Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Naučte se, co zdravého si namazat na chleba

Máslo, margarín, nebo sýr? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v novém projektu "Vím, co jím" radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví. První díl se věnoval pečivu, teď přicházejí na řadu tuky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R19o54m25a12n33a 25S65c35h68n17e50i65d47e67r86o52v64á 7325206903937

Doma pečený chléb a doma tlučené máslo - neznám větší dobrotu a všichni specialisti přes zdravou výživu se můžou jít bodnout.

Nikdy jsem neměla nadváhu a jím úplně všechno na vesnici běžné jídlo (mekáče nemáme, ale za to zahradu a na ní kupu práce)...

+2/−1
28.1.2013 16:37

P64a90b56l10o 39E68s69c14o16b52a14r 8772308600522

Margariny som uz davno prestal kupovat. Pouzivam iba maslo. A predstavte si, behom pol roku som schudol 5kg.

0/−1
27.1.2013 11:50

K51a41r65e26l 13R18o10t48t 6299100676

s vychvalováním margarínů je to smutné:

Jsou dva typy mononenasycených mastných kyselin „cis“ a „trans“. Jejich název je odvozen od tvaru jejich molekuly. Všechny mastné kyseliny, které dovede tělo využít, jsou v konfiguraci cis. Některými technologickými postupy, které se používají proto, aby tuk méně žluknul  – hlavně hydrogenací (ztužováním) rostlinných olejů na ztužené tuky - může docházet ke změně mastných kyselin z konfigurace cis- na trans- . Vznikají tak trans-mastné kyseliny. Při ztužování tuků se tak původní velmi cenné nenasycené mastné kyseliny přeměňují na pro nás nevyužitelnou formu. Tím může docházet ke vzniku nerovnováhy, protože relativně převažuje příjem nasycených mastných kyselin. To se pak promítá i do růstu hladin LDL cholesterolu a úbytku HDL cholesterolu. Trans-mastné kyseliny tak můžou přispívat k rozvoji aterosklerózy a vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

0/0
27.1.2013 1:37

J28i57ř59í 42K66r90a37m70p61l 4536854426636

á tady to vypadá na PR válku másla a výrobců margarínů

+1/0
25.1.2013 21:49

E20v59a 82S63v38o30b14o93d25o54v85á 4470296116902

Jestli chce někdo mluvit o zdraví, tak by měl víceméně vynechat slovo chleba a zrovna tak by si ho neměl ani mazat. Tolik k názvu tohoto rádobynaučného článku a videa. Rv

+1/−2
22.1.2013 23:43

J55i44ř89í 88K80r80a19m37p47l 4246244426256

a co mažete místo chleba? napadá mne mnoho možností, ale která je ta správná?

0/0
25.1.2013 21:50

E75v74a 20S87v31o16b43o49d78o79v43á 4350836236412

Slyšet od tzv. výživových poradců větu "Kupujte margaríny ..." je dost tristní.!!

+4/−1
22.1.2013 23:35

L19u40d40m74i45l91a 80Š72i71n14d32e35l71á44ř67o30v23á 7532396822371

Paní Evo, ale oni jsou za to přece placení. Tak co od nich čekat? Pokud chce být člověk zdravý, tak musí hledat informace jinde.

0/−1
24.1.2013 14:44

B33o79h14u78m32i21l21a 18M15a74j49e71r77o96v71á 4787321614

hm takový dýňový olej nakapaný na chléb......ňam

+1/0
20.1.2013 23:16

F52i14l69i86p 62R58o70m74a28n65i35u14k 5521564887

Nakapejte si tam klidně lejno, nás to nezajímá, my pijeme rum :-)

+4/−4
22.1.2013 0:22

M61i14l60a17n 63K33e83s74l 2966326423548

Co šlehaný lejno s mentolem by také škodilo.

