Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak vybírat vhodné potraviny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L32u77d65m29i73l40a 66Š34i66n95d26e40l71á16ř85o36v40á 7282176522111

Ta "odbornice" Hlavatá byla zapojena i do projektu vyzivadeti.cz, který sponzorovaly nadnárodní společnosti - výrobci margarínů. O margarínech a jejich škodlivosti si raději přečtu od nezávislé poradkyně: http://www.margit.cz/encyklopedie/margariny/

+1/0
4.5.2014 12:24

J88o96s88e47f 96N98o79v98á21k 1619786109791

Ono se v poslední době začíná dost ukazovat, že dřívější závěry vědců o tom, jak živočišné tuky škodí byly přehnané. Já doma smažím jak na sádle, tak na řepkovém oleji, podle potřeby. Obecně ale kolem sebe pozoruji návrat surovin, které lze nazvat jako domácí - zmiňované sádlo, čerstvé selské mléko i domácí masné výrobky. Čerstvé suroviny zpravidla lze sehnat mimo velké markety, tj. na tržištích nebo přímo u výrobců. Někdy to není snadné, ale jde to. A například na mléčné výrobky se specializují tyto rozvozy (a není jich málo): http://www.mlekozfarmy.cz/rozvozove-trasy/

+1/0
1.5.2014 13:20

P94e26t43r 10F87r48ý81d94e88k 7549241619113

Ony ty zavery byly silne podporovane prumyslem, pro ktery je mnohem jednodussi vyrobit rostlinny olej, nez maslo/sadlo. Stejny prumysl nyni lobuje v Evropske unii o zakazu farmarskych trhu...

+1/0
2.5.2014 8:16


J33i21ř25í 60K81a87l91o10č 6341875279

Ano, tam je zakopaný pes. A změna nastane, až se přesune poptávka zpátky k výrobkům od lokálnách farmářů. Proto to chce šířit aktuální informace a poznatky a ne utvrzovat v dávno překonaných omylech, jak to dělá autor článku.

0/0
5.5.2014 13:47

J31o74s59e66f 23N15o27v25á60k 1759896529361

Souhlas, osobně doufám, že záměr EU potlačit místní trhy je jen další z řady hoaxů, které jsem už o Unii slyšel.

0/0
6.5.2014 15:30

P51e79t34r 56F22r44ý82d36e46k 7729871639483

Btw. mleko z farmy neni moc kvalitni, pochazi od plemene Holstein a je od krav, ktere jsou natesnane v kravine... Je to samozrejme kazdeho volba, ale ja kupuji mleko primo od konkretniho zemedelce, ktery chova kravy (plemeno ceska stracena) na svych pastvinach.

+1/0
2.5.2014 8:23

J38o72s85e10f 54N17o97v21á34k 1379816679891

Viděl jsem fotky, kde žijí a nejsou to klasické kravíny. Chuťově je mléko vynikající. Konkrétního zemědělce s dobytkem na pastvě bohužel neznám, ale s mlékem z Radonic jsem zatím spokojený, takže nemám důvod to měnit.

0/0
6.5.2014 15:28

M71i38l63a85n 20V80o83t72a79v56a 5404796651512

Hm. Az na to, ze se uz davno zjistilo, zo tomu tak neni a je to trochu naopak. Ale to by lide nesmeli cist zastarale nazory rodoby dietologu, ale precist si studie kardiologu a dalsich. Pak muzete narazit na vety typu. Cely zivot jsme jim lhali, je to naopak. Trchu patrejte, ale v odborne lekarske litarature posledni doby a budete prekvapeni

+1/0
1.5.2014 9:56

F60i80l58i86p 95T27ř83e41b40a 6253160678916

"V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají,"

Zdroj: http://ona.idnes.cz/rostlinne-tuky-pomahaji-i-skodi-dnv-/zdravi.aspx?c=A140429_135148_zdravi_pet

Aha. Náhoda tomu chtěla, že jsem několik hodin po přečtení článku viděl díl pořadu A dost! věnovaný ztuženým rostliným tukům. Výsledek? 8 ze 24 testovaných vzorků obsahuje množství trans-kyselin, za které vás v některých státech EU mohou nepodmíněně odsoudit. Jinak ale není důvod se obávat...

+3/0
30.4.2014 19:40

P40e11t24r 97F66r66ý49d15e29k 7499351919133

Musis si uvedomit, ze tahle serie clanku je reklamni kampan. A reklamni kampan vzdy vychvaluje vyrobky, ktere se snazi propagovat...

