Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

UKÁZKA: Máte pšeničné břicho? Žijte bez lepku, píše lékař v knize

Na český trh dorazila kniha amerického lékaře Williama Davise Život bez pšenice. Ve Spojených státech vzbudila velký rozruch. Autor v ní tvrdí, že vynecháním pšenice z jídelníčku lze nejen zhubnout dvacet kilogramů za pár měsíců, ale že pšenice je zároveň příčinou některých civilizačních chorob. Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá. Z knihy přinášíme ukázku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T28o54m35á60š 17D35o73l58e25ž61a43l 8293297220468

To mi připomělo moji prababičku, která když dostala od babičky maso(vajíčka apod.) z schlebem tak jen prohlásila. Chleba to není nic pro mě a chleba  dostal pes:-)

0/0
1.6.2014 10:45
Foto

J94a74n 65L70i13n24h64a48r17t 3921743231125

Čekal jsem, že to tvrzení v úvodu "Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá." bude v článku nějak rozvinuto, protože odbýt to jednou větou je hrubě nekorektní. No, mýlil jsem se. To by se asi té knihy tolik neprodalo, co? Že se, autore, za svoji prodejnost nestydíš.

+2/0
31.5.2014 21:28
Foto

J97a15n 88L17i59n43h15a97r18t 3591383691985

Ach, ten roztomilý boxík? Tak ten to fakt spasil. Rv

0/0
31.5.2014 21:30


R19a72d89e35k 38N36e37s63v11o86r18n33y 8420389526883

Pan mel 15 kg nadvahu "okolo pasu" pricemz jedl "rozumnou vyvazenou stravu" a to cele pri mesicni bezecke kilometrazi cca 200+ km? ;-D

+2/0
31.5.2014 15:08

V63l57a92d69a 34M50u31s85i29l 9270316168573

Američani už ná s vědou několikrát zklamali. Po prvé spočíétali špatně   železo ve špenátu a po druhé červené krvinky  v l ml krrve...!!!!!!

+1/0
31.5.2014 13:56

V87l25a31d65a 14M15u15s20i47l 9930646498213

Připomíná mi to anekdotu jakse 2 angličani sešli v nebi. Povídá jeden: Je mi zde dobže. Kdyby mně žena nekrmila  ovsenou kaší, mohli sy být dávno

0/0
31.5.2014 13:55

V71l76a61d78a 95M41u28s88i84l 9270986268193

My co kráčíme po vrcholch  vědy doporučujeme celozrný chléb, celozrné pečivo a tedle !!!!!!

0/0
31.5.2014 13:53

R55i24c96h65a13r85d 16M76i80k68u86l26e84n50k37a 1669967527864

Pokud se pánovi chce po požití 100g celozrného chleba zvracet a je mu 36 hodin velmi zle, měl se jít léčit, asi není v pořádku, mohl by i zemřít. To poznám i já, bez amerického medicinského diplomu.8-o

+3/0
31.5.2014 12:58

V64l24a13d36a 30M79u16s58i39l 9940196288893

Non iurare  in verba  magistri..

   U  nás  v Evropě výzkumy z tak docela neplatíkař Wintrobe udal hodnoty červrvinek 4,5 až 5 milionů..

    tak platí pro lidi   žijící v nadmořské výšce  tak 1 400

0/0
31.5.2014 12:06

R47i24c29h86a20r30d 84M19i34k24u16l72e75n71k28a 1609587127674

A teď to zkuste česky....

+1/0
31.5.2014 12:57

I41v58a87n 52Č57u70k19a 3102874811782

nekouřím, nepiju,sežeru na co přijdu, klobásy, tvaroh, zmrzlinu, čokoládu snídám celou, denně půlku chleba, kilo ovoce nebo zeleniny, bonbony 100gr co den, dva tři litry zelenýho čaje,  nadlábnu se i na noc. spím jak dítě. 183cm 85 kg 52 let. jak na to? nic nebrat moc vážně, na kole 10km do práce, 10 z práce denně i zimě do minus 10 (pak už to nebrzdí) no a běhat celej den po lešení. a abych nezapomněl, mít nějaký ty vnitřní genetický dispozice.

+3/0
30.5.2014 22:17

J55a11n 62D37o86b89r41o19v76o59l38n67ý 1760143822516

Co jste tim chtel rict?

