Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Coleslaw a jeho křupaví a svěží salátoví bratři

Pokud se vám nechce do podezřelé anglické výslovnosti, říkejte mu zelný salát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje se kólsló), který pochází z nizozemského slova koolsalade. Existuje na něj mnoho receptů, některé i bez zelí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J16a84n 82C91h71o57b82o78t 5812544458741

A ktery coleslaw je ten s brokolici...?

0/0
20.5.2014 18:59

M20i14c63h87a56l 26M47i51l90l86e40r 9646492419792

tradicni coleslaw NENI ten of KFC, ackoliv je docela mozne ze prave pres KFC se rozsiril v Cesku a ruzni Cesi si ho vybrali jako standard, k nemuz se chteji priblizit.

V anglosaskych zemich, kde je coleslaw velmi popularni uz strasne dlouho, by se mezi vsemi domacimi i profesionalnimi kuchari povazovalo za podradne vybrat si za vzor neco z fast-foodu a snazit se to co nejpecliveji kopirovat.

Prakticky kazda rodina ma svuj vlastni recept. Zaklad je jemne nakrouhane zeli + mrkev + zalivka. Co jeste se k tomu prida a z ceho je zalivka potom zalezi na kazde rodine.

 My napr. nejcasteji delame coleslaw ze zeli, mrkve, salotek, nasekaneho kopru, zalivkou je domaci majoneza rozredena citronovou stavou. Nekdy pro zostreni pridame lzicku kremoveho krenu nebo trochu utreneho cesneku.

Pro coleslaw ke steakum a klobaskam z BBQ vynechame kopr a majonezu, dame utreny cesnek, posypeme smesi nahrubo cerstve umleteho cerneho pepre a spanelske uzene papriky (pimento) a zalivkou je smes citronove stavy a olivoveho oleje.

Manzelcina kanadska pritelkyne zas k zeli a mrkvi pridava zrnka hroznoveho vina, na male kousky nakrajeny mlady cheddar, zaleva ochucenou kyselou smetanou. Spanelsky soused do coleslaw pridava na platky nakrajene olivy, bud cerne, nebo zelene plnene paprickou a zalivka je domaci majoneza s cesnekem, cili a trochou octa.

0/0
20.5.2014 5:51

F35r18a60n96t52i89š13e29k 27K39ý52h15o31s 8508661833386

k diskuzi o salátech mám jediný možný přízpěvek http://www.lolroflmao.com/wp-content/uploads/2011/09/Salad-you-hilarious-mothafucka.jpg :-)

0/0
19.5.2014 16:06


O12l29d21ř52i97c44h 50H98o53r57á10k 2284539271525

Hele ten článek není špatný, ale ta terminologie je příšerně zcestná.

Kdybyste to nazvali variace na zelný salát, nebo zelný salát 10x jinak, tak je výborný (článek). Ale jak tam začnete házet názvy jako Cloleslaw či Waldorf (ten je opravdu bez zelí, je to hlavně bulvový a řapíkatý celer a jablka).

Drobné úpravy a nuance jsou přípustné, každý kuchař má své malé vychytávky, ale hrubé chyby jsou neodpustitelné a pokud jsou hrubé chyby v základních surovinách, je to nejhrubší chyba.

Mimochodem i do Coleslawu se někde dává celer, ono občas najít ten jediný správný je těžké. Ale ve Waldorfu prostě zelí není.

+3/0
19.5.2014 10:51

M39i77c57h70a30l 57M92i84l16l83e45r 9576132219262

ano, nazyvat tu podivnou smes Waldorfem je paskvil

+1/0
19.5.2014 12:55

Z11l33a13t12u61š30e 29J36e36l72í20n96k97o41v13á 1115732217102

Do Waldorfu se občas dává i hroznové víno, ale zelí fakt ne. A už vůbec ne jako základ.

+1/0
19.5.2014 15:52

M74a53r92t95i62n79a 19K43o14l68o61m86a46z87n37i55k75o25v51a 2657322207506

Akoratze do klasickeho Coleslavu jim jeste chybi cibule, estragon, cukr, sul a pepr. A lepsi je vinny ocet nez jablecny,. dobra je i citronova stava. Prave se jim tu cpu ve velkem. ;-D

+2/0
18.5.2014 22:52

M30a97r20t59i94n52a 13K82o71l46o13m46a71z18n37i49k31o52v85a 2247672747846

Ano a ne kysana smetana, ale sladka.

0/0
18.5.2014 22:53

M72a19r69t85i36n 84P31a55u76l 4644129721977

Salát waldorf zelí vůbec neobsahuje., celer se do něj dává vařený a kromě jablka ještě vinné hrozny a ořechy. Jinými slovy, je to něco úplně jiného než variace zelného salátu. Takže autorovi dávám Rv.

A kromě toho "prohoďte s půlkou hlávky na nudličky nasekaného bílého zelí"- to je jako co? 8-o

+7/0
18.5.2014 13:07

H51a30n24a 89H11a84n89a 2509429511640

a do coleslaw se dava cibule a kmin a nedava se kysana smetana....

+2/0
18.5.2014 15:55

M47i48c74h29a23l 46M94i82l55l22e47r 9506342669762

Kmin NE!

0/0
19.5.2014 12:00

M96i49c89h36a81l 68M45i38l96l11e38r 9946232819832

s kminem je stredoevropsky zelny salat, ne coleslaw

0/0
19.5.2014 12:01

M44a39j66k14a 47Š87u20m12b42e40r68o29v27á 3855143791885

Taky mi není jasné, jak se prohazuje salát, který v podstatě stojí na ručním zpracování zelí8-o (opravdu to chce zelí poctivě mačkat minimálně 1/4 hodiny). Takže abych parafrázovala autorku - říkejme mu prostě zelný salát, ale nikoliv ColeslawRv

+1/0
18.5.2014 16:40

M33a34j86k49a 59Š16u69m95b11e19r77o28v83á 3505803111705

BTW, tady je recept, podle kterého dělám coleslaw - mám ho vyzkoušený a je opravdu skoro k nerozeznání od toho z KFC;-)

http://www.topsecretrecipes.com/KFC-Cole-Slaw-Recipe.html

Zelí po nasekání 1/4 hodiny mačkám s trochou soli, protože zkřehne a líp pak nasáká zálivku;-)

0/0
18.5.2014 16:48





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.