Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Med je lepší než cukr, ale také obsahuje hodně sacharidů

Sladit čaj, kávu či jiné nápoje a jídla medem? Proč ne. Určitě je to lepší než používat bílý rafinovaný cukr. Med obsahuje koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V70e55r25o97n69i38k35a 69V43e59s60e13l51á 7105737534303

Med hlavne pomaha proti skytavce. Vyzkouseno:-) Proc porad resit, co je a neni zdrave? Lepsi snist neco "nezdraveho" a byt v klidu, nez mit stres a porad neco resit.:-)

0/0
19.5.2014 15:13

E90d65a 90D45r46á87b71e87k 7119202133667

Do horkého čaje nad 50st med dát můžete, ale nesmíte ho tam nechat celej den :-)

0/0
18.5.2014 1:19

M88a24r60t62i45n59a 15M52o16u38d73r91á 7370493236579

Ježkovyy voči! A co by asi tak měl obsahovat? Že by se jako med obešel bez sacharidů?

+1/0
17.5.2014 23:04
Foto

R54o40m93a31n 19H47o98r24n13í24k 2815832374961

Jo a med je jednou z nejčistších věcí, kterou nám může příroda nabídnout. I kdyby totiž včely opylovaly v nějaké zamořené oblasti, ať už chemicky či radioaktivitou, med bude nezávadný, protože ta špína se stane součástí včelího jedu.

0/0
17.5.2014 16:38
Foto

R59o35m67a79n 28H98o97r66n91í94k 2305472904271

"Ovšem pozor, med je sice jednoznačně lepší sladidlo než cukr, ale obsahuje okolo osmdesáti procent sacharidů (fruktóza, glukóza, sacharóza).

Právě proto není ve větším množství vhodný pro lidi, kteří se snaží zhubnout, nebo pro diabetiky."

Co je tohle za kravinu?!

1) Kdo chce zhubnout, pohyb, pohyb, pohyb! Pak si můžete dát klidně půl kila bůčku či sklenici medu.

2) Netvrdím, že všem, ale med je diabetikům obecně doporučován. Je nesrovnatelně lepší jak syntetická sladidla, navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín, sacharózy je v něm minimum, pokud do něj není dodatečně přidávána (tzn. koupit od včelaře, ne z obchoďáku).

A nakonec, cukry (respektive glukóza a ty cukry na glukózu v těle přeměněné) jsou hlavní výživou mozku, jakékoli tělo jistou dávku cukru potřebuje, stejně tak potřebuje zlé tuky a ještě horší cholesteroly.

+4/−6
17.5.2014 16:34

H72a62n95a 32U39l26r56y17c87h93o28v89á 4109562479634

"navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín"

jak to myslíte? hladinu glukozy v krvi udržuje inzulin. a sacharoza se skládá z glukozy a fruktozy, takže podle mě to moc rozdíl nebude, ale med obsahuje některé látky navíc.

s tím pohybem souhlasím, ale sklenice medu by vydala tak na 2 maratony:-)

Nicméně si myslím, že med je určitě lepší než cukr

+5/0
17.5.2014 18:35

S74a77n55d56r13a 15F22e18r49i25a90n62č45í72k83o27v30á 7353608171903

Pre diabetika med rozhodne nie je nezrovnateľne lepší. Med obsahuje glukózu, na ktorej spracovanie samozrejme inzulín potrebujete. Fruktóza má to špecifikum, že nestimuluje slinivku brušnú k tvorbe inzulínu a tým pádom po konzumácii jedla má človek vyššiu glykémiu. Je aj teória, že fruktóza nepotrebuje inzulín na presun do buniek. Ale fruktóza má zas iné nevýhody. Viac sa vzdelajte tu: http://www.pv.sk/vcely/apiterapia_clanok003.asp

Syntetické sladidlá sú bezpečné a väčšina tvrdení o ich škodlivosti sú skôr mýty. http://invivomagazin.sk/chemikalia-z-pekla-pravda-o-aspartame_214.htm

Kto však nechce používať umelé sladidlá môže používať steviu. 

