Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnejte české a moravské kraje: kyselica, cvibak a oharková omáčka

Pro gastronomické zážitky nemusíte za hranice. České, moravské i slezské kraje nabízejí spoustu zajímavých receptů. Vyzkoušejte si valašskou kyselicu, sudetský cvibek a brněnskou oharkovou omáčku s okurkami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M20a41r63t27a 48S33o35u67k13u45p74o24v76á 9166276910900

Jen reklama na jednu málo prodávanou kuchařku... víc bych v tom nehledala.

0/0
22.2.2014 22:26

M98i83l62a43n 80Č18e73r47n96ý 5123959969372

Kyselica je jen obměna slovenské kapustnice a české zelňačky, čili nic nového pod sluncem. Jen s tím rozdílem, že podle kraje a podle chuti se někde do polévky přidávají sušené houby či švestky, do kapustnice pak i mletá paprika. 

Co je však zásadní, léty prověřený poznatek a v receptu je to uvedeno chybně je, že se vaří zelí s bramborami dohromady. Ono totiž kysané zelí jakýmsi způsobem zabraňuje uvaření brambor, které jsou pak víceméně tvrdé třeba i po hodině vaření. Proto je lepší brambory uvařit jako první a teprve poté přidat zelí.

+1/0
22.2.2014 21:02

M91i93l63a51n 23Č28e29r94n98ý 5233619869912

Omlouvám se, špatně jsem četl. V receptu je psáno, že se to vaří odděleně.

+2/0
22.2.2014 21:14

L25e47n69k46a 98S24y38n17k18o44v81á 9247753609

A na Valašsku taky říkáme podle dědiny zelňačka/kyselica a šoupáme tam sušené hřiby. :) Brambory a zelé, živobytí celé - pro chudé vesnice bez rozdílu kraje a národnosti.

0/0
26.2.2014 11:31

O55s52k10a35r 32K70o16v18a81ř29í23k 8637143726707

Pohlreich říkal, že tyhle jídla jsou naprosto o ničem a je jen otázkou času, než úplně zmizí. A když to říkal Zdéňa, tak je to určitě pravda. R^

Jo kdyby tam dělali krevety na víně s kaviárem a avokádem, tak by nadšeně chrochtal.

Kyselica R^R^R^

+5/−3
22.2.2014 19:18

M14i83l48a81n 92Č25e58r98n37ý 5653969819972

Dejte odkaz, kde to říkal. Podle mého se jedná o váš výmysl. 

Co já vím, tak Pohlreich právě dbá na jednoduchost a přirozenou chuť pokrmů. Nesnáší prapodivné výmysly českých kuchařů, skrývané pod tajemnými názvy jako Rychtářův měšec, Překvapení šéfa kuchyně, Katův šleh apod. Třeba já jsem se podle něj naučil vařit kulajdu zcela jednoduchým a skvělým způsobem.

+1/−4
22.2.2014 21:08

S83i84m28o69n97a 51P68a49n55t23ů35č63k31o19v39á 3868265842593

http://hobby.idnes.cz/pohlreich-pohrbiva-svickovou-dk0-/hobby-domov.aspx?c=A130205_144638_hobby-domov_bma

Jinak vám blahopřeju, že jste se naučil vařit polívku skvělým způsobem. My, nudní smrtelníci, kteří jen dáváme ingredience do hrnce, tiše závidíme;-D

+4/−3
22.2.2014 21:48

O34s44k46a40r 96K75o92v66a39ř93í10k 8967663726337

R^;-D

0/0
23.2.2014 9:03

V19í96t44e93k 92V15a30l12a63c37h 7354560385935

Typická česká jídla hlavně zalaté časy, kdy se u nás vařilo z nedovážených věci: kyselica, cvibak a oharková omáčka.;-D;-D;-D

+1/0
22.2.2014 14:32

H48a69n50k49a 22C32h73e49n 7487879725325

Kyselice je super, ale ten cvibak má být co? Smíchat cukr s moukou, máslem a dalším cukrem, jakou to má mít nutriční hodnotu?

0/−6
22.2.2014 11:16

S58o11f19i61e 22M38o96r58a85v30c88o81v90á 8656298232437

Jakou nutriční hodnotu má mít moučník ke kávě?

