Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ryby jezte dvakrát týdně. Jak vybrat ty správné?

Průměrná roční spotřeba ryb ve světě je 16 kilogramů na osobu, ale v Česku jen pět. Pro mnoho lidí jsou drahé a často je neumí dobře připravit. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám v projektu "Vím, co jím" budou radit, jak vybírat vhodné potraviny a jak se vyhnout zažitým mýtům o stravování a životním stylu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T17r33a23i16k20o 21T94r67u58h81l56a20r 9208389640843

...na nas trh jdou pouze ryby z farem, kde se dopuji vsim, stejne jako kurata,

tak o zdravosti tohoto ulovku ruce pryc, ale jsou u nasich mest sadky, kde vam prodaji rybu pred vami vylovenou, a teky vam reknou, cim krmi. Tedy mezi nami, jediny rozdil je, ze je cerstva....

0/0
4.6.2014 10:19

T87r52a30i96k22o 71T91r84u44h27l50a64r 9308199220373

...jednou jsem s prateli odejel na vikend k Ontaria Lake, a u jedne z doporucenych rek

jsme tedy /podle prisnych pravidel/ chteli ulovit salmona, ci vice salmonu. Bohuzel jsme vice holdovali pivu a lov nebyl tak zajimavy, tak po ceste od Salmon River jsme narazili na nespocet stanku , ktere uz prodavaly salmona na filetovanyho, a za velmi priznivou cenu. Abyjsme z vyletu na salmona neco fakt meli, kazdej jsme si v ledu v cooler privezli slusnou davku domu. Ja hned po prijezdu jsem zacal kuchtit , nic to nejni, krasne ruzovocerveny maso a par bylinek a je porce hotova, no uzasny pokracovani vikendu. Kdyz uz jsem mel v sobe alespon kilo ty bajecny pochoutky, tak mi vola pritel, abych se toho salmona zase moc neprejidal, ze ma tak vysoky obsah olova ci rtute, ze vic nez 200 gramu snist tak behem 5 dnu, a ne vice.No podekoval jsem mu a premyslel jsem , co ten obsah rtuti se mnou udela. /vime ze jedna kujicka rtuti roztrha konovi zaludek/

Ja jsem to tedy prezil, a na konkretnosti na zachode uz nebudu vzpominat, ale stale verim, ze jsou ryby zdrave, ale salmona jsem od te doby nejedl....

0/0
4.6.2014 10:01

P16a85v42e10l 35P87o91n77c25a44r 1703854832227

Nejsou bohuzel ryby jako ryby:

http://arnika.org/rtut-v-rybach

http://life.ihned.cz/c1-56265550-test-tretina-testovanych-pstruhu-mela-v-tele-latky-ze-zakazanych-leciv

http://www.bezpecnostpotravin.cz/tezke-kovy-v-rybach-na-rakouskem-trhu.aspx

http://www.uspesna-lecba.cz/news/omega-3-a-jod-z-morskych-ryb-nebezpecne-a-ekonomicky-nelogicke-/

0/0
17.4.2014 21:01

R64e95n98a93t91a 95H15a91v85l36í11č43k28o35v59á 3499176273365

No a my, co nám ryby nechutnají si dáme kus bůčku...je to taky bílé maso, no ne?;-D;-)

+2/−3
16.4.2014 23:01

K10a96r10e57l 98V59a87c27h41u15t 9443562579243

Mrazírny mají PLNO ryb? ... Proto si objednaly na iDNES tento článek? 8-o ;-)

0/0
16.4.2014 19:00
Foto

A58n43n38a 98V34e20s28e44l20á 2800508236

Proto objednaly článek o tom, že nejlepší jsou čerstvé ryby...

