Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kontroverzní transmastné kyseliny: čím se řídit při výběru potravin

Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud ale vybíráme ty špatné, mohou škodit zdraví. Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak se zdravě stravovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J41a97r46o28m41i19r 89C44h85a31l30o63u41p32k63a 4669607985407

Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách," upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Juhůůů konečně jednou něco, co mě nemusí trápit. ;-D

0/0
12.2.2014 22:26
Foto

P22e45t37r 34P61r19o75c79h55á88z81k33a 3972646152894

Při výběru potravin se řídím chutí.Je mi šumafuk kolik transmasných kyselin to obsahuje.

+2/0
12.2.2014 5:55
Foto

A67n30n63a 69V82e71s93e94l45á 2110118556

Když já mám ty polomáčené sušenky tak ráda... :)

+1/0
11.2.2014 14:58

A40n52n61a 10N43ě47m72č34í76k40o85v29á 4102954534170

Ve videu říkají, že  slunečnicový olej není vhodný na tepelnou úpravu a přitom na obalu je napsáno, že je vhodný jak na tepelnou, tak na studenou úpravu potravin.:-/

+1/0
11.2.2014 13:04
Foto

M61a69r20t86i61n76a 73B84u36m10b75o17v54á 1680135965499

a v reklamě na Kinder čokoládu říkaj, že je plná mléka;-) jak by řekla babka z Kulového blesku, to je směroplatný;-)

0/0
12.2.2014 7:58

P91e17t60r 93F45r32ý95d18e73k 7469151299293

Idealni tuky na smazeni? Sadlo, prepustene maslo a kokosovy olej. Divim se, ze dneska jeste nekdo veri tem nesmyslum o skodlovosti nasycenych mastnych kyselin. A neustala kampan za konzumaci sacharidu je take trapna, pritom sacharidy (sladkosti, pecivo...) jsou hlavni pricinou cevnich onemocneni a konzumace saturovanych tuku a cholesterolu jim naopak muze zabranit (za urcitych podminek - napr. prave snizeni prijmu sacharidu...)

+4/−1
11.2.2014 12:14
Foto

M32a20r47t26i63n59a 81B11u58m85b45o10v40á 1330595205569

souhlas, jen to smažení jsem doma vypustila úplně a nikomu to nechybí.

0/0
11.2.2014 12:34
Foto

P13e55t58r 28P33r87o97c47h57á71z70k93a 3532256792484

Jejda a máte vůbec ještě výběr,co jíst?Skoro vše jste odsoudila,co vám zůstane.

0/0
12.2.2014 6:00
Foto

M14a13r66t42i18n63a 82B76u26m80b69o43v39á 1840495945599

zbývá mi jídlo, opravdový jídlo;-)

0/0
12.2.2014 7:44

E87v11a 14H88a95s71n10í89k23o18v11á 1634761696864

Hlavně se neřídit časopisy (včetně internetových deníků), kde je každý týden nový potravinový bubák.

Zdravý rozum říká, že pokud je něco chutné, levné a má to hustý seznam složení, tak to moc zdravé nebude.

Na druhou stranu pořád lepší než jíst kořínky a dožívat se třicet let. ;-)

+3/0
11.2.2014 11:35
Foto

K96a52r67e61l 65T66o41m33á16š54e24k 7664549897839

Podle mých znalostí se na výrobu margarinů používají stále tuky, vyrobené hydrogenací. Rozdíl je ale v tom, že se hydrogenace vede až do úplného nasycení (trans mastné kyseliny jsou jenom nenasycené). Tento nasycený tuk se potom smísí s olejem v takovém poměru, aby vznikla hmota o konzistenci másla. Potom se přidávají různé příchutě, vůně, barviva a vitaminy, aby výsledny tuk co nejvíce připomínal máslo (protože je to náhražka másla). V tom videu jsem si všiml, že autoři zavrhují také sůl. Já osobně jsem astmatik a mám chronický zánět průdušek. Protože málo solím, trpím nedostatkem soli, což způsobuje odvodňování mého těla a špatně se mi odkašlává. Proto si musím doplňovat sůl pitím slané vody, stejně tak, jako se to dělá v lázních Luhačovce, kde je hlavním léčivým prostředkem slaná voda (Vincentka). V rostlinách není žádná sůl (je tam jen chlorid draselný) a proto se musí dávat přežvýkavcům k lízání sůl.

+4/0
11.2.2014 10:38

M73i93l53a22n 82K80l49o62u63č18e17k 3540165588937

No dobře, ale margaríny mají třeba jenom 10% nasycených tuků ...