+9/0
22.2.2014 13:23

H75a69n49k46a 37C45h54e40n 7567269605105

Jo tak já budu asi exot, ke kávě si většinou dávám třeba ovesné koláčky nebo sušené ovoce nebo něco ze zakysané smetany třeba s ovocem, anebo když už zákusek, tak nějaký opravdu dobrý s krémem a/nebo ovocem, proto ve mně moučník "cukr-máslo-mouka-další cukr" nevzbuzuje úplně důvěru a něčím bych ho kdyžtak doplnila. Možná to trochu přeháním, je fakt, že mám malé děti, tak je chci naučit základy trochu slušnějších stravovacích návyků, protože jak se naučí jíst teď, tak budou pak asi jíst celý život...

0/−1
22.2.2014 21:57

S45o56f94i16e 30M81o71r10a54v75c22o27v41á 8446628482607

Já si obvykle nedávám ke kávě nic, nebo jenom kousek kvalitní čokolády a taky se snažím stravovat zdravě, ale to neznamená, že bych zatracovala to, co jedí jiní lidé, hlavně něco, co vůbec neznám.

+1/0
22.2.2014 22:24

H66a30n65k53a 36C14h21e13n 7817219735735

Myslím, že zrovna tady není problém si představit výsledek receptu :-) A samozřejmě ať si každý jí, co chce, jenom mě to prostě dost překvapilo, u nás se suchému těstu politému máslem s cukrem prostě neříká moučník...

0/0
22.2.2014 22:30

S16o81f81i80e 97M84o83r41a85v84c44o46v51á 8426318922367

Já si to samozřejmě představit dovedu, dokonce podobný moučník znám. Nepotíral se cukrem a máslem, ale máčel se v cukrovém sirupu a obaloval v cukru s kakaem. Jako děti jsme to milovaly a jak se říká - olizovaly jsme se až za ušima. Ale Vy máte svou pravdu, tak si ji nechte.

0/0
22.2.2014 22:46

H29a95n10k91a 90C95h58e39n 7447909305895

Co jsem vám udělala, že jste na mě takhle agresivní? (ptám se jenom ze zvědavosti) :-)

0/0
22.2.2014 22:49

P93a27v10l59a 36L79i68s40k45o60v46a 9779646284805

Nerikejte, ze jste si ke kave NIKDY nedala zadnej dortik, kterej nejen ze nemel zadnou nutricni hodnotu, ale jeste ke vsemu byl deeesne kalorickej;-)...a mj. ten cvibak(nebo jak se to jmenuje) mi prijde podobny jako treba klasicka americka kobliha(smazene kynute testo na zaver omaceny v curkovym syrupu) anebo vynikajici ceske trdlo

0/0
23.2.2014 3:14

H45a30n17k84a 71C89h19e54n 7917779735245

já to fakt moc nejím, tohle navíc bude suché, protože je to pečené v troubě. Dala bych na to těsto aspoň čokoládovou polevu, anebo na dvě vrstvy a mezi to pudink, ať to za něco stojí. A sirup se píše s "i" :-)

0/0
23.2.2014 13:15

L89á84ď31a 68V50r92a21n94ý 7898278468907

No už ty časopisy nečtěte. Prostě je to třeba dobrý a oni cukr, mouka, máslo nemají nutriční hodnotu?

+2/0
22.2.2014 14:33

H16a51n34k95a 82C45h62e23n 7367769775925

Jaké časopisy?? Pro mě cukr, mouka, máslo a kvasnice či co jsou prostě těsto plné prázdných kalorií, ne dezert :) Dezert má být podle mě buď aspoň trošku "zdravý", anebo tak dobrý, že nevadí, že zdravý není :) Ale samozřejmě ať si každý vaří, co uzná za vhodné...

0/0
22.2.2014 22:34

A23l82e45n28a 14V18e54s67e57l15á 3533501595388

Já chápu, že tyhle jídla třeba nemusíte, ale neříkejte, že jste se teprve dnes překvapeně dověděla, že existujjí buchty... 8-o

0/0
23.2.2014 19:53

H77a37n70k17a 84C55h13e70n 7927649485835

Nee, to ne, ale je fakt, že když mi někdo třeba na návštěvě podstrčí buchtu, která je samé těsto, max poleva nahoře, jinak nic (oříšky, ovoce...), přijde mně to trochu bez fantazie už :) Navíc metabolismus po třicítce se fakt mění...chjo...

