Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kontroverzní transmastné kyseliny: čím se řídit při výběru potravin

Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud ale vybíráme ty špatné, mohou škodit zdraví. Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak se zdravě stravovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J65a10r86o56m50i29r 21C39h93a68l15o10u64p52k55a 4259307645977

Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách," upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Juhůůů konečně jednou něco, co mě nemusí trápit. ;-D

0/0
12.2.2014 22:26
Foto

P55e71t63r 38P92r21o71c44h87á39z48k12a 3312976382504

Při výběru potravin se řídím chutí.Je mi šumafuk kolik transmasných kyselin to obsahuje.

+2/0
12.2.2014 5:55
Foto

A57n89n41a 65V90e57s87e56l33á 2100188556

Když já mám ty polomáčené sušenky tak ráda... :)

+1/0
11.2.2014 14:58

A94n44n91a 14N75ě56m21č33í11k70o93v44á 4782844334980

Ve videu říkají, že  slunečnicový olej není vhodný na tepelnou úpravu a přitom na obalu je napsáno, že je vhodný jak na tepelnou, tak na studenou úpravu potravin.:-/

+1/0
11.2.2014 13:04
Foto

M54a66r83t11i35n11a 96B34u88m97b17o96v82á 1170155925139

a v reklamě na Kinder čokoládu říkaj, že je plná mléka;-) jak by řekla babka z Kulového blesku, to je směroplatný;-)

0/0
12.2.2014 7:58

P25e48t53r 47F44r35ý73d86e14k 7499861959963

Idealni tuky na smazeni? Sadlo, prepustene maslo a kokosovy olej. Divim se, ze dneska jeste nekdo veri tem nesmyslum o skodlovosti nasycenych mastnych kyselin. A neustala kampan za konzumaci sacharidu je take trapna, pritom sacharidy (sladkosti, pecivo...) jsou hlavni pricinou cevnich onemocneni a konzumace saturovanych tuku a cholesterolu jim naopak muze zabranit (za urcitych podminek - napr. prave snizeni prijmu sacharidu...)

+4/−1
11.2.2014 12:14
Foto

M86a15r34t88i11n66a 25B16u29m93b46o66v25á 1770485235509

souhlas, jen to smažení jsem doma vypustila úplně a nikomu to nechybí.

0/0
11.2.2014 12:34
Foto

P92e64t10r 40P62r46o78c60h20á41z19k24a 3312606202374

Jejda a máte vůbec ještě výběr,co jíst?Skoro vše jste odsoudila,co vám zůstane.

0/0
12.2.2014 6:00
Foto

M90a20r11t72i93n16a 48B77u95m95b53o17v79á 1280565345729

zbývá mi jídlo, opravdový jídlo;-)

0/0
12.2.2014 7:44

E62v56a 31H95a65s34n68í54k37o89v34á 1154911976424

Hlavně se neřídit časopisy (včetně internetových deníků), kde je každý týden nový potravinový bubák.

Zdravý rozum říká, že pokud je něco chutné, levné a má to hustý seznam složení, tak to moc zdravé nebude.

Na druhou stranu pořád lepší než jíst kořínky a dožívat se třicet let. ;-)

+3/0
11.2.2014 11:35
Foto

K35a38r33e67l 46T50o56m86á26š32e43k 7664919717809

Podle mých znalostí se na výrobu margarinů používají stále tuky, vyrobené hydrogenací. Rozdíl je ale v tom, že se hydrogenace vede až do úplného nasycení (trans mastné kyseliny jsou jenom nenasycené). Tento nasycený tuk se potom smísí s olejem v takovém poměru, aby vznikla hmota o konzistenci másla. Potom se přidávají různé příchutě, vůně, barviva a vitaminy, aby výsledny tuk co nejvíce připomínal máslo (protože je to náhražka másla). V tom videu jsem si všiml, že autoři zavrhují také sůl. Já osobně jsem astmatik a mám chronický zánět průdušek. Protože málo solím, trpím nedostatkem soli, což způsobuje odvodňování mého těla a špatně se mi odkašlává. Proto si musím doplňovat sůl pitím slané vody, stejně tak, jako se to dělá v lázních Luhačovce, kde je hlavním léčivým prostředkem slaná voda (Vincentka). V rostlinách není žádná sůl (je tam jen chlorid draselný) a proto se musí dávat přežvýkavcům k lízání sůl.

+4/0
11.2.2014 10:38

M97i21l80a50n 94K88l86o32u16č68e14k 3730315678757

No dobře, ale margaríny mají třeba jenom 10% nasycených tuků ...

