Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

I máslo může tělu prospívat, ale šetřete s ním. Které tuky používat?

Tuky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a jíst je musíme i při dietě. Nadměrné množství tuků sice škodí, ale pokud jich máme málo, můžeme mít zdravotní problémy. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" radí, jak vybrat ty správné tuky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M15i69r69o74s98l21a83v17a 46T37r87č22k85o17v95á 7516652914329

Majonéza obsahuje omega 3...

0/0
19.2.2014 8:11

J11a53n 29F12r54o94l54í79k 6166260235684

Klid jen od Babiše.;-D

0/0
19.2.2014 14:13

I97r29e79n26a 35P83e19l41h45r12i83m57o48v69s98k53a 3721581210

By me zajimalo, jak maslo a sadlo zpusobuje onemocneni srdce a cev???Tak me prijde, ze stokrat opakovana lez se stava vseobecne osvojenou pravdou...je to nad povazenou, ale at si kazdy veri, co je pohodlne, ze jo?

Ja bych se nedotkla niceho, co je z repkoveho oleje. Tento olej je geneticky alterovany a velmi silne chemicky zpracovany.

Me prijde nejlogictejsi jist tuky, kterymi si zivi lidstvo dlouhou dobu: maslo, sadlo, tuk ze zvirat, olivovy olej, kokosovy olej........vse ostatni je novodoby hnuj a podvod!

+2/−2
19.2.2014 2:16

P10e52t55r80a 34N58o34v33á20k50o63v85á 7248236894448

Co palmový? Nebo rýžový? Nebo kukuřičný či burákový?

0/0
19.2.2014 12:07

J18o73s88e61f 37S98t34e46h84n77o 5371101230

čim více živočišných tuků (s výjimkou rybího) jíte, tim větší máte pravděpodobnost civilizačních chorob. zjistěte si o tom nejdříve něco ;-) a fráze jako "geneticky alterovaný" nebo "chemický zpraovaný" jen naznačují, že nemáte absolutně ponětí, o čem mluvíte.

+1/−2
21.2.2014 0:57

A17l76e64n94a 49V74e31s96e90l80á 3353461365918

"Zjistěte si o tom něco"... jediné "něco", které zjistíte je to, že někteří odborníci tento názor hlásají a jiní zas ne...

0/0
21.2.2014 14:53

F42r36a14n78t81i67š94e16k 63T43y84k26a98č 1240383155853

To jste zamrznul někde v osmdesátých letech minulého století. Tzv. cilvizační choroby jsou důsledkem zvýšené konzumace sacharidů, škrobovin a cukrů. Pokud tedy počítáte mezi civilizační choroby počítáte obezitu, cukrovku, onemocnění srdce a mrtvice. 

Něco si o tom zjistěte...

+1/−1
21.2.2014 23:45

R86e38n50a71t19a 85H75a34v43l98í26č85k60o96v19á 3309946363215

Používám výhradně máslo a vepřové sádlo, oleje a veškeré kuneróly mi nesmí do kuchyně. Hravě se při vaření bez těchto tzv. "nezbytností" obejdu. Důvod: margaríny a veškeré ztužené rostlinné tuky mi nechutnají a oleje mi smrdí-všechny. V hospodách se nestravuji, protože jen ten smrad oleje či tuku, co se line z kuchyně mi bohatě stačí...

+2/0
18.2.2014 22:57

J35a28n36a 26E25š14n32e13r25o28v18á 7931509498309

Vyzkoušela jsem mazat na chleba různé margaríny, ale nakonec jsem se obloukem vrátila k máslu. Stačí mi skutečně jen zatřít "dírky" v chlebu, kalorií to dá stejně nebo míň než větší vrstva margarínu a máslová chuť je pro mě nesrovnatelně lepší:-)

+6/0
18.2.2014 19:18

V41ě12r60a 43F56o91r61m50a61n88o26v76á 4724450955627

Jen je divné, že pan Havlíček přestal vypadat zdravě 8-o8-o8-o8-o

+1/0
18.2.2014 16:08

O46n70d85ř28e63j 13Š18r56u78b35a71ř 1475841985496

jezte vsechno, ale s Mirou.

