Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

I máslo může tělu prospívat, ale šetřete s ním. Které tuky používat?

Tuky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a jíst je musíme i při dietě. Nadměrné množství tuků sice škodí, ale pokud jich máme málo, můžeme mít zdravotní problémy. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" radí, jak vybrat ty správné tuky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M74i47r27o39s69l24a17v41a 11T44r57č21k69o49v52á 7536712414869

Majonéza obsahuje omega 3...

0/0
19.2.2014 8:11

J51a19n 35F95r77o41l59í74k 6216820665844

Klid jen od Babiše.;-D

0/0
19.2.2014 14:13

I31r47e74n77a 31P41e14l83h36r33i28m59o56v58s30k72a 3721861330

By me zajimalo, jak maslo a sadlo zpusobuje onemocneni srdce a cev???Tak me prijde, ze stokrat opakovana lez se stava vseobecne osvojenou pravdou...je to nad povazenou, ale at si kazdy veri, co je pohodlne, ze jo?

Ja bych se nedotkla niceho, co je z repkoveho oleje. Tento olej je geneticky alterovany a velmi silne chemicky zpracovany.

Me prijde nejlogictejsi jist tuky, kterymi si zivi lidstvo dlouhou dobu: maslo, sadlo, tuk ze zvirat, olivovy olej, kokosovy olej........vse ostatni je novodoby hnuj a podvod!

+2/−2
19.2.2014 2:16

P63e87t91r39a 32N78o69v84á79k93o13v33á 7738256234198

Co palmový? Nebo rýžový? Nebo kukuřičný či burákový?

0/0
19.2.2014 12:07

J46o90s27e21f 48S86t14e62h33n59o 5781471570

čim více živočišných tuků (s výjimkou rybího) jíte, tim větší máte pravděpodobnost civilizačních chorob. zjistěte si o tom nejdříve něco ;-) a fráze jako "geneticky alterovaný" nebo "chemický zpraovaný" jen naznačují, že nemáte absolutně ponětí, o čem mluvíte.

+1/−2
21.2.2014 0:57

A67l85e87n87a 29V77e92s91e24l94á 3183461605208

"Zjistěte si o tom něco"... jediné "něco", které zjistíte je to, že někteří odborníci tento názor hlásají a jiní zas ne...

0/0
21.2.2014 14:53

F80r13a58n12t46i46š21e38k 54T60y47k45a58č 1340673785533

To jste zamrznul někde v osmdesátých letech minulého století. Tzv. cilvizační choroby jsou důsledkem zvýšené konzumace sacharidů, škrobovin a cukrů. Pokud tedy počítáte mezi civilizační choroby počítáte obezitu, cukrovku, onemocnění srdce a mrtvice. 

Něco si o tom zjistěte...

+1/−1
21.2.2014 23:45

R40e21n26a92t15a 24H13a95v32l30í94č50k81o80v59á 3389166113145

Používám výhradně máslo a vepřové sádlo, oleje a veškeré kuneróly mi nesmí do kuchyně. Hravě se při vaření bez těchto tzv. "nezbytností" obejdu. Důvod: margaríny a veškeré ztužené rostlinné tuky mi nechutnají a oleje mi smrdí-všechny. V hospodách se nestravuji, protože jen ten smrad oleje či tuku, co se line z kuchyně mi bohatě stačí...

+2/0
18.2.2014 22:57

J31a22n41a 35E28š22n35e50r51o70v52á 7341229708649

Vyzkoušela jsem mazat na chleba různé margaríny, ale nakonec jsem se obloukem vrátila k máslu. Stačí mi skutečně jen zatřít "dírky" v chlebu, kalorií to dá stejně nebo míň než větší vrstva margarínu a máslová chuť je pro mě nesrovnatelně lepší:-)

+6/0
18.2.2014 19:18

V96ě29r67a 14F65o98r62m78a25n51o70v56á 4734110185397

Jen je divné, že pan Havlíček přestal vypadat zdravě 8-o8-o8-o8-o

+1/0
18.2.2014 16:08

O56n30d46ř66e22j 14Š91r14u67b64a72ř 1425521965186

jezte vsechno, ale s Mirou.

