Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět skrytých zdravotních výhod rajčat

Omáčky, polévky, saláty - rajčata jsou nejen lahodnou a nízkokalorickou potravinou, která se hodí do spousty pokrmů, ale také prospívají zdraví. Červené plody jsou nejbohatším zdrojem výjimečně silného antioxidantu lykopenu, který může pomoci chránit proti rakovině.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P72e53t17r 60V72i47n71t95r53l41í37k 3316364871

proč jsou takové články v sekci OnaDnes? podle mě je to všeobecné téma i pro muže, já také jím rajčata :-)

0/0
17.2.2014 0:03

M29i44c36h40a78l 58R78o18u43č91a 7286810750701

Do té doby než si vzpomenu na dětství, kdy naši "dělali" rajčata na prodej, zahumenka s pětitisíci kousky, denně vylamování zálistků, vyvazování a zalévání, okopávání a sbírání.. Mi rajčata moc chutnají...:-)

0/0
16.2.2014 10:51

P69a77v17e34l 22K83u31c28h59t69a 4226871417594

Snad ještě lepší než klasicky pěstovaná česká (samozřejmě i moravská) rajčata byla kdysi albánská, než tam vnikl "kapitalismus". Koupul jsem je tuším v Německu tak kolem r.1990, byly tam velmi populární ale pak se zkazily.

0/0
15.2.2014 19:05

V19á77c86l97a54v 67J80a40n26o38c37h 1226925441737

Lahodná potravina? Lahodná potravina Vám nespustí okamžitý dávící reflex a neobrátí žaludek naruby. Rv

0/−3
15.2.2014 12:01

M68a53r65t94i35n 83J62i29r95o23u14s24e10k 7836665285908

No že to spouští dávicí reflex u vás neznamená, že jsou miliony lidí bez takové vady. :-)

0/0
17.2.2014 2:13

O26n29d97ř65e15j 30M36a18l88ý 3384613783963

Tak já hlavně jím rajčata, protože mi chutnají a ne kvůli nějakým "zdravotním výhodám".

0/0
14.2.2014 20:04

M10a89r85t54i90n 25J55i91r16o75u56s57e89k 7836505525808

Odrůda Start je dobrá. Chutná a nenáročná na pěstování.

+1/0
14.2.2014 2:21

P55e59t20r 46R95e73m45e18š 5621335382

By mě zajímalo, kolik těch vitamínů obsahují rajcato-pneumatiky koupené v marketu...

+8/−1
13.2.2014 16:40

J86a46n54a 10N50o97v23á23k38o54v92á 6507719973204

Nevíte někdo, co je to šálek rajčat?

+7/0
13.2.2014 16:15

R52o51b17e24r45t 85K64r17o81k 2123672602144

1 střední cibule, 3 rajčata, nakrájet do hrnku na polévku, 1 díl cukru, 1díl oleje, 2 díly octa, 4 díly vody, špetka soli, pepře.... říká se tomu rajčatový salát.:-)

0/0
13.2.2014 17:01

P25a50v46e37l 91P27o15n68c30a55r 1173914702377

6.5 unce ;-)

+3/0
13.2.2014 17:27

M24i35l61o18š 47H48o85l31e93č10e48k 7860521319384

cca 1/4 litru

0/0
13.2.2014 20:31

J71a97r81o47s19l96a87v 18P65o58l54á91k 8508315947100

Es-šálek, neboli ešus. (bývalí vojáci to znají)

0/0
15.2.2014 20:07

M32a74r58t50a 81S29t93a30s22t28n93a 5555466878148

Vitamin K nepusobi "proti srazeninam", ale krevni srazlivost naopak podporuje. Vitamin K se podava lidem se zvysenou krvacivosti.

+1/0
13.2.2014 14:33

J73a83n 40P57e57k34a 5533613393

Díky, že jste nám popsali výhody domácích rajčat. Nyní se prosím zkuste zaměřit na vlastnosti těch převážně ze Španělských velkoskleníků dovezených, co nikdy neviděla hlínu, byla živena ryze chemickými hnojivy, sklizena zelená a řádně navoskovaná... Ano, mám na mysli ta "rajčata", co chutnají jako papír a jsou dostání v každém supermarketu...