0/0
31.5.2014 7:44

J21o54s91e51f 65N28o46v98á38k 6871211600558

že je zedník...

+6/0
31.5.2014 11:08

L61a42d41i60s63l14a16v 83H93r91ů72z58a 8941736800516

No jo, environmentalismus už ztrácí dech, tak nastupuje boj proti pšenici...

+2/0
30.5.2014 20:17
Foto

P26e78t74r 97S42l51e32z83á98k 2379431564704

Bez lepku několik měsícu v roce a -10kg dole a bez problému. To  proste tak je.

+4/−1
30.5.2014 15:46

V85l30a70d94a 19M47u70s26i16l 9310526498193

Panr Slezáku bezlepkový salá   stojí asi 35 Kč 10 dkg..

  Jestli máte ve strožo, jen do toho

0/0
31.5.2014 13:57

J60a90n 86P45a80v34e53l36k78a 3927461794141

To nemá logiku. V prvné ukázce autor zjistí, že má břicho z pšenice a ve třetí, že má na pšenici alergii.

+6/0
30.5.2014 15:45

P44e62t66r 61H30a61j83i10č 1930649388128

Má to logiku. Přečtěte si příspěvky. To, že máte potíže ještě neznamená, že správně jíte. To první je o nějaké dispozici a to druhé o disciplíně a o způsobu života. Samozřejmě, že lidi s nadváhou budou mít asi potíže větší, jenomže touha na něco dobrého je silnější, dokud to není opravdu vážné. :-)

0/0
31.5.2014 23:05

M87a97r75t68i58n 29P33r23á93š39e35k 8145261810683

Tak, pšenice je dnes nízká protože se používají růstové regulátor, které zkracují délku stébel (zkracují délku mezi kolénky) ne protože je to geneticky dáno.

0/0
30.5.2014 11:45

J46a49r47k20a 43P79r85o68s58e46c18k83á 1335711749833

obecně po odstranění rohlíků, knedlíků a chleba z jídelníčku zdravý člověk zhubne, zejména ti v mladším věku nemají problém.

 Co se týká starších lidí 40+, tam ten metabolismus začne být líný, tělo unavené,...a je třeba přidat více pohybu. 

Podle mne základním kamenem je metabolismus, pak snědené kalorie a pak pohyb. Metabolismus a stáří člověka mluví kdo, jak rychle bude hubnout, případně naopak, kdo a jak rychle nabírat. A čím častěji se nějaké takové diety ( pro hubnutí drží), tím těžší je zhubnout. Někdo se nemusí hýbat vůbec a je štíhlý do konce života, přitom jí běžné věci, jiný se trápí a nic.Další verzí ( horší) je ukládání tuků v orgánech a na ně ,( tuky se ukládají nejen pod kůži), to se hubne nejhůř, ne-li u některých to nejde bez medikamentů vůbec.

0/0
30.5.2014 11:40

P94e58t88r 67H16a61j83i90č 1180309168928

Mám několik poznámek, protože mám osobně nesnášenlivost na lepek. Projevuje se to tak, že mi to netráví, a mám některé výše popsané obtíže, ale ne v takové vysoké míře. Také je zajímavé, že tělo bylo schopné velmi dlouho i přes ony obtíže, lepek nějak zpracovávat, ale nebylo to moc příjemné a trvalo mi dost dlouho, než jsem přišel na to, čím to je. Takové nespecifické příznaky jako je bolení břicha, plynatost, průjem a "není mi dobře" na naše doktory neplatí. ;-D

Za prvé, lepek je bílkovina. není mi tedy jasné, proč si pan doktor měřil cukr, uhlohydráty jsou složené cukry a i když jejich typ může být v různých vzorcích chleba odlišný, tak to na metabolismus lepku bude mít (možná) malý vliv. Je to spíše o slinivce a jestli měl pan doktor 10mmol/l, tak má diabetes zaručeně.

Za druhé, na mýtus o tom, že zhubnete, zapomeňte pokud máte opravdu nějaké potíže. Naopak, tím, že vám začnou střeva fungovat jak mají, tak začnete přibírat, protože vám to začne trávit. Je to dobře, protože se do těla začnou dostávat i živiny, které lepek blokoval, ale váhu si hlídat stejně musíte.

Za třetí. Lidé, kteří mají opravdu vážný problém, tj. celiatici a alergici na lepek vypadají většinou, jako když mají ještě anorexii, jsou nezdravě štíhlí až podvyživení, z toho plyne, že přibývání na váze je naopak žádoucí.

