- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mě zaujalo celkem to Kiwano, ale v krámě jsem to nikde neviděla. Ani v takovým Tescu, kde prodávají i exotické ovoce. Nevíte, kde se to dá sehnat?
Jo a ten ananas si mohli odpustit, to je známý už od totáče.
mango - dodatek
Existuje mnoho odrud manga, ktere se lisi vzhledem, duzinou, stupnem sladkosti a aroma.
http://toptropicals.com/html/toptropicals/articles/fruit/varieties_mango.htm
Snad nejaromatictejsi je Kensington Pride, jehoz nadherna vune kombinovana se sladkosti a napadne nizsi vlaknitosti z nej dela krale manga. Aspon tedy u protinozcu. Prave jeho nizka vlaknitost prispiva k tomu ze pomerne rychle po utrzeni mekne, tudiz se netransportuje tak snadne jako jine odrudy.
Na vareni , obvykle jako pridavek do ruznych druhu kari nebo "sladkych a kyselych" asijskych jidel (tzv. sweet and sour) se pouzivaji kyselejsi druhy manga a nedozrale ovoce. Podobne tak do ruznych salatu, ktere pouzivaji na nudlicky nakrajene mango. Na druhou stranu jsme ale nedavno jedli skvostny michany salat v jedne zdejsi restauraci, ktery pouzil silne platky zraleho aromatickeho Kensington Pride, blany zbavene dilky ruzoveho grapefruitu, na kousky natrhany hl. salat iceberg, mlade lusky "snezneho hrachu" a ruzne mlade vyhonky. Zalivka byla pomerancova s jemnou prichuti zazvoru. Chutova i vizualni nadhera.
My pouzivane kostky Kensington Pride do nasi specialni novorocni bowle. Marinujeme mango spolu s kousky odblaneneho pomerance a kostkami kompotovanych broskvi, zasypeme chutnejsim hnedym cukrem, zalijeme broskvovou stavou a ***radnou*** davkou brandy. Nekolik hodin nechame v lednici a pred podavanim pridame cerstve maliny, boruvky a kousky jahod. Sklenice naplnene do puli ovocnou smesi dolejeme sumivym vinem. Zvlast vhodne je italske Prosecco- Dry (sladsi nez brut nebo extra dry), podobne jako na Bellini cocktail. Mango chutney je vyborne, my nejradsi proslule Sharwood's Green Label Mango Chutney z VB. Shodou okolnosti manzelka prave vyrabi mango mousse. Rozmixovanou duzinu zraleho manga (1kg!!!) smicha s cukrem, smetanovym jogurtem reckeho stylu, citronovou stavou a zelatinou. Naleje do velke misy a nakonec vmicha cerstve maliny. Po par hodinach - lahoda!
Hodně neúplný článek. Místo ananasu, který snad zná každý, jste tu mohli přestavit třeba pitahayu, tamarind, mangostan, kaki, cherimoyu, physalis....
zarazeni ananasu me take prekvapilo. Mel jsem za to, ze dnes zna a pouziva ananas v Cesku kdekdo a neni treba psat na co se pouziva a jak se ma skladovat.
S ostatnimi tebou jmenovanymi asi zalezi, co je u vas k mani. Sice je dobre napsat treba o mangostanu nebo kaki, ale pokud se s tim ctenari nesetkavaji v obchodech, jen jim informace proletne nad hlavou jako neprakticka.
Proč se Durian nesmí kombinovat s alkoholem? Možná blbá otázka...ale ta jedna vysvětlující věta by snad autora nezabila.
Protože durian obsahuje množství sirných sloučenin, které inhibují aldehyddehydrogenázu, což je enzym, který v těle rozkládá aldehydy. Aldehydy vznikají v těle po požití alkoholu působením alkoholdehydrogenázy.
Kiwano jsme jedli na dovolene ve Stredni Africe a je to uzasne ovoce. Sice kdyz jsme to jedli, nevedeli jsme co to je a mistni nazev taky nepomohl, tak jsme to nazyvali ruzne - treba zabi flus Ale bylo to delikatni a nejvic mi to asi pripominalo citron s pomerancem. ten obsah vitaminu C tam je znat, ale zase kdyz je plod zraly, je duzina krasne nasladla... Uzasne. Skoda ze tady se to moc sehnat neda.
Kiwano se sehnat dá, ale asi jen koncem roku. Jinak se dá velmi snadno vypěstovat doma (na teplejším místě) nebo ve skleníku - je to vlastně druh okurky.