+3/0
16.4.2014 19:12
Foto

M97a86r57i58e 88M83e30t77l66i84c64k97á 9971454921452

Ono je to u nás s tzv. zdravou výživou vůbec na pováženou. Není to jen o rybách, ale i o mléčných výrobcích. Pokud chcete něco co je kvalitní a chutné je to nekřesťansky drahé. A pokud je to levné, tak je to spíš parodie - viz "výrobky mléčného typu". Kdo si pamatuje jak se dřív strouhala klasická "cihla" v červeném obalu? Když ji chcete nastrouhat dnes, tak ji jen rozmazáváte po struhadle. Ošizené potraviny dnes, bohužel, převažují... U ryb je to totéž. Kvalitní ryba je drahá. A závidím tomu člobrdíkovi, co doma ze tří rybek nasytí 4 lidi. Moji synci při takové porci ryby by do deseti minut vyluxovali ledničku ;-D

+6/0
16.4.2014 17:14

A26l73e54n31a 66V86e69s21e11l16á 3783271125898

Zrovna se strouháním si nejsem tak úplně jistá... čím tučnější sýr, tím hůř se strouhá a víc maže, ale to není chyba či známka (ne)kvality, to je vlastnost...

+1/0
16.4.2014 17:59
Foto

M77a64r47i28e 19M74e28t53l56i84c66k72á 9931794751522

To vím, ale mluvím o klasické červené cihle, pamětníci vědí o jakém sýru je řeč, byla 30% a skutečně "strouhací"

+2/0
16.4.2014 18:06

M44i35c21h82a51l 74M63i75l68l76e30r 9706882769822

jednak to muze byt odlisnou vyrobou, za druhe starim. Mlade eidamy jsou mazlavejsi, starsi jsou tvrdsi.

0/0
17.4.2014 8:06

R23e98n48a82t73a 30H43a96v74l35í51č55k10o73v80á 3299956273305

Mléčné výrobky, a hlavně tvrdé sýry, jsou fakt drahé, ale za kvalitní sýr se vyplatí zaplatit víc...

0/0
16.4.2014 23:03

M40i35c81h75a77l 93M23i72l63l43e16r 9506332849942

ja bych rozhodne netvrdil, ze "Ošizené potraviny dnes, bohužel, převažují.."  Neverim, ze za totace se potraviny nesidily, zato ale dnes se sidi. Pamatuji jak moje babicka poukazovala na sizeni kvality v "narodnich podnicich" a JZD v porovnani s tim, na co byla zvykla pred valkou.

V pripade eidamske cihly "strouhanost" rozhodne nebyla znamkou kvality v porovnani s dnesni "mazlavosti". Jak jsem se uz zminil, tvrdsi syr je predevsim znamkou stari, ale take - mensiho obsahu tuku. Takze ono je docela mozne, ze ten totalitni eidam mel v sobe mene mlecneho tuku, nez ten dnesni.....;-)

Kazdopadne plati, ze kdyz je neco levne, je pro to duvod. Kdyz chci kvalitu, musim za ni zaplatit. Kdyz chci setrit, koupim neco levneho, ale pak bude hloupost si stezovat, ze to pri vyrobe osidili.

+1/0
17.4.2014 8:17

M88a89r79c79e36l69a 69Z14á77r84u76b48o21v30á 8679128489514

Zrovna včera jsme měli tradičního kapra. Když jsem ho kuchala, praskl mi žlučník :-P. Myslela jsem si, že je po rybě, ale naštěstí jsem měla spásný nápad - vyfiletovala jsem ho a byl skvělý. Kosti ale skončily v odpadcích.

0/0
16.4.2014 14:25

M91a59r62t82i73n66a 16T95r35o30j34a20n91o45v14á 5753888855

Teda s prasklým žlučníkem bych radši jela do špitálu.

+8/0
16.4.2014 14:54

P39e16t47r49a 13N64o21v71á98k18o46v33á 7528226474478

Ryby jedině takové, které nemají kosti.

0/0
16.4.2014 13:42

J83a42n 13F39r37o96l16í69k 6626730775574

Třeba tuňák. Kilo 600 - 800 kč. No nekup to.:-P

+2/0
16.4.2014 13:57

L60u65c56i74e 26J91i23ř62í22k85o22v22á 4799183542443

Tak to máte smůlu....Rv  U nás je naštěstí rybárna s úžasnou paní majitelkou, která skvěle poradí, která ryba jak chutná, jak se vykostí a jak ji ideálně připravit. Ano, ryby nejsou levné, ale děti se po nich můžou utlouct, takže koupíme méně cukrovinek a zbydou penízky i na rybičku:-)

+3/0
16.4.2014 23:03

M95i26c82h11a67l 78M97i65l90l56e82r 9986782499432

chytra mamaR^

0/0
17.4.2014 8:18
Foto

M42i11r47o92s51l57a79v 75S76t95e55i34n31e30r 6268274243275

Doby, kdy v Čechách bylo filé z kvalitních mořských ryb za pár korun, jsou dávno pryč. Bývalo filé s zelenou rybičkou nebo s rybičkou žlutou, pocházelo z Islandu a dnes by to byla drahá lahůdka, ten druh tresky je na vyhynutí.

