Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ryby jezte dvakrát týdně. Jak vybrat ty správné?

Průměrná roční spotřeba ryb ve světě je 16 kilogramů na osobu, ale v Česku jen pět. Pro mnoho lidí jsou drahé a často je neumí dobře připravit. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám v projektu "Vím, co jím" budou radit, jak vybírat vhodné potraviny a jak se vyhnout zažitým mýtům o stravování a životním stylu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T83r56a12i91k29o 59T14r67u52h82l62a71r 9888399620553

...na nas trh jdou pouze ryby z farem, kde se dopuji vsim, stejne jako kurata,

tak o zdravosti tohoto ulovku ruce pryc, ale jsou u nasich mest sadky, kde vam prodaji rybu pred vami vylovenou, a teky vam reknou, cim krmi. Tedy mezi nami, jediny rozdil je, ze je cerstva....

0/0
4.6.2014 10:19

T94r70a79i49k26o 28T27r35u86h56l20a34r 9438239270863

...jednou jsem s prateli odejel na vikend k Ontaria Lake, a u jedne z doporucenych rek

jsme tedy /podle prisnych pravidel/ chteli ulovit salmona, ci vice salmonu. Bohuzel jsme vice holdovali pivu a lov nebyl tak zajimavy, tak po ceste od Salmon River jsme narazili na nespocet stanku , ktere uz prodavaly salmona na filetovanyho, a za velmi priznivou cenu. Abyjsme z vyletu na salmona neco fakt meli, kazdej jsme si v ledu v cooler privezli slusnou davku domu. Ja hned po prijezdu jsem zacal kuchtit , nic to nejni, krasne ruzovocerveny maso a par bylinek a je porce hotova, no uzasny pokracovani vikendu. Kdyz uz jsem mel v sobe alespon kilo ty bajecny pochoutky, tak mi vola pritel, abych se toho salmona zase moc neprejidal, ze ma tak vysoky obsah olova ci rtute, ze vic nez 200 gramu snist tak behem 5 dnu, a ne vice.No podekoval jsem mu a premyslel jsem , co ten obsah rtuti se mnou udela. /vime ze jedna kujicka rtuti roztrha konovi zaludek/

Ja jsem to tedy prezil, a na konkretnosti na zachode uz nebudu vzpominat, ale stale verim, ze jsou ryby zdrave, ale salmona jsem od te doby nejedl....

0/0
4.6.2014 10:01

P53a50v64e62l 27P31o22n15c67a28r 1903394172167

Nejsou bohuzel ryby jako ryby:

http://arnika.org/rtut-v-rybach

http://life.ihned.cz/c1-56265550-test-tretina-testovanych-pstruhu-mela-v-tele-latky-ze-zakazanych-leciv

http://www.bezpecnostpotravin.cz/tezke-kovy-v-rybach-na-rakouskem-trhu.aspx

http://www.uspesna-lecba.cz/news/omega-3-a-jod-z-morskych-ryb-nebezpecne-a-ekonomicky-nelogicke-/

0/0
17.4.2014 21:01

R65e12n94a93t62a 75H23a57v84l65í39č75k14o71v49á 3789346393655

No a my, co nám ryby nechutnají si dáme kus bůčku...je to taky bílé maso, no ne?;-D;-)

+2/−3
16.4.2014 23:01

K75a27r48e74l 98V37a73c57h74u80t 9973362869283

Mrazírny mají PLNO ryb? ... Proto si objednaly na iDNES tento článek? 8-o ;-)

0/0
16.4.2014 19:00
Foto

A79n90n17a 38V49e60s50e73l95á 2640988336

Proto objednaly článek o tom, že nejlepší jsou čerstvé ryby...

