Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ochutnejte Itálii: Tiramisu, Minestrone a těstoviny arrabiata

I když jste letos o dovolené dali přednost českým luhům a hájům, nevadí. Itálii si přivoláte chutí a vůní i do vlastní kuchyně. Zkuste neznámější pokrmy této jižní země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R41e50n60a48t47a 67H28a41v12l21í59č98k16o88v54á 3459726493685

Hlavně vadil ve všem nakydaný olivový olej. Ryby nejíme, mozzarella taky neoslovuje. Těstoviny, které tam byly podávané(plněné i příloha) nic moc...jak říkám: prostě nám italská kuchyně nechutnala a druhý pokus nebudeme riskovat.

0/0
19.7.2014 1:01

R89e39n14a24t19a 14H47a69v52l66í56č32k28o20v31á 3349766283645

Asi jste špatně četl: my jsme italskou kuchyni ochutnali v Itálii, ale není to naše gusto. Ale znovu říkám: ať si každý baští, co mu chutná! V Itálii jsme na dovolené přežili díky švédským stolům-pečivo, sýry, ovoce, zelenina, občas sušená šunka.

0/−2
15.7.2014 10:47

S19t26e19f62a42n79o 18S76i50n17i75g19a61g37l81i48a 3538367353511

To je mi Vas Renato uprimne lito. Jedna z nejoblibenejsich kuchyni ve svete, ale ceska rodina, na zaklade jedne zkusenosti prohlasi, ze ji nechutna. Nu coz, jeste ze nejsme vsichni stejni. :-)

0/−1
15.7.2014 12:38


S44t98e97f74a74n54o 87S40i88n83i63g76a26g18l39i51a 3798767703441

A stejne by me zajimalo, copak jste meli, ze vam to nechutnalo, a jak to bylo pripraveno.

Protoze neverim, ze by vam vsem nechutnali testoviny s ragu, parmiggiana, spenatove noky se smetanou a spekem, (neplest s tim ceskym) sugo all'amatriciana, zapekane bigoli s tunakem, rajcaty, caperi, oreganem a mozzarellou....atd. ale pokud vam varili jako pro turisty co italskou kuchyni neznaji, s tim, ze vas pobyt pro 4 i se stravou stal 10.000Kc, tak pochopim, ze vam mohlo i nechutnat.

+1/−1
15.7.2014 12:45

R11e37n96a61t76a 57H93a94v46l70í77č96k50o76v30á 3199276433875

Jak pro koho...

0/−1
19.7.2014 1:01

S87t90e76f86a65n52o 97S91i53n96i39g67a76g64l89i49a 3168117453971

"Nejhorsi srazka, je srazka s blbcem."

 Jan Werich

0/0
19.7.2014 17:34

M26i59c92h93a27l 16M65i36l49l87e30r 9336452879822

kdybys dole nenapsala "že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů." a neobvinovala tim lidi, ze se chlubi laskou k cizim jidlum jen aby dokazali sve svetactvi, pak bych se klidne podepsal pod "ať si každý baští, co mu chutná!"

 Jinak ale souhlas se Stefanem, ze muset prezivat celou dovolenou v Italii na syrech, pecivu, ovoci a zelenine ze svedskych stolu je tezko pochopitelne, kdyz italska kuchyne je tak rozmanita a nestoji jen na testovinach s omackou z rajcat.

+1/−1
15.7.2014 17:22

M53a33r49t40i19n 78N64o50v97á16k 6133117429591

jen to upřesněte, tím obratem "u nás doma se vaří", myslíte aspon tak z 80 % to, že VY TAK VARITE! - protože děti pochopitelně nevaří a nevím, zdali máte/nemáte či jak aktivní je váš druh v kuchyni..  a pak je také nezpochybnitelné, že děti se naučí či zvyknou nejenom na výchovu, ale také stravování, jaké jim jejich rodiče doma předkládají. Stručně řečeno: VY NEMATE RADA olivový olej (plus další věci, jako italskou kuchyni).. VY vaříte doma cokoliv jiného - a proto se nelze divit, že tak rádoby zevšeobecňujete "u nás doma se vaří".. aby taky ne, když vaříte hlavně jenom vy a hlavně nejčastěji podle sebe, že? Rv

+2/−1
14.7.2014 2:28

R36e23n17a80t45a 70H37a96v82l69í59č85k70o52v64á 3769166313875

Omyl! Manžel na české kuchyni vyrostl, děti ji mají rády proto, že ji vaří obě babičky, prostě i širší rodina.

