Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak vybírat vhodné potraviny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L85u50d75m83i78l25a 12Š66i33n74d34e51l74á18ř24o33v73á 7402416372661

Ta "odbornice" Hlavatá byla zapojena i do projektu vyzivadeti.cz, který sponzorovaly nadnárodní společnosti - výrobci margarínů. O margarínech a jejich škodlivosti si raději přečtu od nezávislé poradkyně: http://www.margit.cz/encyklopedie/margariny/

+1/0
4.5.2014 12:24

J63o32s72e82f 68N29o23v84á64k 1589846729671

Ono se v poslední době začíná dost ukazovat, že dřívější závěry vědců o tom, jak živočišné tuky škodí byly přehnané. Já doma smažím jak na sádle, tak na řepkovém oleji, podle potřeby. Obecně ale kolem sebe pozoruji návrat surovin, které lze nazvat jako domácí - zmiňované sádlo, čerstvé selské mléko i domácí masné výrobky. Čerstvé suroviny zpravidla lze sehnat mimo velké markety, tj. na tržištích nebo přímo u výrobců. Někdy to není snadné, ale jde to. A například na mléčné výrobky se specializují tyto rozvozy (a není jich málo): http://www.mlekozfarmy.cz/rozvozove-trasy/

+1/0
1.5.2014 13:20

P35e64t44r 18F76r44ý44d76e57k 7139551389393

Ony ty zavery byly silne podporovane prumyslem, pro ktery je mnohem jednodussi vyrobit rostlinny olej, nez maslo/sadlo. Stejny prumysl nyni lobuje v Evropske unii o zakazu farmarskych trhu...

+1/0
2.5.2014 8:16

J91i38ř31í 57K78a82l94o45č 6281865529

Ano, tam je zakopaný pes. A změna nastane, až se přesune poptávka zpátky k výrobkům od lokálnách farmářů. Proto to chce šířit aktuální informace a poznatky a ne utvrzovat v dávno překonaných omylech, jak to dělá autor článku.

0/0
5.5.2014 13:47

J20o95s55e82f 52N48o20v75á65k 1119506879681

Souhlas, osobně doufám, že záměr EU potlačit místní trhy je jen další z řady hoaxů, které jsem už o Unii slyšel.

0/0
6.5.2014 15:30

P38e31t63r 91F32r85ý74d68e36k 7409881319563

Btw. mleko z farmy neni moc kvalitni, pochazi od plemene Holstein a je od krav, ktere jsou natesnane v kravine... Je to samozrejme kazdeho volba, ale ja kupuji mleko primo od konkretniho zemedelce, ktery chova kravy (plemeno ceska stracena) na svych pastvinach.

+1/0
2.5.2014 8:23

J42o10s15e89f 71N89o45v57á65k 1669486879931

Viděl jsem fotky, kde žijí a nejsou to klasické kravíny. Chuťově je mléko vynikající. Konkrétního zemědělce s dobytkem na pastvě bohužel neznám, ale s mlékem z Radonic jsem zatím spokojený, takže nemám důvod to měnit.

0/0
6.5.2014 15:28

M15i64l44a62n 72V89o87t42a88v49a 5614416521942

Hm. Az na to, ze se uz davno zjistilo, zo tomu tak neni a je to trochu naopak. Ale to by lide nesmeli cist zastarale nazory rodoby dietologu, ale precist si studie kardiologu a dalsich. Pak muzete narazit na vety typu. Cely zivot jsme jim lhali, je to naopak. Trchu patrejte, ale v odborne lekarske litarature posledni doby a budete prekvapeni

+1/0
1.5.2014 9:56

F11i77l50i68p 25T92ř31e91b76a 6743600218776

"V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají,"

Zdroj: http://ona.idnes.cz/rostlinne-tuky-pomahaji-i-skodi-dnv-/zdravi.aspx?c=A140429_135148_zdravi_pet

Aha. Náhoda tomu chtěla, že jsem několik hodin po přečtení článku viděl díl pořadu A dost! věnovaný ztuženým rostliným tukům. Výsledek? 8 ze 24 testovaných vzorků obsahuje množství trans-kyselin, za které vás v některých státech EU mohou nepodmíněně odsoudit. Jinak ale není důvod se obávat...

+3/0
30.4.2014 19:40

P97e32t80r 64F95r53ý44d90e69k 7139911779253

Musis si uvedomit, ze tahle serie clanku je reklamni kampan. A reklamni kampan vzdy vychvaluje vyrobky, ktere se snazi propagovat...