Jinak jste si všiml špatně, sůl nezavrhují.

0/0
11.2.2014 10:57

J56a98n49a 30P50o39l37á46š96k97o81v14á 5327892718134

toto nemám ráda, pořád dokola...zítra bude jezte jen sádlo, pak zase mléko.

Jezte na co máte chuť, ať nevypadáte nezdravě jak  pan Havlíček

+4/0
11.2.2014 10:23

A59n39n67a 80N90ě39m95č94í95k28o61v45á 4832674134270

Pan Havlíček rozhodně nevypadá nezdravě.

+3/−1
11.2.2014 13:00

M65a44r19e26k 72T51o63m67á82š 9434535956167

Osobně dělám vše na sádle které si sám vyškvařím a nemusím číst co je dobré nebo špatné na obale :-) asi jsem po dědovi ten jel na sádle celý život ,umřel v 94 !

+11/−1
11.2.2014 9:00

F82i98l25i96p 11K23r91o98l94u90p27p12e54r 7336314774918

No vidis, kdyby smazil na rope, tak je jeste nazivu!

+1/0
11.2.2014 9:16

M87a23r29e45k 47T81o53m20á28š 9704525916237

Hmm za pokus to stojí ;-)

0/0
11.2.2014 9:28
Foto

P28e28t41r 88P89r80o25c11h52á44z20k44a 3512716162264

Jednoznačný souhlas.Pocházím s podobné generace a dělám to stejně.

0/0
12.2.2014 5:57

M98i96l44a41n 12N65o19v11á42k 1541799836831

Nenechte se napálit. Jde jen o jednu z dalších marketingových akcí, zabalených do líbivého obalu o zdravých potravinách. Myslím, že tentokrát to je v režii Aholdu.

+2/−1
11.2.2014 7:33

L45a76d44i88s41l21a88v 42B20a17l75o69u96n 7451774181115

Ještě nedávno řepkové oleje byly špatné, a i po jejich úpravě (erukaci) byly slunečnicové lepší. A najednou je to obráceně?

Tavené sýry jsou prý škodlivé. Mám tchýni 99 let a denně zbaští 1-2 trojúhelníčky tavených sýrů.

Mám zkušenost, že každou chvíli je něco škodlivé a za pár let velice zdravé a pak zase škodlivé a pak zase zdravé a .....

Že jsem tenhle článek četl :-(

+2/−1
11.2.2014 10:03
Foto

M94a20r47t92i29n72a 18B59u21m61b18o39v56á 1450105405279

taveňáky jsou česká specialita, o škodlivosti tavících solí, které způsobují  odvápnění organismu, není problém si přečíst a následně to pochopit, jen chtít.

+3/0
11.2.2014 12:45
Foto

P17e67t75r 55P20r59o27c83h87á89z67k71a 3142306412924

Můžu o tom číst,můžu to chápat ,ale stejně si s klidem dám lepeňák na tlusto namazaný .;-D

0/0
12.2.2014 5:59

F41i58l69i46p 89T26ř14e35b38a 6293580808126

Řepkový olej je špatný na chuť, na palivové čerpadlo a na těsnění a hadičky.

O palmovém nikdo neřekne nic hezkého.

+1/0
11.2.2014 13:15

M62a71r75t39i79n 38R20a42c55e83k 8591300190404

Na jednu stranu si máme dát pozor na sojové mléko, protože "Na jejich přípravu bývá použit ztužený rostlinný tuk a tím pádem je tu i velké riziko vzniku trans nenasycených mastných kyselin,"

Na druhou stranu se nemusíme bát margarínů, protože "Dnes už je situace jiná, používají se moderní způsoby (pro výrobu ztužených rostlinných tuků), při kterých vznikají pouze stopy transmastných kyselin."

Nejsou to náhodou naprosto protichůdná tvrzení? Co na to autor článku?

+2/0
11.2.2014 1:12
Foto

M82a50r87t16i41n75a 46B25u85m39b92o36v89á 1630495265899

ona ta sója vůbec není tak zdravá, jak nám dříve tvrdili, a není to zdaleka jen kvůli transmastným kyselinám. na druhou stranu, proč bych měla kupovat průmyslově vyráběné margaríny když existuje spousta přírodních alternativ? už dost pamatuju, třeba šílenství kvůli údajné nezdravosti vajec kvůli cholesterolu, pak období propagace právě těch margarínů nebo sóji, vždycky proběhne vlna něčeho, aby se následně přišlo na to, že platí opak;-D. stačí si zachovat prostý selský rozum, vybírat si to, co vyrobila příroda a ne inženýři a jíst přiměřeně životnímu stylu, necpat do sebe syntetické potravinové doplňky a vitamíny a tělo nám bude vděčné.

