Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnejte české a moravské kraje: kyselica, cvibak a oharková omáčka

Pro gastronomické zážitky nemusíte za hranice. České, moravské i slezské kraje nabízejí spoustu zajímavých receptů. Vyzkoušejte si valašskou kyselicu, sudetský cvibek a brněnskou oharkovou omáčku s okurkami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M96a94r28t56a 21S93o75u31k37u70p61o92v17á 9726686700900

Jen reklama na jednu málo prodávanou kuchařku... víc bych v tom nehledala.

0/0
22.2.2014 22:26

M16i22l97a39n 41Č85e24r14n31ý 5983429409872

Kyselica je jen obměna slovenské kapustnice a české zelňačky, čili nic nového pod sluncem. Jen s tím rozdílem, že podle kraje a podle chuti se někde do polévky přidávají sušené houby či švestky, do kapustnice pak i mletá paprika. 

Co je však zásadní, léty prověřený poznatek a v receptu je to uvedeno chybně je, že se vaří zelí s bramborami dohromady. Ono totiž kysané zelí jakýmsi způsobem zabraňuje uvaření brambor, které jsou pak víceméně tvrdé třeba i po hodině vaření. Proto je lepší brambory uvařit jako první a teprve poté přidat zelí.

+1/0
22.2.2014 21:02

M48i18l76a64n 61Č95e42r10n90ý 5823209819242

Omlouvám se, špatně jsem četl. V receptu je psáno, že se to vaří odděleně.

+2/0
22.2.2014 21:14

L38e79n34k34a 67S82y88n31k50o98v91á 9227813899

A na Valašsku taky říkáme podle dědiny zelňačka/kyselica a šoupáme tam sušené hřiby. :) Brambory a zelé, živobytí celé - pro chudé vesnice bez rozdílu kraje a národnosti.

0/0
26.2.2014 11:31

O96s57k78a62r 86K81o29v93a96ř40í20k 8397683786187

Pohlreich říkal, že tyhle jídla jsou naprosto o ničem a je jen otázkou času, než úplně zmizí. A když to říkal Zdéňa, tak je to určitě pravda. R^

Jo kdyby tam dělali krevety na víně s kaviárem a avokádem, tak by nadšeně chrochtal.

Kyselica R^R^R^

+5/−3
22.2.2014 19:18

M95i39l82a10n 61Č61e89r45n47ý 5203209889872

Dejte odkaz, kde to říkal. Podle mého se jedná o váš výmysl. 

Co já vím, tak Pohlreich právě dbá na jednoduchost a přirozenou chuť pokrmů. Nesnáší prapodivné výmysly českých kuchařů, skrývané pod tajemnými názvy jako Rychtářův měšec, Překvapení šéfa kuchyně, Katův šleh apod. Třeba já jsem se podle něj naučil vařit kulajdu zcela jednoduchým a skvělým způsobem.

+1/−4
22.2.2014 21:08

S56i95m93o73n64a 48P63a46n13t10ů90č87k27o96v68á 3938645882743

http://hobby.idnes.cz/pohlreich-pohrbiva-svickovou-dk0-/hobby-domov.aspx?c=A130205_144638_hobby-domov_bma

Jinak vám blahopřeju, že jste se naučil vařit polívku skvělým způsobem. My, nudní smrtelníci, kteří jen dáváme ingredience do hrnce, tiše závidíme;-D

+4/−3
22.2.2014 21:48

O92s91k67a97r 40K59o91v54a58ř46í67k 8727983356327

R^;-D

0/0
23.2.2014 9:03

V98í32t74e71k 75V31a74l17a14c50h 7644130915675

Typická česká jídla hlavně zalaté časy, kdy se u nás vařilo z nedovážených věci: kyselica, cvibak a oharková omáčka.;-D;-D;-D

+1/0
22.2.2014 14:32

H34a56n71k27a 27C31h88e25n 7467129295165

Kyselice je super, ale ten cvibak má být co? Smíchat cukr s moukou, máslem a dalším cukrem, jakou to má mít nutriční hodnotu?

0/−6
22.2.2014 11:16

S11o95f72i14e 73M67o87r94a31v96c28o42v23á 8676878512137

Jakou nutriční hodnotu má mít moučník ke kávě?

