Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Naučte se vybírat zdravé potraviny, začínáme pečivem

Jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví? Poradíme vám spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem v novém projektu Vím, co jím. První díl se věnuje pečivu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M37i40c22h68a19e24l 64N57o15s19e34k 9292120358982

Ano,článek mě utvrdil v tom,že nadále se budu pečivu velkým obloukem vyhýbat.

0/−1
15.1.2013 17:20

P13e63t65r 67F48r13ý33d59e63k 7529691839203

Spravne delas. Na nenaklicene nebo nezfermentovane obiloviny clovek stejne nema dostatek zaludku...

0/0
29.1.2013 5:01

H74e85l60e26n74a 34S23v79o32j93a31n35o85v10á 4474139111736

My si těsto na pečivo děláme doma sami, takže přesně víme, z čeho vaříme. Skvělý na přípravu těsta je multifunkční kuchyňský přístroj thermomix, který jsem vyzkoušela a užasla jsem, že i váží a těsto v něm vykyne.

0/0
9.1.2013 13:43

M87a36r50t30i11n 86S69o35u63š11e41k 8198143529555

Jo, takové znám. Přesně vědí, že vaří z vody a směsi na výrobu domácího chleba z Lídlu :)

+3/0
9.1.2013 16:20
Foto

V26a54s80e59k 70R75a41i51s87e37r 2760150517727

Žádné pečivo není zdravé.

+1/−4
9.1.2013 8:29

J77o20s79e40f 57M48u57ž33á74t48k57o 5245113467853

Jo, to je bezva, akorát nechápu, proč skoro v žádném supermarketu není nebalené celozrnné pečivo, alespoň jeden druh. Poptávka by podle mě byla.

+15/0
8.1.2013 13:41

S12t92e43p65a60n 46T45o71t91h 8688449805338

tak dlouho sme vybirali pecivo, az si ho peceme doma... a z kvasku.

+6/0
8.1.2013 12:56
Foto

D75a29v37i97d 58K32o59m52á80r37e47k 3143530750698

Ne každý má dnes čas péct si doma rohlíky,chleba,koláče.....Možná až budu v důchodu tak jo :-)

+11/−4
8.1.2013 14:07
Foto

L40a28d92i92s63l62a38v 56A36n70t41o34š 7498383638144

Evidentne nemate paru, co to dnes znamena, pect si vlastni pecivo. :-) Stepan si ho jiste pece v domaci pekarne, ktera vse obstara sama. O kolacich a podobne neni rec.

+4/−2
8.1.2013 23:46

M90i72r38o12s85l31a41v11a 14N15ě35m73c15o66v12á 1231842286218

Také moc nevíte o čem mluvíte.

1. v pekárně uděláte pouze chleba, pan Komárek psal o pečivu a více druzích

2. chléb z kvásku který necháte dělat v pekárně je nic moc, musíte mít ošatku a dopéci ho v troubě, pak je teprve výtečný. A to už je najednou práce navíc.

+1/−2
9.1.2013 9:37

M41i96r75o79s10l58a57v67a 40N38ě65m88c28o97v89á 1771812436448

k 2. na pekárně je hnětení a část kynutí. Ale stačí si projít po netu a prozkoumat kváskové chleby a zjistíte, že už ne tvarování a pečení.

+2/−1
9.1.2013 9:38

P39e11t63r 87F12r90ý34d35e70k 7149391409293

1. v pekarne muzes delat i bagetky (a ja tam delam i jogurt pri 40 stupnich)

2. Kvaskovy chleba z pekarny je super, me o tvar moc nejde. Nechavam kynout neco pres 7 hodin, staci to jen naprogramovat.

0/0
29.1.2013 4:56

M44i12r89o97s33l70a24v26a 67N20ě10m13c38o34v35á 1241572986718

K informacím odborníků. Jestli budete jíst příliš mnoho vlákniny, tak riskujete, že vám trávicí systém přestane správně pracovat. Hrozí nadýmání, větry apod. Také je nutno zvýšit příjem tekutin, protože je vláknina váže.

Zjednodušeně, kdo jí hodně zeleniny každý den, ten by se už neměl přecpávat celozrnným pečivem. Další radovánky, které přílišné množství vlákniny může vyvolat je osteoporoza nebo chudokrevnost a tak dále a tak podobně. Jsem téměř ochotná se vsadit, že když by si člověk po ukončení seriálu udělal skvělé menu z doporučeného, tak ho to bude stát víc zdraví než pár knedlíků s rajskou ;-)

+1/−6
8.1.2013 12:44

S84t29e39p91a42n 17T97o97t65h 8248289655758

no tak si prakrat prdnu navic... chodim behat do prirody, tam se to ztrati. Nikdo tu ale nemluvi o PRILIS MNOHO, ale o jist zdrave. V tom je malinko rozdil. Ten ale poznaji jen ti, kdo pouzivaji tu vec nahore na krku.