+3/0
16.4.2014 19:12
Foto

M51a26r50i64e 88M93e60t72l41i87c26k37á 9951654881282

Ono je to u nás s tzv. zdravou výživou vůbec na pováženou. Není to jen o rybách, ale i o mléčných výrobcích. Pokud chcete něco co je kvalitní a chutné je to nekřesťansky drahé. A pokud je to levné, tak je to spíš parodie - viz "výrobky mléčného typu". Kdo si pamatuje jak se dřív strouhala klasická "cihla" v červeném obalu? Když ji chcete nastrouhat dnes, tak ji jen rozmazáváte po struhadle. Ošizené potraviny dnes, bohužel, převažují... U ryb je to totéž. Kvalitní ryba je drahá. A závidím tomu člobrdíkovi, co doma ze tří rybek nasytí 4 lidi. Moji synci při takové porci ryby by do deseti minut vyluxovali ledničku ;-D

+6/0
16.4.2014 17:14

A48l76e86n38a 51V57e34s79e42l49á 3843781255118

Zrovna se strouháním si nejsem tak úplně jistá... čím tučnější sýr, tím hůř se strouhá a víc maže, ale to není chyba či známka (ne)kvality, to je vlastnost...

+1/0
16.4.2014 17:59
Foto

M31a82r74i75e 85M56e16t19l91i13c75k24á 9851904741792

To vím, ale mluvím o klasické červené cihle, pamětníci vědí o jakém sýru je řeč, byla 30% a skutečně "strouhací"

+2/0
16.4.2014 18:06

M42i82c70h31a35l 28M77i70l80l92e91r 9696322489192

jednak to muze byt odlisnou vyrobou, za druhe starim. Mlade eidamy jsou mazlavejsi, starsi jsou tvrdsi.

0/0
17.4.2014 8:06

R81e56n39a65t43a 61H29a79v41l22í38č84k82o62v37á 3709426153615

Mléčné výrobky, a hlavně tvrdé sýry, jsou fakt drahé, ale za kvalitní sýr se vyplatí zaplatit víc...

0/0
16.4.2014 23:03

M16i11c17h93a75l 13M14i14l94l91e64r 9466852529932

ja bych rozhodne netvrdil, ze "Ošizené potraviny dnes, bohužel, převažují.."  Neverim, ze za totace se potraviny nesidily, zato ale dnes se sidi. Pamatuji jak moje babicka poukazovala na sizeni kvality v "narodnich podnicich" a JZD v porovnani s tim, na co byla zvykla pred valkou.

V pripade eidamske cihly "strouhanost" rozhodne nebyla znamkou kvality v porovnani s dnesni "mazlavosti". Jak jsem se uz zminil, tvrdsi syr je predevsim znamkou stari, ale take - mensiho obsahu tuku. Takze ono je docela mozne, ze ten totalitni eidam mel v sobe mene mlecneho tuku, nez ten dnesni.....;-)

Kazdopadne plati, ze kdyz je neco levne, je pro to duvod. Kdyz chci kvalitu, musim za ni zaplatit. Kdyz chci setrit, koupim neco levneho, ale pak bude hloupost si stezovat, ze to pri vyrobe osidili.

+1/0
17.4.2014 8:17

M92a66r56c35e40l28a 22Z12á39r19u95b43o94v18á 8539328599634

Zrovna včera jsme měli tradičního kapra. Když jsem ho kuchala, praskl mi žlučník :-P. Myslela jsem si, že je po rybě, ale naštěstí jsem měla spásný nápad - vyfiletovala jsem ho a byl skvělý. Kosti ale skončily v odpadcích.

0/0
16.4.2014 14:25

M70a41r17t74i62n62a 62T38r56o34j86a76n75o52v42á 5883688695

Teda s prasklým žlučníkem bych radši jela do špitálu.

+8/0
16.4.2014 14:54

P24e16t73r43a 92N97o77v83á79k69o19v95á 7518696144818

Ryby jedině takové, které nemají kosti.

0/0
16.4.2014 13:42

J25a20n 85F28r13o92l71í11k 6716870245614

Třeba tuňák. Kilo 600 - 800 kč. No nekup to.:-P

+2/0
16.4.2014 13:57

L43u52c10i16e 48J82i18ř52í89k37o48v19á 4959773822923

Tak to máte smůlu....Rv  U nás je naštěstí rybárna s úžasnou paní majitelkou, která skvěle poradí, která ryba jak chutná, jak se vykostí a jak ji ideálně připravit. Ano, ryby nejsou levné, ale děti se po nich můžou utlouct, takže koupíme méně cukrovinek a zbydou penízky i na rybičku:-)

+3/0
16.4.2014 23:03

M29i59c82h27a71l 92M37i32l13l50e66r 9306442729702

chytra mamaR^

0/0
17.4.2014 8:18
Foto

M15i82r25o50s36l68a12v 57S67t61e61i91n86e71r 6768314343205

Doby, kdy v Čechách bylo filé z kvalitních mořských ryb za pár korun, jsou dávno pryč. Bývalo filé s zelenou rybičkou nebo s rybičkou žlutou, pocházelo z Islandu a dnes by to byla drahá lahůdka, ten druh tresky je na vyhynutí.

