Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vybrat šunku, aby neškodila zdraví

Šunka má pověst zdravého pokrmu, který prospívá organismu. Jenže to neplatí obecně, některé dokonce mohou zdraví škodit. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v novém projektu "Vím, co jím" radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a zdraví neškodí. Už jsme probrali pečivo a tuky, nyní jsou na řadě právě šunky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R26a40d33o57v61a79n 42K73r71h64o54v81s72k20ý 8837799511696

Trošku mě zaráží, že se tito "experti na zdraví" vůbec nezmiňují o dusitanu sodném (E250), případně dalších "éček", které se do šunek a všeobecně masa, přidávají.

Dusitan sodný se přidává i do tzv. "dětských šunek", ačkoliv je pro děti naprosto nevhodný. Dodává potravinám uzenou chuť a působí proti baktériím.

 Dusitany v kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) tvoří nitrosaminy, silné rakovinotvorné látky. Vznikají při smažení slaniny za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku.

Proč o tomhle v tomto erudovaném článku mlčí?????

+3/0
5.2.2013 7:43

M25i18c92h78a36e10l24a 57T32r55é52g90l64o93v90á 2717657237

Souhlasím s Vámi. Také jsem čekala, kdy se o E250 zmíní. Dokonce si matně vzpomínám, jak na něj p. Havlíček upozorňoval v tom TV pořadu o jídle jako o nevhodné přídatné látce. Asi nezbývá, než si začít šunku vyrábět sám, a nebo se poptat v ověřených řeznictvích a uzenářstvích, co do "jejich" šunky dávají za ingredience. A kupovat si jí tolik, aby dlouho neležela ladem v lednici, ale co nejdřív ji zkonzumovat.

+3/0
5.2.2013 8:39

R78a45d70o92v32a21n 69K25r35h69o65v89s59k89ý 8347649751846

Asi nejlepší, když si člověk udělá šunku z prověřeného masa sám. Já osobně jsem maso před rokem přestal jíst úplně, ale svým dětem bych teda "dětskou" šunku rozhodně nedal. Jenom mám strach, až se začnou stravovat ve školkách a školách.

0/−1
7.2.2013 12:35

V83í47t14ě33z42s13l57a85v 30B80u10k60o89v11s54k70ý 2105165976311

3/4 kg kýty,malá lžička cukru větší špetka soli.Nakutrovat nahrubo a  za hodinku nacpat do pytlíku na tláču a na 80 cca 2 hod,vařit.a po vychladnutí zbaštit.Kdo má šunkovar nacpe do šunkovaru.cca 5-8 miniut práce.

+1/0
23.1.2013 14:51

O85n81d18ř21e73j 54Š90i41n94d61l66e98r 2277158876285

Co se rychlosoli týče tak ona to není apriori špatná věc, koneckonců sanytr se používá přes 400 let. Při výrobě uzenin je v podstatě nenahraditelná jinak zprudka riskujete botulismus problémem je jejich nadužívání k vytvoření zbytečně dlouho trvanlivých ošizených šmejdů.

+4/0
22.1.2013 16:20

R19a54d12o66v45a45n 89K88r24h74o78v64s45k88ý 8897279661546

Pokud máte na mysli dusitan sodný (E250), tak on sám o sobě člověku příliš škodlivý není. Ovšem potíž je v tom, že se v těle člověka slučuje s aminokyselinami atd. a tvoří tzv. nitrosaminy - látky silně karcinogenní.  Zabránit vzniku nitrosaminů se dá zvýšením příjmem vitamínu C, ale není moc lidí, co by např. zapíjelo maso džusem :) :) :)

0/0
7.2.2013 12:39

P98a11v38e91l 59P87o22k25o89r67n24ý 9107427838236

jsou to lháři jako aklasa!!! Ten jejich symbol jsem viděl na šunce s 80% masa... za chvíli bude i na junioruRv

+8/0
22.1.2013 15:45

P36e60t54r 13F40r85ý49d90e29k 7959981759363

Cely ten porad je marketingova kampan, necekej nejake informace a nebudes zklamany...

