Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

UKÁZKA: Máte pšeničné břicho? Žijte bez lepku, píše lékař v knize

Na český trh dorazila kniha amerického lékaře Williama Davise Život bez pšenice. Ve Spojených státech vzbudila velký rozruch. Autor v ní tvrdí, že vynecháním pšenice z jídelníčku lze nejen zhubnout dvacet kilogramů za pár měsíců, ale že pšenice je zároveň příčinou některých civilizačních chorob. Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá. Z knihy přinášíme ukázku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T30o57m27á47š 39D15o55l14e51ž66a17l 8333487460568

To mi připomělo moji prababičku, která když dostala od babičky maso(vajíčka apod.) z schlebem tak jen prohlásila. Chleba to není nic pro mě a chleba  dostal pes:-)

0/0
1.6.2014 10:45
Foto

J93a94n 34L33i79n16h48a46r78t 3191503371645

Čekal jsem, že to tvrzení v úvodu "Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá." bude v článku nějak rozvinuto, protože odbýt to jednou větou je hrubě nekorektní. No, mýlil jsem se. To by se asi té knihy tolik neprodalo, co? Že se, autore, za svoji prodejnost nestydíš.

+2/0
31.5.2014 21:28
Foto

J63a18n 16L43i24n98h41a51r19t 3371523611405

Ach, ten roztomilý boxík? Tak ten to fakt spasil. Rv

0/0
31.5.2014 21:30

R58a79d46e29k 47N82e56s60v90o88r62n38y 8810889816213

Pan mel 15 kg nadvahu "okolo pasu" pricemz jedl "rozumnou vyvazenou stravu" a to cele pri mesicni bezecke kilometrazi cca 200+ km? ;-D

+2/0
31.5.2014 15:08

V48l37a88d77a 90M50u43s60i72l 9180486158143

Američani už ná s vědou několikrát zklamali. Po prvé spočíétali špatně   železo ve špenátu a po druhé červené krvinky  v l ml krrve...!!!!!!

+1/0
31.5.2014 13:56

V83l66a81d71a 49M57u67s10i58l 9710666798133

Připomíná mi to anekdotu jakse 2 angličani sešli v nebi. Povídá jeden: Je mi zde dobže. Kdyby mně žena nekrmila  ovsenou kaší, mohli sy být dávno

0/0
31.5.2014 13:55

V72l28a53d14a 41M19u58s40i69l 9100626828483

My co kráčíme po vrcholch  vědy doporučujeme celozrný chléb, celozrné pečivo a tedle !!!!!!

0/0
31.5.2014 13:53

R18i46c84h56a39r43d 51M55i16k31u79l66e42n41k24a 1219887657314

Pokud se pánovi chce po požití 100g celozrného chleba zvracet a je mu 36 hodin velmi zle, měl se jít léčit, asi není v pořádku, mohl by i zemřít. To poznám i já, bez amerického medicinského diplomu.8-o

+3/0
31.5.2014 12:58

V97l87a77d24a 17M67u75s39i55l 9730236668283

Non iurare  in verba  magistri..

   U  nás  v Evropě výzkumy z tak docela neplatíkař Wintrobe udal hodnoty červrvinek 4,5 až 5 milionů..

    tak platí pro lidi   žijící v nadmořské výšce  tak 1 400

0/0
31.5.2014 12:06

R88i10c49h31a24r12d 41M33i37k56u65l96e72n47k98a 1769437297804

A teď to zkuste česky....

+1/0
31.5.2014 12:57

I43v40a84n 60Č40u31k77a 3872624131942

nekouřím, nepiju,sežeru na co přijdu, klobásy, tvaroh, zmrzlinu, čokoládu snídám celou, denně půlku chleba, kilo ovoce nebo zeleniny, bonbony 100gr co den, dva tři litry zelenýho čaje,  nadlábnu se i na noc. spím jak dítě. 183cm 85 kg 52 let. jak na to? nic nebrat moc vážně, na kole 10km do práce, 10 z práce denně i zimě do minus 10 (pak už to nebrzdí) no a běhat celej den po lešení. a abych nezapomněl, mít nějaký ty vnitřní genetický dispozice.

+3/0
30.5.2014 22:17

J81a91n 63D61o77b41r91o92v95o85l34n97ý 1690403212276

Co jste tim chtel rict?

0/0
31.5.2014 7:44

J44o30s76e61f 21N53o42v33á86k 6131481190988

že je zedník...

