Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět skrytých zdravotních výhod rajčat

Omáčky, polévky, saláty - rajčata jsou nejen lahodnou a nízkokalorickou potravinou, která se hodí do spousty pokrmů, ale také prospívají zdraví. Červené plody jsou nejbohatším zdrojem výjimečně silného antioxidantu lykopenu, který může pomoci chránit proti rakovině.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P77e88t29r 57V67i44n24t46r15l82í56k 3216864671

proč jsou takové články v sekci OnaDnes? podle mě je to všeobecné téma i pro muže, já také jím rajčata :-)

0/0
17.2.2014 0:03

M40i81c66h45a57l 22R88o30u14č14a 7206540510741

Do té doby než si vzpomenu na dětství, kdy naši "dělali" rajčata na prodej, zahumenka s pětitisíci kousky, denně vylamování zálistků, vyvazování a zalévání, okopávání a sbírání.. Mi rajčata moc chutnají...:-)

0/0
16.2.2014 10:51

P55a32v56e38l 32K37u59c22h38t70a 4476941717964

Snad ještě lepší než klasicky pěstovaná česká (samozřejmě i moravská) rajčata byla kdysi albánská, než tam vnikl "kapitalismus". Koupul jsem je tuším v Německu tak kolem r.1990, byly tam velmi populární ale pak se zkazily.

0/0
15.2.2014 19:05

V52á53c34l80a46v 53J79a66n69o97c93h 1106615871687

Lahodná potravina? Lahodná potravina Vám nespustí okamžitý dávící reflex a neobrátí žaludek naruby. Rv

0/−3
15.2.2014 12:01

M24a53r57t89i71n 70J58i59r98o81u63s39e79k 7696385745208

No že to spouští dávicí reflex u vás neznamená, že jsou miliony lidí bez takové vady. :-)

0/0
17.2.2014 2:13

O26n26d32ř61e60j 84M72a15l31ý 3754643853403

Tak já hlavně jím rajčata, protože mi chutnají a ne kvůli nějakým "zdravotním výhodám".

0/0
14.2.2014 20:04

M38a37r96t33i69n 56J93i47r81o35u81s93e73k 7816635895498

Odrůda Start je dobrá. Chutná a nenáročná na pěstování.

+1/0
14.2.2014 2:21

P86e10t69r 28R89e45m71e45š 5621915712

By mě zajímalo, kolik těch vitamínů obsahují rajcato-pneumatiky koupené v marketu...

+8/−1
13.2.2014 16:40

J26a66n49a 82N94o22v51á34k12o81v46á 6677289253784

Nevíte někdo, co je to šálek rajčat?

+7/0
13.2.2014 16:15

R44o96b79e66r21t 90K50r41o35k 2773852692194

1 střední cibule, 3 rajčata, nakrájet do hrnku na polévku, 1 díl cukru, 1díl oleje, 2 díly octa, 4 díly vody, špetka soli, pepře.... říká se tomu rajčatový salát.:-)

0/0
13.2.2014 17:01

P61a60v34e92l 11P74o65n68c42a21r 1783694222647

6.5 unce ;-)

+3/0
13.2.2014 17:27

M47i15l62o12š 10H73o65l37e47č82e35k 7600341259174

cca 1/4 litru

0/0
13.2.2014 20:31

J56a27r35o80s24l64a29v 84P42o34l23á14k 8778385467550

Es-šálek, neboli ešus. (bývalí vojáci to znají)

0/0
15.2.2014 20:07

M42a30r37t75a 87S71t33a66s19t72n95a 5335856208758

Vitamin K nepusobi "proti srazeninam", ale krevni srazlivost naopak podporuje. Vitamin K se podava lidem se zvysenou krvacivosti.

+1/0
13.2.2014 14:33

J24a40n 52P34e63k60a 5443413503

Díky, že jste nám popsali výhody domácích rajčat. Nyní se prosím zkuste zaměřit na vlastnosti těch převážně ze Španělských velkoskleníků dovezených, co nikdy neviděla hlínu, byla živena ryze chemickými hnojivy, sklizena zelená a řádně navoskovaná... Ano, mám na mysli ta "rajčata", co chutnají jako papír a jsou dostání v každém supermarketu...