U nás v Jižních Čechách mívá Jednota kvalitní ryby, i když to jsou především barevné méněhodnotné druhy tresky. To nejhorší jsou obalované rybí prsty nebo pravoúhlé řízky z rybích odpadků. Kdyby na nich nebylo tolik mouky a strouhánky, byly by alespoň z hlediska obsahu Omega 3 dobré, ten tuk je hlavně v kůži, z které se ty levné tyčinky převážně skládají.

Nejvýhodnější rybou je v Čechách mražená makrela, v létě ideální pro grilovací večery. Rybu hodně nasolíme, zavěsíme do krytého grilu s teploměrem a ve vedlejším ohništi topíme tak, aby pod krytem nebylo víc, než 90°C. Asi po 4 hodinách jsou makrely perfektně prouzené, jsou k pivu lahůdka! Mám vodorovný anglický gril, ale viděl jsem takový z pivního sudu, topí se v něm zespodu.

+2/0
16.4.2014 12:19

J78o80s21e14f 96M88u49ž25á77t12k97o 5255873177263

V Jihlavě v rybárně stojí kilo již vykuchaného pstruha 145 Kč. Většinou kupuji tak za 80-90 dva pstruhy, takže oběd celkem pro dva někde těsně nad stovku, to není tak zlý.

+6/0
16.4.2014 9:58

V65l42a35d79i37m55í34r 26V12á24c65h19a 9112493599369

Už mě tyhle vědecké články rozčilujou.Jezte ryby ěx týdně,když kg pstruha stojí 180 kč,kdoso to může dovolit?Navíc výběr ryb je jen v supermarketech a na venkově o ně nezavadíte,tak si k tomu ještě připočtěte cestu.

+4/−4
16.4.2014 9:19

J28a41n 19Z65e90l58i10n85a36r 3116215897106

2x tydne a zrovna pstruha si muze dovolit snad kazdy

+5/0
16.4.2014 10:27

V58o51j73t53ě74c30h 38R50y50c96h64e54c63k19ý 2890417796479

no rozhodně více lidí než kolik si jich "může" dovolit kouřit. Ne moc silný kuřák, co si vystačí s krabičkou na dva dny, tak místo cigaret by mohl dát sptruha minimálně 4x týdně. A jsou i levnější ryby.

+7/0
16.4.2014 10:57
Foto

H74a27n75a 78A83n77t51o35n16o42v49á 6537359444434

tak já nekouřím vůbec, co jiného teda můžu omezit?

+2/0
16.4.2014 22:17

L26u52c71i91e 65J36i28ř31í84k77o44v53á 4209363482203

šminky?:-)

+2/0
16.4.2014 23:18

V54i55k63t45o71r 33L79e67b94e11d49a 1242958111950

Omega 3g mastne kyseliny, nebo jak se to spravne jmenuje, jsou i ve sladkovodnich rybach, pani dietolozka by se mela lepe informovat. Jsou obsazene v tuku, ktery ryby potrebuji pro ochranu pred chladem. Ryby jako sumec, nebo kapr tyto latky maji ve svem mase. Sice o neco mene, nez ryby morske, ale zase jsou na nasem trhu dostupnejsi.

+3/0
16.4.2014 8:18

Z70u30z20a46n66a 27Š48i23š20k55o95v90á 4117480349414

Člověk dneska jen zírá.

0/0
16.4.2014 8:51

Z97u66z32a93n96a 71Š97i70š92k71o14v95á 4637860149354

Tedy na všechny ty "odborníky", abych byla správně pochopena :)

0/0
16.4.2014 8:52

V83l80a73d33i10m88í81r 91V15á42c52h88a 9752413789289

Dostupnější?Pro koho?Kdo má 15 tis.hrubého měsíčně?

