Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Med je lepší než cukr, ale také obsahuje hodně sacharidů

Sladit čaj, kávu či jiné nápoje a jídla medem? Proč ne. Určitě je to lepší než používat bílý rafinovaný cukr. Med obsahuje koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V95e67r34o76n86i33k12a 14V74e42s87e82l41á 7195607614833

Med hlavne pomaha proti skytavce. Vyzkouseno:-) Proc porad resit, co je a neni zdrave? Lepsi snist neco "nezdraveho" a byt v klidu, nez mit stres a porad neco resit.:-)

0/0
19.5.2014 15:13

E42d58a 96D17r22á67b41e38k 7829312483657

Do horkého čaje nad 50st med dát můžete, ale nesmíte ho tam nechat celej den :-)

0/0
18.5.2014 1:19

M67a93r43t94i94n48a 49M76o44u47d82r85á 7710603136519

Ježkovyy voči! A co by asi tak měl obsahovat? Že by se jako med obešel bez sacharidů?

+1/0
17.5.2014 23:04


Foto

R62o54m88a83n 83H45o95r82n98í92k 2475142114631

Jo a med je jednou z nejčistších věcí, kterou nám může příroda nabídnout. I kdyby totiž včely opylovaly v nějaké zamořené oblasti, ať už chemicky či radioaktivitou, med bude nezávadný, protože ta špína se stane součástí včelího jedu.

0/0
17.5.2014 16:38
Foto

R48o11m49a30n 25H46o75r64n65í44k 2925812614681

"Ovšem pozor, med je sice jednoznačně lepší sladidlo než cukr, ale obsahuje okolo osmdesáti procent sacharidů (fruktóza, glukóza, sacharóza).

Právě proto není ve větším množství vhodný pro lidi, kteří se snaží zhubnout, nebo pro diabetiky."

Co je tohle za kravinu?!

1) Kdo chce zhubnout, pohyb, pohyb, pohyb! Pak si můžete dát klidně půl kila bůčku či sklenici medu.

2) Netvrdím, že všem, ale med je diabetikům obecně doporučován. Je nesrovnatelně lepší jak syntetická sladidla, navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín, sacharózy je v něm minimum, pokud do něj není dodatečně přidávána (tzn. koupit od včelaře, ne z obchoďáku).

A nakonec, cukry (respektive glukóza a ty cukry na glukózu v těle přeměněné) jsou hlavní výživou mozku, jakékoli tělo jistou dávku cukru potřebuje, stejně tak potřebuje zlé tuky a ještě horší cholesteroly.

+4/−6
17.5.2014 16:34

H39a80n69a 76U78l79r84y20c83h19o82v31á 4969592959114

"navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín"

jak to myslíte? hladinu glukozy v krvi udržuje inzulin. a sacharoza se skládá z glukozy a fruktozy, takže podle mě to moc rozdíl nebude, ale med obsahuje některé látky navíc.

s tím pohybem souhlasím, ale sklenice medu by vydala tak na 2 maratony:-)

Nicméně si myslím, že med je určitě lepší než cukr

+5/0
17.5.2014 18:35

S97a81n46d50r44a 66F74e96r87i53a89n12č82í37k53o27v33á 7703348301773

Pre diabetika med rozhodne nie je nezrovnateľne lepší. Med obsahuje glukózu, na ktorej spracovanie samozrejme inzulín potrebujete. Fruktóza má to špecifikum, že nestimuluje slinivku brušnú k tvorbe inzulínu a tým pádom po konzumácii jedla má človek vyššiu glykémiu. Je aj teória, že fruktóza nepotrebuje inzulín na presun do buniek. Ale fruktóza má zas iné nevýhody. Viac sa vzdelajte tu: http://www.pv.sk/vcely/apiterapia_clanok003.asp

Syntetické sladidlá sú bezpečné a väčšina tvrdení o ich škodlivosti sú skôr mýty. http://invivomagazin.sk/chemikalia-z-pekla-pravda-o-aspartame_214.htm

Kto však nechce používať umelé sladidlá môže používať steviu. 

