Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

Zásadně se vyhýbejte vejcím. Exotické potraviny jsou prospěšné. Červené maso úplně vyškrtněte ze svého jídelníčku. Přinášíme vám nejčastější mýty o potravinách, které (ne)zvyšují hladinu cholesterolu v organismu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O47s20k58a95r 89K16o26v59a66ř68í98k 8570513155800

taky nechápu,proč všichni žijí v domnění,že hovězí maso je špatné

+3/−1
1.12.2012 16:29

J98a48n 90D26l21o75u89h41ý 8156860593250

No to je canc a slátanina. Nechápu, kdo toto napsal. Je tam spousta polopravd a nesmyslů. Jednak červené maso není problém, pokud je libové. Na druhou stranu hovězí má horší tuk, než vepřové. Z toho vyplývá to máslo (resp. tuk z mléka). Sádlo je z hlediska cholesterolu výrazně lepší, než máslo. Dále nevím, proč by mělo být špatné mleté maso. K těm vajíčkům, jedno vajíčko fakt nevadí, ale málokdo si dá jen jedno a současně je vajíčko zastoupené i v jiných potravinách. Takže ne že vejce nevadí. Nevadí jen v omezeném množštví. A dále jsem z článku nepochopil, jak z v brambor stane cholesterová bomba. ;-D Nemyslel snad autor přeměnu škrobu v těle na tuky? 8-o To by ale platilo i na jiné potraviny.

+4/−2
30.11.2012 12:45

V57á33c41l29a49v 67K69a48f94t80a77n 7465929853116

V kupovaném mletém je hlavně tuk. Do kaše občas dávají hodně smetany. Jinak souhlas :)

+1/−1
30.11.2012 19:00

B56l32a63n24k40a 22B13a17u59e23r36o43v49a 4701290269907

Meli na mysli bramborovou kasi, ne samotne brambory, do ktere se casto pridava maslo, smetana a syr pro zlepseni chute.

0/0
4.12.2012 0:36

J13a55k10u11b 42K36ř78i17v82á44n42e14k 2676224795289

Jako byste nevěděl, jak podobné články vznikají...

0/0
4.12.2012 15:43

K88a88r84e82l 32V45a83c45h30u34t 9693362409363

Sex! - Zapoměli zase na blahodárné účinky sexu! ... Pak nemají chlapi trpět předčasnou ejakulací, když na sex přijde jen vyjímečně?! ;-D ... Při tom sex tak báječně snižuje hladinu cholesterolu!!! R^

+3/−1
29.11.2012 18:45

R97a33d60i60m 55T89u39č10n54í88k 7373448334381

Většinou se k úrovně článku nevyjadřuju, jenže teď mi to nedá.

Tak prvně - největším problémem lidí není složení stravy, jako "obžerství".

A za druhé - naprosta většina článků o stravování je ovlivněna moderním lékařstvím, které do detailu rozpitvá jeho složení. Kus toho a kus toho, málo toho. Kéž by se udělal kvalitní článek o stravování z hlediska přírodní medicíny, nedej bože energetického vlivu na člověka…

+7/−2
29.11.2012 17:26

R68e73n54a55t23a 63H31a80v40l40í17č79k20o26v65á 3229126193805

Chachacha! Bramborová kaše v restauraci že je ze smetany, másla.... Leda tak z nějakého prášku rozkvedláného ve vodě a ohřátého v mikrovlnce! V restauraci je lepší si dát jako přílohu obyčejné vařené brambory-na těch v podstatě nemají co pokazit!

+13/−2
29.11.2012 16:39

M51a17r44t80i17n 61N34o38v59o88t40n93ý 4942104600

Nemají co pokazit? Chacha! Všechno dokážkou pokazit!

