Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

I máslo může tělu prospívat, ale šetřete s ním. Které tuky používat?

Tuky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a jíst je musíme i při dietě. Nadměrné množství tuků sice škodí, ale pokud jich máme málo, můžeme mít zdravotní problémy. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" radí, jak vybrat ty správné tuky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M84i87r36o39s10l13a54v31a 87T40r45č23k79o42v20á 7926302504269

Majonéza obsahuje omega 3...

0/0
19.2.2014 8:11

J24a93n 63F18r33o93l28í74k 6546770135454

Klid jen od Babiše.;-D

0/0
19.2.2014 14:13

I40r70e74n79a 12P79e42l80h32r58i50m28o88v92s39k38a 3831941750

By me zajimalo, jak maslo a sadlo zpusobuje onemocneni srdce a cev???Tak me prijde, ze stokrat opakovana lez se stava vseobecne osvojenou pravdou...je to nad povazenou, ale at si kazdy veri, co je pohodlne, ze jo?

Ja bych se nedotkla niceho, co je z repkoveho oleje. Tento olej je geneticky alterovany a velmi silne chemicky zpracovany.

Me prijde nejlogictejsi jist tuky, kterymi si zivi lidstvo dlouhou dobu: maslo, sadlo, tuk ze zvirat, olivovy olej, kokosovy olej........vse ostatni je novodoby hnuj a podvod!

+2/−2
19.2.2014 2:16

P45e24t20r84a 83N31o79v12á44k80o37v10á 7528846934158

Co palmový? Nebo rýžový? Nebo kukuřičný či burákový?

0/0
19.2.2014 12:07

J52o14s61e17f 22S87t69e92h65n52o 5451281400

čim více živočišných tuků (s výjimkou rybího) jíte, tim větší máte pravděpodobnost civilizačních chorob. zjistěte si o tom nejdříve něco ;-) a fráze jako "geneticky alterovaný" nebo "chemický zpraovaný" jen naznačují, že nemáte absolutně ponětí, o čem mluvíte.

+1/−2
21.2.2014 0:57

A64l88e90n58a 12V66e31s30e85l90á 3573321775978

"Zjistěte si o tom něco"... jediné "něco", které zjistíte je to, že někteří odborníci tento názor hlásají a jiní zas ne...

0/0
21.2.2014 14:53

F98r94a58n97t42i94š87e86k 34T31y87k62a57č 1540263295403

To jste zamrznul někde v osmdesátých letech minulého století. Tzv. cilvizační choroby jsou důsledkem zvýšené konzumace sacharidů, škrobovin a cukrů. Pokud tedy počítáte mezi civilizační choroby počítáte obezitu, cukrovku, onemocnění srdce a mrtvice. 

Něco si o tom zjistěte...

+1/−1
21.2.2014 23:45

R85e60n71a78t91a 46H51a49v28l72í83č65k23o13v84á 3449886703975

Používám výhradně máslo a vepřové sádlo, oleje a veškeré kuneróly mi nesmí do kuchyně. Hravě se při vaření bez těchto tzv. "nezbytností" obejdu. Důvod: margaríny a veškeré ztužené rostlinné tuky mi nechutnají a oleje mi smrdí-všechny. V hospodách se nestravuji, protože jen ten smrad oleje či tuku, co se line z kuchyně mi bohatě stačí...

+2/0
18.2.2014 22:57

J16a54n12a 33E51š76n64e68r70o49v18á 7761139668599

Vyzkoušela jsem mazat na chleba různé margaríny, ale nakonec jsem se obloukem vrátila k máslu. Stačí mi skutečně jen zatřít "dírky" v chlebu, kalorií to dá stejně nebo míň než větší vrstva margarínu a máslová chuť je pro mě nesrovnatelně lepší:-)

+6/0
18.2.2014 19:18

V71ě71r15a 28F16o57r17m57a24n31o13v30á 4214280135277

Jen je divné, že pan Havlíček přestal vypadat zdravě 8-o8-o8-o8-o

+1/0
18.2.2014 16:08

O67n83d27ř22e85j 83Š37r29u11b36a76ř 1805101195956

jezte vsechno, ale s Mirou.