Dneska jsem si dal k snidani rybu, usmazenou na prepustenem masle, mnam (bydlim u more)...

+1/0
2.5.2014 8:31

K40a68r98e21l 64E38n40d47l50e56r 3863250780725

Když někdy omylem dám na pánev řepkový olej, je mi z toho smradu rybiny na zvracení. Děkuji, nechci. Ať to jí ten, kdo chce jíst zdravě. Já se radši místo toho chci cítit dobře.

+3/0
30.4.2014 17:29

R11o82m72a66n 86N22o78v19á44č65e68k 6955442974605

Jak někdo může jíst něco tak odporného jako je margarín? 8-o

+3/0
30.4.2014 14:16

K19a18r46e76l 46E76n90d32l76e63r 3943810460605

Margarín byl původně z hovězího loje. To bych asi taky nemusel.

0/−1
30.4.2014 17:30

P81e33t77r 80F73r70ý89d85e40k 7349891139603

Ja naopak hovezi luj muzu, delam si z nej i kremy a masti.

+1/0
2.5.2014 8:40
Foto

K58a64r54e95l 42T94o48m88á46š77e77k 7124359337919

Řepkový olej používáme už dávno, ale zrovna tak vepřové sádlo (to má stejný poměr nasycených a nenasycených kyselin jako lidské sádlo. Omega3 mastné kyseliny dodáváme ve formě lososového oleje. Podle mého názoru nasycené kyseliny našemu tělu nevadí, právě naopak, jsou lepší než nenasycené. Mnoho vysoce nenasycených kyselin musí tělo předělávat pochodem, podobným hydrogenací a mohou vznikat trans mastné kyseliny. Trans´mastné kyseliny v margarinech způsobily v minulosti mnoho škody na naši populaci a jsou hlavním důvodem infarktů v mladém věku. Já jsem se margarinům a ztuženým tukům vyhýbal a mám nyní 82 let, doposud bez infarktu a mozkové příhody.

+6/−2
30.4.2014 11:31

K49a88t33e27ř96i71n82a 83V44a27š63á33k88o29v31á 5161512559735

ja mam rada oleje, a stridam i ty netradicni - slunecnicovy ale nemam rada.

Je super zkusit treba ryzovy, lneny, dynovy, makovy, kavovy, oriskovy, fenyklovy...

spotrebuju jich dost malo, nesmazim (a kdyz, tak na malince trosce ryzoveho). Pro zvirata lososovy...

Kokosak mam spis kosmeticky :-)

0/−1
30.4.2014 11:29

I39v73a21n18a 97P49o51k21o92r86n98á 8124703450657

jen 5kg másla na osobu/rok. To je docela málo, jen naše rodina sežere měsíčně cca 1kg másla a 1kg sádla. Olej a margarín doma mám, ale jen pro případ kdyby...

+3/0
30.4.2014 10:46

M93o89n44i66k84a 63H86a81b69a61n24o41v24a 7988273557706

No tak naše rodina ani zdaleka nesežere za rok těch 5kg, takže tak se počítá ta statistika. :-)

+2/0
30.4.2014 11:01

M59o78n59i61k75a 76H24a28b56a30n70o90v57a 7288603627536

Jinak pokud sníte jako rodina 1kg másla měsíčně pak sníte jako rodina 12kg másla ročně. Pokud jste více než dva, pak jste spíše pod průměrem. ;-)

+3/0
30.4.2014 11:12

K62a37m26i17l 88S87c75h86w39a48g46e34r 3193966925696

a 12kg másla obsahuje 9,84kg tuku ;-)

0/0
30.4.2014 13:30

I52r40e21n65a 16M41a23t66e51j65k16o65v20a 2785135959791

No a?

0/0
1.5.2014 5:42

K54a63m28i54l 52S88c70h84w88a47g75e81r 3323206735966

"Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla"

No není moc jasné jestli se bavíme o tucích nebo o másle, nějak se nám tu do článku dostali jabka a hrušky ;-D

0/0
6.5.2014 16:45

R87o74b30e50r87t 56B94a12l49a47b31á69n 9302283682

Těch kotrmelců v "oficiální" výživové politice už jsem zažil tolik, že všechny další revoluce v téhle oblasti sleduji se shovívavým úsměvem. Mléko, vejce, tuky, obiloviny, soja a bůhvíco ještě - od glorifikace až k naprostému zatracení.

+7/−1
30.4.2014 10:04

R42e37n38a44t48a 15H34a85v67l75í45č55k34o29v75á 3839826543465

Přesně tak! Zůstanu u osvědčeného másla a sádla, oleje mi nechutnají, kuneróly jakbysmet!

