Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

UKÁZKA: Máte pšeničné břicho? Žijte bez lepku, píše lékař v knize

Na český trh dorazila kniha amerického lékaře Williama Davise Život bez pšenice. Ve Spojených státech vzbudila velký rozruch. Autor v ní tvrdí, že vynecháním pšenice z jídelníčku lze nejen zhubnout dvacet kilogramů za pár měsíců, ale že pšenice je zároveň příčinou některých civilizačních chorob. Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá. Z knihy přinášíme ukázku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T40o87m95á50š 77D21o84l25e46ž55a65l 8213407730428

To mi připomělo moji prababičku, která když dostala od babičky maso(vajíčka apod.) z schlebem tak jen prohlásila. Chleba to není nic pro mě a chleba  dostal pes:-)

0/0
1.6.2014 10:45
Foto

J61a63n 95L98i68n98h56a36r94t 3701233871745

Čekal jsem, že to tvrzení v úvodu "Mnoho odborníků ovšem tato tvrzení odmítá." bude v článku nějak rozvinuto, protože odbýt to jednou větou je hrubě nekorektní. No, mýlil jsem se. To by se asi té knihy tolik neprodalo, co? Že se, autore, za svoji prodejnost nestydíš.

+2/0
31.5.2014 21:28
Foto

J97a23n 83L39i60n17h49a26r40t 3481713581145

Ach, ten roztomilý boxík? Tak ten to fakt spasil. Rv

0/0
31.5.2014 21:30

R48a42d35e30k 31N69e95s55v67o10r22n12y 8810209146923

Pan mel 15 kg nadvahu "okolo pasu" pricemz jedl "rozumnou vyvazenou stravu" a to cele pri mesicni bezecke kilometrazi cca 200+ km? ;-D

+2/0
31.5.2014 15:08

V35l36a89d46a 86M12u62s26i14l 9140896568123

Američani už ná s vědou několikrát zklamali. Po prvé spočíétali špatně   železo ve špenátu a po druhé červené krvinky  v l ml krrve...!!!!!!

+1/0
31.5.2014 13:56

V23l90a47d93a 29M66u30s16i73l 9100276418173

Připomíná mi to anekdotu jakse 2 angličani sešli v nebi. Povídá jeden: Je mi zde dobže. Kdyby mně žena nekrmila  ovsenou kaší, mohli sy být dávno

0/0
31.5.2014 13:55

V96l10a81d56a 49M13u56s90i13l 9570356718123

My co kráčíme po vrcholch  vědy doporučujeme celozrný chléb, celozrné pečivo a tedle !!!!!!

0/0
31.5.2014 13:53

R85i26c30h26a41r22d 93M41i75k62u27l81e25n88k97a 1289347197574

Pokud se pánovi chce po požití 100g celozrného chleba zvracet a je mu 36 hodin velmi zle, měl se jít léčit, asi není v pořádku, mohl by i zemřít. To poznám i já, bez amerického medicinského diplomu.8-o

+3/0
31.5.2014 12:58

V38l88a11d80a 68M63u10s42i64l 9970656658743

Non iurare  in verba  magistri..

   U  nás  v Evropě výzkumy z tak docela neplatíkař Wintrobe udal hodnoty červrvinek 4,5 až 5 milionů..

    tak platí pro lidi   žijící v nadmořské výšce  tak 1 400

0/0
31.5.2014 12:06

R91i43c50h10a88r42d 86M32i10k41u44l82e98n40k60a 1159387667924

A teď to zkuste česky....

+1/0
31.5.2014 12:57

I98v95a81n 10Č15u56k65a 3252974571942

nekouřím, nepiju,sežeru na co přijdu, klobásy, tvaroh, zmrzlinu, čokoládu snídám celou, denně půlku chleba, kilo ovoce nebo zeleniny, bonbony 100gr co den, dva tři litry zelenýho čaje,  nadlábnu se i na noc. spím jak dítě. 183cm 85 kg 52 let. jak na to? nic nebrat moc vážně, na kole 10km do práce, 10 z práce denně i zimě do minus 10 (pak už to nebrzdí) no a běhat celej den po lešení. a abych nezapomněl, mít nějaký ty vnitřní genetický dispozice.

+3/0
30.5.2014 22:17

J75a19n 86D35o48b74r88o18v85o46l85n57ý 1960533282806

Co jste tim chtel rict?