+2/0
16.4.2014 9:20

V69o69j50t56ě73c16h 97R97y31c48h53e94c23k51ý 2590337516709

např. v roce 2012 mělo 15tisic a méně cca 20%lidi a z toho nezanedbatelná část má takto nízký plat jen papírově, protože část berou bokem (zaměstnanci hospod, kadeřnice a podobné profese).

Nad 20tisíc mělo asi 60% zaměstnanců, polovina lidí mla více jak 22tis. a větší pocět zamestnanců mělo přes 50tis než kolik jich mělo pod 10tis. ... čístá statistika.

Jsou to jen platy, nejsou v tom ostatní příjmy jako jsou různé přispěvky a sociální dávky. Podnikatelé (a živnostníci), to je kapitola sama pro sebe, tam je rozdíl mezi oficiálním příjmem a skutečným obrovský.

Ze své zkušenosti usuzuji, že mezi lidmi s nižšími přijmy je větší procento ruřáků. A třeba pstruzi pro dva se dájí koupit za cenu jedné krabičky cigaret.

Tím neříkám, že neexistuji lidé, kteří nekouří, nechlastají a jinak zbytečně neutrácení a i tak jsou pro ně ryby luxusním zbožím, ale jen se netvařme, že je to většina.

+2/−1
16.4.2014 10:45
Foto

M17a29r74i10e 40M18e84t39l88i64c29k19á 9941604921842

Odkud jste načerpal statistické údaje? Podle ÚP - sociálního je to poněkud horší. A pokud se mluví o 15tis. hrubého, je to čistého cca 12 - 13..... tedy nic moc. To jsou všechny prodavačky v supermarketech, pečovatelky a další profese, kde si bokem na nic nepřijdou.....

+5/0
16.4.2014 17:00

T36r92a45i57k61o 76T81r74u12h60l45a86r 9788629810293

...fakt nechapu, jak nekdo, kdo vymyslel primer, ktery rika, "Kdybys nekouril,

tak si muzes dovolit rybu 2x tydne", je to fakt absurdni prirovnavani ,

0/0
4.6.2014 10:24

V47i15k34t58o52r 68K38o42š70k43a 4262420787219

Ryby drahé zase tak nejsou. Uvědomte si kolik asi sní jeden člověk ryb. U filet je to na gramy u celých ryb je to max 1ks. Takže dvákrát do týdne to není zase tak drahé. Místo pár deka salámu nebo kg vepřového a kuřecího si holt koupíte rybu. U některých ryb to vyjde na stejno. Je tu jedno velké ALE!!! z dlouhodobá konzumace některých ryb není zdraví zase tak prospěšná. Jedná se hlavně o ryby chované na mořských a nebo sladkovodních farmách. Tyto ryby jsou plné růstových hormonů a antibiotik, musí se uspokojit poptávka planety. Ryby chované na farmách v Evropě by měli být ještě celkem ok, ale co se týká třeba farem v Asii nebo Jižní Ameriky to už tak veselé není. Tam je nikdo nekontroluje a rybám sypou co to jde.... Podobné je to s červeným a nebo bílým masem...Je to prostě složité, ale každopádně by ryba na našem jídelníčku měla být častěji. Nejlépe se na tom mají ti co si zvířata chovají doma a pěstují ve velkém zeleninu, pač ví co jim dají a čím hnojí.

+10/0
16.4.2014 8:13

M53o91n11i38k25a 65R86o92l18l39o46v10á 5973792726975

Ryby drahé jsou.

+3/−10
16.4.2014 8:17

V60l36a82d10i71m89í35r 44V41á66c63h13a 9852273599489

Koško Koško,kolik bereš?

+1/−3
16.4.2014 9:21

V95o89j17t52ě84c49h 46R25y41c53h95e94c21k52ý 2700587696729

Malou otázku: Kouříte?

+2/−1
16.4.2014 10:59
Foto

M81a89r59i77e 49M62e65t66l95i58c12k82á 9171904791962

Trpíte utkvělou představou, že pokud někdo má malé peníze tak je automaticky kuřák? Nevidíte svět poněkud příliš jednoduše?

