Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak vybírat vhodné potraviny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L68u36d93m39i84l24a 39Š75i32n63d56e90l19á27ř54o90v70á 7732196722641

Ta "odbornice" Hlavatá byla zapojena i do projektu vyzivadeti.cz, který sponzorovaly nadnárodní společnosti - výrobci margarínů. O margarínech a jejich škodlivosti si raději přečtu od nezávislé poradkyně: http://www.margit.cz/encyklopedie/margariny/

+1/0
4.5.2014 12:24

J81o23s76e27f 73N38o28v53á94k 1559256629291

Ono se v poslední době začíná dost ukazovat, že dřívější závěry vědců o tom, jak živočišné tuky škodí byly přehnané. Já doma smažím jak na sádle, tak na řepkovém oleji, podle potřeby. Obecně ale kolem sebe pozoruji návrat surovin, které lze nazvat jako domácí - zmiňované sádlo, čerstvé selské mléko i domácí masné výrobky. Čerstvé suroviny zpravidla lze sehnat mimo velké markety, tj. na tržištích nebo přímo u výrobců. Někdy to není snadné, ale jde to. A například na mléčné výrobky se specializují tyto rozvozy (a není jich málo): http://www.mlekozfarmy.cz/rozvozove-trasy/

+1/0
1.5.2014 13:20

P70e93t18r 93F79r12ý25d97e82k 7269881199723

Ony ty zavery byly silne podporovane prumyslem, pro ktery je mnohem jednodussi vyrobit rostlinny olej, nez maslo/sadlo. Stejny prumysl nyni lobuje v Evropske unii o zakazu farmarskych trhu...

+1/0
2.5.2014 8:16

J21i36ř61í 32K21a13l10o95č 6931265309

Ano, tam je zakopaný pes. A změna nastane, až se přesune poptávka zpátky k výrobkům od lokálnách farmářů. Proto to chce šířit aktuální informace a poznatky a ne utvrzovat v dávno překonaných omylech, jak to dělá autor článku.

0/0
5.5.2014 13:47

J74o13s10e61f 58N57o34v37á46k 1239716389381

Souhlas, osobně doufám, že záměr EU potlačit místní trhy je jen další z řady hoaxů, které jsem už o Unii slyšel.

0/0
6.5.2014 15:30

P51e13t25r 63F69r12ý21d60e28k 7909211399443

Btw. mleko z farmy neni moc kvalitni, pochazi od plemene Holstein a je od krav, ktere jsou natesnane v kravine... Je to samozrejme kazdeho volba, ale ja kupuji mleko primo od konkretniho zemedelce, ktery chova kravy (plemeno ceska stracena) na svych pastvinach.

+1/0
2.5.2014 8:23

J32o44s87e10f 95N58o90v18á96k 1859846949321

Viděl jsem fotky, kde žijí a nejsou to klasické kravíny. Chuťově je mléko vynikající. Konkrétního zemědělce s dobytkem na pastvě bohužel neznám, ale s mlékem z Radonic jsem zatím spokojený, takže nemám důvod to měnit.

0/0
6.5.2014 15:28

M78i25l36a59n 24V85o97t25a18v49a 5734716531892

Hm. Az na to, ze se uz davno zjistilo, zo tomu tak neni a je to trochu naopak. Ale to by lide nesmeli cist zastarale nazory rodoby dietologu, ale precist si studie kardiologu a dalsich. Pak muzete narazit na vety typu. Cely zivot jsme jim lhali, je to naopak. Trchu patrejte, ale v odborne lekarske litarature posledni doby a budete prekvapeni

+1/0
1.5.2014 9:56

F11i66l14i11p 88T11ř39e66b23a 6973120908366

"V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají,"

Zdroj: http://ona.idnes.cz/rostlinne-tuky-pomahaji-i-skodi-dnv-/zdravi.aspx?c=A140429_135148_zdravi_pet

Aha. Náhoda tomu chtěla, že jsem několik hodin po přečtení článku viděl díl pořadu A dost! věnovaný ztuženým rostliným tukům. Výsledek? 8 ze 24 testovaných vzorků obsahuje množství trans-kyselin, za které vás v některých státech EU mohou nepodmíněně odsoudit. Jinak ale není důvod se obávat...

+3/0
30.4.2014 19:40

P49e37t55r 53F33r54ý71d26e35k 7659951219953

Musis si uvedomit, ze tahle serie clanku je reklamni kampan. A reklamni kampan vzdy vychvaluje vyrobky, ktere se snazi propagovat...