Áno, hlavnou výživou mozgu sú cukry. Ak denne zjete nejaký kus ovocia, pečivo, ryžu, zemiaky alebo cestoviny, tak prijmete dostatok cukrov, ktoré vaše telo potrebuje. Jednoduché cukry by mali tvoriť 10% z príjmu cukrov. Takže ak si osladíte čaj alebo kávu medom, tak je všetko ok. Viac medu rozhodne nepotrebujete. 

Ak by ste si dal raz pohár medu, tak sa vám asi nič nestane. Ak by ste to opakoval častejšie, skončíte obézny a s cukrovkou. Pohár medu má 6865 kj. To sú viac ako dve tretiny odporúčaného celodenného príjmu kj pre manuálne pracujúceho muža. A rovná sa to sústavnému joggingu 3 a pol hodiny, alebo 4 a pol hodiny plávania.

Prosím, nešírte takéto bludy. Môžu si to čítať ľudia, ktorí vám uveria a veľmi vážne si poškodia zdravie.

+3/0
17.5.2014 20:13

H37a27n39a 46U93l49r26y68c64h43o57v16á 4809692579444

Hezky jste se rozepsala mě se nechtělo, ale souhlasím s Vámi, šíření takových blbostí může klidně uškodit. Akorát ta stevie ještě není uplně prozkoumaná, je to celkem moderní novinka. :-)

+2/0
17.5.2014 21:31

M28a41r22e14k 86Š32i39m28o80n 2474697168778

Stevie je schválené sladidlo pod číslem E960, testy na karcinogenity na myších byly negativní. Ale pořád je to nekalorické sladidlo, které způsobuje obezitu oklikou - organismus se přeprogramuje, že co je sladké není zdaleka tak kalorické jak bylo dřív a začne častěji vyvolávat hlad. (trochu jsem to zjednodušil ale pár výzkumů už tu bylo).

0/0
17.5.2014 23:00

S76a39n20d54r12a 70F63e16r14i50a26n58č38í33k20o42v94á 7113668951823

Osobne o niečom takomto pochybujem. Hlad vyvoláva predovšetkým hladina cukru v krvi, nie chuť sladkého. Navyše, naše telo je už naprogramované na to, že kalorické jedlá sa spájajú s rôznymi chuťami. Sacharidy predsa nie sú len sladké.

+1/0
18.5.2014 0:05

J87o21s64e55f 78S20t90e86h13n46o 5611781980

Byl to jeden výzkum a korelace byla vcelku positivní - člověk měl větší chuť na jídlo pokud sladil sladidly. nicméně byl jeden a neřekl bych, že způsobuje obezitu. obezitu způsobuje člověk, který do sebe nacpe cokoliv, když dostane chuť an emá přehled o tom, jak se stravuje :-)

0/0
18.5.2014 0:17

M89a94r55e58k 97Š29i85m84o45n 2124197938718

Proto jsem napsal, že ji způsobuje oklikou (tj. sladidla - větší chuť na sladké - dietní nekázeň - obezita), nečekal jsem, že to budete brát doslova.

0/0
18.5.2014 1:24

S11a98n38d21r64a 75F94e48r94i46a48n46č46í16k94o43v32á 7663138541893

Korelacia neznamena kauzalitu. Vacsia chut na jedlo mohla byt jednoducho sposobena mensim kalorickym prijmom. Co teda nemusi implikovat aj sposobovanie obezity. mimochodom, zvysenu chut na jedlo sposobuje hlavne kolisanie hladiny cukru v krvy. Jednoduche cukry su preto rozhodne horsie ako tie umele.

+2/0
18.5.2014 15:57

H47a25n69a 41U17l68r34y79c19h76o10v95á 4249122479324

Nemáte odkaz na tu studii? Hlavně u diabetiků je vůbec lepší, když si odvyknou chuti na sladké, mají to pak jednodušší.

