Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Med je lepší než cukr, ale také obsahuje hodně sacharidů

Sladit čaj, kávu či jiné nápoje a jídla medem? Proč ne. Určitě je to lepší než používat bílý rafinovaný cukr. Med obsahuje koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V49e77r33o77n41i78k78a 85V97e89s50e10l20á 7845797624983

Med hlavne pomaha proti skytavce. Vyzkouseno:-) Proc porad resit, co je a neni zdrave? Lepsi snist neco "nezdraveho" a byt v klidu, nez mit stres a porad neco resit.:-)

0/0
19.5.2014 15:13

E74d85a 89D53r49á94b45e35k 7929722803637

Do horkého čaje nad 50st med dát můžete, ale nesmíte ho tam nechat celej den :-)

0/0
18.5.2014 1:19

M67a87r72t81i60n17a 82M27o61u83d25r83á 7780553116199

Ježkovyy voči! A co by asi tak měl obsahovat? Že by se jako med obešel bez sacharidů?

+1/0
17.5.2014 23:04

R57o21m48a27n 39H25o31r32n77í92k 2985822864511

Jo a med je jednou z nejčistších věcí, kterou nám může příroda nabídnout. I kdyby totiž včely opylovaly v nějaké zamořené oblasti, ať už chemicky či radioaktivitou, med bude nezávadný, protože ta špína se stane součástí včelího jedu.

0/0
17.5.2014 16:38

R47o16m96a31n 40H12o77r27n59í77k 2955442464901

"Ovšem pozor, med je sice jednoznačně lepší sladidlo než cukr, ale obsahuje okolo osmdesáti procent sacharidů (fruktóza, glukóza, sacharóza).

Právě proto není ve větším množství vhodný pro lidi, kteří se snaží zhubnout, nebo pro diabetiky."

Co je tohle za kravinu?!

1) Kdo chce zhubnout, pohyb, pohyb, pohyb! Pak si můžete dát klidně půl kila bůčku či sklenici medu.

2) Netvrdím, že všem, ale med je diabetikům obecně doporučován. Je nesrovnatelně lepší jak syntetická sladidla, navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín, sacharózy je v něm minimum, pokud do něj není dodatečně přidávána (tzn. koupit od včelaře, ne z obchoďáku).

A nakonec, cukry (respektive glukóza a ty cukry na glukózu v těle přeměněné) jsou hlavní výživou mozku, jakékoli tělo jistou dávku cukru potřebuje, stejně tak potřebuje zlé tuky a ještě horší cholesteroly.

+4/−6
17.5.2014 16:34

H70a15n73a 93U92l36r77y80c34h63o33v51á 4659502149664

"navíc na zpracování glukózy a fruktózy nepotřebujete inzulín"

jak to myslíte? hladinu glukozy v krvi udržuje inzulin. a sacharoza se skládá z glukozy a fruktozy, takže podle mě to moc rozdíl nebude, ale med obsahuje některé látky navíc.

s tím pohybem souhlasím, ale sklenice medu by vydala tak na 2 maratony:-)

Nicméně si myslím, že med je určitě lepší než cukr

+5/0
17.5.2014 18:35

S17a10n40d20r45a 18F86e56r25i98a40n39č61í70k30o94v77á 7403618711293

Pre diabetika med rozhodne nie je nezrovnateľne lepší. Med obsahuje glukózu, na ktorej spracovanie samozrejme inzulín potrebujete. Fruktóza má to špecifikum, že nestimuluje slinivku brušnú k tvorbe inzulínu a tým pádom po konzumácii jedla má človek vyššiu glykémiu. Je aj teória, že fruktóza nepotrebuje inzulín na presun do buniek. Ale fruktóza má zas iné nevýhody. Viac sa vzdelajte tu: http://www.pv.sk/vcely/apiterapia_clanok003.asp

Syntetické sladidlá sú bezpečné a väčšina tvrdení o ich škodlivosti sú skôr mýty. http://invivomagazin.sk/chemikalia-z-pekla-pravda-o-aspartame_214.htm

Kto však nechce používať umelé sladidlá môže používať steviu. 