Pro zdravého jedince, který chce zhubnout, je vypuštění obilovin dobrá cesta. V indické ajurvédě je tato dieta označovaná jako alpahárí nebo kája kalapa. Jí se jenom vařená zelenina s přídavkem určitého konkrétního koření a s malým množstvím oleje, nebo másla, a ovoce. V tomto případě dochází přirozeně i k omezení uhlohydrátů. Brambory jsou povolené jen v omezené míře, stejně jako banány právě kvůli vysokému obsahu uhlohydrátů. :-)

+6/0
30.5.2014 10:50

I93v91a 23K72a65r18l78o22v93s50k51á 5385287209193

Není pravda, že celiaci musí být zákonitě hubení, to je již dávno vyvrácený mýtus. V mém případě k extrémnímu hubnutí došlo až ve chvíli, kdy jsem v sobě neudržela absolutně žádné jídlo, a váha šla rapidně dolů během necelých dvou měsíců, poté jsem skončila na kapačkách, aby tělo přijímalo alespoň nějaké živiny. Ovšem před tímto obdobím jsem několik let měla mírnou nadváhu, přesto, že jsem měla permanentní průjmy a i aktivní pohyb ;) Po zavedení diety se mi váha stabilizovala a zůstala jsem normálně štíhlá. Znám dost celiaků, kteří na tom byli podobně a rozhodně nezdravě štíhlí nebyli. Na celiakii se přišlo u většiny z nich až na základě diagnostiky kvůli jiným přidruženým nemocem.

+1/0
31.5.2014 16:08

P89e42t17r 69H76a66j18i97č 1450729718708

Ano, u celiakie je typické, že se nějakou (i poměrně dlouhou dobu) nic neděje a pak najednou to střeva už nezvládají a pak je to hodně zlé. Díky za doplnění, i pan doktor píše, že měl nadváhu, přestože má alergii. Já jsem se osobně opravdu setkal vždy se samými hodně hubenými. Proto se také nepočítám mezi výrazně rizikovou skupinu, protože s nadváhou mám také problém. :-)

0/0
31.5.2014 22:56

M51a90r58t51i36n 27V11o76k49o26u12n 9898383793606

u nas se da psenice docela snadno nahradit daleko lepsi spaldou (puvodni stara odruda psenice, ktera ma podstatne mene lepku), zitem nebo pripadne dalsimy druhy obili.pecu si vlastni chelba, pul napul spalda a zitna mouka, vetsinou celozrna BIO a chutove to je uplne jinde nez klasicky chleba. take to vydrzi tyden

0/0
30.5.2014 10:48

H21a38n49u20š 55H22o21r42á62k 9891194966123

Prave naopak, spalda obsahuje mnohem vic lepku nez normalni psenice.

+3/0
30.5.2014 15:23

J61a84n 52M95o97t98ů79r75e30k 7770792861369

A ze všech těchto teorií a pokusů vždy jen vypadne: jezte přiměřeně, pravidelně a co nejpestřeji! A zásadní pravidlo je, že se nic nemá přehánět.  Takže jíst cokoliv v nadměrném množství je špatně.

+3/0
30.5.2014 10:38

J25a15n 92M37o50t15ů17r16e92k 7210592221509

Nějak nevím, ale mám dojem, že se míchá dohromady lepek a pšenice, což není to samé.... a je tedy otázka, zda je to o tom lepku a nebo o té pšenici.

Ano, tyto teorie už jsem slyšel mnohokrát, ale vždy nějak mám pocit, že je to práve o tom, že spousta lidí více či méně nesnáší lepek, jen o tom neví.

+4/0
30.5.2014 10:34

L48a95d24i16s68l24a58v 16S14l87a76n93i18n 9242403509395

Něco podobného nedávno vyšlo na streamu. Tak mi z toho vyplynulo, že bych měl žrát jen kořínky. A to jen do doby než dojde nějaký chytrák a začne tvrdit "jezte písek", kytičkám neubližujte! :-) jo a podle všeho mám překyselený organismus ;-D

+3/0
30.5.2014 5:03

P78e90t42r 61H74a62j56i40č 1480469788588

Trochu přeháníte. Ale je pravda, že vegatariání mamají Ph moči zásadité, zatímco masojedi kyselé. Kupte si papírky a zkuste si to. Ještě normální je to mezi Ph 5-8, aspoň podle návodu.