Mimochodem, rajče je ohromně chutný a skvělý plod, ale kdo zná jen tato dovozová, to nemůže vědět... Podobně, jsou na tom například broskve, slívy, meruňky....

+29/−1
13.2.2014 14:08

K81a84r77e68l 75C59h61r58a19s45t79i28n13a 4863414680545

Máte pravdu až na to, že v zimě jiný zdroj čerstvé zeleniny prakticky není. V létě je lepší kupovat zeleninu od spolehlivých soukromých pěstitelů,  zimě si musíme pomoci aspoň, jak je uvedeno v článku.

+1/0
13.2.2014 20:54
Foto

M12a23r15i91e 33P60o56k23o47r88n46á 9845224900

Stačí kvalitní kysané zelí, jablka, cibule, česnek, brambory, nějaké bylinky v květináči. Kdysi jsem občas něco koupila, ale došla jsem k názoru, že to nemá smysl.

+1/0
13.2.2014 21:49

K80r85y95š35t15o86f 54L97a42n22í43k 1749750745955

doporucuji po prelozeni v google translatoru zaangazovat jeste korektora.

+5/0
13.2.2014 13:32

P95a37v65e92l 93S16ý41k27o44r89a 7607262227611

Jak vypěstovat 2 000 rajcat na 1m ctverecnim ?  Chci to zkusit, libi se mi to.[>-]

0/0
13.2.2014 12:19
Foto

M22a71r21i34e 32P87o46k26o90r15n63á 9665564250

Ta červená barva je možná normální, etylen zmíněný v diskuzi - tak etylen je k vhodný k dozrávání, uvolňuje se ze všech plodů- např. jablek. To by bylo to nejmenší a myslím, že nijak škodlivé. Horší je hydroponický způsob pěstování rajčat a úplně nejhorší je postříkávání slabými koncentracemi pesticidů, aby se dosáhlo uzrání všech plodů naráz, oni se s tím nechtějí patlat nějakou postupnou probírkou. Možná by se toho našlo víc. Já si rajčata pěstuji sama, ale s některými vyšlechtěnými odrůdami nejsem spokojena, co do chuti. Ty staré odrůdy, které byly měkčí, byly chuťově mnohem lepší. V supermarketech je nekupuji vůbec, protože to je jen pro oči. Když by vám někdo zavázal oči, tak stěží poznáte, že jde o rajče a ne o okurku nebo cuketu.

+11/−1
13.2.2014 12:08

Š71t78ě89p84á79n 47K51a92r19l29í29k 3964749533781

vy podle hmatu nerozeznáte rajče od okurky???

+1/−2
13.2.2014 12:17
Foto

M89a24r35i38e 84P79o10k70o62r51n52á 9175584200

nejde přece o hmat, ale chuť

+2/−1
13.2.2014 15:58

Š74t86ě39p48á84n 11K72a20r70l40í42k 3244709773121

asi máte hodně otupělé chuťové buňky, i rajčata bez chuti jsou k rozeznání od okurky. A víte, jak se pěstuje třeba hlávkový salát?

0/−2
13.2.2014 17:31
Foto

M14a12r89i71e 72P21o25k48o41r27n39á 9905784280

Napsala jsem ....stěží rozpoznáte... Jak pěstovat kvalitní hlávkový salát vím, jak ho pěstují jiní mne nemusí zajímat, nikdy ho nekupuji.

0/0
13.2.2014 21:44

M31i37l94a43n 44K98l54o42u66č35e68k 3760275148637

Nevidím nic hrozného na hydroponii.

+1/0
13.2.2014 12:22

M96i52c65h39a92l 60N46a49c26h86t46m62a71n90n 8177662707800

Asi tak nějak. Hydroponie není problém, problém jsou použitá hnojiva a urychlování zrání a samozřejmě odrůda rajčat. Z důvodu trvanlivosti při převozu a skladování se prostě v supermarketech dají jen těžko koupit chutné odrůdy.

