Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Chuť umami zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

Člověk rozlišuje svým jazykem čtyři základní chuti. Sladkou, slanou, kyselou a hořkou. To se učí po generace děti na základní škole, teprve posledních pár let se hovoří o dalších chutích, které náš jazyk umí rozlišovat. Tou pátou, vědci uznávanou chutí, je tzv. umami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K76a62t63e54ř81i25n41a 67P92o69s53l38u58š81n11á 7551794776196

https://www.caro.cz/recepty/recept/4

0/0
15.9.2014 10:36

R61i75c90h37a22r66d 59K12á65b34a 8469858330730

jj, jeden znamy vzdycky rikal ... co je dobre, to nemuze byt spatne :)

+1/−1
24.7.2014 21:30

E15l84i86š55k28a 79K19u52č76e83r32o28v71á 1356858437249

cha cha, už je to tady: průmyslově zpracované potraviny s konzervanty jsou vlastně zdravé.

+5/−5
24.7.2014 20:12


S25l55á20v96e25k 98B53e12r77a89n 1863284118420

glutamát sodný není konzervant, přečti si ten článek znova8-o

+4/−1
24.7.2014 22:56

A66l86e13x21a94n77d81r 74K91o31s15t56k21a 5279686889756

A) je to dochucovadlo, ne konzervant. B) nevím jestli někdo text neupgradoval, ale je tam několikrát řečeno, že OK je pouze v potravinách, které jej obsahují od přírody.

0/−2
26.7.2014 14:14

L79u46b62o20š 10P89í58c88h38a 8767584132799

A co takle chuť u taty, u mamy mě chutná.;-D

+9/0
24.7.2014 20:08

J65a50k97u92b 44U98r69b92á28n55e20k 6142599414256

Proboha vždyť Daily Mail je bulvár jak blázen a "autor" Famous vždycky plodí podobné pitomosti.

+3/−1
24.7.2014 18:49

E49v16a 31J95e31n77í69č59k22o65v86á 2501500111949

No tak je to napsaný poněkud zmateně. Ale to, že je pět základních chutí (tedy těch, pro které máme specifický receptor) - slaná, sladká, hořká, kyselá a umami, to jsme se na vysoké učili (potravinářský obor). S tím, že k tomu pravděpodobně přibude šestá chuť - tučná, pro kterou snad byly taky objeveny receptory, ale v učebnicích to ještě běžně není.

+1/0
25.7.2014 11:41

L87e32o85š 63E54x56n53e41r 1617288898812

Každé z těch vypsaných jídel má chuť umami? 8-o8-o8-o Vždyť každé z nich chutná úplně jinak! :-( (Asi tomu rozumím jako kozel petrželi s chutí umami. :-/)

0/0
24.7.2014 18:46

Š45t46ě91p27á80n43k47a 84P77a44v43l62í73k43o54v76á 1259739494571

Prostě umami znamená "je to dobrý" a autor této geniální myšlenky evidentně vyznává středomořskou kuchyni. Jinak plky plk...

+3/−1
24.7.2014 19:42

L36e41o15š 69E12x64n53e91r 1637528758482

Aha. :-)  Takže tousťák s nugetou k snídani je také umami? ;-)

+2/0
24.7.2014 19:59

E76v46a 18J41e31n82í50č13k57o82v23á 2531840111849

Ale prdlajs, umami je prostě název pro tu pátou základní chuť. Někdy se to studentům přibližuje jako "masová" chuť, ale v podstatě je to chuť glutamátu (maggi, masox, sójovka).

+1/0
25.7.2014 11:44

A20l23e89x67a27n73d22r 66K70o95s44t90k49a 5389776819226

Středomořská kuchyně je jednal chutná a dvak se uvádí jeko velmi zdravá, takže bych s tím neměl problém.

0/0
26.7.2014 14:15

M90a51r98e30k 67Š15i10m77o65n 2184357528898

Je to pátá chuť. tedy pátý rozměr. Přirovnám to pití: Pokud vypiješ vodu s citronem a s cukrem bude to kombinace sladké a kyselé. Pokud vypiješ slazenou limonádu typu tonic, bude to hořké a sladké. Obě věci chutnají úplně jinak, ale sladká složka bude v té chuti u obou, akorát je mozek nedokáže vnímat po složkách. Stejně jako nedokáže v bílém nebo jinak barevném polychromatickém světle rozlišit jednotlivé složky.