Dneska jsem si dal k snidani rybu, usmazenou na prepustenem masle, mnam (bydlim u more)...

+1/0
2.5.2014 8:31

K12a83r17e57l 89E84n86d19l26e46r 3533940830375

Když někdy omylem dám na pánev řepkový olej, je mi z toho smradu rybiny na zvracení. Děkuji, nechci. Ať to jí ten, kdo chce jíst zdravě. Já se radši místo toho chci cítit dobře.

+3/0
30.4.2014 17:29

R27o77m35a34n 30N57o72v98á22č27e22k 6335432974465

Jak někdo může jíst něco tak odporného jako je margarín? 8-o

+3/0
30.4.2014 14:16

K76a21r42e84l 63E44n42d55l26e95r 3283830780595

Margarín byl původně z hovězího loje. To bych asi taky nemusel.

0/−1
30.4.2014 17:30

P51e67t44r 17F18r28ý30d51e37k 7789421699763

Ja naopak hovezi luj muzu, delam si z nej i kremy a masti.

+1/0
2.5.2014 8:40
Foto

K62a59r84e89l 71T69o95m91á12š54e58k 7164259847929

Řepkový olej používáme už dávno, ale zrovna tak vepřové sádlo (to má stejný poměr nasycených a nenasycených kyselin jako lidské sádlo. Omega3 mastné kyseliny dodáváme ve formě lososového oleje. Podle mého názoru nasycené kyseliny našemu tělu nevadí, právě naopak, jsou lepší než nenasycené. Mnoho vysoce nenasycených kyselin musí tělo předělávat pochodem, podobným hydrogenací a mohou vznikat trans mastné kyseliny. Trans´mastné kyseliny v margarinech způsobily v minulosti mnoho škody na naši populaci a jsou hlavním důvodem infarktů v mladém věku. Já jsem se margarinům a ztuženým tukům vyhýbal a mám nyní 82 let, doposud bez infarktu a mozkové příhody.

+6/−2
30.4.2014 11:31

K71a89t86e11ř55i13n93a 43V43a72š90á39k11o69v13á 5231632219165

ja mam rada oleje, a stridam i ty netradicni - slunecnicovy ale nemam rada.

Je super zkusit treba ryzovy, lneny, dynovy, makovy, kavovy, oriskovy, fenyklovy...

spotrebuju jich dost malo, nesmazim (a kdyz, tak na malince trosce ryzoveho). Pro zvirata lososovy...

Kokosak mam spis kosmeticky :-)

0/−1
30.4.2014 11:29

I63v22a56n28a 64P33o92k69o79r96n47á 8244153720717

jen 5kg másla na osobu/rok. To je docela málo, jen naše rodina sežere měsíčně cca 1kg másla a 1kg sádla. Olej a margarín doma mám, ale jen pro případ kdyby...

+3/0
30.4.2014 10:46

M45o22n92i48k96a 86H75a57b38a85n77o36v62a 7288213257566

No tak naše rodina ani zdaleka nesežere za rok těch 5kg, takže tak se počítá ta statistika. :-)

+2/0
30.4.2014 11:01

M45o22n70i39k60a 82H32a88b98a84n38o19v49a 7138213417626

Jinak pokud sníte jako rodina 1kg másla měsíčně pak sníte jako rodina 12kg másla ročně. Pokud jste více než dva, pak jste spíše pod průměrem. ;-)

+3/0
30.4.2014 11:12

K54a96m50i91l 75S93c70h73w58a40g88e74r 3633826115706

a 12kg másla obsahuje 9,84kg tuku ;-)

0/0
30.4.2014 13:30

I84r94e93n57a 24M98a98t31e19j46k14o52v68a 2395115499261

No a?

0/0
1.5.2014 5:42

K22a25m98i82l 93S90c24h30w47a83g87e61r 3253496535486

"Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla"

No není moc jasné jestli se bavíme o tucích nebo o másle, nějak se nám tu do článku dostali jabka a hrušky ;-D

0/0
6.5.2014 16:45

R44o84b29e20r70t 76B59a13l91a76b76á93n 9482633222

Těch kotrmelců v "oficiální" výživové politice už jsem zažil tolik, že všechny další revoluce v téhle oblasti sleduji se shovívavým úsměvem. Mléko, vejce, tuky, obiloviny, soja a bůhvíco ještě - od glorifikace až k naprostému zatracení.

+7/−1
30.4.2014 10:04

R36e45n16a33t81a 60H53a72v79l94í74č30k17o84v10á 3719616253905

Přesně tak! Zůstanu u osvědčeného másla a sádla, oleje mi nechutnají, kuneróly jakbysmet!