0/0
29.1.2013 5:09

J95a16n71a 48M42o72l16á85k88o26v94á 7237546296544

Hm, tohle je o nicem. VSechny nazvy jako Le&Co, ZIMBO atd jsou prelepeny. PROC ???

0/0
22.1.2013 15:10

J32a73n 24J41e93l50í18n37e44k 8233355672586

My kupujeme výrobky od firmy Le&Co a přijde mi to to nejlepší, co na trhu je.

0/0
22.1.2013 22:47

J20a19n 95R60i22e84g29e83l 1954746665692

Decka - Jamon, Serrano, Iberain proste spanelske sunky, nic LEPSIHO jsme snad nejedl :) BACHA je to navykove, objednat se da primo z ESP nebo ve special. obchodech, stoji to teda balik cca 600.-/kg ale je to gurmansky zazitek, ten cesky shit nema cenu kupovat...

+1/−1
22.1.2013 14:32

P77e37t46r 44T59l88o85u65k94a67l 7544805672805

Trošku hruštičky a jablíčka...

+6/0
22.1.2013 21:26

E84l86i78š37k34a 17K14u57č74e79r30o44v11á 7699982703363

není to bez pragandy (rychlosoli) šedivé?

+1/−1
22.1.2013 13:42

E97l56i70š26k23a 70K92u83č33e49r12o62v52á 7639242923413

dotaz na domácí výrobce.

0/0
22.1.2013 13:42

M98a42r14e68k 50B59a65r29t61k66o 5236252872260

Kvůli tomu se tam dává zdibec cukru, aby to podrželo farbu, rychlosůl nedávám ani náhodou.

0/0
22.1.2013 13:45

E65l34i41š55k33a 95K64u71č25e85r52o10v67á 7129932323253

achá... to mě od toho pořád odrazovalo, když jsem si přestavila to šedivé dušené vepřové. tož mohla bych zkusit, šunkovar, to nejsou zas takové mergle.

0/0
22.1.2013 14:16

A15l50e69n69a 66P65e67t57r96u 4152955600141

Je a taky je to bez ní jen "vařené maso", doporučuji si o tom přečíst nehysterický článek na cuketka.cz

0/0
22.1.2013 14:18

M78a68r45e33k 45B38a20r17t89k95o 5756372272280

Šunku si dělám sám už léta. No problém.

+3/−2
22.1.2013 13:41

R26i49c91h62a34r39d 50K17á73b28a 8559988680720

A proc ji vybirat nekde v kramu, proc si ji neuvarit sam. Zadne kouzlo to neni a vite co jite, kdyz uz tedy na tom nekomu zalezi.

+7/−2
22.1.2013 13:14

J97a36n90a 68M20o20l16á82k64o44v65á 7657216186254

Uvarit sunku, upect chleba, vypestovat bylinky, vyrobit spekacky... Sem tam nekdo taky chodi do prace, kterou odvadi dobre a tak ocekava, ze ty ostatni budou praci odvadet taktez dobre a za penize ktere utrzi si koupi kvalitni vyrobek. Ja treba jdu radsi na prochazku, nez varit sunku. Je logicky, ze si nekoupim sunku pod 200kc/kg, kdyz vim kolik stoji maso a se sunkou je dost prace na vyrobu, tak nemuze byt levnejsi nez maso......

+13/0
22.1.2013 15:13

R54i92c42h49a46r51d 17K15á51b70a 8319628710930

Krome spekacku, vsechno toto delam. Spekacky nejim, takze ani navarim, ani nekupuju, ale principelne by nebyl problem ... parky a klobasy se daji udelat snadno.

+1/0
22.1.2013 16:50

P26e76t46r 69F46r19ý63d15e17k 7269161229423

Oni ti ostatni take provadi praci dobre - produkuji vysoky zisk.

0/0
29.1.2013 5:13

P84a56v96e68l 27N42o91v28á34k 4223588315311

uvaril byste si 10dkg? ne kazdy potrebuje mit v lednici kilo sunky.

+3/0
22.1.2013 15:28

R89i31c48h96a88r57d 44K87á47b66a 8289958730970

No ja varim po kilu sunky a neni problem ji snist pred koncem zivotnosti.

