Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L24u42k38á22š 90O67m79á89č32k82a 5581824741756

Jde doma připravit steak tak luxusní jako v nejvíce vyhlášených restauracích? Steaky miluju, ale rád bych se je naučil dělat doma... Pokud to bez vybavení vůbec jde.

0/0
1.2.2014 21:20

M70o82n91i58k22a 78R16o14l21l19o30v44á 5733392686955

Potřebujete jen pánev a eventuelně troubu.

0/0
1.2.2014 21:30

B72o49h33u55s61l11a19v 49L55u29d93v44í46k 5262201828980

Uplne bez problemu :-). Zakladem je kvalitni svickova, doporucuji z irskeho plemene  Black Angus (svickova je krasne mramorovana tukem), pripadne doporucuji vyzkouset japonske Wagyu (ale je problem Wagyu obcas koupit), v kazdem pripade ale "starene" maso. No a pak dle Vasi chuti cerstve bylinky, cely pepr a hrubozrna sul. A z vybaveni staci litinova panev, klasicka trouba a hmozdir (na pepr a pripadne sul). Pak uz jen opravdu rozpalit poradne panev a pustit se do toho. A z vypeku udelat behem "dojiti" steaku nejakou dobrou omacku (konakovou, z cerveneho vina ....), k tomu zeleninu, pecene brambory s nejakym dipem .... Mam to vyzkousene na indukcni desce, sklokermaicke desce, klasickych "babickovskych" kamnech na drevo ale i na grilu na drevene uhli, elektrickem grilu a dokonce i na kameni z raclette grilu se daji udelat opravdu exkluzivni steaky (pouze musi byt nizsi - misto 5cm delam tak cca 3 cm tlusty), ale vysledek je srovnatelny se steaky z luxusnich restauraci. Nijak dlouho maso nenakladam, na 1-3 hodiny jen do pepre a bylinek (tymian, rozmaryn), pripadne nekdy kapnu na kazdy steak kapku olivoveho oleje nebo worchestrove omacky. Nutna je i rozpalena panev (proto doporucuji litinu) a pak na dojiti davam steak do trouby. Verte, ze steak patri k tem jednodussim a hlavne velmi rychlym jidlum bez vetsi pripravy.

+1/0
1.2.2014 22:02


M52a21r32t77i34n 93K17o85v19á31ř 2282900553932

Kdepak, když maso na steak, tak nejlépe z Ameriky. A když z Ameriky, tak severní. Čím jižněji, tím má maso nakyslejší příchuť. To ale samozřejmě neznamená, že jižní Amerika je špatná. Souvisí to s podnebím a potravou.

0/0
2.2.2014 0:34

P49a30v36e20l 18N58o28v23á69k 4733518135911

No tohle je kolosalni blbost 8-o

0/0
2.2.2014 19:58

M83a71r66t93i98n 46K44o31v28á46ř 2272480553262

Jistěže není. Stačí si to srovnat. Je ale potřeba disponovat chutí.

0/0
2.2.2014 20:26

P69a52v79e89l 57N98o35v54á24k 4203168115341

Hele poslete fotku te mramorovane svickove, budete prvni ;-)

0/0
2.2.2014 20:02

B80o38h51u57s36l30a12v 32L24u51d36v28í54k 5212711308830

Kouknete na google a zadejte slova Angus svickova mramorovani a budete tam mit desitky fotek :-)

0/0
11.2.2014 10:20

M18a70r62t41i58n 70N88o82v92á13k 6653397569561

mě zaujala ta sklokeramická deska. Pokud na ní máte stupně ("ohnivosti") od 0.5 do 3.0, na jakém stupni byste na ní nechal pánev rozpálit a jak dlouho na ní nechal cca 4 cm steak dělat z každé strany? A dodělání do trouby - v horkovzdušné? Na jaké teplotě? díky