+7/0
30.4.2014 10:06

M53o89n56i11k81a 36H94a88b21a26n40o21v38a 7698173927226

Pokud jste zdravý a bez nadváhy, stačí jíst střídmě a pravidelně a myslím, že člověk nemusí řešit nějak extra skladbu tuků, cukrů atd. Pokud máte nadváhu, tak doporučení poradců vám pochopitelně můžou pomoci. Pokud se bavíte o tom, že se příliš často mění nějaké názory na konkrétní druh potraviny, tak oficiální výživovou politiku stanovuje Světová zdravotnická organizace. Zde najdete jen naprosté minimum nějakých výrazných změn přístupu ke konkrétní potravině. Dost často spíše kolují neoficiální zprávy až hoaxy. ;-)

+2/−1
30.4.2014 10:44

R60e36n27a12t38a 60H46a58v26l14í79č18k27o56v68á 3199486913605

To by ti poradci ale nesměli každý týden vycházet z jiné studie: jednou je mléko zdravé, podruhé způsobuje zažívací problémy nebo o celozrnných moukách, těstovinách, pečivu, tyčinkách taky tvrdí každý něco jiného. A pití? Jednou jsou minerálky zdravé, pak zase způsobují ledvinové kameny, jednou je nutné vypít alespoň 3 litry vody denně, jiní znalci řeknou: pít tehdy, až je žízeň! No blázinec na kolečkách! Kdo chce zhubnout, měl by se především víc hýbat-cvičit, běhat, chodit na dlouhé procházky, jezdit na kole-co mu zdraví dovolí!

+2/0
30.4.2014 16:09

J20o54s61e43f 35N59o71v45á83k 1159626139751

Jak píše paní Habanová, je to hlavně o střídmosti (In medio stat virtus). O střídmosti a vyváženosti našeho energetického příjmu a výdeje. A také jsme každý jiný, jednomu škodí obiloviny, druhému vejce a třetímu obé prospívá.

0/0
6.5.2014 15:34

S72l71a11v54o31m78í91r 63B39e97n53e74š 6572407930214

Pane Baloune, s tím vaším příjmením máte plné právo myslet jenom na máslo, sádlo a ostatní potraviny.

0/−6
30.4.2014 9:34

L60a13d21i22s47l82a73v 67B75a16l57o75u27n 7211974541685

Tchýně prvních 70 let života mastila jen sádlem a dalších 29 máslem a olejem podle toho, který zrovna koupila.

Asi už tyhle články, co je lepší, číst nebudu, každou se chvíli se lepší změní na horší a horší na lepší a já z toho mám guláš.

Vyškvařím si sádlo jako tchýně za mlada.

+14/−1
30.4.2014 7:03

M94a12r63e53k 91Z46a75h89r15a87d74i68l 6794949615271

Jakože se dožila takovýho věku kvůli tukům, které používala, nebo nepoužívala? 8-o Tak to jo...

+1/0
30.4.2014 7:15

L69a35d74i67s90l25a69v 60B88a16l48o15u34n 7861334501775

Jako, že je jedno čím mastíme. Ale hlavně s mírou.

+4/−2
30.4.2014 7:29

M57a45r42e49k 52Z64a10h56r68a54d46i96l 6774699275811

No jo, to ale můžete říct u každé potraviny. Jenže každý si tu "míru" různých druhů potravin představuje jinak...

0/0
30.4.2014 8:24

I16v47a26n45a 36P97o69k37o94r61n76á 8754253110987

Všeho s mírou a hlavně pozitivní myšlení, to je recept na dlouhověkost.

+3/0
30.4.2014 10:51

J49a69n 44R91a71t20h49o22u88s42k28ý 7485590699138

Tyhle příklady jsou v každé diskuzi ale je to o tom si uvědomit, že jíst zdravě neznamená, že budete určitě zdraví ale zvýšíte tím pravděpodobnost, stejně je to i s kouřením, rakovinu plic klidně může dostat i nekuřák ale má na to mnohem menší šanci.

+2/0
30.4.2014 8:14

M30i60l11a17n 56K27l15o68u70č19e29k 3950225548947

Podle tzoho, kolik tu má lidí stoletých babiček co celý život jedly jenom sádlo a kouřily do 90, by měl být náš národ nejzdravějším a nejdlouhověkejším na světě, není tomu tak.