0/0
14.7.2014 9:11

J80i46ř26í 66N70o36v29á61k 6184942879231

Kdybyste jim vařila i jinou kuchyni tak by ji milovali také. Me babičky také nevadilo jinou nez českou, ale všechny ostatní kuchyně mam rad. Vaše deti by milovali jakékoliv dobre jídlo, jen ho vařit. Takže jak píse kolega, proste vy to nemáte rada, ne vaše deti.

+1/−1
14.7.2014 15:53

S14t33e75f22a73n22o 51S10i27n54i55g50a78g80l32i17a 3228847303981

Nejlepsi piskoty na tiramisu jsou Pavesini: http://www.caseificiovaldostano.com/images/thumbs/0003794.jpg

Netusim ale, jestli jsou k dostani v CR. Druha moznost jako typ piskot jsou savoiardi, ty by snad v CR byt meli:  http://www.cucinaredolci.it/wp-content/uploads/2013/01/Savoiardi.jpg

Jen maly podotek:

1. pise se arrabbiata, ne arrabiata (v prekladu "rozzlobena" )

2. vanilkovy cukr se v Italii pouziva minimalne, do tiramisu jsem ho jeste nikoho davat nevidel

3. v receptu mi chybi dulezita informace: nestaci napsat "piskoty namocene", je treba rict jak namocene. Je mozno je ponorit do kafe na minutu (assolutamente no! ) nebo na vterinu i mene, zalezi od savosti piskot. Pavesini pul vteriny, savoiardi vterinu. Jinak budete mit na talirku rozmocenou, a nevabne vyhlizejici kejdu plovouci v kave. Kakaem poprasit jen velmi lehce.

+7/−1
13.7.2014 19:23

S80t23e60f23a20n56o 46S54i26n19i29g12a93g55l54i61a 3948407903631

-1 ?

Koukam, ze pani Havlickova nejen ze nema rada italskou kuchyni. Ona nesnasi vse italske. A rada se msti...  ;-D ...alespon minusami.

0/0
19.7.2014 17:31

M63a31r69i35e 90H74a86l88a13m21o49v32á 8732878425900

nejvíce mi vadí české napodobeniny Tiramisu vydávané za originál v našich restauracích či cukrárnách. Mám ráda italskou kuchyni a při návštěvě této krásné země si ji hojně dopřávám, vyjma mořských plodů :-)

0/0
23.7.2014 20:56

R71e61n11a27t74a 96H82a18v35l53í55č32k36o70v21á 3809936663455

Nevím jak komu, ale naší rodině chutná česká kuchyně, tiramisu, cheesecke a podobně se neujaly. Naše děti mají rády ovocné kynuté knedlíky, táče, piškot s ovocem, z hlavních jídel koprovku, křenovou a rajskou omáčku, vepřo knedlo...

0/−2
13.7.2014 10:05

M58i52c34h32a44l 68M57i50l14l69e95r 9376162239622

kdyz rodina neplanuje v budoucnu cestovat na dovolenou do zahranici nebo bude cestovat jen tam, kde bude mama varit porad po cesku, s detmi navyklymi jen na ceskou kuchyni nebudou potize.

V opacnem pripade to muze zpusobit komplikace, rodinne valky u stolu a otravu dovolene. Mama by si tak bezdeky mohla na sebe uplest bic.

