Ona

Diskuze

Coleslaw a jeho křupaví a svěží salátoví bratři

Pokud se vám nechce do podezřelé anglické výslovnosti, říkejte mu zelný salát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje se kólsló), který pochází z nizozemského slova koolsalade. Existuje na něj mnoho receptů, některé i bez zelí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J28a58n 86C75h42o12b97o20t

20. 5. 2014 18:59

A ktery coleslaw je ten s brokolici...?

0 0
možnosti

tradicni coleslaw NENI ten of KFC, ackoliv je docela mozne ze prave pres KFC se rozsiril v Cesku a ruzni Cesi si ho vybrali jako standard, k nemuz se chteji priblizit.

V anglosaskych zemich, kde je coleslaw velmi popularni uz strasne dlouho, by se mezi vsemi domacimi i profesionalnimi kuchari povazovalo za podradne vybrat si za vzor neco z fast-foodu a snazit se to co nejpecliveji kopirovat.

Prakticky kazda rodina ma svuj vlastni recept. Zaklad je jemne nakrouhane zeli + mrkev + zalivka. Co jeste se k tomu prida a z ceho je zalivka potom zalezi na kazde rodine.

 My napr. nejcasteji delame coleslaw ze zeli, mrkve, salotek, nasekaneho kopru, zalivkou je domaci majoneza rozredena citronovou stavou. Nekdy pro zostreni pridame lzicku kremoveho krenu nebo trochu utreneho cesneku.

Pro coleslaw ke steakum a klobaskam z BBQ vynechame kopr a majonezu, dame utreny cesnek, posypeme smesi nahrubo cerstve umleteho cerneho pepre a spanelske uzene papriky (pimento) a zalivkou je smes citronove stavy a olivoveho oleje.

Manzelcina kanadska pritelkyne zas k zeli a mrkvi pridava zrnka hroznoveho vina, na male kousky nakrajeny mlady cheddar, zaleva ochucenou kyselou smetanou. Spanelsky soused do coleslaw pridava na platky nakrajene olivy, bud cerne, nebo zelene plnene paprickou a zalivka je domaci majoneza s cesnekem, cili a trochou octa.

0 0
možnosti

Hele ten článek není špatný, ale ta terminologie je příšerně zcestná.

Kdybyste to nazvali variace na zelný salát, nebo zelný salát 10x jinak, tak je výborný (článek). Ale jak tam začnete házet názvy jako Cloleslaw či Waldorf (ten je opravdu bez zelí, je to hlavně bulvový a řapíkatý celer a jablka).

Drobné úpravy a nuance jsou přípustné, každý kuchař má své malé vychytávky, ale hrubé chyby jsou neodpustitelné a pokud jsou hrubé chyby v základních surovinách, je to nejhrubší chyba.

Mimochodem i do Coleslawu se někde dává celer, ono občas najít ten jediný správný je těžké. Ale ve Waldorfu prostě zelí není.

3 0
možnosti

ano, nazyvat tu podivnou smes Waldorfem je paskvil

1 0
možnosti

Akoratze do klasickeho Coleslavu jim jeste chybi cibule, estragon, cukr, sul a pepr. A lepsi je vinny ocet nez jablecny,. dobra je i citronova stava. Prave se jim tu cpu ve velkem. ;-D

2 0
možnosti

Ano a ne kysana smetana, ale sladka.

0 0
možnosti

M35a93r68t55i94n 70P17a72u93l

18. 5. 2014 13:07

Salát waldorf zelí vůbec neobsahuje., celer se do něj dává vařený a kromě jablka ještě vinné hrozny a ořechy. Jinými slovy, je to něco úplně jiného než variace zelného salátu. Takže autorovi dávám Rv.

A kromě toho "prohoďte s půlkou hlávky na nudličky nasekaného bílého zelí"- to je jako co? 8-o

7 0
možnosti

H26a66n51a 44H56a14n25a

18. 5. 2014 15:55

a do coleslaw se dava cibule a kmin a nedava se kysana smetana....

2 0
možnosti