+3/−1
30.4.2014 8:57

I71v60a16n77a 70P81o75k70o76r21n70á 8544543350867

no, jestli máte zdroj, kde koupit pěkné hrbetní sádlo na škvaření, tak sem sním. Sádlo je dneska nedostatkové zboží, a když je tak je to sádlo vnitřní, navíc tenounké plátky jsou lisované do větších bloků. Sakra, dala bych si škvarky, nebo chleba se sádlem, škvarky a cibulí.

+2/0
30.4.2014 10:50

L84a80d94i76s23l27a16v 21B79a47l48o62u87n 7741654511775

Taky bych si dal pořádné škvarky.:-P

Ale zjistil jsem, že řízky pečené i na kupovaném sádle jsou křehčí a měkčí. Vepřové i kuřecí. Alespoň to.:-(

0/0
30.4.2014 13:56

S13a68n45d15r92a 63F96e52r23i82a40n34č79í55k37o57v10á 7643748691343

Argument "moja svokra/teda/dedo" je skutočne nedostatočný. Vaša svokra sa dožila takého veku z množstva rôznych príčin. Genetika, pohyb, celkové zloženie stravy, zdravotná starostlivosť atď. Chcieť si teda vyvodiť závery z jedného človeka a chcieť sa na základe toho zariadiť a pritom ignorovať najnovšie poznatky vedy (ktoré sa menia tak ako sa mení a zlepšuje naša schopnosť skúmať) chce skutočne veľkú dávku ignorancie. 

Odporúčam vám prečítať si tento článok: http://www.zradielko.sk/2014/03/preco-osobna-skusenost-nie-je-dostatocny-dokaz/

+1/0
30.4.2014 12:38

M69a23r76t83i92n 60H64o70r95ň32á38k 7571821792

máslo&sádlo&ghí hotovo tečka

+3/0
30.4.2014 6:31

T87o82m19á81š 21T58a70t29í62č18e67k 5650642180378

Ať žije sádlo! Domácí, v doprovodu škvarečků!! :-) Řepkové olej si lijte do smrdutéch nafťáků, já to žrat nebudu, ani kdyby se pod tím podepsalo deset Einsteinů. :-P

Nojo, v tom výčtu ale chybí kromě sádla taky oliváč... sakra, kde to jsme? Článek na podporu řepky, či co. :-P

+15/−2
30.4.2014 4:58

M18a28r37t93i77n 47H93o74r80ň33á50k 7291671302

je to článek na podporu řepky, přitom jinde je zase milion článků jak není řepka vhodná, krom toho jsem podobný rozhovor zaregistroval i ve státním rádiu

+5/0
30.4.2014 6:32

M32a75r63e83k 33Z98a98h27r83a85d86i25l 6874129275221

To by mě zajímalo, kdo tvrdí, že řepkový olej je (oproti ostatním rostl. olejům) nevhodný...

+1/−1
30.4.2014 7:13

J73i96ř55í 12Z39ý67k30a 9309733611590

... ono je zapotřebí rozlišovat použití toho oleje. Pokud se použije řepkový olej ve studené formě, tak je výživově zhruba stejně kvalitní jako olivový. Ale pokud jej použijete na smažení či pečení, tak je to problém. Není příliš stabilní, rozkládá se na nepříliš vhodné látky. Nicméně slunečnicový není na smažení také vůbec vhodný. Pokud není ke smažení určený - pak jde většinou o rafinovaný olej, případně ze speciální odrůdy s vyšším obsahem kyseliny olejové.

0/0
30.4.2014 8:51

M88a41r43e27k 82Z89a95h22r88a98d45i41l 6414739345941

No, tak to mi povězte, který olej je podle vás na smažení nejlepší, když ne řepkový ...

0/0
30.4.2014 11:57

P38e93t60r 63F17r87ý64d45e47k 7119551569343

Z oleju kokosovy, ale jsou i lepsi tuky na smazeni - sadlo a mlecny tuk (prepustene maslo).

+2/0
30.4.2014 13:56

M29a60r53e64k 77Z78a52h32r36a96d83i53l 6844449325761

Ten nesmí být ovšem ztužený...

0/0
30.4.2014 14:30

P84e66t12r 92F35r87ý55d49e65k 7309931809793

Nechapu, proc by nekdo ztuzoval mlecny tuk, kokosovy olej nebo sadlo? Ty jsou preci tuhe v lednici vzdycky.

+1/0
2.5.2014 8:11

Š19t93ě34p60á73n 86B53u88r17i22a23n 3793393601255

Vepřové sádlo. Bez legrace.

0/0
6.5.2014 23:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.