+7/0
30.4.2014 10:06

M80o25n31i59k20a 66H16a32b51a12n51o48v25a 7678283167496

Pokud jste zdravý a bez nadváhy, stačí jíst střídmě a pravidelně a myslím, že člověk nemusí řešit nějak extra skladbu tuků, cukrů atd. Pokud máte nadváhu, tak doporučení poradců vám pochopitelně můžou pomoci. Pokud se bavíte o tom, že se příliš často mění nějaké názory na konkrétní druh potraviny, tak oficiální výživovou politiku stanovuje Světová zdravotnická organizace. Zde najdete jen naprosté minimum nějakých výrazných změn přístupu ke konkrétní potravině. Dost často spíše kolují neoficiální zprávy až hoaxy. ;-)

+2/−1
30.4.2014 10:44

R93e80n38a58t81a 50H43a82v21l21í49č76k30o70v47á 3859746813875

To by ti poradci ale nesměli každý týden vycházet z jiné studie: jednou je mléko zdravé, podruhé způsobuje zažívací problémy nebo o celozrnných moukách, těstovinách, pečivu, tyčinkách taky tvrdí každý něco jiného. A pití? Jednou jsou minerálky zdravé, pak zase způsobují ledvinové kameny, jednou je nutné vypít alespoň 3 litry vody denně, jiní znalci řeknou: pít tehdy, až je žízeň! No blázinec na kolečkách! Kdo chce zhubnout, měl by se především víc hýbat-cvičit, běhat, chodit na dlouhé procházky, jezdit na kole-co mu zdraví dovolí!

+2/0
30.4.2014 16:09

J26o16s78e34f 80N97o12v44á65k 1339956409661

Jak píše paní Habanová, je to hlavně o střídmosti (In medio stat virtus). O střídmosti a vyváženosti našeho energetického příjmu a výdeje. A také jsme každý jiný, jednomu škodí obiloviny, druhému vejce a třetímu obé prospívá.

0/0
6.5.2014 15:34

S10l68a44v88o72m18í32r 43B80e26n37e54š 6942827730804

Pane Baloune, s tím vaším příjmením máte plné právo myslet jenom na máslo, sádlo a ostatní potraviny.

0/−6
30.4.2014 9:34

L80a10d39i91s46l28a32v 87B12a14l76o82u47n 7971274871245

Tchýně prvních 70 let života mastila jen sádlem a dalších 29 máslem a olejem podle toho, který zrovna koupila.

Asi už tyhle články, co je lepší, číst nebudu, každou se chvíli se lepší změní na horší a horší na lepší a já z toho mám guláš.

Vyškvařím si sádlo jako tchýně za mlada.

+14/−1
30.4.2014 7:03

M19a20r30e11k 13Z96a12h72r65a82d35i62l 6954369135281

Jakože se dožila takovýho věku kvůli tukům, které používala, nebo nepoužívala? 8-o Tak to jo...

+1/0
30.4.2014 7:15

L70a83d52i94s10l74a62v 50B21a11l70o14u54n 7591424271205

Jako, že je jedno čím mastíme. Ale hlavně s mírou.

+4/−2
30.4.2014 7:29

M65a79r73e62k 60Z78a96h42r89a72d62i48l 6614499175501

No jo, to ale můžete říct u každé potraviny. Jenže každý si tu "míru" různých druhů potravin představuje jinak...

0/0
30.4.2014 8:24

I79v29a37n42a 45P29o18k45o66r60n90á 8944403680207

Všeho s mírou a hlavně pozitivní myšlení, to je recept na dlouhověkost.

+3/0
30.4.2014 10:51

J33a92n 44R85a69t32h54o17u33s72k97ý 7675830899878

Tyhle příklady jsou v každé diskuzi ale je to o tom si uvědomit, že jíst zdravě neznamená, že budete určitě zdraví ale zvýšíte tím pravděpodobnost, stejně je to i s kouřením, rakovinu plic klidně může dostat i nekuřák ale má na to mnohem menší šanci.

+2/0
30.4.2014 8:14

M72i48l30a95n 13K79l23o88u76č30e60k 3640275928287

Podle tzoho, kolik tu má lidí stoletých babiček co celý život jedly jenom sádlo a kouřily do 90, by měl být náš národ nejzdravějším a nejdlouhověkejším na světě, není tomu tak.