0/0
31.5.2014 23:00

J68a57n93a 71V69y37s66k30o73č84i23l70o48v18á 8457788779434

Nejím obiloviny 3 roky. Diagnóza - celiakie. Že bych zhubla, jak se nám snaží namluvit americký doktor? Ani náhodou. 3kg nahoře a bojuju dál. Bezlepková dieta vám s hubnutím nepomůže...naopak.:-/

+5/−1
29.5.2014 17:54

M11a29r39k97é13t44a 81V10š18e26l32i73c17h48o95v59á 9732480401246

Asi dost záleží na tom, co jíte místo tý pšenice ;)

+11/−1
29.5.2014 19:35

T58o55m81á55š 67M19o62r74a41v11č76í43k 3697986373435

Sry za mínus, to mělo být plus. Bezlepková se nerovná automaticky nízkokalorická.

+6/0
29.5.2014 19:49

H89a23n91u51š 39H38o63r84á90k 9841154536263

Celiakie, nejakou dobu nelecena -> poskozeny strevo. Poskozeny strevo = spatny vstrebavani zivin. Potrebny mnozstvi potravy je u dietu nedrziciho celiaka vetsi nez u normalniho cloveka a zvykne si na to. Po zavedeni diety se strevo oklepe, ziviny se vstrebavaj a pokud clovek ji jako pred tim, jde vahou nahoru.

+5/0
29.5.2014 22:25

T44o38m40á81š 83T36a79t98í82č53e88k 5980532500168

Nojo, kukuřice není dietka. Proso má těch zléch kalorií podstatně míň. (Problém prosa je taková hodně neutrální chuť, ale africký recepty to vyřeší. Kuskus s jáhlovou krupicí jako obilninou je nejlepší, protože když se to proso uvaří v páře z toho "guláše", chutná neodolatelně. :-))

0/0
29.5.2014 23:36

M68i97l75o46š 28S25t14r49a12d80i78o64t 3681632251784

Pečivo jsem přestal jíst před deseti lety, tenkrát jsem shodil asi 10 kilo za tři měsíce.

+1/0
30.5.2014 16:21

K33a21t55e20ř91i38n25a 82V91a15š49á18k39o65v71á 5401552199945

Vysazeni lepku je vyborne, mam ozkouseno, a ani to nevyjde draze. Nejde totiz o to kupovat drahe bezlepkove varianty standartniho stylu, ale spis o to, zmenit celkove pristup, jidelnicek..

Me bylo doporuceno nejist kynute kvuli kandidoze, ze zacatku se to zdalo tezke, pak jsem to postupne nahrazovala temi chroupacimi chlebicky (nic moc, ale da se..) - v tech je bohuzel zase  spousta kukurice..

Pak jsem spis varila (ryze,bulgur,pohanka,cela psenice, atp..)

Ted se zajimam o raw, chleba ani pecivo uz nekupuju a kupodivu mi vubec nechybi...semo tamo si neco dam, nejsem nijak extra striktni, ale rozhodne ne kazdy den, spis vyjimece - a kupodivu, nechybi mi to.. ani trochu.

Jinak jeden z puvodnich druhu psenice je jednozrnka anebo kamut - pry je daleko lepe snaseji i lidi s lepkovou alergii.

Vpodstate se vyhybam vsem temhle vsudypritomnym geneticky modifikovanym plodinam - kukurice, psenice, soja...

+7/−6
29.5.2014 14:26

T90o40m63a46s 56C45e61n92e62k 6677324400953

Jinými slovy, nejde ani tak o chleba samotný, jako o to co na něj namažete...to je myslím podstata tohoto zázraku.

+2/−2
29.5.2014 14:31

O37l44d86ř29i36c35h 86B88í65l19ý 7758385564386

mně by spíš chybělo to co na něj mažu....chleba s máslem a pažitkou je prostě luxus, totéž s medem ( pravým, ne to břečkou z obchodu ) nebo jen třeba lučina s kedlubnou, rajčetem, a podobně.

+5/0
29.5.2014 14:44

J96a53n 48K77o11s 6608283613737

..lucinu s jablkem.