+4/−4
8.1.2013 12:58

M49i63r97o92s72l29a72v52a 13N25ě93m98c72o89v77á 1291202186128

To používání věci na krku to sedlo. Slyšíte to často, že?

Zkuste popřemýšlet, doporučovat lidem automaticky vlákninu je nesmysl. Pokud ji váš jídelníček už obsahuje, tak celozrnné pečivo pro vás zdravé není (navíc v případě některých zdravotních problémů se doporučuje konzumace pouze bílého a na celozrnné je zákaz).

+2/−6
8.1.2013 13:03

J93a38n 36V90a19i76s75h50a34r 1986391965388

Já jsem tu věc na krku použil a přišel jsem na to, že pečivo vůbec nepotřebuju.

+2/−1
8.1.2013 13:24

M27i67r95o39s36l68a10v38a 42N94ě44m64c40o97v68á 1861342556618

;-D

Nevím jestli vám to samozvaní odborníci odsouhlasí ;-)

0/−1
8.1.2013 13:29
Foto

L97a33d66i12s59l85a77v 82A63n26t78o23š 7768333838314

Hehe, to je solidni tmarstvi ve stylu, ze cigareta je zdravejsi, nez vypit 5 litru vody najednou a proto je lepsi kourit, nez dodrzovat pitny rezim. ;-D

+5/−2
8.1.2013 23:49

M96i48r52o30s80l20a73v75a 70N39ě60m82c18o75v21á 1901132936428

Vy také máte dojem, že můžete jíst neomezené množství vlákniny bez jakýchkoliv důsledků? ;-D

To je jako byste věřil, že se ve sladké vodě nemůžete utopit, protože ji celou vypijete

+1/−3
9.1.2013 8:55
Foto

L96a28d97i18s15l80a16v 11A14n75t91o83š 7788623258144

Nerozumite memu prirovnani? Rikam, ze je smesne bat se predavkovanim vlakninou, kdyz k zelenine jite grahamovy rohlik. Vlaknina je prirozena soucast kde ceho a neumim si predstavit v jake forme a mnozstvi by ji clovek musel do sebe dostat,aby zacala skodit. Urcite to nehrozi z bezne stravy. Bojite se i vitaminu C, kdyz si date citron do caje a odpoledne mate chut na pomeranc?:-)

+2/−2
9.1.2013 10:02

M70i55r41o84s74l49a44v15a 20N42ě57m12c53o52v12á 1521462726118

Aha, takže nerozumíte příliš problematice. To dokazuje ten vitamín C. Ten totiž v nadměrném množství vyloučíte, pokud to přeženete z vlákninou, tak vám vylučování přestane fungovat. V jednom případě nic, v druhém problém. Pokud to budete dělat pravidelně, tak navíc vašemu organismu hrozí anemie a osteoporoza. Redukujete si schopnost získávat živiny z potravin, a jejich každodenní přísun je pro vás nutností. 

Víte, že doporučená dávka vlákniny denně se hýbe na směšných dvaceti až čtyřiceti gramech? Vše záleží na váze, čili lidé s nižší než je nějaká norma jsou samozřejmě o malinko níže.

Vůbec nejde o to, že si jednou dáte to či tamto. Ale jestli je váš každodenní jídelníček v podobě, jaká je dnes módní čili s velkým množstvím zeleniny, cereálií atd., tak musíte kontrolovat i onen přísun vlákniny. 

Mimochodem víte, že celozrnné pečivo váš organismus zpracovává s větším výdajem energie? Tudíž není příliš vhodné během nemoci, protože omezuje obranyschopnost? A tak dále a tak podobně. Ale tady samozvaní specialisté vykřiknou, vláknina je zdraví, neřeknou nic o jakémkoliv riziku a lidé tomu věří.

+3/−3
9.1.2013 13:55

K23v30ě37t61a 26K85o77ř76í56n71k31o55v11á 4117742172252

jak prosím souvisí osteoporéza a  přemíra vlákniny?

Tu věc na krku  mám, ale na tohle jsem nepřišla. Děkuji.

+1/0
10.1.2013 20:50

M20i20r63o44s13l92a47v58a 48N31ě35m64c40o86v73á 1451152226608

Přemíra vlákniny omezuje vstřebávání vitamínů a minerálů. Rozhodně není možno vlákninu vyřadit, jen se to nesmí přehánět. 

To je jediné na co jsem chtěla upozornit, že vláknina se uvádí jako nějaká naprostá dokonalost či synonymum zdraví. Bez jakýchkoliv rizik. Přitom např. skvělým zdrojem vlákniny jsou luštěniny, jak funguje naše trávení, když se jimi přejíme, ví asi každý.