Áno, hlavnou výživou mozgu sú cukry. Ak denne zjete nejaký kus ovocia, pečivo, ryžu, zemiaky alebo cestoviny, tak prijmete dostatok cukrov, ktoré vaše telo potrebuje. Jednoduché cukry by mali tvoriť 10% z príjmu cukrov. Takže ak si osladíte čaj alebo kávu medom, tak je všetko ok. Viac medu rozhodne nepotrebujete. 

Ak by ste si dal raz pohár medu, tak sa vám asi nič nestane. Ak by ste to opakoval častejšie, skončíte obézny a s cukrovkou. Pohár medu má 6865 kj. To sú viac ako dve tretiny odporúčaného celodenného príjmu kj pre manuálne pracujúceho muža. A rovná sa to sústavnému joggingu 3 a pol hodiny, alebo 4 a pol hodiny plávania.

Prosím, nešírte takéto bludy. Môžu si to čítať ľudia, ktorí vám uveria a veľmi vážne si poškodia zdravie.

+3/0
17.5.2014 20:13

H15a89n60a 73U66l81r43y97c87h46o37v23á 4929702959144

Hezky jste se rozepsala mě se nechtělo, ale souhlasím s Vámi, šíření takových blbostí může klidně uškodit. Akorát ta stevie ještě není uplně prozkoumaná, je to celkem moderní novinka. :-)

+2/0
17.5.2014 21:31

M36a54r61e28k 26Š78i92m94o47n 2294627438388

Stevie je schválené sladidlo pod číslem E960, testy na karcinogenity na myších byly negativní. Ale pořád je to nekalorické sladidlo, které způsobuje obezitu oklikou - organismus se přeprogramuje, že co je sladké není zdaleka tak kalorické jak bylo dřív a začne častěji vyvolávat hlad. (trochu jsem to zjednodušil ale pár výzkumů už tu bylo).

0/0
17.5.2014 23:00

S72a34n87d41r47a 11F19e78r46i78a36n53č58í36k62o13v26á 7673108331893

Osobne o niečom takomto pochybujem. Hlad vyvoláva predovšetkým hladina cukru v krvi, nie chuť sladkého. Navyše, naše telo je už naprogramované na to, že kalorické jedlá sa spájajú s rôznymi chuťami. Sacharidy predsa nie sú len sladké.

+1/0
18.5.2014 0:05

J51o84s98e53f 13S36t95e64h35n46o 5281101680

Byl to jeden výzkum a korelace byla vcelku positivní - člověk měl větší chuť na jídlo pokud sladil sladidly. nicméně byl jeden a neřekl bych, že způsobuje obezitu. obezitu způsobuje člověk, který do sebe nacpe cokoliv, když dostane chuť an emá přehled o tom, jak se stravuje :-)

0/0
18.5.2014 0:17

M24a21r48e80k 55Š68i86m34o89n 2754347748668

Proto jsem napsal, že ji způsobuje oklikou (tj. sladidla - větší chuť na sladké - dietní nekázeň - obezita), nečekal jsem, že to budete brát doslova.

0/0
18.5.2014 1:24

S51a40n91d31r60a 62F19e47r31i49a88n87č44í73k22o24v20á 7423188531883

Korelacia neznamena kauzalitu. Vacsia chut na jedlo mohla byt jednoducho sposobena mensim kalorickym prijmom. Co teda nemusi implikovat aj sposobovanie obezity. mimochodom, zvysenu chut na jedlo sposobuje hlavne kolisanie hladiny cukru v krvy. Jednoduche cukry su preto rozhodne horsie ako tie umele.

+2/0
18.5.2014 15:57

H22a50n64a 44U22l40r46y65c61h19o73v78á 4459842649724

Nemáte odkaz na tu studii? Hlavně u diabetiků je vůbec lepší, když si odvyknou chuti na sladké, mají to pak jednodušší.