0/0
20.1.2013 17:12

P37a10u65l 45J68a69r48o68s 2943738740

Ja bych nic tak nezdraveho,jako je margarin a maslo,nedal do huby.Radeji si namazu na chleba sadlo se skvarkama;-D;-D;-D

+8/−1
19.1.2013 2:26

S18t39á59ň65a 84L17o65u58n85o86v66á 3268881171540

Ano, margarím ne tuka voda. Ale jaxi nám zde páni odborníci zapomněli sdělit, co všchno za šmakulády ten tuk s vodou drží pohromadě :-/

+7/−2
18.1.2013 14:11

T47o85m54á81š 37C42h35r57á14p39e59k 4949857442560

Od té doby, co jsem vyřadil margaríny a přesedlal na klasické máslo, se mi tzv. "cholesterol" zlepšil (laicky řečeno). Jinak celkem zajímavý článek je zde, už ho tady někdo kdysi dával:

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

+5/−3
18.1.2013 13:01

M81a24r52t74i10n 51P78u26c27h26e21r44n74a 9377470919217

Taveny syr obsahuje vapnik... Ale ten v tavenaku je uplne na prd! Naopak odvapnuje!

0/0
18.1.2013 11:29

P96e81t25r 66F41r61ý48d26e13k 7109101699973

No tak vstrebatelnost vapniku v mlece se prakticky znici uz pri pasterizaci. Homogenizaci se pak dilo skazy dokona...

0/0
18.1.2013 12:19

D71a19v75i70d 44H91o26l47c38m37a30n 7685432463616

Problém je, že tavený sýr je hodně slaný. To v důsledku odvápňuje :-)

+1/0
20.1.2013 13:01

P15a86u65l 92J41a77r79o29s 2123938420

Kdyby jsme chteli jist zdrave maslo,tak musime mit doma kravu a delat si ho sami.Ty produkty z obchodu,jsou loudovane vsim moznym.;-)

+1/−1
17.1.2013 22:45

P97a48v73e10l 80S80t53a18v49j49a98n82í21k 1980636820761

Tak jsem si smíchal ten olej a vodu, jak uvádějí v prezentaci, protože podle nich se z ničeho jiného margarín neskládá a na chleba to nešlo namazat ani náhodou. Tak jsem si radši namazal husí sádlo.

+11/−1
17.1.2013 22:23

M22a80t29ě79j 56C61h60l20á67d 3327896785681

Další z hromady komerčních článků.... Hlavně nenápadně... Rv Teď je každý odborník na potraviny. Máslo je fajn, margarín si žerte sami

+6/−2
17.1.2013 13:48

J24a43n72a 94N27o25v66á57k83o22v29á 4922476781936

čtu si o zdravých potravinách a z boku na mě bafá Trautenberk...PROČ?

+1/−3
16.1.2013 20:04

R86a11d20e64k 64P97e98t32r47j80á46n38o16š 6771890119833

Osobně si pečivo nemažu každý den, ale když už tak jedině pořádným máslem. Margariny jsem přestal kupovat před několika lety, protože pokud si chci na chleba dát olej, dám si tam olej (kvalitní olivový či za studena lisovaný řepkový) a ne chemický koktejl pro mě odporné konzistence. Asi před rokem jsem ochutnal máslo od Orrera kam chodím pro Grand Moravii. Při prvních ochutnání jsem z rohlíku ztrhnul šunku a vychutnával si jen tu smetanovou chuť. To máslo by se dalo dát i do kafe místo smetany:)

+8/0
16.1.2013 14:59
Foto

T92o16m76á13š 64V94o42g16n98a64r 4923871819113

Výborně, pane Petrjánoši a Baduro!

A jsou ještě lepší možnosti, co namazat - udělat si pesto ze slunečnice, s bylinkami, sezamové, arašídové či jiné máslo, rozemlít nějaká olejnatá semena či oříšky s medem, fantazii se meze nekladou. A je to i s vlákninou. Jakkoli se vyhnout bílé homogenní rafinované hmotě !

A když to pečivo je domácí, celozrnné, jako kdysi, kváskové nebo bezlepkové placky, pak má chuť i samotné.

+3/−1
17.1.2013 12:12

A61l73e58s 10B13a66d90u78r46a 9756627350665

Nikomu nekritizuji a neznechucuji maslo ani margarin. Je to kazdeho vec a predevsim chut. Ja osobne jsem pred 10 lety presedlal na maceni peciva v panenskem olivovem oleji (nekdy s vyluhovanym cesnekem - podle toho, kam potom jdu) a neumim si snidani bez toho predstavit. Maslo ci margarin doma vubec nekupujeme, nejak ho nepotrebujeme. Ale jak rikam, nevidim duvod, proc nekomu tvrdit, ze je neco chutnejsi nebo zdravejsi.

