Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L68u97k72á66š 72O74m66á26č65k20a 5761294911786

Jde doma připravit steak tak luxusní jako v nejvíce vyhlášených restauracích? Steaky miluju, ale rád bych se je naučil dělat doma... Pokud to bez vybavení vůbec jde.

0/0
1.2.2014 21:20

M19o93n82i31k78a 37R28o91l53l67o56v69á 5163712676375

Potřebujete jen pánev a eventuelně troubu.

0/0
1.2.2014 21:30

B43o63h60u79s14l88a40v 28L76u65d23v79í70k 5492821198560

Uplne bez problemu :-). Zakladem je kvalitni svickova, doporucuji z irskeho plemene  Black Angus (svickova je krasne mramorovana tukem), pripadne doporucuji vyzkouset japonske Wagyu (ale je problem Wagyu obcas koupit), v kazdem pripade ale "starene" maso. No a pak dle Vasi chuti cerstve bylinky, cely pepr a hrubozrna sul. A z vybaveni staci litinova panev, klasicka trouba a hmozdir (na pepr a pripadne sul). Pak uz jen opravdu rozpalit poradne panev a pustit se do toho. A z vypeku udelat behem "dojiti" steaku nejakou dobrou omacku (konakovou, z cerveneho vina ....), k tomu zeleninu, pecene brambory s nejakym dipem .... Mam to vyzkousene na indukcni desce, sklokermaicke desce, klasickych "babickovskych" kamnech na drevo ale i na grilu na drevene uhli, elektrickem grilu a dokonce i na kameni z raclette grilu se daji udelat opravdu exkluzivni steaky (pouze musi byt nizsi - misto 5cm delam tak cca 3 cm tlusty), ale vysledek je srovnatelny se steaky z luxusnich restauraci. Nijak dlouho maso nenakladam, na 1-3 hodiny jen do pepre a bylinek (tymian, rozmaryn), pripadne nekdy kapnu na kazdy steak kapku olivoveho oleje nebo worchestrove omacky. Nutna je i rozpalena panev (proto doporucuji litinu) a pak na dojiti davam steak do trouby. Verte, ze steak patri k tem jednodussim a hlavne velmi rychlym jidlum bez vetsi pripravy.

+1/0
1.2.2014 22:02

M37a36r53t70i66n 45K34o51v88á69ř 2542730293162

Kdepak, když maso na steak, tak nejlépe z Ameriky. A když z Ameriky, tak severní. Čím jižněji, tím má maso nakyslejší příchuť. To ale samozřejmě neznamená, že jižní Amerika je špatná. Souvisí to s podnebím a potravou.

0/0
2.2.2014 0:34

P19a56v58e48l 19N90o57v24á58k 4233778415481

No tohle je kolosalni blbost 8-o

0/0
2.2.2014 19:58

M19a50r35t40i86n 85K29o33v61á20ř 2102170203882

Jistěže není. Stačí si to srovnat. Je ale potřeba disponovat chutí.

0/0
2.2.2014 20:26

P23a68v64e87l 38N16o21v48á60k 4643408355591

Hele poslete fotku te mramorovane svickove, budete prvni ;-)

0/0
2.2.2014 20:02

B17o27h44u95s56l17a31v 55L19u50d60v13í48k 5882281338360

Kouknete na google a zadejte slova Angus svickova mramorovani a budete tam mit desitky fotek :-)

0/0
11.2.2014 10:20

M35a85r97t89i50n 14N69o10v19á76k 6593797449241

mě zaujala ta sklokeramická deska. Pokud na ní máte stupně ("ohnivosti") od 0.5 do 3.0, na jakém stupni byste na ní nechal pánev rozpálit a jak dlouho na ní nechal cca 4 cm steak dělat z každé strany? A dodělání do trouby - v horkovzdušné? Na jaké teplotě? díky