0/0
24.2.2014 13:43

D58a19n42i20e10l62a 18U52r74b36a19n74o76v85á 2184910325576

ježíš ten článek je zjevně o tradičních jídlech -  česká moravská a slovenská tradiční kuchyně vesměs moc zdravá není.Musli s jogurtem opravdu s tradičními jídly moc společného nemají.

A jo máte pravdu chroupat ke kávě ovesné vločky nebo sušené ovoce to  jste opravdu poněkud exot (nic ve zlém), a chápu, že je to pro vás asi těžko uvěřitelné, ale v kavárnách si opravdu většina lidí místo ovesných vloček dává ke kávě nějaký dortík plný samých prázdných kalorií.;-)

0/0
24.2.2014 10:58

H45a79n55k32a 16C84h85e64n 7697929475195

Jasně, udělat občas na snídani bábovku není problém. Na druhou stranu, pokud se tady budou neustále uctívat "tradiční recepty" z doby, kdy předkové dobývali pařezy v lese a umírali v padesáti-šedesáti, budeme se dál strašně divit, proč je ČR na špici např. ve výskytu rakoviny tlustého střeva (přesně konzumace těžkých tučných jídel s nedostatkem vlákniny).

0/0
24.2.2014 13:40

A22l52e62n65a 33V94e58s25e93l52á 3863511855128

No, já nevím, ale zrovna nárůst rakoviny tlustého střeva je spíš spojen s novodobým stravováním než s tímto. Na té "prázdné  mouce" vyrostlo docela dost generací - prostě proto, že je to levné zasycení. Třeba tchyně pocházející z dosti skromných poměrů má "něco z mouky" jako hlavní složku stravování doteď (taky nenaříká, že nevyjde s důchodem... a pokud se zdraví týká, je jí skoro osmdesát a zahradu si ještě v pohodě zryje sama).

Je problém v celkovém složení potravy, když budou převažovat jen cukry a tuky, ale jednotlivě na těchto receptech vůbec nic špatného není.

0/0
24.2.2014 14:42

H10a61n42k17a 68C93h78e69n 7177129145135

No a v té "tradiční české kuchyni" přece převažují cukry a tuky, ne? :) Jinak naše babi jedla strašně, neustále se cpala mastným, a dožila se ve skvělém zdraví 91 let... Stejně si ale myslím, že je lepší trochu přemýšlet, než něco strčím do pusy. Nic, jdu klíčit mungo fazole :)

0/0
24.2.2014 17:33

J85a36n 35S24o97u48k59u37p 1264954326235

Před prací v lese se jí chleba s podhrdkem a cibulí, nebo něco podobně dietního. Kyselica zrovna před těžkou prací není ideální volba - hromada vody a prázdného zelí.

0/0
22.2.2014 11:09

S30o84f95i73e 42M50o36r68a80v30c81o84v13á 8366848772257

Jestli Vám mamka doma dělá kyselici jenom z vody a ze zelí, tak Vás docela lituji.:-)

+4/0
22.2.2014 13:31

J43a81n 55S62o29u91k71u88p 1684384876135

Díky, moje mamka už mi dávno nic nevaří, neb je mrtvá - aby ste věděla, když už si ji berete do té své nevymácháne huby. Na rozdíl od Vás vím, kolik člověk spotřebuje energie za den práce v lesisku, na tom nic nemění ani klobása, špek, nebo cokoliv jiného, co si tam u vás doma dáváte.

+1/−7
22.2.2014 16:23

Z35d74e82ň64k20a 93V48e19s82e95l73á 8609775447140

Pane Soukupe, nevím, proč jste na paní/slečnu Moravcovou tak vyjel a použil slova "nevymáchaná huba". Svůj příspěvek jistě nemyslela zle, nevidím tedy jediný důvod na něj reagovat způsobem, jakým jste reagoval Vy. Rv

+5/0
22.2.2014 17:37

S15o52f38i93e 21M74o58r11a62v50c67o66v65á 8146118532817

Děkuji za zastání, ale lidé, kteří se neumějí chovat a místo k argumentům se uchylují k hrubostem mne nemohou urazit.

+5/0
22.2.2014 18:38

Z97d79e77ň93k17a 11V47e26s89e39l15á 8609845817110

Není za co. :-)

+1/0
22.2.2014 18:40

J51a56n 66S82o25u98k93u90p 1604254816115

Paní Moravcová, argumenty jsem už předložil - já v lese dělal roky a tvrdím, že na kyselici se nedá odtáhnout den práce tam. Máte nějaký protiargument, že se tu tak plácáte po ramenou s paní Veselou? Vy jste v životě patrně nedržela motorovou pilu v ruckách a ještě ´mě litujete´, že mi moje mamka něco vaří. Skutečně jste si jistá, že máte co říct?

