Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ryby jezte dvakrát týdně. Jak vybrat ty správné?

Průměrná roční spotřeba ryb ve světě je 16 kilogramů na osobu, ale v Česku jen pět. Pro mnoho lidí jsou drahé a často je neumí dobře připravit. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám v projektu "Vím, co jím" budou radit, jak vybírat vhodné potraviny a jak se vyhnout zažitým mýtům o stravování a životním stylu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T73r62a22i38k41o 86T54r45u16h41l38a85r 9578739470103

...na nas trh jdou pouze ryby z farem, kde se dopuji vsim, stejne jako kurata,

tak o zdravosti tohoto ulovku ruce pryc, ale jsou u nasich mest sadky, kde vam prodaji rybu pred vami vylovenou, a teky vam reknou, cim krmi. Tedy mezi nami, jediny rozdil je, ze je cerstva....

0/0
4.6.2014 10:19

T84r71a58i34k56o 91T40r46u38h10l58a80r 9788719570183

...jednou jsem s prateli odejel na vikend k Ontaria Lake, a u jedne z doporucenych rek

jsme tedy /podle prisnych pravidel/ chteli ulovit salmona, ci vice salmonu. Bohuzel jsme vice holdovali pivu a lov nebyl tak zajimavy, tak po ceste od Salmon River jsme narazili na nespocet stanku , ktere uz prodavaly salmona na filetovanyho, a za velmi priznivou cenu. Abyjsme z vyletu na salmona neco fakt meli, kazdej jsme si v ledu v cooler privezli slusnou davku domu. Ja hned po prijezdu jsem zacal kuchtit , nic to nejni, krasne ruzovocerveny maso a par bylinek a je porce hotova, no uzasny pokracovani vikendu. Kdyz uz jsem mel v sobe alespon kilo ty bajecny pochoutky, tak mi vola pritel, abych se toho salmona zase moc neprejidal, ze ma tak vysoky obsah olova ci rtute, ze vic nez 200 gramu snist tak behem 5 dnu, a ne vice.No podekoval jsem mu a premyslel jsem , co ten obsah rtuti se mnou udela. /vime ze jedna kujicka rtuti roztrha konovi zaludek/

Ja jsem to tedy prezil, a na konkretnosti na zachode uz nebudu vzpominat, ale stale verim, ze jsou ryby zdrave, ale salmona jsem od te doby nejedl....

0/0
4.6.2014 10:01

P61a27v44e25l 95P71o34n16c79a85r 1223944982257

Nejsou bohuzel ryby jako ryby:

http://arnika.org/rtut-v-rybach

http://life.ihned.cz/c1-56265550-test-tretina-testovanych-pstruhu-mela-v-tele-latky-ze-zakazanych-leciv

http://www.bezpecnostpotravin.cz/tezke-kovy-v-rybach-na-rakouskem-trhu.aspx

http://www.uspesna-lecba.cz/news/omega-3-a-jod-z-morskych-ryb-nebezpecne-a-ekonomicky-nelogicke-/

0/0
17.4.2014 21:01


R69e13n56a35t85a 92H78a98v17l81í31č75k10o41v37á 3729656443835

No a my, co nám ryby nechutnají si dáme kus bůčku...je to taky bílé maso, no ne?;-D;-)

+2/−3
16.4.2014 23:01

K30a33r39e38l 31V14a23c46h51u54t 9693782459463

Mrazírny mají PLNO ryb? ... Proto si objednaly na iDNES tento článek? 8-o ;-)

0/0
16.4.2014 19:00
Foto

A23n40n54a 34V53e85s63e38l62á 2200628936

Proto objednaly článek o tom, že nejlepší jsou čerstvé ryby...