0/0
4.2.2014 23:31

B87o97h21u62s92l76a87v 90L27u53d92v54í10k 5532711138870

Ja mam na sklokeramicke desce stupne 1-9 a nechavam panev "nasucho" rozpalit na 9, pak steak cca 2,5-3 min. z kazde strany (on se sam "utrhne" od panve) opecu. V troube vetsinou pecu nejakou prilohu, tak ji mam v dobe delani steaku cca na 100 stupnu a nechavam tam steak "dojit" 5-10 minut (dle teploty, je to spis odhad a delam to pocitove a pak podle toho, kdo jak chce mit steak "propeceny"). Pokud to nechate dele nebo na vyssi teplotu, steak vysusite, na to pozor (opravdu neni nic horsiho, nez prepecena svickova, jist se to da, ale to pak degradujete to maso). A hlavne nejlepsi stekay jsou na chalupe v kalsickych kachlovych kamnech s troubou, kde ani nevim, kolik je stupnu v troube a teplotu platu (pro panev) reguluji mnozstvim duboveho dreva v kamnech :-), ale po tech letech uz to clovek ma nejak v oku a udela to pocitove a vsichni vzdy byli ze steaku nadseni.

+1/0
11.2.2014 10:19

M63a33r39e11k 44T47ů92m32a 4672618746422

I já Vám doporučím jak to správně udělat. ;-)

1. Kupte si kvalitní jihoamerickou svíčkovou.

2. Nakrájejte jí na 5 cm tlusté plátky. Po té ji nesolte ani nekořeňte a nechte ten plátek tak na 15 minut odležet. Následně ji osušte od krve a šťávy z masa.

3. Pomažte plátek masa malým množstvím (stačí jen pár kapek) olivového oleje. Pánev také pomažte olivovým olejem a následně ji osušte, čímž odstraníte případné nečistoty.

4. Vložte plátek do klasické železné pánve (teflon nedoporučuji). Snažte se plátek přitisknout k pánvi tak, aby se maso přichytilo. Pečte to (na sporáku si nastavte tak 6, nebo 7 /mám elektrický sporák - 9 je u mě max/...) tak dlouho, dokud se maso samo "nepustí", následně ho otočte a pečte to asi minutu.

5. Jakmile to splníte, tak vypňete sporák a maso dejte do předehřáté trouby nechat dojít. 6. Po pár minutách zkontrolujte vnitřní teplotu masa: a) Rare by měl mít ve středu asi 52-55°C; b) medium-rare asi 56-58 °C; c) Medium 59-62°; d) Medium-Well 63-67°C; e) Well done (nedoporučuji- je to hnusný a tvrdý) nad 68°C. Pokud nemáte teploměr, tak ho tam nechte asi 5 minut (pro úpravu medium) 7. Po vyndání z trouby ji nechte na deset minut odpočinout. Následně ji servírujte. Snad Vám to pomůže..;-)

0/0
1.2.2014 23:38

P26a45v92e66l 94N47o30v42á57k 4783528955271

Olivovy olej nema rad vysoke teploty, na smazeni masa jsou lepsi jine oleje, pripadne sadlo. Ale jinak souhlas.

0/0
2.2.2014 20:04

M53a19r47t13i69n 45V21o89j25á12č15e27k 9543537591286

ale kdeže oliváč je úplně v pohodě

0/0
5.2.2014 15:10

M40a34r25t22i58n 11Š17a10v86e15l 6159502704398

Po zkušenosti návštěvy Brasileira, musím říct, že svíčková je naprosto fádní maso(ale to už jsem zjistil, před nějakou dobou), jakou tam uměli udělat hovězí kýtu(vrchní šál) to bylo na hranici geniálnosti, maso šťavnaté a úžasně měkké a takový hovězí pupek... to byla lahoda. Svíčková je sice nejdražší maso, ale rozhodně ne nejlepší.

+1/0
1.2.2014 20:12

M83a79r43t83i90n38a 54T29r96o26j62a52n11o42v87á 5493498925

Ja, ja. Pokud steak, tak z vysokého roštěnce, pěkně mramorovaného tukem. Ta chuť hovězího loje! Mňam...

+3/0
1.2.2014 21:10

L69u23c27i53e 37H82á67n51o11v47á 4250637394697

Biftecek, jehneci, králík ... to vše určitě od zaručeně prověřených farmářů, malochovatelu v bio kvalitě. Proč mám jenom poslední dobou pocit, ze přiznat se nahlas na veřejnosti, ze jsem v sobotu měla utopence z Lidu znamena vystavit se stejně vlně opovrhovani jako napr. přiznat se pár let po revoluci, ze dědeček byl komunista. Biomanzelky všech zemi, polibte.... (ten citát z Pelíšky známe vsichni).

