Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnejte Itálii: Tiramisu, Minestrone a těstoviny arrabiata

I když jste letos o dovolené dali přednost českým luhům a hájům, nevadí. Itálii si přivoláte chutí a vůní i do vlastní kuchyně. Zkuste neznámější pokrmy této jižní země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R86e79n62a53t44a 97H10a35v32l90í15č79k11o39v48á 3829176123795

Hlavně vadil ve všem nakydaný olivový olej. Ryby nejíme, mozzarella taky neoslovuje. Těstoviny, které tam byly podávané(plněné i příloha) nic moc...jak říkám: prostě nám italská kuchyně nechutnala a druhý pokus nebudeme riskovat.

0/0
19.7.2014 1:01

R63e95n80a79t83a 72H42a18v23l81í97č27k98o83v21á 3789826623965

Asi jste špatně četl: my jsme italskou kuchyni ochutnali v Itálii, ale není to naše gusto. Ale znovu říkám: ať si každý baští, co mu chutná! V Itálii jsme na dovolené přežili díky švédským stolům-pečivo, sýry, ovoce, zelenina, občas sušená šunka.

0/−2
15.7.2014 10:47

S20t31e62f49a78n69o 47S71i30n57i55g14a29g71l43i58a 3398177953881

To je mi Vas Renato uprimne lito. Jedna z nejoblibenejsich kuchyni ve svete, ale ceska rodina, na zaklade jedne zkusenosti prohlasi, ze ji nechutna. Nu coz, jeste ze nejsme vsichni stejni. :-)

0/−1
15.7.2014 12:38

S21t36e83f28a37n15o 91S31i67n32i55g84a84g95l79i26a 3238277203421

A stejne by me zajimalo, copak jste meli, ze vam to nechutnalo, a jak to bylo pripraveno.

Protoze neverim, ze by vam vsem nechutnali testoviny s ragu, parmiggiana, spenatove noky se smetanou a spekem, (neplest s tim ceskym) sugo all'amatriciana, zapekane bigoli s tunakem, rajcaty, caperi, oreganem a mozzarellou....atd. ale pokud vam varili jako pro turisty co italskou kuchyni neznaji, s tim, ze vas pobyt pro 4 i se stravou stal 10.000Kc, tak pochopim, ze vam mohlo i nechutnat.

+1/−1
15.7.2014 12:45

R21e52n83a62t19a 61H35a83v49l53í14č82k92o51v70á 3359136353445

Jak pro koho...

0/−1
19.7.2014 1:01

S85t48e78f49a73n71o 69S17i48n55i30g40a29g73l83i45a 3368727743651

"Nejhorsi srazka, je srazka s blbcem."

 Jan Werich

0/0
19.7.2014 17:34

M11i30c52h76a63l 48M62i42l24l69e76r 9896772419712

kdybys dole nenapsala "že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů." a neobvinovala tim lidi, ze se chlubi laskou k cizim jidlum jen aby dokazali sve svetactvi, pak bych se klidne podepsal pod "ať si každý baští, co mu chutná!"

 Jinak ale souhlas se Stefanem, ze muset prezivat celou dovolenou v Italii na syrech, pecivu, ovoci a zelenine ze svedskych stolu je tezko pochopitelne, kdyz italska kuchyne je tak rozmanita a nestoji jen na testovinach s omackou z rajcat.

+1/−1
15.7.2014 17:22

M63a71r78t22i92n 11N22o78v62á18k 6343397979571

jen to upřesněte, tím obratem "u nás doma se vaří", myslíte aspon tak z 80 % to, že VY TAK VARITE! - protože děti pochopitelně nevaří a nevím, zdali máte/nemáte či jak aktivní je váš druh v kuchyni..  a pak je také nezpochybnitelné, že děti se naučí či zvyknou nejenom na výchovu, ale také stravování, jaké jim jejich rodiče doma předkládají. Stručně řečeno: VY NEMATE RADA olivový olej (plus další věci, jako italskou kuchyni).. VY vaříte doma cokoliv jiného - a proto se nelze divit, že tak rádoby zevšeobecňujete "u nás doma se vaří".. aby taky ne, když vaříte hlavně jenom vy a hlavně nejčastěji podle sebe, že? Rv

+2/−1
14.7.2014 2:28

R25e96n60a46t34a 24H43a70v24l10í20č39k54o46v71á 3659526983565

Omyl! Manžel na české kuchyni vyrostl, děti ji mají rády proto, že ji vaří obě babičky, prostě i širší rodina.