+6/−1
16.1.2013 12:06

M21a46r75t55i98n 28N22o26v43o23t97n54ý 7943215100705

To je klasický jižanský způsob. Co se týká másla, tak v mnoha receptech je nenahraditelné, ale samozřejmě se lze bez techto receptů obejít, což ovšem není můj příklad. Já ale ve většině receptů využívám přepuštěné máslo.

+3/0
16.1.2013 12:50

J20a26n 31F85r16o87l38í13k 6206980325474

Kvalitní margarín paní Barochová neexistuje.  Trochu jste s tím článkem zaspala dobu protože nyní se razí, že sádlo a máslo nejsou zas tak špatné a všechny margaríny neboli ztužené pokrmové tuky obsahují škodlivá chemická rezudia.

+11/−1
16.1.2013 9:40

M26i53c50h46a53l 58M65a60j98e45r79č71í48k 6863626284622

Nemůžu si pomoct, ale jíst produkt chemického průmyslu je mi fakt proti srsti..

+14/−3
16.1.2013 0:05

A87l13e95š 80P61e24t89ě55r47a 8382189353754

No jo, ale já si chci namazat třeba chleba, aniž bych musel vyndavat máslo dvě hodiny předem z ledničky, anebo aniž bych ten krajíc chleba roztrhal. Tak si kupuju margarín a nemám s tím problém.

Vy se tady div nepoperete, jak jíte jedině to nejzdravější máslo, ale jak vypadá zbytek vašeho jídelníčku? Zelenina, kus-kus, tofu a občas ryba, připravená v kameninové troubě, co? :-D Pochybuju, že tím máslem mnozí z vás vůbec něco zachrání...

+6/−6
15.1.2013 21:40

O33n60d11ř68e74j 96Š69i49n87d44l21e63r 2907488776435

Že si neumíte máslo nasolit a našlehat je váš problém.

+6/−5
15.1.2013 22:27

P32e86t34r 49F10r24ý28d69e33k 7359961139173

Tofu neni zdrave, pokud soju, tak jen fermentovanou, soja sama o sobe je velmi nezdrava.

Jinak nechapu, co chtel basnik rici, ja samozrejme davam pozor na vsechno, co jim. Ani maslo nekupuju jakekoliv, ale jen "od krav" z pastvy, kde se nepouzivaji chemikalie... Neni to tak tezke, jen holt ne vse koupis v super/hyper/megamarketu za 2 Kc za kilo...

+4/−2
16.1.2013 2:08

M44a32r88t37i48n 44N20o95v51o26t23n40ý 7273765480155

Nikdy jsem neměl s máslem žádné problémy. Ukrojím tenký plátek, který do pár sekund změkne. 

A můžu vás ujistit, že si hodně dávám pozor, co jím. Prefabrikované potraviny vůbec nekupuju. Žádné polotovary, žádné produkty chemických inženýrů atd.

+8/0
16.1.2013 9:18

E42d83a 79D67r67á22b88e18k 7219572623377

1) máš špatně nastavenou teplotu v ledničce

2) máš máslo ve špatném patře ledničky

oprav a nebudeš mít s máslem problém

0/0
22.1.2013 17:28

E74d71a 70D88r34á26b97e17k 7719292793517

nejlépe ho dej do dvířek :-)

0/0
22.1.2013 17:28

M36a27t18o56u17š 71B60á19r85t84a 4526670386908

Rama, ideální na mazání skřípajících pantů

+10/−1
15.1.2013 21:29
Foto

T28o36m21a41s 73K21w68o48l34e61k 4909954410205

Jedine maslo ! (aby mi zvednul cholesterol tak bych ho musel snist snad kostku denne) 

A margarin ? (pry voda a tuk .... nejak pozapomnel na to , ze zásadní přísadou moderních margarínů je diacetyl, který jim dodává máslovou chuť, a musí se přidávat pomocné látky (emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva, regulátory kyselosti) ... zdroj wikipedie

..... hezka reklama firem co vyrabi margariny !  :-/

+19/−2
15.1.2013 21:03

Z14u29z34a89n56a 62Č59e21k15a26l56o11v71á 4763830177425

Diacetyl je pouze předpona, zapomněl jste nějaký konec, samotné slovo diacetyl nemá žádný smysl, to je jako byste řekl "je to bezba" - bezba co????