Jinak jste si všiml špatně, sůl nezavrhují.

0/0
11.2.2014 10:57

J80a54n80a 79P30o31l83á85š28k88o10v13á 5617312438164

toto nemám ráda, pořád dokola...zítra bude jezte jen sádlo, pak zase mléko.

Jezte na co máte chuť, ať nevypadáte nezdravě jak  pan Havlíček

+4/0
11.2.2014 10:23

A43n58n89a 11N56ě48m20č24í95k23o77v72á 4182524824590

Pan Havlíček rozhodně nevypadá nezdravě.

+3/−1
11.2.2014 13:00

M82a53r89e16k 58T10o82m34á79š 9234985416137

Osobně dělám vše na sádle které si sám vyškvařím a nemusím číst co je dobré nebo špatné na obale :-) asi jsem po dědovi ten jel na sádle celý život ,umřel v 94 !

+11/−1
11.2.2014 9:00

F60i28l78i76p 88K27r53o13l95u71p46p47e47r 7306404294378

No vidis, kdyby smazil na rope, tak je jeste nazivu!

+1/0
11.2.2014 9:16

M47a18r73e13k 88T83o57m35á63š 9604985176577

Hmm za pokus to stojí ;-)

0/0
11.2.2014 9:28
Foto

P65e41t60r 24P23r88o97c59h18á20z78k97a 3632736232264

Jednoznačný souhlas.Pocházím s podobné generace a dělám to stejně.

0/0
12.2.2014 5:57

M41i56l79a37n 17N75o60v93á82k 1301979516391

Nenechte se napálit. Jde jen o jednu z dalších marketingových akcí, zabalených do líbivého obalu o zdravých potravinách. Myslím, že tentokrát to je v režii Aholdu.

+2/−1
11.2.2014 7:33

L80a53d49i23s22l24a20v 83B85a31l33o71u71n 7151574591895

Ještě nedávno řepkové oleje byly špatné, a i po jejich úpravě (erukaci) byly slunečnicové lepší. A najednou je to obráceně?

Tavené sýry jsou prý škodlivé. Mám tchýni 99 let a denně zbaští 1-2 trojúhelníčky tavených sýrů.

Mám zkušenost, že každou chvíli je něco škodlivé a za pár let velice zdravé a pak zase škodlivé a pak zase zdravé a .....

Že jsem tenhle článek četl :-(

+2/−1
11.2.2014 10:03
Foto

M10a84r96t26i52n80a 10B52u82m51b24o29v67á 1420605895829

taveňáky jsou česká specialita, o škodlivosti tavících solí, které způsobují  odvápnění organismu, není problém si přečíst a následně to pochopit, jen chtít.

+3/0
11.2.2014 12:45
Foto

P57e26t95r 77P64r32o83c45h86á16z66k25a 3922656752174

Můžu o tom číst,můžu to chápat ,ale stejně si s klidem dám lepeňák na tlusto namazaný .;-D

0/0
12.2.2014 5:59

F60i95l36i78p 33T33ř92e58b22a 6363260928416

Řepkový olej je špatný na chuť, na palivové čerpadlo a na těsnění a hadičky.

O palmovém nikdo neřekne nic hezkého.

+1/0
11.2.2014 13:15

M14a30r79t87i29n 89R38a91c57e49k 8941240680354

Na jednu stranu si máme dát pozor na sojové mléko, protože "Na jejich přípravu bývá použit ztužený rostlinný tuk a tím pádem je tu i velké riziko vzniku trans nenasycených mastných kyselin,"

Na druhou stranu se nemusíme bát margarínů, protože "Dnes už je situace jiná, používají se moderní způsoby (pro výrobu ztužených rostlinných tuků), při kterých vznikají pouze stopy transmastných kyselin."

Nejsou to náhodou naprosto protichůdná tvrzení? Co na to autor článku?

+2/0
11.2.2014 1:12
Foto

M84a32r86t60i67n78a 41B60u74m44b96o27v80á 1190445805389

ona ta sója vůbec není tak zdravá, jak nám dříve tvrdili, a není to zdaleka jen kvůli transmastným kyselinám. na druhou stranu, proč bych měla kupovat průmyslově vyráběné margaríny když existuje spousta přírodních alternativ? už dost pamatuju, třeba šílenství kvůli údajné nezdravosti vajec kvůli cholesterolu, pak období propagace právě těch margarínů nebo sóji, vždycky proběhne vlna něčeho, aby se následně přišlo na to, že platí opak;-D. stačí si zachovat prostý selský rozum, vybírat si to, co vyrobila příroda a ne inženýři a jíst přiměřeně životnímu stylu, necpat do sebe syntetické potravinové doplňky a vitamíny a tělo nám bude vděčné.