0/0
14.7.2014 9:11

J20i22ř66í 23N79o73v53á31k 6664432529331

Kdybyste jim vařila i jinou kuchyni tak by ji milovali také. Me babičky také nevadilo jinou nez českou, ale všechny ostatní kuchyně mam rad. Vaše deti by milovali jakékoliv dobre jídlo, jen ho vařit. Takže jak píse kolega, proste vy to nemáte rada, ne vaše deti.

+1/−1
14.7.2014 15:53

S50t15e26f26a19n40o 65S63i96n11i48g70a67g81l47i63a 3508237203181

Nejlepsi piskoty na tiramisu jsou Pavesini: http://www.caseificiovaldostano.com/images/thumbs/0003794.jpg

Netusim ale, jestli jsou k dostani v CR. Druha moznost jako typ piskot jsou savoiardi, ty by snad v CR byt meli:  http://www.cucinaredolci.it/wp-content/uploads/2013/01/Savoiardi.jpg

Jen maly podotek:

1. pise se arrabbiata, ne arrabiata (v prekladu "rozzlobena" )

2. vanilkovy cukr se v Italii pouziva minimalne, do tiramisu jsem ho jeste nikoho davat nevidel

3. v receptu mi chybi dulezita informace: nestaci napsat "piskoty namocene", je treba rict jak namocene. Je mozno je ponorit do kafe na minutu (assolutamente no! ) nebo na vterinu i mene, zalezi od savosti piskot. Pavesini pul vteriny, savoiardi vterinu. Jinak budete mit na talirku rozmocenou, a nevabne vyhlizejici kejdu plovouci v kave. Kakaem poprasit jen velmi lehce.

+7/−1
13.7.2014 19:23

S76t29e85f89a12n27o 86S92i12n56i98g27a90g59l15i22a 3388377413981

-1 ?

Koukam, ze pani Havlickova nejen ze nema rada italskou kuchyni. Ona nesnasi vse italske. A rada se msti...  ;-D ...alespon minusami.

0/0
19.7.2014 17:31

M87a12r55i70e 50H97a40l41a19m12o18v56á 8342758135630

nejvíce mi vadí české napodobeniny Tiramisu vydávané za originál v našich restauracích či cukrárnách. Mám ráda italskou kuchyni a při návštěvě této krásné země si ji hojně dopřávám, vyjma mořských plodů :-)

0/0
23.7.2014 20:56

R24e24n98a32t47a 63H17a96v82l57í21č62k69o19v35á 3199236323165

Nevím jak komu, ale naší rodině chutná česká kuchyně, tiramisu, cheesecke a podobně se neujaly. Naše děti mají rády ovocné kynuté knedlíky, táče, piškot s ovocem, z hlavních jídel koprovku, křenovou a rajskou omáčku, vepřo knedlo...

0/−2
13.7.2014 10:05

M30i58c44h91a70l 84M76i89l93l10e74r 9516862949902

kdyz rodina neplanuje v budoucnu cestovat na dovolenou do zahranici nebo bude cestovat jen tam, kde bude mama varit porad po cesku, s detmi navyklymi jen na ceskou kuchyni nebudou potize.

V opacnem pripade to muze zpusobit komplikace, rodinne valky u stolu a otravu dovolene. Mama by si tak bezdeky mohla na sebe uplest bic.

