Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Brambory de luxe aneb gnocchi, knedlíky, rösti, chleba či koláč

Připutovaly k nám z Jižní Ameriky a mají nálepku jídla pro chudé. Neoprávněně. Z brambor můžete nachystat hostinu, za kterou by se nestyděl ani šéfkuchař Pohlreich.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

formicka

vse vypada lakave, sbihaji se mi sliny...

jen u posledniho receptu  mi prijde prehnane solit nasolenou tresku, kterou vzapeti davame do vody, aby se z ni to mnosztvi soli vymacelo ;-)

0/0
15.10.2012 15:56

Alowen

Hlavně to chce dobré brambory

nejlépe od farmářů. To, co je v super hyper by v Německu nežralo ani prase....

0/0
15.10.2012 10:37

vydra mořská

Na rösti si brambory uvařte ve slupce, ale nerozvařte je.

Potom nastrouhejte na hrubo a dělejte je na másle, nikoliv na oleji.

0/0
14.10.2012 10:24

vyskocenaplatnicka

Re: Na rösti si brambory uvařte ve slupce, ale nerozvařte je.

Asi záleží na tom, kdo čemu říká "máslo" a kdo jaký olej používá. Ale opravdové máslo, nad to asi není.

0/0
14.10.2012 13:39

negatiff

Bramborový koláč se sýrem a pórkem

Jako vypadá to zajímavě, ale co si mám představit pod

"Koláčovou formu vyložíme těstem, zakryjeme kolečkem pečicího papíru zatíženým fazolemi a předpečeme 10 minut ve vyhřáté troubě."???

to kolečko papíru zatížené fazolemi si nějak neumim představit

0/0
14.10.2012 6:21

Trissie

Re: Bramborový koláč se sýrem a pórkem

no to je takzvané pečení naslepo. Vstřihne se kolečko pečicího papíru (nebo jiný tvar, pokud má člověk jinou formu), položí se to na těsto a zasype fazolemi, rýží nebo něčím takovým, aby to těsto nevyběhlo do výšky a mohla se tam pak nalít náplň.

+2/0
14.10.2012 8:44

Patrik33

Re: Bramborový koláč se sýrem a pórkem

Jak píše Trissie, fazole slouží jako zatížení, mají tu správnou váhu, aby těsto moc nevyběhlo. Prostě je nasypete na ten pečící papír, aby byl povrch pokrytý fazolemi a po 10 minutách pečení dáte pryč pečící papír i s fazolemi. Fazole se po pečení nevyhazují do odpadků, ale odloží na další a další pečení.:-)

0/0
14.10.2012 18:10

slavex

No - ? ! ? ! ?

No už tam chybí jen>>>přidej hrst jemně mletých cvrčků či pražených drcených švábů>>>do háje proč my se musíme stále po někom opičit ? ? ? Rv Rv Rv

0/0
13.10.2012 21:04

vyskocenaplatnicka

Re: No - ? ! ? ! ?

Protože doma nikdo není prorokem. ;-(

0/0
14.10.2012 13:40

duch zavražděného iuose

hmm

hlavně by bylo dobré začít doplňovat u názvů i jejich správnou výslovnost

+3/0
13.10.2012 18:18

Lotus III.

Re: hmm

to se dá dobře školit - jak potkáš někoho, kdo vybalí "gnoči", tak mu jednu břinkni

0/0
13.10.2012 20:24

roedor

Re: hmm

;-DR^ Já už radši v restauraci a na veřejnosti říkám "noky", když řeknu správně "ňoky", tak jsem za debila před ostatníma a "gnoči" odmítám, to bych byla za debila sama před sebou.:-)

+1/0
14.10.2012 9:28

vydra mořská

Re: hmm

Já si v Čechách v restauraci ňoky nedávám, protože jsou většinou hnusné. Sama je také nedělám, ale vozím si je z Itálie.

0/0
14.10.2012 10:19

helanek

Re: hmm

Doporučuju zkusit v pizzeriích Coloseum, tam jsou upravdu domácí a výborné, chodím na ně prakticky jenom tam.

0/0
14.10.2012 13:41

seveřanka jižní

Re: hmm

tady jsem se na něco nedávno dívala  http://tomichutna.cz/jak-spravne-vyslovovat-italske-speciality-gnocchi-spravne

0/0
14.10.2012 11:16

salsabeel

gnocchi - jaká mouka?

Hned u prvního receptu chybí dost podstatná informace - jaká mouka se přimíchá do prolisovaných brambor.  Ze zkušenosti bych řekla hrubá, ale může to být i jinak, takže to vařit nebudu, aby výsledek neskončil za stálého míchání v záchodě...

