Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

OBRAZEM: Jak se vyznat v exotickém ovoci

Rambutan, durian nebo kiwano? Stojíte v supermarketu a nevíte si rady, co se pod tímto exotickým názvem skrývá za ovoce. A už vůbec ne, jak má správně vypadat zralé a k čemu je prospěšné. Prohlédněte si fotografie, kde se o každém plodu vše důležité dozvíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L65e23n71k20a 54K76o37m84á68r68k82o32v24á 2518713801

Mě zaujalo celkem to Kiwano, ale v krámě jsem to nikde neviděla. Ani v takovým Tescu, kde prodávají i exotické ovoce. Nevíte, kde se to dá sehnat?

Jo a ten ananas si mohli odpustit, to je známý už od totáče.

+1/0
6.1.2013 12:23

M88i42c24h74a11l 72M86i19l65l20e66r 9876912149452

mango - dodatek

Existuje mnoho odrud manga, ktere se lisi vzhledem, duzinou, stupnem sladkosti a aroma.

http://toptropicals.com/html/toptropicals/articles/fruit/varieties_mango.htm

Snad nejaromatictejsi je Kensington Pride, jehoz nadherna vune kombinovana se sladkosti a napadne nizsi vlaknitosti z nej dela krale manga. Aspon tedy u protinozcu. Prave jeho nizka vlaknitost prispiva k tomu ze pomerne rychle po utrzeni mekne, tudiz se netransportuje tak snadne jako jine odrudy.

Na vareni , obvykle jako pridavek do ruznych druhu kari nebo "sladkych a kyselych" asijskych jidel  (tzv. sweet and sour) se pouzivaji kyselejsi druhy manga a nedozrale ovoce. Podobne tak do ruznych salatu, ktere pouzivaji na nudlicky nakrajene mango. Na druhou stranu jsme ale nedavno jedli skvostny michany salat v jedne zdejsi restauraci, ktery pouzil silne platky zraleho aromatickeho Kensington Pride, blany zbavene dilky ruzoveho grapefruitu, na kousky natrhany hl. salat iceberg, mlade lusky "snezneho hrachu" a ruzne mlade vyhonky. Zalivka byla pomerancova s jemnou prichuti zazvoru. Chutova i vizualni nadhera.

My pouzivane kostky Kensington Pride do nasi specialni novorocni bowle. Marinujeme mango spolu s kousky odblaneneho pomerance a kostkami kompotovanych broskvi, zasypeme chutnejsim hnedym cukrem, zalijeme broskvovou stavou a ***radnou*** davkou brandy. Nekolik hodin nechame v lednici a pred podavanim pridame cerstve maliny, boruvky a kousky jahod. Sklenice naplnene do puli ovocnou smesi dolejeme sumivym vinem. Zvlast vhodne je italske Prosecco- Dry (sladsi nez brut nebo extra dry), podobne jako na Bellini cocktail. Mango chutney je vyborne, my nejradsi proslule Sharwood's Green Label Mango Chutney z VB. Shodou okolnosti manzelka prave vyrabi mango mousse. Rozmixovanou duzinu zraleho manga (1kg!!!) smicha s cukrem, smetanovym jogurtem reckeho stylu, citronovou stavou a zelatinou. Naleje do velke misy a nakonec vmicha cerstve maliny. Po par hodinach - lahoda!

+2/0
6.1.2013 5:10

M76i27l24o50š 66K61r68u70m46p 2104447254

Hodně neúplný článek. Místo ananasu, který snad zná každý, jste tu mohli přestavit třeba pitahayu, tamarind, mangostan, kaki, cherimoyu, physalis....

+5/0
5.1.2013 20:46

M15i22c62h94a25l 26M14i62l48l41e23r 9756552569602

zarazeni ananasu me take prekvapilo. Mel jsem za to, ze dnes zna a pouziva ananas v Cesku kdekdo a neni treba psat na co se pouziva a jak se ma skladovat.

S ostatnimi tebou jmenovanymi asi zalezi, co je u vas k mani. Sice je dobre napsat treba o mangostanu nebo kaki, ale pokud se s tim ctenari nesetkavaji v obchodech, jen jim informace proletne nad hlavou jako neprakticka.

+2/0
6.1.2013 4:19

M52i66l83o32š 48K90r51u67m81p 2564887124

Kaki vídám poslední dobou v obchodech často, a za rozumné ceny

+2/0
6.1.2013 16:32

M20i52c42h78a58l 94M60i33l24l50e93r 9626352529722

kdyz jsem byl v Cesku, nevidel jsem ho. Lide povazovali avokado za exoticke a ptali se nas co s tim, kdyz jsme ho kupovali.

0/0
8.1.2013 5:14

B32o11h71u67m88i23l 94P83e48t97r18a91s 1563334641722

Neni pitahaya to same jako kiwano?

0/0
10.1.2013 19:07

Z92d15e73n70ě82k 88S45v61o51b41o15d66a 6898402409583

Proč se Durian nesmí kombinovat s alkoholem? Možná blbá otázka...ale ta jedna vysvětlující věta by snad autora nezabila.

+1/0
5.1.2013 17:25

J26a89n 79M10r91á42z93e28k 3714542331853

Protože durian obsahuje množství sirných sloučenin, které inhibují aldehyddehydrogenázu, což je enzym, který v těle rozkládá aldehydy. Aldehydy vznikají v těle po požití alkoholu působením alkoholdehydrogenázy.

+2/0
5.1.2013 21:30

C71t94i60r30a45d 30L90o51s 8634362694583

R^... A co se tedy potom stane? bude nam jeste vic blbe nez po samotnem alkoholu? nebo to muze byt i vaznejsi?

0/0
5.1.2013 22:38

M61i32r33j63a52m 88T80y28d22l56i41t31á77t73o42v28á 3473952869738

Zkrátka otrava alkoholem už po pár pivech.

+2/0
6.1.2013 2:43

Z66u89z20a69n45a 97V88o76l31n55a 1409494482686

Kiwano jsme jedli na dovolene ve Stredni Africe a je to uzasne ovoce. Sice kdyz jsme to jedli, nevedeli jsme co to je a mistni nazev taky nepomohl, tak jsme to nazyvali ruzne - treba zabi flus ;-) Ale bylo to delikatni a nejvic mi to asi pripominalo citron s pomerancem. ten obsah vitaminu C tam je znat, ale zase kdyz je plod zraly, je duzina krasne nasladla... Uzasne. Skoda ze tady se to moc sehnat neda.

+3/−1
5.1.2013 10:53

T19o39m74á81š 72K14ö73r55n39e72r 4818561126119

Kiwano se sehnat dá, ale asi jen koncem roku. Jinak se dá velmi snadno vypěstovat doma (na teplejším místě) nebo ve skleníku - je to vlastně druh okurky.

+3/−1
5.1.2013 13:44

Z53u55z75a62n13a 68V29o90l86n34a 1749744662356

Uz jsme se divali jak to pestovat... Asi to prihodim k babicce do skleniku :-)

+2/−1
5.1.2013 14:02

M87i72l17a72n 22Ž48á98č60e55k 3421324411435

Určitě doporučuji, ale počítat s tím, že zabere dost místa. Je to taková Adéla. Jinak co nedozraje, na podzim otrhat a nechat někdě klidně při pokojové teplotě dojít, nekazí se. Vyzkoušeno.

+3/−1
5.1.2013 14:45







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.