0/0
4.2.2014 23:31

B90o36h31u88s96l12a13v 81L71u23d42v15í46k 5192771878550

Ja mam na sklokeramicke desce stupne 1-9 a nechavam panev "nasucho" rozpalit na 9, pak steak cca 2,5-3 min. z kazde strany (on se sam "utrhne" od panve) opecu. V troube vetsinou pecu nejakou prilohu, tak ji mam v dobe delani steaku cca na 100 stupnu a nechavam tam steak "dojit" 5-10 minut (dle teploty, je to spis odhad a delam to pocitove a pak podle toho, kdo jak chce mit steak "propeceny"). Pokud to nechate dele nebo na vyssi teplotu, steak vysusite, na to pozor (opravdu neni nic horsiho, nez prepecena svickova, jist se to da, ale to pak degradujete to maso). A hlavne nejlepsi stekay jsou na chalupe v kalsickych kachlovych kamnech s troubou, kde ani nevim, kolik je stupnu v troube a teplotu platu (pro panev) reguluji mnozstvim duboveho dreva v kamnech :-), ale po tech letech uz to clovek ma nejak v oku a udela to pocitove a vsichni vzdy byli ze steaku nadseni.

+1/0
11.2.2014 10:19

M17a98r70e45k 17T98ů33m31a 4282538546512

I já Vám doporučím jak to správně udělat. ;-)

1. Kupte si kvalitní jihoamerickou svíčkovou.

2. Nakrájejte jí na 5 cm tlusté plátky. Po té ji nesolte ani nekořeňte a nechte ten plátek tak na 15 minut odležet. Následně ji osušte od krve a šťávy z masa.

3. Pomažte plátek masa malým množstvím (stačí jen pár kapek) olivového oleje. Pánev také pomažte olivovým olejem a následně ji osušte, čímž odstraníte případné nečistoty.

4. Vložte plátek do klasické železné pánve (teflon nedoporučuji). Snažte se plátek přitisknout k pánvi tak, aby se maso přichytilo. Pečte to (na sporáku si nastavte tak 6, nebo 7 /mám elektrický sporák - 9 je u mě max/...) tak dlouho, dokud se maso samo "nepustí", následně ho otočte a pečte to asi minutu.

5. Jakmile to splníte, tak vypňete sporák a maso dejte do předehřáté trouby nechat dojít. 6. Po pár minutách zkontrolujte vnitřní teplotu masa: a) Rare by měl mít ve středu asi 52-55°C; b) medium-rare asi 56-58 °C; c) Medium 59-62°; d) Medium-Well 63-67°C; e) Well done (nedoporučuji- je to hnusný a tvrdý) nad 68°C. Pokud nemáte teploměr, tak ho tam nechte asi 5 minut (pro úpravu medium) 7. Po vyndání z trouby ji nechte na deset minut odpočinout. Následně ji servírujte. Snad Vám to pomůže..;-)

0/0
1.2.2014 23:38

P47a31v46e42l 89N79o68v34á96k 4913128465381

Olivovy olej nema rad vysoke teploty, na smazeni masa jsou lepsi jine oleje, pripadne sadlo. Ale jinak souhlas.

0/0
2.2.2014 20:04

M83a94r17t77i89n 36V94o71j67á80č91e87k 9163907641846

ale kdeže oliváč je úplně v pohodě

0/0
5.2.2014 15:10

M81a96r77t80i63n 27Š68a89v66e25l 6729452974748

Po zkušenosti návštěvy Brasileira, musím říct, že svíčková je naprosto fádní maso(ale to už jsem zjistil, před nějakou dobou), jakou tam uměli udělat hovězí kýtu(vrchní šál) to bylo na hranici geniálnosti, maso šťavnaté a úžasně měkké a takový hovězí pupek... to byla lahoda. Svíčková je sice nejdražší maso, ale rozhodně ne nejlepší.

+1/0
1.2.2014 20:12

M48a74r73t52i15n61a 94T47r33o45j76a60n20o35v73á 5743188875

Ja, ja. Pokud steak, tak z vysokého roštěnce, pěkně mramorovaného tukem. Ta chuť hovězího loje! Mňam...

+3/0
1.2.2014 21:10

L79u27c15i36e 26H64á40n15o24v53á 4590317464377

Biftecek, jehneci, králík ... to vše určitě od zaručeně prověřených farmářů, malochovatelu v bio kvalitě. Proč mám jenom poslední dobou pocit, ze přiznat se nahlas na veřejnosti, ze jsem v sobotu měla utopence z Lidu znamena vystavit se stejně vlně opovrhovani jako napr. přiznat se pár let po revoluci, ze dědeček byl komunista. Biomanzelky všech zemi, polibte.... (ten citát z Pelíšky známe vsichni).