+9/0
22.2.2014 13:23

H94a48n90k66a 96C85h29e50n 7517199205845

Jo tak já budu asi exot, ke kávě si většinou dávám třeba ovesné koláčky nebo sušené ovoce nebo něco ze zakysané smetany třeba s ovocem, anebo když už zákusek, tak nějaký opravdu dobrý s krémem a/nebo ovocem, proto ve mně moučník "cukr-máslo-mouka-další cukr" nevzbuzuje úplně důvěru a něčím bych ho kdyžtak doplnila. Možná to trochu přeháním, je fakt, že mám malé děti, tak je chci naučit základy trochu slušnějších stravovacích návyků, protože jak se naučí jíst teď, tak budou pak asi jíst celý život...

0/−1
22.2.2014 21:57

S96o13f68i69e 78M58o70r42a46v61c69o80v94á 8496918422147

Já si obvykle nedávám ke kávě nic, nebo jenom kousek kvalitní čokolády a taky se snažím stravovat zdravě, ale to neznamená, že bych zatracovala to, co jedí jiní lidé, hlavně něco, co vůbec neznám.

+1/0
22.2.2014 22:24

H38a75n27k93a 76C55h44e31n 7297809545305

Myslím, že zrovna tady není problém si představit výsledek receptu :-) A samozřejmě ať si každý jí, co chce, jenom mě to prostě dost překvapilo, u nás se suchému těstu politému máslem s cukrem prostě neříká moučník...

0/0
22.2.2014 22:30

S94o63f81i89e 90M61o36r48a83v52c34o50v88á 8426238522507

Já si to samozřejmě představit dovedu, dokonce podobný moučník znám. Nepotíral se cukrem a máslem, ale máčel se v cukrovém sirupu a obaloval v cukru s kakaem. Jako děti jsme to milovaly a jak se říká - olizovaly jsme se až za ušima. Ale Vy máte svou pravdu, tak si ji nechte.

0/0
22.2.2014 22:46

H74a63n81k89a 74C34h24e43n 7397629805495

Co jsem vám udělala, že jste na mě takhle agresivní? (ptám se jenom ze zvědavosti) :-)

0/0
22.2.2014 22:49

P88a34v37l74a 78L63i71s77k28o67v11a 9179896794865

Nerikejte, ze jste si ke kave NIKDY nedala zadnej dortik, kterej nejen ze nemel zadnou nutricni hodnotu, ale jeste ke vsemu byl deeesne kalorickej;-)...a mj. ten cvibak(nebo jak se to jmenuje) mi prijde podobny jako treba klasicka americka kobliha(smazene kynute testo na zaver omaceny v curkovym syrupu) anebo vynikajici ceske trdlo

0/0
23.2.2014 3:14

H86a83n79k33a 14C69h66e47n 7897799955795

já to fakt moc nejím, tohle navíc bude suché, protože je to pečené v troubě. Dala bych na to těsto aspoň čokoládovou polevu, anebo na dvě vrstvy a mezi to pudink, ať to za něco stojí. A sirup se píše s "i" :-)

0/0
23.2.2014 13:15

L29á52ď37a 20V22r47a23n56ý 7768548868277

No už ty časopisy nečtěte. Prostě je to třeba dobrý a oni cukr, mouka, máslo nemají nutriční hodnotu?

+2/0
22.2.2014 14:33

H64a93n84k48a 67C73h11e12n 7867499435205

Jaké časopisy?? Pro mě cukr, mouka, máslo a kvasnice či co jsou prostě těsto plné prázdných kalorií, ne dezert :) Dezert má být podle mě buď aspoň trošku "zdravý", anebo tak dobrý, že nevadí, že zdravý není :) Ale samozřejmě ať si každý vaří, co uzná za vhodné...

0/0
22.2.2014 22:34

A34l91e23n11a 97V53e40s93e58l21á 3433671165308

Já chápu, že tyhle jídla třeba nemusíte, ale neříkejte, že jste se teprve dnes překvapeně dověděla, že existujjí buchty... 8-o

0/0
23.2.2014 19:53

H86a59n23k34a 10C68h29e85n 7487659125925

Nee, to ne, ale je fakt, že když mi někdo třeba na návštěvě podstrčí buchtu, která je samé těsto, max poleva nahoře, jinak nic (oříšky, ovoce...), přijde mně to trochu bez fantazie už :) Navíc metabolismus po třicítce se fakt mění...chjo...