0/0
18.5.2014 9:18

J66o43s27e42f 75S94t57e17h21n60o 5221891500

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666312004138

0/0
18.5.2014 19:59

T23e45r16e49z80a 62N82o68v79o57t16n69á 7679853697477

Každopádně je to hnus fialovej

0/0
18.5.2014 13:41

S49a32n13d57r21a 64F32e84r21i24a52n67č62í29k55o55v43á 7383958411923

Stevia zas úplná novinka nie je. Ako rastlina na konzumáciu sa pestuje už pomerne dosť dlho. V Japonsku s ňou sladia nápoje od sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ako potravinové aditívum bola v EU síce schválená v roku 2011, ale používala sa už dlho predtým.

+1/0
18.5.2014 0:12

P56a42v49e63l 63S86ý85k20o71r17a 7197862687711

Libi se mi vynalez polsky vedcu, včelami proti nezamestnanosti.

0/0
17.5.2014 15:04

P38a19v42e39l 57S22ý30k37o66r19a 7257152607111

Každé takové včelařství má sestávat z šedesáti úlů, z nichž každý má nést čtyřicet kilogramů medu ročně. Doktor Peter Semkiw z oddělení výzkumu včel puławského Zahradnického institutu považuje takové množství vytěženého medu za realistické, ačkoli dnes úly v celonárodním průměru nesou polovinu.

Pokud by byl projekt uskutečněn, nová včelařství by ročně generovala více než 7500 tun medu, což odpovídá polovině nynější roční polské produkce a také polovině objemu dovezeného medu.

Zdroj solidních příjmů pro absolventy a nezaměstnané

Krakovský projekt je určen především absolventům, nezaměstnaným a lidem nad 50 let. Náklady na založení chovu se šedesáti úly autoři projektu odhadují na 88 tisíc zlotých, roční provozní náklady pak na 32 tisíc zlotých. Nová včelařství se však mají stát také zdrojem dlouhodobých solidních příjmů.

http://www.zstyl.cz/styl/odpocinek-dovolena-prace

0/0
17.5.2014 15:12

J60a36r39m88i38l53a 91P88í63c92h56o77v46á 5742487174433

Zlatý voči, na to nemusí mít včely, ale pořídí si ponk nebo hejno slepic. Blbost na n´tou, protože včelám se musí rozumět, jako ostatně všemu.

+2/0
17.5.2014 19:03

P79a93v57e27l 46S11ý97k47o28r72a 7297752397481

no, rozsiril bych to o další aktivity. Ryby farmy pro male zahrady, + zelenina.

0/0
17.5.2014 21:09

R60a23d41i34m 16P31o72l25á82š65e63k 9406973709499

Jistě, leccos se dá dělat, včelaření, rybaření, pěstování zeleniny a ovoce.....

Ovšem pokud se tím máte rozumně  uživit,  musíte tomu rozumět neboli být profík a musíte mít k tomu ekonomické zázemí - příslušně velký statek s vodním hospodářstvím - rybníkem, s chlévy, se stroji , s pozemky atd v hodnotách mnoha desítek miliónů.

Rozjet to jako nezaměstnaný s motykou, rýčem a hráběmi a vlastní králíkárnou na vlastní zahrádce - nějaká tisícovka z toho vyjde , ovšem uživit se z toho nedá ani náhodou, i kdyby tomu člověk věnoval plnohodnotný pracovní čas.

Nakonec když to propočítáte, zjistíte, že stejné množství peněz za čtvrtinu času vyděláte, když místo hrabání v hlíně na zahrádce sednete k počítači a budete doma něco dělat přes internet.

Navíc pokud toho přes zahrádku vyděláte trochu víc, jako nezaměstnanému vám o ty vydělané peníze sníží dávky;-€. Možná nějakou stovečku za snahu vám nechají, ale všechno ostatní seberou skrz to snížení dávek.

0/0
18.5.2014 10:42

P61a28v61e80l 91S92ý46k82o46r71a 7537712667401

ni se na to bohatnuti na vcelach nelibi ta nejistota. Vceli mor,...