+3/−1
15.1.2013 21:37

B79o69h97u15m66i43l 60M59á41c26a 5731352216243

Diacetyl nebo biacetyl jsou běžně používané triviální názvy pro 2,3-butandion, který je jednou ze složek syntetického máslového aroma. Čistý biacetyl je svou intenzivní "vůní" téměř bojová látka.

+3/0
15.1.2013 21:51
Foto

R95o66s40t83i94s38l88a17v 27T84a12r78a19b69a 7958368605159

Když si koupím vážené máslo od firmy Grand Moravia nebo ze Sklizeno cz ať mi někdo u snídaně řekne, když si ho mažu na křupavý rohlíček, že je to špatně tak by asi dobře nedopadl. ;-€

+15/0
15.1.2013 20:06

T54o91m92a90s 74N75o53v68o92t73n81y 3371476968189

Sponzored by Unilever?

+7/0
15.1.2013 19:39
Foto

T58o25m27a75s 48K93w98o25l93e66k 4289954960475

jj ;-(  a tyto dva "dietology" je treba obchazet oklikou !

+3/0
15.1.2013 21:04

Z34b97y36n70ě80k 41R30e48i30c23h71l 8906309556619

Časem jsem přišel na to, že není nic chutnějšího, než je kvalitní máslo.R^

+16/0
15.1.2013 19:37

J69i30ř76i52n63a 90M92a56n41d60á88t59o34v74á 9947778380285

Časem? To zjistila i naše pětiletá dcera ;-) Že chce rohlík s máslem. Ale s " "máselkem", mami "

+5/0
15.1.2013 21:00
Foto

L70u66k12á10š 94V27o57j86t44e53k 3365546912422

Škoda, že nemůžu dát více plus;-) Taky jsem laboroval s různými lehčími formami "mazadel" abych byl jako ve formě a posléze jsem zjistil, že je to hnus fialový a že daleko víc mi prospívá klasické kvalitní máslo. [>-]

+3/0
16.1.2013 11:31

M39i94r27o24s64l14a13v89a 91N46ě46m21c56o66v34á 1701912936108

Kupujte výrobky které nám zaplatí za používání naší značky. Pak budete zdraví jako rybička a štíhlí a krásní jako paní specialistka.

+8/0
15.1.2013 18:31

M33a28r54t65i51n 71H88r17o19m64a47s 5638986306937

Když máslo, tak ze smetany, a ne lžička, ale na plátky, pak hajdy do lesa a do sadů, tam se nějaký ten cholesterol nevyskytuje :) . Každopádně, ze srandy jsem nějaký ten čas jedl co nejvíc čerstvé zeleniny a ovoce (samozřejmě nestříkané, proč taky) a cítil jsem se po tom všem brutálně spokojeně, prostě fresh.

+4/−2
15.1.2013 16:33

R41a20d19o90v73a47n 36B33u29b89e53n38í92č85e94k 1506525129369

To já to nejím ze srandy, ale proto, že mi to chutná, problém je akorát, že čerstvá zelenina a ovoce je u nás věc po čertech sezónní, v zimě je to dost bída, ne že by nebylo vůbec nic, ale výběr je dost omezený. Zlatý léto, když člověk dlabe rajčata přímo z keříčku...

+7/0
15.1.2013 17:37

K47a75t87e32ř37i16n54a 48V65a35š91á25k52o78v45á 5561432959545

jojo, v zime zas neni nad kvasenou zeleninku, pokud ma clovek tu moznost...taky je to zdravy. :-)

+6/0
15.1.2013 17:42

M67a76r13t37i11n 36N58o84v93o66t65n62ý 7203265330425

Přesně tak.

+3/0
15.1.2013 18:27

M70a14r13t63i51n 18H21r44o17m76a21s 5178806596897

Nejste kvašenou zeleninou poznamenaná od Biolenky? :) My jo.

0/0
15.1.2013 21:45

P50e82t75r 97F98r45ý48d39e46k 7429491889853

Co to je biolenka? Kvasenou zeleninu ji snad kazdy clovek se zdravym rozumem - ovsem ne kupovanou (tam se kvaseni urychluje  cukrem)

+1/0
16.1.2013 2:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.