Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chuť umami zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

Člověk rozlišuje svým jazykem čtyři základní chuti. Sladkou, slanou, kyselou a hořkou. To se učí po generace děti na základní škole, teprve posledních pár let se hovoří o dalších chutích, které náš jazyk umí rozlišovat. Tou pátou, vědci uznávanou chutí, je tzv. umami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K18a98t48e80ř54i71n26a 88P57o32s61l32u29š43n13á 7651394906136

https://www.caro.cz/recepty/recept/4

0/0
15.9.2014 10:36

R76i15c72h45a30r79d 72K40á18b14a 8629698920450

jj, jeden znamy vzdycky rikal ... co je dobre, to nemuze byt spatne :)

+1/−1
24.7.2014 21:30

E47l61i38š10k91a 64K61u97č28e53r46o31v44á 7809752833413

cha cha, už je to tady: průmyslově zpracované potraviny s konzervanty jsou vlastně zdravé.

+5/−5
24.7.2014 20:12

S42l27á45v11e91k 27B95e71r75a80n 1363954188840

glutamát sodný není konzervant, přečti si ten článek znova8-o

+4/−1
24.7.2014 22:56

A90l53e28x66a73n19d29r 90K38o73s75t22k18a 5839316609286

A) je to dochucovadlo, ne konzervant. B) nevím jestli někdo text neupgradoval, ale je tam několikrát řečeno, že OK je pouze v potravinách, které jej obsahují od přírody.

0/−2
26.7.2014 14:14

L93u85b69o80š 92P19í13c14h44a 8917984102479

A co takle chuť u taty, u mamy mě chutná.;-D

+9/0
24.7.2014 20:08

J64a35k52u72b 20U35r35b95á84n40e23k 6752539364806

Proboha vždyť Daily Mail je bulvár jak blázen a "autor" Famous vždycky plodí podobné pitomosti.

+3/−1
24.7.2014 18:49

E67v47a 84J58e33n67í84č84k90o21v65á 2461960721679

No tak je to napsaný poněkud zmateně. Ale to, že je pět základních chutí (tedy těch, pro které máme specifický receptor) - slaná, sladká, hořká, kyselá a umami, to jsme se na vysoké učili (potravinářský obor). S tím, že k tomu pravděpodobně přibude šestá chuť - tučná, pro kterou snad byly taky objeveny receptory, ale v učebnicích to ještě běžně není.

+1/0
25.7.2014 11:41

L14e17o92š 20E57x82n33e29r 1637668788842

Každé z těch vypsaných jídel má chuť umami? 8-o8-o8-o Vždyť každé z nich chutná úplně jinak! :-( (Asi tomu rozumím jako kozel petrželi s chutí umami. :-/)

0/0
24.7.2014 18:46

Š21t46ě97p73á85n78k98a 53P13a74v17l23í85k59o27v49á 1589669784171

Prostě umami znamená "je to dobrý" a autor této geniální myšlenky evidentně vyznává středomořskou kuchyni. Jinak plky plk...

+3/−1
24.7.2014 19:42

L51e25o21š 90E74x24n74e29r 1287638248452

Aha. :-)  Takže tousťák s nugetou k snídani je také umami? ;-)

+2/0
24.7.2014 19:59

E97v43a 17J44e19n47í60č98k43o64v16á 2481910841259

Ale prdlajs, umami je prostě název pro tu pátou základní chuť. Někdy se to studentům přibližuje jako "masová" chuť, ale v podstatě je to chuť glutamátu (maggi, masox, sójovka).

+1/0
25.7.2014 11:44

A43l75e51x46a22n32d92r 70K53o67s90t32k69a 5669176779876

Středomořská kuchyně je jednal chutná a dvak se uvádí jeko velmi zdravá, takže bych s tím neměl problém.

0/0
26.7.2014 14:15

M10a87r93e32k 44Š80i51m25o59n 2434977138648

Je to pátá chuť. tedy pátý rozměr. Přirovnám to pití: Pokud vypiješ vodu s citronem a s cukrem bude to kombinace sladké a kyselé. Pokud vypiješ slazenou limonádu typu tonic, bude to hořké a sladké. Obě věci chutnají úplně jinak, ale sladká složka bude v té chuti u obou, akorát je mozek nedokáže vnímat po složkách. Stejně jako nedokáže v bílém nebo jinak barevném polychromatickém světle rozlišit jednotlivé složky.