+1/0
13.2.2014 12:38
Foto

M41a52r18i14e 29P36o43k12o59r69n33á 9455144440

Hydroponie přece jen těžko nahradí normální prostředí, zvlášť když ten roztok někdo pořádně "nakrmí", tak se to vyrovná přehnojení anorganickými hnojivy. Rozhodně to není organický kompost.

0/0
13.2.2014 16:02

P96a44v76e30l 86S35ý49k35o70r89a 7547272577611

Tahle Hydroponie je 100 % . Vaše rajče neošidí :

http://www.jakbydlet.cz/clanek/448_vypestovani-dva-tisice-rajcat-na-jedinem-metru-.aspx

Je vůbec možné mít 2000 rajčat na 1m2? S použitím nových technologií pěstování rajčat to jde.

0/0
13.2.2014 16:10

R91i69c75h28a11r15d 45M71i21k88u47l46e12n58k58a 1869787927504

Vidím tam 2 truhlíky, to na 2000 rajčat asi není...

0/0
16.2.2014 16:56

D42a27n73a 56T39a46n83k55e91r 2273479249735

pesticidy slouží k dozrávání rajčat?

+2/0
13.2.2014 12:37
Foto

M19a85r50i67e 98P57o27k12o39r60n72á 9655414480

omlouvám se, měla jsem na mysli herbicidy a nějak jsem to v rychlosti špatně napsala

0/0
13.2.2014 15:57

Š87t46ě75p21á13n 74K33a16r28l73í95k 3284879633301

jenom technická, pesticid je souhrný název pro všechny icidy, takže tam patří i herbicidy, fungicidy, atd. Myslím, že paní spíše myslela, že k dozrávání se toto vůbec nepoužívá.

0/0
13.2.2014 17:29
Foto

M89a78r92i50e 33P71o92k72o17r28n78á 9455334400

Ale používají. Koukněte http://www.agroprotec.cz/data/Desicate.pdf  - řepka, http://zemedelec.cz/regulace-zrani-maku-pouziti-desikantu-2/

Když si pořád myslíte, že ta rajčata Španělé nestříkají, aby sklidili třeba větvičku naráz a že je to dáno čistě šlechtěním, tak si to myslete dál Dobrou chuť.

0/0
13.2.2014 21:42

Š87t22ě82p73á15n 45K66a55r50l35í21k 3974849783311

jenže desikací zabijete celou rostlinu což u rajčat nechcete a těžko "zabijete" jen jednu větvičku (správně vijan). Desikace se používá právě pro sklizeň celého pole najednou, rajčata plodí průběžně, takže v tomto případě nepoužitelné.

0/0
13.2.2014 23:04
Foto

M93a13r38i38e 48P18o70k92o71r89n24á 9265524130

Desikanty se používají pro strojové sklízení rajčat, takže protlaky a kečupy kolem desikantu určitě prošly. Uvedla jsem jen příklad, že se tohle urychlené dozrávání dělá. Konzumní rajčata ze Španělska si "prodělají" taky svoje. Vy si to klidně jezte, ale já si počkám na svoje organická rajčata. To není jen o rajčatech. Kdo si neutrhnul správně vyzrálou meruňku ze stromu, tak ani neví, jak má vonět a chutnat.

0/0
14.2.2014 8:19

V14i83k95y87r 82B87o84h82u45m23i58l 83S33t33r51a24n22s73k18y 9937848346759

V supermarketech jsou ty zrůdy pěstované počítačem (přesná nezbytná závlaha, umělé hnojení) na !půdě" z lisovaných kokosových vláken ve Španělsku. To nemá s rajčetem nic, mimo snad tvaru, společnéhoRv

+2/−2
13.2.2014 12:52

P16a93v91e79l 51S89ý12k24o31r50a 7137472317361

kokosová vlákna ? Pročpak jim i producenti říkají  jistou  značkou kamenné vaty ? Rockwoll, tuším.