Áno, hlavnou výživou mozgu sú cukry. Ak denne zjete nejaký kus ovocia, pečivo, ryžu, zemiaky alebo cestoviny, tak prijmete dostatok cukrov, ktoré vaše telo potrebuje. Jednoduché cukry by mali tvoriť 10% z príjmu cukrov. Takže ak si osladíte čaj alebo kávu medom, tak je všetko ok. Viac medu rozhodne nepotrebujete. 

Ak by ste si dal raz pohár medu, tak sa vám asi nič nestane. Ak by ste to opakoval častejšie, skončíte obézny a s cukrovkou. Pohár medu má 6865 kj. To sú viac ako dve tretiny odporúčaného celodenného príjmu kj pre manuálne pracujúceho muža. A rovná sa to sústavnému joggingu 3 a pol hodiny, alebo 4 a pol hodiny plávania.

Prosím, nešírte takéto bludy. Môžu si to čítať ľudia, ktorí vám uveria a veľmi vážne si poškodia zdravie.

+3/0
17.5.2014 20:13

H52a66n79a 89U70l41r49y89c28h52o59v13á 4269272749894

Hezky jste se rozepsala mě se nechtělo, ale souhlasím s Vámi, šíření takových blbostí může klidně uškodit. Akorát ta stevie ještě není uplně prozkoumaná, je to celkem moderní novinka. :-)

+2/0
17.5.2014 21:31

M87a21r60e53k 56Š17i48m63o21n 2434147758978

Stevie je schválené sladidlo pod číslem E960, testy na karcinogenity na myších byly negativní. Ale pořád je to nekalorické sladidlo, které způsobuje obezitu oklikou - organismus se přeprogramuje, že co je sladké není zdaleka tak kalorické jak bylo dřív a začne častěji vyvolávat hlad. (trochu jsem to zjednodušil ale pár výzkumů už tu bylo).

0/0
17.5.2014 23:00

S63a48n48d56r20a 18F96e65r85i71a65n31č89í95k65o87v46á 7283978931393

Osobne o niečom takomto pochybujem. Hlad vyvoláva predovšetkým hladina cukru v krvi, nie chuť sladkého. Navyše, naše telo je už naprogramované na to, že kalorické jedlá sa spájajú s rôznymi chuťami. Sacharidy predsa nie sú len sladké.

+1/0
18.5.2014 0:05

J19o74s17e60f 83S13t13e68h55n65o 5641511350

Byl to jeden výzkum a korelace byla vcelku positivní - člověk měl větší chuť na jídlo pokud sladil sladidly. nicméně byl jeden a neřekl bych, že způsobuje obezitu. obezitu způsobuje člověk, který do sebe nacpe cokoliv, když dostane chuť an emá přehled o tom, jak se stravuje :-)

0/0
18.5.2014 0:17

M79a13r13e91k 17Š29i18m13o26n 2544387638598

Proto jsem napsal, že ji způsobuje oklikou (tj. sladidla - větší chuť na sladké - dietní nekázeň - obezita), nečekal jsem, že to budete brát doslova.

0/0
18.5.2014 1:24

S50a60n26d91r44a 19F45e88r88i40a87n71č16í15k37o19v29á 7163248941193

Korelacia neznamena kauzalitu. Vacsia chut na jedlo mohla byt jednoducho sposobena mensim kalorickym prijmom. Co teda nemusi implikovat aj sposobovanie obezity. mimochodom, zvysenu chut na jedlo sposobuje hlavne kolisanie hladiny cukru v krvy. Jednoduche cukry su preto rozhodne horsie ako tie umele.

+2/0
18.5.2014 15:57

H92a61n94a 38U97l89r89y23c63h45o53v11á 4429522859754

Nemáte odkaz na tu studii? Hlavně u diabetiků je vůbec lepší, když si odvyknou chuti na sladké, mají to pak jednodušší.