U nás v Jižních Čechách mívá Jednota kvalitní ryby, i když to jsou především barevné méněhodnotné druhy tresky. To nejhorší jsou obalované rybí prsty nebo pravoúhlé řízky z rybích odpadků. Kdyby na nich nebylo tolik mouky a strouhánky, byly by alespoň z hlediska obsahu Omega 3 dobré, ten tuk je hlavně v kůži, z které se ty levné tyčinky převážně skládají.

Nejvýhodnější rybou je v Čechách mražená makrela, v létě ideální pro grilovací večery. Rybu hodně nasolíme, zavěsíme do krytého grilu s teploměrem a ve vedlejším ohništi topíme tak, aby pod krytem nebylo víc, než 90°C. Asi po 4 hodinách jsou makrely perfektně prouzené, jsou k pivu lahůdka! Mám vodorovný anglický gril, ale viděl jsem takový z pivního sudu, topí se v něm zespodu.

+2/0
16.4.2014 12:19

J96o25s28e76f 60M73u58ž97á77t76k59o 5105663797223

V Jihlavě v rybárně stojí kilo již vykuchaného pstruha 145 Kč. Většinou kupuji tak za 80-90 dva pstruhy, takže oběd celkem pro dva někde těsně nad stovku, to není tak zlý.

+6/0
16.4.2014 9:58

V16l71a77d46i17m17í51r 54V68á13c34h89a 9812523409699

Už mě tyhle vědecké články rozčilujou.Jezte ryby ěx týdně,když kg pstruha stojí 180 kč,kdoso to může dovolit?Navíc výběr ryb je jen v supermarketech a na venkově o ně nezavadíte,tak si k tomu ještě připočtěte cestu.

+4/−4
16.4.2014 9:19

J35a65n 81Z63e32l46i27n82a69r 3416765987816

2x tydne a zrovna pstruha si muze dovolit snad kazdy

+5/0
16.4.2014 10:27

V97o10j45t54ě67c51h 18R20y55c46h79e89c17k75ý 2320917706339

no rozhodně více lidí než kolik si jich "může" dovolit kouřit. Ne moc silný kuřák, co si vystačí s krabičkou na dva dny, tak místo cigaret by mohl dát sptruha minimálně 4x týdně. A jsou i levnější ryby.

+7/0
16.4.2014 10:57
Foto

H18a94n33a 28A40n40t24o39n52o48v41á 6287339464204

tak já nekouřím vůbec, co jiného teda můžu omezit?

+2/0
16.4.2014 22:17

L77u69c31i36e 88J46i96ř72í27k26o55v36á 4279523562193

šminky?:-)

+2/0
16.4.2014 23:18

V17i47k48t15o74r 73L13e75b26e24d36a 1372788661160

Omega 3g mastne kyseliny, nebo jak se to spravne jmenuje, jsou i ve sladkovodnich rybach, pani dietolozka by se mela lepe informovat. Jsou obsazene v tuku, ktery ryby potrebuji pro ochranu pred chladem. Ryby jako sumec, nebo kapr tyto latky maji ve svem mase. Sice o neco mene, nez ryby morske, ale zase jsou na nasem trhu dostupnejsi.

+3/0
16.4.2014 8:18

Z15u60z65a70n65a 53Š32i49š96k28o58v35á 4557220249674

Člověk dneska jen zírá.

0/0
16.4.2014 8:51

Z12u35z95a83n19a 25Š98i70š71k93o56v33á 4227290829454

Tedy na všechny ty "odborníky", abych byla správně pochopena :)

0/0
16.4.2014 8:52

V89l47a87d30i21m90í89r 48V50á92c25h65a 9762543539509

Dostupnější?Pro koho?Kdo má 15 tis.hrubého měsíčně?