+4/0
16.4.2014 17:09

J13a18n 71F29r22o20l88í66k 6676270935404

Možná každý chodíme do jiného obchodu. Takže jen pro srovnání referenčních cen třeba v Lídlu, který je rozmnožen snad všude. 1 kg lososa (z umělého výkrmu) 389 kč. 1 kg vepřové krkovičky bez kostí 115 kč.

+2/0
16.4.2014 13:54

M32i88l94a15n 43K23l44o68u88č27e49k 3530855288537

Tak to je doufám pro vás losos jasná volba, krkovici můžete klidně až do konce života vynechat. Tedy pokud vám jde o zdraví o kterém je i tento článek.

+1/0
16.4.2014 14:03

R87e23n57a45t15a 24H23a48v61l85í49č59k71o11v92á 3209316683345

Já dávám přednost krkovičce! Ne kvůli ceně,ale ryby mi nechutnají, nejíme je ani o Vánocích. Naštěstí i partner nemá ryby rád...

0/−2
16.4.2014 23:07

M43o17n62i96k49a 93R55o20l18l85o68v27á 5423932666115

Ryby jezte 2x týdně,hm,to je pěkné,věřím,že i hodně lidí by je rádo jedlo,ale při těch cenách?

+1/−11
16.4.2014 6:57

K52a19r81e87l 25N19a49s43t28o92u63p72i67l 3940171270841

Co při těch cenách? Pstruh stojí kolem 160 korun/kg, takže je to podobné jako vepřové nebo hovězí maso...

+9/−4
16.4.2014 7:54

M60o83n46i34k26a 18R51o59l14l15o62v92á 5673172646155

Jo,jenže z kila vepřového či hovězího,kuřecího uděláte jídlo pro celou rodinu na oběd i večeři.A asi jsem nenažraná,ale mě 1 pstruh k jídlu nestačí,pokud teda se nehodlám k tomu nacpat bramborama.

+5/−5
16.4.2014 7:58

V10i49k10t49o79r 18L34e66b29e77d55a 1392818521220

Normalni pstruh ma tak 300-350 g, jsme 2 dosp. a 2 děti (13 a 10) staci nam 3 ryby a vsichni mame dost, spis vic nez min. Bramborama se nikdo nedocpava.

+5/0
16.4.2014 8:21

M78o50n42i80k19a 29R75o36l11l39o38v21á 5133862496595

No,mám problémy se žaludkem,takže třeba klasiku vepřo knedlo,omáčky sním max.2 knedlíky,většinou jen 1,ale 1 pstruh mi nestačí,nebo mám za chvilku hlad.To asi to vaše mladší dítě skoro nejí,jinak nevím,3 rybky pro 4 lidi...........

0/−2
16.4.2014 8:29

E85l97i67š66k55a 16K77u15č51e59r78o14v47á 7619212763613

no ale to si rozumíme. 3 pstruzi=kilo. kdežto hovězího mi stačí na stejný počet lidí 500-700 g s rezervou. Ze pstruha přitom ještě nemálo vyhodím (hlava, ploutve, kůže - fakt ji nejím - kosti), i když o upeču v celku. mám pstruhy ráda, na rozdíl od rodiny, a kupuju si je, ale fakt to levné není.

+7/−1
16.4.2014 8:40

J91a82n 52J35a35r54o84s 1339237980198

Jestli udelate z kila masa obed a veceri pro ctyrclennou rodinu.. pojdme pocitat. Po uvareni je masa zhruba 700g, deleno osmi, na osobu a porci zhruba 110g cisteho masa, coz bohate postacuje. Hlad nemate proto, ze se naperete jiskovou omackou a knedliky/bramborami.

+3/0
16.4.2014 8:46

J50a96n 30J79a78r28o68s 1419237840668

Samozrejme na osobu a porci jenom 90g, nemel bych se poranu plest do matematiky ;)

+1/−1
16.4.2014 8:48

M72o71n36i38k59a 50R71o87l48l27o61v59á 5213132966335

Knedlík sním 1,max.2,po rybě ale mám hlad.Pokud to tedy není smažený kapr,to mi jedna porce stačím,ale 1 pstruh fakt ne.

0/0
16.4.2014 8:49

M60a52g82d43a 42D16e67m64l54o39v97á 7346296923795

Kolik vážíte?

0/0
16.4.2014 10:19







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.