+3/0
16.4.2014 19:12
Foto

M30a71r92i77e 16M30e77t20l78i91c39k74á 9341314721552

Ono je to u nás s tzv. zdravou výživou vůbec na pováženou. Není to jen o rybách, ale i o mléčných výrobcích. Pokud chcete něco co je kvalitní a chutné je to nekřesťansky drahé. A pokud je to levné, tak je to spíš parodie - viz "výrobky mléčného typu". Kdo si pamatuje jak se dřív strouhala klasická "cihla" v červeném obalu? Když ji chcete nastrouhat dnes, tak ji jen rozmazáváte po struhadle. Ošizené potraviny dnes, bohužel, převažují... U ryb je to totéž. Kvalitní ryba je drahá. A závidím tomu člobrdíkovi, co doma ze tří rybek nasytí 4 lidi. Moji synci při takové porci ryby by do deseti minut vyluxovali ledničku ;-D

+6/0
16.4.2014 17:14

A36l53e46n12a 85V38e85s10e81l48á 3213571295908

Zrovna se strouháním si nejsem tak úplně jistá... čím tučnější sýr, tím hůř se strouhá a víc maže, ale to není chyba či známka (ne)kvality, to je vlastnost...

+1/0
16.4.2014 17:59
Foto

M69a29r75i37e 82M50e52t72l47i49c10k34á 9671314101792

To vím, ale mluvím o klasické červené cihle, pamětníci vědí o jakém sýru je řeč, byla 30% a skutečně "strouhací"

+2/0
16.4.2014 18:06

M98i32c23h17a12l 18M72i59l17l91e84r 9926942669182

jednak to muze byt odlisnou vyrobou, za druhe starim. Mlade eidamy jsou mazlavejsi, starsi jsou tvrdsi.

0/0
17.4.2014 8:06

R30e90n86a31t20a 97H96a47v31l12í62č16k96o12v60á 3699646983125

Mléčné výrobky, a hlavně tvrdé sýry, jsou fakt drahé, ale za kvalitní sýr se vyplatí zaplatit víc...

0/0
16.4.2014 23:03

M49i88c44h21a87l 60M56i26l29l89e64r 9596762809402

ja bych rozhodne netvrdil, ze "Ošizené potraviny dnes, bohužel, převažují.."  Neverim, ze za totace se potraviny nesidily, zato ale dnes se sidi. Pamatuji jak moje babicka poukazovala na sizeni kvality v "narodnich podnicich" a JZD v porovnani s tim, na co byla zvykla pred valkou.

V pripade eidamske cihly "strouhanost" rozhodne nebyla znamkou kvality v porovnani s dnesni "mazlavosti". Jak jsem se uz zminil, tvrdsi syr je predevsim znamkou stari, ale take - mensiho obsahu tuku. Takze ono je docela mozne, ze ten totalitni eidam mel v sobe mene mlecneho tuku, nez ten dnesni.....;-)

Kazdopadne plati, ze kdyz je neco levne, je pro to duvod. Kdyz chci kvalitu, musim za ni zaplatit. Kdyz chci setrit, koupim neco levneho, ale pak bude hloupost si stezovat, ze to pri vyrobe osidili.

+1/0
17.4.2014 8:17

M79a43r80c98e89l80a 11Z83á90r15u49b12o74v56á 8569328309924

Zrovna včera jsme měli tradičního kapra. Když jsem ho kuchala, praskl mi žlučník :-P. Myslela jsem si, že je po rybě, ale naštěstí jsem měla spásný nápad - vyfiletovala jsem ho a byl skvělý. Kosti ale skončily v odpadcích.

0/0
16.4.2014 14:25

M92a26r29t84i78n97a 70T62r81o76j56a66n52o84v34á 5653318275

Teda s prasklým žlučníkem bych radši jela do špitálu.

+8/0
16.4.2014 14:54

P88e64t19r30a 47N14o53v16á48k57o80v68á 7728676434668

Ryby jedině takové, které nemají kosti.

0/0
16.4.2014 13:42

J83a63n 21F93r63o81l38í36k 6986340375334

Třeba tuňák. Kilo 600 - 800 kč. No nekup to.:-P

+2/0
16.4.2014 13:57

L62u63c77i18e 34J39i42ř64í83k71o77v24á 4419723592223

Tak to máte smůlu....Rv  U nás je naštěstí rybárna s úžasnou paní majitelkou, která skvěle poradí, která ryba jak chutná, jak se vykostí a jak ji ideálně připravit. Ano, ryby nejsou levné, ale děti se po nich můžou utlouct, takže koupíme méně cukrovinek a zbydou penízky i na rybičku:-)

+3/0
16.4.2014 23:03

M81i22c14h87a32l 84M10i70l54l37e62r 9166362819312

chytra mamaR^

0/0
17.4.2014 8:18
Foto

M23i76r29o53s83l79a71v 43S43t34e78i82n21e84r 1965615898323

Doby, kdy v Čechách bylo filé z kvalitních mořských ryb za pár korun, jsou dávno pryč. Bývalo filé s zelenou rybičkou nebo s rybičkou žlutou, pocházelo z Islandu a dnes by to byla drahá lahůdka, ten druh tresky je na vyhynutí.