0/−2
22.1.2013 16:49

P61a49v85e25l 43N34o18v31á57k 4543128135301

jak dlouho.vam.vydrzi? mozna by tostalo za uvahu, jen se mi s tim nechce ladovat od rana do vecera jen proto, abych to stihl...

+1/0
22.1.2013 22:58

D74a90n63i86e47l 25K28r41o65n20e37r 7584774536477

Sunka muze byt klidne i vyberova a je to hnus (zalezi na konkretnim produktu). Jedine kdyz vyjimecne objednaji italskou, tak je dobra...

+3/0
22.1.2013 12:27

J89i77r71i 52J43a40n78d48o95u25r96e22k 5672723935941

No tak konečně vím co a jak vybírat díky za rady. ale při kvalitě Českých potravim mam takový pocit, že umru hladem pokud budu chtít pouze kvalitní stravu :-/.

+1/0
22.1.2013 12:11

I84r36e64n22a 55H12r41u58b58á 6789296827753

Jenže jak vybírat u pultového prodeje, kde tyto údaje nejsou ve všech obchodech?

+4/0
22.1.2013 11:46

Z87u84z55a63n83a 66Č75e39k60a85l48o95v51á 4673710497125

Zeptat se paní Ukrajinky, co to prodává;-)

+12/0
22.1.2013 12:02

E60l68i70š25k52a 31K22u41č90e87r46o23v92á 7639202943723

u pultovky to prodavačky vědí zpaměti, nebo to mají napsané zezadu cenovek. v naší Bille i Albertu odcitují procenta bez problémů.

0/0
22.1.2013 14:17

K18a40t50k57a 82Š15u27b64r34t49o26v26á 2148440687188

v naší taky, většinou se neseknou o víc než 50% :D

+7/0
22.1.2013 18:11

M56a28r60i22á60n 44V62o43j32t92e78k 2394267669328

Paní redaktorko, česky je VÍCE NEŽ. :-P

+6/0
22.1.2013 11:09
Foto

P37e10t78r 58Š41r97a53i76e62r 9523592282807

Ono se u balených výrobků stačí podívat na obal. U takové schwarzwaldské šunky třeba z Lidlu je 100g šunky ze 135g masa. Naši borci to (u dušené) dokážou i z 50g...8-oRvRvRv

+7/0
22.1.2013 10:01
Foto

M95a24r86i52e 76V14l46a44d59y82k22o72v76á 4172359898358

Schwarzwaldská šunka je sušená, při sušení dochází k výrazným ztrátám na hmotnosti. Je však rozdíl, zda si na obalu přečtete, zda výrobek obsahuj XY % masa nebo zda 100 g výrobku bylo vyrobeno z XY g masa. I při výrobě dušené šunky totiž dochází ke ztrátám. A proto je logické, že 1 kg šunky (pokud je kvalitní) nemůže stát méně, než 1 kg vepřové kýty, ze které by správná šunka měla být vyrobena.R^

+13/0
22.1.2013 10:30

J87a48n 66F27r87o25l34í84k 6376200125514

Co stojí na obalu nemusí stát v gatích a naopak;-D Aneb papír snese fšecko.

+1/−1
22.1.2013 13:28

O96n68d10ř26e81j 47M17a16l36ý 3614213293863

Jedině šunka od kosti, sice je v ní sůl, ale ze všech prodávaných šunek je nejlepší.

+1/0
22.1.2013 9:26

H76y26n65e85k 64N90o28v86á36k 9642211605624

Vím co jím, neboť si šunku dělám doma sám. A cena ? Cca sakumprásk 135 Kč za kg 100 % šunky. ;-D

+10/−1
22.1.2013 9:09

P17a98t61r66i49k 93S43v92o62b24o21d55a 3939681276825

můžu si od vás obden dvacet deka koupit?