0/0
17.5.2014 21:10

R39a40d87i56m 94P12o89l13á97š92e23k 9476303929819

U nás v Česku by 60 úlů stačilo na uživení pouze kdysi za socíku. Kdy byly pevně stanovené výkupní ceny medu 35 Kčs za kilo , volný prodej od včelaře se pohybovat  od 40 po 60 Kč za kilo. Jenže tehdy byl průměrný plat něco nad 2000 Kč.

Dneska  se med vykupuie od 30 Kč za kilo v letech, kdy ho je nadbytek po cca 60 Kč za kilo v letech, kdy ho je málo a od včelaře za dvora prodává za až 160 Kč za kilo. Chtít uživit se z 60 úlů je  u nás dneska fantazmagorie.

Minimální počet úlů na uživení u nás se dneska pohybuje od 300 včelstev výš. A je to standartní včelařský provoz , do kterého je třeba investovat mnoho miliónů, ve kterém je třeba tvrdě pracovat celý rok , ve špičce i s brigádnickou výpomocí . A pořád to není na zbohatnutí, jenom na uživení. A člověk musí ty včely provozovat v nějaké oblasti s hodně lesy a relativně původní přírodou, protože jinde, v zastavěných oblastech, v průmyslových oblastech nebo v oblastech s intenzívním zemědělstvím je kapacita krajiny pro včely nízká a tudíž by byly příliš vysoké náklady.

0/0
18.5.2014 10:30

J96a26n 22S21v18o30r78a39d63a 7670877

kdyz tomu nerozimite, tak o tom nepiste.. ano, medovicova sladina je sbirana vcelami budto ze stromu, ze zeme a. nebo primo z producentu medovice, ale nazyvat to hovinky, je asi to same, jako kdyz ja reknu ze vas pot je vlastne moč...

+3/−1
17.5.2014 13:12

J59a18n 45S40v62o41r44a49d55a 7120897

ach, to mela byt reakce na pana Svobodu..

0/−1
17.5.2014 13:13

J33o89s94e72f 88P91e90k48a63ř 6696399367647

Souhlasím. Více lze najít na ceskamedoteka.cz

0/0
9.6.2014 11:55

J14a27n30a 80P79o93l26á47š67k26o98v65á 5697892208954

Dovolím si nesouhlasit s autorem článku.

Med je zásaditý, Časté užívání medu je protibakteriální.

Bílý cukr je k ničemu, rovněž hnědý tkzv. melasa popřípadě třtinový.

Na hubnutí je med skvělý.

0/−5
17.5.2014 12:48

J96o15s39e61f 77S67t13e42h86n73o 5681861540

Jak přesně se pomocí medu hubne?

+3/0
17.5.2014 13:39
Foto

R31o51m12a69n 37H33o40r67n64í59k 2585282644111

V kombinaci glycerínu/polyethylenglykolu/ricínového oleje či jiného projímadla docela snadno.

+5/0
17.5.2014 17:03
Foto

R30o98m61a66n 78H40o71r22n50í12k 2575282664441

Slušněji řečeno, vys€rete se z podoby a ještě si radostně zaběháte. A jestli do toho přimícháte i trochu síranu zinečnatého, uděláte si z jícnu turbovýtah žaludečního obsahu ;-D.

+2/0
17.5.2014 17:13

R45a26d61i10m 42H57e81n90e83k 6149417639231

Kupovaný med má s medem společný tak leda název

+2/−2
17.5.2014 11:32

S11a10n22d18r65a 94F31e47r97i57a84n16č28í38k24o57v35á 7253268401403

Akoze ked to kupim, tak to med nie je? Musim mat vlastny vcelin aby som si ho nazbierala az potom to bude med?

Medy samozrejme kupit mozete, kvalita bude ale odpovedat cene.

+2/0
17.5.2014 14:01
Foto

R48o56m71a42n 41H83o89r51n28í37k 2205722894831

Stačí si koupit med od včelaře. Takový pak není tepelně upravený, nepřidává se do něj cukr a není na něm nic neříkající nápis "Vyrobeno ze směsi medů ze zemí a mimo země ES".