0/0
18.5.2014 9:18

J21o55s29e62f 46S48t25e40h84n12o 5901981830

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666312004138

0/0
18.5.2014 19:59

T19e40r42e53z65a 88N64o87v93o54t29n32á 7349533867867

Každopádně je to hnus fialovej

0/0
18.5.2014 13:41

S39a63n29d61r96a 72F86e61r58i70a77n31č20í35k16o89v16á 7133328121103

Stevia zas úplná novinka nie je. Ako rastlina na konzumáciu sa pestuje už pomerne dosť dlho. V Japonsku s ňou sladia nápoje od sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ako potravinové aditívum bola v EU síce schválená v roku 2011, ale používala sa už dlho predtým.

+1/0
18.5.2014 0:12

P44a53v87e96l 81S66ý36k95o37r92a 7607372117311

Libi se mi vynalez polsky vedcu, včelami proti nezamestnanosti.

0/0
17.5.2014 15:04

P82a39v11e20l 32S78ý83k81o87r67a 7547612877631

Každé takové včelařství má sestávat z šedesáti úlů, z nichž každý má nést čtyřicet kilogramů medu ročně. Doktor Peter Semkiw z oddělení výzkumu včel puławského Zahradnického institutu považuje takové množství vytěženého medu za realistické, ačkoli dnes úly v celonárodním průměru nesou polovinu.

Pokud by byl projekt uskutečněn, nová včelařství by ročně generovala více než 7500 tun medu, což odpovídá polovině nynější roční polské produkce a také polovině objemu dovezeného medu.

Zdroj solidních příjmů pro absolventy a nezaměstnané

Krakovský projekt je určen především absolventům, nezaměstnaným a lidem nad 50 let. Náklady na založení chovu se šedesáti úly autoři projektu odhadují na 88 tisíc zlotých, roční provozní náklady pak na 32 tisíc zlotých. Nová včelařství se však mají stát také zdrojem dlouhodobých solidních příjmů.

http://www.zstyl.cz/styl/odpocinek-dovolena-prace

0/0
17.5.2014 15:12

J23a29r12m50i86l52a 84P74í31c79h40o46v89á 5342647194493

Zlatý voči, na to nemusí mít včely, ale pořídí si ponk nebo hejno slepic. Blbost na n´tou, protože včelám se musí rozumět, jako ostatně všemu.

+2/0
17.5.2014 19:03

P29a88v52e75l 88S94ý79k53o27r27a 7557852437451

no, rozsiril bych to o další aktivity. Ryby farmy pro male zahrady, + zelenina.

0/0
17.5.2014 21:09

R93a12d23i75m 35P51o73l84á25š55e61k 9596703729419

Jistě, leccos se dá dělat, včelaření, rybaření, pěstování zeleniny a ovoce.....

Ovšem pokud se tím máte rozumně  uživit,  musíte tomu rozumět neboli být profík a musíte mít k tomu ekonomické zázemí - příslušně velký statek s vodním hospodářstvím - rybníkem, s chlévy, se stroji , s pozemky atd v hodnotách mnoha desítek miliónů.

Rozjet to jako nezaměstnaný s motykou, rýčem a hráběmi a vlastní králíkárnou na vlastní zahrádce - nějaká tisícovka z toho vyjde , ovšem uživit se z toho nedá ani náhodou, i kdyby tomu člověk věnoval plnohodnotný pracovní čas.

Nakonec když to propočítáte, zjistíte, že stejné množství peněz za čtvrtinu času vyděláte, když místo hrabání v hlíně na zahrádce sednete k počítači a budete doma něco dělat přes internet.

Navíc pokud toho přes zahrádku vyděláte trochu víc, jako nezaměstnanému vám o ty vydělané peníze sníží dávky;-€. Možná nějakou stovečku za snahu vám nechají, ale všechno ostatní seberou skrz to snížení dávek.

0/0
18.5.2014 10:42

P53a28v71e47l 47S64ý19k21o74r27a 7497572327681

ni se na to bohatnuti na vcelach nelibi ta nejistota. Vceli mor,...