+6/0
31.5.2014 11:08

L46a24d78i29s41l73a72v 42H20r69ů66z84a 8501326930196

No jo, environmentalismus už ztrácí dech, tak nastupuje boj proti pšenici...

+2/0
30.5.2014 20:17
Foto

P42e25t30r 28S13l43e67z84á51k 2839371594404

Bez lepku několik měsícu v roce a -10kg dole a bez problému. To  proste tak je.

+4/−1
30.5.2014 15:46

V74l73a91d81a 92M59u71s54i78l 9370656478843

Panr Slezáku bezlepkový salá   stojí asi 35 Kč 10 dkg..

  Jestli máte ve strožo, jen do toho

0/0
31.5.2014 13:57

J33a59n 20P76a69v31e48l24k54a 3877281894941

To nemá logiku. V prvné ukázce autor zjistí, že má břicho z pšenice a ve třetí, že má na pšenici alergii.

+6/0
30.5.2014 15:45

P13e55t92r 77H57a45r23i12p45r94a73s12a57d 72H31a63j63i87č 8633790284197

Má to logiku. Přečtěte si příspěvky. To, že máte potíže ještě neznamená, že správně jíte. To první je o nějaké dispozici a to druhé o disciplíně a o způsobu života. Samozřejmě, že lidi s nadváhou budou mít asi potíže větší, jenomže touha na něco dobrého je silnější, dokud to není opravdu vážné. :-)

0/0
31.5.2014 23:05

M17a74r74t23i16n 20P25r29á85š73e91k 8965561260613

Tak, pšenice je dnes nízká protože se používají růstové regulátor, které zkracují délku stébel (zkracují délku mezi kolénky) ne protože je to geneticky dáno.

0/0
30.5.2014 11:45

J10a78r29k33a 81P86r63o45s73e22c57k26á 1605901989643

obecně po odstranění rohlíků, knedlíků a chleba z jídelníčku zdravý člověk zhubne, zejména ti v mladším věku nemají problém.

 Co se týká starších lidí 40+, tam ten metabolismus začne být líný, tělo unavené,...a je třeba přidat více pohybu. 

Podle mne základním kamenem je metabolismus, pak snědené kalorie a pak pohyb. Metabolismus a stáří člověka mluví kdo, jak rychle bude hubnout, případně naopak, kdo a jak rychle nabírat. A čím častěji se nějaké takové diety ( pro hubnutí drží), tím těžší je zhubnout. Někdo se nemusí hýbat vůbec a je štíhlý do konce života, přitom jí běžné věci, jiný se trápí a nic.Další verzí ( horší) je ukládání tuků v orgánech a na ně ,( tuky se ukládají nejen pod kůži), to se hubne nejhůř, ne-li u některých to nejde bez medikamentů vůbec.

0/0
30.5.2014 11:40

P19e75t92r 47H27a13r44i39p12r85a25s19a10d 20H59a26j15i11č 8623190434567

Mám několik poznámek, protože mám osobně nesnášenlivost na lepek. Projevuje se to tak, že mi to netráví, a mám některé výše popsané obtíže, ale ne v takové vysoké míře. Také je zajímavé, že tělo bylo schopné velmi dlouho i přes ony obtíže, lepek nějak zpracovávat, ale nebylo to moc příjemné a trvalo mi dost dlouho, než jsem přišel na to, čím to je. Takové nespecifické příznaky jako je bolení břicha, plynatost, průjem a "není mi dobře" na naše doktory neplatí. ;-D

Za prvé, lepek je bílkovina. není mi tedy jasné, proč si pan doktor měřil cukr, uhlohydráty jsou složené cukry a i když jejich typ může být v různých vzorcích chleba odlišný, tak to na metabolismus lepku bude mít (možná) malý vliv. Je to spíše o slinivce a jestli měl pan doktor 10mmol/l, tak má diabetes zaručeně.

Za druhé, na mýtus o tom, že zhubnete, zapomeňte pokud máte opravdu nějaké potíže. Naopak, tím, že vám začnou střeva fungovat jak mají, tak začnete přibírat, protože vám to začne trávit. Je to dobře, protože se do těla začnou dostávat i živiny, které lepek blokoval, ale váhu si hlídat stejně musíte.

