamatu byla udelana a nejen jednou.

+5/−2
24.7.2014 19:02

S50l77á28v41e97k 43B54e32r43a17n 1873544218880

a stejný počet studií prokázal naprostou neškodnost. Ono jde o to kdo tu studii platí.;-D  p.s. škodlivost kouření se prokazovala více jak 20 let a bylo vypracovány stovky studií se stovkami závěrů...

0/0
24.7.2014 22:54

M64a40r33e14k 84Š35i10m71o74n 2614637888378

Můžete mi prosím oba dva předložit nějaké odkazy? Moje osobní zkušenost je, že větší příjem glutamátu snižuje pevnost drobných cév.

0/0
25.7.2014 1:54

A81n35d13r33e94a 61Č82i95e79r55n83a 5256337270260

Zkuste publikaci " Doba jedová" od Strunecké. Dozvíte se tam, že glutaman vázaný v bílkovině  a volný( zdroj-fermentovaná bílkovina- třeba sojovka, bílkovinný hydrolyzát,kvasnicový výtažek, E 621, atd) jsou nesmírně rozdílné v reakci, vázaný glutaman neškodí,  volný glutaman je naopak nervový jed a zdá se, že stojí i za řadou onemocnění, jako je parkinson, nebo alzheimer,

+1/−2
25.7.2014 6:59

E19v49a 92J55e92n88í30č22k36o89v75á 2321570501159

Ono to tak horký taky nebude. Glutamát je základní složka sójovky a různých jiných omáček, které půlka Asie konzumuje denně a ve značném množství. A nemyslím, že by měli zrovna vyšší výskyt těch chorob, co jste zmínila, naopak patří mezi nejvíc dlouhověké národy.

+2/−1
25.7.2014 11:45

A53n79d44r54e27a 50Č18i13e63r59n58a 5166687590770

Taky existuje syndrom asijské kuchyně, takže to tak horký bude, pro Indoevropana ano. Glutamátové receptory má každý nastavené jinak,navíc tradiční asijská kuchyně necpe ten glutamát úplně všude, jako se to děje tady,on totiž zlepšuje chuť.  Proto se výrobci poslední dobou snaží glutamát ani E 621 neuvádět, ale uvádí ty všelijaké kvasnicové výtažky a látky zvýrazňující chuť, za ty se to schovává..

0/−1
25.7.2014 12:36

I30v69o 12Ž81á55č64e21k 9690422439927

Otázka je, jaké množství je velké. Velké množství čehokoli (soli, cukru, dokonce i vody) může člověka i zabít.

+2/0
24.7.2014 23:51







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.