0/0
18.5.2014 9:18

J14o85s65e89f 31S92t70e59h92n20o 5931731190

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666312004138

0/0
18.5.2014 19:59

T78e43r26e31z76a 39N88o36v85o47t31n72á 7819693397247

Každopádně je to hnus fialovej

0/0
18.5.2014 13:41

S18a97n88d56r50a 15F56e51r62i67a28n78č14í50k12o45v71á 7553818751573

Stevia zas úplná novinka nie je. Ako rastlina na konzumáciu sa pestuje už pomerne dosť dlho. V Japonsku s ňou sladia nápoje od sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ako potravinové aditívum bola v EU síce schválená v roku 2011, ale používala sa už dlho predtým.

+1/0
18.5.2014 0:12

P57a67v54e75l 45S28ý47k43o26r49a 7337412457831

Libi se mi vynalez polsky vedcu, včelami proti nezamestnanosti.

0/0
17.5.2014 15:04

P22a15v26e68l 73S85ý73k67o19r20a 7207312447451

Každé takové včelařství má sestávat z šedesáti úlů, z nichž každý má nést čtyřicet kilogramů medu ročně. Doktor Peter Semkiw z oddělení výzkumu včel puławského Zahradnického institutu považuje takové množství vytěženého medu za realistické, ačkoli dnes úly v celonárodním průměru nesou polovinu.

Pokud by byl projekt uskutečněn, nová včelařství by ročně generovala více než 7500 tun medu, což odpovídá polovině nynější roční polské produkce a také polovině objemu dovezeného medu.

Zdroj solidních příjmů pro absolventy a nezaměstnané

Krakovský projekt je určen především absolventům, nezaměstnaným a lidem nad 50 let. Náklady na založení chovu se šedesáti úly autoři projektu odhadují na 88 tisíc zlotých, roční provozní náklady pak na 32 tisíc zlotých. Nová včelařství se však mají stát také zdrojem dlouhodobých solidních příjmů.

http://www.zstyl.cz/styl/odpocinek-dovolena-prace

0/0
17.5.2014 15:12

J84a11r35m86i62l66a 60P39í43c80h15o86v18á 5182457284943

Zlatý voči, na to nemusí mít včely, ale pořídí si ponk nebo hejno slepic. Blbost na n´tou, protože včelám se musí rozumět, jako ostatně všemu.

+2/0
17.5.2014 19:03

P47a68v66e88l 40S54ý86k17o88r82a 7887582447641

no, rozsiril bych to o další aktivity. Ryby farmy pro male zahrady, + zelenina.

0/0
17.5.2014 21:09

R23a82d11i57m 25P23o45l77á78š33e81k 9716443639859

Jistě, leccos se dá dělat, včelaření, rybaření, pěstování zeleniny a ovoce.....

Ovšem pokud se tím máte rozumně  uživit,  musíte tomu rozumět neboli být profík a musíte mít k tomu ekonomické zázemí - příslušně velký statek s vodním hospodářstvím - rybníkem, s chlévy, se stroji , s pozemky atd v hodnotách mnoha desítek miliónů.

Rozjet to jako nezaměstnaný s motykou, rýčem a hráběmi a vlastní králíkárnou na vlastní zahrádce - nějaká tisícovka z toho vyjde , ovšem uživit se z toho nedá ani náhodou, i kdyby tomu člověk věnoval plnohodnotný pracovní čas.

Nakonec když to propočítáte, zjistíte, že stejné množství peněz za čtvrtinu času vyděláte, když místo hrabání v hlíně na zahrádce sednete k počítači a budete doma něco dělat přes internet.

Navíc pokud toho přes zahrádku vyděláte trochu víc, jako nezaměstnanému vám o ty vydělané peníze sníží dávky;-€. Možná nějakou stovečku za snahu vám nechají, ale všechno ostatní seberou skrz to snížení dávek.

0/0
18.5.2014 10:42

P77a65v32e89l 24S71ý62k77o55r54a 7557482797731

ni se na to bohatnuti na vcelach nelibi ta nejistota. Vceli mor,...