Za třetí. Lidé, kteří mají opravdu vážný problém, tj. celiatici a alergici na lepek vypadají většinou, jako když mají ještě anorexii, jsou nezdravě štíhlí až podvyživení, z toho plyne, že přibývání na váze je naopak žádoucí.

Pro zdravého jedince, který chce zhubnout, je vypuštění obilovin dobrá cesta. V indické ajurvédě je tato dieta označovaná jako alpahárí nebo kája kalapa. Jí se jenom vařená zelenina s přídavkem určitého konkrétního koření a s malým množstvím oleje, nebo másla, a ovoce. V tomto případě dochází přirozeně i k omezení uhlohydrátů. Brambory jsou povolené jen v omezené míře, stejně jako banány právě kvůli vysokému obsahu uhlohydrátů. :-)

+6/0
30.5.2014 10:50

I46v31a 53K39a10r10l58o93v64s38k85á 5195817309623

Není pravda, že celiaci musí být zákonitě hubení, to je již dávno vyvrácený mýtus. V mém případě k extrémnímu hubnutí došlo až ve chvíli, kdy jsem v sobě neudržela absolutně žádné jídlo, a váha šla rapidně dolů během necelých dvou měsíců, poté jsem skončila na kapačkách, aby tělo přijímalo alespoň nějaké živiny. Ovšem před tímto obdobím jsem několik let měla mírnou nadváhu, přesto, že jsem měla permanentní průjmy a i aktivní pohyb ;) Po zavedení diety se mi váha stabilizovala a zůstala jsem normálně štíhlá. Znám dost celiaků, kteří na tom byli podobně a rozhodně nezdravě štíhlí nebyli. Na celiakii se přišlo u většiny z nich až na základě diagnostiky kvůli jiným přidruženým nemocem.

+1/0
31.5.2014 16:08

P77e43t96r 43H89a30r94i71p54r44a62s61a40d 20H58a37j89i30č 8623390704937

Ano, u celiakie je typické, že se nějakou (i poměrně dlouhou dobu) nic neděje a pak najednou to střeva už nezvládají a pak je to hodně zlé. Díky za doplnění, i pan doktor píše, že měl nadváhu, přestože má alergii. Já jsem se osobně opravdu setkal vždy se samými hodně hubenými. Proto se také nepočítám mezi výrazně rizikovou skupinu, protože s nadváhou mám také problém. :-)

0/0
31.5.2014 22:56

M87a12r43t79i18n 31V86o32k90o38u39n 9628373663646

u nas se da psenice docela snadno nahradit daleko lepsi spaldou (puvodni stara odruda psenice, ktera ma podstatne mene lepku), zitem nebo pripadne dalsimy druhy obili.pecu si vlastni chelba, pul napul spalda a zitna mouka, vetsinou celozrna BIO a chutove to je uplne jinde nez klasicky chleba. take to vydrzi tyden

0/0
30.5.2014 10:48

H74a53n35u50š 59H98o93r47á48k 9271824156103

Prave naopak, spalda obsahuje mnohem vic lepku nez normalni psenice.

+3/0
30.5.2014 15:23

J95a87n 28M90o91t83ů55r93e10k 7190222731839

A ze všech těchto teorií a pokusů vždy jen vypadne: jezte přiměřeně, pravidelně a co nejpestřeji! A zásadní pravidlo je, že se nic nemá přehánět.  Takže jíst cokoliv v nadměrném množství je špatně.

+3/0
30.5.2014 10:38

J31a53n 34M32o77t82ů91r71e25k 7750372871209

Nějak nevím, ale mám dojem, že se míchá dohromady lepek a pšenice, což není to samé.... a je tedy otázka, zda je to o tom lepku a nebo o té pšenici.

Ano, tyto teorie už jsem slyšel mnohokrát, ale vždy nějak mám pocit, že je to práve o tom, že spousta lidí více či méně nesnáší lepek, jen o tom neví.

+4/0
30.5.2014 10:34

L93a93d64i94s62l34a25v 85S36l12a19n48i70n 9522213709735

Něco podobného nedávno vyšlo na streamu. Tak mi z toho vyplynulo, že bych měl žrát jen kořínky. A to jen do doby než dojde nějaký chytrák a začne tvrdit "jezte písek", kytičkám neubližujte! :-) jo a podle všeho mám překyselený organismus ;-D

+3/0
30.5.2014 5:03

P43e22t76r 75H77a50r23i26p49r98a23s37a79d 21H90a12j80i88č 8613390154567

Trochu přeháníte. Ale je pravda, že vegatariání mamají Ph moči zásadité, zatímco masojedi kyselé. Kupte si papírky a zkuste si to. Ještě normální je to mezi Ph 5-8, aspoň podle návodu.

