Diskuze

Máslo, nebo margarín? Oboje má své výhody

Máslo, margarín, nebo dokonce sádlo? Je to nekonečný souboj. Když se v 90. letech objevily ve větším množství na našem trhu margaríny, vypadalo to, že jsme před vysokým cholesterolem ochráněni.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

Paveljan

8. 10. 2012 11:57
Margarín byl původně vyvinut jako krmivo pro krocany.

Jenže krocani po něm chcípali, tak to trochu upravili a dali to sežrat lidem.

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

8. 10. 2012 12:20
Re: Margarín byl původně vyvinut jako krmivo pro krocany.

Tys ten e-mail taky dostal? Nejspolehlivější informace člověk vždycky získá pomocí anonymních řetězových dopisů.

2 0
možnosti
MP

tmf

7. 10. 2012 13:51
nia máslo ani margarín

na chleba jen žervé od lučiny

0 0
možnosti
SB

choniathon

7. 10. 2012 18:12
Re: nia máslo ani margarín

Já teda jedině Mogul... Snadno se roztírá a je skvělý i do salátů...

1 0
možnosti
CI

Cephaelis

7. 10. 2012 8:49
Kvantita vs. kvalita

Margarín mně nechutná a může být ochucený čím chce. Pořád je v tom cítit cosi umělohmotného. V "indikovaných případech" používám výhradně máslo, jehož chuť se nedá ničím nahradit. Na druhou stranu mě štvou články typu "máslo nebo margarín", protože ono je to vskutku jedno. Čekám, kdy konečně napíšou o samotné podstatě problému - tedy o tom, KOLIK másla nebo margarínu je český člověk schopen zkonzumovat. V přiměřeném množství bych totiž zdravotní důsledky vůůůbec neřešila ani u jednoho z nich.

10 0
možnosti
HK

Trinii

7. 10. 2012 8:57
Re: Kvantita vs. kvalita

R^

0 0
možnosti
AT

ada tesyI

7. 10. 2012 0:42
tfuj

shnětené výměšky mléčných žláz samic sudokopytnatců nežeru, bléé Rv;-€X

jedině nektar z darů slunce R^

0 0
možnosti
VK

vtech

7. 10. 2012 1:07
Re: tfuj

ropu?

0 0
možnosti
VK

vtech

7. 10. 2012 0:29
fuj

wd40, vazelina, margarin - to muze jist jenom dobytek. Prichut masla nebo olivoveho oleje to fakt nezchrani.

1 0
možnosti

pritt

7. 10. 2012 13:43
Re: fuj

víte čím krmí zemědělci v zimě? siláží - zkvašená a plesnivá kukuřice upěchovaná traktorem nebo jinou technikou v silážní jámě (o úniku ropných produktů z této techniky netřeba diskutovat), zeptejte se na vesnici jak tato směs zapáchá když ji zemědělci převáží ze silážní jámy do kravína, pokud si teda myslíte že máslo je něco echt-tak dobrou chuť ;-D

0 0
možnosti
D

DlouhousekLihoslav

6. 10. 2012 23:52
kdysi jsem margariny vubec nemohl

dnes je prokladam s maslem (po infu ze mam cholesterol na hrane tohle stacilo k redukci do uplne normy) a znamenalo to ozkouset vic druhu. neni duvod zatracovat smahem vse, dost se od sebe lisi.

jedno pro mne bylo paradoxni, i lide s lekarskym vzdelanim opakuji informaci o transmastnych kyselinach (ze to nemam delat a drzet se jen zdraveho masla a sadla), ktera ale uz cca deset let u naproste vetsiny produktu neplati.

2 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

7. 10. 2012 12:57
Re: kdysi jsem margariny vubec nemohl

Především, nejde o margaríny, jestli myslíte tuky jako Flora, Rama, Alfa apod. Tady jde spíš o to vyhnout se tukům neznámého původu, které by mohly být vyráběny nevhodně a tudíž obsahovat transkyseliny. Současné tuky nejsou margaríny, tj. ztužované tuky částečnou hydrogenací olejů. Z větší části jde o rostlinné oleje - řepkový, slunečnicový, zčásti i olivový - doplněné o tuhou složko z palmového oleje. Palmový olej se ochladí, ztuhne jeho část, která se použije pro výrobu těch tuků. Tento tuhý tuk z palmového oleje se našlehá s řepkovým či slunečnicovým olejem. Přidá se tam trochu vody (i máslo má asi čtvrtinu vody v sobě), rozmixuje se to a máme "margarín". Tyto tuky mají obsah transkyselin, který odpovídá přírodnímu výskytu v olejích z řepky či slunečnice. Máslo má transkyselin aspoň trojnásobně než tyto tuky, pak obsahuje i cholesterol.

Máslo má i více nasycených mastných kyselin než třeba vepřové sádlo (a to zas více než sádlo husí či kachní). Ovšem obsahuje i dosti nasycených

0 0
možnosti
MU

ums

6. 10. 2012 22:50
Nejsem chemik,

ale u margarínů mám pocit, že jediný rozdíl mezi margarínem samým a tou krabičkou, ve které se prodává, je ten, že krabička se nedá mazat.

Nic jiného než máslo nejím a s cholesterolem problémy nemám. Krom toho, že mně ty sestry másla připadají chuťově odporný, tak i smrdí.

3 0
možnosti
CPHM

Chytrý píše, hloupý maže

6. 10. 2012 23:45
Re: Nejsem chemik,

není margarín jako margarín, dobré jsou s olivovým olejem nebo ty, které mají opravdu zdravé složení... jinak souhlasím, že ty podřadné bych nenalil ani do Volhy na mazání

0 0
možnosti
Z

znovuzrozený

6. 10. 2012 21:30
Jak to vidím já?

To je věda jako kráva že? Cévy jsou křehké a lámavé právě při nedostatku cholesterolu ... Proto jsou popraskané žilky. A když vám lékař poví, nepapat nic s cholesterolem, stav se nelepší. Proč asi? Na léky na cholesterol pojišťovny vydávají miliardy ... bylinka přijde na pár kaček ... :-D

0 0
možnosti
OU

6. 10. 2012 21:30
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Z

znovuzrozený

6. 10. 2012 21:32
Re: Jezte vejce, jsou zdravá

Víte přesně to co vím já. Stačí si zagooglit na tema vejce kulturistika. Ale takovej léčitel pan Kindl, to je kapacita. Nedám na něj dopustit.

0 0
možnosti