0/0
31.5.2014 7:44

J37o13s94e14f 96N14o65v69á91k 6911371920438

že je zedník...

+6/0
31.5.2014 11:08

L72a43d39i37s33l31a57v 56H60r65ů70z95a 8511306170506

No jo, environmentalismus už ztrácí dech, tak nastupuje boj proti pšenici...

+2/0
30.5.2014 20:17
Foto

P97e38t80r 34S28l62e30z93á59k 2899201484934

Bez lepku několik měsícu v roce a -10kg dole a bez problému. To  proste tak je.

+4/−1
30.5.2014 15:46

V43l20a81d55a 44M51u16s58i34l 9750946708293

Panr Slezáku bezlepkový salá   stojí asi 35 Kč 10 dkg..

  Jestli máte ve strožo, jen do toho

0/0
31.5.2014 13:57

J71a41n 98P61a76v96e24l71k63a 3207131734801

To nemá logiku. V prvné ukázce autor zjistí, že má břicho z pšenice a ve třetí, že má na pšenici alergii.

+6/0
30.5.2014 15:45

P52e49t79r 46H22a81r63i23p50r83a25s60a10d 23H57a26j32i42č 8193140564307

Má to logiku. Přečtěte si příspěvky. To, že máte potíže ještě neznamená, že správně jíte. To první je o nějaké dispozici a to druhé o disciplíně a o způsobu života. Samozřejmě, že lidi s nadváhou budou mít asi potíže větší, jenomže touha na něco dobrého je silnější, dokud to není opravdu vážné. :-)

0/0
31.5.2014 23:05

M30a42r81t91i94n 76P39r33á16š17e73k 8915121360223

Tak, pšenice je dnes nízká protože se používají růstové regulátor, které zkracují délku stébel (zkracují délku mezi kolénky) ne protože je to geneticky dáno.

0/0
30.5.2014 11:45

J21a92r41k57a 78P86r25o48s61e63c49k96á 1495311109983

obecně po odstranění rohlíků, knedlíků a chleba z jídelníčku zdravý člověk zhubne, zejména ti v mladším věku nemají problém.

 Co se týká starších lidí 40+, tam ten metabolismus začne být líný, tělo unavené,...a je třeba přidat více pohybu. 

Podle mne základním kamenem je metabolismus, pak snědené kalorie a pak pohyb. Metabolismus a stáří člověka mluví kdo, jak rychle bude hubnout, případně naopak, kdo a jak rychle nabírat. A čím častěji se nějaké takové diety ( pro hubnutí drží), tím těžší je zhubnout. Někdo se nemusí hýbat vůbec a je štíhlý do konce života, přitom jí běžné věci, jiný se trápí a nic.Další verzí ( horší) je ukládání tuků v orgánech a na ně ,( tuky se ukládají nejen pod kůži), to se hubne nejhůř, ne-li u některých to nejde bez medikamentů vůbec.

0/0
30.5.2014 11:40

P26e59t32r 17H96a53r27i15p33r89a43s75a50d 68H96a86j45i14č 8383100614347

Mám několik poznámek, protože mám osobně nesnášenlivost na lepek. Projevuje se to tak, že mi to netráví, a mám některé výše popsané obtíže, ale ne v takové vysoké míře. Také je zajímavé, že tělo bylo schopné velmi dlouho i přes ony obtíže, lepek nějak zpracovávat, ale nebylo to moc příjemné a trvalo mi dost dlouho, než jsem přišel na to, čím to je. Takové nespecifické příznaky jako je bolení břicha, plynatost, průjem a "není mi dobře" na naše doktory neplatí. ;-D

Za prvé, lepek je bílkovina. není mi tedy jasné, proč si pan doktor měřil cukr, uhlohydráty jsou složené cukry a i když jejich typ může být v různých vzorcích chleba odlišný, tak to na metabolismus lepku bude mít (možná) malý vliv. Je to spíše o slinivce a jestli měl pan doktor 10mmol/l, tak má diabetes zaručeně.

Za druhé, na mýtus o tom, že zhubnete, zapomeňte pokud máte opravdu nějaké potíže. Naopak, tím, že vám začnou střeva fungovat jak mají, tak začnete přibírat, protože vám to začne trávit. Je to dobře, protože se do těla začnou dostávat i živiny, které lepek blokoval, ale váhu si hlídat stejně musíte.