+3/−1
1.2.2014 19:48

O28l84d27ř34i82c70h 62H31o73r21á37k 2984589161105

Výborně, vegetariáni a vegani nezklamali (ad Jiří Dvořák).

Takže máme na výběr, udělat ze sebe "Řbitov zviřátek" nebo kompostér?

A co třeba myslet hlavou a ne, safra, čím vlastně výživoví fanatici myslí? Vždyť i (zdánlivě) býložravá opice či lidoop nepohrdne živočišnou bílkovinou a vyhledává ji jako potravní bonus ve všech podobách.

Vývoj lidského mozku už byl prokazatelně svázán s příjmem živočišných bílkovil. Rychlost reakcí, pohybu a myšlení je svázán u šelem s příjmen živočišných aminokyselin.

Ale můžeme být v klidu a vegetariáni (pokud si politicky neprosaní nějaký gender zákon) nás mohou nechat v klidu, příroda měla již mnoho slepých a postupně vymírajících vývojových větví. Ono ostatně důkazem cítění úpadku bývá často agresivita - kde dojde argument, začne se prosazovat silou, nařízeními, cenami, daněmi, zákony (viz nápad Zelených v Německu o bezmasých dnech).

Zdroje neuvádím, jsou dohledatelné pro každého kdo má zájem na netu.

0/0
1.2.2014 18:36

J74i21ř47í 65D21v80o57ř22á40k 3521601255487

nacpat se mrtvolami neni zdrava kuchyne, at tomu rikaji jak chteji.

+3/−13
1.2.2014 16:53
Foto

E36r16i13k 42S85l92a33v25a25t62a 4663786403472

Vy asi budete přes mrkvičky, že? Tak dobrou chuť, já jdu hodit na pánev mrtvolku ;-D

+3/−1
1.2.2014 17:25

M48i15l26a37n 33K61l51o36u35č77e97k 3270885698717

Tak jíst to zaživa je docela blbý, ale u některých tvorů to jde, uznám.

+5/0
1.2.2014 17:29

O85l80d32ř54i24c94h 66H17o93r22á65k 2814839581575

Pište laskavě k věci a pokud vám to vadí, tak to ani nečtěte.

Člověk je všežravec, ať se vám to líbí nebo ne. I ty opice v pralese přišly na to, že když narazí na živočišný protein, bylo by hloupé jej ignorovat, tak proč ne vy (pochybuji, že by vegetarián byl nižším stupněm člověka, je to spíše natolik zpovykaný člověk, že už začíná vymýšlet kvíčoviny)?

+4/0
1.2.2014 19:05

L80a86d80i42s18l17a24v 24P36a63s95t98o79r35e44k 1673147628525

Není. Člověk je uzpůsoben k jezení plodů. Určitě né masa.

0/−6
1.2.2014 20:02

O38l80d43ř33i26c52h 80H97o32r25á66k 2784669761775

Pane Pastorku, to je váš názor, na který máte právo i kdyby byl nesmyslem.

Ale vysvětlete mi, proč opice a lidoopové s chutí vyhledávají a pojídají cokoliv živočišné podstaty? A netvařte se, že jste zrovna vy vyšší vývojou větví -fruktariánem, to byste v naší zeměpisné šířce, jako druh, dávno zdechnul (na vy, ale druh, co prosazuje vaše náboženství, neboť víra bez důkazů je náboženství).

+2/0
1.2.2014 20:22

K95a21r46e55l 61P64á71t66e94k 9904272946852

ChudákuR^

0/0
1.2.2014 22:02

M80a58r54t61i28n 41V30o75j46á62č63e89k 9363187911986

u toho prvního receptu bych vynechal to obalování v pepři ,pokud je maso fakt dobrý tak tím akorát přerazíte chuť té krávy8-o

+4/0
1.2.2014 13:57

M68i83r38e31k 12K38o33v31a57c11i86k 5651241481427

Přesně, stačí sůl a pepř jen tak na ovonění... Dobrá je nějaká omáčka, ale nepřelít celý stejk, spíš někde bokem, člověk si může namočit jednou málo, jednou víc a nebo třeba vůbec... :-P

0/0
1.2.2014 23:39

K97a56r94e26l 72C70h15r59a35s55t11i58n57a 4813654340555

Nejlepší je tuňák na víně.

