Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nové výživové mýty odhaleny: jediný prospěšný alkohol je červené víno

Solení při vaření potravin zvyšuje hladiny sodíku v krvi, jediný srdci prospěšný alkohol je červené víno, smažené jídlo je vždy velmi tučné. Odhalte s námi další výživové mýty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J70a38k47u68b 41N64o29v98o68t82n74ý 2271157561

"McGee doporučuje používat jednu čajovou lžičku soli na šálek vody. Množství sodíku absorbované do jídla je podle něj nepatrné." McGee nejspíš cucá místo bonbónů slanečka. Je-li šálek 0,2 litru, potom uvařit brambory ve dvou litrech vody s deseti lžičkami soli, nežral by je ni toulavý somálský pes. Nevím kolik by vstřebaly sodíku, zato přesolené by byly určitě. :-P

0/0
1.11.2012 18:43

jurgen

hmm

a ja myslel, ze jediny prospecny alkohol je etanol .......;-)

0/0
31.10.2012 23:17

jurgen

Re: hmm

metanol uz asi tak popularni neni ...

0/0
1.11.2012 5:11

net.Xtreme se nevzdává

Co je rubrika zdraví pod Ona Dnes

Stojí většina článků za ... ***** . Jsem rád, že už nebudu číst články a opravovat nesmysly.

0/0
31.10.2012 19:52

plooton

kauza "nasycené tuky" - příklad soudobé debilizace

Je to jen jakási pop kultura, nějaká forma fetišizmu, bohužel sycená i mnohými odborníky, lékaři, výživovými poradci, dietology, poradci, rádci, mudrlanty - asi nikdo nečte seriozní epidemiologické studie - žádná hypotéza o negativním vlivu nasycených tuků na naše zdraví nebyla prokázána. Stejně tak extra prospěšnost tuků nenasycených, jako třeba Omega - 3 a pod, pokud se člověk nepřejídá, a trochu se hýbá, všechny běžné tuku jsou pro lidský organismus běžné. prospěšné, zdravé. Prostě v současném trendu zdravého životního stylu je to jen jedna z oblastí vlivu, je to trendy, mnohé to slibuje a je to marketingově výhodné. Něco podobného jako dříve, velká adorace vit C či A - později se prokázalo, že větší množství vit C je k ničemu, a větší množství vit A dokonce vedla k většímu výskytu onkologických onemocnění. Prostě vidím to asi tak.

+1/0
31.10.2012 0:16

st.1

Re: kauza

jj mudrlanti - kteří navíc neví jak by z lidí vytáhli peníze,nevím jestli řadu "studií" nevymýšlí novináři sami ,aby bylo o čem psát,a nebo různé komerční firmy aby bylo co prodávat ;-)

0/0
31.10.2012 8:54

Rudý přízrak fights for freedom

Re: kauza

umele tuky ruzny ty Ramy apod. a zivocisne tuky jsou nezdrave vzdy, s nejakym nasycenim apod. to nema nic spolecneho. Ze vetsi mnozstvi vitaminu C je k nicemu nikdy nebylo prokazano a vedci se o to prou dodnes. S vitaminem A mate pravdu, lide maji jist provitamin A (karoteny), tam se nemuze temer nic stat, predavkovani nastane az po snedeni extremniho mnozstvi, ktere prirodne se zeleniny nedokazete vubec snist, to byste driv puknul. ;-D A pokud do sebe nekdo nacpe dvacet tricet pilulek denne, tak je blazen.

+1/0
31.10.2012 11:09

Rudý přízrak fights for freedom

jezismarja uz si ty vtipy nechte

ja trochu nahlidnul do disuze a nektery lidi tim nesmyslum verej. 8-o Preci snad kazdej vi, ze olivovej olej ztraci ziviny pri ohrevu nad 50 stupnu a ze alkohol je skodlivej v jakemkoli mnostvi, napriklad zminene antioxidanty z cerveneho vina, tak pokud si date ke svacine nekolik hroznu cerveneho vina, tak prijete do tela cca. 100nasobnou davku antioxidantu, byste museli vypit deset litru vina,abyste to do sebe dostali a chtel bych videt zdravi cloveka, kterej pravidelne za vecer vypije jen 1 litr vina.