+9/0
29.11.2012 16:54

R16e61n60a24t80a 27H71a76v51l29í29č47k19o29v82á 3889766343345

Jo, to je fakt! Ale co mám dělat? Jezdím po republice s dodávkou, takže hospodskému jídlu se nevyhnu. Je t o hnu, velevnosti, jdu blejt!

+5/0
29.11.2012 17:08

M52a85r60t39i72n 48K61a39r91á31s51e10k 9238833198658

Nove vyvarovne s menu za 55 kc mozna, ja jsem ale v restauraci na kasi z prasku snad nenarazil...

+1/0
1.12.2012 18:28

J58a59r51o93s98l34a45v 66M39o86u41č85k28a 3409152517272

Zde článek amerického kardiochirurga: Velká cholesterolová lež

http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2010060003

+3/0
29.11.2012 16:30

D69a75n17i30e11l 30M50a42c65á42k 2839294776291

Opravdu velice zajimavy clanek R^  Zaslouzi si daleko vetsi pozornost nez ten, pod kterym prave diskutujeme ;-) Diky.

+1/0
30.11.2012 4:13
Foto

K33a34r19e27l 39T26o82m39á52š61e24k 7714439607309

Neexistují nasycené a nenasycené tukym ale jenm kyseliny. I takové vepřové sádlo má minimálně 30% kyseliny olejové (nenasycené) a olivový olej nejmén 30% kseliny stearové (nasycené. Tělo tytuky v tekém střevě musá rozložit na kyseliny a gliceri a po vstřebání je pět skládá na tuky a je mu jedno odkud se vzaly ty mstné kyseliny. Není už vůbec jasné, proč tuky s vysokým obsahem nasycených kyselin zvyšují cholesterol, když ho samy neobsahují (typickým příkladem je palmový ole). Všechno to jsou bláboly. Cholesterol v žloutcích nevadí, protože žloutek současně obbsahuj lecitin, který podporuje tvorbu HDL cholesterolu. Nejvíce cholesterolu je v mozku nejenom v lidském a bez něj by mozek nemohl mysle. Díky cholsterolu z masa se z lidoopů vyvinul člověk s velkým mozkem

+5/−2
29.11.2012 13:42

J52a73n90a 45L58e95š24k43o57v38á 7584307534665

R^

0/0
30.11.2012 8:02

T68o13m81á20š 19V21e61s93e30l87ý 5215108850459

tak a teď jak je to ve skutečnosti:

http://naturalbias.com/12-reasons-why-saturated-fat-is-good-for-you/

0/0
29.11.2012 13:40

M64a68r85t58i17n 80N44o88v20o37t41n69ý 4372204740

No to jsou zase bláboly.

+4/−1
29.11.2012 13:20

A68n10t66o62n85í84n 91G21a89ž33á51k 7185895780696

Tedy nezda se mi, ze by se autorovi podarilo ty myty clankem nejak rozprasit ... vicemene nam dovolil jedno vajicko, zivocisny tuk je i nadale tabu, na/do brambor(y) si dejte rostlinny maslo :-/. Osobne s zivocisnym tukem nemam problem, mam spis problem zivit se "valecnymi" potravinami a polotovary.

+5/−1
29.11.2012 13:19

T46o94m37á96š 91H69r72u71b45ý 4859330234706

Mě by zase zajímalo, jakým zázrakem naroste cholesterol v mase tím, že se semele... Možná autorka předpokládá (asi správně), že do mletého se namele všelicos včetně kusů tuku atd., ovšem pak je zase zábavná ta obava z bramborové kaše - fakt si chci nechat v restauraci ukázat tu kaši s velkým obsahem másla a smetany :-)

+14/0
29.11.2012 12:20

J81a77n 50K34o82m55á28r20e43k 5335598799753

nemá cenu žít životem invalidy jen proto, abych umřel zdravě.

70% cholesterolu si vyrobí cholesterol organismus sám. to znamneá, že i kdybychom se úplně vyhnuli potravinám s cholesterolem, umaže nám to jejn 1/3 celkového cholesterolu. organismus ho vyrábí v noci, proto se léky proti ch. berou večer.