0/0
31.5.2014 23:00

J86a57n97a 93V50y24s82k16o39č80i11l50o42v24á 8217448269534

Nejím obiloviny 3 roky. Diagnóza - celiakie. Že bych zhubla, jak se nám snaží namluvit americký doktor? Ani náhodou. 3kg nahoře a bojuju dál. Bezlepková dieta vám s hubnutím nepomůže...naopak.:-/

+5/−1
29.5.2014 17:54

M51a77r22k35é12t57a 55V89š27e46l88i63c58h40o68v85á 9352290761826

Asi dost záleží na tom, co jíte místo tý pšenice ;)

+11/−1
29.5.2014 19:35

T98o97m42á42š 68M42o36r38a78v76č89í46k 3717186873365

Sry za mínus, to mělo být plus. Bezlepková se nerovná automaticky nízkokalorická.

+6/0
29.5.2014 19:49

H43a61n54u50š 47H59o96r46á26k 9751314706813

Celiakie, nejakou dobu nelecena -> poskozeny strevo. Poskozeny strevo = spatny vstrebavani zivin. Potrebny mnozstvi potravy je u dietu nedrziciho celiaka vetsi nez u normalniho cloveka a zvykne si na to. Po zavedeni diety se strevo oklepe, ziviny se vstrebavaj a pokud clovek ji jako pred tim, jde vahou nahoru.

+5/0
29.5.2014 22:25

T55o87m91á66š 43T53a52t45í78č65e69k 5310272210498

Nojo, kukuřice není dietka. Proso má těch zléch kalorií podstatně míň. (Problém prosa je taková hodně neutrální chuť, ale africký recepty to vyřeší. Kuskus s jáhlovou krupicí jako obilninou je nejlepší, protože když se to proso uvaří v páře z toho "guláše", chutná neodolatelně. :-))

0/0
29.5.2014 23:36

M55i52l91o50š 51S41t52r73a73d36i44o49t 3101942261924

Pečivo jsem přestal jíst před deseti lety, tenkrát jsem shodil asi 10 kilo za tři měsíce.

+1/0
30.5.2014 16:21

K20a64t56e32ř87i96n78a 37V63a44š90á63k94o84v28á 5301482569895

Vysazeni lepku je vyborne, mam ozkouseno, a ani to nevyjde draze. Nejde totiz o to kupovat drahe bezlepkove varianty standartniho stylu, ale spis o to, zmenit celkove pristup, jidelnicek..

Me bylo doporuceno nejist kynute kvuli kandidoze, ze zacatku se to zdalo tezke, pak jsem to postupne nahrazovala temi chroupacimi chlebicky (nic moc, ale da se..) - v tech je bohuzel zase  spousta kukurice..

Pak jsem spis varila (ryze,bulgur,pohanka,cela psenice, atp..)

Ted se zajimam o raw, chleba ani pecivo uz nekupuju a kupodivu mi vubec nechybi...semo tamo si neco dam, nejsem nijak extra striktni, ale rozhodne ne kazdy den, spis vyjimece - a kupodivu, nechybi mi to.. ani trochu.

Jinak jeden z puvodnich druhu psenice je jednozrnka anebo kamut - pry je daleko lepe snaseji i lidi s lepkovou alergii.

Vpodstate se vyhybam vsem temhle vsudypritomnym geneticky modifikovanym plodinam - kukurice, psenice, soja...

+7/−6
29.5.2014 14:26

T73o82m80a28s 49C13e24n28e40k 6977144520493

Jinými slovy, nejde ani tak o chleba samotný, jako o to co na něj namažete...to je myslím podstata tohoto zázraku.

+2/−2
29.5.2014 14:31

O62l71d58ř65i69c87h 61B57í72l63ý 7858175504876

mně by spíš chybělo to co na něj mažu....chleba s máslem a pažitkou je prostě luxus, totéž s medem ( pravým, ne to břečkou z obchodu ) nebo jen třeba lučina s kedlubnou, rajčetem, a podobně.

+5/0
29.5.2014 14:44

J77a87n 17K23o10s 6538153513197

..lucinu s jablkem.