U nás v Jižních Čechách mívá Jednota kvalitní ryby, i když to jsou především barevné méněhodnotné druhy tresky. To nejhorší jsou obalované rybí prsty nebo pravoúhlé řízky z rybích odpadků. Kdyby na nich nebylo tolik mouky a strouhánky, byly by alespoň z hlediska obsahu Omega 3 dobré, ten tuk je hlavně v kůži, z které se ty levné tyčinky převážně skládají.

Nejvýhodnější rybou je v Čechách mražená makrela, v létě ideální pro grilovací večery. Rybu hodně nasolíme, zavěsíme do krytého grilu s teploměrem a ve vedlejším ohništi topíme tak, aby pod krytem nebylo víc, než 90°C. Asi po 4 hodinách jsou makrely perfektně prouzené, jsou k pivu lahůdka! Mám vodorovný anglický gril, ale viděl jsem takový z pivního sudu, topí se v něm zespodu.

+2/0
16.4.2014 12:19

J25o54s85e30f 48M11u76ž62á16t63k96o 5755363377123

V Jihlavě v rybárně stojí kilo již vykuchaného pstruha 145 Kč. Většinou kupuji tak za 80-90 dva pstruhy, takže oběd celkem pro dva někde těsně nad stovku, to není tak zlý.

+6/0
16.4.2014 9:58

V50l64a47d22i29m74í41r 20V77á69c62h53a 9122883849579

Už mě tyhle vědecké články rozčilujou.Jezte ryby ěx týdně,když kg pstruha stojí 180 kč,kdoso to může dovolit?Navíc výběr ryb je jen v supermarketech a na venkově o ně nezavadíte,tak si k tomu ještě připočtěte cestu.

+4/−4
16.4.2014 9:19

J74a71n 83Z20e36l44i92n38a27r 3756315737176

2x tydne a zrovna pstruha si muze dovolit snad kazdy

+5/0
16.4.2014 10:27

V46o66j97t50ě80c70h 30R58y49c70h56e82c44k17ý 2590847576749

no rozhodně více lidí než kolik si jich "může" dovolit kouřit. Ne moc silný kuřák, co si vystačí s krabičkou na dva dny, tak místo cigaret by mohl dát sptruha minimálně 4x týdně. A jsou i levnější ryby.

+7/0
16.4.2014 10:57
Foto

H73a30n16a 32A13n51t27o74n15o70v18á 6937529534674

tak já nekouřím vůbec, co jiného teda můžu omezit?

+2/0
16.4.2014 22:17

L12u41c13i64e 12J31i27ř64í97k35o11v36á 4369913362423

šminky?:-)

+2/0
16.4.2014 23:18

V53i69k11t56o52r 11L23e62b56e33d16a 1642588501540

Omega 3g mastne kyseliny, nebo jak se to spravne jmenuje, jsou i ve sladkovodnich rybach, pani dietolozka by se mela lepe informovat. Jsou obsazene v tuku, ktery ryby potrebuji pro ochranu pred chladem. Ryby jako sumec, nebo kapr tyto latky maji ve svem mase. Sice o neco mene, nez ryby morske, ale zase jsou na nasem trhu dostupnejsi.

+3/0
16.4.2014 8:18

Z28u13z25a41n74a 56Š30i54š53k55o65v18á 4967120249894

Člověk dneska jen zírá.

0/0
16.4.2014 8:51

Z81u78z38a64n34a 51Š95i25š11k28o49v17á 4787240629154

Tedy na všechny ty "odborníky", abych byla správně pochopena :)

0/0
16.4.2014 8:52

V57l79a82d32i21m60í60r 85V33á24c57h10a 9862913269609

Dostupnější?Pro koho?Kdo má 15 tis.hrubého měsíčně?