Pri svych cestach jsem se mnohokrat setkal v ruznych podnicich s detmi, ktere neproziravi rodice nenaucili jist rozmanita jidla a pohled na ty zvlast rozmazlene, ktere chtely jen urcite jidlo, jinak delaly virval, byl osklivy.

+6/−1
13.7.2014 10:46

R89e42n38a72t88a 66H47a61v10l47í29č63k62o42v10á 3679376173525

V Itálii jsme byli, ale ani opravdu po jejich udělané těstoviny nám nechutnaly.  Naštěstí stravování bylo formou švédských stolů, tak jsme hlady neumřeli. Nechci si zvykat na jídlo, které mně a mojí rodině nechutná. Máme rádi třeba maďarskou kuchyni, rakouskou, bavorskou - tam všude jsme byli maximálně spokojeni. Ale na jihu nám nešmakuje....asi jsme moc konzervativní...

0/−8
13.7.2014 10:52

K82a48t47k39a 65H58r26o55u78d47n39á 8259490193727

Italské těstoviny jsou výborné. Náš problém je, že po jednom nezdaru zanevřeme na celou zahraniční kuchyni. V ČR se vám též může stát, že řízek v restauraci nebude dobrý, ale přesto ho budete dál jíst.

+8/−1
13.7.2014 11:42

M80i77c52h31a76l 77M21i89l34l84e25r 9146942189142

ceske testoviny se delaji mekci (a v nekterych rodinach rovnou prevarene) italske jsou al dente. V italske kuchyni je ale TOLIK druhu jidel s testovinami, ze je tezko uveritelne, ze po jedne zkusenosti v nejakem rezortu (soude podle svedskych stolu) by jeden zanevrel pausalne na CELOU italskou kuchyni.

Skoro to na me dela dojem tvrdosijneho predsevzeti pred cestou "mne se ta cizi kuchyne nebude libit protoze je jina a tecka.";-)

No co, "lide jsou ruzne a vsem nevyhovis" jak rika ceske prislovi.

+9/−1
13.7.2014 11:58

R11e67n30a63t39a 24H51a13v71l24í71č21k68o23v69á 3319796543885

Jiní hosté se cpali až se jim dělaly boule za ušima, ale jak říkám: každému nechutná všechno, my prostě máme rádi spíše středoevropskou, než jižní kuchyni.

0/0
13.7.2014 18:52

M61i31c25h16a39l 73M71i58l22l54e50r 9536312479732

v tom pripade dost dobre nechapu proc cist clanky o italske kuchyni, natoz pod nimi diskutovat vyjmenovanim jidel z ceske kuchyne8-o

+2/−1
14.7.2014 3:43

R46e70n93a84t79a 58H38a74v79l17í15č66k52o75v64á 3629456593155

Třeba proto, aby si lidi uvědomili, že i naše kuchyně je dobrá, že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů.

0/−2
14.7.2014 9:08

M55i82c85h61a90l 88M66i65l39l57e31r 9706492739932

tak promin, ale v tomhle vidim velkou omezenost a "zapecovost".

Na idnes je clanku o ceske kuchyni SPOUSTA a vetsina ctenaru na ni vyrostla, takze vedi o co v ni jde a maji prilezitost se tam dosyta vyradit nazory na ceskou kuchyni, vymenou receptu, zkusenosti atd atd.

Nechapal jsem duvod proc jsi umyslne ZAHAJILA diskuzi pod clankem o ITALSKE kuchyni vyjmenovanim rady ceskych jidel a chlubenim se jak moc vsichni u vas miluji ceskou kuchyni, kdyz to nema souvislost s clankem.

Ted uz ale chapu. Prozradila ses:  nesnasis cizi kuchyni a to, ze se lidem spolu s cestovanim otevrely nejen dusevni obzory, ale take chute. Domnivas se  "že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů." Promin, ale to zni hodne cechackovsky. Normalni clovek tim, ze mu chutna nejaka cizi kuchyne, nedokazuje "svetovost", ale to ze jeho chutove bunky maji schopnost ocenit sirokou skalu chuti, nez jen ty, se kterymi vyrostly.