+5/−1
11.2.2014 7:16

M10a45r80t34i27n 91R41a34c90e31k 8601850740194

S tím naprosto souhlasím. Velké části škodlivin se člověk vyhne, když bude konzumovat přírodní produkty a vyhne se potravinám, jejichž složení spíš připomíná produkty chemiček.

Já se ale jen pozastavil nad logikou, která zní, jakoby ty zlé transmastné kyseliny byly pouze v těch ztužených tucích, které se přidávají do sojového mléka.

+3/0
11.2.2014 12:22

S26a79n84d30r84a 50F23e26r14i65a47n85č45í45k52o47v56á 7913388921593

Prečo by sója nemala byť zdravá?

0/0
11.2.2014 23:04
Foto

M15a42r63t75i76n82a 41B24u86m41b56o95v81á 1530735675569

je toho víc než dost, od zhoršeného trávení proteinů, přes zvýšenou krevní srážlivost, narušení správného fungování štítné žlázy, až po vyšší riziko rakoviny prsu a mužskou neplodnost. ve 100g sojové bílkoviny je mj. stejně estrogenu jako v 1 pilulce antikoncepce, ale to je na dlouhé povídání. a není soja jako soja, ta fermentovaná je pro tělo přijatelná, třeba ve formě tofu nebo sojové omáčky. ale sojové maso nebo mléko, to je dost špatná volba, Číňan by to nežral, věřte;-)

0/0
12.2.2014 7:57

S80a59n42d51r79a 64F37e93r41i75a58n78č17í74k24o68v95á 7423238371613

Neviem o tom, že by človek mal problém tráviť proteíny, neviem o látke ktorú by obsahovala sója a spôsobovala by zrážanlivosť krvy, štítnu žľazu ovplyvniť rozhodne nemôže, koncentrácia fytoestrogénov na to nie je dostatočná a toto tvrdenie bolo vedeckou obcou už dávno vyvrátené. Tofu fermentované nie je, mýlite si to s tempeh. Príliš ste to argumentačne nepodkula. Skôr mám dojem, že ste si prečítala len zopár bulvárnych poplašných článkov.

0/0
12.2.2014 21:42

D26a75v52i23d 28P33e10t59r98ž95e79l28a 2816394703440

Obávám se, že jakékoli průmyslově vyráběné potraviny mají do přirozeného jídla velmi daleko :-/

+9/0
11.2.2014 0:37

L14u35k77á36š 81Š44m16a81h45e78l 2667424372844

No, není nad máslo... pokud ho tedy dokážete odlišit od různých napodobenin v podobě směsných tuků, třičtvrtětučných másel apod.

0/0
11.2.2014 9:18

M21i60l39a93n 63K83l88o37u60č40e36k 3440415798787

Obávám se, že máslo je také vyráběno průmyslově, tedy ve fabrikách a stroji, určitě ho nestlouká někde babička v máselnici.

+2/0
11.2.2014 9:25

M60a34r44t53i34n 91N16o45v11o79t80n68ý 7693775490665

Máslo se stlouká. I když jde o strojové stloukání, tak levnější a jednodušší metoda výroby másla neexistuje.

0/0
11.2.2014 9:32

M67i31l24a83n 29K87l87o75u86č54e75k 3730465108467

Ano, jedná se tedy o průmyslovou výrobu - mlékárenský průmysl, né domácí a paní průmyslová výroba hrozně vadí.

+1/0
11.2.2014 9:48

P12e36t13r 84F53r32ý88d13e92k 7149251389233

Maslo se samozrejme da stloukat i v domacich podminkach a ze skutecneho mleka (od krav, ktere ziji na pastve)...

+2/0
11.2.2014 12:00

V81á24c28l59a21v 73K67a22d27l94e58c 3714461676657

Milý pane Frýdku. Máslo stloukáním mléka opravdu nevyrobíte. Věřte mi. ;-D

+1/0
11.2.2014 13:54
Foto

M78a25r42t97i11n43a 78B41u66m92b94o43v78á 1280305795139

chtěl jste napsat pánovi;-). ale asi jste to úplně nepochopil nebo rád chytáte lidi za slovo, měl na mysli jistě nikoliv velkovýrobu másla coby přírodního produktu ale například chemické reakce ala Křidýlko nebo stehýnko, při kterých by asi chudák Pánbůh zaplakal, o lidském organismu nemluvě:-/

0/−1
11.2.2014 12:41





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.