Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kontroverzní transmastné kyseliny: čím se řídit při výběru potravin

Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud ale vybíráme ty špatné, mohou škodit zdraví. Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak se zdravě stravovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J41a36r95o13m38i40r 14C90h83a32l14o78u22p81k11a 4969827405527

Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách," upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Juhůůů konečně jednou něco, co mě nemusí trápit. ;-D

0/0
12.2.2014 22:26
Foto

P27e17t21r 64P55r24o67c94h56á24z98k29a 3732156542464

Při výběru potravin se řídím chutí.Je mi šumafuk kolik transmasných kyselin to obsahuje.

+2/0
12.2.2014 5:55
Foto

A76n80n81a 44V42e82s88e90l64á 2570978346

Když já mám ty polomáčené sušenky tak ráda... :)

+1/0
11.2.2014 14:58

A63n28n38a 62N24ě14m13č55í65k92o40v73á 4232154184200

Ve videu říkají, že  slunečnicový olej není vhodný na tepelnou úpravu a přitom na obalu je napsáno, že je vhodný jak na tepelnou, tak na studenou úpravu potravin.:-/

+1/0
11.2.2014 13:04
Foto

M67a46r48t39i76n65a 45B47u36m46b36o56v58á 1130565465479

a v reklamě na Kinder čokoládu říkaj, že je plná mléka;-) jak by řekla babka z Kulového blesku, to je směroplatný;-)

0/0
12.2.2014 7:58

P84e35t61r 84F88r36ý78d78e20k 7839491179313

Idealni tuky na smazeni? Sadlo, prepustene maslo a kokosovy olej. Divim se, ze dneska jeste nekdo veri tem nesmyslum o skodlovosti nasycenych mastnych kyselin. A neustala kampan za konzumaci sacharidu je take trapna, pritom sacharidy (sladkosti, pecivo...) jsou hlavni pricinou cevnich onemocneni a konzumace saturovanych tuku a cholesterolu jim naopak muze zabranit (za urcitych podminek - napr. prave snizeni prijmu sacharidu...)

+4/−1
11.2.2014 12:14
Foto

M36a74r77t32i27n18a 68B56u20m28b80o12v25á 1870565545519

souhlas, jen to smažení jsem doma vypustila úplně a nikomu to nechybí.

0/0
11.2.2014 12:34
Foto

P18e55t92r 87P87r53o32c31h41á67z68k29a 3922256372254

Jejda a máte vůbec ještě výběr,co jíst?Skoro vše jste odsoudila,co vám zůstane.

0/0
12.2.2014 6:00
Foto

M98a70r57t33i40n94a 87B89u37m66b53o58v69á 1100785335379

zbývá mi jídlo, opravdový jídlo;-)

0/0
12.2.2014 7:44

E11v37a 56H28a42s82n52í56k90o58v49á 1484621936904

Hlavně se neřídit časopisy (včetně internetových deníků), kde je každý týden nový potravinový bubák.

Zdravý rozum říká, že pokud je něco chutné, levné a má to hustý seznam složení, tak to moc zdravé nebude.

Na druhou stranu pořád lepší než jíst kořínky a dožívat se třicet let. ;-)

+3/0
11.2.2014 11:35
Foto

K65a13r54e40l 33T23o56m29á65š64e31k 7444939627319

Podle mých znalostí se na výrobu margarinů používají stále tuky, vyrobené hydrogenací. Rozdíl je ale v tom, že se hydrogenace vede až do úplného nasycení (trans mastné kyseliny jsou jenom nenasycené). Tento nasycený tuk se potom smísí s olejem v takovém poměru, aby vznikla hmota o konzistenci másla. Potom se přidávají různé příchutě, vůně, barviva a vitaminy, aby výsledny tuk co nejvíce připomínal máslo (protože je to náhražka másla). V tom videu jsem si všiml, že autoři zavrhují také sůl. Já osobně jsem astmatik a mám chronický zánět průdušek. Protože málo solím, trpím nedostatkem soli, což způsobuje odvodňování mého těla a špatně se mi odkašlává. Proto si musím doplňovat sůl pitím slané vody, stejně tak, jako se to dělá v lázních Luhačovce, kde je hlavním léčivým prostředkem slaná voda (Vincentka). V rostlinách není žádná sůl (je tam jen chlorid draselný) a proto se musí dávat přežvýkavcům k lízání sůl.

+4/0
11.2.2014 10:38

M61i43l40a27n 65K68l18o81u25č27e10k 3410815548497

No dobře, ale margaríny mají třeba jenom 10% nasycených tuků ...