0/0
17.5.2014 17:19

S65a87n16d77r12a 60F64e46r32i63a46n57č56í39k56o95v55á 7473408651123

No, a viete o tom, že kvalitný med si môžete kúpiť aj v obchode? Ono tí včelári ten med väčšinou nepredávajú len samy, ale od nich ten med niekto odkupuje a potom predáva.

+1/0
17.5.2014 20:17

E27d98a 31D96r54á43b40e31k 7379672473227

a mezi tím ředí a doplňuje ;-D

0/0
18.5.2014 1:21

R66a62d49i13m 94P87o32l36á85š73e63k 9706843959749

Hm, taky dost populistické kecy.  Vykoupený med se musí v lince na zpracování medu rozehřád a sjednotit, aby všechny sklenice v regálu byly stejné.  Taky se filtruje, aby se odstranily pyly a nečistoty a med tak déle vydržel . Taky se nadstavuje procento vody, obvykle zapracováním příliš řídkého medu, který by byl jinak neprodejný. To je všechno.

Problém je akorát v tom, že buďto se ty vykoupené medy rozehřejí málo, aby se nepoškodily enzymy teplem, potom ale je med příliš hustý, vyžaduje na zpracování drahou aparaturu a výsledná cena medu by byla příliš vysoká.

Anebo se rozehřeje hodně, potom je med snadno a levně zpracovatelný , ale zase je teplem více či méně  poškozený.

Kvalitu medu se taky zhorší odfiltrováním příměsi pylů v medu, zmizí tak jeho imunizační působení na pylové alergie.

Med v supermarketu je rozhodně horší než čerstvý med přímo od včelaře. Ale určitě je kvalitnější než když někde u stánku na vánočních  trzích v prosinci  nějaký včelařký šarlatán prodává úplně čistý tekutý průhledný květový med - v  tuto dobu zaručeně tepelně poškozený rozehřátím. Kromě medu akátového  ovšem.

0/0
18.5.2014 10:56

L68i52b59o35r 15J21a81n47e87č84e79k 4565275345241

http://byznys.lidovky.cz/kazdy-druhy-med-v-obchodech-je-sizeny-kvalitu-hledejte-u-vcelaru-p8k-/moje-penize.aspx?c=A130829_131840_moje-penize_mev

0/0
17.5.2014 10:52

L94i94b98o44r 88J75a16n92e60č59e17k 4395265525441

http://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?lang=cs&listtype=tiles&archive=actual&stext=Med&submitsearch=Hledej

0/0
17.5.2014 10:53

R70a77d76i41m 42P11o84l25á60š28e24k 9406153119709

Otázka je, komu se kupování medu vyplatí. Kilo medu je za 100 - 150 Kč, v jiných zemích EU stojí med klidně i v přepočtu 500 Kč, zatímco  množství řepného cukru odpovídající jednomu kilu medu, asi 0,8 kilo, se u nás koupí asi za 20 Kč.

A ve světě, protože ve světě není "dobrodiní" ochranných cel, kterými EU chrání své výrobce cukru, se 0,8 kilo sacharózy koupí za ekvivalent našich asi 5 Kč.

0/0
17.5.2014 9:59

R80a64d93i53m 34P66o98l58á63š45e27k 9636663439149

http://cs.wikipedia.org/wiki/Med

http://www.vcelky.cz/med.htm

0/0
17.5.2014 9:49

P59e54t73r 45S29v12o38b55o73d75a 7867714503687

V posledním odstavci chybí jeden zásadní článek při postupu výroby medu. Zmiňované lesní sladké šťávy pojídají mšice a podobné breberky. Včely vyrábí med až z jejich hovínek, nikoli přímo ze lesních šťáv;-)

+2/−1
17.5.2014 9:47

R18a28d77i65m 44P29o29l31á17š93e56k 9416563479349

To se nezmiňuje, aby si nepoučení laici, kteří obvykle sami aktivně informace nehledají , nebyli od medu odrazováni.