0/0
24.2.2014 13:43

D45a86n91i56e46l19a 27U44r95b21a49n69o25v81á 2954740825966

ježíš ten článek je zjevně o tradičních jídlech -  česká moravská a slovenská tradiční kuchyně vesměs moc zdravá není.Musli s jogurtem opravdu s tradičními jídly moc společného nemají.

A jo máte pravdu chroupat ke kávě ovesné vločky nebo sušené ovoce to  jste opravdu poněkud exot (nic ve zlém), a chápu, že je to pro vás asi těžko uvěřitelné, ale v kavárnách si opravdu většina lidí místo ovesných vloček dává ke kávě nějaký dortík plný samých prázdných kalorií.;-)

0/0
24.2.2014 10:58

H87a63n60k17a 59C76h12e28n 7307579705685

Jasně, udělat občas na snídani bábovku není problém. Na druhou stranu, pokud se tady budou neustále uctívat "tradiční recepty" z doby, kdy předkové dobývali pařezy v lese a umírali v padesáti-šedesáti, budeme se dál strašně divit, proč je ČR na špici např. ve výskytu rakoviny tlustého střeva (přesně konzumace těžkých tučných jídel s nedostatkem vlákniny).

0/0
24.2.2014 13:40

A89l29e65n20a 60V83e57s48e93l97á 3703931805278

No, já nevím, ale zrovna nárůst rakoviny tlustého střeva je spíš spojen s novodobým stravováním než s tímto. Na té "prázdné  mouce" vyrostlo docela dost generací - prostě proto, že je to levné zasycení. Třeba tchyně pocházející z dosti skromných poměrů má "něco z mouky" jako hlavní složku stravování doteď (taky nenaříká, že nevyjde s důchodem... a pokud se zdraví týká, je jí skoro osmdesát a zahradu si ještě v pohodě zryje sama).

Je problém v celkovém složení potravy, když budou převažovat jen cukry a tuky, ale jednotlivě na těchto receptech vůbec nic špatného není.

0/0
24.2.2014 14:42

H44a40n38k35a 85C32h96e83n 7147949425675

No a v té "tradiční české kuchyni" přece převažují cukry a tuky, ne? :) Jinak naše babi jedla strašně, neustále se cpala mastným, a dožila se ve skvělém zdraví 91 let... Stejně si ale myslím, že je lepší trochu přemýšlet, než něco strčím do pusy. Nic, jdu klíčit mungo fazole :)

0/0
24.2.2014 17:33

J84a73n 35S87o47u57k54u75p 1544384186405

Před prací v lese se jí chleba s podhrdkem a cibulí, nebo něco podobně dietního. Kyselica zrovna před těžkou prací není ideální volba - hromada vody a prázdného zelí.

0/0
22.2.2014 11:09

S34o56f80i83e 35M92o82r43a71v29c48o76v41á 8976608862647

Jestli Vám mamka doma dělá kyselici jenom z vody a ze zelí, tak Vás docela lituji.:-)

+4/0
22.2.2014 13:31

J94a85n 96S34o86u57k69u11p 1454534936495

Díky, moje mamka už mi dávno nic nevaří, neb je mrtvá - aby ste věděla, když už si ji berete do té své nevymácháne huby. Na rozdíl od Vás vím, kolik člověk spotřebuje energie za den práce v lesisku, na tom nic nemění ani klobása, špek, nebo cokoliv jiného, co si tam u vás doma dáváte.

+1/−7
22.2.2014 16:23

Z51d19e13ň16k81a 53V11e95s13e11l69á 8329235297180

Pane Soukupe, nevím, proč jste na paní/slečnu Moravcovou tak vyjel a použil slova "nevymáchaná huba". Svůj příspěvek jistě nemyslela zle, nevidím tedy jediný důvod na něj reagovat způsobem, jakým jste reagoval Vy. Rv

+5/0
22.2.2014 17:37

S41o37f37i60e 92M58o88r57a14v30c82o63v54á 8456408402537

Děkuji za zastání, ale lidé, kteří se neumějí chovat a místo k argumentům se uchylují k hrubostem mne nemohou urazit.

+5/0
22.2.2014 18:38

Z40d34e68ň23k65a 32V40e11s57e84l93á 8729725767250

Není za co. :-)

+1/0
22.2.2014 18:40

J54a29n 42S49o51u93k14u90p 1474874306515

Paní Moravcová, argumenty jsem už předložil - já v lese dělal roky a tvrdím, že na kyselici se nedá odtáhnout den práce tam. Máte nějaký protiargument, že se tu tak plácáte po ramenou s paní Veselou? Vy jste v životě patrně nedržela motorovou pilu v ruckách a ještě ´mě litujete´, že mi moje mamka něco vaří. Skutečně jste si jistá, že máte co říct?