Ja napr. byl od malicka zvykly vedle ceske take na jidla z italske, balkanske a trochu francouzske kuchyne, trebaze jsem v te dobe jel nanejvys do Stranova. S temito jidly nas seznamili deda a jeho svagr, kteri kdysi s luzkovymi a jidelnimi vozy sjezdili celou Evropu. Nesnaz se mi vykladat, ze kdyz desetilety kluk v ce-ese-ser mel rad sugo al pomodoro, pasta fagioli nebo djuvec, ze to u nej byl pokus o svetovost.;-D;-D;-D

+2/−1
14.7.2014 10:13

M97i37c93h74a40l 33M55i44l98l33e17r 9296812579902

Rakouska kuchyne je ceska v bledemodrem a bavorska, madarska jen s regionalknimi obmenami.

Jinak "Nechci si zvykat na jídlo, které mně a mojí rodině nechutná."

je ten nejjistejsi zpusob jak vypestovat predsudky vuci cizi kuchyni v sobe i detech.

+8/−1
13.7.2014 11:52

I14g92n26á90c 89N59o19v13o94t22n92ý 3975272577469

celý tenhle příspěvek je jeden velký předsudek už od první věty. Čekal bych, že se tu bude diskutovat o tom,jak co kdo dělá u Tiramisu třeba jinak. Ale paní napíše "nevím jak komu,ale mně a mojí rodině italská kuchyně nechutná" ... až si říkám, proč nám to vlastně říká? ;-D

No, ale ať jen nekritizuju, já sem tam něco italského zkusím, těstoviny miluju,tak proč ne. V poslední době sem si ale vypěstoval doslova závislost na Tagliatele s pestem sypané parmazánem. Když koupíte hotové pesto,tak je příprava otázkou několika minut. Je to mňamózní, doporučuju ;-)

+8/−1
13.7.2014 13:18

M65i91c57h97a65l 35M51i84l73l32e37r 9516622669802

moje maminka delavala prima moucnik na nedeli - piskoty macene v silne cerne kave, zalite smetanovym pudinkem a pro extra prilezitosti posypane opecenymi strouhanymi orisky a na to slehacku.Nevedel jsem tenkrat ze to byla ceska verze tiramisu;-)

+4/0
13.7.2014 13:29

I47g82n81á65c 27N76o33v81o13t27n88ý 3335972627479

Díky za tip, Tiramisu chci zkusit, tak určitě přidám ty strouhané oříšky, to je supr nápad ;)

0/0
13.7.2014 14:12

S34t37e85f62a67n24o 70S83i91n65i62g18a51g67l62i17a 3568457233731

Fajn, ale nerikejte tomu pak tiramisu, prosim... :-)

0/0
13.7.2014 23:38

R19e26n60a40t68a 41H19a53v79l75í11č52k32o36v96á 3989646983985

To není o předsudcích. Ochutnali jsme v Itálii leccos, ale prostě nám jejich kuchyně nechutná. Jednotlivé potraviny klidně, ale jejich receptury nejsou pro nás chutné. Vadí hlavně ty spousty olivového oleje. My vaříme doma na sádle nebo másle, olej ani nekupuju-není proč. Každému chutná něco jiného, pokud miněco nechutná, nemám důvod to konzumovat opakovaně. Jsou lidi, kteří nenávidí koprovku, no a u nás je to hit! Teď v létě ji děcka přímo vyžadují aspoň 1x týdně.

+1/−3
13.7.2014 18:48

J65i75ř98í 89N10o63v67á80k 6244502199421

Hm tak to gratuluji.

+1/0
13.7.2014 22:42

Š87á83r87k37a 18M76a55t92y36á14š26o13v25á 1631195852259

proti gustu žádný dišputát... ;-)

0/0
14.7.2014 7:08





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.