Jinak jste si všiml špatně, sůl nezavrhují.

0/0
11.2.2014 10:57

J36a42n74a 86P55o24l68á55š20k80o80v71á 5907962978874

toto nemám ráda, pořád dokola...zítra bude jezte jen sádlo, pak zase mléko.

Jezte na co máte chuť, ať nevypadáte nezdravě jak  pan Havlíček

+4/0
11.2.2014 10:23

A89n35n39a 24N18ě30m96č34í82k82o86v36á 4392904414110

Pan Havlíček rozhodně nevypadá nezdravě.

+3/−1
11.2.2014 13:00

M79a39r32e55k 56T48o47m61á15š 9334595456927

Osobně dělám vše na sádle které si sám vyškvařím a nemusím číst co je dobré nebo špatné na obale :-) asi jsem po dědovi ten jel na sádle celý život ,umřel v 94 !

+11/−1
11.2.2014 9:00

F77i20l83i36p 37K74r12o66l46u28p38p17e91r 7146674874388

No vidis, kdyby smazil na rope, tak je jeste nazivu!

+1/0
11.2.2014 9:16

M64a78r78e11k 42T68o50m51á49š 9514725336907

Hmm za pokus to stojí ;-)

0/0
11.2.2014 9:28
Foto

P57e83t13r 56P71r97o59c97h64á87z73k64a 3612106242634

Jednoznačný souhlas.Pocházím s podobné generace a dělám to stejně.

0/0
12.2.2014 5:57

M51i79l59a33n 50N54o80v44á60k 1191699426861

Nenechte se napálit. Jde jen o jednu z dalších marketingových akcí, zabalených do líbivého obalu o zdravých potravinách. Myslím, že tentokrát to je v režii Aholdu.

+2/−1
11.2.2014 7:33

L84a12d78i75s87l43a34v 60B30a15l17o88u73n 7751144231485

Ještě nedávno řepkové oleje byly špatné, a i po jejich úpravě (erukaci) byly slunečnicové lepší. A najednou je to obráceně?

Tavené sýry jsou prý škodlivé. Mám tchýni 99 let a denně zbaští 1-2 trojúhelníčky tavených sýrů.

Mám zkušenost, že každou chvíli je něco škodlivé a za pár let velice zdravé a pak zase škodlivé a pak zase zdravé a .....

Že jsem tenhle článek četl :-(

+2/−1
11.2.2014 10:03
Foto

M41a53r86t98i68n91a 48B81u45m75b49o52v47á 1120655725229

taveňáky jsou česká specialita, o škodlivosti tavících solí, které způsobují  odvápnění organismu, není problém si přečíst a následně to pochopit, jen chtít.

+3/0
11.2.2014 12:45
Foto

P61e19t97r 76P27r74o63c42h45á72z70k59a 3742496672944

Můžu o tom číst,můžu to chápat ,ale stejně si s klidem dám lepeňák na tlusto namazaný .;-D

0/0
12.2.2014 5:59

F28i64l81i42p 27T92ř62e95b39a 6213930818226

Řepkový olej je špatný na chuť, na palivové čerpadlo a na těsnění a hadičky.

O palmovém nikdo neřekne nic hezkého.

+1/0
11.2.2014 13:15

M48a44r75t21i65n 16R46a31c65e89k 8531620950304

Na jednu stranu si máme dát pozor na sojové mléko, protože "Na jejich přípravu bývá použit ztužený rostlinný tuk a tím pádem je tu i velké riziko vzniku trans nenasycených mastných kyselin,"

Na druhou stranu se nemusíme bát margarínů, protože "Dnes už je situace jiná, používají se moderní způsoby (pro výrobu ztužených rostlinných tuků), při kterých vznikají pouze stopy transmastných kyselin."

Nejsou to náhodou naprosto protichůdná tvrzení? Co na to autor článku?

+2/0
11.2.2014 1:12
Foto

M88a17r95t18i53n33a 81B29u33m54b29o98v23á 1670645325929

ona ta sója vůbec není tak zdravá, jak nám dříve tvrdili, a není to zdaleka jen kvůli transmastným kyselinám. na druhou stranu, proč bych měla kupovat průmyslově vyráběné margaríny když existuje spousta přírodních alternativ? už dost pamatuju, třeba šílenství kvůli údajné nezdravosti vajec kvůli cholesterolu, pak období propagace právě těch margarínů nebo sóji, vždycky proběhne vlna něčeho, aby se následně přišlo na to, že platí opak;-D. stačí si zachovat prostý selský rozum, vybírat si to, co vyrobila příroda a ne inženýři a jíst přiměřeně životnímu stylu, necpat do sebe syntetické potravinové doplňky a vitamíny a tělo nám bude vděčné.