0/0
23.2.2014 9:36

D36a18n70i64e58l69a 45U62r98b62a85n11o36v78á 2744980855266

pane Soukupe váš argument, že z vaší zkušenosti vám kyselice nestačí beru - ale Vaše hysterie a slovní agresivita kvůli Vaší mamince byla prostě zbytečná a neadekvátní a ukazuje, že problém a argumenty je i na vaší straně, když je musíte opírat o takovéhle vyjadřování jako "nevymáchaná huba".

Jinak co se týká těžké práce versus strava ano souhlasím při dlouhodobé námaze je protřeba tělu dát jak sacharidy a tuky kvůli výkonu a energii tak bílkoviny v takovém poměru, aby tělo dlouhodobou zátěž vydrželo a nedocházelo a nezačlo požírat vlastní svalovou hmotu.

0/0
24.2.2014 11:05

J79a87n 75S62o31u15k92u45p 1354624926455

Ano, nevymáchaná huba to je, nemá ani dost rozumu na to, aby přiznala, že se mě tím mohla třeba dotknout, což dotkla. Vidíte situaci značně černobíle, neznám toho důvod. Já jsem poměrně tolerantní člověk, mě osobně urazit nelze, ale jak vidím, že si někdo bere do huby mé rodiče, tak přes to vlak nejede.

Ano, to druhé píšete dobře, což bylo ostatně to, co jsem tvrdil na začátku.

0/0
24.2.2014 14:21

L48e71n39k24a 69S45y97n25k57o19v73á 9237393539

Pan Soukup je hysterka. :D Moja babička už je taky mrtvá a za živa vařila kyselicu. Co je na tom hrozného to vážně netuším, skončíme tam stejně všichni, tak jakápak urážka, jen přecitlivělý chlap.

0/0
26.2.2014 11:35

J92a62n 73S51o18u87k20u58p 1214674296305

Ona nepotřebuje advokáta, paní Veselá. Ona MĚ LITUJE, že mi mamka něco vaří (nevaří) - nevím, proč mě lituje a nevím, co chce k tématu říct, protože já se poměrně jasně vyjadřuju ke zmíněné patetické představě lesníka snídajícího kyselicu a ona k mé matce. Skutečně jste si jistá, že paní Moravcová nepálí od pasu a ještě uplně mimo?

0/0
23.2.2014 9:38

Z24d34e38ň94k76a 98V24e37s33e71l40á 8899805597510

Nikomu nechci dělat advokáta, prostě jsem vyjádřila svůj názor, že Vaše reakce byla naprosto nepřiměřená. I nesouhlas se dá vyjádřit slušně.

0/0
23.2.2014 11:44

J76a52n 66S58o31u68k68u40p 1514374476515

Jenže já nevyjadřoval žádný souhlas, nesouhlas - paní Moravcová totiž nevyjádřila žádný názor, jenom trolí mou matkou a lítostí, že mi vaří (patrně) špatnou polévku, chápete? Probůh, podívejte se, co jsem psal původně a jak ona reaguje - je kompletně mimo místu a defacto místo argumentu jenom napadá schopnosti mé matky (která je jednak mrtvá, druhak to byla shodou okolností kuchařka) vařit správně polévku. O to vtipnější je, že níže píše něco ohledně ´místo k argumentům se uchylují k ..´, když ona sama ve své první reakci žádný argument nejenže nepředkládá, ale raději se rovnou uchýlí k politování kuchařského umění mé matky.