0/0
23.2.2014 9:36

D68a36n80i53e77l93a 30U78r78b64a36n21o45v36á 2564930835286

pane Soukupe váš argument, že z vaší zkušenosti vám kyselice nestačí beru - ale Vaše hysterie a slovní agresivita kvůli Vaší mamince byla prostě zbytečná a neadekvátní a ukazuje, že problém a argumenty je i na vaší straně, když je musíte opírat o takovéhle vyjadřování jako "nevymáchaná huba".

Jinak co se týká těžké práce versus strava ano souhlasím při dlouhodobé námaze je protřeba tělu dát jak sacharidy a tuky kvůli výkonu a energii tak bílkoviny v takovém poměru, aby tělo dlouhodobou zátěž vydrželo a nedocházelo a nezačlo požírat vlastní svalovou hmotu.

0/0
24.2.2014 11:05

J94a12n 64S85o64u24k56u43p 1704654976845

Ano, nevymáchaná huba to je, nemá ani dost rozumu na to, aby přiznala, že se mě tím mohla třeba dotknout, což dotkla. Vidíte situaci značně černobíle, neznám toho důvod. Já jsem poměrně tolerantní člověk, mě osobně urazit nelze, ale jak vidím, že si někdo bere do huby mé rodiče, tak přes to vlak nejede.

Ano, to druhé píšete dobře, což bylo ostatně to, co jsem tvrdil na začátku.

0/0
24.2.2014 14:21

L85e43n90k29a 45S56y63n58k61o81v90á 9607323719

Pan Soukup je hysterka. :D Moja babička už je taky mrtvá a za živa vařila kyselicu. Co je na tom hrozného to vážně netuším, skončíme tam stejně všichni, tak jakápak urážka, jen přecitlivělý chlap.

0/0
26.2.2014 11:35

J91a40n 71S79o71u46k96u75p 1964854976145

Ona nepotřebuje advokáta, paní Veselá. Ona MĚ LITUJE, že mi mamka něco vaří (nevaří) - nevím, proč mě lituje a nevím, co chce k tématu říct, protože já se poměrně jasně vyjadřuju ke zmíněné patetické představě lesníka snídajícího kyselicu a ona k mé matce. Skutečně jste si jistá, že paní Moravcová nepálí od pasu a ještě uplně mimo?

0/0
23.2.2014 9:38

Z50d25e39ň31k59a 59V23e80s78e49l76á 8539175207460

Nikomu nechci dělat advokáta, prostě jsem vyjádřila svůj názor, že Vaše reakce byla naprosto nepřiměřená. I nesouhlas se dá vyjádřit slušně.

0/0
23.2.2014 11:44

J29a69n 42S30o72u34k42u51p 1634134976845

Jenže já nevyjadřoval žádný souhlas, nesouhlas - paní Moravcová totiž nevyjádřila žádný názor, jenom trolí mou matkou a lítostí, že mi vaří (patrně) špatnou polévku, chápete? Probůh, podívejte se, co jsem psal původně a jak ona reaguje - je kompletně mimo místu a defacto místo argumentu jenom napadá schopnosti mé matky (která je jednak mrtvá, druhak to byla shodou okolností kuchařka) vařit správně polévku. O to vtipnější je, že níže píše něco ohledně ´místo k argumentům se uchylují k ..´, když ona sama ve své první reakci žádný argument nejenže nepředkládá, ale raději se rovnou uchýlí k politování kuchařského umění mé matky.