+3/−1
1.2.2014 19:48

O56l94d45ř93i23c67h 26H90o42r76á45k 2824439391805

Výborně, vegetariáni a vegani nezklamali (ad Jiří Dvořák).

Takže máme na výběr, udělat ze sebe "Řbitov zviřátek" nebo kompostér?

A co třeba myslet hlavou a ne, safra, čím vlastně výživoví fanatici myslí? Vždyť i (zdánlivě) býložravá opice či lidoop nepohrdne živočišnou bílkovinou a vyhledává ji jako potravní bonus ve všech podobách.

Vývoj lidského mozku už byl prokazatelně svázán s příjmem živočišných bílkovil. Rychlost reakcí, pohybu a myšlení je svázán u šelem s příjmen živočišných aminokyselin.

Ale můžeme být v klidu a vegetariáni (pokud si politicky neprosaní nějaký gender zákon) nás mohou nechat v klidu, příroda měla již mnoho slepých a postupně vymírajících vývojových větví. Ono ostatně důkazem cítění úpadku bývá často agresivita - kde dojde argument, začne se prosazovat silou, nařízeními, cenami, daněmi, zákony (viz nápad Zelených v Německu o bezmasých dnech).

Zdroje neuvádím, jsou dohledatelné pro každého kdo má zájem na netu.

0/0
1.2.2014 18:36

J90i39ř55í 88D97v70o89ř86á67k 3561671265877

nacpat se mrtvolami neni zdrava kuchyne, at tomu rikaji jak chteji.

+3/−13
1.2.2014 16:53
Foto

E96r63i41k 18S91l26a38v73a97t26a 4793726933662

Vy asi budete přes mrkvičky, že? Tak dobrou chuť, já jdu hodit na pánev mrtvolku ;-D

+3/−1
1.2.2014 17:25

M59i88l45a82n 86K94l31o79u23č77e40k 3160805668957

Tak jíst to zaživa je docela blbý, ale u některých tvorů to jde, uznám.

+5/0
1.2.2014 17:29

O73l13d35ř10i68c32h 26H87o47r29á11k 2304889741105

Pište laskavě k věci a pokud vám to vadí, tak to ani nečtěte.

Člověk je všežravec, ať se vám to líbí nebo ne. I ty opice v pralese přišly na to, že když narazí na živočišný protein, bylo by hloupé jej ignorovat, tak proč ne vy (pochybuji, že by vegetarián byl nižším stupněm člověka, je to spíše natolik zpovykaný člověk, že už začíná vymýšlet kvíčoviny)?

+4/0
1.2.2014 19:05

L80a90d81i90s26l92a10v 96P78a79s14t19o67r20e38k 1773477978675

Není. Člověk je uzpůsoben k jezení plodů. Určitě né masa.

0/−6
1.2.2014 20:02

O89l41d59ř29i22c66h 98H56o12r78á91k 2884649151985

Pane Pastorku, to je váš názor, na který máte právo i kdyby byl nesmyslem.

Ale vysvětlete mi, proč opice a lidoopové s chutí vyhledávají a pojídají cokoliv živočišné podstaty? A netvařte se, že jste zrovna vy vyšší vývojou větví -fruktariánem, to byste v naší zeměpisné šířce, jako druh, dávno zdechnul (na vy, ale druh, co prosazuje vaše náboženství, neboť víra bez důkazů je náboženství).

+2/0
1.2.2014 20:22

K75a23r81e85l 42P98á71t53e45k 9824382606902

ChudákuR^

0/0
1.2.2014 22:02

M91a21r36t12i23n 73V32o17j28á12č68e46k 9583677471206

u toho prvního receptu bych vynechal to obalování v pepři ,pokud je maso fakt dobrý tak tím akorát přerazíte chuť té krávy8-o

+4/0
1.2.2014 13:57

M20i17r58e84k 58K42o61v26a82c69i26k 5131971591577

Přesně, stačí sůl a pepř jen tak na ovonění... Dobrá je nějaká omáčka, ale nepřelít celý stejk, spíš někde bokem, člověk si může namočit jednou málo, jednou víc a nebo třeba vůbec... :-P

0/0
1.2.2014 23:39

K67a31r25e28l 50C87h98r76a37s13t85i11n90a 4733674390405

Nejlepší je tuňák na víně.