0/0
17.5.2014 21:10

R83a71d80i98m 26P90o14l16á60š29e14k 9596693899439

U nás v Česku by 60 úlů stačilo na uživení pouze kdysi za socíku. Kdy byly pevně stanovené výkupní ceny medu 35 Kčs za kilo , volný prodej od včelaře se pohybovat  od 40 po 60 Kč za kilo. Jenže tehdy byl průměrný plat něco nad 2000 Kč.

Dneska  se med vykupuie od 30 Kč za kilo v letech, kdy ho je nadbytek po cca 60 Kč za kilo v letech, kdy ho je málo a od včelaře za dvora prodává za až 160 Kč za kilo. Chtít uživit se z 60 úlů je  u nás dneska fantazmagorie.

Minimální počet úlů na uživení u nás se dneska pohybuje od 300 včelstev výš. A je to standartní včelařský provoz , do kterého je třeba investovat mnoho miliónů, ve kterém je třeba tvrdě pracovat celý rok , ve špičce i s brigádnickou výpomocí . A pořád to není na zbohatnutí, jenom na uživení. A člověk musí ty včely provozovat v nějaké oblasti s hodně lesy a relativně původní přírodou, protože jinde, v zastavěných oblastech, v průmyslových oblastech nebo v oblastech s intenzívním zemědělstvím je kapacita krajiny pro včely nízká a tudíž by byly příliš vysoké náklady.

0/0
18.5.2014 10:30

J17a68n 20S33v31o21r26a66d67a 7290927

kdyz tomu nerozimite, tak o tom nepiste.. ano, medovicova sladina je sbirana vcelami budto ze stromu, ze zeme a. nebo primo z producentu medovice, ale nazyvat to hovinky, je asi to same, jako kdyz ja reknu ze vas pot je vlastne moč...

+3/−1
17.5.2014 13:12

J60a15n 54S12v69o74r65a14d93a 7600107

ach, to mela byt reakce na pana Svobodu..

0/−1
17.5.2014 13:13

J71o28s71e81f 70P15e12k85a63ř 6126719447487

Souhlasím. Více lze najít na ceskamedoteka.cz

0/0
9.6.2014 11:55

J85a44n25a 57P62o66l14á22š78k32o39v98á 5607572588394

Dovolím si nesouhlasit s autorem článku.

Med je zásaditý, Časté užívání medu je protibakteriální.

Bílý cukr je k ničemu, rovněž hnědý tkzv. melasa popřípadě třtinový.

Na hubnutí je med skvělý.

0/−5
17.5.2014 12:48

J93o65s94e81f 16S95t90e60h48n49o 5211641810

Jak přesně se pomocí medu hubne?

+3/0
17.5.2014 13:39

R64o89m88a69n 16H26o35r59n17í50k 2375562874921

V kombinaci glycerínu/polyethylenglykolu/ricínového oleje či jiného projímadla docela snadno.

+5/0
17.5.2014 17:03

R94o42m82a19n 56H52o55r69n46í75k 2625422894521

Slušněji řečeno, vys€rete se z podoby a ještě si radostně zaběháte. A jestli do toho přimícháte i trochu síranu zinečnatého, uděláte si z jícnu turbovýtah žaludečního obsahu ;-D.

+2/0
17.5.2014 17:13

R63a19d22i54m 49H40e23n42e50k 6389547419331

Kupovaný med má s medem společný tak leda název

+2/−2
17.5.2014 11:32

S79a86n24d67r35a 28F12e95r28i64a39n63č21í36k94o53v22á 7173738351813

Akoze ked to kupim, tak to med nie je? Musim mat vlastny vcelin aby som si ho nazbierala az potom to bude med?

Medy samozrejme kupit mozete, kvalita bude ale odpovedat cene.

+2/0
17.5.2014 14:01

R94o96m38a81n 16H56o78r62n90í54k 2645252284741

Stačí si koupit med od včelaře. Takový pak není tepelně upravený, nepřidává se do něj cukr a není na něm nic neříkající nápis "Vyrobeno ze směsi medů ze zemí a mimo země ES".

