Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L68u83k17á47š 38O16m35á26č70k13a 5341774581486

Jde doma připravit steak tak luxusní jako v nejvíce vyhlášených restauracích? Steaky miluju, ale rád bych se je naučil dělat doma... Pokud to bez vybavení vůbec jde.

0/0
1.2.2014 21:20

M91o36n33i82k32a 63R67o83l60l80o27v21á 5673412746465

Potřebujete jen pánev a eventuelně troubu.

0/0
1.2.2014 21:30

B25o56h63u17s69l98a84v 74L11u94d76v75í85k 5962101658470

Uplne bez problemu :-). Zakladem je kvalitni svickova, doporucuji z irskeho plemene  Black Angus (svickova je krasne mramorovana tukem), pripadne doporucuji vyzkouset japonske Wagyu (ale je problem Wagyu obcas koupit), v kazdem pripade ale "starene" maso. No a pak dle Vasi chuti cerstve bylinky, cely pepr a hrubozrna sul. A z vybaveni staci litinova panev, klasicka trouba a hmozdir (na pepr a pripadne sul). Pak uz jen opravdu rozpalit poradne panev a pustit se do toho. A z vypeku udelat behem "dojiti" steaku nejakou dobrou omacku (konakovou, z cerveneho vina ....), k tomu zeleninu, pecene brambory s nejakym dipem .... Mam to vyzkousene na indukcni desce, sklokermaicke desce, klasickych "babickovskych" kamnech na drevo ale i na grilu na drevene uhli, elektrickem grilu a dokonce i na kameni z raclette grilu se daji udelat opravdu exkluzivni steaky (pouze musi byt nizsi - misto 5cm delam tak cca 3 cm tlusty), ale vysledek je srovnatelny se steaky z luxusnich restauraci. Nijak dlouho maso nenakladam, na 1-3 hodiny jen do pepre a bylinek (tymian, rozmaryn), pripadne nekdy kapnu na kazdy steak kapku olivoveho oleje nebo worchestrove omacky. Nutna je i rozpalena panev (proto doporucuji litinu) a pak na dojiti davam steak do trouby. Verte, ze steak patri k tem jednodussim a hlavne velmi rychlym jidlum bez vetsi pripravy.

+1/0
1.2.2014 22:02

M43a34r18t19i54n 78K83o68v30á91ř 2792230553822

Kdepak, když maso na steak, tak nejlépe z Ameriky. A když z Ameriky, tak severní. Čím jižněji, tím má maso nakyslejší příchuť. To ale samozřejmě neznamená, že jižní Amerika je špatná. Souvisí to s podnebím a potravou.

0/0
2.2.2014 0:34

P71a58v86e51l 53N59o47v79á59k 4613868665751

No tohle je kolosalni blbost 8-o

0/0
2.2.2014 19:58

M98a59r24t61i94n 51K19o72v64á98ř 2592280553972

Jistěže není. Stačí si to srovnat. Je ale potřeba disponovat chutí.

0/0
2.2.2014 20:26

P68a35v74e75l 65N55o26v91á16k 4653158305511

Hele poslete fotku te mramorovane svickove, budete prvni ;-)

0/0
2.2.2014 20:02

B91o59h62u59s32l13a34v 33L31u49d41v28í36k 5872171728970

Kouknete na google a zadejte slova Angus svickova mramorovani a budete tam mit desitky fotek :-)

0/0
11.2.2014 10:20

M71a89r57t17i37n 17N94o62v36á48k 6293117899881

mě zaujala ta sklokeramická deska. Pokud na ní máte stupně ("ohnivosti") od 0.5 do 3.0, na jakém stupni byste na ní nechal pánev rozpálit a jak dlouho na ní nechal cca 4 cm steak dělat z každé strany? A dodělání do trouby - v horkovzdušné? Na jaké teplotě? díky