+4/−1
29.11.2012 11:43

A73n67t83o39n36í97n 40K67o82n32e41č82n77ý 1750407934906

A když to všechno budete poctivě dodržovat, tak nakonec zase umřete, ne že ne.

Umřít musí každý, nedělejte si zbytečné iluze, že když budete jíst tzv. zdravě, že budete žít dlouho. Prdlačky. Pokud nezajdete na nějaký úraz nebo neštěstí ve formě infekční nemoci, máte svůj věk v genech předepsán. Co jíte, na to má minimální vliv.

Jedině v extrémech typu: budu tak dlouho jíst mastné hranoky a kolu až budu mít 150 kg - nastane něco podobného jako úraz, kdy zdechnete zbytečně brzy, stejně dobře, jako když se budete krmit jedem na krysy.

+8/−3
29.11.2012 11:32

P49e98t68r 97F28r50ý73d66e64k 7959241389363

Ja si nedelam iluze, ze budu zit dele. Rozhodne ale budu zit lepe. Nemam zajem mit ve 40 cukrovku, v 50 dva bypassy a 10 prasku denne.

+5/−2
29.11.2012 12:32

L61a13d47i22s93l97a13v 61T55r96i24s39k24a 4935287920

Jen dva komentáře.

1) Kaše v restauraci. No, nechci se zastávat restauratérů, ale ve většině provozoven bych tipoval, že bramborová kaše neviděla ani brambory, ani smetanu či máslo. To jsou příliš drahé potraviny na to, aby je do kaše dávali :).

2) S tím alkoholem bych si dovolil nesouhlasit. Mám osobně vyzkoušeno, že pokud si dám denně 1 skleničku červeného vína, tak mi klesne po měsíci hladina cholesterolu v krvi o cca 1,0 bez toho, abych nějak měnil ostatní návyky. Proč asi mají Francouzi jeden z nejnižších (nebo dokonce nejnižší) výskyt kardiovaskulárních chorob na světě? Protože pijí víno.

+6/0
29.11.2012 11:31

A51n79t48o41n19í80n 17K75o49n42e65č68n42ý 1440527544956

Taky jsem kaši se smetanou v restauraci viděl jenom jednou - v michelinské restauraci v St. Andrews.

V české restauraci je v 90% případů z prášku rozmíchaného s vodou. Jen výjimečně najdete kaši z brambor, ale že by byla rozmíchána s máslem a mlékem už bude extrémní výjimka, a se smetanou sázím boty, že to v Č v restauraci není nikde.

+8/0
29.11.2012 11:35

J79i78ř40í 63K46o94d87ý87d52e70k 7820870366783

myslím, že se v 90% českých restaurací takové kaše "bát" nemusíme;-D

+14/0
29.11.2012 11:31

E48v71a 94K46a86š55p22á71r37k41o85v32á 7620281889372

Tydlety rady mám stále na letáku od paní dochtórky, pravda je ten leták už starý 12 let. Tož to běžte řeknúť těm dochtorům, že sa spletli.....;-)

+5/0
29.11.2012 10:51

P81e93t70r 49F31r23ý30d46e87k 7429531539303

Jako vetsi problem vidim to, ze dneska je snad uplne ve vsem rafinovany cukr...

+4/0
29.11.2012 10:50

J37a45r91o60s16l85a30v 70N48o16v66ý 1502664171

To jsou rady ve stylu: "Chcete snížit riziko úrazu? Přestaňte sportovat".

.

Rady sice v leččems pravdivé, ale jinak k ničemu

+5/−1
29.11.2012 10:40

E12v32a 59K71o34l69l63a43r11o92v64a 4395272588749

Mmmm...

bramborova kase s plnotucnym mlekem, maslem a syrem...

Steak medium-rare...

Nejak zacinam mit hlad...