+3/0
18.2.2014 15:01
Foto

K34a84r84e61l 91T34o50m12á50š51e96k 7884649717489

U nás doma se použývá máslo, sádlo a řepkový olej. Máslo a ztužené tuky jsou fuj, i když jsou levné.

Pokud se hovoří o nasycených tucích, tak by se mělo také uvádět jaký podíl nasycených kyselin mají ty nasycené tuky/ Vepřové sádlo má 38% nsycených, husí sádlo ale jenom 11%, tedy méně než olivový olej (14%); zbytek jsou mono, nebo poly nenasycené mastné kyseliny. Tak neříkejte, že sádlo je nasycený tuk.

Potěšilo mě, že jste vzali konečně na milost máslo a kritizujete slunečnicový olej.

Ovšem o škodlivosti nasycených mastných kyselin mě ještě nikdo nepřesvědčil. Lidské tělo si umí vyrábět z nasycených mastbých kyselin nenasycené, ale opak, t.j. z nenasyxených nasycené může vést k trans matným kyselinám. Já se stravuji podle svého rozumu a letos budu mít 82 let a necítím problémy s cévním systémem a nemél jsem ještě infarkt ani mrtvici. A to jsem měl sedavé zaměstnání a v životě jsem necvičil.

+4/−2
18.2.2014 14:24

E34v42a 22H23a31s87n55í57k59o14v25á 1104491916654

Než mít v kuchyni alchymistickou laboratoř, raději budu jíst podle sebe a podle hesla jez do polosyta, pij do polopita.

+10/−1
18.2.2014 10:57
Foto

M20a80r16t27i84n 71K22l18u83m88p54a79r 5936688327494

Máslo ani margarín příliš nepoužívám, když už si občas v neděli na snídani dopřeji, tak preferuji křupavý rohlík s opravdovým máslem a kávou. Bez medu, marmelád a podobných nesmyslů. Do koláčů a bábovek rozhodně máslo a nikoliv Heru a na pečení sádlo. V malém množství to není nijak škodlivé.

+3/0
18.2.2014 10:57

J30a64n 43S31a60l28a30k 1196624759359

co je na medu a marmelade nesmyslnyho?

+11/0
18.2.2014 11:28

A79n46d91r83e57a 45Č40i69e89r71n78a 5106367250570

;-D;-D To by mě taky zajímalo.

0/0
18.2.2014 13:39

R33o68m51a92n 85B35a20j83e59r 2664273419465

Asi myslí "med".

0/0
18.2.2014 15:32

R88e71n53a51t59a 90H74a26v98l40í18č49k34o78v60á 3699306383275

Třeba panu Martinovi prostě nechutná med a marmeláda..já to chápu, taky marmeládu nemusím a med nesnáším. Na chleba s máslem si dávám čerstvou pažitku nebo tenké plátky ředkviček. Každý není na sladké...

+1/0
18.2.2014 22:51

P73e36t59r77a 26N75o49v24á95k85o35v66á 7258976504978

Hlavnš proč do sebe zbytečně cpát cukr.

0/0
19.2.2014 12:08

P46e29t29r 18H60a97n57á91k 8601124686177

Držím se hesla , že tělo si samo řekne , na co má chuť a to mu dám. Samozřejmě se nepřežírám a přiměřeně se hýbu. Při představě lékárnických vah a kalorických tabulek v kuchyni na mě jdou mdloby ...

+11/0
18.2.2014 10:45

M74a49r63e30k 48Z53a14h86r20a55d76i12l 6454949885901

No, já když si představim, že bych měl jíst jen to, co by si "tělo přálo", tak mám 130 kilo, žádný zuby a v 45 umřu na infarkt...

+7/0
18.2.2014 11:24

J42a24r19o97m35í41r 40K50r21á77l 4280259444979

Hm, další článek, co vlastně nic neříká.  "tohle ano, ale ne moc, tamto ne, ale občas ano..." .  ;-D

+14/−1
18.2.2014 7:46

F75r57a68n74t73i41s64e85k 22F21a21r39a 9526682271824

;-D u tohodle si dejte pozor, aby toho nebylo moc ani malo, tamhleto radsi vubec ne, ale troska je zdravotne prospesna.