+3/0
18.2.2014 15:01
Foto

K79a98r62e41l 23T38o70m63á49š98e95k 7874129487569

U nás doma se použývá máslo, sádlo a řepkový olej. Máslo a ztužené tuky jsou fuj, i když jsou levné.

Pokud se hovoří o nasycených tucích, tak by se mělo také uvádět jaký podíl nasycených kyselin mají ty nasycené tuky/ Vepřové sádlo má 38% nsycených, husí sádlo ale jenom 11%, tedy méně než olivový olej (14%); zbytek jsou mono, nebo poly nenasycené mastné kyseliny. Tak neříkejte, že sádlo je nasycený tuk.

Potěšilo mě, že jste vzali konečně na milost máslo a kritizujete slunečnicový olej.

Ovšem o škodlivosti nasycených mastných kyselin mě ještě nikdo nepřesvědčil. Lidské tělo si umí vyrábět z nasycených mastbých kyselin nenasycené, ale opak, t.j. z nenasyxených nasycené může vést k trans matným kyselinám. Já se stravuji podle svého rozumu a letos budu mít 82 let a necítím problémy s cévním systémem a nemél jsem ještě infarkt ani mrtvici. A to jsem měl sedavé zaměstnání a v životě jsem necvičil.

+4/−2
18.2.2014 14:24

E53v50a 67H31a49s91n85í53k72o87v43á 1844261786794

Než mít v kuchyni alchymistickou laboratoř, raději budu jíst podle sebe a podle hesla jez do polosyta, pij do polopita.

+10/−1
18.2.2014 10:57
Foto

M36a57r14t34i32n 31K57l85u88m88p96a29r 5776228897944

Máslo ani margarín příliš nepoužívám, když už si občas v neděli na snídani dopřeji, tak preferuji křupavý rohlík s opravdovým máslem a kávou. Bez medu, marmelád a podobných nesmyslů. Do koláčů a bábovek rozhodně máslo a nikoliv Heru a na pečení sádlo. V malém množství to není nijak škodlivé.

+3/0
18.2.2014 10:57

J34a80n 54S82a36l23a77k 1686134939549

co je na medu a marmelade nesmyslnyho?

+11/0
18.2.2014 11:28

A88n53d78r53e53a 83Č68i72e48r82n76a 5256347950630

;-D;-D To by mě taky zajímalo.

0/0
18.2.2014 13:39

R77o42m52a72n 17B41a82j91e19r 2144703959535

Asi myslí "med".

0/0
18.2.2014 15:32

R22e78n45a31t37a 75H67a42v20l45í53č45k18o48v50á 3229576643305

Třeba panu Martinovi prostě nechutná med a marmeláda..já to chápu, taky marmeládu nemusím a med nesnáším. Na chleba s máslem si dávám čerstvou pažitku nebo tenké plátky ředkviček. Každý není na sladké...

+1/0
18.2.2014 22:51

P86e72t44r45a 26N40o85v23á16k60o69v48á 7818866254598

Hlavnš proč do sebe zbytečně cpát cukr.

0/0
19.2.2014 12:08

P68e46t55r 86H58a37n30á66k 8961984376987

Držím se hesla , že tělo si samo řekne , na co má chuť a to mu dám. Samozřejmě se nepřežírám a přiměřeně se hýbu. Při představě lékárnických vah a kalorických tabulek v kuchyni na mě jdou mdloby ...

+11/0
18.2.2014 10:45

M91a41r78e60k 48Z50a19h79r77a42d29i89l 6504619615801

No, já když si představim, že bych měl jíst jen to, co by si "tělo přálo", tak mám 130 kilo, žádný zuby a v 45 umřu na infarkt...

+7/0
18.2.2014 11:24

J50a95r70o57m91í88r 80K75r12á77l 4700589524779

Hm, další článek, co vlastně nic neříká.  "tohle ano, ale ne moc, tamto ne, ale občas ano..." .  ;-D

+14/−1
18.2.2014 7:46

F48r26a12n86t31i73s81e18k 10F40a77r45a 9816362271644

;-D u tohodle si dejte pozor, aby toho nebylo moc ani malo, tamhleto radsi vubec ne, ale troska je zdravotne prospesna.