0/0
17.5.2014 21:10

R95a98d41i84m 85P37o33l23á98š23e44k 9646133429909

U nás v Česku by 60 úlů stačilo na uživení pouze kdysi za socíku. Kdy byly pevně stanovené výkupní ceny medu 35 Kčs za kilo , volný prodej od včelaře se pohybovat  od 40 po 60 Kč za kilo. Jenže tehdy byl průměrný plat něco nad 2000 Kč.

Dneska  se med vykupuie od 30 Kč za kilo v letech, kdy ho je nadbytek po cca 60 Kč za kilo v letech, kdy ho je málo a od včelaře za dvora prodává za až 160 Kč za kilo. Chtít uživit se z 60 úlů je  u nás dneska fantazmagorie.

Minimální počet úlů na uživení u nás se dneska pohybuje od 300 včelstev výš. A je to standartní včelařský provoz , do kterého je třeba investovat mnoho miliónů, ve kterém je třeba tvrdě pracovat celý rok , ve špičce i s brigádnickou výpomocí . A pořád to není na zbohatnutí, jenom na uživení. A člověk musí ty včely provozovat v nějaké oblasti s hodně lesy a relativně původní přírodou, protože jinde, v zastavěných oblastech, v průmyslových oblastech nebo v oblastech s intenzívním zemědělstvím je kapacita krajiny pro včely nízká a tudíž by byly příliš vysoké náklady.

0/0
18.5.2014 10:30

J26a28n 31S47v10o98r54a18d47a 7770367

kdyz tomu nerozimite, tak o tom nepiste.. ano, medovicova sladina je sbirana vcelami budto ze stromu, ze zeme a. nebo primo z producentu medovice, ale nazyvat to hovinky, je asi to same, jako kdyz ja reknu ze vas pot je vlastne moč...

+3/−1
17.5.2014 13:12

J81a37n 94S36v76o28r15a88d26a 7240757

ach, to mela byt reakce na pana Svobodu..

0/−1
17.5.2014 13:13

J73o42s49e27f 54P15e37k82a43ř 6326289947567

Souhlasím. Více lze najít na ceskamedoteka.cz

0/0
9.6.2014 11:55

J94a11n57a 33P23o87l60á62š58k13o10v37á 5857312938394

Dovolím si nesouhlasit s autorem článku.

Med je zásaditý, Časté užívání medu je protibakteriální.

Bílý cukr je k ničemu, rovněž hnědý tkzv. melasa popřípadě třtinový.

Na hubnutí je med skvělý.

0/−5
17.5.2014 12:48

J75o86s28e24f 51S84t81e29h54n92o 5271341140

Jak přesně se pomocí medu hubne?

+3/0
17.5.2014 13:39
Foto

R55o18m86a79n 10H35o29r94n91í10k 2645602264701

V kombinaci glycerínu/polyethylenglykolu/ricínového oleje či jiného projímadla docela snadno.

+5/0
17.5.2014 17:03
Foto

R41o22m41a33n 21H96o17r56n13í13k 2525702234801

Slušněji řečeno, vys€rete se z podoby a ještě si radostně zaběháte. A jestli do toho přimícháte i trochu síranu zinečnatého, uděláte si z jícnu turbovýtah žaludečního obsahu ;-D.

+2/0
17.5.2014 17:13

R12a40d94i62m 56H17e50n25e29k 6379607119981

Kupovaný med má s medem společný tak leda název

+2/−2
17.5.2014 11:32

S47a74n31d66r96a 80F52e69r87i31a81n29č27í57k51o14v44á 7193858531263

Akoze ked to kupim, tak to med nie je? Musim mat vlastny vcelin aby som si ho nazbierala az potom to bude med?

Medy samozrejme kupit mozete, kvalita bude ale odpovedat cene.

+2/0
17.5.2014 14:01
Foto

R64o95m47a18n 53H75o54r22n83í79k 2315222594411

Stačí si koupit med od včelaře. Takový pak není tepelně upravený, nepřidává se do něj cukr a není na něm nic neříkající nápis "Vyrobeno ze směsi medů ze zemí a mimo země ES".