I když ty "hovínka" je zas druhý extrém, ve skutečnosti se jedná o proces, který nelze vystihnout jedním slovem.

+1/0
17.5.2014 9:53

L60a14d15i15s12l48a17v 84S62l55a94n52i19n 9292763469935

Přesně jsem to chtěl napsat

0/0
17.5.2014 12:36

R57a61d83i65m 90P17o21l17á82š90e27k 9206693159739

Není nad ovcoidní články a ovcoidní lidi, co jim věří. A všichni bečí podle jednotného vzoru :

Přírodní dobré, bééé, umělé špatné, bééééé

Med obsahuje asi 80 % glukózy a fruktózy neboli v podstatě stejné látky, jednoduché cukry, jako jsou v řepném cukru sacharóze.

Dále obsahuje asi 15 - 18 % vody.

Medovicové medy dále obsahují až 5 % vysokomolekulárních bílkovinných a dextrovitých látek, díky kterým tyto medy tuhnou většinou pomalu  a ztuhnuté i samovolně bez jakékoliv úpravy jsou měkké a tak snadno zpracovatelné. Květové - nektarové medy se na podobnou  konzistenci musí upravovat pastováním, samovolně obvykle tuhnou ve tvrdou obtížně zpracovatelnou hmotu.

Dále jsou v medu v malém množství nějaké enzymy a další látky, které tam přidaly včely nebo které se tam dostaly z původního zdroje a přežily včelí zpracování, ovšem  v poměrně malém množství. Ovšem jejich nějaké větší kladné působení na organismus nikdy nebylo prokázáno. Největší kladný význam má právě ta příměs pylu v medu. Pokud je člověk na nějaký pyl alergický, tak dlouhodobou konzumací, třeba přes zimu,medu sklizeného  v tomto období, který příslušný pyl obsahuje jako příměs, se organismus toho člověka imunizuje a pylová alergie je potom prokazatelně slabší nebo úplně zmizí. Až na ten pyl je pro lidský organismus mnohem lepší než sladit třeba čaj medem osladit čaj obyčejným rafinovaným bílým cukrem a k tomu sníst třeba jedno jabko nebo jimý kousek zdravého ovoce nebo zeleniny. Detailisté mohou řepný cukr - sacharózu rozložit na složky - glukózu a fruktózu za vysoké teploty v kyselém prostředí, třeba kyseliny citrónové, viz třeba výroba "pampeliškového medu"

+6/−1
17.5.2014 9:30

J67a49n 61S87v16o15r63a37d18a 7690547

nemuzu ve vsem souhlasit.. zaprve,u medu jsou prokazany kladne ucinky na organismus.. take, cukr je pouze sladidlo, telu nic nedava, vitaminz, ani enzymy, proste nic.. a take, co by jako nemelo v medu prezit zpracovani vcelami? to co davaji do plastu neprojde travicim traktem, takze kde je problem? ony ten slad pouze konzervuji, netravi.. co se jednou dostane do zaludku, nema sanci se dostat do medu v plastvich..

+1/−1
17.5.2014 13:18

M84a33r85e82k 48Š72i36m16o32n 2354137888988

To jako dvě žičky medu ti doplní vitamíny na celý den? aháááá ;-D

0/−1
17.5.2014 23:05

J63a81n 47S63v59o62r73a14d50a 7650627

kde jsem to napsal?

0/0
17.5.2014 23:55

M87a60r24e57k 82Š44i82m34o50n 2414807398118

Osladit si čaj medem místo cukrem Vám dodá tak nepatrně vitamínů, že bych med nepovažoval za zásadní zdroj.

0/0
18.5.2014 1:27

L38e92n61a 90P25á43t96k32o75v35á 8751543124879

Nic proti medu akorát má oproti cukru tu nevýhodu že změní chuť slazeného nápoje či pokrmu a tak se nehodí tam kde to není žádoucí. Já třeba si kávu raději neosladím než bych pila medovou kávu

+6/−2
17.5.2014 9:07





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.