+11/0
29.11.2012 10:24

V98l97a22d68i27m17i13r 50D40a12l21i12b17n21y 3554646811806

tak ja kasi spis posypanou oprazenou cibulkou a uzene:-) ale se stejkem me to neprijde az takova kůl kombinace, nicmene proti gustu zadny disputat...: )

+4/0
29.11.2012 10:29

E55v22a 44K64o82l80l28a59r73o12v90a 4665502568129

uzene a oprazenou cibulku na kasi, taky bych nerekla ne :)

+3/0
29.11.2012 10:33

R21o73b16e68r37t 97K88u94r28f19ü41r32s58t 3608354891478

Takze - nejezte vlastne vubec skoro nic, nepijte alkohol, nekurte, vzdycky si v obchode prohlidnete slozeni (i kdyz vite prd, jake 'E' co znamena).... Jak moc jednoduche je napsat takovouhle slataninu? Asi se tim zacnu zivit. Nenapisu vlastne vubec nic a lidi se podle toho budou ridit ;-D

+14/0
29.11.2012 9:16

L10a57d46i13s61l64a43v 39T86r98i56s39k48a 4495447690

Všechno jídlo je ve finále nezdravé. Problém je, že jakmile přestanete jíst, umřete hlady. Takže si můžete vybrat, jestli umřít na to, co jíte nebo hlady. Osobně dávám přednost jídlu.

Asi nejlepší recept je jíst od všeho trochu, nepřejídat se a hlavně se pravidelně hýbat, ikdyby jen člověk chodil pravidelně na procházky.

+8/−1
29.11.2012 11:36

M55i14r98e80k 58T23u52r56e33č48e45k 4733492950112

No, ja nesmim jist uz nic.

Mam Diabetes typu 2 a nesmim jist urcite potraviny. Pak mam cholesterol a nesmim jist jine urcite potraviny. Pak mam vysoky tlak krve a nesmim jist ani to co jeste zbyvalo na mem uz tak chudem jidelnicku. Stale nemohu od doktora dostal seznam jidel, ktera bych mohl.

To vsechno se mi jaksi nahle objevilo kdyz jsem prestal kourit pred 14 lety . . .

+10/−2
29.11.2012 4:02
Foto

V23a76s10e29k 50R97a65i18s22e50r 2340960217897

Poradím Vám s cukrovkou. Pošlete na sebe kontakt na: vasek.raiser@volny.cz

+1/−2
29.11.2012 9:47

E48v88a 70K90a87š87p14á30r89k66o51v44á 7920551389252

Prý pomáhá konopí, to indické;-)

+2/−1
29.11.2012 10:53

F96r65a46n12z 54W26e70c48k 4242286569484

... jako přes kopírák, pane Turečku :-) . Snad jen s tím rozdílem, že jsem s kouřením přestal před 18 lety (bylo 40 cigaret denně i víc po dobu 14 let - od vojny). Přišel dramatický nárůst váhy a vše, co jste popsal Vy. Nyní inzulín a prakticky vše dobré ze stravy vyloučeno. Tak to vzdávám a dopouštím se vědomě pomalé autodestrukce. Začínám veškerá ta doporučení ignorovat. Nedopadne to dobře, ale aspoň s pocitem, že ze života "něco mám". Výhra nad nikotinovou závislostí tak asi zůstane v tomto smyslu mou výhrou jedinou ...

+1/−2
29.11.2012 11:01

F67r17a87n55t45a 42V10o56p13r57š17á23l18e55k 9194610986

lékař vám moc nepomůže, spíš vás měl odkázat na konzultaci s nutričním terapeutem, pokud ne zajděte si za ním sám, měl by být v každé nemocnici

0/−1
29.11.2012 15:35

J63i72ř62í 83S35t36e41j74s87k92a71l 8982529728683

Zase někdo překládal, co?

+3/0
29.11.2012 3:15







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.