0/0
1.2.2014 12:15

K34a94r76e45l 27P50á82t43e35k 9774682616572

Nejlepší, dušenej tuňák??;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
1.2.2014 22:05

D49a47n12a 98T69a86n11k10e25r 2943919659705

nejlepší je takové to maso z velkochovů prodávané co nejlevněji v Lidlu

šmákněte si na polosyrovém řízku R^

+1/−8
1.2.2014 9:48

M84i80l15a57n 40K80l77o51u44č68e29k 3320725548787

I steakové maso za 1000/kg je z velkochovu, nebo myslíte že se dobytek chová po 10kusech?

+6/0
1.2.2014 17:30

L10u10c14i65e 50H59á44n33o53v51á 4360657394707

Jaky má Lidl vliv na to, ze si někdo nedopece řízek? Tyhle silacke řeči zbožňuju. Ziji mezi námi lidé, kteří skutečne dvakrát v týdnu od časných ranních hodin běhají s košíkem po farmářských trzích, hyckaji si kontakty na zaručeně prověřené chovatele a pěstitelé, když není zbýti, zahresi nákupem v countrylifu a hřebem každého dne je výměna receptů na cizrnovou pomazanku v klubu podobných bionadsencu? Ukažte mi někoho, kdo má na to čas.

+1/0
1.2.2014 19:39

D47a93n76a 30T32a57n26k72e50r 2953639139265

klidně si nakupte kde potřebujete, ale pak to jíst polosyrové... no ... musíte být optimista :-)

0/−1
1.2.2014 22:10

L69u60c64i10e 66H77á36n69o25v90á 4650657294397

Dobře, na rovinu přiznám, ze netuším přesně, jaký výrobek máte na mysli. Řízek si přece přinesou ze samosky syrovej úplně celej a pak si doma poradně propecu.

+1/0
1.2.2014 22:21

M54i23c16h36a35l 25T78r38i58s84k77a 2770587772517

z jakeho duvodu se biftek soli az po tepelne uprave?

0/0
1.2.2014 8:14

A87l92e10x62a79n29d36r 82K65o15s74t69k79a 5259496599176

Aby nepouštěl vodu.

+1/0
1.2.2014 8:24

T66o60m16á31š 66K18u89p19č41í43k 2441852714185

Pověra. ;-)

http://www.cuketka.cz/?p=780

+1/−1
1.2.2014 16:02

M92a57r91t66i23n 23V77o35j38á91č42e86k 9983527581726

to je nesmysl sůl zadržuje vodu ,takže jde spíš aby to maso neztvrdlo

0/0
5.2.2014 15:12

J63a87n 14J62a37r97o69s 1849377850788

..a ve volnem case prestante rikat steaku biftek a delat ho ze svickove ;)

+1/0
1.2.2014 6:42

A95l71e38x26a51n32d69r 88K97o70s32t90k67a 5509536469386

Svíčková je výborné maso, ale pořádný steak raději z roštěnky, či pěkné kýty. (zuby slouží, jde mi o chuť, ne o měkkost)

+3/0
1.2.2014 7:42

M94a37r26t57i32n 41K90o85v22á17ř 2302870943632

Steak klidně i ze svíčkové. Důležité je spíše to, aby bylo maso dostatečně staré.

0/0
1.2.2014 7:53

J67o52s38e49f 49N59o95v70á57k 3812119364134

Stačí 5 dní při +2 st. C ?

0/0
1.2.2014 8:59

M74a89r43t39i46n 40K29o40v89á56ř 2832670543802

Nestačí, chce to aspoň měsíc, raději ještě více.

0/0
1.2.2014 13:06

K93a19r40e82l 75P89á50t44e94k 9144812106172

Tak,  šest tejdnů je tak akorátR^

0/0
1.2.2014 22:07







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.