0/0
30.10.2012 19:59

mimouch

Re: jezismarja uz si ty vtipy nechte

Já piju 1-1,5 litru vína denně už více než 20 let a na zdraví si stěžovat nemohu. Jsem pravidelným dárcem krve, kde mne při prohlídce a rozboru krve vždy pochválí a až na občasné pálení žáhy jsem zdravý jako rybka. Naopak, když výjimečně večer abstinuji, cítím se druhý den jako zbitý pes ;-D

0/0
30.10.2012 22:34

žepré

Re: jezismarja uz si ty vtipy nechte

Nechcu tě snižovat, ale to pálení žáhy mě šokovalo: Co to piješ za patoky? (Otázka od jinýho, které pije průměrně litr až lit a půl vína denně od nepaměti v nejlepším zdraví.:-))

0/0
30.10.2012 22:58

Monastus

Re: jezismarja uz si ty vtipy nechte

No tak to jsi alkoholik, pít dennodenně až dvě sedmičky vína, to chce odvahu. Jak dlouho to takto praktikuješ ? Co na to játra ? Co na to okolí ? A co na to MUDr. Nešpor ? 8-o

0/0
31.10.2012 12:29

Jan9002

Re: jezismarja uz si ty vtipy nechte

Mudr Nešpor je druhá stránka věci. Ten zakáže i malé pivo. A podívej se, jak vypadá. Zdravě určitě ne. Jak píšou, 1-2 drinky denně je maximum. Já piju denně večer 2deci červeného a myslím, že se neprohřešuji proti zdravé výživě. To hroznové víno jím tak. Rád a hodně.

0/0
31.10.2012 13:23

Monastus

Re: jezismarja uz si ty vtipy nechte

2 dl ? To nic není, to je fakt. (:o)

0/0
31.10.2012 13:57

Rudý přízrak fights for freedom

asi si k veceri uvarim vino

na olivovym oleji a budu zdravej, pak to samozrejme zapiju nejakym tim frtanem. ;-D;-D;-D;-D;-DRv

0/0
30.10.2012 19:55

Rudý přízrak fights for freedom

to je zase nejaky srnada clanek ne?

"Pravda - pivo, víno i tvrdý alkohol mají stejné zdravotní výhody", "Pravda - Olivový olej vařením neztrácí své zdraví prospěšné vlastnosti." --- tak tyhle dva vtipy me dostali uplne nejvic. ;-D;-D;-DR^

0/0
30.10.2012 19:53

( ! )

Takže doporučujeme přesedlat z rumu a vodky za 70,-

na krabicák za 16, uděláte něco pro zdraví. :-P

+2/0
30.10.2012 14:40

uspěšný a krásný pravičák

vsecko je to relativni

jako priklad ten alkohol a smazeni

pokud mame problemy s jatry tak sice nam mozna panacky pomuzou s cholesterolem ale zase uskodi jatrum

a u smazeni je to pravda, zalezi na okapani, pouziti kvalitniho tuku a ..... tloustce obalu. pokud je velky tak sebelepsi odsani nepomuze. taktez zalezi co smazime, hranolky budou vzdy obsahovat pri smazeni ve fritaku 20-30 procent tuku at s nimi delame co delame

nevim co je horsi, mytus nebo polopravda

0/0
30.10.2012 13:49

ivuskli

To se mi líbí,

můžeme pařit, jíst smažený řízky a budeme jako rybky ;-) .

+2/0
30.10.2012 12:33

ivuskli

Re: To se mi líbí,

a když tam cáknem kapku oliváče, budeme zde strašit do 100 let...

0/0
30.10.2012 12:36

kočka

Re: To se mi líbí,

;-DR^;-D

0/0
30.10.2012 15:03

Atlaua

hmmm....

Ako mám merať teplotu tuku na ktorom vyprážam?

0/0
30.10.2012 12:13

acpu

Re: hmmm....

Kuchyňským teploměrem, to není zase až tak exotická věc...

0/0
30.10.2012 12:28

blizz011

Prospěšnost ethanolu

Nedávno jsem se dozvěděl, že tělu prospěšných je 20-40 g čistého ethanolu denně. Důležitá je pravidelnost, docela sranda.

+1/0
30.10.2012 9:50

aazdar

Re: Prospěšnost ethanolu

Což je v přepočtu na panák Jmasona kolik? :-)))

0/0
30.10.2012 17:44

MaC707

Re: Prospěšnost ethanolu

dej decku, at potrebny prijem neosidis

0/0
30.10.2012 17:47

blizz011

Re: Prospěšnost ethanolu

Jak píše kolega, pro 20g je to asi 53ml (velký panák a pár kapek), pro 40g dvojnásobek takže něco málo přes deci.

0/0
30.10.2012 18:01

aazdar

Re: Prospěšnost ethanolu

:-) Díky moc. Jdu plnit denní limit :-)))

+3/0
30.10.2012 18:04

celim

Všeobecně platí,

že buduli jíst a pít s mírou, příjem kalorií se bude rovnat výdeji, tak mohu jíst a pít cokoliv a neuškodí mi to.

0/0
30.10.2012 9:45

JendaV

Re: Všeobecně platí,

Neuškodí na hmotnosti nebo na zdraví?

0/0
30.10.2012 9:51

celim

Re: Všeobecně platí,

No když si sním ke svačině chleba namazaný sádlem, zaleju to pivem a pak půjdu vykopávat na zahradu pařez poražené jabloně, tak mi to rozhodně neuškodí, ale spíš prospěje. Když totéž sním a pěkně se natáhnu na gauč, tak to nebude mít na mé zdraví a váhu dobrý vliv.

