Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Coleslaw a jeho křupaví a svěží salátoví bratři

Pokud se vám nechce do podezřelé anglické výslovnosti, říkejte mu zelný salát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje se kólsló), který pochází z nizozemského slova koolsalade. Existuje na něj mnoho receptů, některé i bez zelí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J94a78n 68C31h42o43b83o43t 5622894128121

A ktery coleslaw je ten s brokolici...?

0/0
20.5.2014 18:59

M48i46c31h17a70l 50M29i18l84l11e87r 9486462539522

tradicni coleslaw NENI ten of KFC, ackoliv je docela mozne ze prave pres KFC se rozsiril v Cesku a ruzni Cesi si ho vybrali jako standard, k nemuz se chteji priblizit.

V anglosaskych zemich, kde je coleslaw velmi popularni uz strasne dlouho, by se mezi vsemi domacimi i profesionalnimi kuchari povazovalo za podradne vybrat si za vzor neco z fast-foodu a snazit se to co nejpecliveji kopirovat.

Prakticky kazda rodina ma svuj vlastni recept. Zaklad je jemne nakrouhane zeli + mrkev + zalivka. Co jeste se k tomu prida a z ceho je zalivka potom zalezi na kazde rodine.

 My napr. nejcasteji delame coleslaw ze zeli, mrkve, salotek, nasekaneho kopru, zalivkou je domaci majoneza rozredena citronovou stavou. Nekdy pro zostreni pridame lzicku kremoveho krenu nebo trochu utreneho cesneku.

Pro coleslaw ke steakum a klobaskam z BBQ vynechame kopr a majonezu, dame utreny cesnek, posypeme smesi nahrubo cerstve umleteho cerneho pepre a spanelske uzene papriky (pimento) a zalivkou je smes citronove stavy a olivoveho oleje.

Manzelcina kanadska pritelkyne zas k zeli a mrkvi pridava zrnka hroznoveho vina, na male kousky nakrajeny mlady cheddar, zaleva ochucenou kyselou smetanou. Spanelsky soused do coleslaw pridava na platky nakrajene olivy, bud cerne, nebo zelene plnene paprickou a zalivka je domaci majoneza s cesnekem, cili a trochou octa.

0/0
20.5.2014 5:51

F92r16a25n91t15i27š19e61k 29K20ý52h71o44s 8348891303296

k diskuzi o salátech mám jediný možný přízpěvek http://www.lolroflmao.com/wp-content/uploads/2011/09/Salad-you-hilarious-mothafucka.jpg :-)

0/0
19.5.2014 16:06

O76l87d94ř92i53c78h 48H18o45r75á42k 2924899301845

Hele ten článek není špatný, ale ta terminologie je příšerně zcestná.

Kdybyste to nazvali variace na zelný salát, nebo zelný salát 10x jinak, tak je výborný (článek). Ale jak tam začnete házet názvy jako Cloleslaw či Waldorf (ten je opravdu bez zelí, je to hlavně bulvový a řapíkatý celer a jablka).

Drobné úpravy a nuance jsou přípustné, každý kuchař má své malé vychytávky, ale hrubé chyby jsou neodpustitelné a pokud jsou hrubé chyby v základních surovinách, je to nejhrubší chyba.

Mimochodem i do Coleslawu se někde dává celer, ono občas najít ten jediný správný je těžké. Ale ve Waldorfu prostě zelí není.

+3/0
19.5.2014 10:51

M88i90c90h37a47l 96M96i83l39l83e11r 9956282789842

ano, nazyvat tu podivnou smes Waldorfem je paskvil

+1/0
19.5.2014 12:55

Z83l93a79t68u70š57e 57J59e48l36í75n83k68o51v75á 1685392897672

Do Waldorfu se občas dává i hroznové víno, ale zelí fakt ne. A už vůbec ne jako základ.

+1/0
19.5.2014 15:52

M82a53r43t62i82n31a 79K13o64l18o52m81a30z39n60i91k47o22v30a 2587362407416

Akoratze do klasickeho Coleslavu jim jeste chybi cibule, estragon, cukr, sul a pepr. A lepsi je vinny ocet nez jablecny,. dobra je i citronova stava. Prave se jim tu cpu ve velkem. ;-D

+2/0
18.5.2014 22:52

M10a70r23t38i42n63a 25K71o16l60o94m41a49z41n96i47k90o54v92a 2507952547556

Ano a ne kysana smetana, ale sladka.

0/0
18.5.2014 22:53

M53a17r58t37i55n 18P40a40u52l 4224909621217

Salát waldorf zelí vůbec neobsahuje., celer se do něj dává vařený a kromě jablka ještě vinné hrozny a ořechy. Jinými slovy, je to něco úplně jiného než variace zelného salátu. Takže autorovi dávám Rv.

A kromě toho "prohoďte s půlkou hlávky na nudličky nasekaného bílého zelí"- to je jako co? 8-o

+7/0
18.5.2014 13:07

H17a50n69a 10H91a80n75a 2689439291510

a do coleslaw se dava cibule a kmin a nedava se kysana smetana....

+2/0
18.5.2014 15:55

M16i24c82h66a81l 47M89i54l55l25e68r 9306832369692

Kmin NE!

0/0
19.5.2014 12:00

M62i74c29h52a28l 57M77i85l39l49e83r 9916572259772

s kminem je stredoevropsky zelny salat, ne coleslaw

0/0
19.5.2014 12:01

M85a20j86k17a 30Š40u34m73b58e15r31o45v17á 3945473301855

Taky mi není jasné, jak se prohazuje salát, který v podstatě stojí na ručním zpracování zelí8-o (opravdu to chce zelí poctivě mačkat minimálně 1/4 hodiny). Takže abych parafrázovala autorku - říkejme mu prostě zelný salát, ale nikoliv ColeslawRv

+1/0
18.5.2014 16:40

M73a32j27k11a 49Š89u10m92b38e38r52o26v96á 3545413391765

BTW, tady je recept, podle kterého dělám coleslaw - mám ho vyzkoušený a je opravdu skoro k nerozeznání od toho z KFC;-)

http://www.topsecretrecipes.com/KFC-Cole-Slaw-Recipe.html

Zelí po nasekání 1/4 hodiny mačkám s trochou soli, protože zkřehne a líp pak nasáká zálivku;-)

0/0
18.5.2014 16:48







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.