Diskuze

OBRAZEM: Jak se vyznat v exotickém ovoci

Rambutan, durian nebo kiwano? Stojíte v supermarketu a nevíte si rady, co se pod tímto exotickým názvem skrývá za ovoce. A už vůbec ne, jak má správně vypadat zralé a k čemu je prospěšné. Prohlédněte si fotografie, kde se o každém plodu vše důležité dozvíte.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Mě zaujalo celkem to Kiwano, ale v krámě jsem to nikde neviděla. Ani v takovým Tescu, kde prodávají i exotické ovoce. Nevíte, kde se to dá sehnat?

Jo a ten ananas si mohli odpustit, to je známý už od totáče.

1 0
možnosti
MM

mango - dodatek

Existuje mnoho odrud manga, ktere se lisi vzhledem, duzinou, stupnem sladkosti a aroma.

http://toptropicals.com/html/toptropicals/articles/fruit/varieties_mango.htm

Snad nejaromatictejsi je Kensington Pride, jehoz nadherna vune kombinovana se sladkosti a napadne nizsi vlaknitosti z nej dela krale manga. Aspon tedy u protinozcu. Prave jeho nizka vlaknitost prispiva k tomu ze pomerne rychle po utrzeni mekne, tudiz se netransportuje tak snadne jako jine odrudy.

Na vareni , obvykle jako pridavek do ruznych druhu kari nebo "sladkych a kyselych" asijskych jidel  (tzv. sweet and sour) se pouzivaji kyselejsi druhy manga a nedozrale ovoce. Podobne tak do ruznych salatu, ktere pouzivaji na nudlicky nakrajene mango. Na druhou stranu jsme ale nedavno jedli skvostny michany salat v jedne zdejsi restauraci, ktery pouzil silne platky zraleho aromatickeho Kensington Pride, blany zbavene dilky ruzoveho grapefruitu, na kousky natrhany hl. salat iceberg, mlade lusky "snezneho hrachu" a ruzne mlade vyhonky. Zalivka byla pomerancova s jemnou prichuti zazvoru. Chutova i vizualni nadhera.

My pouzivane kostky Kensington Pride do nasi specialni novorocni bowle. Marinujeme mango spolu s kousky odblaneneho pomerance a kostkami kompotovanych broskvi, zasypeme chutnejsim hnedym cukrem, zalijeme broskvovou stavou a ***radnou*** davkou brandy. Nekolik hodin nechame v lednici a pred podavanim pridame cerstve maliny, boruvky a kousky jahod. Sklenice naplnene do puli ovocnou smesi dolejeme sumivym vinem. Zvlast vhodne je italske Prosecco- Dry (sladsi nez brut nebo extra dry), podobne jako na Bellini cocktail. Mango chutney je vyborne, my nejradsi proslule Sharwood's Green Label Mango Chutney z VB. Shodou okolnosti manzelka prave vyrabi mango mousse. Rozmixovanou duzinu zraleho manga (1kg!!!) smicha s cukrem, smetanovym jogurtem reckeho stylu, citronovou stavou a zelatinou. Naleje do velke misy a nakonec vmicha cerstve maliny. Po par hodinach - lahoda!

2 0
možnosti
MK

Hodně neúplný článek. Místo ananasu, který snad zná každý, jste tu mohli přestavit třeba pitahayu, tamarind, mangostan, kaki, cherimoyu, physalis....

5 0
možnosti
MM

zarazeni ananasu me take prekvapilo. Mel jsem za to, ze dnes zna a pouziva ananas v Cesku kdekdo a neni treba psat na co se pouziva a jak se ma skladovat.

S ostatnimi tebou jmenovanymi asi zalezi, co je u vas k mani. Sice je dobre napsat treba o mangostanu nebo kaki, ale pokud se s tim ctenari nesetkavaji v obchodech, jen jim informace proletne nad hlavou jako neprakticka.

2 0
možnosti
ZS

Proč se Durian nesmí kombinovat s alkoholem? Možná blbá otázka...ale ta jedna vysvětlující věta by snad autora nezabila.

1 0
možnosti
JM

J97a78n 45M42r46á69z47e46k

5. 1. 2013 21:30

Protože durian obsahuje množství sirných sloučenin, které inhibují aldehyddehydrogenázu, což je enzym, který v těle rozkládá aldehydy. Aldehydy vznikají v těle po požití alkoholu působením alkoholdehydrogenázy.

2 0
možnosti
ZV

Kiwano jsme jedli na dovolene ve Stredni Africe a je to uzasne ovoce. Sice kdyz jsme to jedli, nevedeli jsme co to je a mistni nazev taky nepomohl, tak jsme to nazyvali ruzne - treba zabi flus ;-) Ale bylo to delikatni a nejvic mi to asi pripominalo citron s pomerancem. ten obsah vitaminu C tam je znat, ale zase kdyz je plod zraly, je duzina krasne nasladla... Uzasne. Skoda ze tady se to moc sehnat neda.

3 1
možnosti
TK

Kiwano se sehnat dá, ale asi jen koncem roku. Jinak se dá velmi snadno vypěstovat doma (na teplejším místě) nebo ve skleníku - je to vlastně druh okurky.

3 1
možnosti