0/0
17.5.2014 17:19

S34a45n15d70r27a 53F92e80r57i74a44n98č64í45k79o20v50á 7163848431503

No, a viete o tom, že kvalitný med si môžete kúpiť aj v obchode? Ono tí včelári ten med väčšinou nepredávajú len samy, ale od nich ten med niekto odkupuje a potom predáva.

+1/0
17.5.2014 20:17

E36d23a 23D31r35á40b84e18k 7989692683857

a mezi tím ředí a doplňuje ;-D

0/0
18.5.2014 1:21

R32a15d98i72m 90P42o60l45á16š30e12k 9186883399749

Hm, taky dost populistické kecy.  Vykoupený med se musí v lince na zpracování medu rozehřád a sjednotit, aby všechny sklenice v regálu byly stejné.  Taky se filtruje, aby se odstranily pyly a nečistoty a med tak déle vydržel . Taky se nadstavuje procento vody, obvykle zapracováním příliš řídkého medu, který by byl jinak neprodejný. To je všechno.

Problém je akorát v tom, že buďto se ty vykoupené medy rozehřejí málo, aby se nepoškodily enzymy teplem, potom ale je med příliš hustý, vyžaduje na zpracování drahou aparaturu a výsledná cena medu by byla příliš vysoká.

Anebo se rozehřeje hodně, potom je med snadno a levně zpracovatelný , ale zase je teplem více či méně  poškozený.

Kvalitu medu se taky zhorší odfiltrováním příměsi pylů v medu, zmizí tak jeho imunizační působení na pylové alergie.

Med v supermarketu je rozhodně horší než čerstvý med přímo od včelaře. Ale určitě je kvalitnější než když někde u stánku na vánočních  trzích v prosinci  nějaký včelařký šarlatán prodává úplně čistý tekutý průhledný květový med - v  tuto dobu zaručeně tepelně poškozený rozehřátím. Kromě medu akátového  ovšem.

0/0
18.5.2014 10:56

L12i42b72o46r 77J19a14n20e32č82e45k 4865675845801

http://byznys.lidovky.cz/kazdy-druhy-med-v-obchodech-je-sizeny-kvalitu-hledejte-u-vcelaru-p8k-/moje-penize.aspx?c=A130829_131840_moje-penize_mev

0/0
17.5.2014 10:52

L87i16b58o75r 58J46a17n28e18č55e48k 4375295345151

http://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?lang=cs&listtype=tiles&archive=actual&stext=Med&submitsearch=Hledej

0/0
17.5.2014 10:53

R34a91d60i37m 51P44o62l91á59š80e22k 9826253379149

Otázka je, komu se kupování medu vyplatí. Kilo medu je za 100 - 150 Kč, v jiných zemích EU stojí med klidně i v přepočtu 500 Kč, zatímco  množství řepného cukru odpovídající jednomu kilu medu, asi 0,8 kilo, se u nás koupí asi za 20 Kč.

A ve světě, protože ve světě není "dobrodiní" ochranných cel, kterými EU chrání své výrobce cukru, se 0,8 kilo sacharózy koupí za ekvivalent našich asi 5 Kč.

0/0
17.5.2014 9:59

R73a74d63i28m 24P53o41l39á92š66e83k 9346263969499

http://cs.wikipedia.org/wiki/Med

http://www.vcelky.cz/med.htm

0/0
17.5.2014 9:49

P88e79t15r 97S90v84o58b25o49d27a 7957554773637

V posledním odstavci chybí jeden zásadní článek při postupu výroby medu. Zmiňované lesní sladké šťávy pojídají mšice a podobné breberky. Včely vyrábí med až z jejich hovínek, nikoli přímo ze lesních šťáv;-)

+2/−1
17.5.2014 9:47

R75a31d79i24m 43P79o84l19á15š79e72k 9936983929539

To se nezmiňuje, aby si nepoučení laici, kteří obvykle sami aktivně informace nehledají , nebyli od medu odrazováni.