0/0
17.5.2014 17:19

S81a32n18d37r24a 86F56e45r53i81a90n38č14í28k88o37v30á 7803158511843

No, a viete o tom, že kvalitný med si môžete kúpiť aj v obchode? Ono tí včelári ten med väčšinou nepredávajú len samy, ale od nich ten med niekto odkupuje a potom predáva.

+1/0
17.5.2014 20:17

E88d84a 84D28r70á32b42e36k 7209742483917

a mezi tím ředí a doplňuje ;-D

0/0
18.5.2014 1:21

R60a22d30i14m 79P58o48l34á58š53e55k 9906773529609

Hm, taky dost populistické kecy.  Vykoupený med se musí v lince na zpracování medu rozehřád a sjednotit, aby všechny sklenice v regálu byly stejné.  Taky se filtruje, aby se odstranily pyly a nečistoty a med tak déle vydržel . Taky se nadstavuje procento vody, obvykle zapracováním příliš řídkého medu, který by byl jinak neprodejný. To je všechno.

Problém je akorát v tom, že buďto se ty vykoupené medy rozehřejí málo, aby se nepoškodily enzymy teplem, potom ale je med příliš hustý, vyžaduje na zpracování drahou aparaturu a výsledná cena medu by byla příliš vysoká.

Anebo se rozehřeje hodně, potom je med snadno a levně zpracovatelný , ale zase je teplem více či méně  poškozený.

Kvalitu medu se taky zhorší odfiltrováním příměsi pylů v medu, zmizí tak jeho imunizační působení na pylové alergie.

Med v supermarketu je rozhodně horší než čerstvý med přímo od včelaře. Ale určitě je kvalitnější než když někde u stánku na vánočních  trzích v prosinci  nějaký včelařký šarlatán prodává úplně čistý tekutý průhledný květový med - v  tuto dobu zaručeně tepelně poškozený rozehřátím. Kromě medu akátového  ovšem.

0/0
18.5.2014 10:56

L73i63b33o82r 19J76a89n92e46č32e18k 4525635245191

http://byznys.lidovky.cz/kazdy-druhy-med-v-obchodech-je-sizeny-kvalitu-hledejte-u-vcelaru-p8k-/moje-penize.aspx?c=A130829_131840_moje-penize_mev

0/0
17.5.2014 10:52

L43i17b51o45r 52J15a67n33e50č31e66k 4275355455391

http://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?lang=cs&listtype=tiles&archive=actual&stext=Med&submitsearch=Hledej

0/0
17.5.2014 10:53

R93a49d27i70m 67P72o85l90á38š25e69k 9296823809709

Otázka je, komu se kupování medu vyplatí. Kilo medu je za 100 - 150 Kč, v jiných zemích EU stojí med klidně i v přepočtu 500 Kč, zatímco  množství řepného cukru odpovídající jednomu kilu medu, asi 0,8 kilo, se u nás koupí asi za 20 Kč.

A ve světě, protože ve světě není "dobrodiní" ochranných cel, kterými EU chrání své výrobce cukru, se 0,8 kilo sacharózy koupí za ekvivalent našich asi 5 Kč.

0/0
17.5.2014 9:59

R16a83d19i49m 19P48o48l42á98š55e16k 9396813619529

http://cs.wikipedia.org/wiki/Med

http://www.vcelky.cz/med.htm

0/0
17.5.2014 9:49

P59e63t56r 17S38v68o34b91o55d46a 7567254223307

V posledním odstavci chybí jeden zásadní článek při postupu výroby medu. Zmiňované lesní sladké šťávy pojídají mšice a podobné breberky. Včely vyrábí med až z jejich hovínek, nikoli přímo ze lesních šťáv;-)

+2/−1
17.5.2014 9:47

R82a85d83i52m 79P25o81l17á85š35e89k 9546173289259

To se nezmiňuje, aby si nepoučení laici, kteří obvykle sami aktivně informace nehledají , nebyli od medu odrazováni.