+9/0
18.2.2014 7:57

J22a71r17o25m76í51r 13K42r74á43l 4980519524299

Tak. :-)  A proto si ke svačině dám chleba se sádlem.  Protože mi to CHUTNÁ ! ;-D

+6/0
18.2.2014 8:47

S38t69a88n44i97s17l36a70v63a 33Z15a30p13l97e68t82a71l23o66v98a 6166219109668

a je to rozhodně zdravější než margarín - umělý ;-)

+5/0
18.2.2014 10:33

J56a72r24o92s40l74a89v 22L66e83b51e32d93a 3536619897220

Takže vlastně říká to nejdůležitější :-) Propaguje pestrost.

+3/0
18.2.2014 11:40

M58i47c12h93a73l 53H43e58j12r30a41l 2525464171379

Přesně tak. Jednoduché a zaručené rady typu "jez X ale nejez Y" bývají typickým projevem šarlatánství.

+2/0
18.2.2014 11:48

J12a41r71o82m23í95r 95K73r20á47l 4450619754739

;-D To snad nemusí nikdo propagovat.  Soudný člověk to ví a blbec stejně článku nerozumí.

0/0
18.2.2014 20:13
Foto

J39a20c32h54y49m 67B19r15z91e13z38i65n90a 6199429462743

No... čili vždycky jak se to hodí. Když byl díl o soli, tak se vybíraly potraviny naprosto neslaný, kdybych spočítal množství soli v té dnešní superzdravé sardinkové pomazánce s chlebem.... čili závěr je, že všeho s mírou, tyhle pořady jsou k ničemu, teda vlastně nejsou, je to super možnost výdělku, protože jsem si jistý, že Albert dobře zaplatí za reklamu... a to že 80% možná víc potravin, co mají tuto (další z tisíce) "značek vím co jím" je privátní značka právě Alberta taky moc důvěryhodnosti nepřidá.

+8/0
18.2.2014 5:42

P58e55t48r89a 32N70o47v92á26k84o36v63á 7588226764698

No zrovna u soli je problém, že ji každý sype do všeho a v ne zrovna malém množství, takže už skoro ani koření nekoupíte čisté. Proto když chodíte na obědy ven, sem tam třeba dáte i večeři nebo polotovar, tak doma nemusíte sůl používat vůbec, z toho ostatního jídla jí získáte dost.

A kapitola sama pro sebe jsou rychlosoli v uzeninách...

+2/0
18.2.2014 10:12

P29e90t97r 86F13r78ý97d32e19k 7389431269323

Chapu, ze zpivaji pisen toho, koho chleba ji, ale ze se neciti hloupe?

+2/−2
18.2.2014 5:32

S85t62a36n45i88s88l22a84v51a 67Z72a38p37l64e40t55a55l79o35v67a 6466989219558

a tím umělým margarínem tomu nasadili korunu!

0/0
18.2.2014 8:02

M43i95l60a33n 38K61l88o54u24č17e63k 3570905738687

Co to je umělý margarín, vy znáte nějaký v přírodě samovolně se vyskytující margarín?

+7/0
18.2.2014 10:26
Foto

M61a22r57t31i73n 16K48l81u86m80p43a49r 5846808517964

V čem konkrétně? Napsali zcela nic neříkající článek o tom, že dobré a prospěšné je jak máslo v přiměřeném množství, tak margaríny. Jen hlupák by v tom dokázal vidět reklamu Agrofertu. Pokud jste podle tohoto zcela neutrálního článku, jen pod záminkou slova margarín a nebo máslo ochotný tvrdit, že jde o článek tendenční, tak bůh s vámi...

0/0
18.2.2014 10:55

F94i58l18i56p 98T58ř24e74b90a 6413560648526

Tendenční nebo ne, pokud výrobce kvalitních potravin udělá reklamu, ve které propaguje kvalitní potraviny a haní konkurenční šmejdy, budu ji brát všema deseti. (Něříkám, že to je, nebo není tenhle případ).

0/0
18.2.2014 11:00







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.