+5/−1
11.2.2014 7:16

M52a59r22t92i56n 54R87a75c71e44k 8121400250474

S tím naprosto souhlasím. Velké části škodlivin se člověk vyhne, když bude konzumovat přírodní produkty a vyhne se potravinám, jejichž složení spíš připomíná produkty chemiček.

Já se ale jen pozastavil nad logikou, která zní, jakoby ty zlé transmastné kyseliny byly pouze v těch ztužených tucích, které se přidávají do sojového mléka.

+3/0
11.2.2014 12:22

S59a43n94d11r11a 72F41e12r34i15a29n97č92í37k61o21v95á 7403818141973

Prečo by sója nemala byť zdravá?

0/0
11.2.2014 23:04
Foto

M95a86r26t50i50n58a 17B17u66m47b13o30v56á 1300545465169

je toho víc než dost, od zhoršeného trávení proteinů, přes zvýšenou krevní srážlivost, narušení správného fungování štítné žlázy, až po vyšší riziko rakoviny prsu a mužskou neplodnost. ve 100g sojové bílkoviny je mj. stejně estrogenu jako v 1 pilulce antikoncepce, ale to je na dlouhé povídání. a není soja jako soja, ta fermentovaná je pro tělo přijatelná, třeba ve formě tofu nebo sojové omáčky. ale sojové maso nebo mléko, to je dost špatná volba, Číňan by to nežral, věřte;-)

0/0
12.2.2014 7:57

S14a65n90d92r26a 27F91e55r81i56a73n47č39í82k41o32v19á 7973318971703

Neviem o tom, že by človek mal problém tráviť proteíny, neviem o látke ktorú by obsahovala sója a spôsobovala by zrážanlivosť krvy, štítnu žľazu ovplyvniť rozhodne nemôže, koncentrácia fytoestrogénov na to nie je dostatočná a toto tvrdenie bolo vedeckou obcou už dávno vyvrátené. Tofu fermentované nie je, mýlite si to s tempeh. Príliš ste to argumentačne nepodkula. Skôr mám dojem, že ste si prečítala len zopár bulvárnych poplašných článkov.

0/0
12.2.2014 21:42

D28a67v42i15d 46P87e77t57r44ž30e53l54a 2586364613570

Obávám se, že jakékoli průmyslově vyráběné potraviny mají do přirozeného jídla velmi daleko :-/

+9/0
11.2.2014 0:37

L77u50k50á20š 46Š83m66a24h89e48l 2557574482984

No, není nad máslo... pokud ho tedy dokážete odlišit od různých napodobenin v podobě směsných tuků, třičtvrtětučných másel apod.

0/0
11.2.2014 9:18

M55i17l17a33n 71K42l80o94u93č29e30k 3370235238677

Obávám se, že máslo je také vyráběno průmyslově, tedy ve fabrikách a stroji, určitě ho nestlouká někde babička v máselnici.

+2/0
11.2.2014 9:25

M10a50r14t83i87n 88N53o76v48o43t65n19ý 7643645950775

Máslo se stlouká. I když jde o strojové stloukání, tak levnější a jednodušší metoda výroby másla neexistuje.

0/0
11.2.2014 9:32

M41i72l76a15n 63K15l12o78u23č58e31k 3420435868737

Ano, jedná se tedy o průmyslovou výrobu - mlékárenský průmysl, né domácí a paní průmyslová výroba hrozně vadí.

+1/0
11.2.2014 9:48

P51e84t29r 94F29r34ý29d34e84k 7879171659283

Maslo se samozrejme da stloukat i v domacich podminkach a ze skutecneho mleka (od krav, ktere ziji na pastve)...

+2/0
11.2.2014 12:00

V87á54c91l50a27v 79K86a70d13l58e13c 3144721726207

Milý pane Frýdku. Máslo stloukáním mléka opravdu nevyrobíte. Věřte mi. ;-D

+1/0
11.2.2014 13:54
Foto

M21a82r88t71i46n64a 52B60u43m31b61o90v66á 1310905855689

chtěl jste napsat pánovi;-). ale asi jste to úplně nepochopil nebo rád chytáte lidi za slovo, měl na mysli jistě nikoliv velkovýrobu másla coby přírodního produktu ale například chemické reakce ala Křidýlko nebo stehýnko, při kterých by asi chudák Pánbůh zaplakal, o lidském organismu nemluvě:-/

0/−1
11.2.2014 12:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.