+9/0
18.2.2014 7:57

J46a95r74o48m25í10r 37K79r17á13l 4590139584709

Tak. :-)  A proto si ke svačině dám chleba se sádlem.  Protože mi to CHUTNÁ ! ;-D

+6/0
18.2.2014 8:47

S78t59a37n98i93s12l87a63v40a 86Z98a42p95l39e78t56a16l54o57v47a 6416749829138

a je to rozhodně zdravější než margarín - umělý ;-)

+5/0
18.2.2014 10:33

J61a47r88o32s79l28a23v 77L59e38b61e28d18a 3826419247760

Takže vlastně říká to nejdůležitější :-) Propaguje pestrost.

+3/0
18.2.2014 11:40

M81i64c87h48a82l 14H96e10j59r96a15l 2545214391149

Přesně tak. Jednoduché a zaručené rady typu "jez X ale nejez Y" bývají typickým projevem šarlatánství.

+2/0
18.2.2014 11:48

J75a33r46o56m23í64r 83K22r73á30l 4820669774609

;-D To snad nemusí nikdo propagovat.  Soudný člověk to ví a blbec stejně článku nerozumí.

0/0
18.2.2014 20:13
Foto

J48a32c22h42y69m 58B19r94z64e78z42i90n31a 6299319182333

No... čili vždycky jak se to hodí. Když byl díl o soli, tak se vybíraly potraviny naprosto neslaný, kdybych spočítal množství soli v té dnešní superzdravé sardinkové pomazánce s chlebem.... čili závěr je, že všeho s mírou, tyhle pořady jsou k ničemu, teda vlastně nejsou, je to super možnost výdělku, protože jsem si jistý, že Albert dobře zaplatí za reklamu... a to že 80% možná víc potravin, co mají tuto (další z tisíce) "značek vím co jím" je privátní značka právě Alberta taky moc důvěryhodnosti nepřidá.

+8/0
18.2.2014 5:42

P47e98t56r51a 83N45o84v11á21k97o52v23á 7278106474298

No zrovna u soli je problém, že ji každý sype do všeho a v ne zrovna malém množství, takže už skoro ani koření nekoupíte čisté. Proto když chodíte na obědy ven, sem tam třeba dáte i večeři nebo polotovar, tak doma nemusíte sůl používat vůbec, z toho ostatního jídla jí získáte dost.

A kapitola sama pro sebe jsou rychlosoli v uzeninách...

+2/0
18.2.2014 10:12

P49e21t73r 91F21r50ý79d93e79k 7689671239313

Chapu, ze zpivaji pisen toho, koho chleba ji, ale ze se neciti hloupe?

+2/−2
18.2.2014 5:32

S42t64a90n64i96s44l66a30v18a 63Z85a37p41l58e60t66a81l46o78v93a 6716819179568

a tím umělým margarínem tomu nasadili korunu!

0/0
18.2.2014 8:02

M26i21l96a28n 62K70l25o77u70č79e77k 3420605578307

Co to je umělý margarín, vy znáte nějaký v přírodě samovolně se vyskytující margarín?

+7/0
18.2.2014 10:26
Foto

M46a48r18t65i60n 79K27l16u33m26p22a23r 5726508587694

V čem konkrétně? Napsali zcela nic neříkající článek o tom, že dobré a prospěšné je jak máslo v přiměřeném množství, tak margaríny. Jen hlupák by v tom dokázal vidět reklamu Agrofertu. Pokud jste podle tohoto zcela neutrálního článku, jen pod záminkou slova margarín a nebo máslo ochotný tvrdit, že jde o článek tendenční, tak bůh s vámi...

0/0
18.2.2014 10:55

F61i40l15i98p 36T72ř92e88b51a 6293270848276

Tendenční nebo ne, pokud výrobce kvalitních potravin udělá reklamu, ve které propaguje kvalitní potraviny a haní konkurenční šmejdy, budu ji brát všema deseti. (Něříkám, že to je, nebo není tenhle případ).

0/0
18.2.2014 11:00





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.