0/0
4.2.2014 23:31

B85o28h85u63s55l71a91v 93L23u35d56v76í74k 5222261428510

Ja mam na sklokeramicke desce stupne 1-9 a nechavam panev "nasucho" rozpalit na 9, pak steak cca 2,5-3 min. z kazde strany (on se sam "utrhne" od panve) opecu. V troube vetsinou pecu nejakou prilohu, tak ji mam v dobe delani steaku cca na 100 stupnu a nechavam tam steak "dojit" 5-10 minut (dle teploty, je to spis odhad a delam to pocitove a pak podle toho, kdo jak chce mit steak "propeceny"). Pokud to nechate dele nebo na vyssi teplotu, steak vysusite, na to pozor (opravdu neni nic horsiho, nez prepecena svickova, jist se to da, ale to pak degradujete to maso). A hlavne nejlepsi stekay jsou na chalupe v kalsickych kachlovych kamnech s troubou, kde ani nevim, kolik je stupnu v troube a teplotu platu (pro panev) reguluji mnozstvim duboveho dreva v kamnech :-), ale po tech letech uz to clovek ma nejak v oku a udela to pocitove a vsichni vzdy byli ze steaku nadseni.

+1/0
11.2.2014 10:19

M91a68r84e25k 72T11ů24m13a 4512898606592

I já Vám doporučím jak to správně udělat. ;-)

1. Kupte si kvalitní jihoamerickou svíčkovou.

2. Nakrájejte jí na 5 cm tlusté plátky. Po té ji nesolte ani nekořeňte a nechte ten plátek tak na 15 minut odležet. Následně ji osušte od krve a šťávy z masa.

3. Pomažte plátek masa malým množstvím (stačí jen pár kapek) olivového oleje. Pánev také pomažte olivovým olejem a následně ji osušte, čímž odstraníte případné nečistoty.

4. Vložte plátek do klasické železné pánve (teflon nedoporučuji). Snažte se plátek přitisknout k pánvi tak, aby se maso přichytilo. Pečte to (na sporáku si nastavte tak 6, nebo 7 /mám elektrický sporák - 9 je u mě max/...) tak dlouho, dokud se maso samo "nepustí", následně ho otočte a pečte to asi minutu.

5. Jakmile to splníte, tak vypňete sporák a maso dejte do předehřáté trouby nechat dojít. 6. Po pár minutách zkontrolujte vnitřní teplotu masa: a) Rare by měl mít ve středu asi 52-55°C; b) medium-rare asi 56-58 °C; c) Medium 59-62°; d) Medium-Well 63-67°C; e) Well done (nedoporučuji- je to hnusný a tvrdý) nad 68°C. Pokud nemáte teploměr, tak ho tam nechte asi 5 minut (pro úpravu medium) 7. Po vyndání z trouby ji nechte na deset minut odpočinout. Následně ji servírujte. Snad Vám to pomůže..;-)

0/0
1.2.2014 23:38

P23a75v25e93l 42N46o65v98á49k 4873708175821

Olivovy olej nema rad vysoke teploty, na smazeni masa jsou lepsi jine oleje, pripadne sadlo. Ale jinak souhlas.

0/0
2.2.2014 20:04

M13a38r31t72i61n 32V69o42j35á93č53e23k 9233737121536

ale kdeže oliváč je úplně v pohodě

0/0
5.2.2014 15:10

M22a63r13t17i77n 49Š33a41v72e32l 6319642814388

Po zkušenosti návštěvy Brasileira, musím říct, že svíčková je naprosto fádní maso(ale to už jsem zjistil, před nějakou dobou), jakou tam uměli udělat hovězí kýtu(vrchní šál) to bylo na hranici geniálnosti, maso šťavnaté a úžasně měkké a takový hovězí pupek... to byla lahoda. Svíčková je sice nejdražší maso, ale rozhodně ne nejlepší.

+1/0
1.2.2014 20:12

M25a52r89t82i36n44a 24T63r63o28j53a76n20o46v93á 5303808235

Ja, ja. Pokud steak, tak z vysokého roštěnce, pěkně mramorovaného tukem. Ta chuť hovězího loje! Mňam...

+3/0
1.2.2014 21:10

L94u66c23i92e 27H93á68n38o36v76á 4600977294627

Biftecek, jehneci, králík ... to vše určitě od zaručeně prověřených farmářů, malochovatelu v bio kvalitě. Proč mám jenom poslední dobou pocit, ze přiznat se nahlas na veřejnosti, ze jsem v sobotu měla utopence z Lidu znamena vystavit se stejně vlně opovrhovani jako napr. přiznat se pár let po revoluci, ze dědeček byl komunista. Biomanzelky všech zemi, polibte.... (ten citát z Pelíšky známe vsichni).