0/0
23.2.2014 12:09

Z35d48e88ň67k93a 42V46e51s23e42l32á 8599415117190

Pane Soukupe, Vy jste vyjádřil nesouhlas s tím, co napsala. A i kdyby to teda podle Vás nebyl nesouhlas, tak ať už by to bylo cokoliv, dalo by se to zcela jistě napsat slušně a ne hned sahat k výrazům, jako je "nevymáchaná huba". Podle použitého smajlíku to navíc bylo - aspoň dle mého názoru - myšleno ne zcela vážně, ale s nadsázkou. Nesmíte brát ty příspěvky tak strašně vážně. ;-)

0/0
23.2.2014 12:31

J89a23n 89S93o35u64k36u59p 1554364536775

Já považuju za velmi, velmi neslušné a hovádské si brát do huby něčí rodiče, zdraví nebo něco podobného, byl jsem vychovaný k respektu k rodičům. Paní Moravcová dle mého zvolila (kašlu na její smajlíky) vrcholně vidláckou cestu a zachovala se v mých očích jako prvotřídní buran. Bavit se se mnou takhle v hospodě, tak skončí s fackou. Ona zvolí cestu inzlutace místo argumentu a pak se diví (divíte se obě), když si to nenechám líbit? Nechápu, proč ji obhajujete, moc dobře víte, že přestřelila a Vy tu za ni žehlíte a děláte ze sebe uplně zbytečně hysterku, když se do toho tak angažujete. Na jednu stranu snižuejte její invektivu tím, že určitě nebyla myšlená vážně a nějakým smajlem, na druhou stranu se jdete zbláznit, když si to nenechám ani v humoru líbit.

+2/−1
23.2.2014 16:28

Z41d25e81ň86k67a 56V60e37s54e40l60á 8199595747720

8-o Myslím, že hysterku tu ze sebe děláte snad jen Vy. Já jsem naprosto klidná. :-) A mám-li být upřímná, tak to tu ve mně budí ten dojem, že vrcholně vidláckou cestu volíte a jako prvotřídní buran (mám-li použít Vaše vlastní slova) se tu chováte (a vyjadřujete) pouze Vy. Z toho důvodu již nebudu dále tuto diskuzi s Vámi více rozvíjet.

+1/0
23.2.2014 17:46

J93a15n 36S20o70u41k32u33p 1614504226135

Teď se chováte přesně, jak popsala výše paní Moravcová - jelikož nemáte co říct, nemáte žádný argument, který by Vás a Vaši výše pitvanou reakci obhájil, rozhodla jste se přejít k urážkám a ýbrpóze ´nebudu tuto diskuzi dále rozvíjet´. Paní Veselá, já jsem jistě buran, ale nejsem to já, kdo tu začal někoho osobně osočovat, nejsem dokonce ani ten, kdo se sem přiřítil nás oblažit panenskou morálkou.

0/−1
23.2.2014 20:15

D58a70n21i39e21l66a 88U68r20b97a59n45o91v84á 2504800445826

A to vše v životě berete takhle osobně? Co kousek nadhledu a smyslu pro humor?

0/0
24.2.2014 11:13

J39a84n 75S89o63u64k49u10p 1424174986925

Ne, většinu věcí neberu vůbec osobně. Když místo smysluplné reakce se někdo otře o Vaši matku, tak se taky budete smát, doufám.

0/0
24.2.2014 14:29

M58o34n27i43k56a 77R83o28l31l96o92v84á 5133822176765

A paní nebo slečna Soukupová vás zná,že by měla vědět a ctít,že vaše matka je již mrtvá?

+3/0
22.2.2014 22:02

J74a77n 56S81o51u26k66u81p 1284824806575

To jí dává nějaké právo se o ní otírat? Vám přijde zcela adekvátní v první řadě zmiňovat v komunikaci s neznámým člověkem jeho rodiče?

+1/−1
23.2.2014 9:34

J73a70n 66S55o61u21k14u11p 1204744506925

Mimochodem mě určitě zná, když ví, že máme v polívce jen vodu a zelí.

+1/−1
23.2.2014 16:30

A13l60e63n18a 86V82e14s59e80l42á 3333671385528

To jste přece napsal hned v prvním příspěvku - že kyselice ja jen voda a zelí. Na to reagovala přece...

+1/0
23.2.2014 19:55

J20a16n 18S59o60u38k93u12p 1694564366365

Paní Veselá, vyjadřujete se jako poměrně inteligentní žena, nechápu tedy, co Vás nutí k vymýšlení si něčeho, co jsem nenapsal. Za žádných okolností jsem nenapsal, že kyselice je JEN voda a zelí. Nicméně je to převládající složka v této pochoutce, krom toho ještě brambory a kus klobásy, případně houby a to, na co je kdo zvyklý do ní přidávat. Výsledný poměr množství/energetická hodnota je poměrně mizerný, určitě to není vhodná volba před deseti hodinama šaškování s pilou v lese, to mi věřte.

0/0
23.2.2014 20:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.