+2/0
16.4.2014 9:20

V70o12j22t68ě75c41h 20R30y51c50h70e93c81k37ý 2910737156399

např. v roce 2012 mělo 15tisic a méně cca 20%lidi a z toho nezanedbatelná část má takto nízký plat jen papírově, protože část berou bokem (zaměstnanci hospod, kadeřnice a podobné profese).

Nad 20tisíc mělo asi 60% zaměstnanců, polovina lidí mla více jak 22tis. a větší pocět zamestnanců mělo přes 50tis než kolik jich mělo pod 10tis. ... čístá statistika.

Jsou to jen platy, nejsou v tom ostatní příjmy jako jsou různé přispěvky a sociální dávky. Podnikatelé (a živnostníci), to je kapitola sama pro sebe, tam je rozdíl mezi oficiálním příjmem a skutečným obrovský.

Ze své zkušenosti usuzuji, že mezi lidmi s nižšími přijmy je větší procento ruřáků. A třeba pstruzi pro dva se dájí koupit za cenu jedné krabičky cigaret.

Tím neříkám, že neexistuji lidé, kteří nekouří, nechlastají a jinak zbytečně neutrácení a i tak jsou pro ně ryby luxusním zbožím, ale jen se netvařme, že je to většina.

+2/−1
16.4.2014 10:45
Foto

M52a19r31i75e 79M81e23t14l93i69c74k15á 9541154271112

Odkud jste načerpal statistické údaje? Podle ÚP - sociálního je to poněkud horší. A pokud se mluví o 15tis. hrubého, je to čistého cca 12 - 13..... tedy nic moc. To jsou všechny prodavačky v supermarketech, pečovatelky a další profese, kde si bokem na nic nepřijdou.....

+5/0
16.4.2014 17:00

T78r71a57i80k33o 31T71r55u19h90l48a49r 9778569210873

...fakt nechapu, jak nekdo, kdo vymyslel primer, ktery rika, "Kdybys nekouril,

tak si muzes dovolit rybu 2x tydne", je to fakt absurdni prirovnavani ,

0/0
4.6.2014 10:24

V72i13k48t24o96r 60K79o46š87k92a 4282150367819

Ryby drahé zase tak nejsou. Uvědomte si kolik asi sní jeden člověk ryb. U filet je to na gramy u celých ryb je to max 1ks. Takže dvákrát do týdne to není zase tak drahé. Místo pár deka salámu nebo kg vepřového a kuřecího si holt koupíte rybu. U některých ryb to vyjde na stejno. Je tu jedno velké ALE!!! z dlouhodobá konzumace některých ryb není zdraví zase tak prospěšná. Jedná se hlavně o ryby chované na mořských a nebo sladkovodních farmách. Tyto ryby jsou plné růstových hormonů a antibiotik, musí se uspokojit poptávka planety. Ryby chované na farmách v Evropě by měli být ještě celkem ok, ale co se týká třeba farem v Asii nebo Jižní Ameriky to už tak veselé není. Tam je nikdo nekontroluje a rybám sypou co to jde.... Podobné je to s červeným a nebo bílým masem...Je to prostě složité, ale každopádně by ryba na našem jídelníčku měla být častěji. Nejlépe se na tom mají ti co si zvířata chovají doma a pěstují ve velkém zeleninu, pač ví co jim dají a čím hnojí.

+10/0
16.4.2014 8:13

M75o65n48i75k20a 89R93o43l80l71o85v10á 5143332726315

Ryby drahé jsou.

+3/−10
16.4.2014 8:17

V64l53a91d27i92m66í42r 23V62á63c74h96a 9102853429779

Koško Koško,kolik bereš?

+1/−3
16.4.2014 9:21

V37o13j63t66ě73c21h 17R45y76c82h18e15c43k35ý 2730797426649

Malou otázku: Kouříte?

+2/−1
16.4.2014 10:59
Foto

M30a95r50i81e 89M57e71t80l43i95c37k39á 9681834701102

Trpíte utkvělou představou, že pokud někdo má malé peníze tak je automaticky kuřák? Nevidíte svět poněkud příliš jednoduše?