0/0
1.2.2014 12:15

K79a66r35e17l 87P73á83t51e35k 9324132276532

Nejlepší, dušenej tuňák??;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
1.2.2014 22:05

D64a61n97a 30T65a42n41k91e28r 2383639339135

nejlepší je takové to maso z velkochovů prodávané co nejlevněji v Lidlu

šmákněte si na polosyrovém řízku R^

+1/−8
1.2.2014 9:48

M74i11l78a74n 49K91l76o41u85č56e22k 3340205828207

I steakové maso za 1000/kg je z velkochovu, nebo myslíte že se dobytek chová po 10kusech?

+6/0
1.2.2014 17:30

L73u46c47i12e 42H81á90n49o60v37á 4260327914637

Jaky má Lidl vliv na to, ze si někdo nedopece řízek? Tyhle silacke řeči zbožňuju. Ziji mezi námi lidé, kteří skutečne dvakrát v týdnu od časných ranních hodin běhají s košíkem po farmářských trzích, hyckaji si kontakty na zaručeně prověřené chovatele a pěstitelé, když není zbýti, zahresi nákupem v countrylifu a hřebem každého dne je výměna receptů na cizrnovou pomazanku v klubu podobných bionadsencu? Ukažte mi někoho, kdo má na to čas.

+1/0
1.2.2014 19:39

D60a38n71a 82T84a97n81k71e60r 2823209499225

klidně si nakupte kde potřebujete, ale pak to jíst polosyrové... no ... musíte být optimista :-)

0/−1
1.2.2014 22:10

L77u14c84i94e 54H59á31n27o81v89á 4600897304837

Dobře, na rovinu přiznám, ze netuším přesně, jaký výrobek máte na mysli. Řízek si přece přinesou ze samosky syrovej úplně celej a pak si doma poradně propecu.

+1/0
1.2.2014 22:21

M61i28c46h32a68l 84T76r35i28s50k51a 2340837382117

z jakeho duvodu se biftek soli az po tepelne uprave?

0/0
1.2.2014 8:14

A85l63e90x91a69n22d44r 74K41o70s72t70k45a 5789476209916

Aby nepouštěl vodu.

+1/0
1.2.2014 8:24

T64o24m30á53š 23K59u51p64č44í52k 2841442534305

Pověra. ;-)

http://www.cuketka.cz/?p=780

+1/−1
1.2.2014 16:02

M75a92r26t94i36n 68V97o60j70á26č53e15k 9613957231406

to je nesmysl sůl zadržuje vodu ,takže jde spíš aby to maso neztvrdlo

0/0
5.2.2014 15:12

J56a79n 39J58a69r69o17s 1579717140498

..a ve volnem case prestante rikat steaku biftek a delat ho ze svickove ;)

+1/0
1.2.2014 6:42

A36l34e68x58a39n87d49r 96K77o29s82t21k51a 5939136539136

Svíčková je výborné maso, ale pořádný steak raději z roštěnky, či pěkné kýty. (zuby slouží, jde mi o chuť, ne o měkkost)

+3/0
1.2.2014 7:42

M10a18r97t54i50n 14K95o15v15á94ř 2602160843682

Steak klidně i ze svíčkové. Důležité je spíše to, aby bylo maso dostatečně staré.

0/0
1.2.2014 7:53

J33o31s28e70f 36N11o66v23á26k 3212989454214

Stačí 5 dní při +2 st. C ?

0/0
1.2.2014 8:59

M72a68r86t63i65n 25K13o56v63á16ř 2942850303712

Nestačí, chce to aspoň měsíc, raději ještě více.

0/0
1.2.2014 13:06

K53a34r92e88l 90P91á60t58e88k 9324332766512

Tak,  šest tejdnů je tak akorátR^

0/0
1.2.2014 22:07





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.