+5/−1
11.2.2014 7:16

M50a25r95t37i93n 47R18a42c31e73k 8611740370784

S tím naprosto souhlasím. Velké části škodlivin se člověk vyhne, když bude konzumovat přírodní produkty a vyhne se potravinám, jejichž složení spíš připomíná produkty chemiček.

Já se ale jen pozastavil nad logikou, která zní, jakoby ty zlé transmastné kyseliny byly pouze v těch ztužených tucích, které se přidávají do sojového mléka.

+3/0
11.2.2014 12:22

S31a71n72d87r42a 13F50e58r40i96a25n88č56í21k52o47v80á 7973728491383

Prečo by sója nemala byť zdravá?

0/0
11.2.2014 23:04
Foto

M65a67r36t51i98n62a 86B79u70m17b91o53v33á 1560365355349

je toho víc než dost, od zhoršeného trávení proteinů, přes zvýšenou krevní srážlivost, narušení správného fungování štítné žlázy, až po vyšší riziko rakoviny prsu a mužskou neplodnost. ve 100g sojové bílkoviny je mj. stejně estrogenu jako v 1 pilulce antikoncepce, ale to je na dlouhé povídání. a není soja jako soja, ta fermentovaná je pro tělo přijatelná, třeba ve formě tofu nebo sojové omáčky. ale sojové maso nebo mléko, to je dost špatná volba, Číňan by to nežral, věřte;-)

0/0
12.2.2014 7:57

S61a81n44d20r27a 80F47e47r35i64a94n49č74í88k34o97v23á 7623458311873

Neviem o tom, že by človek mal problém tráviť proteíny, neviem o látke ktorú by obsahovala sója a spôsobovala by zrážanlivosť krvy, štítnu žľazu ovplyvniť rozhodne nemôže, koncentrácia fytoestrogénov na to nie je dostatočná a toto tvrdenie bolo vedeckou obcou už dávno vyvrátené. Tofu fermentované nie je, mýlite si to s tempeh. Príliš ste to argumentačne nepodkula. Skôr mám dojem, že ste si prečítala len zopár bulvárnych poplašných článkov.

0/0
12.2.2014 21:42

D79a25v70i86d 32P15e71t65r98ž84e26l22a 2296264383390

Obávám se, že jakékoli průmyslově vyráběné potraviny mají do přirozeného jídla velmi daleko :-/

+9/0
11.2.2014 0:37

L21u84k30á87š 25Š43m67a47h14e80l 2817924402694

No, není nad máslo... pokud ho tedy dokážete odlišit od různých napodobenin v podobě směsných tuků, třičtvrtětučných másel apod.

0/0
11.2.2014 9:18

M20i14l46a54n 45K21l56o86u21č18e81k 3470505488817

Obávám se, že máslo je také vyráběno průmyslově, tedy ve fabrikách a stroji, určitě ho nestlouká někde babička v máselnici.

+2/0
11.2.2014 9:25

M29a58r59t94i86n 37N42o57v15o53t22n77ý 7653155490215

Máslo se stlouká. I když jde o strojové stloukání, tak levnější a jednodušší metoda výroby másla neexistuje.

0/0
11.2.2014 9:32

M41i95l88a79n 79K67l82o14u81č51e98k 3750485498747

Ano, jedná se tedy o průmyslovou výrobu - mlékárenský průmysl, né domácí a paní průmyslová výroba hrozně vadí.

+1/0
11.2.2014 9:48

P94e84t27r 55F31r85ý16d12e37k 7629971929423

Maslo se samozrejme da stloukat i v domacich podminkach a ze skutecneho mleka (od krav, ktere ziji na pastve)...

+2/0
11.2.2014 12:00

V66á54c50l46a10v 76K84a58d69l67e23c 3464531776537

Milý pane Frýdku. Máslo stloukáním mléka opravdu nevyrobíte. Věřte mi. ;-D

+1/0
11.2.2014 13:54
Foto

M86a60r93t17i40n58a 36B60u20m83b63o15v38á 1680355815869

chtěl jste napsat pánovi;-). ale asi jste to úplně nepochopil nebo rád chytáte lidi za slovo, měl na mysli jistě nikoliv velkovýrobu másla coby přírodního produktu ale například chemické reakce ala Křidýlko nebo stehýnko, při kterých by asi chudák Pánbůh zaplakal, o lidském organismu nemluvě:-/

0/−1
11.2.2014 12:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.