- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
...na nas trh jdou pouze ryby z farem, kde se dopuji vsim, stejne jako kurata,
tak o zdravosti tohoto ulovku ruce pryc, ale jsou u nasich mest sadky, kde vam prodaji rybu pred vami vylovenou, a teky vam reknou, cim krmi. Tedy mezi nami, jediny rozdil je, ze je cerstva....
...jednou jsem s prateli odejel na vikend k Ontaria Lake, a u jedne z doporucenych rek
jsme tedy /podle prisnych pravidel/ chteli ulovit salmona, ci vice salmonu. Bohuzel jsme vice holdovali pivu a lov nebyl tak zajimavy, tak po ceste od Salmon River jsme narazili na nespocet stanku , ktere uz prodavaly salmona na filetovanyho, a za velmi priznivou cenu. Abyjsme z vyletu na salmona neco fakt meli, kazdej jsme si v ledu v cooler privezli slusnou davku domu. Ja hned po prijezdu jsem zacal kuchtit , nic to nejni, krasne ruzovocerveny maso a par bylinek a je porce hotova, no uzasny pokracovani vikendu. Kdyz uz jsem mel v sobe alespon kilo ty bajecny pochoutky, tak mi vola pritel, abych se toho salmona zase moc neprejidal, ze ma tak vysoky obsah olova ci rtute, ze vic nez 200 gramu snist tak behem 5 dnu, a ne vice.No podekoval jsem mu a premyslel jsem , co ten obsah rtuti se mnou udela. /vime ze jedna kujicka rtuti roztrha konovi zaludek/
Ja jsem to tedy prezil, a na konkretnosti na zachode uz nebudu vzpominat, ale stale verim, ze jsou ryby zdrave, ale salmona jsem od te doby nejedl....
No a my, co nám ryby nechutnají si dáme kus bůčku...je to taky bílé maso, no ne?
Mrazírny mají PLNO ryb? ... Proto si objednaly na iDNES tento článek?
Proto objednaly článek o tom, že nejlepší jsou čerstvé ryby...
Ono je to u nás s tzv. zdravou výživou vůbec na pováženou. Není to jen o rybách, ale i o mléčných výrobcích. Pokud chcete něco co je kvalitní a chutné je to nekřesťansky drahé. A pokud je to levné, tak je to spíš parodie - viz "výrobky mléčného typu". Kdo si pamatuje jak se dřív strouhala klasická "cihla" v červeném obalu? Když ji chcete nastrouhat dnes, tak ji jen rozmazáváte po struhadle. Ošizené potraviny dnes, bohužel, převažují... U ryb je to totéž. Kvalitní ryba je drahá. A závidím tomu člobrdíkovi, co doma ze tří rybek nasytí 4 lidi. Moji synci při takové porci ryby by do deseti minut vyluxovali ledničku
Zrovna se strouháním si nejsem tak úplně jistá... čím tučnější sýr, tím hůř se strouhá a víc maže, ale to není chyba či známka (ne)kvality, to je vlastnost...
Zrovna včera jsme měli tradičního kapra. Když jsem ho kuchala, praskl mi žlučník . Myslela jsem si, že je po rybě, ale naštěstí jsem měla spásný nápad - vyfiletovala jsem ho a byl skvělý. Kosti ale skončily v odpadcích.
Teda s prasklým žlučníkem bych radši jela do špitálu.
Ryby jedině takové, které nemají kosti.
Třeba tuňák. Kilo 600 - 800 kč. No nekup to.
Doby, kdy v Čechách bylo filé z kvalitních mořských ryb za pár korun, jsou dávno pryč. Bývalo filé s zelenou rybičkou nebo s rybičkou žlutou, pocházelo z Islandu a dnes by to byla drahá lahůdka, ten druh tresky je na vyhynutí.
U nás v Jižních Čechách mívá Jednota kvalitní ryby, i když to jsou především barevné méněhodnotné druhy tresky. To nejhorší jsou obalované rybí prsty nebo pravoúhlé řízky z rybích odpadků. Kdyby na nich nebylo tolik mouky a strouhánky, byly by alespoň z hlediska obsahu Omega 3 dobré, ten tuk je hlavně v kůži, z které se ty levné tyčinky převážně skládají.
Nejvýhodnější rybou je v Čechách mražená makrela, v létě ideální pro grilovací večery. Rybu hodně nasolíme, zavěsíme do krytého grilu s teploměrem a ve vedlejším ohništi topíme tak, aby pod krytem nebylo víc, než 90°C. Asi po 4 hodinách jsou makrely perfektně prouzené, jsou k pivu lahůdka! Mám vodorovný anglický gril, ale viděl jsem takový z pivního sudu, topí se v něm zespodu.
V Jihlavě v rybárně stojí kilo již vykuchaného pstruha 145 Kč. Většinou kupuji tak za 80-90 dva pstruhy, takže oběd celkem pro dva někde těsně nad stovku, to není tak zlý.