+1/−1
11.1.2013 0:47
Foto

P28a52v88e48l 12P47e30c84h 9828801406267

Jo, ale kde. Už ani nevím, kdy jsem naposled někde viděl celozrnné pečivo. Všude mají vícezrnné, sedmizrnné, devítizrnné ... všechno sypají semínky, někteří chytráci je dokonce zapékají dovnitř, ale z celozrnné mouky není téměř nic. Aspoň teda v supermarketech.

+9/0
8.1.2013 12:17

P75e74t55r79a 25M26a10c22h55á29č45k16o74v23á 2424524788827

stačí se dívat na ceny - celozrnné jsou většinou ty nejdražší:-/

0/0
8.1.2013 12:20
Foto

P95a61v79e48l 51P83e33c46h 9278381906427

To už dávno neplatí. A to celozrnné třeba v albertu už hodně dlouho není vůbec žádné, jen jeden nebo dva chleby.

+3/0
8.1.2013 12:26

A29l16e59n82a 33V27o19n11d89ř64e74j94c83o52v96á 7190322843476

Z toho důvodu si pečeme celozrnné pečivo doma. Navíc oproti kupovanému mám jistotu, že skutečně celozrnné je, a ne, že jsou navrchu semínka, ale vevnitř je to v podstatě bílé pečivo.

+1/0
8.1.2013 13:46

A18n39n 62D44e34d50k61o42v12á 6101412298473

Z jaké mouky, prosím? Já se v tom nevyznám :-(

0/0
9.1.2013 0:54
Foto

P41a16v76e60l 81S38v94i13t61i46l 5634893126962

Rohlíkový inženýr Havlíček: "Hrubé vlákniny je tam opravdu minimální množství," konstatuje Havlíček, podle něhož jsou populární kaiserky spíše z bílé mouky. ... tak to dopadá když někdo někdo mluví a nerozumí tomu. ;-D Rv Kamarád Okamury = otevřená hlava. ;-D ;-D ;-D Podle mě nejsou kaiserky populární a navíc jsou (spíše) z oranžové mouky !! ;-D

+1/−14
8.1.2013 10:29

D25a34v74i32d 55L62a63m95r 9576752190493

Oranžová mouka - tento termín se někde používá, nebo je to jen vaše osobní označení směsi ze které vznikne oranžové pečivo? Asi víte, že se jedná o bílou mouku s příměsí karamelu pro zabarvení že?

+3/0
8.1.2013 11:37

M59a47t78o11u71š 36B30á49r53t32a 4196930186908

Zrovna včera jsem v Penny na Praze 4 koupil pod značkou  Dobré pečivo (Michelské pekárny) "chléb žitný krájený". Uprostřed je nedopečený a okolo nedopečeného středu plesnivý. Nevíte někdo, kam toto varování vyvěsit na net?

+5/0
8.1.2013 9:26

Š64á10r75k32a 84M82a51t21y65á38š50o63v77á 1391445442909

http://www.potravinynapranyri.cz/

+10/0
8.1.2013 9:42

M52a85t59o82u42š 48B64á87r86t80a 4626460766558

Děkuji

0/0
8.1.2013 13:30

O72l59d28ř41i23c51h 35V66á24l40e68k 2817780343485

V článku jsou zmatečně napsány odbornosti. Výživový poradce může být kdokoliv, kdo projde týdenním kurzem a zaplatí vysoké školné výtečníkům typu Fořta, Havlíčka nebo Macha. Výživový specialista může být také kdokoliv. Nutriční terapeut, bývalá dietní sestra je zdravotník, který denně pracuje s pacienty v nemocnici. K tomu bych šel pro radu já. Ani jeden v článku uvedených není nutriční terapeut, paní Hlavatá by se mu mohla přibližovat prací v prestižním Endokrinologickém ústavu, kde pracují přední čeští obezitologové lékaři. Tož asi tak. :-P

+12/0
8.1.2013 7:35

A50n46t97o41n65í79n 52P54o23l35i65c40k41ý 9420962911387

Ale neznamená to, že tomu nerozumí, že ne?

+1/−1
8.1.2013 12:24

O32l89d84ř74i89c58h 80V97á24l96e22k 2987630103355

To určitě ne Antoníne, např. paní Hlavatá má na endokriňáku manžela - lékaře, když něco paní Hlavatá neví, jistojistě se manžela zeptá, na lékařské fakultě toto jistě probírali. Nevím koho se bude ptát pan Havlíček, na zemědělské škole odkud má titul ing. lékařské vědy nebrali.

+2/−1
8.1.2013 14:00







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.