+3/0
18.2.2014 15:01
Foto

K76a54r56e34l 78T61o36m50á10š51e56k 7824239447899

U nás doma se použývá máslo, sádlo a řepkový olej. Máslo a ztužené tuky jsou fuj, i když jsou levné.

Pokud se hovoří o nasycených tucích, tak by se mělo také uvádět jaký podíl nasycených kyselin mají ty nasycené tuky/ Vepřové sádlo má 38% nsycených, husí sádlo ale jenom 11%, tedy méně než olivový olej (14%); zbytek jsou mono, nebo poly nenasycené mastné kyseliny. Tak neříkejte, že sádlo je nasycený tuk.

Potěšilo mě, že jste vzali konečně na milost máslo a kritizujete slunečnicový olej.

Ovšem o škodlivosti nasycených mastných kyselin mě ještě nikdo nepřesvědčil. Lidské tělo si umí vyrábět z nasycených mastbých kyselin nenasycené, ale opak, t.j. z nenasyxených nasycené může vést k trans matným kyselinám. Já se stravuji podle svého rozumu a letos budu mít 82 let a necítím problémy s cévním systémem a nemél jsem ještě infarkt ani mrtvici. A to jsem měl sedavé zaměstnání a v životě jsem necvičil.

+4/−2
18.2.2014 14:24

E11v77a 75H58a42s92n24í18k71o74v17á 1544921656524

Než mít v kuchyni alchymistickou laboratoř, raději budu jíst podle sebe a podle hesla jez do polosyta, pij do polopita.

+10/−1
18.2.2014 10:57
Foto

M77a57r58t38i81n 45K68l40u86m81p42a54r 5256648667894

Máslo ani margarín příliš nepoužívám, když už si občas v neděli na snídani dopřeji, tak preferuji křupavý rohlík s opravdovým máslem a kávou. Bez medu, marmelád a podobných nesmyslů. Do koláčů a bábovek rozhodně máslo a nikoliv Heru a na pečení sádlo. V malém množství to není nijak škodlivé.

+3/0
18.2.2014 10:57

J46a38n 46S72a32l85a78k 1366254449609

co je na medu a marmelade nesmyslnyho?

+11/0
18.2.2014 11:28

A98n39d36r96e33a 55Č21i71e83r81n15a 5896107860330

;-D;-D To by mě taky zajímalo.

0/0
18.2.2014 13:39

R33o77m18a45n 13B59a85j13e19r 2124253639455

Asi myslí "med".

0/0
18.2.2014 15:32

R51e23n66a54t76a 59H54a58v87l42í49č47k64o46v14á 3849826343475

Třeba panu Martinovi prostě nechutná med a marmeláda..já to chápu, taky marmeládu nemusím a med nesnáším. Na chleba s máslem si dávám čerstvou pažitku nebo tenké plátky ředkviček. Každý není na sladké...

+1/0
18.2.2014 22:51

P45e48t94r49a 84N96o29v89á89k92o33v47á 7478516114698

Hlavnš proč do sebe zbytečně cpát cukr.

0/0
19.2.2014 12:08

P68e28t69r 47H86a30n77á56k 8271634866247

Držím se hesla , že tělo si samo řekne , na co má chuť a to mu dám. Samozřejmě se nepřežírám a přiměřeně se hýbu. Při představě lékárnických vah a kalorických tabulek v kuchyni na mě jdou mdloby ...

+11/0
18.2.2014 10:45

M26a45r65e54k 64Z21a78h61r27a75d30i15l 6804209695601

No, já když si představim, že bych měl jíst jen to, co by si "tělo přálo", tak mám 130 kilo, žádný zuby a v 45 umřu na infarkt...

+7/0
18.2.2014 11:24

J68a52r59o53m41í98r 66K42r80á64l 4780279784569

Hm, další článek, co vlastně nic neříká.  "tohle ano, ale ne moc, tamto ne, ale občas ano..." .  ;-D

+14/−1
18.2.2014 7:46

F61r64a28n71t71i36s15e18k 31F11a84r56a 9146562481184

;-D u tohodle si dejte pozor, aby toho nebylo moc ani malo, tamhleto radsi vubec ne, ale troska je zdravotne prospesna.