+2/0
25.7.2014 1:51

E21v56a 19J18e35n36í42č47k80o69v55á 2951930221259

Umami je prostě chuť glutamátu. Lízněte si masoxu nebo maggi, to je přesně ono. :-)

0/0
25.7.2014 11:42

P76a16v41e52l 42S45ý81k84o17r36a 7427862567241

Borec psal na netu, ze pitim zeleninových stav shodil 16 kg.

0/0
24.7.2014 18:16

S76a50n51d55r93a 33F92e28r15i54a59n68č79í73k60o61v83á 7633208951283

V článku je zas kopa nepresností. Neexistuje žiadny rozdiel medzi glutamanom sodným v potrave a medzi tým, ktorý sa do jedál pridáva ako ochucovadlo. Je to rovnaká blbosť ako by niekto tvrdil, že chlorid sodný, ktorý sa v jedle vyskytuje prirodzene je niečo iné ako chlorid sodný ktorým si posypem jedlo, keď je málo slané. 

A navyše, absolútne žiadna relevantná štúdia nepreukázala škodlivosť glutamanu sodného.

+7/−1
24.7.2014 17:27

S64v31a81t36a58v79a 14D76u71r53a51n35o21v47á 3829979804271

obavam se, ze v tomto nemate pravdu. Studie, ktera poukazala na skodlivost pozivani velkoho mnozstvi glutamatu byla udelana a nejen jednou.

+5/−2
24.7.2014 19:02

S71l73á30v21e18k 59B23e40r36a35n 1473564688360

a stejný počet studií prokázal naprostou neškodnost. Ono jde o to kdo tu studii platí.;-D  p.s. škodlivost kouření se prokazovala více jak 20 let a bylo vypracovány stovky studií se stovkami závěrů...

0/0
24.7.2014 22:54

M94a40r23e39k 55Š36i39m12o20n 2914557748548

Můžete mi prosím oba dva předložit nějaké odkazy? Moje osobní zkušenost je, že větší příjem glutamátu snižuje pevnost drobných cév.

0/0
25.7.2014 1:54

A90n17d30r19e36a 72Č25i37e96r47n46a 5596187150460

Zkuste publikaci " Doba jedová" od Strunecké. Dozvíte se tam, že glutaman vázaný v bílkovině  a volný( zdroj-fermentovaná bílkovina- třeba sojovka, bílkovinný hydrolyzát,kvasnicový výtažek, E 621, atd) jsou nesmírně rozdílné v reakci, vázaný glutaman neškodí,  volný glutaman je naopak nervový jed a zdá se, že stojí i za řadou onemocnění, jako je parkinson, nebo alzheimer,

+1/−2
25.7.2014 6:59

E70v54a 63J41e26n26í86č63k78o55v13á 2501140411289

Ono to tak horký taky nebude. Glutamát je základní složka sójovky a různých jiných omáček, které půlka Asie konzumuje denně a ve značném množství. A nemyslím, že by měli zrovna vyšší výskyt těch chorob, co jste zmínila, naopak patří mezi nejvíc dlouhověké národy.

+2/−1
25.7.2014 11:45

A93n80d16r48e30a 83Č60i79e55r48n47a 5266677660960

Taky existuje syndrom asijské kuchyně, takže to tak horký bude, pro Indoevropana ano. Glutamátové receptory má každý nastavené jinak,navíc tradiční asijská kuchyně necpe ten glutamát úplně všude, jako se to děje tady,on totiž zlepšuje chuť.  Proto se výrobci poslední dobou snaží glutamát ani E 621 neuvádět, ale uvádí ty všelijaké kvasnicové výtažky a látky zvýrazňující chuť, za ty se to schovává..

0/−1
25.7.2014 12:36

I11v57o 88Ž91á52č12e85k 9180132109377

Otázka je, jaké množství je velké. Velké množství čehokoli (soli, cukru, dokonce i vody) může člověka i zabít.

+2/0
24.7.2014 23:51







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.