Mimochodem, rajče je ohromně chutný a skvělý plod, ale kdo zná jen tato dovozová, to nemůže vědět... Podobně, jsou na tom například broskve, slívy, meruňky....

+29/−1
13.2.2014 14:08

K36a26r95e58l 92C55h44r98a97s10t26i22n93a 4793564520145

Máte pravdu až na to, že v zimě jiný zdroj čerstvé zeleniny prakticky není. V létě je lepší kupovat zeleninu od spolehlivých soukromých pěstitelů,  zimě si musíme pomoci aspoň, jak je uvedeno v článku.

+1/0
13.2.2014 20:54
Foto

M61a35r89i12e 41P71o76k54o79r18n19á 9725474740

Stačí kvalitní kysané zelí, jablka, cibule, česnek, brambory, nějaké bylinky v květináči. Kdysi jsem občas něco koupila, ale došla jsem k názoru, že to nemá smysl.

+1/0
13.2.2014 21:49

K77r23y28š24t64o33f 44L37a65n82í94k 1579450715915

doporucuji po prelozeni v google translatoru zaangazovat jeste korektora.

+5/0
13.2.2014 13:32

P79a13v83e15l 52S72ý28k70o37r93a 7547282147221

Jak vypěstovat 2 000 rajcat na 1m ctverecnim ?  Chci to zkusit, libi se mi to.[>-]

0/0
13.2.2014 12:19
Foto

M47a35r35i60e 35P48o98k75o65r90n28á 9685344680

Ta červená barva je možná normální, etylen zmíněný v diskuzi - tak etylen je k vhodný k dozrávání, uvolňuje se ze všech plodů- např. jablek. To by bylo to nejmenší a myslím, že nijak škodlivé. Horší je hydroponický způsob pěstování rajčat a úplně nejhorší je postříkávání slabými koncentracemi pesticidů, aby se dosáhlo uzrání všech plodů naráz, oni se s tím nechtějí patlat nějakou postupnou probírkou. Možná by se toho našlo víc. Já si rajčata pěstuji sama, ale s některými vyšlechtěnými odrůdami nejsem spokojena, co do chuti. Ty staré odrůdy, které byly měkčí, byly chuťově mnohem lepší. V supermarketech je nekupuji vůbec, protože to je jen pro oči. Když by vám někdo zavázal oči, tak stěží poznáte, že jde o rajče a ne o okurku nebo cuketu.

+11/−1
13.2.2014 12:08

Š17t17ě83p35á15n 62K10a14r35l66í93k 3114589513901

vy podle hmatu nerozeznáte rajče od okurky???

+1/−2
13.2.2014 12:17
Foto

M29a19r14i40e 24P28o56k68o96r20n32á 9925144470

nejde přece o hmat, ale chuť

+2/−1
13.2.2014 15:58

Š91t85ě82p48á59n 62K29a20r28l22í51k 3224439983671

asi máte hodně otupělé chuťové buňky, i rajčata bez chuti jsou k rozeznání od okurky. A víte, jak se pěstuje třeba hlávkový salát?

0/−2
13.2.2014 17:31
Foto

M65a33r88i56e 83P45o80k24o38r19n50á 9605474860

Napsala jsem ....stěží rozpoznáte... Jak pěstovat kvalitní hlávkový salát vím, jak ho pěstují jiní mne nemusí zajímat, nikdy ho nekupuji.

0/0
13.2.2014 21:44

M25i81l68a94n 65K42l80o21u61č98e88k 3700195908907

Nevidím nic hrozného na hydroponii.

+1/0
13.2.2014 12:22

M87i11c83h57a10l 40N86a43c45h29t12m21a71n54n 8387192127810

Asi tak nějak. Hydroponie není problém, problém jsou použitá hnojiva a urychlování zrání a samozřejmě odrůda rajčat. Z důvodu trvanlivosti při převozu a skladování se prostě v supermarketech dají jen těžko koupit chutné odrůdy.