+3/−1
30.4.2014 8:57

I15v46a58n14a 51P25o68k14o31r79n56á 8734303190717

no, jestli máte zdroj, kde koupit pěkné hrbetní sádlo na škvaření, tak sem sním. Sádlo je dneska nedostatkové zboží, a když je tak je to sádlo vnitřní, navíc tenounké plátky jsou lisované do větších bloků. Sakra, dala bych si škvarky, nebo chleba se sádlem, škvarky a cibulí.

+2/0
30.4.2014 10:50

L30a50d60i76s71l28a56v 19B72a16l52o79u54n 7181484711895

Taky bych si dal pořádné škvarky.:-P

Ale zjistil jsem, že řízky pečené i na kupovaném sádle jsou křehčí a měkčí. Vepřové i kuřecí. Alespoň to.:-(

0/0
30.4.2014 13:56

S88a39n54d92r30a 35F85e46r57i79a25n74č33í33k48o67v67á 7583408241653

Argument "moja svokra/teda/dedo" je skutočne nedostatočný. Vaša svokra sa dožila takého veku z množstva rôznych príčin. Genetika, pohyb, celkové zloženie stravy, zdravotná starostlivosť atď. Chcieť si teda vyvodiť závery z jedného človeka a chcieť sa na základe toho zariadiť a pritom ignorovať najnovšie poznatky vedy (ktoré sa menia tak ako sa mení a zlepšuje naša schopnosť skúmať) chce skutočne veľkú dávku ignorancie. 

Odporúčam vám prečítať si tento článok: http://www.zradielko.sk/2014/03/preco-osobna-skusenost-nie-je-dostatocny-dokaz/

+1/0
30.4.2014 12:38

M26a55r86t89i48n 40H44o71r87ň59á22k 7411831832

máslo&sádlo&ghí hotovo tečka

+3/0
30.4.2014 6:31

T40o78m26á36š 29T35a90t35í69č75e92k 5960822280408

Ať žije sádlo! Domácí, v doprovodu škvarečků!! :-) Řepkové olej si lijte do smrdutéch nafťáků, já to žrat nebudu, ani kdyby se pod tím podepsalo deset Einsteinů. :-P

Nojo, v tom výčtu ale chybí kromě sádla taky oliváč... sakra, kde to jsme? Článek na podporu řepky, či co. :-P

+15/−2
30.4.2014 4:58

M86a50r89t41i75n 32H23o98r16ň40á85k 7541111842

je to článek na podporu řepky, přitom jinde je zase milion článků jak není řepka vhodná, krom toho jsem podobný rozhovor zaregistroval i ve státním rádiu

+5/0
30.4.2014 6:32

M90a65r62e91k 49Z64a36h87r41a13d93i40l 6344299265231

To by mě zajímalo, kdo tvrdí, že řepkový olej je (oproti ostatním rostl. olejům) nevhodný...

+1/−1
30.4.2014 7:13

J54i43ř60í 52Z57ý72k70a 9509523171180

... ono je zapotřebí rozlišovat použití toho oleje. Pokud se použije řepkový olej ve studené formě, tak je výživově zhruba stejně kvalitní jako olivový. Ale pokud jej použijete na smažení či pečení, tak je to problém. Není příliš stabilní, rozkládá se na nepříliš vhodné látky. Nicméně slunečnicový není na smažení také vůbec vhodný. Pokud není ke smažení určený - pak jde většinou o rafinovaný olej, případně ze speciální odrůdy s vyšším obsahem kyseliny olejové.

0/0
30.4.2014 8:51

M65a27r30e88k 48Z46a33h84r84a37d44i90l 6784759595611

No, tak to mi povězte, který olej je podle vás na smažení nejlepší, když ne řepkový ...

0/0
30.4.2014 11:57

P57e37t80r 91F87r79ý88d27e40k 7209501419433

Z oleju kokosovy, ale jsou i lepsi tuky na smazeni - sadlo a mlecny tuk (prepustene maslo).

+2/0
30.4.2014 13:56

M92a90r50e95k 56Z28a32h24r82a15d90i87l 6944409375271

Ten nesmí být ovšem ztužený...

0/0
30.4.2014 14:30

P98e68t73r 81F22r19ý92d24e35k 7259761479403

Nechapu, proc by nekdo ztuzoval mlecny tuk, kokosovy olej nebo sadlo? Ty jsou preci tuhe v lednici vzdycky.

+1/0
2.5.2014 8:11

Š70t18ě35p82á53n 50B43u52r50i82a28n 3403383421545

Vepřové sádlo. Bez legrace.

0/0
6.5.2014 23:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.