Pri svych cestach jsem se mnohokrat setkal v ruznych podnicich s detmi, ktere neproziravi rodice nenaucili jist rozmanita jidla a pohled na ty zvlast rozmazlene, ktere chtely jen urcite jidlo, jinak delaly virval, byl osklivy.

+6/−1
13.7.2014 10:46

R96e38n15a93t45a 80H14a72v23l39í45č70k32o83v92á 3939336273555

V Itálii jsme byli, ale ani opravdu po jejich udělané těstoviny nám nechutnaly.  Naštěstí stravování bylo formou švédských stolů, tak jsme hlady neumřeli. Nechci si zvykat na jídlo, které mně a mojí rodině nechutná. Máme rádi třeba maďarskou kuchyni, rakouskou, bavorskou - tam všude jsme byli maximálně spokojeni. Ale na jihu nám nešmakuje....asi jsme moc konzervativní...

0/−8
13.7.2014 10:52

K54a29t31k53a 23H54r56o68u17d32n40á 8699250703717

Italské těstoviny jsou výborné. Náš problém je, že po jednom nezdaru zanevřeme na celou zahraniční kuchyni. V ČR se vám též může stát, že řízek v restauraci nebude dobrý, ale přesto ho budete dál jíst.

+8/−1
13.7.2014 11:42

M79i30c25h76a50l 12M56i44l14l56e98r 9616922959982

ceske testoviny se delaji mekci (a v nekterych rodinach rovnou prevarene) italske jsou al dente. V italske kuchyni je ale TOLIK druhu jidel s testovinami, ze je tezko uveritelne, ze po jedne zkusenosti v nejakem rezortu (soude podle svedskych stolu) by jeden zanevrel pausalne na CELOU italskou kuchyni.

Skoro to na me dela dojem tvrdosijneho predsevzeti pred cestou "mne se ta cizi kuchyne nebude libit protoze je jina a tecka.";-)

No co, "lide jsou ruzne a vsem nevyhovis" jak rika ceske prislovi.

+9/−1
13.7.2014 11:58

R75e56n94a42t75a 69H53a25v59l46í76č73k80o41v53á 3249736973525

Jiní hosté se cpali až se jim dělaly boule za ušima, ale jak říkám: každému nechutná všechno, my prostě máme rádi spíše středoevropskou, než jižní kuchyni.

0/0
13.7.2014 18:52

M62i77c26h82a24l 97M19i24l73l54e61r 9616592689412

v tom pripade dost dobre nechapu proc cist clanky o italske kuchyni, natoz pod nimi diskutovat vyjmenovanim jidel z ceske kuchyne8-o

+2/−1
14.7.2014 3:43

R74e44n36a49t11a 28H64a70v77l10í75č30k24o90v89á 3819106193395

Třeba proto, aby si lidi uvědomili, že i naše kuchyně je dobrá, že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů.

0/−2
14.7.2014 9:08

M28i82c91h41a96l 33M60i94l98l62e96r 9856172429162

tak promin, ale v tomhle vidim velkou omezenost a "zapecovost".

Na idnes je clanku o ceske kuchyni SPOUSTA a vetsina ctenaru na ni vyrostla, takze vedi o co v ni jde a maji prilezitost se tam dosyta vyradit nazory na ceskou kuchyni, vymenou receptu, zkusenosti atd atd.

Nechapal jsem duvod proc jsi umyslne ZAHAJILA diskuzi pod clankem o ITALSKE kuchyni vyjmenovanim rady ceskych jidel a chlubenim se jak moc vsichni u vas miluji ceskou kuchyni, kdyz to nema souvislost s clankem.

Ted uz ale chapu. Prozradila ses:  nesnasis cizi kuchyni a to, ze se lidem spolu s cestovanim otevrely nejen dusevni obzory, ale take chute. Domnivas se  "že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů." Promin, ale to zni hodne cechackovsky. Normalni clovek tim, ze mu chutna nejaka cizi kuchyne, nedokazuje "svetovost", ale to ze jeho chutove bunky maji schopnost ocenit sirokou skalu chuti, nez jen ty, se kterymi vyrostly.