+1/0
13.2.2014 12:38
Foto

M33a13r40i81e 26P76o65k86o54r70n89á 9665234360

Hydroponie přece jen těžko nahradí normální prostředí, zvlášť když ten roztok někdo pořádně "nakrmí", tak se to vyrovná přehnojení anorganickými hnojivy. Rozhodně to není organický kompost.

0/0
13.2.2014 16:02

P89a32v49e18l 65S12ý47k55o38r48a 7327752637311

Tahle Hydroponie je 100 % . Vaše rajče neošidí :

http://www.jakbydlet.cz/clanek/448_vypestovani-dva-tisice-rajcat-na-jedinem-metru-.aspx

Je vůbec možné mít 2000 rajčat na 1m2? S použitím nových technologií pěstování rajčat to jde.

0/0
13.2.2014 16:10

R18i66c32h88a86r88d 84M86i60k16u83l16e90n23k85a 1259527787154

Vidím tam 2 truhlíky, to na 2000 rajčat asi není...

0/0
16.2.2014 16:56

D74a30n48a 14T30a52n98k43e77r 2743909589505

pesticidy slouží k dozrávání rajčat?

+2/0
13.2.2014 12:37
Foto

M23a44r77i87e 47P10o79k34o50r13n71á 9435334580

omlouvám se, měla jsem na mysli herbicidy a nějak jsem to v rychlosti špatně napsala

0/0
13.2.2014 15:57

Š21t34ě68p22á95n 53K69a87r10l68í61k 3124469863541

jenom technická, pesticid je souhrný název pro všechny icidy, takže tam patří i herbicidy, fungicidy, atd. Myslím, že paní spíše myslela, že k dozrávání se toto vůbec nepoužívá.

0/0
13.2.2014 17:29
Foto

M17a21r68i57e 43P92o55k44o97r76n51á 9975804330

Ale používají. Koukněte http://www.agroprotec.cz/data/Desicate.pdf  - řepka, http://zemedelec.cz/regulace-zrani-maku-pouziti-desikantu-2/

Když si pořád myslíte, že ta rajčata Španělé nestříkají, aby sklidili třeba větvičku naráz a že je to dáno čistě šlechtěním, tak si to myslete dál Dobrou chuť.

0/0
13.2.2014 21:42

Š27t76ě70p96á92n 86K19a18r61l94í14k 3794349433181

jenže desikací zabijete celou rostlinu což u rajčat nechcete a těžko "zabijete" jen jednu větvičku (správně vijan). Desikace se používá právě pro sklizeň celého pole najednou, rajčata plodí průběžně, takže v tomto případě nepoužitelné.

0/0
13.2.2014 23:04
Foto

M35a45r63i92e 78P43o90k12o85r89n65á 9645884690

Desikanty se používají pro strojové sklízení rajčat, takže protlaky a kečupy kolem desikantu určitě prošly. Uvedla jsem jen příklad, že se tohle urychlené dozrávání dělá. Konzumní rajčata ze Španělska si "prodělají" taky svoje. Vy si to klidně jezte, ale já si počkám na svoje organická rajčata. To není jen o rajčatech. Kdo si neutrhnul správně vyzrálou meruňku ze stromu, tak ani neví, jak má vonět a chutnat.

0/0
14.2.2014 8:19

V44i53k55y88r 63B82o91h90u14m53i98l 44S98t58r73a52n62s67k22y 9357728416879

V supermarketech jsou ty zrůdy pěstované počítačem (přesná nezbytná závlaha, umělé hnojení) na !půdě" z lisovaných kokosových vláken ve Španělsku. To nemá s rajčetem nic, mimo snad tvaru, společnéhoRv

+2/−2
13.2.2014 12:52

P14a12v89e35l 74S84ý16k36o31r29a 7477272507581

kokosová vlákna ? Pročpak jim i producenti říkají  jistou  značkou kamenné vaty ? Rockwoll, tuším.