Dneska jsem si dal k snidani rybu, usmazenou na prepustenem masle, mnam (bydlim u more)...

+1/0
2.5.2014 8:31

K89a68r81e42l 15E43n12d55l26e62r 3473400630825

Když někdy omylem dám na pánev řepkový olej, je mi z toho smradu rybiny na zvracení. Děkuji, nechci. Ať to jí ten, kdo chce jíst zdravě. Já se radši místo toho chci cítit dobře.

+3/0
30.4.2014 17:29

R58o40m22a57n 28N28o49v82á58č81e89k 6735402594325

Jak někdo může jíst něco tak odporného jako je margarín? 8-o

+3/0
30.4.2014 14:16

K20a55r66e83l 16E58n12d97l35e80r 3133220740775

Margarín byl původně z hovězího loje. To bych asi taky nemusel.

0/−1
30.4.2014 17:30

P62e83t43r 82F18r18ý91d70e31k 7169511299403

Ja naopak hovezi luj muzu, delam si z nej i kremy a masti.

+1/0
2.5.2014 8:40
Foto

K85a90r68e73l 82T78o44m70á95š63e33k 7154809597159

Řepkový olej používáme už dávno, ale zrovna tak vepřové sádlo (to má stejný poměr nasycených a nenasycených kyselin jako lidské sádlo. Omega3 mastné kyseliny dodáváme ve formě lososového oleje. Podle mého názoru nasycené kyseliny našemu tělu nevadí, právě naopak, jsou lepší než nenasycené. Mnoho vysoce nenasycených kyselin musí tělo předělávat pochodem, podobným hydrogenací a mohou vznikat trans mastné kyseliny. Trans´mastné kyseliny v margarinech způsobily v minulosti mnoho škody na naši populaci a jsou hlavním důvodem infarktů v mladém věku. Já jsem se margarinům a ztuženým tukům vyhýbal a mám nyní 82 let, doposud bez infarktu a mozkové příhody.

+6/−2
30.4.2014 11:31

K41a53t16e53ř71i29n73a 48V17a65š31á66k60o87v48á 5241632749725

ja mam rada oleje, a stridam i ty netradicni - slunecnicovy ale nemam rada.

Je super zkusit treba ryzovy, lneny, dynovy, makovy, kavovy, oriskovy, fenyklovy...

spotrebuju jich dost malo, nesmazim (a kdyz, tak na malince trosce ryzoveho). Pro zvirata lososovy...

Kokosak mam spis kosmeticky :-)

0/−1
30.4.2014 11:29

I20v39a60n97a 33P76o14k81o98r59n37á 8114573130607

jen 5kg másla na osobu/rok. To je docela málo, jen naše rodina sežere měsíčně cca 1kg másla a 1kg sádla. Olej a margarín doma mám, ale jen pro případ kdyby...

+3/0
30.4.2014 10:46

M27o25n62i78k10a 66H46a83b13a51n26o28v56a 7318803987576

No tak naše rodina ani zdaleka nesežere za rok těch 5kg, takže tak se počítá ta statistika. :-)

+2/0
30.4.2014 11:01

M42o69n30i53k42a 30H38a48b89a29n23o20v15a 7178283167436

Jinak pokud sníte jako rodina 1kg másla měsíčně pak sníte jako rodina 12kg másla ročně. Pokud jste více než dva, pak jste spíše pod průměrem. ;-)

+3/0
30.4.2014 11:12

K71a85m45i63l 18S35c35h35w18a81g15e30r 3813106985126

a 12kg másla obsahuje 9,84kg tuku ;-)

0/0
30.4.2014 13:30

I94r40e36n58a 27M96a86t23e87j79k52o36v78a 2945335199831

No a?

0/0
1.5.2014 5:42

K83a45m44i45l 49S16c43h94w45a60g24e18r 3663886305216

"Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla"

No není moc jasné jestli se bavíme o tucích nebo o másle, nějak se nám tu do článku dostali jabka a hrušky ;-D

0/0
6.5.2014 16:45

R24o73b79e69r87t 46B84a71l56a83b65á98n 9562393842

Těch kotrmelců v "oficiální" výživové politice už jsem zažil tolik, že všechny další revoluce v téhle oblasti sleduji se shovívavým úsměvem. Mléko, vejce, tuky, obiloviny, soja a bůhvíco ještě - od glorifikace až k naprostému zatracení.

+7/−1
30.4.2014 10:04

R71e30n45a45t64a 62H61a88v96l41í23č65k81o77v56á 3989586403215

Přesně tak! Zůstanu u osvědčeného másla a sádla, oleje mi nechutnají, kuneróly jakbysmet!