+2/0
16.4.2014 9:20

V41o42j33t85ě30c84h 30R76y16c98h40e56c16k22ý 2750387926599

např. v roce 2012 mělo 15tisic a méně cca 20%lidi a z toho nezanedbatelná část má takto nízký plat jen papírově, protože část berou bokem (zaměstnanci hospod, kadeřnice a podobné profese).

Nad 20tisíc mělo asi 60% zaměstnanců, polovina lidí mla více jak 22tis. a větší pocět zamestnanců mělo přes 50tis než kolik jich mělo pod 10tis. ... čístá statistika.

Jsou to jen platy, nejsou v tom ostatní příjmy jako jsou různé přispěvky a sociální dávky. Podnikatelé (a živnostníci), to je kapitola sama pro sebe, tam je rozdíl mezi oficiálním příjmem a skutečným obrovský.

Ze své zkušenosti usuzuji, že mezi lidmi s nižšími přijmy je větší procento ruřáků. A třeba pstruzi pro dva se dájí koupit za cenu jedné krabičky cigaret.

Tím neříkám, že neexistuji lidé, kteří nekouří, nechlastají a jinak zbytečně neutrácení a i tak jsou pro ně ryby luxusním zbožím, ale jen se netvařme, že je to většina.

+2/−1
16.4.2014 10:45
Foto

M60a26r29i91e 77M31e27t51l41i19c92k94á 9381184111882

Odkud jste načerpal statistické údaje? Podle ÚP - sociálního je to poněkud horší. A pokud se mluví o 15tis. hrubého, je to čistého cca 12 - 13..... tedy nic moc. To jsou všechny prodavačky v supermarketech, pečovatelky a další profese, kde si bokem na nic nepřijdou.....

+5/0
16.4.2014 17:00

T75r45a90i76k84o 71T58r16u25h21l29a13r 9788209480293

...fakt nechapu, jak nekdo, kdo vymyslel primer, ktery rika, "Kdybys nekouril,

tak si muzes dovolit rybu 2x tydne", je to fakt absurdni prirovnavani ,

0/0
4.6.2014 10:24

V17i36k41t98o40r 49K64o12š67k78a 4532210827209

Ryby drahé zase tak nejsou. Uvědomte si kolik asi sní jeden člověk ryb. U filet je to na gramy u celých ryb je to max 1ks. Takže dvákrát do týdne to není zase tak drahé. Místo pár deka salámu nebo kg vepřového a kuřecího si holt koupíte rybu. U některých ryb to vyjde na stejno. Je tu jedno velké ALE!!! z dlouhodobá konzumace některých ryb není zdraví zase tak prospěšná. Jedná se hlavně o ryby chované na mořských a nebo sladkovodních farmách. Tyto ryby jsou plné růstových hormonů a antibiotik, musí se uspokojit poptávka planety. Ryby chované na farmách v Evropě by měli být ještě celkem ok, ale co se týká třeba farem v Asii nebo Jižní Ameriky to už tak veselé není. Tam je nikdo nekontroluje a rybám sypou co to jde.... Podobné je to s červeným a nebo bílým masem...Je to prostě složité, ale každopádně by ryba na našem jídelníčku měla být častěji. Nejlépe se na tom mají ti co si zvířata chovají doma a pěstují ve velkém zeleninu, pač ví co jim dají a čím hnojí.

+10/0
16.4.2014 8:13

M70o32n55i27k46a 39R46o25l73l87o67v23á 5753652116235

Ryby drahé jsou.

+3/−10
16.4.2014 8:17

V71l30a69d73i87m11í75r 12V57á35c80h87a 9192163289479

Koško Koško,kolik bereš?

+1/−3
16.4.2014 9:21

V32o14j50t96ě57c61h 73R18y81c91h62e52c41k27ý 2730977106539

Malou otázku: Kouříte?

+2/−1
16.4.2014 10:59
Foto

M16a32r50i18e 32M69e55t53l69i20c58k57á 9161674691302

Trpíte utkvělou představou, že pokud někdo má malé peníze tak je automaticky kuřák? Nevidíte svět poněkud příliš jednoduše?

