Ona

Diskuze

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak vybírat vhodné potraviny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ta "odbornice" Hlavatá byla zapojena i do projektu vyzivadeti.cz, který sponzorovaly nadnárodní společnosti - výrobci margarínů. O margarínech a jejich škodlivosti si raději přečtu od nezávislé poradkyně: http://www.margit.cz/encyklopedie/margariny/

1 0
možnosti

Ono se v poslední době začíná dost ukazovat, že dřívější závěry vědců o tom, jak živočišné tuky škodí byly přehnané. Já doma smažím jak na sádle, tak na řepkovém oleji, podle potřeby. Obecně ale kolem sebe pozoruji návrat surovin, které lze nazvat jako domácí - zmiňované sádlo, čerstvé selské mléko i domácí masné výrobky. Čerstvé suroviny zpravidla lze sehnat mimo velké markety, tj. na tržištích nebo přímo u výrobců. Někdy to není snadné, ale jde to. A například na mléčné výrobky se specializují tyto rozvozy (a není jich málo): http://www.mlekozfarmy.cz/rozvozove-trasy/

1 0
možnosti

Ony ty zavery byly silne podporovane prumyslem, pro ktery je mnohem jednodussi vyrobit rostlinny olej, nez maslo/sadlo. Stejny prumysl nyni lobuje v Evropske unii o zakazu farmarskych trhu...

1 0
možnosti

Hm. Az na to, ze se uz davno zjistilo, zo tomu tak neni a je to trochu naopak. Ale to by lide nesmeli cist zastarale nazory rodoby dietologu, ale precist si studie kardiologu a dalsich. Pak muzete narazit na vety typu. Cely zivot jsme jim lhali, je to naopak. Trchu patrejte, ale v odborne lekarske litarature posledni doby a budete prekvapeni

1 0
možnosti

F27i17l84i66p 43T60ř58e46b16a

30. 4. 2014 19:40

"V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají,"

Zdroj: http://ona.idnes.cz/rostlinne-tuky-pomahaji-i-skodi-dnv-/zdravi.aspx?c=A140429_135148_zdravi_pet

Aha. Náhoda tomu chtěla, že jsem několik hodin po přečtení článku viděl díl pořadu A dost! věnovaný ztuženým rostliným tukům. Výsledek? 8 ze 24 testovaných vzorků obsahuje množství trans-kyselin, za které vás v některých státech EU mohou nepodmíněně odsoudit. Jinak ale není důvod se obávat...

3 0
možnosti

Musis si uvedomit, ze tahle serie clanku je reklamni kampan. A reklamni kampan vzdy vychvaluje vyrobky, ktere se snazi propagovat...

Dneska jsem si dal k snidani rybu, usmazenou na prepustenem masle, mnam (bydlim u more)...

1 0
možnosti
Foto

Když někdy omylem dám na pánev řepkový olej, je mi z toho smradu rybiny na zvracení. Děkuji, nechci. Ať to jí ten, kdo chce jíst zdravě. Já se radši místo toho chci cítit dobře.

3 0
možnosti

Jak někdo může jíst něco tak odporného jako je margarín? 8-o

3 0
možnosti
Foto

Margarín byl původně z hovězího loje. To bych asi taky nemusel.

0 1
možnosti
Foto

Řepkový olej používáme už dávno, ale zrovna tak vepřové sádlo (to má stejný poměr nasycených a nenasycených kyselin jako lidské sádlo. Omega3 mastné kyseliny dodáváme ve formě lososového oleje. Podle mého názoru nasycené kyseliny našemu tělu nevadí, právě naopak, jsou lepší než nenasycené. Mnoho vysoce nenasycených kyselin musí tělo předělávat pochodem, podobným hydrogenací a mohou vznikat trans mastné kyseliny. Trans´mastné kyseliny v margarinech způsobily v minulosti mnoho škody na naši populaci a jsou hlavním důvodem infarktů v mladém věku. Já jsem se margarinům a ztuženým tukům vyhýbal a mám nyní 82 let, doposud bez infarktu a mozkové příhody.

6 2
možnosti

ja mam rada oleje, a stridam i ty netradicni - slunecnicovy ale nemam rada.

Je super zkusit treba ryzovy, lneny, dynovy, makovy, kavovy, oriskovy, fenyklovy...

spotrebuju jich dost malo, nesmazim (a kdyz, tak na malince trosce ryzoveho). Pro zvirata lososovy...

Kokosak mam spis kosmeticky :-)

0 1
možnosti

jen 5kg másla na osobu/rok. To je docela málo, jen naše rodina sežere měsíčně cca 1kg másla a 1kg sádla. Olej a margarín doma mám, ale jen pro případ kdyby...

3 0
možnosti

No tak naše rodina ani zdaleka nesežere za rok těch 5kg, takže tak se počítá ta statistika. :-)

2 0
možnosti

Těch kotrmelců v "oficiální" výživové politice už jsem zažil tolik, že všechny další revoluce v téhle oblasti sleduji se shovívavým úsměvem. Mléko, vejce, tuky, obiloviny, soja a bůhvíco ještě - od glorifikace až k naprostému zatracení.

7 1
možnosti

Přesně tak! Zůstanu u osvědčeného másla a sádla, oleje mi nechutnají, kuneróly jakbysmet!

7 0
možnosti