0/0
13.10.2012 17:36

Igor 1234

Re: gnocchi - jaká mouka?

u prvního receptu chybí hlavně podstatná informace, jak se to vyslovuje, česká parta tomu zavile říká "gnoči" :)

+1/0
13.10.2012 18:46

salsabeel

Re: gnocchi - jaká mouka?

naprosto přesná připomínka, tleskám R^ lidi tomu říkají opravdu různě, ale správně je to - to naštěstí, na rozdíl od mouky - vím: ŃOKY  (gn = ň, cch = k). Kamarádka taky říkala gnóči.... ;-D

+1/0
13.10.2012 18:51

salsabeel

Re: gnocchi - jaká mouka?

.... jsou to v podstatě NOKY, né knedlíčky ;-D

0/0
13.10.2012 18:51

Tom Hagen

Re: gnocchi - jaká mouka?

Neznatelné G na začátku a K s přídechem ("nokchi")

0/0
14.10.2012 19:59

helanek

Re: gnocchi - jaká mouka?

Já dávám hladkou, podle receptu v Apetitu, a jsou dobré.

0/0
14.10.2012 13:41

vyskocenaplatnicka

Re: gnocchi - jaká mouka?

Lidi se furt perou, jestli mouka hladká nebo polohrubá či hrubá. A uniká jím, že ta filtrovaná bílá mouka jim jen ubližuje. Nebo celiakie je jen tak ze vzduchu?

Proč nepoužít špaldovou, celozrnnou mouku, s vlákninou? Pro lepší trávení a pro lepší zdraví. Nebo to opravdu musí být vše jen bílé?

0/0
14.10.2012 13:43

b.bombicka

Re: gnocchi - jaká mouka?

No ale i celozrnné mouky se dělí dle jemnosti/hrubosti mletí.

0/0
15.10.2012 9:38

Syny

Boze...

Kdo ty recepry pise... Sice snaha byla, ale ve vyctu surovin chybi ty co jsou pak pouzite (viz med u toho "kolace") nebo u toho bramoboroveho chleba jsou 3 druhy mouky a potom uz nikod nerika, ktera kdy ma kam prijit, pak uz se pise jen mouka sem, smichat dve mouky a podobne. To uz si clovek musi domejslet... Jako vysledek musi bejt asi dobrej, ale psat recepty holt neni pro kazdyho.

0/0
13.10.2012 17:00

multikulturista

Pani Smetanova, vareni neni zrejme vasi silnou strankou,

piste, prosim vas, o necem jinem, o necem, cemu rozumite ! Uplne vam unika, ze brambora neni jako brambora. Vite, ze existuji desitky (v CR) a stovky (na teto planete) ruznych odrud brambor ? Vite, ze kazda priprava z brambor (varene, na pare, hranolky, restovane brambory, bramborovy salat, lupinky, bramborova kase, skrob atd.) vyzaduje pouziti odpovidajicich odrud brambor - a nikoliv "b r a m b o r y", mam-li pouzit vase "upresneni" ! Vite, co znamena zarazeni odrud brambor do ruznych varnych skupin ? Znate napriklad svetove znamou gastronomickou odrudu "Ratte du Touquet" ? Az budete priste psat o kulinarskych specialitach, prostudujte si nejdrive zaklady teto tematiky. Jinak i pana Polreicha z vas trefi slak !

0/0
13.10.2012 16:07

viglib

Re: Pani Smetanova, vareni neni zrejme vasi silnou strankou,

zapomnel sis vzit svuj odpoledni prasek?

0/0
13.10.2012 16:44

Dante_

Re: Pani Smetanova, vareni neni zrejme vasi silnou strankou,

Tak si jdi dat zase burta ze supermarketu, zamudrovals, ceskej salame, stacilo by to :)

0/0
13.10.2012 17:14

Lotus III.

Pěkný recepty

Lepší než ty sajrajty z maminkovských webů, kde by si bez masoxu, vegety nebo třicítky ajdamu v kuchyni ani neškrtly.

+3/0
13.10.2012 15:14

Trissie

Re: Pěkný recepty

a bez kečupu, bacha na to ;-D

+1/0
14.10.2012 8:46

Vronisek

Re: Pěkný recepty

Máte něco  proti výborné kečupové polívce?:-P;-D I kdybych neměla se dcerou co do huby,tak jdu rači na  louku  udělat  pampeliškovo-sedmikráskový salát ,než  přidat do vody kečup a masox.

0/0
14.10.2012 9:33

vyskocenaplatnicka

Re: Pěkný recepty

Někdy se ale zapomíná, že brambory můžou mít různý glykemický index podle toho, jak se připraví. Nejvyšší má bramborová kaše, nižší pak opékané brambory  a nejnižší pak brambory vařené.

 

http://dobreazdrave.cz/co-je-glykemicky-index-a-jak-nam-muze-pomoct/

 

Mnoho lidí si myslí, že glykemický index je důležitý jen pro lidi nemocné cukrovkou. Jenže ten index určuje i pro zdravé to, jak rychle budou po jídle mít zase hlad. Pokud jíte hodné jídel s vysokým GI, tak musíte jíst častěji a více  a je tady riziko tloustnutí...

0/0
14.10.2012 13:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.