+4/0
16.4.2014 17:09

J89a70n 25F13r65o20l56í60k 6916940485324

Možná každý chodíme do jiného obchodu. Takže jen pro srovnání referenčních cen třeba v Lídlu, který je rozmnožen snad všude. 1 kg lososa (z umělého výkrmu) 389 kč. 1 kg vepřové krkovičky bez kostí 115 kč.

+2/0
16.4.2014 13:54

M69i40l61a82n 87K64l98o95u95č23e81k 3800515148917

Tak to je doufám pro vás losos jasná volba, krkovici můžete klidně až do konce života vynechat. Tedy pokud vám jde o zdraví o kterém je i tento článek.

+1/0
16.4.2014 14:03

R62e59n33a85t94a 82H20a36v12l81í95č87k95o74v88á 3269376313325

Já dávám přednost krkovičce! Ne kvůli ceně,ale ryby mi nechutnají, nejíme je ani o Vánocích. Naštěstí i partner nemá ryby rád...

0/−2
16.4.2014 23:07

M82o38n58i75k69a 50R67o73l34l75o88v44á 5613602286925

Ryby jezte 2x týdně,hm,to je pěkné,věřím,že i hodně lidí by je rádo jedlo,ale při těch cenách?

+1/−11
16.4.2014 6:57

K11a67r19e53l 49N59a13s58t10o90u76p13i30l 3160961540591

Co při těch cenách? Pstruh stojí kolem 160 korun/kg, takže je to podobné jako vepřové nebo hovězí maso...

+9/−4
16.4.2014 7:54

M29o31n62i13k83a 62R44o36l19l85o59v23á 5473442366775

Jo,jenže z kila vepřového či hovězího,kuřecího uděláte jídlo pro celou rodinu na oběd i večeři.A asi jsem nenažraná,ale mě 1 pstruh k jídlu nestačí,pokud teda se nehodlám k tomu nacpat bramborama.

+5/−5
16.4.2014 7:58

V80i87k57t27o77r 82L32e35b10e74d78a 1722638521270

Normalni pstruh ma tak 300-350 g, jsme 2 dosp. a 2 děti (13 a 10) staci nam 3 ryby a vsichni mame dost, spis vic nez min. Bramborama se nikdo nedocpava.

+5/0
16.4.2014 8:21

M78o44n83i42k39a 64R89o26l15l73o26v39á 5733532446615

No,mám problémy se žaludkem,takže třeba klasiku vepřo knedlo,omáčky sním max.2 knedlíky,většinou jen 1,ale 1 pstruh mi nestačí,nebo mám za chvilku hlad.To asi to vaše mladší dítě skoro nejí,jinak nevím,3 rybky pro 4 lidi...........

0/−2
16.4.2014 8:29

E56l49i35š48k28a 48K36u81č45e97r37o13v18á 1836708717659

no ale to si rozumíme. 3 pstruzi=kilo. kdežto hovězího mi stačí na stejný počet lidí 500-700 g s rezervou. Ze pstruha přitom ještě nemálo vyhodím (hlava, ploutve, kůže - fakt ji nejím - kosti), i když o upeču v celku. mám pstruhy ráda, na rozdíl od rodiny, a kupuju si je, ale fakt to levné není.

+7/−1
16.4.2014 8:40

J67a79n 78J63a11r95o22s 1909707520538

Jestli udelate z kila masa obed a veceri pro ctyrclennou rodinu.. pojdme pocitat. Po uvareni je masa zhruba 700g, deleno osmi, na osobu a porci zhruba 110g cisteho masa, coz bohate postacuje. Hlad nemate proto, ze se naperete jiskovou omackou a knedliky/bramborami.

+3/0
16.4.2014 8:46

J60a52n 58J80a64r23o32s 1339387140988

Samozrejme na osobu a porci jenom 90g, nemel bych se poranu plest do matematiky ;)

+1/−1
16.4.2014 8:48

M40o17n12i95k41a 37R85o18l31l12o53v72á 5153722656975

Knedlík sním 1,max.2,po rybě ale mám hlad.Pokud to tedy není smažený kapr,to mi jedna porce stačím,ale 1 pstruh fakt ne.

0/0
16.4.2014 8:49

M54a52g23d56a 56D94e82m30l92o48v55á 7486936603475

Kolik vážíte?

0/0
16.4.2014 10:19





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.