Za třetí. Lidé, kteří mají opravdu vážný problém, tj. celiatici a alergici na lepek vypadají většinou, jako když mají ještě anorexii, jsou nezdravě štíhlí až podvyživení, z toho plyne, že přibývání na váze je naopak žádoucí.

Pro zdravého jedince, který chce zhubnout, je vypuštění obilovin dobrá cesta. V indické ajurvédě je tato dieta označovaná jako alpahárí nebo kája kalapa. Jí se jenom vařená zelenina s přídavkem určitého konkrétního koření a s malým množstvím oleje, nebo másla, a ovoce. V tomto případě dochází přirozeně i k omezení uhlohydrátů. Brambory jsou povolené jen v omezené míře, stejně jako banány právě kvůli vysokému obsahu uhlohydrátů. :-)

+6/0
30.5.2014 10:50

I69v15a 81K79a28r52l96o37v18s32k17á 5895247699943

Není pravda, že celiaci musí být zákonitě hubení, to je již dávno vyvrácený mýtus. V mém případě k extrémnímu hubnutí došlo až ve chvíli, kdy jsem v sobě neudržela absolutně žádné jídlo, a váha šla rapidně dolů během necelých dvou měsíců, poté jsem skončila na kapačkách, aby tělo přijímalo alespoň nějaké živiny. Ovšem před tímto obdobím jsem několik let měla mírnou nadváhu, přesto, že jsem měla permanentní průjmy a i aktivní pohyb ;) Po zavedení diety se mi váha stabilizovala a zůstala jsem normálně štíhlá. Znám dost celiaků, kteří na tom byli podobně a rozhodně nezdravě štíhlí nebyli. Na celiakii se přišlo u většiny z nich až na základě diagnostiky kvůli jiným přidruženým nemocem.

+1/0
31.5.2014 16:08

P38e67t93r 87H17a67r45i20p73r78a63s76a13d 91H20a30j48i73č 8563530494367

Ano, u celiakie je typické, že se nějakou (i poměrně dlouhou dobu) nic neděje a pak najednou to střeva už nezvládají a pak je to hodně zlé. Díky za doplnění, i pan doktor píše, že měl nadváhu, přestože má alergii. Já jsem se osobně opravdu setkal vždy se samými hodně hubenými. Proto se také nepočítám mezi výrazně rizikovou skupinu, protože s nadváhou mám také problém. :-)

0/0
31.5.2014 22:56

M78a10r29t76i25n 66V35o85k36o98u12n 9578763203506

u nas se da psenice docela snadno nahradit daleko lepsi spaldou (puvodni stara odruda psenice, ktera ma podstatne mene lepku), zitem nebo pripadne dalsimy druhy obili.pecu si vlastni chelba, pul napul spalda a zitna mouka, vetsinou celozrna BIO a chutove to je uplne jinde nez klasicky chleba. take to vydrzi tyden

0/0
30.5.2014 10:48

H91a92n88u58š 40H12o26r51á49k 9141264866833

Prave naopak, spalda obsahuje mnohem vic lepku nez normalni psenice.

+3/0
30.5.2014 15:23

J43a43n 69M29o68t59ů67r74e21k 7910102201349

A ze všech těchto teorií a pokusů vždy jen vypadne: jezte přiměřeně, pravidelně a co nejpestřeji! A zásadní pravidlo je, že se nic nemá přehánět.  Takže jíst cokoliv v nadměrném množství je špatně.

+3/0
30.5.2014 10:38

J47a79n 60M28o35t81ů69r37e54k 7840972231469

Nějak nevím, ale mám dojem, že se míchá dohromady lepek a pšenice, což není to samé.... a je tedy otázka, zda je to o tom lepku a nebo o té pšenici.

Ano, tyto teorie už jsem slyšel mnohokrát, ale vždy nějak mám pocit, že je to práve o tom, že spousta lidí více či méně nesnáší lepek, jen o tom neví.

+4/0
30.5.2014 10:34

L19a37d60i24s59l38a82v 91S51l65a78n43i96n 9192453399105

Něco podobného nedávno vyšlo na streamu. Tak mi z toho vyplynulo, že bych měl žrát jen kořínky. A to jen do doby než dojde nějaký chytrák a začne tvrdit "jezte písek", kytičkám neubližujte! :-) jo a podle všeho mám překyselený organismus ;-D

+3/0
30.5.2014 5:03

P91e78t33r 92H31a64r32i23p32r56a58s39a57d 44H56a81j58i32č 8163600604627

Trochu přeháníte. Ale je pravda, že vegatariání mamají Ph moči zásadité, zatímco masojedi kyselé. Kupte si papírky a zkuste si to. Ještě normální je to mezi Ph 5-8, aspoň podle návodu.