Ja napr. byl od malicka zvykly vedle ceske take na jidla z italske, balkanske a trochu francouzske kuchyne, trebaze jsem v te dobe jel nanejvys do Stranova. S temito jidly nas seznamili deda a jeho svagr, kteri kdysi s luzkovymi a jidelnimi vozy sjezdili celou Evropu. Nesnaz se mi vykladat, ze kdyz desetilety kluk v ce-ese-ser mel rad sugo al pomodoro, pasta fagioli nebo djuvec, ze to u nej byl pokus o svetovost.;-D;-D;-D

+2/−1
14.7.2014 10:13

M95i27c74h72a79l 87M91i98l26l16e93r 9836272349912

Rakouska kuchyne je ceska v bledemodrem a bavorska, madarska jen s regionalknimi obmenami.

Jinak "Nechci si zvykat na jídlo, které mně a mojí rodině nechutná."

je ten nejjistejsi zpusob jak vypestovat predsudky vuci cizi kuchyni v sobe i detech.

+8/−1
13.7.2014 11:52

I53g51n32á41c 85N48o42v47o12t87n15ý 3295112727919

celý tenhle příspěvek je jeden velký předsudek už od první věty. Čekal bych, že se tu bude diskutovat o tom,jak co kdo dělá u Tiramisu třeba jinak. Ale paní napíše "nevím jak komu,ale mně a mojí rodině italská kuchyně nechutná" ... až si říkám, proč nám to vlastně říká? ;-D

No, ale ať jen nekritizuju, já sem tam něco italského zkusím, těstoviny miluju,tak proč ne. V poslední době sem si ale vypěstoval doslova závislost na Tagliatele s pestem sypané parmazánem. Když koupíte hotové pesto,tak je příprava otázkou několika minut. Je to mňamózní, doporučuju ;-)

+8/−1
13.7.2014 13:18

M92i43c24h27a73l 24M19i30l31l46e28r 9656852479222

moje maminka delavala prima moucnik na nedeli - piskoty macene v silne cerne kave, zalite smetanovym pudinkem a pro extra prilezitosti posypane opecenymi strouhanymi orisky a na to slehacku.Nevedel jsem tenkrat ze to byla ceska verze tiramisu;-)

+4/0
13.7.2014 13:29

I16g35n13á54c 20N73o54v30o93t72n58ý 3245852667609

Díky za tip, Tiramisu chci zkusit, tak určitě přidám ty strouhané oříšky, to je supr nápad ;)

0/0
13.7.2014 14:12

S85t28e17f32a72n78o 65S52i20n82i32g30a84g22l30i62a 3938357943621

Fajn, ale nerikejte tomu pak tiramisu, prosim... :-)

0/0
13.7.2014 23:38

R12e73n89a98t47a 72H49a51v68l58í38č51k69o44v28á 3219436223685

To není o předsudcích. Ochutnali jsme v Itálii leccos, ale prostě nám jejich kuchyně nechutná. Jednotlivé potraviny klidně, ale jejich receptury nejsou pro nás chutné. Vadí hlavně ty spousty olivového oleje. My vaříme doma na sádle nebo másle, olej ani nekupuju-není proč. Každému chutná něco jiného, pokud miněco nechutná, nemám důvod to konzumovat opakovaně. Jsou lidi, kteří nenávidí koprovku, no a u nás je to hit! Teď v létě ji děcka přímo vyžadují aspoň 1x týdně.

+1/−3
13.7.2014 18:48

J55i62ř25í 30N32o89v87á41k 6104402779321

Hm tak to gratuluji.

+1/0
13.7.2014 22:42

Š29á33r64k85a 95M29a69t59y32á37š96o93v81á 1401625852669

proti gustu žádný dišputát... ;-)

0/0
14.7.2014 7:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.