0/0
30.5.2014 17:34

K39a45t16e29ř73i78n48a 39V59a91š50á11k33o36v61á 5591592949415

ja nejim ten chleba, takze jde o chleba :-)

+4/0
29.5.2014 15:06

D10a29n94i21e97l24a 46U39r32b83a13n98o44v20á 2614290305626

nějak jsem v článku nenašla co je to to "pšeničné břicho" o kterém se píše v nadpisu...

+10/0
29.5.2014 14:17

T68o86m78a34s 34C35e24n10e86k 6547614540633

Mě spíš vadilo, že většina pečiva byla vyrobena z kukuřičné mouky. To jsem hrubě nedával.

0/0
29.5.2014 14:01

O50l57d72ř51i89c43h 34B18í14l37ý 7498255544566

Reakce lidí jsou i pochopitelné ( možná si tím omlouvám i svůj přístup ) a vymanit se z té nekonečné spirály je hodně obtížné.

Začíná to už v dětství, kde slyšíte, že se musí vše dojídat a na nějaké pocity dětí se moc nedbá, prostě to sněz, ve škole " diktát " pokračuje a kdo vybočuje je ten problémový. Než začnete používat hlavu je tady puberta a poslední co by Vás zajímalo jsou informace např. o potravě pokud to není někdy projev vzdoru.

Tudíž máte pryč cca 20 let a parádní návyk na klasickou konzumní stravu kterou jí drtivá většina populace a životní styl k tomu přímo vyzývá.

Pokud chcete vyskočit z jedoucího rychlíku, většinou to způsobí nějakej náhlej impuls a pak tu šance je, ale zase mnoho překážek ať už od známých a rodiny ( podívej se, všichni to jedli nebo jedí a jsme v pořádku ) přes dostupnost alternativy u potravin ( to se výrazně zlepšuje samozřejmě po svůj přístup ( nastudovat rozmanité vyvážení stravy není zas jen tak, když o tom víte houby )

Nijak nebrojím za vyřazení pšenice z jídelníčku, nebo např. masa ( obojí mu chutná, ale to kdysi chutnal i slazenej čaj, než jsem si zapomněl na 3 týdny trekování v horách cukr ) nicméně tak nějak cítím, že to není ta cesta kterou úplně chci jít a trochu experimentuju. Zatím mám zkušenost s vysazením drtivé většiny masa  občasnou konzumací ryb a nebyl to do životního stylu žádnej zásah. Vysazení lepku mi přijde ještě jako zajímavější alternativa, ale tady to bude chtít mnohem více nasazení směrem k přemýšlení o jídelníčku.

Závěrem bych dodal, že moje pohnutky nejsou váhové ( běh, triatlony, biky spolehlivě spálí vše ) ale čistě pragmatické vzhledem k fungování a přínosu lepší stravy na výkonnost a především kvalitu života.

+9/−1
29.5.2014 13:51

H92e16l89e70n16a 41Č95í90ž17k62o75v94á 9691951972378

To je dost výstižné, co píšete. Já jsem zjistila (ale to je jen moje osobní zkušenost, nemusí platit pro každého), že je dobré vzpomenout si, co člověku chutnalo a nechutnalo, když byl hodně malý. Každý jsme jiný a každému patrně prospívá trochu jiný jídelníček.

Já si třeba moc dobře vzpomínám, že jsem stále vyžadovala maso plus zeleninu a ovoce; přílohy (knedlíky, brambory) mě nebavily (rýže ano), ale jíst jsem je musela. Sladké jsem nesnášela, hlavně nic z kynutého těsta. Z mléčných věcí mi chutnalo jen kyselé, hlavně obyčejné žervé a čerstvý tvaroh.

A vidím to na sobě i dnes; prakticky bych mohla žít jen na hovězím (vepřové mě nudí a unavuje, kuře sním, ale nebaví mě, kachna mi chutná, ale ne moc často), na rybách a na zelenině a ovoci. Odjakživa jsem ten typ, co může sníst dvacetidekový biftek nebo roštěnku a jako přílohu blanšírovanou, vařenou nebo dušenou zeleninu. A kdykoli na to cíleně myslím a na pár dní podle toho upravím jídelníček, je mi hned líp. Ale někomu může vyhovovat úplně něco jiného -- jak říkám, každý jsme jiný, zřejmě nelze paušalizovat.