0/0
31.5.2014 23:00

J27a27n81a 81V11y27s31k26o46č40i36l61o16v73á 8297258549144

Nejím obiloviny 3 roky. Diagnóza - celiakie. Že bych zhubla, jak se nám snaží namluvit americký doktor? Ani náhodou. 3kg nahoře a bojuju dál. Bezlepková dieta vám s hubnutím nepomůže...naopak.:-/

+5/−1
29.5.2014 17:54

M90a13r78k53é43t17a 18V95š84e74l13i83c77h46o74v60á 9502210301476

Asi dost záleží na tom, co jíte místo tý pšenice ;)

+11/−1
29.5.2014 19:35

T11o95m84á25š 31M76o51r70a36v66č13í27k 3677686573835

Sry za mínus, to mělo být plus. Bezlepková se nerovná automaticky nízkokalorická.

+6/0
29.5.2014 19:49

H73a83n74u72š 15H42o55r22á61k 9611894866543

Celiakie, nejakou dobu nelecena -> poskozeny strevo. Poskozeny strevo = spatny vstrebavani zivin. Potrebny mnozstvi potravy je u dietu nedrziciho celiaka vetsi nez u normalniho cloveka a zvykne si na to. Po zavedeni diety se strevo oklepe, ziviny se vstrebavaj a pokud clovek ji jako pred tim, jde vahou nahoru.

+5/0
29.5.2014 22:25

T32o18m93á17š 13T50a15t86í56č75e91k 5450802380808

Nojo, kukuřice není dietka. Proso má těch zléch kalorií podstatně míň. (Problém prosa je taková hodně neutrální chuť, ale africký recepty to vyřeší. Kuskus s jáhlovou krupicí jako obilninou je nejlepší, protože když se to proso uvaří v páře z toho "guláše", chutná neodolatelně. :-))

0/0
29.5.2014 23:36

M56i44l24o30š 62S10t76r75a47d25i14o54t 3831332631414

Pečivo jsem přestal jíst před deseti lety, tenkrát jsem shodil asi 10 kilo za tři měsíce.

+1/0
30.5.2014 16:21

K89a95t47e28ř71i95n24a 27V63a70š36á97k91o38v90á 5751602989775

Vysazeni lepku je vyborne, mam ozkouseno, a ani to nevyjde draze. Nejde totiz o to kupovat drahe bezlepkove varianty standartniho stylu, ale spis o to, zmenit celkove pristup, jidelnicek..

Me bylo doporuceno nejist kynute kvuli kandidoze, ze zacatku se to zdalo tezke, pak jsem to postupne nahrazovala temi chroupacimi chlebicky (nic moc, ale da se..) - v tech je bohuzel zase  spousta kukurice..

Pak jsem spis varila (ryze,bulgur,pohanka,cela psenice, atp..)

Ted se zajimam o raw, chleba ani pecivo uz nekupuju a kupodivu mi vubec nechybi...semo tamo si neco dam, nejsem nijak extra striktni, ale rozhodne ne kazdy den, spis vyjimece - a kupodivu, nechybi mi to.. ani trochu.

Jinak jeden z puvodnich druhu psenice je jednozrnka anebo kamut - pry je daleko lepe snaseji i lidi s lepkovou alergii.

Vpodstate se vyhybam vsem temhle vsudypritomnym geneticky modifikovanym plodinam - kukurice, psenice, soja...

+7/−6
29.5.2014 14:26

T47o41m36a85s 77C56e69n78e12k 6587664810333

Jinými slovy, nejde ani tak o chleba samotný, jako o to co na něj namažete...to je myslím podstata tohoto zázraku.

+2/−2
29.5.2014 14:31

O25l85d94ř97i62c65h 84B42í27l60ý 7598355124846

mně by spíš chybělo to co na něj mažu....chleba s máslem a pažitkou je prostě luxus, totéž s medem ( pravým, ne to břečkou z obchodu ) nebo jen třeba lučina s kedlubnou, rajčetem, a podobně.

+5/0
29.5.2014 14:44

J46a56n 48K53o54s 6158843313157

..lucinu s jablkem.