0/0
13.2.2014 16:52

I12v95a94n 43M18a29r92e24k 6884338472

Doufám že článkem oslavovaná rajčata nejsou myšlena i  ty ze supermarketů která jsou přibarvována působením etylenu čímž se stávají jen vzhlednou vodní nádržkou bez jakékoli další hodnoty ! ! ! 8-o ;-( Rv

+8/−3
13.2.2014 7:12

D75a12n51a 44T19a28n58k29e80r 2873959159415

jak přesně že ten etylen ta rajčata barví a zbavuje vnitřních složek? ;-D

+2/0
13.2.2014 8:43

P81e48t29r97a 67N38o13v77á82k24o17v47á 7128876474138

Pokud to tak je, tak je barví, aby byla červená. Vnitřních složek je nezbavuje, to používáte špatnou logiku. Ony v tom žádné vnitřní složky nejsou, když se ta rajčata pěstují, jak se pěstují. Jde jen o tu barvu, aby vypadala krásně zralá.

Tenhle obrázek, který říká všechno, asi znáte: http://goo.gl/maps/G5bw4

+2/−2
13.2.2014 9:47

D54a70n64a 49T26a81n26k79e33r 2213759429725

aha, takže jeden "odborník" tvrdí, že v rajčeti je jenom voda (ví ten týpek vůbec, jak vypadá rajče a jak voda?) a druhá "odbornice" ví, že je to pěstováním. Prosila bych objasnit, jak se pěstováním vyruší funkce genů rajčete.

+3/0
13.2.2014 10:00

P67e18t92r58a 37N34o39v94á43k83o61v74á 7898166874958

On neruší geny, on vám chce říct, že v tom rajčeti nejsou žádné živiny, tedy z něj získáte pouze vodu jako hodnotu.

Fakt je to tak těžké na pochopení? Nebo to schválně pochopit nechcete?

+5/−2
13.2.2014 10:31

D89a14n23a 67T74a75n56k84e49r 2793659659125

asi záleží co to podle něj jsou ty živiny. moje rajčata ze supermarketu tedy uvnitř jako voda nevypadají, mají všechny přílušné části co rajčata mají mít, mají správnou chuť i vůni.

+2/−2
13.2.2014 12:39

P27a44v27e36l 45P19o56n98c53a52r 1603234722597

Ona to ma .. trochu specialni.

0/0
13.2.2014 17:33

M36i79l87o50š 91H19o90l36e30č71e28k 7140911419464

každopádně takový ty "normální" rajčata z obchodu, hlavně v zimě, to je hnus v porovnání s tím co nám vyroste na zahradě v létě. Z obchodu ještě tak nějak ty různý koktejlový a tak, jinak je to hnus.

+3/−1
13.2.2014 10:50

D73a86n54a 73T38a40n65k26e57r 2623709789485

jsou různé druhy, to je fakt. rozdíl v ceně i 100 procent. kdo chce rajčata "na jídlo" (já si je ráda dávám navečer "na chuť") ten si halt koupí ty dražší. kdo chce šetřit nebo to vrzne do omáčky, ten vezme ty hezky červené, ovšem bez výraznější chuti.

+1/−2
13.2.2014 12:41

M90i59c69h17a61l 13N95a57c68h91t24m73a91n36n 8177952637260

Jde o strukturu. Rajčata pěstována hydrofobně jsou jako houba - mají v sobě 95 procent vody a jen pět procent váhy tvoří sušina. U rajčat pěstovaných normálně je ten poměr třeba o osm, deset procent lepší.

+1/−2
13.2.2014 12:31

D15a63n66a 16T78a72n68k98e31r 2953239709925

jde o druh bych řekla... ono jich je totiž víc

+1/0
13.2.2014 12:40

J39a48r22o87s38l21a57v 95P39o38l49á25k 8288615587640

Mne by ale stejně zajímalo, s čím ethylen (bezbarvý plyn převážně ropného původu) reaguje tak, aby vznikla červená sloučenina - a která. Karotenoidy to asi nebudou.

+1/0
15.2.2014 20:21
Foto

D47a39n19i60e97l53a 73K83o33n52e90č44n92á 9131749619542

nevěřte všemu, co slyšíte..

+1/0
13.2.2014 9:02







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.