+4/0
16.4.2014 17:09

J67a35n 95F68r67o97l79í79k 6206570885584

Možná každý chodíme do jiného obchodu. Takže jen pro srovnání referenčních cen třeba v Lídlu, který je rozmnožen snad všude. 1 kg lososa (z umělého výkrmu) 389 kč. 1 kg vepřové krkovičky bez kostí 115 kč.

+2/0
16.4.2014 13:54

M15i56l30a49n 32K30l53o77u57č40e62k 3800765268497

Tak to je doufám pro vás losos jasná volba, krkovici můžete klidně až do konce života vynechat. Tedy pokud vám jde o zdraví o kterém je i tento článek.

+1/0
16.4.2014 14:03

R35e12n80a54t78a 46H59a63v73l22í17č67k60o38v51á 3129196463235

Já dávám přednost krkovičce! Ne kvůli ceně,ale ryby mi nechutnají, nejíme je ani o Vánocích. Naštěstí i partner nemá ryby rád...

0/−2
16.4.2014 23:07

M91o83n90i80k19a 29R60o49l55l88o76v65á 5153852316635

Ryby jezte 2x týdně,hm,to je pěkné,věřím,že i hodně lidí by je rádo jedlo,ale při těch cenách?

+1/−11
16.4.2014 6:57

K39a84r55e18l 14N36a19s70t84o58u18p46i19l 3950121200781

Co při těch cenách? Pstruh stojí kolem 160 korun/kg, takže je to podobné jako vepřové nebo hovězí maso...

+9/−4
16.4.2014 7:54

M66o78n35i43k27a 89R73o68l27l97o23v27á 5323392126545

Jo,jenže z kila vepřového či hovězího,kuřecího uděláte jídlo pro celou rodinu na oběd i večeři.A asi jsem nenažraná,ale mě 1 pstruh k jídlu nestačí,pokud teda se nehodlám k tomu nacpat bramborama.

+5/−5
16.4.2014 7:58

V51i30k47t79o61r 67L82e79b64e70d48a 1432128411190

Normalni pstruh ma tak 300-350 g, jsme 2 dosp. a 2 děti (13 a 10) staci nam 3 ryby a vsichni mame dost, spis vic nez min. Bramborama se nikdo nedocpava.

+5/0
16.4.2014 8:21

M79o80n62i94k17a 64R84o13l50l37o27v39á 5663912716715

No,mám problémy se žaludkem,takže třeba klasiku vepřo knedlo,omáčky sním max.2 knedlíky,většinou jen 1,ale 1 pstruh mi nestačí,nebo mám za chvilku hlad.To asi to vaše mladší dítě skoro nejí,jinak nevím,3 rybky pro 4 lidi...........

0/−2
16.4.2014 8:29

E40l85i17š17k50a 59K89u40č86e26r67o59v47á 7359122303823

no ale to si rozumíme. 3 pstruzi=kilo. kdežto hovězího mi stačí na stejný počet lidí 500-700 g s rezervou. Ze pstruha přitom ještě nemálo vyhodím (hlava, ploutve, kůže - fakt ji nejím - kosti), i když o upeču v celku. mám pstruhy ráda, na rozdíl od rodiny, a kupuju si je, ale fakt to levné není.

+7/−1
16.4.2014 8:40

J95a81n 18J52a57r48o59s 1449657620758

Jestli udelate z kila masa obed a veceri pro ctyrclennou rodinu.. pojdme pocitat. Po uvareni je masa zhruba 700g, deleno osmi, na osobu a porci zhruba 110g cisteho masa, coz bohate postacuje. Hlad nemate proto, ze se naperete jiskovou omackou a knedliky/bramborami.

+3/0
16.4.2014 8:46

J21a40n 64J49a96r77o76s 1719707550118

Samozrejme na osobu a porci jenom 90g, nemel bych se poranu plest do matematiky ;)

+1/−1
16.4.2014 8:48

M71o40n12i14k75a 76R67o45l89l88o91v36á 5453182746895

Knedlík sním 1,max.2,po rybě ale mám hlad.Pokud to tedy není smažený kapr,to mi jedna porce stačím,ale 1 pstruh fakt ne.

0/0
16.4.2014 8:49

M31a43g58d67a 89D25e34m77l21o15v36á 7946976373335

Kolik vážíte?

0/0
16.4.2014 10:19







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.