+2/0
25.7.2014 1:51

E11v21a 29J51e98n16í62č66k65o35v86á 2771890661189

Umami je prostě chuť glutamátu. Lízněte si masoxu nebo maggi, to je přesně ono. :-)

0/0
25.7.2014 11:42

P26a79v16e23l 90S72ý25k17o29r71a 7287712897461

Borec psal na netu, ze pitim zeleninových stav shodil 16 kg.

0/0
24.7.2014 18:16

S59a68n22d87r15a 87F18e48r59i36a65n61č70í90k44o46v62á 7113788221103

V článku je zas kopa nepresností. Neexistuje žiadny rozdiel medzi glutamanom sodným v potrave a medzi tým, ktorý sa do jedál pridáva ako ochucovadlo. Je to rovnaká blbosť ako by niekto tvrdil, že chlorid sodný, ktorý sa v jedle vyskytuje prirodzene je niečo iné ako chlorid sodný ktorým si posypem jedlo, keď je málo slané. 

A navyše, absolútne žiadna relevantná štúdia nepreukázala škodlivosť glutamanu sodného.

+7/−1
24.7.2014 17:27

S74v50a27t36a20v94a 96D37u78r83a98n42o94v46á 3639959414401

obavam se, ze v tomto nemate pravdu. Studie, ktera poukazala na skodlivost pozivani velkoho mnozstvi glutamatu byla udelana a nejen jednou.

+5/−2
24.7.2014 19:02

S97l94á37v73e28k 15B52e22r87a50n 1663114378360

a stejný počet studií prokázal naprostou neškodnost. Ono jde o to kdo tu studii platí.;-D  p.s. škodlivost kouření se prokazovala více jak 20 let a bylo vypracovány stovky studií se stovkami závěrů...

0/0
24.7.2014 22:54

M53a82r57e88k 10Š87i39m46o89n 2224497418688

Můžete mi prosím oba dva předložit nějaké odkazy? Moje osobní zkušenost je, že větší příjem glutamátu snižuje pevnost drobných cév.

0/0
25.7.2014 1:54

A33n91d17r45e13a 67Č63i24e26r67n43a 5526317970450

Zkuste publikaci " Doba jedová" od Strunecké. Dozvíte se tam, že glutaman vázaný v bílkovině  a volný( zdroj-fermentovaná bílkovina- třeba sojovka, bílkovinný hydrolyzát,kvasnicový výtažek, E 621, atd) jsou nesmírně rozdílné v reakci, vázaný glutaman neškodí,  volný glutaman je naopak nervový jed a zdá se, že stojí i za řadou onemocnění, jako je parkinson, nebo alzheimer,

+1/−2
25.7.2014 6:59

E75v91a 84J65e94n57í74č93k19o37v51á 2571810181949

Ono to tak horký taky nebude. Glutamát je základní složka sójovky a různých jiných omáček, které půlka Asie konzumuje denně a ve značném množství. A nemyslím, že by měli zrovna vyšší výskyt těch chorob, co jste zmínila, naopak patří mezi nejvíc dlouhověké národy.

+2/−1
25.7.2014 11:45

A48n43d80r24e40a 72Č56i81e43r18n29a 5906507250930

Taky existuje syndrom asijské kuchyně, takže to tak horký bude, pro Indoevropana ano. Glutamátové receptory má každý nastavené jinak,navíc tradiční asijská kuchyně necpe ten glutamát úplně všude, jako se to děje tady,on totiž zlepšuje chuť.  Proto se výrobci poslední dobou snaží glutamát ani E 621 neuvádět, ale uvádí ty všelijaké kvasnicové výtažky a látky zvýrazňující chuť, za ty se to schovává..

0/−1
25.7.2014 12:36

I74v82o 29Ž94á93č68e23k 9140642759487

Otázka je, jaké množství je velké. Velké množství čehokoli (soli, cukru, dokonce i vody) může člověka i zabít.

+2/0
24.7.2014 23:51





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.