+3/0
29.5.2014 14:16

K90a76t76e30ř61i50n70a 68V71a84š95á54k63o59v38á 5191792789315

se mi  nestava, ze by me maso nudilo nebo bavilo ;-D

Ale jinak souhlas, taky jsem si (po uprave jidelnicku) vzpomnela, ze jako mala jsem nesnasela maso v omackach, atp, ale jist jsem to  musela..

Dneska uz se da vybrat spousta variant, nastesti

0/0
29.5.2014 14:35

V92ě95r82a 55B23e66n59o49v20á 9759940733

Strava je také o penězích, kolik si může důchodce dopřát 20 dkg bifteků, kolik stojí zelenina, ovoce, sýry a mléčné výrobky?

+1/0
29.5.2014 19:23

H37e19l76e45n72a 47Č33í93ž51k45o31v98á 9311451512378

Do velké míry máte bohužel pravdu, hovězí je skutečně drahé. Ale např. taková mrkev nebo celer a čerstvé zelí jsou docela levné, ale fakt je, že jejich sytivost není bůhvíjaká.

+1/0
29.5.2014 22:33
Foto

M57i34r65o25s89l74a14v 40S18t31e63i63n12e10r 6608924753205

Jako "bohatý" důchodce bych si ten čtvrtkilový biftek mohl dovolit, ale jak dlouho?

Ale dělá se mi mdlo, když takovou kupu masa vidím. Pro srovnání: dnes jsem si koupil 250 g kuřecích prsních řízků. Vzal jsem z toho balíčku asi třetinu (2 plátky) nakrájel na nudličky jako to dělají Číňané, na másle 5 minut osmažil, přidal na malé kousky pokrázenou zeleninu- malé mrkvičky, kapii, lahůdkovou cibulku, zelený mražený hrášek a mražené fazolkové lusky, den předtím namočené čínské houby MuErr, a všechno ještě 15 minut mírně podusil. Pak jsem přidal čajovou lžičku rýžového škrobu rozmíchaného v půl skleničce studené vody, osolil, přidal trochu glutamátu , půl lžičky sambálu ulek , promíchal a nechal 3 minuty dojít.

Mezitím se podusila moje rýže, mám basmati opravdu z Pákistánu a mám oběd na dva dny.

Těch 250g kuřecích řízků mi stačí na celý týden. Nejlepší bylo, že si i můj kocour opravdu s chutí kousek toho kuřete snědl, jinak je vybíravý.

V pokročilém věku je důležitý výběr toho mála, co ještě sníme. Kvalitní olivový olej, máslo, zelenina a ovoce z místních zdrojů, nikoliv z průmyslové výroby. Vejce z naší obce, nebo té sousední, co ty slepice vidím na dvorku hrabat. Dvakrát za rok nás výslužka ze zabíjačky nezabije, jinak ale opravdu dávám pozor, odkud ty potraviny jsou. V ČR je opravdu problém s chlebem. Nikde už není ten tradiční, jak se pekl ještě za války. A rohlíky jsou náš konec, něco tak nekvalitního je opravdu zločinem na obyvatelstvu. Mražené polotovary rozpečené v obci také nejsou lepší. Kvas, přesněji kvasinky, jsou hlavní hodnotou pečiva- jsou dnes nahrazovány chemií.

+4/0
30.5.2014 19:29

M67i44l85o23š 64S70t55r84a78d57i74o83t 3331762241314

To je pravda, pečivo nejím 10 let a je třeba to něčím nahradit (jíst se musí).  Rozhodně mé měsíční náklady na stravu výrazně vzrostly.

0/0
30.5.2014 16:24

K90a84t19e79ř83i61n15a 46V37a51š82á68k90o50v84á 5381322209765

zelenina stoji min, a v mnohe je daleko vic vapniku a lepe vyuzitelneho, nez v mlece a jeho vyrobcich.

Jde jen o to naucit se to delat "jinak" - napr. oriskova a seminkova mlika jsou vyborna, makove mliko je daleko lepsim zdrojem vapniku nez kravske...a navic vyjde levneji :-)

To je jen jeden z mnoha prikladu, je pravda, ze je to narocne na zmenu premysleni, a na aktivni hledani toho, co me konkretne vyhovuje, spousta lidi ma vtluceno do hlavy spoustu nepravd a polopravd...

nejlepsi je se trochu procistit a naucit se  naslouchat svemu telu, at uz se pak clovek rozhodne jist jakkoliv, maso, vege, atp.

0/0
31.5.2014 0:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.