+7/0
30.4.2014 10:06

M14o25n62i31k47a 97H73a87b61a82n17o86v64a 7598883927726

Pokud jste zdravý a bez nadváhy, stačí jíst střídmě a pravidelně a myslím, že člověk nemusí řešit nějak extra skladbu tuků, cukrů atd. Pokud máte nadváhu, tak doporučení poradců vám pochopitelně můžou pomoci. Pokud se bavíte o tom, že se příliš často mění nějaké názory na konkrétní druh potraviny, tak oficiální výživovou politiku stanovuje Světová zdravotnická organizace. Zde najdete jen naprosté minimum nějakých výrazných změn přístupu ke konkrétní potravině. Dost často spíše kolují neoficiální zprávy až hoaxy. ;-)

+2/−1
30.4.2014 10:44

R30e33n66a58t35a 76H47a56v31l63í17č24k57o34v34á 3869516243315

To by ti poradci ale nesměli každý týden vycházet z jiné studie: jednou je mléko zdravé, podruhé způsobuje zažívací problémy nebo o celozrnných moukách, těstovinách, pečivu, tyčinkách taky tvrdí každý něco jiného. A pití? Jednou jsou minerálky zdravé, pak zase způsobují ledvinové kameny, jednou je nutné vypít alespoň 3 litry vody denně, jiní znalci řeknou: pít tehdy, až je žízeň! No blázinec na kolečkách! Kdo chce zhubnout, měl by se především víc hýbat-cvičit, běhat, chodit na dlouhé procházky, jezdit na kole-co mu zdraví dovolí!

+2/0
30.4.2014 16:09

J49o82s47e71f 76N11o78v80á19k 1769626769881

Jak píše paní Habanová, je to hlavně o střídmosti (In medio stat virtus). O střídmosti a vyváženosti našeho energetického příjmu a výdeje. A také jsme každý jiný, jednomu škodí obiloviny, druhému vejce a třetímu obé prospívá.

0/0
6.5.2014 15:34

S15l36a74v91o80m85í37r 76B16e10n82e89š 6582407370574

Pane Baloune, s tím vaším příjmením máte plné právo myslet jenom na máslo, sádlo a ostatní potraviny.

0/−6
30.4.2014 9:34

L29a44d50i37s49l20a34v 57B56a65l79o53u66n 7701924541745

Tchýně prvních 70 let života mastila jen sádlem a dalších 29 máslem a olejem podle toho, který zrovna koupila.

Asi už tyhle články, co je lepší, číst nebudu, každou se chvíli se lepší změní na horší a horší na lepší a já z toho mám guláš.

Vyškvařím si sádlo jako tchýně za mlada.

+14/−1
30.4.2014 7:03

M12a87r82e42k 53Z11a24h47r25a49d98i56l 6234469735301

Jakože se dožila takovýho věku kvůli tukům, které používala, nebo nepoužívala? 8-o Tak to jo...

+1/0
30.4.2014 7:15

L61a74d36i34s36l78a79v 77B27a35l10o41u69n 7151224541185

Jako, že je jedno čím mastíme. Ale hlavně s mírou.

+4/−2
30.4.2014 7:29

M87a69r57e94k 14Z27a30h12r22a98d20i76l 6444209915591

No jo, to ale můžete říct u každé potraviny. Jenže každý si tu "míru" různých druhů potravin představuje jinak...

0/0
30.4.2014 8:24

I91v91a44n68a 27P95o31k20o64r16n52á 8694533410137

Všeho s mírou a hlavně pozitivní myšlení, to je recept na dlouhověkost.

+3/0
30.4.2014 10:51

J93a90n 68R52a87t78h25o43u53s33k22ý 7365670139428

Tyhle příklady jsou v každé diskuzi ale je to o tom si uvědomit, že jíst zdravě neznamená, že budete určitě zdraví ale zvýšíte tím pravděpodobnost, stejně je to i s kouřením, rakovinu plic klidně může dostat i nekuřák ale má na to mnohem menší šanci.

+2/0
30.4.2014 8:14

M16i43l50a49n 76K70l52o37u22č65e59k 3910875618577

Podle tzoho, kolik tu má lidí stoletých babiček co celý život jedly jenom sádlo a kouřily do 90, by měl být náš národ nejzdravějším a nejdlouhověkejším na světě, není tomu tak.

