Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Coleslaw a jeho křupaví a svěží salátoví bratři

Pokud se vám nechce do podezřelé anglické výslovnosti, říkejte mu zelný salát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje se kólsló), který pochází z nizozemského slova koolsalade. Existuje na něj mnoho receptů, některé i bez zelí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J35a39n 82C38h30o91b72o29t 5662424948121

A ktery coleslaw je ten s brokolici...?

0/0
20.5.2014 18:59

M27i56c44h54a41l 66M23i81l85l17e19r 9556882709562

tradicni coleslaw NENI ten of KFC, ackoliv je docela mozne ze prave pres KFC se rozsiril v Cesku a ruzni Cesi si ho vybrali jako standard, k nemuz se chteji priblizit.

V anglosaskych zemich, kde je coleslaw velmi popularni uz strasne dlouho, by se mezi vsemi domacimi i profesionalnimi kuchari povazovalo za podradne vybrat si za vzor neco z fast-foodu a snazit se to co nejpecliveji kopirovat.

Prakticky kazda rodina ma svuj vlastni recept. Zaklad je jemne nakrouhane zeli + mrkev + zalivka. Co jeste se k tomu prida a z ceho je zalivka potom zalezi na kazde rodine.

 My napr. nejcasteji delame coleslaw ze zeli, mrkve, salotek, nasekaneho kopru, zalivkou je domaci majoneza rozredena citronovou stavou. Nekdy pro zostreni pridame lzicku kremoveho krenu nebo trochu utreneho cesneku.

Pro coleslaw ke steakum a klobaskam z BBQ vynechame kopr a majonezu, dame utreny cesnek, posypeme smesi nahrubo cerstve umleteho cerneho pepre a spanelske uzene papriky (pimento) a zalivkou je smes citronove stavy a olivoveho oleje.

Manzelcina kanadska pritelkyne zas k zeli a mrkvi pridava zrnka hroznoveho vina, na male kousky nakrajeny mlady cheddar, zaleva ochucenou kyselou smetanou. Spanelsky soused do coleslaw pridava na platky nakrajene olivy, bud cerne, nebo zelene plnene paprickou a zalivka je domaci majoneza s cesnekem, cili a trochou octa.

0/0
20.5.2014 5:51

F78r84a43n69t29i32š53e11k 78K48ý36h25o38s 8948101223766

k diskuzi o salátech mám jediný možný přízpěvek http://www.lolroflmao.com/wp-content/uploads/2011/09/Salad-you-hilarious-mothafucka.jpg :-)

0/0
19.5.2014 16:06

O29l26d27ř46i14c56h 11H72o71r59á26k 2274299371495

Hele ten článek není špatný, ale ta terminologie je příšerně zcestná.

Kdybyste to nazvali variace na zelný salát, nebo zelný salát 10x jinak, tak je výborný (článek). Ale jak tam začnete házet názvy jako Cloleslaw či Waldorf (ten je opravdu bez zelí, je to hlavně bulvový a řapíkatý celer a jablka).

Drobné úpravy a nuance jsou přípustné, každý kuchař má své malé vychytávky, ale hrubé chyby jsou neodpustitelné a pokud jsou hrubé chyby v základních surovinách, je to nejhrubší chyba.

Mimochodem i do Coleslawu se někde dává celer, ono občas najít ten jediný správný je těžké. Ale ve Waldorfu prostě zelí není.

+3/0
19.5.2014 10:51

M58i45c92h43a33l 72M74i78l72l54e65r 9166152519842

ano, nazyvat tu podivnou smes Waldorfem je paskvil

+1/0
19.5.2014 12:55

Z86l84a93t41u36š71e 52J20e73l38í41n95k57o72v37á 1825582217852

Do Waldorfu se občas dává i hroznové víno, ale zelí fakt ne. A už vůbec ne jako základ.

+1/0
19.5.2014 15:52

M65a92r11t65i88n13a 53K47o54l90o48m49a95z31n85i72k41o32v86a 2117762157346

Akoratze do klasickeho Coleslavu jim jeste chybi cibule, estragon, cukr, sul a pepr. A lepsi je vinny ocet nez jablecny,. dobra je i citronova stava. Prave se jim tu cpu ve velkem. ;-D

+2/0
18.5.2014 22:52

M28a15r91t76i26n15a 45K70o16l94o28m84a90z84n28i15k37o81v34a 2977282357876

Ano a ne kysana smetana, ale sladka.

0/0
18.5.2014 22:53

M44a73r70t10i95n 59P70a20u19l 4604679821607

Salát waldorf zelí vůbec neobsahuje., celer se do něj dává vařený a kromě jablka ještě vinné hrozny a ořechy. Jinými slovy, je to něco úplně jiného než variace zelného salátu. Takže autorovi dávám Rv.

A kromě toho "prohoďte s půlkou hlávky na nudličky nasekaného bílého zelí"- to je jako co? 8-o

+7/0
18.5.2014 13:07

H96a36n37a 41H19a29n41a 2549769451940

a do coleslaw se dava cibule a kmin a nedava se kysana smetana....

+2/0
18.5.2014 15:55

M86i22c27h59a28l 51M17i16l92l27e56r 9126542159492

Kmin NE!

0/0
19.5.2014 12:00

M20i45c83h19a34l 32M12i67l18l11e54r 9926872979922

s kminem je stredoevropsky zelny salat, ne coleslaw

0/0
19.5.2014 12:01

M42a67j38k75a 22Š82u42m21b90e66r52o61v88á 3435493341815

Taky mi není jasné, jak se prohazuje salát, který v podstatě stojí na ručním zpracování zelí8-o (opravdu to chce zelí poctivě mačkat minimálně 1/4 hodiny). Takže abych parafrázovala autorku - říkejme mu prostě zelný salát, ale nikoliv ColeslawRv

+1/0
18.5.2014 16:40

M36a69j18k95a 69Š67u20m71b84e54r18o57v72á 3585283171985

BTW, tady je recept, podle kterého dělám coleslaw - mám ho vyzkoušený a je opravdu skoro k nerozeznání od toho z KFC;-)

http://www.topsecretrecipes.com/KFC-Cole-Slaw-Recipe.html

Zelí po nasekání 1/4 hodiny mačkám s trochou soli, protože zkřehne a líp pak nasáká zálivku;-)

0/0
18.5.2014 16:48







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.