+3/−1
1.2.2014 19:48

O64l85d69ř22i49c90h 51H46o71r83á47k 2604269941235

Výborně, vegetariáni a vegani nezklamali (ad Jiří Dvořák).

Takže máme na výběr, udělat ze sebe "Řbitov zviřátek" nebo kompostér?

A co třeba myslet hlavou a ne, safra, čím vlastně výživoví fanatici myslí? Vždyť i (zdánlivě) býložravá opice či lidoop nepohrdne živočišnou bílkovinou a vyhledává ji jako potravní bonus ve všech podobách.

Vývoj lidského mozku už byl prokazatelně svázán s příjmem živočišných bílkovil. Rychlost reakcí, pohybu a myšlení je svázán u šelem s příjmen živočišných aminokyselin.

Ale můžeme být v klidu a vegetariáni (pokud si politicky neprosaní nějaký gender zákon) nás mohou nechat v klidu, příroda měla již mnoho slepých a postupně vymírajících vývojových větví. Ono ostatně důkazem cítění úpadku bývá často agresivita - kde dojde argument, začne se prosazovat silou, nařízeními, cenami, daněmi, zákony (viz nápad Zelených v Německu o bezmasých dnech).

Zdroje neuvádím, jsou dohledatelné pro každého kdo má zájem na netu.

0/0
1.2.2014 18:36

J18i67ř13í 21D14v28o77ř57á69k 3121221495577

nacpat se mrtvolami neni zdrava kuchyne, at tomu rikaji jak chteji.

+3/−13
1.2.2014 16:53
Foto

E50r70i11k 58S17l80a20v26a69t82a 4933416113372

Vy asi budete přes mrkvičky, že? Tak dobrou chuť, já jdu hodit na pánev mrtvolku ;-D

+3/−1
1.2.2014 17:25

M32i14l53a77n 85K89l15o76u59č67e46k 3690715818947

Tak jíst to zaživa je docela blbý, ale u některých tvorů to jde, uznám.

+5/0
1.2.2014 17:29

O41l33d47ř34i66c65h 69H12o55r91á10k 2484679671965

Pište laskavě k věci a pokud vám to vadí, tak to ani nečtěte.

Člověk je všežravec, ať se vám to líbí nebo ne. I ty opice v pralese přišly na to, že když narazí na živočišný protein, bylo by hloupé jej ignorovat, tak proč ne vy (pochybuji, že by vegetarián byl nižším stupněm člověka, je to spíše natolik zpovykaný člověk, že už začíná vymýšlet kvíčoviny)?

+4/0
1.2.2014 19:05

L12a61d96i46s67l40a10v 29P28a17s55t22o47r95e15k 1393937308215

Není. Člověk je uzpůsoben k jezení plodů. Určitě né masa.

0/−6
1.2.2014 20:02

O91l32d35ř94i41c64h 50H18o22r53á47k 2644489211895

Pane Pastorku, to je váš názor, na který máte právo i kdyby byl nesmyslem.

Ale vysvětlete mi, proč opice a lidoopové s chutí vyhledávají a pojídají cokoliv živočišné podstaty? A netvařte se, že jste zrovna vy vyšší vývojou větví -fruktariánem, to byste v naší zeměpisné šířce, jako druh, dávno zdechnul (na vy, ale druh, co prosazuje vaše náboženství, neboť víra bez důkazů je náboženství).

+2/0
1.2.2014 20:22

K64a89r76e71l 42P36á72t36e45k 9724682286112

ChudákuR^

0/0
1.2.2014 22:02

M71a55r72t80i40n 22V54o58j16á55č66e51k 9473297171956

u toho prvního receptu bych vynechal to obalování v pepři ,pokud je maso fakt dobrý tak tím akorát přerazíte chuť té krávy8-o

+4/0
1.2.2014 13:57

M92i22r24e57k 96K86o92v84a56c64i71k 5801421691147

Přesně, stačí sůl a pepř jen tak na ovonění... Dobrá je nějaká omáčka, ale nepřelít celý stejk, spíš někde bokem, člověk si může namočit jednou málo, jednou víc a nebo třeba vůbec... :-P

0/0
1.2.2014 23:39

K64a91r17e80l 48C27h12r90a78s91t87i92n44a 4133904120245

Nejlepší je tuňák na víně.