+3/−1
30.4.2014 8:57

I75v70a18n15a 29P17o91k31o23r43n57á 8484213550897

no, jestli máte zdroj, kde koupit pěkné hrbetní sádlo na škvaření, tak sem sním. Sádlo je dneska nedostatkové zboží, a když je tak je to sádlo vnitřní, navíc tenounké plátky jsou lisované do větších bloků. Sakra, dala bych si škvarky, nebo chleba se sádlem, škvarky a cibulí.

+2/0
30.4.2014 10:50

L37a28d76i57s71l11a30v 75B70a59l66o77u13n 7911954891635

Taky bych si dal pořádné škvarky.:-P

Ale zjistil jsem, že řízky pečené i na kupovaném sádle jsou křehčí a měkčí. Vepřové i kuřecí. Alespoň to.:-(

0/0
30.4.2014 13:56

S85a76n61d14r31a 48F94e50r84i30a16n90č38í59k96o46v84á 7463828441253

Argument "moja svokra/teda/dedo" je skutočne nedostatočný. Vaša svokra sa dožila takého veku z množstva rôznych príčin. Genetika, pohyb, celkové zloženie stravy, zdravotná starostlivosť atď. Chcieť si teda vyvodiť závery z jedného človeka a chcieť sa na základe toho zariadiť a pritom ignorovať najnovšie poznatky vedy (ktoré sa menia tak ako sa mení a zlepšuje naša schopnosť skúmať) chce skutočne veľkú dávku ignorancie. 

Odporúčam vám prečítať si tento článok: http://www.zradielko.sk/2014/03/preco-osobna-skusenost-nie-je-dostatocny-dokaz/

+1/0
30.4.2014 12:38

M59a36r10t10i57n 47H50o13r98ň35á32k 7791711702

máslo&sádlo&ghí hotovo tečka

+3/0
30.4.2014 6:31

T58o51m67á87š 33T35a72t51í93č38e46k 5210622290928

Ať žije sádlo! Domácí, v doprovodu škvarečků!! :-) Řepkové olej si lijte do smrdutéch nafťáků, já to žrat nebudu, ani kdyby se pod tím podepsalo deset Einsteinů. :-P

Nojo, v tom výčtu ale chybí kromě sádla taky oliváč... sakra, kde to jsme? Článek na podporu řepky, či co. :-P

+15/−2
30.4.2014 4:58

M66a19r61t73i14n 58H76o61r55ň83á97k 7901501592

je to článek na podporu řepky, přitom jinde je zase milion článků jak není řepka vhodná, krom toho jsem podobný rozhovor zaregistroval i ve státním rádiu

+5/0
30.4.2014 6:32

M96a36r28e67k 11Z54a77h95r23a56d70i73l 6644979625871

To by mě zajímalo, kdo tvrdí, že řepkový olej je (oproti ostatním rostl. olejům) nevhodný...

+1/−1
30.4.2014 7:13

J94i27ř56í 46Z89ý73k58a 9749233921950

... ono je zapotřebí rozlišovat použití toho oleje. Pokud se použije řepkový olej ve studené formě, tak je výživově zhruba stejně kvalitní jako olivový. Ale pokud jej použijete na smažení či pečení, tak je to problém. Není příliš stabilní, rozkládá se na nepříliš vhodné látky. Nicméně slunečnicový není na smažení také vůbec vhodný. Pokud není ke smažení určený - pak jde většinou o rafinovaný olej, případně ze speciální odrůdy s vyšším obsahem kyseliny olejové.

0/0
30.4.2014 8:51

M94a83r89e41k 84Z23a53h67r20a78d20i17l 6514969535611

No, tak to mi povězte, který olej je podle vás na smažení nejlepší, když ne řepkový ...

0/0
30.4.2014 11:57

P89e98t48r 60F24r72ý60d65e50k 7549601859473

Z oleju kokosovy, ale jsou i lepsi tuky na smazeni - sadlo a mlecny tuk (prepustene maslo).

+2/0
30.4.2014 13:56

M60a15r73e14k 58Z93a15h80r71a57d29i96l 6874839775861

Ten nesmí být ovšem ztužený...

0/0
30.4.2014 14:30

P75e59t92r 37F82r58ý36d61e78k 7329441289493

Nechapu, proc by nekdo ztuzoval mlecny tuk, kokosovy olej nebo sadlo? Ty jsou preci tuhe v lednici vzdycky.

+1/0
2.5.2014 8:11

Š86t34ě37p16á16n 14B14u15r57i57a90n 3713893411795

Vepřové sádlo. Bez legrace.

0/0
6.5.2014 23:06





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.