+9/0
18.2.2014 7:57

J30a21r98o72m74í17r 93K36r55á72l 4840229224659

Tak. :-)  A proto si ke svačině dám chleba se sádlem.  Protože mi to CHUTNÁ ! ;-D

+6/0
18.2.2014 8:47

S53t45a79n61i96s12l35a34v57a 14Z41a95p79l33e47t32a77l64o56v33a 6596319779698

a je to rozhodně zdravější než margarín - umělý ;-)

+5/0
18.2.2014 10:33

J36a50r64o54s96l64a41v 78L62e57b26e72d43a 3476139127370

Takže vlastně říká to nejdůležitější :-) Propaguje pestrost.

+3/0
18.2.2014 11:40

M67i23c95h46a50l 59H88e93j58r92a61l 2735894871889

Přesně tak. Jednoduché a zaručené rady typu "jez X ale nejez Y" bývají typickým projevem šarlatánství.

+2/0
18.2.2014 11:48

J88a55r11o75m33í65r 96K16r49á86l 4980249904689

;-D To snad nemusí nikdo propagovat.  Soudný člověk to ví a blbec stejně článku nerozumí.

0/0
18.2.2014 20:13
Foto

J68a29c48h82y88m 22B27r75z42e67z37i67n17a 6569159522843

No... čili vždycky jak se to hodí. Když byl díl o soli, tak se vybíraly potraviny naprosto neslaný, kdybych spočítal množství soli v té dnešní superzdravé sardinkové pomazánce s chlebem.... čili závěr je, že všeho s mírou, tyhle pořady jsou k ničemu, teda vlastně nejsou, je to super možnost výdělku, protože jsem si jistý, že Albert dobře zaplatí za reklamu... a to že 80% možná víc potravin, co mají tuto (další z tisíce) "značek vím co jím" je privátní značka právě Alberta taky moc důvěryhodnosti nepřidá.

+8/0
18.2.2014 5:42

P14e64t63r98a 53N59o24v23á80k65o47v72á 7808526524488

No zrovna u soli je problém, že ji každý sype do všeho a v ne zrovna malém množství, takže už skoro ani koření nekoupíte čisté. Proto když chodíte na obědy ven, sem tam třeba dáte i večeři nebo polotovar, tak doma nemusíte sůl používat vůbec, z toho ostatního jídla jí získáte dost.

A kapitola sama pro sebe jsou rychlosoli v uzeninách...

+2/0
18.2.2014 10:12

P17e58t77r 69F15r31ý67d49e16k 7669881579573

Chapu, ze zpivaji pisen toho, koho chleba ji, ale ze se neciti hloupe?

+2/−2
18.2.2014 5:32

S32t39a78n81i78s52l19a47v82a 63Z64a83p82l45e61t13a62l61o11v88a 6946359139618

a tím umělým margarínem tomu nasadili korunu!

0/0
18.2.2014 8:02

M13i77l54a86n 92K93l32o90u73č17e24k 3760885248587

Co to je umělý margarín, vy znáte nějaký v přírodě samovolně se vyskytující margarín?

+7/0
18.2.2014 10:26
Foto

M15a18r77t90i88n 23K69l38u54m46p34a98r 5796768897874

V čem konkrétně? Napsali zcela nic neříkající článek o tom, že dobré a prospěšné je jak máslo v přiměřeném množství, tak margaríny. Jen hlupák by v tom dokázal vidět reklamu Agrofertu. Pokud jste podle tohoto zcela neutrálního článku, jen pod záminkou slova margarín a nebo máslo ochotný tvrdit, že jde o článek tendenční, tak bůh s vámi...

0/0
18.2.2014 10:55

F45i48l48i28p 70T72ř64e88b19a 6843920488456

Tendenční nebo ne, pokud výrobce kvalitních potravin udělá reklamu, ve které propaguje kvalitní potraviny a haní konkurenční šmejdy, budu ji brát všema deseti. (Něříkám, že to je, nebo není tenhle případ).

0/0
18.2.2014 11:00







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.