0/0
30.5.2014 17:34

K77a35t56e52ř55i54n71a 43V40a44š53á43k71o60v49á 5381192219585

ja nejim ten chleba, takze jde o chleba :-)

+4/0
29.5.2014 15:06

D42a66n37i79e43l74a 85U35r45b75a11n91o80v87á 2664840685176

nějak jsem v článku nenašla co je to to "pšeničné břicho" o kterém se píše v nadpisu...

+10/0
29.5.2014 14:17

T72o23m20a39s 62C33e82n11e66k 6637234140343

Mě spíš vadilo, že většina pečiva byla vyrobena z kukuřičné mouky. To jsem hrubě nedával.

0/0
29.5.2014 14:01

O66l87d67ř22i44c68h 24B96í20l88ý 7278905104646

Reakce lidí jsou i pochopitelné ( možná si tím omlouvám i svůj přístup ) a vymanit se z té nekonečné spirály je hodně obtížné.

Začíná to už v dětství, kde slyšíte, že se musí vše dojídat a na nějaké pocity dětí se moc nedbá, prostě to sněz, ve škole " diktát " pokračuje a kdo vybočuje je ten problémový. Než začnete používat hlavu je tady puberta a poslední co by Vás zajímalo jsou informace např. o potravě pokud to není někdy projev vzdoru.

Tudíž máte pryč cca 20 let a parádní návyk na klasickou konzumní stravu kterou jí drtivá většina populace a životní styl k tomu přímo vyzývá.

Pokud chcete vyskočit z jedoucího rychlíku, většinou to způsobí nějakej náhlej impuls a pak tu šance je, ale zase mnoho překážek ať už od známých a rodiny ( podívej se, všichni to jedli nebo jedí a jsme v pořádku ) přes dostupnost alternativy u potravin ( to se výrazně zlepšuje samozřejmě po svůj přístup ( nastudovat rozmanité vyvážení stravy není zas jen tak, když o tom víte houby )

Nijak nebrojím za vyřazení pšenice z jídelníčku, nebo např. masa ( obojí mu chutná, ale to kdysi chutnal i slazenej čaj, než jsem si zapomněl na 3 týdny trekování v horách cukr ) nicméně tak nějak cítím, že to není ta cesta kterou úplně chci jít a trochu experimentuju. Zatím mám zkušenost s vysazením drtivé většiny masa  občasnou konzumací ryb a nebyl to do životního stylu žádnej zásah. Vysazení lepku mi přijde ještě jako zajímavější alternativa, ale tady to bude chtít mnohem více nasazení směrem k přemýšlení o jídelníčku.

Závěrem bych dodal, že moje pohnutky nejsou váhové ( běh, triatlony, biky spolehlivě spálí vše ) ale čistě pragmatické vzhledem k fungování a přínosu lepší stravy na výkonnost a především kvalitu života.

+9/−1
29.5.2014 13:51

H57e27l97e94n58a 56Č57í30ž54k72o72v58á 9631651322448

To je dost výstižné, co píšete. Já jsem zjistila (ale to je jen moje osobní zkušenost, nemusí platit pro každého), že je dobré vzpomenout si, co člověku chutnalo a nechutnalo, když byl hodně malý. Každý jsme jiný a každému patrně prospívá trochu jiný jídelníček.

Já si třeba moc dobře vzpomínám, že jsem stále vyžadovala maso plus zeleninu a ovoce; přílohy (knedlíky, brambory) mě nebavily (rýže ano), ale jíst jsem je musela. Sladké jsem nesnášela, hlavně nic z kynutého těsta. Z mléčných věcí mi chutnalo jen kyselé, hlavně obyčejné žervé a čerstvý tvaroh.

A vidím to na sobě i dnes; prakticky bych mohla žít jen na hovězím (vepřové mě nudí a unavuje, kuře sním, ale nebaví mě, kachna mi chutná, ale ne moc často), na rybách a na zelenině a ovoci. Odjakživa jsem ten typ, co může sníst dvacetidekový biftek nebo roštěnku a jako přílohu blanšírovanou, vařenou nebo dušenou zeleninu. A kdykoli na to cíleně myslím a na pár dní podle toho upravím jídelníček, je mi hned líp. Ale někomu může vyhovovat úplně něco jiného -- jak říkám, každý jsme jiný, zřejmě nelze paušalizovat.