+4/0
22.1.2013 13:14

J98a35n36a 46K39o21v97a67ř98í72k29o83v64á 1703133886650

Ze svého prasete?;-D

0/−1
22.1.2013 13:54

W28a40l18d54e68m22a27r 84P93o24t12o54č39n69ý 3318114144363

...a kolik je z toho cena práce a energií?:-)

+3/0
22.1.2013 14:08

K38a83r23e33l 95N10a92s67t75o74u59p38i90l 3200321890751

energie je v řádu korun, cena práce srovnatelná s nákupem....

0/0
23.1.2013 8:22

K38a18r37e40l 23N19a60s45t95o95u23p69i13l 3960811600431

Hmm, Vím co jím, a proto v doporučených produktech mají instantní polévky plné chemie, mražené hranolky atd.....měl jsem trošku jinou představu, tohle je jen další z těch hnusných marketingových prostředků, jak zblbnout kupujicí, že kupují něco prospěšného pro zdraví....samozrejme nerozporuju kvalitni sunku, ale jen tu znacku "Vím co jím"

+3/−4
22.1.2013 7:47

M74i14l51a94n 43Č17e61r10n46ý 5523359659332

Klídek, hranolky tam sice jsou, ale 1-2-3 McCain, což jsou jedny z nejkvalitnějších na trhu a s minimálním obsahem tuku, doporučované instantní polévky Knorr jsou bez glutamátů a umělých barviv. Jinak jsem na těch stránkách nenašel opravdu nic, co by odporovalo obecným zásadám zdravé výživy.

Takže mám dojem, že zbytečně kalíte vodu.

+11/−1
22.1.2013 9:05

K90a31r48e93l 91N91a75s95t25o74u61p86i98l 3140781960721

no jistě, podívej se pořádně na složení tý tvý zdravý instantní polévky.....;-D

+1/0
23.1.2013 8:23

K76a77r77e56l 45P27a48z79d93e11r75a 5396764657352

Dle mých zkušeností je nejlepší kupovat šunku od kosti a ne žádné míchaniny, dále doporučuji si občas udělat šunku vařenou v šunkovaru. Mám to vyzkoušené a je to super sic časově náročnější. Pokud chcete minimalizovat konzumaci éček tak je nutno si připravovat pokrmy ze základních surovin a ne z polotovarů:-)

+1/0
22.1.2013 6:26

M79a72r14e91k 30B18u14r89z83a 7477591392887

Připojuji se k vaření šunky doma, není to obtížné. Ale k tomu obsahu masa - kdo vařil šunku doma, potvrdí, že nějakou tu vodu tam dát musíte, jinak to nevymícháte, to je technologický fakt. Osobně považuji za slušnou šunku od 80 %. A sůl: i před revolucí, když ještě existovaly normy, se dodržovalo těch 2,5 %, zřejmě kvůli barvě a trvanlivosti.

+2/0
22.1.2013 7:04

M18a43r13t81i13n 72C75e57r87v75e55n14y 2103238976908

Tak daleko zatim bohuzel nejsem - zatim se musim spokojit s 92-96% sunkou 2-3% tuku a 0.5% soli.

+1/0
22.1.2013 7:39

J98i65ř48í 18Ř35e17h36o98ř 9868758636718

dělám šunku pouze z masa s příměsí medu a soli, žádnou vodu a je v pohodě. Možná se při krájení koleček někdy ukáže že nedrží zcela pohromadě, ale to nemá na nic vliv, akorát to nevypadá tak zvykově dobře na chlebu.

0/0
22.1.2013 12:38

M86i92l19a84n 87Č58e71r59n96ý 5923369139892

Šunka od kosti má vyšší obsah soli. Pokud máte čas a chuť připravovat si šunku sám, OK. Má ovšem nižší trvanlivost, tudíž je třeba vyrábět pouze optimální množství. Ale to je vám doufám jasné.

0/0
22.1.2013 9:08

J77i91ř96í 57Ř87e30h94o16ř 9988838806218

abych ušetřil čas, tak dělám vždy aspoň dvě dávky, tj. cca dvě kila masa najednou. Rozřežu na 200g díly a dám do mražáku. Jasně že rozmražené to už není takové jako čerstvé, ale pořád stále lepší než cokoliv z krámu. A vím co jím i bez značky na obalu.

0/0
22.1.2013 12:42







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.