I když ty "hovínka" je zas druhý extrém, ve skutečnosti se jedná o proces, který nelze vystihnout jedním slovem.

+1/0
17.5.2014 9:53

L61a42d14i39s85l64a15v 71S75l51a12n80i90n 9622133629325

Přesně jsem to chtěl napsat

0/0
17.5.2014 12:36

R36a21d26i69m 31P85o12l45á69š51e77k 9316263839609

Není nad ovcoidní články a ovcoidní lidi, co jim věří. A všichni bečí podle jednotného vzoru :

Přírodní dobré, bééé, umělé špatné, bééééé

Med obsahuje asi 80 % glukózy a fruktózy neboli v podstatě stejné látky, jednoduché cukry, jako jsou v řepném cukru sacharóze.

Dále obsahuje asi 15 - 18 % vody.

Medovicové medy dále obsahují až 5 % vysokomolekulárních bílkovinných a dextrovitých látek, díky kterým tyto medy tuhnou většinou pomalu  a ztuhnuté i samovolně bez jakékoliv úpravy jsou měkké a tak snadno zpracovatelné. Květové - nektarové medy se na podobnou  konzistenci musí upravovat pastováním, samovolně obvykle tuhnou ve tvrdou obtížně zpracovatelnou hmotu.

Dále jsou v medu v malém množství nějaké enzymy a další látky, které tam přidaly včely nebo které se tam dostaly z původního zdroje a přežily včelí zpracování, ovšem  v poměrně malém množství. Ovšem jejich nějaké větší kladné působení na organismus nikdy nebylo prokázáno. Největší kladný význam má právě ta příměs pylu v medu. Pokud je člověk na nějaký pyl alergický, tak dlouhodobou konzumací, třeba přes zimu,medu sklizeného  v tomto období, který příslušný pyl obsahuje jako příměs, se organismus toho člověka imunizuje a pylová alergie je potom prokazatelně slabší nebo úplně zmizí. Až na ten pyl je pro lidský organismus mnohem lepší než sladit třeba čaj medem osladit čaj obyčejným rafinovaným bílým cukrem a k tomu sníst třeba jedno jabko nebo jimý kousek zdravého ovoce nebo zeleniny. Detailisté mohou řepný cukr - sacharózu rozložit na složky - glukózu a fruktózu za vysoké teploty v kyselém prostředí, třeba kyseliny citrónové, viz třeba výroba "pampeliškového medu"

+6/−1
17.5.2014 9:30

J16a76n 93S13v52o85r36a64d76a 7230187

nemuzu ve vsem souhlasit.. zaprve,u medu jsou prokazany kladne ucinky na organismus.. take, cukr je pouze sladidlo, telu nic nedava, vitaminz, ani enzymy, proste nic.. a take, co by jako nemelo v medu prezit zpracovani vcelami? to co davaji do plastu neprojde travicim traktem, takze kde je problem? ony ten slad pouze konzervuji, netravi.. co se jednou dostane do zaludku, nema sanci se dostat do medu v plastvich..

+1/−1
17.5.2014 13:18

M10a76r44e89k 53Š81i71m67o28n 2944117558398

To jako dvě žičky medu ti doplní vitamíny na celý den? aháááá ;-D

0/−1
17.5.2014 23:05

J55a11n 92S25v23o36r50a58d67a 7500737

kde jsem to napsal?

0/0
17.5.2014 23:55

M24a68r98e20k 45Š98i56m49o55n 2234857358118

Osladit si čaj medem místo cukrem Vám dodá tak nepatrně vitamínů, že bych med nepovažoval za zásadní zdroj.

0/0
18.5.2014 1:27

L79e97n95a 58P58á65t65k15o31v63á 8561513924209

Nic proti medu akorát má oproti cukru tu nevýhodu že změní chuť slazeného nápoje či pokrmu a tak se nehodí tam kde to není žádoucí. Já třeba si kávu raději neosladím než bych pila medovou kávu

+6/−2
17.5.2014 9:07







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.