I když ty "hovínka" je zas druhý extrém, ve skutečnosti se jedná o proces, který nelze vystihnout jedním slovem.

+1/0
17.5.2014 9:53

L27a27d65i51s69l10a17v 84S33l51a54n58i34n 9452313689745

Přesně jsem to chtěl napsat

0/0
17.5.2014 12:36

R77a63d70i86m 68P89o45l22á40š83e10k 9416133919909

Není nad ovcoidní články a ovcoidní lidi, co jim věří. A všichni bečí podle jednotného vzoru :

Přírodní dobré, bééé, umělé špatné, bééééé

Med obsahuje asi 80 % glukózy a fruktózy neboli v podstatě stejné látky, jednoduché cukry, jako jsou v řepném cukru sacharóze.

Dále obsahuje asi 15 - 18 % vody.

Medovicové medy dále obsahují až 5 % vysokomolekulárních bílkovinných a dextrovitých látek, díky kterým tyto medy tuhnou většinou pomalu  a ztuhnuté i samovolně bez jakékoliv úpravy jsou měkké a tak snadno zpracovatelné. Květové - nektarové medy se na podobnou  konzistenci musí upravovat pastováním, samovolně obvykle tuhnou ve tvrdou obtížně zpracovatelnou hmotu.

Dále jsou v medu v malém množství nějaké enzymy a další látky, které tam přidaly včely nebo které se tam dostaly z původního zdroje a přežily včelí zpracování, ovšem  v poměrně malém množství. Ovšem jejich nějaké větší kladné působení na organismus nikdy nebylo prokázáno. Největší kladný význam má právě ta příměs pylu v medu. Pokud je člověk na nějaký pyl alergický, tak dlouhodobou konzumací, třeba přes zimu,medu sklizeného  v tomto období, který příslušný pyl obsahuje jako příměs, se organismus toho člověka imunizuje a pylová alergie je potom prokazatelně slabší nebo úplně zmizí. Až na ten pyl je pro lidský organismus mnohem lepší než sladit třeba čaj medem osladit čaj obyčejným rafinovaným bílým cukrem a k tomu sníst třeba jedno jabko nebo jimý kousek zdravého ovoce nebo zeleniny. Detailisté mohou řepný cukr - sacharózu rozložit na složky - glukózu a fruktózu za vysoké teploty v kyselém prostředí, třeba kyseliny citrónové, viz třeba výroba "pampeliškového medu"

+6/−1
17.5.2014 9:30

J14a96n 32S61v53o84r77a55d89a 7960377

nemuzu ve vsem souhlasit.. zaprve,u medu jsou prokazany kladne ucinky na organismus.. take, cukr je pouze sladidlo, telu nic nedava, vitaminz, ani enzymy, proste nic.. a take, co by jako nemelo v medu prezit zpracovani vcelami? to co davaji do plastu neprojde travicim traktem, takze kde je problem? ony ten slad pouze konzervuji, netravi.. co se jednou dostane do zaludku, nema sanci se dostat do medu v plastvich..

+1/−1
17.5.2014 13:18

M68a84r55e48k 86Š46i14m93o40n 2374157838378

To jako dvě žičky medu ti doplní vitamíny na celý den? aháááá ;-D

0/−1
17.5.2014 23:05

J81a53n 21S85v10o74r81a40d59a 7500607

kde jsem to napsal?

0/0
17.5.2014 23:55

M12a83r76e82k 96Š32i72m72o59n 2104147898728

Osladit si čaj medem místo cukrem Vám dodá tak nepatrně vitamínů, že bych med nepovažoval za zásadní zdroj.

0/0
18.5.2014 1:27

L52e47n94a 47P71á64t85k29o69v50á 8181423984769

Nic proti medu akorát má oproti cukru tu nevýhodu že změní chuť slazeného nápoje či pokrmu a tak se nehodí tam kde to není žádoucí. Já třeba si kávu raději neosladím než bych pila medovou kávu

+6/−2
17.5.2014 9:07







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.