+3/0
29.5.2014 14:16

K32a12t62e74ř44i38n67a 83V41a28š80á49k60o78v50á 5251652239935

se mi  nestava, ze by me maso nudilo nebo bavilo ;-D

Ale jinak souhlas, taky jsem si (po uprave jidelnicku) vzpomnela, ze jako mala jsem nesnasela maso v omackach, atp, ale jist jsem to  musela..

Dneska uz se da vybrat spousta variant, nastesti

0/0
29.5.2014 14:35

V83ě75r63a 57B55e16n68o91v19á 7647860475689

Strava je také o penězích, kolik si může důchodce dopřát 20 dkg bifteků, kolik stojí zelenina, ovoce, sýry a mléčné výrobky?

+1/0
29.5.2014 19:23

H34e46l39e62n34a 76Č30í35ž25k44o30v24á 9281881452228

Do velké míry máte bohužel pravdu, hovězí je skutečně drahé. Ale např. taková mrkev nebo celer a čerstvé zelí jsou docela levné, ale fakt je, že jejich sytivost není bůhvíjaká.

+1/0
29.5.2014 22:33
Foto

M54i91r19o12s86l80a29v 66S88t68e89i67n73e20r 1385355588873

Jako "bohatý" důchodce bych si ten čtvrtkilový biftek mohl dovolit, ale jak dlouho?

Ale dělá se mi mdlo, když takovou kupu masa vidím. Pro srovnání: dnes jsem si koupil 250 g kuřecích prsních řízků. Vzal jsem z toho balíčku asi třetinu (2 plátky) nakrájel na nudličky jako to dělají Číňané, na másle 5 minut osmažil, přidal na malé kousky pokrázenou zeleninu- malé mrkvičky, kapii, lahůdkovou cibulku, zelený mražený hrášek a mražené fazolkové lusky, den předtím namočené čínské houby MuErr, a všechno ještě 15 minut mírně podusil. Pak jsem přidal čajovou lžičku rýžového škrobu rozmíchaného v půl skleničce studené vody, osolil, přidal trochu glutamátu , půl lžičky sambálu ulek , promíchal a nechal 3 minuty dojít.

Mezitím se podusila moje rýže, mám basmati opravdu z Pákistánu a mám oběd na dva dny.

Těch 250g kuřecích řízků mi stačí na celý týden. Nejlepší bylo, že si i můj kocour opravdu s chutí kousek toho kuřete snědl, jinak je vybíravý.

V pokročilém věku je důležitý výběr toho mála, co ještě sníme. Kvalitní olivový olej, máslo, zelenina a ovoce z místních zdrojů, nikoliv z průmyslové výroby. Vejce z naší obce, nebo té sousední, co ty slepice vidím na dvorku hrabat. Dvakrát za rok nás výslužka ze zabíjačky nezabije, jinak ale opravdu dávám pozor, odkud ty potraviny jsou. V ČR je opravdu problém s chlebem. Nikde už není ten tradiční, jak se pekl ještě za války. A rohlíky jsou náš konec, něco tak nekvalitního je opravdu zločinem na obyvatelstvu. Mražené polotovary rozpečené v obci také nejsou lepší. Kvas, přesněji kvasinky, jsou hlavní hodnotou pečiva- jsou dnes nahrazovány chemií.

+4/0
30.5.2014 19:29

M40i95l91o12š 56S41t75r63a30d50i86o37t 3301892331704

To je pravda, pečivo nejím 10 let a je třeba to něčím nahradit (jíst se musí).  Rozhodně mé měsíční náklady na stravu výrazně vzrostly.

0/0
30.5.2014 16:24

K93a46t96e12ř55i78n53a 30V60a47š94á10k67o36v75á 5391552539785

zelenina stoji min, a v mnohe je daleko vic vapniku a lepe vyuzitelneho, nez v mlece a jeho vyrobcich.

Jde jen o to naucit se to delat "jinak" - napr. oriskova a seminkova mlika jsou vyborna, makove mliko je daleko lepsim zdrojem vapniku nez kravske...a navic vyjde levneji :-)

To je jen jeden z mnoha prikladu, je pravda, ze je to narocne na zmenu premysleni, a na aktivni hledani toho, co me konkretne vyhovuje, spousta lidi ma vtluceno do hlavy spoustu nepravd a polopravd...

nejlepsi je se trochu procistit a naucit se  naslouchat svemu telu, at uz se pak clovek rozhodne jist jakkoliv, maso, vege, atp.

0/0
31.5.2014 0:39





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.