0/0
13.2.2014 16:52

I90v70a60n 26M43a40r19e92k 6434448412

Doufám že článkem oslavovaná rajčata nejsou myšlena i  ty ze supermarketů která jsou přibarvována působením etylenu čímž se stávají jen vzhlednou vodní nádržkou bez jakékoli další hodnoty ! ! ! 8-o ;-( Rv

+8/−3
13.2.2014 7:12

D37a42n36a 97T52a63n96k13e65r 2503869739565

jak přesně že ten etylen ta rajčata barví a zbavuje vnitřních složek? ;-D

+2/0
13.2.2014 8:43

P27e16t97r26a 76N24o60v41á33k92o70v96á 7608186384108

Pokud to tak je, tak je barví, aby byla červená. Vnitřních složek je nezbavuje, to používáte špatnou logiku. Ony v tom žádné vnitřní složky nejsou, když se ta rajčata pěstují, jak se pěstují. Jde jen o tu barvu, aby vypadala krásně zralá.

Tenhle obrázek, který říká všechno, asi znáte: http://goo.gl/maps/G5bw4

+2/−2
13.2.2014 9:47

D77a21n67a 55T93a46n51k79e38r 2773659509245

aha, takže jeden "odborník" tvrdí, že v rajčeti je jenom voda (ví ten týpek vůbec, jak vypadá rajče a jak voda?) a druhá "odbornice" ví, že je to pěstováním. Prosila bych objasnit, jak se pěstováním vyruší funkce genů rajčete.

+3/0
13.2.2014 10:00

P83e17t14r95a 13N98o37v42á92k25o29v82á 7108136494658

On neruší geny, on vám chce říct, že v tom rajčeti nejsou žádné živiny, tedy z něj získáte pouze vodu jako hodnotu.

Fakt je to tak těžké na pochopení? Nebo to schválně pochopit nechcete?

+5/−2
13.2.2014 10:31

D11a91n54a 67T12a87n39k28e27r 2623799649275

asi záleží co to podle něj jsou ty živiny. moje rajčata ze supermarketu tedy uvnitř jako voda nevypadají, mají všechny přílušné části co rajčata mají mít, mají správnou chuť i vůni.

+2/−2
13.2.2014 12:39

P86a98v58e20l 27P49o84n66c10a57r 1193114672847

Ona to ma .. trochu specialni.

0/0
13.2.2014 17:33

M94i47l71o92š 42H11o23l37e85č20e81k 7210951779844

každopádně takový ty "normální" rajčata z obchodu, hlavně v zimě, to je hnus v porovnání s tím co nám vyroste na zahradě v létě. Z obchodu ještě tak nějak ty různý koktejlový a tak, jinak je to hnus.

+3/−1
13.2.2014 10:50

D78a50n29a 71T24a15n26k69e72r 2813639639985

jsou různé druhy, to je fakt. rozdíl v ceně i 100 procent. kdo chce rajčata "na jídlo" (já si je ráda dávám navečer "na chuť") ten si halt koupí ty dražší. kdo chce šetřit nebo to vrzne do omáčky, ten vezme ty hezky červené, ovšem bez výraznější chuti.

+1/−2
13.2.2014 12:41

M10i43c45h65a43l 12N43a80c54h68t46m62a13n59n 8227472377150

Jde o strukturu. Rajčata pěstována hydrofobně jsou jako houba - mají v sobě 95 procent vody a jen pět procent váhy tvoří sušina. U rajčat pěstovaných normálně je ten poměr třeba o osm, deset procent lepší.

+1/−2
13.2.2014 12:31

D52a17n80a 30T17a89n38k52e78r 2773779989215

jde o druh bych řekla... ono jich je totiž víc

+1/0
13.2.2014 12:40

J77a47r24o36s52l74a25v 77P92o43l14á33k 8808815197200

Mne by ale stejně zajímalo, s čím ethylen (bezbarvý plyn převážně ropného původu) reaguje tak, aby vznikla červená sloučenina - a která. Karotenoidy to asi nebudou.

+1/0
15.2.2014 20:21
Foto

D14a31n45i76e21l56a 27K78o36n55e37č89n33á 9641139559572

nevěřte všemu, co slyšíte..

+1/0
13.2.2014 9:02







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.