0/0
23.2.2014 12:09

Z43d33e80ň52k18a 98V44e16s12e47l57á 8949455897660

Pane Soukupe, Vy jste vyjádřil nesouhlas s tím, co napsala. A i kdyby to teda podle Vás nebyl nesouhlas, tak ať už by to bylo cokoliv, dalo by se to zcela jistě napsat slušně a ne hned sahat k výrazům, jako je "nevymáchaná huba". Podle použitého smajlíku to navíc bylo - aspoň dle mého názoru - myšleno ne zcela vážně, ale s nadsázkou. Nesmíte brát ty příspěvky tak strašně vážně. ;-)

0/0
23.2.2014 12:31

J22a12n 81S23o10u40k45u53p 1984894976595

Já považuju za velmi, velmi neslušné a hovádské si brát do huby něčí rodiče, zdraví nebo něco podobného, byl jsem vychovaný k respektu k rodičům. Paní Moravcová dle mého zvolila (kašlu na její smajlíky) vrcholně vidláckou cestu a zachovala se v mých očích jako prvotřídní buran. Bavit se se mnou takhle v hospodě, tak skončí s fackou. Ona zvolí cestu inzlutace místo argumentu a pak se diví (divíte se obě), když si to nenechám líbit? Nechápu, proč ji obhajujete, moc dobře víte, že přestřelila a Vy tu za ni žehlíte a děláte ze sebe uplně zbytečně hysterku, když se do toho tak angažujete. Na jednu stranu snižuejte její invektivu tím, že určitě nebyla myšlená vážně a nějakým smajlem, na druhou stranu se jdete zbláznit, když si to nenechám ani v humoru líbit.

+2/−1
23.2.2014 16:28

Z88d72e96ň90k52a 42V74e43s83e24l71á 8949825777220

8-o Myslím, že hysterku tu ze sebe děláte snad jen Vy. Já jsem naprosto klidná. :-) A mám-li být upřímná, tak to tu ve mně budí ten dojem, že vrcholně vidláckou cestu volíte a jako prvotřídní buran (mám-li použít Vaše vlastní slova) se tu chováte (a vyjadřujete) pouze Vy. Z toho důvodu již nebudu dále tuto diskuzi s Vámi více rozvíjet.

+1/0
23.2.2014 17:46

J92a81n 16S75o90u19k65u86p 1274504956115

Teď se chováte přesně, jak popsala výše paní Moravcová - jelikož nemáte co říct, nemáte žádný argument, který by Vás a Vaši výše pitvanou reakci obhájil, rozhodla jste se přejít k urážkám a ýbrpóze ´nebudu tuto diskuzi dále rozvíjet´. Paní Veselá, já jsem jistě buran, ale nejsem to já, kdo tu začal někoho osobně osočovat, nejsem dokonce ani ten, kdo se sem přiřítil nás oblažit panenskou morálkou.

0/−1
23.2.2014 20:15

D97a43n43i81e91l28a 36U47r25b58a15n81o61v60á 2744940275296

A to vše v životě berete takhle osobně? Co kousek nadhledu a smyslu pro humor?

0/0
24.2.2014 11:13

J13a11n 17S58o38u76k18u80p 1424724716325

Ne, většinu věcí neberu vůbec osobně. Když místo smysluplné reakce se někdo otře o Vaši matku, tak se taky budete smát, doufám.

0/0
24.2.2014 14:29

M10o88n54i97k40a 60R91o95l44l57o67v28á 5173202306545

A paní nebo slečna Soukupová vás zná,že by měla vědět a ctít,že vaše matka je již mrtvá?

+3/0
22.2.2014 22:02

J10a95n 90S46o82u25k42u46p 1724304356625

To jí dává nějaké právo se o ní otírat? Vám přijde zcela adekvátní v první řadě zmiňovat v komunikaci s neznámým člověkem jeho rodiče?

+1/−1
23.2.2014 9:34

J48a29n 55S14o47u35k14u16p 1504104686785

Mimochodem mě určitě zná, když ví, že máme v polívce jen vodu a zelí.

+1/−1
23.2.2014 16:30

A59l68e60n84a 93V95e38s83e75l21á 3883951885568

To jste přece napsal hned v prvním příspěvku - že kyselice ja jen voda a zelí. Na to reagovala přece...

+1/0
23.2.2014 19:55

J88a62n 26S33o72u77k22u71p 1494404206415

Paní Veselá, vyjadřujete se jako poměrně inteligentní žena, nechápu tedy, co Vás nutí k vymýšlení si něčeho, co jsem nenapsal. Za žádných okolností jsem nenapsal, že kyselice je JEN voda a zelí. Nicméně je to převládající složka v této pochoutce, krom toho ještě brambory a kus klobásy, případně houby a to, na co je kdo zvyklý do ní přidávat. Výsledný poměr množství/energetická hodnota je poměrně mizerný, určitě to není vhodná volba před deseti hodinama šaškování s pilou v lese, to mi věřte.

0/0
23.2.2014 20:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.