0/0
30.5.2014 17:34

K13a27t90e57ř92i92n64a 59V80a47š21á21k95o40v38á 5191752659605

ja nejim ten chleba, takze jde o chleba :-)

+4/0
29.5.2014 15:06

D85a81n10i83e92l19a 23U39r58b13a60n95o11v19á 2814760175146

nějak jsem v článku nenašla co je to to "pšeničné břicho" o kterém se píše v nadpisu...

+10/0
29.5.2014 14:17

T72o90m77a66s 79C22e24n89e87k 6157274390763

Mě spíš vadilo, že většina pečiva byla vyrobena z kukuřičné mouky. To jsem hrubě nedával.

0/0
29.5.2014 14:01

O87l54d98ř49i14c29h 33B80í44l62ý 7448605974836

Reakce lidí jsou i pochopitelné ( možná si tím omlouvám i svůj přístup ) a vymanit se z té nekonečné spirály je hodně obtížné.

Začíná to už v dětství, kde slyšíte, že se musí vše dojídat a na nějaké pocity dětí se moc nedbá, prostě to sněz, ve škole " diktát " pokračuje a kdo vybočuje je ten problémový. Než začnete používat hlavu je tady puberta a poslední co by Vás zajímalo jsou informace např. o potravě pokud to není někdy projev vzdoru.

Tudíž máte pryč cca 20 let a parádní návyk na klasickou konzumní stravu kterou jí drtivá většina populace a životní styl k tomu přímo vyzývá.

Pokud chcete vyskočit z jedoucího rychlíku, většinou to způsobí nějakej náhlej impuls a pak tu šance je, ale zase mnoho překážek ať už od známých a rodiny ( podívej se, všichni to jedli nebo jedí a jsme v pořádku ) přes dostupnost alternativy u potravin ( to se výrazně zlepšuje samozřejmě po svůj přístup ( nastudovat rozmanité vyvážení stravy není zas jen tak, když o tom víte houby )

Nijak nebrojím za vyřazení pšenice z jídelníčku, nebo např. masa ( obojí mu chutná, ale to kdysi chutnal i slazenej čaj, než jsem si zapomněl na 3 týdny trekování v horách cukr ) nicméně tak nějak cítím, že to není ta cesta kterou úplně chci jít a trochu experimentuju. Zatím mám zkušenost s vysazením drtivé většiny masa  občasnou konzumací ryb a nebyl to do životního stylu žádnej zásah. Vysazení lepku mi přijde ještě jako zajímavější alternativa, ale tady to bude chtít mnohem více nasazení směrem k přemýšlení o jídelníčku.

Závěrem bych dodal, že moje pohnutky nejsou váhové ( běh, triatlony, biky spolehlivě spálí vše ) ale čistě pragmatické vzhledem k fungování a přínosu lepší stravy na výkonnost a především kvalitu života.

+9/−1
29.5.2014 13:51

H45e11l39e28n33a 33Č45í84ž87k92o16v69á 9851921152138

To je dost výstižné, co píšete. Já jsem zjistila (ale to je jen moje osobní zkušenost, nemusí platit pro každého), že je dobré vzpomenout si, co člověku chutnalo a nechutnalo, když byl hodně malý. Každý jsme jiný a každému patrně prospívá trochu jiný jídelníček.

Já si třeba moc dobře vzpomínám, že jsem stále vyžadovala maso plus zeleninu a ovoce; přílohy (knedlíky, brambory) mě nebavily (rýže ano), ale jíst jsem je musela. Sladké jsem nesnášela, hlavně nic z kynutého těsta. Z mléčných věcí mi chutnalo jen kyselé, hlavně obyčejné žervé a čerstvý tvaroh.

A vidím to na sobě i dnes; prakticky bych mohla žít jen na hovězím (vepřové mě nudí a unavuje, kuře sním, ale nebaví mě, kachna mi chutná, ale ne moc často), na rybách a na zelenině a ovoci. Odjakživa jsem ten typ, co může sníst dvacetidekový biftek nebo roštěnku a jako přílohu blanšírovanou, vařenou nebo dušenou zeleninu. A kdykoli na to cíleně myslím a na pár dní podle toho upravím jídelníček, je mi hned líp. Ale někomu může vyhovovat úplně něco jiného -- jak říkám, každý jsme jiný, zřejmě nelze paušalizovat.