0/0
1.2.2014 12:15

K27a76r38e26l 12P75á63t51e48k 9764872286972

Nejlepší, dušenej tuňák??;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
1.2.2014 22:05

D96a60n28a 62T80a94n81k57e35r 2633339179585

nejlepší je takové to maso z velkochovů prodávané co nejlevněji v Lidlu

šmákněte si na polosyrovém řízku R^

+1/−8
1.2.2014 9:48

M64i89l15a53n 66K53l72o91u87č54e75k 3690605118157

I steakové maso za 1000/kg je z velkochovu, nebo myslíte že se dobytek chová po 10kusech?

+6/0
1.2.2014 17:30

L66u31c49i72e 74H76á25n33o50v95á 4360137824267

Jaky má Lidl vliv na to, ze si někdo nedopece řízek? Tyhle silacke řeči zbožňuju. Ziji mezi námi lidé, kteří skutečne dvakrát v týdnu od časných ranních hodin běhají s košíkem po farmářských trzích, hyckaji si kontakty na zaručeně prověřené chovatele a pěstitelé, když není zbýti, zahresi nákupem v countrylifu a hřebem každého dne je výměna receptů na cizrnovou pomazanku v klubu podobných bionadsencu? Ukažte mi někoho, kdo má na to čas.

+1/0
1.2.2014 19:39

D29a26n20a 62T30a80n81k93e22r 2233649209485

klidně si nakupte kde potřebujete, ale pak to jíst polosyrové... no ... musíte být optimista :-)

0/−1
1.2.2014 22:10

L41u70c22i18e 23H51á18n64o47v18á 4560477974627

Dobře, na rovinu přiznám, ze netuším přesně, jaký výrobek máte na mysli. Řízek si přece přinesou ze samosky syrovej úplně celej a pak si doma poradně propecu.

+1/0
1.2.2014 22:21

M83i48c31h27a79l 97T25r71i30s35k72a 2340977312497

z jakeho duvodu se biftek soli az po tepelne uprave?

0/0
1.2.2014 8:14

A11l33e62x21a55n44d51r 55K82o22s47t72k77a 5869546969536

Aby nepouštěl vodu.

+1/0
1.2.2014 8:24

T17o39m72á39š 74K14u18p71č50í77k 2851732864955

Pověra. ;-)

http://www.cuketka.cz/?p=780

+1/−1
1.2.2014 16:02

M20a48r74t87i30n 73V72o64j62á98č29e92k 9273857691366

to je nesmysl sůl zadržuje vodu ,takže jde spíš aby to maso neztvrdlo

0/0
5.2.2014 15:12

J78a89n 22J59a58r71o24s 1779647660488

..a ve volnem case prestante rikat steaku biftek a delat ho ze svickove ;)

+1/0
1.2.2014 6:42

A15l77e26x18a18n39d10r 37K18o68s33t66k20a 5689626899986

Svíčková je výborné maso, ale pořádný steak raději z roštěnky, či pěkné kýty. (zuby slouží, jde mi o chuť, ne o měkkost)

+3/0
1.2.2014 7:42

M26a86r96t76i23n 33K73o66v13á52ř 2332780473182

Steak klidně i ze svíčkové. Důležité je spíše to, aby bylo maso dostatečně staré.

0/0
1.2.2014 7:53

J50o83s60e14f 13N36o15v24á61k 3282309314114

Stačí 5 dní při +2 st. C ?

0/0
1.2.2014 8:59

M62a80r13t29i58n 44K15o19v41á98ř 2372460253352

Nestačí, chce to aspoň měsíc, raději ještě více.

0/0
1.2.2014 13:06

K19a90r52e12l 59P94á44t58e10k 9174252386202

Tak,  šest tejdnů je tak akorátR^

0/0
1.2.2014 22:07







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.