+1/0
30.10.2012 10:06

Mirisek21

Re: Všeobecně platí,

Když to tak nebudete praktikovat obden, tak to prospěje:-)

0/0
30.10.2012 11:39

st.1

Re: Všeobecně platí,

a hlavně ještě posypat čerstvou cibulkou a nebo nastrouhaným česnekem - rozhodně je zdravější sádlo než rama !

0/0
30.10.2012 20:51

Monastus

Re: Všeobecně platí,

A v čem ? Máš na mysli škvařené vepřové sádlo ...

0/0
31.10.2012 12:32

st.1

Re: Všeobecně platí,

v přirozené stravitelnosti pro lidský organismus,zvláště těžce pracující ;-) a rozhodně nadělá méně paseky než různé umělé tuky typu rama a pod. hlavně ty obohacené různými "vitamíny"

0/0
31.10.2012 12:57

Monastus

Re: Všeobecně platí,

Otázka byla v čem je zdravější, nikoli, jestli je stravitelnější. Jak víte, že je stravitelnější ? A Rama není umělý tuk, nebo snad jo ?

0/0
31.10.2012 13:19

( ! )

Re: Všeobecně platí,

U rumu a vodky podle nejnovější receptury bych si tím nebyl tak jistej. ;-D

+1/0
30.10.2012 14:41

Alowen

Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

jedině v rozpáleném oleji, jinak to jído za nic nestojí

0/0
30.10.2012 9:38

blizz011

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

tak tak, jenže tím se to dostává do rozporu s termostabilitou toho oleje. A nakonec je nejzdravější smažit na obyčejném sádle které vydrží nejvyšší teploty

0/0
30.10.2012 9:48

Alowen

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

naprostý souhlas !!R^

0/0
30.10.2012 9:58

Duke_._Nukem

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

o tom hodne pochybuju...,ne o tech teplotach,ale o tom zdravi.Cim vic se upousti od masa a vyrobku z nich,zvysuje se prumerny vek cloveka a pres to vlak proste nejede..:-P

0/0
30.10.2012 10:22

Dalos

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

Na tom jste byl kde? Říkali to na sektě?

0/0
30.10.2012 13:35

celim

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

No ono by se při smažení čehokoliv měly dodržovat doporučené teploty nastavené termostatem A například sádlo mohu rozpálit určitě na vyšší teplotu než olivový olej, kde je ten termostat daleko důležitější.

0/0
30.10.2012 10:09

Alowen

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

tak tak, pokud jednou za čas dělám řízky, tak je dělám pěkně na sádle. Oni jsou i celkově prostě lepší.

A ostatní věci dělá můj partner ve friťáku, ale na olivovém oleji nesmažíme, mě přijde toho oleje škoda.

0/0
30.10.2012 10:44

celim

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

no takové kuřecí kostičky obalené jen v mouce a osmahnuté na olivovém oleji jsou docela chutné. Ten olej tomu dá úplně jinou chuť. Já ho mám strašně rád. někdy před 20 roky jsem byl v Itálii, kde jsem dostal nějaké rizoto, vedle byly čtvrtky rajčat(která nejím) posypané oregánem a zalité olivovým olejem. Od té doby kupuji olivový olej a rajčata v této úpravě miluji.

0/0
30.10.2012 12:08

Alowen

Re: Správně smažit mě učila maminka už někdy v desti letech

ano, přesně tak, olivový olej na přírodní úpravu masa - víceméně restování. Ne smažení v trojobalu :-)

0/0
30.10.2012 12:33

Miš 13

ach bože....

to to někdo nemohl upravit do čitelné podoby... tohle je jak prokousávání odbornou literaturou, totálně nezáživné, přitom téma je super

0/0
30.10.2012 9:36

celim

Re: ach bože....

Nechápu! Vše bylo jasné a čtivě sepsané. Vy asi nepatříte mezi velké čtenáře?!

+2/0
30.10.2012 9:43

Megan666

Mýty se bourají,

nikoliv odhalují :-P

+3/0
30.10.2012 9:24

PaulKucera

Dealkoholizovné víno má též zdravotně pozitivní látky

Četné vědecké výzkumy prokázaly, že se zdravotně prospěšné aktivní látky v dealkoholizovaném vínu zachovají. U konzumace červeného i bílého vína bez alkoholu se zjistil pozitivní zdravotní efekt dokonce vyšší než u vína klasického. Jedná se o působení v nealko vínu obsaženého flavonoidu - katechin, který příznivě ovlivňuje činnost srdce. Víno bez alkoholu či nealko víno má životnost této složky o hodinu delší.

0/0
30.10.2012 9:20

master19

Re: Dealkoholizovné víno má též zdravotně pozitivní látky

Dealkoholizované víno je stejně nudné jako odkrvený penis...

+4/0
30.10.2012 10:27







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.