+3/0
29.5.2014 14:16

K94a10t80e24ř16i96n61a 15V62a52š35á69k20o55v26á 5671942759225

se mi  nestava, ze by me maso nudilo nebo bavilo ;-D

Ale jinak souhlas, taky jsem si (po uprave jidelnicku) vzpomnela, ze jako mala jsem nesnasela maso v omackach, atp, ale jist jsem to  musela..

Dneska uz se da vybrat spousta variant, nastesti

0/0
29.5.2014 14:35

V60ě69r81a 93B93e91n10o60v92á 7787280365289

Strava je také o penězích, kolik si může důchodce dopřát 20 dkg bifteků, kolik stojí zelenina, ovoce, sýry a mléčné výrobky?

+1/0
29.5.2014 19:23

H76e48l62e63n45a 91Č86í83ž95k75o74v96á 9621341382718

Do velké míry máte bohužel pravdu, hovězí je skutečně drahé. Ale např. taková mrkev nebo celer a čerstvé zelí jsou docela levné, ale fakt je, že jejich sytivost není bůhvíjaká.

+1/0
29.5.2014 22:33
Foto

M35i20r92o72s41l44a31v 11S15t87e24i54n13e81r 6858354343585

Jako "bohatý" důchodce bych si ten čtvrtkilový biftek mohl dovolit, ale jak dlouho?

Ale dělá se mi mdlo, když takovou kupu masa vidím. Pro srovnání: dnes jsem si koupil 250 g kuřecích prsních řízků. Vzal jsem z toho balíčku asi třetinu (2 plátky) nakrájel na nudličky jako to dělají Číňané, na másle 5 minut osmažil, přidal na malé kousky pokrázenou zeleninu- malé mrkvičky, kapii, lahůdkovou cibulku, zelený mražený hrášek a mražené fazolkové lusky, den předtím namočené čínské houby MuErr, a všechno ještě 15 minut mírně podusil. Pak jsem přidal čajovou lžičku rýžového škrobu rozmíchaného v půl skleničce studené vody, osolil, přidal trochu glutamátu , půl lžičky sambálu ulek , promíchal a nechal 3 minuty dojít.

Mezitím se podusila moje rýže, mám basmati opravdu z Pákistánu a mám oběd na dva dny.

Těch 250g kuřecích řízků mi stačí na celý týden. Nejlepší bylo, že si i můj kocour opravdu s chutí kousek toho kuřete snědl, jinak je vybíravý.

V pokročilém věku je důležitý výběr toho mála, co ještě sníme. Kvalitní olivový olej, máslo, zelenina a ovoce z místních zdrojů, nikoliv z průmyslové výroby. Vejce z naší obce, nebo té sousední, co ty slepice vidím na dvorku hrabat. Dvakrát za rok nás výslužka ze zabíjačky nezabije, jinak ale opravdu dávám pozor, odkud ty potraviny jsou. V ČR je opravdu problém s chlebem. Nikde už není ten tradiční, jak se pekl ještě za války. A rohlíky jsou náš konec, něco tak nekvalitního je opravdu zločinem na obyvatelstvu. Mražené polotovary rozpečené v obci také nejsou lepší. Kvas, přesněji kvasinky, jsou hlavní hodnotou pečiva- jsou dnes nahrazovány chemií.

+4/0
30.5.2014 19:29

M31i57l91o79š 74S17t90r26a83d93i83o40t 3681632381354

To je pravda, pečivo nejím 10 let a je třeba to něčím nahradit (jíst se musí).  Rozhodně mé měsíční náklady na stravu výrazně vzrostly.

0/0
30.5.2014 16:24

K81a84t54e93ř83i54n47a 56V74a31š47á82k12o19v50á 5501482419765

zelenina stoji min, a v mnohe je daleko vic vapniku a lepe vyuzitelneho, nez v mlece a jeho vyrobcich.

Jde jen o to naucit se to delat "jinak" - napr. oriskova a seminkova mlika jsou vyborna, makove mliko je daleko lepsim zdrojem vapniku nez kravske...a navic vyjde levneji :-)

To je jen jeden z mnoha prikladu, je pravda, ze je to narocne na zmenu premysleni, a na aktivni hledani toho, co me konkretne vyhovuje, spousta lidi ma vtluceno do hlavy spoustu nepravd a polopravd...

nejlepsi je se trochu procistit a naucit se  naslouchat svemu telu, at uz se pak clovek rozhodne jist jakkoliv, maso, vege, atp.

0/0
31.5.2014 0:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.